Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-29

  1. Αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό κόμμα
  2. Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  3. Ελπίδες για την Καλιφόρνια
  4. Παλαιστινιακές επαφές για εκεχειρία
  5. Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  6. Πόλεμος κατά χημικών από την Κομισιόν
  7. Kρίσιμη ψηφοφορία για τους συντηρητικούς
  8. Νεκρός Παλαιστίνιος στη Γάζα
  9. Kρίσιμη ψηφοφορία για τους συντηρητικούς
  10. Εις θάνατον ο «δόκτορας» του σαρίν
  11. Αίσιο τέλος για 11 Ρώσους ανθρακωρύχους
  12. Ιστορική περιοδεία Σρέντερ στα Βαλκάνια
  13. Τουρκία: 80 χρόνια κοσμικό κράτος
  14. Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  15. Αίσιο τέλος για 11 Ρώσους ανθρακωρύχους

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 20:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό κόμμα
 

Για την επανεκλογή του αγωνίζεται ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ

Ο αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της παράταξής του.

Ο κ.Ντάνκαν Σμιθ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης 75 βουλευτών ενώ 90 τον καταψήφισαν. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας σημαίνει ότι για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εκλέξει ηγέτη.

Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, σε δήλωσή του, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τόνισε ότι θα στηρίξει το νέο αρχηγό του κόμματος, όποιος κι αν είναι αυτός και ότι θα του ευχηθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να αναδεχθεί στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο κ. Ντάνκαν Σμιθ υπεραμύνθηκε των πολιτικών του αποφάσεων στα δύο αυτά χρόνια που ηγήθηκε της παράταξής του.

Την ψηφοφορία εμπιστοσύνης είχαν ζητήσει εικοσιπέντε βουλευτές των Τόρις –αριθμός που προβλέπεται από το καταστατικό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Συντηρητικό Κόμμα, υπο την ηγεσία του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά προς όφελός του τη φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου με την υπόθεση Κέλι, σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Μετά την «καθαίρεση» του κ. Σμίθ, ακολουθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων ως τις 6 Νοεμβρίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να καταλήξει σε δύο υποψηφίους, ενώ στην τελική ψηφοφορία θα συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Τις περασμένες εβδομάδες αναφέρθηκαν πολλά ονόματα στελεχών, ως πιθανών διαδόχων του κ. Σμιθ, ενώ επικρατέστερος τώρα θεωρείται ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 18:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
 

Ο Τζορτζ Μπους είπε σε Συρία και Ιράν να μην αφήνουν ξένους μαχητές να μπαίνουν στο Ιράκ από τα σύνορά τους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των ξένων υπαλλήλων του οργανισμού στο Ιράκ μετά την βομβιστική επίθεση που έγινε την Δευτέρα εναντίον των κεντρικών γραφείων της στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, για τον οποίο εργάζονται στο Ιράκ 30 ξένοι και 600 Ιρακινοί, τόνισε ότι δεν θα αποσυρθεί από τη χώρα.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε προσωπική έκκληση στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να μην αποσύρει όλα τα στελέχη του που δεν είναι υπήκοοι του Ιράκ.

Πολλές οργανώσεις αρωγής και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν μειώσει το προσωπικό τους στο Ιράκ μετά την βομβιστική επίθεση που έγινε τον Αύγουστο εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη.

Νέες επιθέσεις την Τετάρτη


Συνεχείς επιθέσεις δέχονται στο Ιράκ οι δυνάμεις κατοχής και η αστυνομία.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής στη βόρεια Βαγδάτη, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Μοσούλη , έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι όταν τυλίχθηκε στις φλόγες αστυνομικό τμήμα.

Πληροφορίες από τη Φαλούτζα αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε επίθεση που είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Τικρίτ και Κιρκούκ στα βόρεια της χώρας.

Αλλά και αργά το βράδυ της Τρίτης, δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, όταν ανατινάχτηκε το τεθωρακισμένο στο οποίο επέβαιναν. Ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε.

Νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, επτά Ουκρανοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης τραυματίστηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα, στον τομέα που ελέγχουν Πολωνοί στρατιώτες.

Απτόητος ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατηγόρησε για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις τόσο τους «εγχώριους» υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και τους «ξένους τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πτοηθούν από την κλιμάκωση της βίας.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στο Ιράν και τη Συρία πως δεν πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ιράκ από τα σύνορά τους.

Από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχασαν τη ζωή τους πάνω από 40 άνθρωποι και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπους υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ.

«Φόβος και υποχώρηση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ επέρριψε ευθύνες στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και σε ξένους μαχητές.

Είπε ότι οι οπαδοί του κόμματος Μπάαθ «επιχειρούν να προκαλέσουν χάος και φόβο γιατί συνειδητοποίησαν ότι σε ένα ελεύθερο Ιράκ δεν θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση που είχαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ο κ. Μπους είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αυξάνουν τις περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ.

Νωρίτερα, ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό-αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απέδωσε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη σε ξένους μαχητές.

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν συνηθίζεται από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 17:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες για την Καλιφόρνια
 

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες στη νότιο Καλιφόρνια προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που αφαίρεσαν τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων και κατέστρεψαν τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων οικογενειών.

Αξιωματούχος στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο προειδοποίησε ότι μετά τις πυρκαγιές μπορεί να βρεθούν και άλλα θύματα.

Ο ιατροδικαστής Γκλεν Βάγκνερ είπε ότι «οι πυρκαγιές εξαπλώνονται τόσο γρήγορα που πολλά από τα θύματα δεν είχαν καμία δυνατότητα να διαφύγουν.

Η προβλεπόμενη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, πτώση της θερμοκρασίας και ελαφρές βροχοπτώσεις, θα βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών που αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο 10 ξεχωριστές εστίες φωτιάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσει το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών.

Από τις φλόγες έχουν καταστραφεί 2000 σπίτια, ενώ απειλούνται χιλιάδες άλλα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές του Λός Άντζελες, του Σαν Μπερναρντίνο, του Σαν Ντιάγκο, κα.

Εμπρησμός

Όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Καλιφόρνια είναι κλειστοί, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό καθώς από τη φωτιά έχουν καταστραφεί γραμμές και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας, ενώ μια άλλη ξεκίνησε όταν κυνηγός, που είχε χαθεί σε δασώδη περιοχή, προσπάθησε να στείλει σήματα για τον εντοπισμό του.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους του Σαν Μπερναρντίνο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς ο αέρας της περιοχής είναι «εξαιρετικά ανθυγιεινός», και να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 13:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστινιακές επαφές για εκεχειρία
 

Για ενθαρρυντικά μηνύματα από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στην κατεύθυνση εκεχειρίας, μίλησε ο Αχμέντ Κουρέια

Απευθείας επαφές με τις ηγεσίες των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές εκεχειρίας με το Ισραήλ, δήλωσε ότι προγραμματίζει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια.

Πρέπει να γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι ο ενδοπαλαιστινιακός διάλογος είναι σε εξέλιξη και δεν πρόκειται να σταματήσει, δήλωσε ο κ. Κουρέια, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από τις δύο οργανώσεις, στην κατεύθυνση της διεξαγωγής συνομιλιών για εκεχειρία με το Ισραήλ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκείνο που απαιτείται δεν είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χρειαζόμαστε παλαιστινιακές εγγυήσεις», δήλωσε ο κ. Κουρέια χαρακτηριστικά, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αν συμφωνήσουν οι Παλαιστίνιοι μεταξύ τους, ο δρόμος είναι ανοιχτός».

Νεκρός Παλαιστίνιος

Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν έναν άλλο στην περιοχή Ναχάλ Oζ, στη Λωρίδα της Γάζας, όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο τείχος ασφαλείας. Ο νεκρός αναγνωρίσθηκε ως μέλος οπαδός της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν άοπλοι, είχαν όμως στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, χάρτες και σχεδιαγράμματα για τις κινήσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν τραυματισθεί το τελευταίο διάστημα πό επιθέσεις Παλαιστινίων τρεις στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Ντορόν Μπεν-Άμο, εξάλλου δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές πυρών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Καντίμ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.

Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει γίνει συχνά στόχος επιθέσεων από Παλαιστίνιους.

Ανησυχίες του στρατού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινών μέσων, στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η συνέχιση των κατασταλτικών μέτρων κατά των Παλαιστινίων ενισχύει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις και δημιουργεί κλίμα που ευνοεί την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Για το λόγο αυτό, αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, ο στρατός προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να άρει τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, πριν τις διακοπές του εβραϊκού νέου έτους τον τελευταίο μήνα.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
 

Ο Τζορτζ Μπους είπε σε Συρία και Ιράν να μην αφήνουν ξένους μαχητές να μπαίνουν στο Ιράκ από τα σύνορά τους

Συνεχείς επιθέσεις δέχονται στο Ιράκ οι δυνάμεις κατοχής και η αστυνομία.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής στη βόρεια Βαγδάτη, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Μοσούλη , έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι όταν τυλίχθηκε στις φλόγες αστυνομικό τμήμα.

Πληροφορίες από τη Φαλούτζα αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε επίθεση που είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Τικρίτ και Κιρκούκ στα βόρεια της χώρας.

Αλλά και αργά χθες το βράδυ, δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, όταν ανατινάχτηκε το τεθωρακισμένο στο οποίο επέβαιναν. Ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε.

Νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, επτά Ουκρανοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης τραυματίστηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα, στον τομέα που ελέγχουν Πολωνοί στρατιώτες.

Απτόητος ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατηγόρησε για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις τόσο τους «εγχώριους» υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και τους «ξένους τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πτοηθούν από την κλιμάκωση της βίας.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στο Ιράν και τη Συρία πως δεν πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ιράκ από τα σύνορά τους.

Από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχασαν τη ζωή τους πάνω από 40 άνθρωποι και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπους υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ.

«Φόβος και υποχώρηση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ επέρριψε ευθύνες στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και σε ξένους μαχητές.

Είπε ότι οι οπαδοί του κόμματος Μπάαθ «επιχειρούν να προκαλέσουν χάος και φόβο γιατί συνειδητοποίησαν ότι σε ένα ελεύθερο Ιράκ δεν θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση που είχαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ο κ. Μπους είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αυξάνουν τις περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ.

Νωρίτερα, ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό-αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απέδωσε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη σε ξένους μαχητές.

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν συνηθίζεται από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 13:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Πόλεμος κατά χημικών από την Κομισιόν
 

Στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, σαμπουάν, ακόμα και παιδικών ρούχων, χρησιμοποιούνται επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τις προτάσεις της για τον τον περιορισμό της καθημερινής χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εφόσον εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα δρομολογήσει την επανεξέταση της επικινδυνότητας δεκάδων χιλιάδων ουσιών, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, σαμπουάν, ακόμα και παιδικών ρούχων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις η αρμόδια Επίτροπος, Μάργκοτ Βάλστρομ, τις χαρακτήρισε «ριζοσπαστικές» και υπέδειξε ότι οι ισχύοντες από εικοσαετίας κανονισμοί, έχουν καταστεί πλέον αναποτελεσματικοί στο να εξασφαλίσουν την απαραίτητη προστασία των καταναλωτών.

Πυρήνας των προτάσεων της Κομισιόν είναι η μεταβίβαση της ευθύνης για τους ελέγχους της περιεκτικότητας των προϊόντων σε χημικές ουσίες, από τις κυβερνήσεις στις εταιρείες παραγωγής.

Ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, Ρίτσαρντ Μπλακ, σχολιάζοντας τις προτάσεις τις Κομισιόν παρατηρεί ότι πριν από το 1981 δεν υπήρχε καμία υποχρέωση για τις βιομηχανίες, να αποδείξουν ότι ήταν ακίνδυνες οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν εταιρείες για την παρασκευή αγαθών.

Υπάρχουν, τονίζει χαρακτηριστικά, περισσότερες από εκατό χιλιάδες καταγεγραμμένες χημικές ουσίες στην Ευρώπη, ωστόσο, μόλις τρεις χιλιάδες εξ' αυτών έχουν ελεγχθεί.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μεγάλου προγράμματος ελέγχων και μιας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας χημικών", εκτιμά ο συντάκτης του BBC.

Ενστάσεις οικολογικών οργανώσεων

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο θεωρούν ότι οι τελικές προτάσεις της Κομισιόν, όπως παρουσιάζονται στο νομοσχέδιο, δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικές.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον Θανάση Γκαβό, ο Όλιβερ Νόουλς, εκπρόσωπος της Greenpeace στη Βρετανία, σχολιάζοντας τις προτάσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους 18 μήνες με δύο χρόνια, οι πιέσεις από τις βιομηχανίες χημικών ήταν εξαιρετικά έντονες και από ότι φαίνεται αρκετά επιτυχείς.

Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι απογοητευτικές, συμπεραίνει ο κ. Νόουλς.

Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να υποχρεώνονται από το νόμο οι βιομηχανίες τοξικών, να χρησιμοποιούν τις περισσότερο ασφαλείς εναλλακτικές ουσίες. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει.
Όλιβερ Νόουλς, εκπρόσωπος της Γκρίνπις στη Βρετανία

«Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να υποχρεώνονται από το νόμο οι βιομηχανίες τοξικών, να χρησιμοποιούν τις περισσότερο ασφαλείς εναλλακτικές ουσίες. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει", υπογράμμισε.

Θετικό χαρακτήρισε ωστόσο ο εκπρόσωπος της Γκρίνπις το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την αναγκαιότητα θέσπισης νέων σχετικών νόμων.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Kρίσιμη ψηφοφορία για τους συντηρητικούς
 

Για την επανεκλογή του αγωνίζεται ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ

Κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος για την ηγεσία του, την οποία ζήτησαν εικοσιπέντε βουλευτές των Τόρις –αριθμός που προβλέπεται από το καταστατικό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν ο έντονα αμφισβητούμενος αρχηγός του κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, δεν διαθέτει καλές προοπτικές, για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των 165 βουλευτών του κόμματος.

Οι ίδιοι υποδεικνύουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν μπορεί αν εκμεταλλευτεί πολιτικά προς όφελός του -με τη σημερινή ηγεσία- τη φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου με την υπόθεση Κέλι, σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Αν «καθαιρεθεί» τελικά ο κ. Σμίθ, θα ακολουθήσει η καταβολή υποψηφιοτήτων. Η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να καταλήξει σε δύο υποψηφίους, ενώ στην τελική ψηφοφορία θα συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Τις περασμένες εβδομάδες αναφέρθηκαν πολλά ονόματα στελεχών, ως πιθανών διαδόχων του κ. Σμιθ, ενώ επικρατέστερος τώρα θεωρείται ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 13:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός Παλαιστίνιος στη Γάζα
 

Στόχος ολοένα περισσοτέρων επιθέσεων το «τείχος ασφαλείας»

Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν έναν άλλο στην περιοχή Ναχάλ Oζ, στη Λωρίδα της Γάζας, όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο τείχος ασφαλείας. Ο νεκρός αναγνωρίσθηκε ως μέλος οπαδός της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν άοπλοι, είχαν όμως στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, χάρτες και σχεδιαγράμματα για τις κινήσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν τραυματισθεί το τελευταίο διάστημα πό επιθέσεις Παλαιστινίων τρεις στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Ντορόν Μπεν-Άμο, εξάλλου δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές πυρών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Καντίμ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.

Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει γίνει συχνά στόχος επιθέσεων από Παλαιστίνιους.

Ανησυχίες του στρατού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινών μέσων, στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η συνέχιση των κατασταλτικών μέτρων κατά των Παλαιστινίων ενισχύει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις και δημιουργεί κλίμα που ευνοεί την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Για το λόγο αυτό, αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, ο στρατός προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να άρει τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, πριν τις διακοπές του εβραϊκού νέου έτους τον τελευταίο μήνα.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Kρίσιμη ψηφοφορία για τους συντηρητικούς
 

Για την επανεκλογή του αγωνίζεται ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ

Κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος για την ηγεσία του, την οποία ζήτησαν εικοσιπέντε βουλευτές των Τόρις –αριθμός που προβλέπεται από το καταστατικό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν ο έντονα αμφισβητούμενος αρχηγός του κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, δεν διαθέτει καλές προοπτικές, για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των 165 βουλευτών του κόμματος.

Οι ίδιοι υποδεικνύουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν μπορεί αν εκμεταλλευτεί πολιτικά προς όφελός του -με τη σημερινή ηγεσία- τη φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου με την υπόθεση Κέλι, σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Αν «καθαιρεθεί» τελικά ο κ. Σμίθ, θα ακολουθήσει η καταβολή υποψηφιοτήτων. Η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να καταλήξει σε δύο υποψηφίους, ενώ στην τελική ψηφοφορία θα συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος.

Τις περασμένες εβδομάδες αναφέρθηκαν πολλά ονόματα στελεχών, ως πιθανών διαδόχων του κ. Σμιθ, ενώ επικρατέστερος τώρα θεωρείται ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 10:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Εις θάνατον ο «δόκτορας» του σαρίν
 

Εικοσιπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Τόκιο το 1995, από επίθεση με τοξικό αέριο

Στην εσχάτη των ποινών καταδικάσθηκε ο αποκαλούμενος και «διδάκτορας» Τομομάσα Νακαγκάβα, ηγετικό στέλεχος της αίρεσης Αουμ Σινρίκιο.

Δικαστήριο του Τόκιο έκρινε τον 55χρονο συνυπεύθυνο για το θάνατο 24 ανθρώπων στην επίθεση με αέριο στον υπόγειο σιδηρόδρομο της ιαπωνικής πρωτεύουσας το 1995.

Άλλα εννέα μέλη της αίρεσης έχουν καταδικασθεί επίσης εις θάνατον, ενώ αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο η απόφαση για τον αρχηγός της αίρεσης, Σιόκο Ασαχάρα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για περισσότερες ανθρωποκτονίες.


Ο αρχηγός της αίρεσης Σιόκο Ασαχάρα
Πέντε μέλη της αίρεσης μετέφεραν στις 20 Μαρτίου 1995 αεροστεγώς κλεισμένες πλαστικές σακούλες με το αέριο Σαρίν-χρησιμοποιήθηκε από τον γερμανικό στρατό κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο- και αφού τις τρύπησαν με τις μύτες από ομπρέλες εγκατέλειψαν το μετρό.

Ο Νακαγκάβα είχε επιχειρήσει παρόμοια επίθεση προηγουμένως στην πόλη Ματσουμότο, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αποδεδειγμένη η συμμετοχή του και σε άλλα εγκλήματα, όπως στη δολοφονία ενός δικηγόρου.

Η αίρεση Αουμ Σινρίκιο προέβλεπε τη Δευτέρα Παρουσία και «προετοιμάζονταν» για την «τελική μάχη» εναντίον των «αμαρτωλών», τους οποίους θα εξολόθρευε με το τοξικό αέριο.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίσιο τέλος για 11 Ρώσους ανθρακωρύχους
 

Τα συνεργεία διάσωσης είχαν τιτάνιο έργο, αφού έπρεπε να σκάψουν τους βράχους σε βάθος 50 μέτρων

Ζωντανοί βρέθηκαν οι 11 από τους 13 Ρώσους ανθρακωρύχους που είχαν παγιδευθεί πριν από έξι ημέρες κάτω από τη γη όταν το ανθρακωρυχείο Ζαπαντνάγια της νοτίου Ρωσίας όπου εργάζονταν πλημμύρισε.

Τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να φθάσουν στους ανθρακωρύχους αφού πρώτα έσκαψαν βραχώδες έδαφος σε βάθος 60 μέτρων.

Ένας ανθρακωρύχος ανασύρθηκε νεκρός, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης άλλων τριών των οποίων η τύχη αγνοείται.

Την ίδια στιγμή, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε άλλο ανθρακωρυχείο στην πόλη Παρτιζάνσκ στην ανατολική Ρωσία.

Το τούνελ της ελπίδας

Στη Ζαπαντνάγια, η περιπέτεια των περισσότερων ανθρακωρύχων που παγιδεύθηκαν 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης την περασμένη Πέμπτη είχε αίσιο τέλος.

Για να κατασκευάσουν το λεγόμενο «τούνελ της ελπίδας», τα συνεργεία διάσωσης χρειάστηκε να «τρυπήσουν» βραχώδες έδαφος σε βάθος 50 μέτρων.

Καθώς εργάζονταν, το νερό εξακολουθούσε να πλημμυρίζει το ανθρακωρυχείο και εκφράζονταν φόβοι για το ενδεχόμενο οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι να μην έχουν αρκετό οξυγόνο για να αναπνεύσουν.

Στο ατύχημα της Πέμπτης παγιδεύτηκαν 46 ανθρακωρύχοι, οι 33 από αυτούς όμως διασώθηκαν το Σάββατο.

Μεταξύ των 13 ανθρακωρύχων που παρέμειναν παγιδευμένοι ήταν και ο διευθυντής του ορυχείου Βασίλι Αβντέγιεφ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του όταν συνέβη το ατύχημα.

Τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως εκτός από τους φυσικούς κινδύνους που συνοδεύουν την εργασία τους, οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται και για τις επιδεινούμενες συνθήκες ασφαλείας.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική περιοδεία Σρέντερ στα Βαλκάνια
 

Ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας-Σερβίας

Περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινά σήμερα ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ που γίνεται ο πρώτος Γερμανός ηγέτης που επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο, Ρέι Φέρλονγκ, μεταδίδει ότι η περιοδεία του κ. Σρέντερ συνιστά προσπάθεια για να μετριασθεί η έχθρα της Σερβίας προς τη Γερμανία καθώς το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Κροατίας και της Βοσνίας και στήριξε την στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας κατά την κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

Οικονομική ατζέντα

Οι τριμερείς συνομιλίες του Γερμανού Καγκελάριου με τους προέδρους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα επικεντρωθούν στην οικονομική συνεργασία, καθώς και οι δυο χώρες χρειάζονται οικονομική βοήθεια.

Στην Κροατία, ο κ. Σρέντερ αναμένεται να επαινέσει την κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τότε που η πτέρυγα των φιλοευρωπαϊστών πήρε την εξουσία από τους εθνικιστές πριν από τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, θα επισημάνει ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν προτού η χώρα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, εκτιμάται ότι ο κ. Σρέντερ θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ να συνεργαστούν στενότερα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και να προχωρήσουν στην έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 09:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: 80 χρόνια κοσμικό κράτος
 

Τα 80 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ γιορτάζει η Τουρκία

Την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του κοσμικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ γιορτάζει σήμερα η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του δεν φείσθηκε επαίνων για τον Ατατούρκ.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πολλοί διερωτώνται στην Τουρκία για το πώς το κυβερνών κόμμα συνδυάζει τις ισλαμικές του ρίζες με τις αξίες του κοσμικού κράτους.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη χώρα, εξάλλου, η απόφαση του προέδρου, Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ, να προσκαλέσει στους εορτασμούς μόνο τις γυναίκες των βουλευτών που δεν φορούν μαντίλα.

Ο Σεζέρ και η μάχη της μαντίλας

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να φορούν μαντήλα σε δημόσια κτίρια όπως τα σχολεία και τα δικαστήρια, διότι η μαντήλα θεωρείται θρησκευτικό σύμβολο.

Ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, Άρης Χατζηστεφάνου, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ότι όλα άρχισαν πριν από λίγες ημέρες, όταν οι Τούρκοι βουλευτές έλαβαν τις καθιερωμένες προσκλήσεις για να παραστούν στη σημερινή δεξίωση με τις συζύγους τους.

Υπήρχε όμως μια διαφορά: Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε από τη λίστα των προσκεκλημένων τις γυναίκες των βουλευτών που φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σύζυγος του κ. Ερντογάν.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα, παρά τις προσπάθειες του κ. Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος θα παραστεί στη δεξίωση.

Πλήγμα στην κυβέρνηση από το κατεστημένο

Ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν ότι θα «μποϊκοτάρουν» τη δεξίωση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην δεξίωση τελικά θα παραστεί μόνο ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση του κ. Σεζέρ χαρακτηρίστηκε ως το τελευταίο πλήγμα που επιχειρεί το πολιτικό κατεστημένο και ο στρατός στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Παρ΄ολίγον εκλογές πριν από μερικές εβδομάδες, διαφωνία για το Κυπριακό, σύγκρουση για τις θεολογικές σχολές και πολλά ακόμη ζητήματα φανερώνουν τη δύσκολη συγκατοίκηση της κυβέρνησης με το λεγόμενο «βαθύ κράτος».


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
 

Ο Τζορτζ Μπους είπε σε Συρία και Ιράν να μην αφήνουν ξένους μαχητές να μπαίνουν στο Ιράκ από τα σύνορά τους

Οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ και η αστυνομία της χώρας έγιναν στόχος νέων επιθέσεων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Τουλάχιστον δύο πολίτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν όταν ένα αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ πληροφορίες από τη Φαλούτζα αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Την ίδια στιγμή, εκδηλώθηκαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών διοικητηρίων στις πόλεις Τικρίτ και Κιρκούκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατηγόρησε για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις τόσο τους «εγχώριους» υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν όσο και τους «ξένους τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εκφοβισθούν από την κλιμάκωση της βίας.

Ο κ. Μπους είπε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στο Ιράν και τη Συρία ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ιράκ από τα σύνορά τους.

Από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχασαν τη ζωή τους πάνω από 40 άνθρωποι και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπους υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ.

«Φόβος και υποχώρηση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ επέρριψε ευθύνες στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και σε ξένους μαχητές.

Είπε ότι οι οπαδοί του κόμματος Μπάαθ «επιχειρούν να προκαλέσουν χάος και φόβο γιατί συνειδητοποίησαν ότι σε ένα ελεύθερο Ιράκ δεν θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση που είχαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ο κ. Μπους είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αυξάνουν τις περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ.

Νωρίτερα, ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό-αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απέδωσε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη σε ξένους μαχητές.

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν συνηθίζεται από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίσιο τέλος για 11 Ρώσους ανθρακωρύχους
 

Τα συνεργεία διάσωσης είχαν τιτάνιο έργο, αφού έπρεπε να σκάψουν τους βράχους σε βάθος 50 μέτρων

Ζωντανοί βρέθηκαν οι εννέα από τους 13 Ρώσους ανθρακωρύχους που είχαν παγιδευθεί πριν από έξι ημέρες κάτω από τη γη όταν το ανθρακωρυχείο Ζαπαντνάγια της νοτίου Ρωσίας όπου εργάζονταν πλημμύρισε.

Τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να φθάσουν στους ανθρακωρύχους αφού πρώτα έσκαψαν βραχώδες έδαφος σε βάθος 60 μέτρων.

Ένας ανθρακωρύχος ανασύρθηκε νεκρός, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης άλλων τριών των οποίων η τύχη αγνοείται.

Την ίδια στιγμή, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε άλλο ανθρακωρυχείο στην πόλη Παρτιζάνσκ στην ανατολική Ρωσία.

Το τούνελ της ελπίδας

Στη Ζαπαντνάγια, η περιπέτεια των περισσότερων ανθρακωρύχων που παγιδεύθηκαν 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης την περασμένη Πέμπτη είχε αίσιο τέλος.

Για να κατασκευάσουν το λεγόμενο «τούνελ της ελπίδας», τα συνεργεία διάσωσης χρειάστηκε να «τρυπήσουν» βραχώδες έδαφος σε βάθος 50 μέτρων.

Καθώς εργάζονταν, το νερό εξακολουθούσε να πλημμυρίζει το ανθρακωρυχείο και εκφράζονταν φόβοι για το ενδεχόμενο οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι να μην έχουν αρκετό οξυγόνο για να αναπνεύσουν.

Στο ατύχημα της Πέμπτης παγιδεύτηκαν 46 ανθρακωρύχοι, οι 33 από αυτούς όμως διασώθηκαν το Σάββατο.

Μεταξύ των 13 ανθρακωρύχων που παρέμειναν παγιδευμένοι ήταν και ο διευθυντής του ορυχείου Βασίλι Αβντέγιεφ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του όταν συνέβη το ατύχημα.

Τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως εκτός από τους φυσικούς κινδύνους που συνοδεύουν την εργασία τους, οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται και για τις επιδεινούμενες συνθήκες ασφαλείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.