Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-02

  1. ΗΠΑ: Χειροτόνηση ομοφυλόφιλου ιεράρχη
  2. Υποδείξεις Δαμασκού προς Βαγδάτη
  3. Ιράκ: Το πιό αιματηρό 24ωρο για ΗΠΑ
  4. Έρευνες Χάγης για τρεις ακόμα Σέρβους
  5. ΗΠΑ: Χειροτόνηση ομοφυλόφιλου ιεράρχη
  6. Μέση Ανατολή: Χαλαρώνει ο αποκλεισμός περιοχών
  7. Υποδείξεις Δαμασκού προς Βαγδάτη
  8. Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
  9. Βουλευτικές κάλπες και νοθεία στη Γεωργία
  10. Ιράκ: Το πιό αιματηρό 24ωρο για ΗΠΑ
  11. Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
  12. Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
  13. Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
  14. Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
  15. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Χειροτόνηση ομοφυλόφιλου ιεράρχη
 

Ο Αγγλικανός ομοφυλόφιλος επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον

Ο άνθρωπος που έγινε ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, είπε ότι δεν πτοείται από τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχεται από τους συντηρητικούς θρησκευτικούς παράγοντες.

Μιλώντας στο BBC ο Αμερικανός κληρικός Τζιν Ρόμπινσον δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι πολλοί από τους συναδέλφους του επισκόπους δεν θα αναγνωρίσουν την αναγόρευσή του.


Διαδηλωτής με υβριστικά πανώ έξω από την εκκλησία που χειροτονείται ο Τζιν Ρόμπινσον
Ο κ. Ρόμπινσον - που συγκατοικεί με τον σύντροφό του εδώ και 15 χρόνια - χειροτονείται Επίσκοπος στην πολιτεία του Νιου Χάμσερ των ΗΠΑ.

Πολλοί από τους επικριτές του προειδοποιούν ότι η χειροτονία του θα προκαλέσει σχίσμα ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια Αγγλικανούς πιστούς ανά τον κόσμο.

Έχουν δε προγραμματίσει δυναμικές διαδηλώσεις έξω από το ναό όπου γίνεται η τελετή.

Οι υποστηρικτές του κ. Ρόμπινσον λένε ότι αυτός θα μπορέσει από τη νέα θέση του να συμβάλλει ώστε η Εκκλησία να γίνει περισσότερο ειλικρινής και λιγότερο μισαλλόδοξη.

Σήμερα πάντως η αγγλικανική εκκλησία της Τανζανίας προειδοποίησε ότι η χειροτονία Ρόμπινσον παραβιάζει το λόγο του Θεού.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποδείξεις Δαμασκού προς Βαγδάτη
 

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη των υπουργών Εξωτερικών από τις επτά γειτονικές στο Ιράκ χώρες

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Δαμασκό η διήμερη συνάντηση εκπροσώπων των γειτόνων του Ιράκ, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της διένεξης για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου και υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα διάβασε στους δημοσιογράφους το τελικό ανακοινωθέν.


Στιγμιότυπο από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη Δαμασκό
Σε αυτό καταδικάζονται οι «τρομοκρατικές» ενέργειες που σημειώνονται στο Ιράκ.

Οι υπουργοί «καταδικάζουν τις τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες, ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ» υπογραμμίζεται.

Επίσης εκφράζεται υποστήριξη προς το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο και γίνεται έκκληση ώστε να υπάρξει ιρακινή εκπροσώπηση στον επόμενο γύρο των περιφερειακών συνομιλιών.

Και αναφέρεται ότι πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν εκλογές στο Ιράκ και να μεταβιβαστεί σύντομα σε ιρακινά χέρια η διακυβέρνηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών δηλώνουν επίσης ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές του Ιράκ για να «εμποδίσουν οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων», μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ξένοι μαχητές διασχίζουν τα σύνορά τους και περνάνε στο Ιράκ για να πολεμήσουν.

Απουσία του Ιρακινού εκπροσώπου

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών από την Αίγυπτο και τις έξη χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ (Συρία, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιορδανία) εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Ιρακινός ομόλογός τους Χοσιάρ Ζιμπαρί θα δεχόταν την πρόσκλησή τους να συμμετάσχει στις συνομιλίες, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.


Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζιμπαρί δεν θέλησε να παρεβρεθεί στις συνομιλίες της Δαμασκού
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μάχερ, επέκρινε το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ γιατί - όπως είπε - αν και έλαβε σχετική πρόσκληση απάντησε με ψευδείς ισχυρισμούς μέσω των τηλεοπτικών καναλιών.

Οι εκπρόσωποι των επτά χωρών της περιοχής ήταν αρχικά διχασμένοι όσον αφορά την παρουσία Ιρακινού εκπροσώπου στη Δαμασκό, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 17:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Το πιό αιματηρό 24ωρο για ΗΠΑ
 

Αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ περιπολεί γύρω από το σημείο της πτώσης του Τσινούκ

Τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο και 21 τραυματίστηκαν στο Ιράκ, όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - επίθεση με πυραύλους και συνετρίβη στο έδαφος, κοντά στην πόλη Φαλούτζα.

Πρόκειται για τη πλέον αιματηρή επίθεση που έχουν δεχθεί τα στρατεύματα κατοχής από την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς δύο ελικόπτερα τύπου Τσινούκ μετέφεραν 55 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, απ' όπου θα έφευγαν για άδεια.


Αμερικανοί πεζοναύτες ερευνούν για τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια του Τσινούκ
Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη δεν επιβεβαίωσαν την αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου.

Ενώ αρχικά δήλωναν ότι επλήγη από πύραυλο, στη συνέχεια εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να συνετρίβη στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει ελιγμούς για να αποφύγει την επίθεση.

Πάντως τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειξαν Αμερικανούς στρατιώτες να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια του Τσινούκ, ενώ μαχητικά ελικόπτερα πετούσαν γύρω από την περιοχή.

Και δεύτερη επίθεση σε λίγα λεπτά

Στην ίδια την πόλη της Φαλούτζα ένα αμερικανικό στρατιωτικό κονβόι δέχθηκε βομβιστική επίθεση λίγες στιγμές μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις πεζοναύτες σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές κατοχής.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πόλη ορισμένοι κάτοικοί της βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Στο μεταξύ στην ιρακινή πρωτεύουσα υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμα Αμερικανός που είχε τραυματισθεί σοβαρά σε επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής έχουν πολλαπλασιασθεί το τελευταίο διάστημα και ξεπερνούν τις 30 κατά μέσο όρο καθημερινά.

Αντιδράσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Πάντως ΗΠΑ και Βρετανία εμφανίστηκαν αποφασισμένες να συνεχίσουν την κατοχή στο Ιράκ παρά τις επιθέσεις.


Τραγική ημέρα χαρακτήρισε την Κυριακή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμφσελντ, χαρακτήρισε το τελευταίο 24ωρο ως «μια τραγική ημέρα για τους Αμερικανούς», αλλά επανέλαβε την απόφαση να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ για «όσο χρειαστεί και ούτε μία ημέρα παραπάνω».

Ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε ότι οι αντιαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ γίνονται από ένα «μιαρό συνοθύλευμα» πρώην υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσέιν, ξένων τρομοκρατών και εγκληματιών που αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν από τον πόλεμο.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνες Χάγης για τρεις ακόμα Σέρβους
 


Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο Βελιγράδι (εδώ σε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία εξετάζει καταγγελίες που στρέφονται εναντίον τριών ακόμη Σέρβων αξιωματούχων.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς κατονόμασε μάλιστα τους τρεις των οποίων τα ονόματα φέρονται εμπλεκόμενα σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Σβιλάνοβιτς λέει ότι οι τρεις νέοι υπόδικοι είναι:

•ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της πρώην Γιουγκοσλαβίας Μπλάγκογε Ατζιτς,

•ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς

•και ο πρώην επικεφαλής της ανατολικής περιοχής της Σλαβονίας στην Κροατία Γκόραν Χάτζιτς.

Η ανακοίνωση γίνεται δύο εβδομάδες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη γενική εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε εναντίον τεσσάρων Σέρβων στρατηγών της αστυνομίας και του στρατού, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η δίωξη εκείνη προκάλεσε αντιδράσεις στη Σερβία, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι την παλαιά και εν ενεργεία ηγεσία τους.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Χειροτόνηση ομοφυλόφιλου ιεράρχη
 

Ο Αγγλικανός ομοφυλόφιλος επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον

Ο άνθρωπος που προορίζεται να γίνει ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, είπε ότι δεν πτοείται από τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχεται από τους συντηρητικούς θρησκευτικούς παράγοντες.

Μιλώντας στο BBC ο Αμερικανός κληρικός Τζιν Ρόμπινσον δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι πολλοί από τους συναδέλφους του επισκόπους δεν θα αναγνωρίσουν την αναγόρευσή του.


Διαδηλωτής με υβριστικά πανώ έξω από την εκκλησία που χειροτονείται ο Τζιν Ρόμπινσον
Ο κ. Ρόμπινσον - που συγκατοικεί με τον σύντροφό του εδώ και 15 χρόνια - χειροτονείται Επίσκοπος στην πολιτεία του Νιου Χάμσερ των ΗΠΑ.

Πολλοί από τους επικριτές του προειδοποιούν ότι η αναγόρευσή του θα προκαλέσει σχίσμα ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια Αγγλικανούς πιστούς ανά τον κόσμο.

Έχουν δε προγραμματίσει δυναμικές διαδηλώσεις έξω από το ναό όπου θα γίνει η χειροτόνηση.

Οι υποστηρικτές του κ. Ρόμπινσον λένε ότι αυτός θα μπορέσει από τη νέα θέση του να συμβάλλει ώστε η Εκκλησία να γίνει περισσότερο ειλικρινής και λιγότερο μισαλλόδοξη.

Σήμερα πάντως η αγγλικανική εκκλησία της Τανζανίας προειδοποίησε ότι η χειροτονία Ρόμπινσον παραβιάζει το λόγο του Θεού.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέση Ανατολή: Χαλαρώνει ο αποκλεισμός περιοχών
 


Ισραηλινός στρατιώτης ελέγχει τα στοιχεία ταυτότητας Παλαιστινίου σε συνοριακό φυλάκιο
Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν την Κυριακή σε πάνω από έξη χιλιάδες Παλαιστινίους εργάτες να περάσουν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, στα πλαίσια της άρσης των περιορισμών μετακίνησης που είχαν επιβληθεί προ μηνός.

Όλες οι άδειες εισόδου και παραμονής στο ισραηλινό έδαφος δόθηκαν σε άνδρες πάνω από 35 ετών, επειδή σύμφωνα με το Ισραήλ αυτοί ως μεγαλύτερης ηλικίας και παντρεμένοι είναι λιγότερο πιθανόν να συμμετέχουν σε βομβιστικές ενέργειες.

Τα σύνορα είχαν κλείσει τελείως τον Οκτώβριο μετά από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα που στοίχησε τη ζωή σε 21 άτομα.

Το Ισραήλ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς μετακίνησης πριν από τρεις ημέρες και δηλώνει ότι θα επιτρέψει σε άτομα πάνω από 50 ετών να περάσουν από τη Γάζα στο έδαφός του την προσεχή Παρασκευή, ημέρα προσευχών για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.

Περισσότεροι από 150 χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας εργάζονταν σε ισραηλινές επιχειρήσεις πριν από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) το 2000.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποδείξεις Δαμασκού προς Βαγδάτη
 


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των επτά γειτονικών χωρών στη Δαμασκό
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Δαμασκό η διήμερη συνάντηση εκπροσώπων των γειτόνων του Ιράκ, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της διένεξης για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου και υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα διάβασε στους δημοσιογράφους το τελικό ανακοινωθέν.

Σε αυτό καταδικάζονται οι «τρομοκρατικές» ενέργειες που σημειώνονται στο Ιράκ.

Οι υπουργοί «καταδικάζουν τις τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες, ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ» υπογραμμίζεται.

Επίσης εκφράζεται υποστήριξη προς το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο και γίνεται έκκληση ώστε να υπάρξει ιρακινή εκπροσώπηση στον επόμενο γύρο των περιφερειακών συνομιλιών.

Και αναφέρεται ότι πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν εκλογές στο Ιράκ και να μεταβιβαστεί σύντομα σε ιρακινά χέρια η διακυβέρνηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών δηλώνουν επίσης ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές του Ιράκ για να «εμποδίσουν οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων», μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ξένοι μαχητές διασχίζουν τα σύνορά τους και περνάνε στο Ιράκ για να πολεμήσουν.

Απουσία του Ιρακινού εκπροσώπου

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών από την Αίγυπτο και τις έξη χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ (Συρία, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιορδανία) εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Ιρακινός ομόλογός τους Χοσιάρ Ζιμπαρί θα δεχόταν την πρόσκλησή τους να συμμετάσχει στις συνομιλίες, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.


Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζιμπαρί δεν θέλησε να παρεβρεθεί στις συνομιλίες της Δαμασκού
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μάχερ, επέκρινε το διορισμένο από τις ΗΠΑ προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ γιατί - όπως είπε - αν και έλαβε σχετική πρόσκληση απάντησε με ψευδείς ισχυρισμούς μέσω των τηλεοπτικών καναλιών.

Οι εκπρόσωποι των επτά χωρών της περιοχής ήταν αρχικά διχασμένοι όσον αφορά την παρουσία Ιρακινού εκπροσώπου στη Δαμασκό, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 12:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
 

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι κάτοικοι της Γεωργίας

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γεωργία θεωρούνται δημοψήφισμα για τη δημοτικότητα του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρνάτζε και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Οι περισσότεροι Γεωργιανοί επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανεργία, την φτώχια και την εγκληματικότητα που πλήττουν σήμερα μια από τις ευημερούσες Δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός της Γεωργίας τώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι σκοπεύουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο κυβερνών κόμμα και να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Το γεγονός ότι πολλά εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα παρέμειναν κλειστά εντείνουν τις ανησυχίες και προκάλεσαν την οργή των ψηφοφόρων.

Ομάδα 400 παρατηρητών υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη θα παρακολουθήσουν τις εκλογές.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 12:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Βουλευτικές κάλπες και νοθεία στη Γεωργία
 


Κλειστά βρέθηκαν ορισμένα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, προπύργιο της αντιπολίτευσης
Έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής οι βουλευτικές κάλπες στη δημοκρατία της Γεωργίας εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η προσέλευση στις εκλογές είχε υπερβεί το 34% μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα θεωρηθεί έγκυρο αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής είναι το 1/3 των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Χιλιάδες ψηφοφόροι διαπίστωσαν ότι το όνομά τους δεν ήταν μέσα στους εκλογικούς καταλόγους, σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της αντιπολίτευσης.

Στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και στην πόλη Κιουτάισι ορισμένα εκλογικά παρέμειναν κλειστά γιατί όπως ισχυρίζονται οι αρχές οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν σωστά καταρτισμένοι.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται δημοψήφισμα για τα πεπραγμένα του προέδρου της δημοκρατίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Γεωργιανοί ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα
Ανταποκριτής του BBC στη Τιφλίδα μεταδίδει ότι πολλοί Γεωργιανοί είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση Σεβαρνάτζε, την οποία κατηγορούν για την αυξανόμενη ανεργία και επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι θα κατεβούν στους δρόμους εάν η κυβέρνηση αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών, και εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην πρωτεύουσα για να αποτρέψουν πιθανές ταραχές.

«Συνωμοσία κατά του προέδρου»

Στο μεταξύ οι αρχές λένε ότι ανακάλυψαν σημαντική ποσότητα όπλων κοντά στην Τιφλίδα, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση εναντίον του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Στόχος δολοφονικού σχεδίου ήταν ο πρόεδρος Σεβαρνάτζε σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας
Ο υπουργός Ασφάλειας, Βαλερί Χαμπουρντζάνια, δήλωσε ότι ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται αντιαρματικές οβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά σε δρόμο και να πυροδοτηθούν όταν η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα περνούσε από δίπλα.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες δολοφονίας του κ. Σεβαρνάτζε, και σε μία από αυτές η προεδρική λιμουζίνα κτυπήθηκε από αντιαρματικές οβίδες.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 17:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Το πιό αιματηρό 24ωρο για ΗΠΑ
 

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο Τσινούκ, σαν αυτό που συνετρίβη στα περίχωρα της Φαλούτζα

Τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο και 21 τραυματίστηκαν στο Ιράκ, όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - επίθεση με πυραύλους και συνετρίβη στο έδαφος, κοντά στην πόλη Φαλούτζα.

Πρόκειται για τη πλέον αιματηρή επίθεση που έχουν δεχθεί τα στρατεύματα κατοχής από την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς δύο ελικόπτερα τύπου Τσινούκ μετέφεραν 55 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, απ' όπου θα έφευγαν για άδεια.


Αμερικανοί πεζοναύτες ερευνούν για τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια του Τσινούκ
Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη δεν επιβεβαίωσαν την αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου.

Ενώ αρχικά δήλωναν ότι επλήγη από πύραυλο, στη συνέχεια εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να συνετρίβη στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει ελιγμούς για να αποφύγει την επίθεση.

Πάντως τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειξαν Αμερικανούς στρατιώτες να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια του Τσινούκ, ενώ μαχητικά ελικόπτερα πετούσαν γύρω από την περιοχή.

Και δεύτερη επίθεση σε λίγα λεπτά

Στην ίδια την πόλη της Φαλούτζα ένα αμερικανικό στρατιωτικό κονβόι δέχθηκε βομβιστική επίθεση λίγες στιγμές μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις πεζοναύτες σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές κατοχής.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πόλη ορισμένοι κάτοικοί της βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

Στο μεταξύ στην ιρακινή πρωτεύουσα υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμα Αμερικανός που είχε τραυματισθεί σοβαρά σε επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής έχουν πολλαπλασιασθεί το τελευταίο διάστημα και ξεπερνούν τις 30 κατά μέσο όρο καθημερινά.

Αντιδράσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμφσελντ, χαρακτήρισε το τελευταίο 24ωρο ως «μια τραγική ημέρα για τους Αμερικανούς», αλλά επανέλαβε την απόφαση να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ για «όσο χρειαστεί και ούτε μία ημέρα παραπάνω».

Ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε ότι οι αντιαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ γίνονται από ένα «μιαρό συνοθύλευμα» πρώην υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσέιν, ξένων τρομοκρατών και εγκληματιών που αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν από τον πόλεμο.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 14:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
 

Το ελικόπτερο Σινούκ έπεσε νοτίως της Φαλούτζα

Στο Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο ενώ κατευθυνόταν από στρατιωτική βάση προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά πρακτορεία 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι στα δύο μεταγωγικά ελικόπτερα Σινούκ που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο όταν δέχθηκαν εχθρικά πυρά, επέβαιναν 57 στρατιώτες που είχαν άδεια και επρόκειτο να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ελικόπτερο που κατερρίφθη επέβαιναν 32 ως 35 άτομα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό το ελικόπτερο επλήγη από «αγνώστου τύπου» πύραυλο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τραυματίσθηκε θανάσιμα Αμερικανός στρατιώτης σε βομβιστική επίθεση που έγινε στη Βαγδάτη ενώ στην πόλη Φαλούτζα σε βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Καθημερινές οι επιθέσεις

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή το Σάββατο το πρωί στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τη στιγμή που περνούσε από δίπλα αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων κατοχής.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC στη Βαγδάτη, Τζιλ Μακ Γκίβερινγκ, περίπου 30 επιθέσεις δέχονται καθημερινά τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγο Ρικάρντο Σάντσεζ, οι συνεχιζόμενες φονικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «ασήμαντες από στρατηγική και επιχειρησιακή άποψη».



Συνεχείς οι έλεγχοι Ιρακινών πολιτών από τα στρατεύματα κατοχής
Στο μεταξύ η Γερμανία απέστειλε ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στο Ιράκ με σκοπό να προστατεύσουν τους Γερμανούς υπαλλήλους - μέλη οργανώσεων αρωγής που εργάζονται για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου παροχής νερού.

Η ατμόσφαιρα στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς έχουν κυκλοφορήσει προκηρύξεις που προειδοποιούν για επικείμενο «Σαββατοκύριακο αντίστασης».

Ως εκ τούτου στη Βαγδάτη πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δηλώσεις Αμερικανού τοποτηρητή

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητή της χώρας, Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που προβάλλουν αντίσταση στα αμερικανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διοργανώσουν με επιτυχία γενική απεργία, όπως προειδοποιούσαν στις προκηρύξεις τους.


Υποσχέσεις για επιτάχυνση της μεταβίβασης εξουσίας σε ιρακινά χέρια από Μπρέμερ
Σύμφωνα με τον κ. Μπρέμερ οι δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στην εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ.

Και επανέλαβε ότι η σύλληψη του Ιρακινού πρώην ηγέτη αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των αμερικανικών δυνάμεων.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 12:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
 

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι κάτοικοι της Γεωργίας

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γεωργία θεωρούνται δημοψήφισμα για τη δημοτικότητα του προέδρου Έντουαρντ Σεβαρντνάτσε και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Οι περισσότεροι Γεωργιανοί επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανεργία, την φτώχια και την εγκληματικότητα που πλήττουν σήμερα μια από τις ευημερούσες Δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός της Γεωργίας τώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι σκοπεύουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο κυβερνών κόμμα και να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος.

Το γεγονός ότι πολλά εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Τυφλίδα παρέμειναν κλειστά εντείνουν τις ανησυχίες και προκάλεσαν την οργή των ψηφοφόρων.

Ομάδα 400 παρατηρητών υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη θα παρακολουθήσουν τις εκλογές.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
 

Το ελικόπτερο Σινούκ έπεσε νοτίως της Φαλούτζα

Στο Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο ενώ κατευθυνόταν από στρατιωτική βάση προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά πρακτορεία 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι στα δύο ελικόπτερα Σινούκ που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο όταν δέχθηκαν εχθρικά πυρά, επέβαιναν 57 άτομα που μόλις είχαν πάρει άδεια. Στο ελικόπτερο που κατερρίφθη επέβαιναν 32 ως 35 άτομα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό το ελικόπτερο επλήγη από «αγνώστου τύπου» πύραυλο.

Είναι το πρώτο αμερικανικό αεροσκάφος που καταρρίπτεται μετά την διακήρυξη την 1η Μαΐου του προέδρου Μπους ότι ο πόλεμος τελείωσε.

Καθημερινές οι επιθέσεις

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή το Σάββατο το πρωί στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τη στιγμή που περνούσε από δίπλα αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων κατοχής.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC στη Βαγδάτη, Τζιλ Μακ Γκίβερινγκ, περίπου 30 επιθέσεις δέχονται καθημερινά τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγο Ρικάρντο Σάντσεζ, οι συνεχιζόμενες φονικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «ασήμαντες από στρατηγική και επιχειρησιακή άποψη».



Συνεχείς οι έλεγχοι Ιρακινών πολιτών από τα στρατεύματα κατοχής
Στο μεταξύ η Γερμανία απέστειλε ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στο Ιράκ με σκοπό να προστατεύσουν τους Γερμανούς υπαλλήλους - μέλη οργανώσεων αρωγής που εργάζονται για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου παροχής νερού.

Η ατμόσφαιρα στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς έχουν κυκλοφορήσει προκηρύξεις που προειδοποιούν για επικείμενο «Σαββατοκύριακο αντίστασης».

Ως εκ τούτου στη Βαγδάτη πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δηλώσεις Αμερικανού τοποτηρητή

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητή της χώρας, Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που προβάλλουν αντίσταση στα αμερικανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διοργανώσουν με επιτυχία γενική απεργία, όπως προειδοποιούσαν στις προκηρύξεις τους.


Υποσχέσεις για επιτάχυνση της μεταβίβασης εξουσίας σε ιρακινά χέρια από Μπρέμερ
Σύμφωνα με τον κ. Μπρέμερ οι δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στην εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ.

Και επανέλαβε ότι η σύλληψη του Ιρακινού πρώην ηγέτη αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των αμερικανικών δυνάμεων.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 08:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κατερρίφθη αμερικανικό ελικόπτερο
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται κατά μέσο όρο 25 επιθέσεις κάθε μέρα

Στο Ιράκ κατερρίφθη αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο ενώ κατευθυνόταν από στρατιωτική βάση προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι στα δυο ελικόπτερα Σινούκ που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο όταν δέχθηκαν εχθρικά πυρά, επέβαιναν 57 άτομα που μόλις είχαν πάρει άδεια. Στο ελικόπτερο που κατερρίφθη επέβαιναν 32 ως 35 άτομα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό το ελικόπτερο επλήγη από «αγνώστου τύπου» πύραυλο.

Είναι το πρώτο αμερικανικό αεροσκάφος που καταρρίπτεται μετά την διακήρυξη την 1η Μαΐου του προέδρου Μπους ότι ο πόλεμος τελείωσε.

Καθημερινές οι επιθέσεις

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή το Σάββατο το πρωί στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε τη στιγμή που περνούσε από δίπλα αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων κατοχής.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του BBC στη Βαγδάτη, Τζιλ Μακ Γκίβερινγκ, περίπου 30 επιθέσεις δέχονται καθημερινά τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγο Ρικάρντο Σάντσεζ, οι συνεχιζόμενες φονικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι «ασήμαντες από στρατηγική και επιχειρησιακή άποψη».



Συνεχείς οι έλεγχοι Ιρακινών πολιτών από τα στρατεύματα κατοχής
Στο μεταξύ η Γερμανία απέστειλε ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στο Ιράκ με σκοπό να προστατεύσουν τους Γερμανούς υπαλλήλους - μέλη οργανώσεων αρωγής που εργάζονται για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου παροχής νερού.

Η ατμόσφαιρα στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς έχουν κυκλοφορήσει προκηρύξεις που προειδοποιούν για επικείμενο «Σαββατοκύριακο αντίστασης».

Ως εκ τούτου στη Βαγδάτη πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δηλώσεις Αμερικανού τοποτηρητή

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητή της χώρας, Πολ Μπρέμερ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις που προβάλλουν αντίσταση στα αμερικανικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να διοργανώσουν με επιτυχία γενική απεργία, όπως προειδοποιούσαν στις προκηρύξεις τους.


Υποσχέσεις για επιτάχυνση της μεταβίβασης εξουσίας σε ιρακινά χέρια από Μπρέμερ
Σύμφωνα με τον κ. Μπρέμερ οι δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να επιταχύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στην εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράκ.

Και επανέλαβε ότι η σύλληψη του Ιρακινού πρώην ηγέτη αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των αμερικανικών δυνάμεων.


Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν
 

Αμερικανοί στρατιώτες σε επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Οι 15 εκπρόσωποι, οι περισσότεροι των οποίων είναι πρέσβεις, θα διερευνήσουν τις πιθανότητες διεύρυνσης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντήσουν τους ισχυρούς κυβερνήτες επαρχιών και αρχηγούς πολιτοφυλακών για να τονίσουν την ανάγκη συνεργασίας με την μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν πραγματοποιείται ενώ στο νότιο Αφγανιστάν πληθαίνουν οι επιθέσεις από οπαδούς του καθεστώτος των Ταλεμπάν και στο βόρειο Αφγανιστάν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ λέει ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψης της είναι να υπογραμμίσει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της ειρήνης και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Πολλές οργανώσεις αρωγής – και Αφγανοί πολίτες – πιστεύουν ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να προσφέρει στο Αφγανιστάν τα δύο πιο σημαντικά συστατικά για την ειρήνη: ασφάλεια και επαρκή κονδύλια.

Πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Αύγουστο. Οι περιοχές που είναι τόσο επικίνδυνες ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν σ' αυτές οι οργανώσεις αρωγής, συνεχώς αυξάνονται ενώ η παραγωγή ναρκωτικών ανθίζει

Πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει ξανά να γίνει κράτος παρίας αλλά αυτή τη φορά θα είναι στα χέρια των δικτύων ναρκωτικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.