Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-20

  1. Σφυροκοπούν τη Γάζα οι Ισραηλινοί
  2. Στο εδώλιο για το Κοσσυφοπέδιο Σέρβοι στρατηγοί
  3. Αυθεντική μάλλον η φωνή του Μπιν Λάντεν
  4. «Ευρω-βίζες» υψηλής ασφαλείας
  5. Στο Ιράν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
  6. Εγγυήσεις Ουάσιγκτον στη Β. Κορέα
  7. Τραγωδία λαθρομεταναστών στην Ιταλία
  8. Ρουμανία: Παραιτήσεις υπουργών
  9. Νίκη της δεξιάς στην Ελβετία
  10. Σφυροκοπούν τη Γάζα οι Ισραηλινοί
  11. Σε ανάπαυση ο Μπλερ
  12. Ακριβαίνουν τα τσιγάρα στη Γαλλία
  13. Ανησυχίες ΗΠΑ για τον Ευρωστρατό
  14. Ακριβαίνουν τα τσιγάρα στη Γαλλία
  15. Νίκη της δεξιάς στην Ελβετία
  16. Eπίθεση με νεκρούς στρατιώτες στη Δ. Όχθη

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 23:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφυροκοπούν τη Γάζα οι Ισραηλινοί
 

Οι τελευταίες προσπάθειες του Ισραήλ υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, λένε οι Παλαιστίνιοι

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε η αεροπορία του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε δύο νέες επιθέσεις τη αργά τη Δευτέρα ενώ το πρωί είχε χτυπήσει στόχους στην πόλη της Γάζας.

Στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με δύο πυραύλους αυτοκίνητο κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στον κεντρικό δρόμο του καταυλισμού Νουσεϊτάτ.

Λίγο αργότερα η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε για δεύτερη φορά κτίριο στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Το πρωί της Δευτέρας ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές στην πόλη της Γάζας.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι από τις τρεις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα πέντε μόνο ωρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δυο φέρονται ως μέλη της ακραίας οργάνωσης Χαμάς.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 20, μεταξύ των οποίων είναι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

Σε μια από τις επιθέσεις, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ελικόπτερο έπληξαν όχημα σε πολυσύχναστο δρόμο της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δυο επιβάτες (που σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ήταν μέλη της Χαμάς) καθώς και ο οδηγός γειτονικού αυτοκινήτου.

Τουλάχιστον δέκα περαστικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ΄αυτών σοβαρά.

Σε μια από τις πρωϊνές επιδρομές, τα πολεμικά αεροπλάνα των Ισραηλινών κατέστρεψαν κτίριο στη Γάζα που σύμφωνα με το Τελ Αβίβ ήταν εργοστάσιο όπλων.

Οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τις επιθέσεις και έκανε έκκληση ξανά για εκεχειρία.

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τα γεγονότα της Δευτέρας «τα πιο αιματηρά» και «επικίνδυνη κλιμάκωση» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επέμπει, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ.


Θέλουμε οι Ισραηλινοί να κάτσουν μαζί μας στο τραπέζι και να διαπραγματευθούμε μια κατάπαυση του πυρός
Αχμέντ Κουρέια, πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έλαβαν χώρα λίγες ώρες αφότου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν έπεσαν σε ενέδρα ένοπλων Παλαιστινίων κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Την ευθύνη ανέλαβε η ακραία οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά που ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι η επίθεση στην ισραηλινή περίπολο αποτελεί αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες 14 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συμπατριώτες τους έμειναν άστεγοι.


Έφεδροι στα όπλα

Εφόδους για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατάσχεσαν υπολογιστές και διάφορα έγγραφα που βρήκαν σε σπίτια υπόπτων.

Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο ατόμων.

Στα όπλα κλήθηκαν 1800 έφεδροι Ισραηλινοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι έφεδροι κλήθηκαν λόγω αυξημένων προειδοποιήσεων ότι θα υπάρξουν χτυπήματα από ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Κλιμάκιο Παλαιστίνιων αξιωματούχων μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσει με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου το ζήτημα της ανέγερσης του τείχους από το Ισραήλ και το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου.


Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2003 - 00:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο για το Κοσσυφοπέδιο Σέρβοι στρατηγοί
 

Το 2002 ο τότε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέπεμψε τον στρατηγό Πάβκοβιτς από την ηγεσία του στρατού

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης άσκησε δίωξη κατά τεσσάρων Σέρβων στρατηγών που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, Νεμπόισα Πάβκοβιτς και ο επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας της Σερβίας, Σρέτεν Λούκιτς οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη σε απελάσεις και δολοφονίες εκατοντάδων Αλβανών τους πρώτους μήνες του 1999.

Οι εισαγγελικές αρχές είπαν ότι οι δύο Σέρβοι στρατηγοί ανήκαν στον εγκληματικό κύκλο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς του οποίου η δίκη, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνεχίζεται στο δικαστήριο της Χάγης.

Κανένας από τους τέσσερεις κατηγορούμενους δεν έχει συλληφθεί.

Ο αναλυτής του BBC, Γκάμπριελ Πάρτος, επισημαίνει ότι η σύλληψη τους θα προκαλούσε αντιδράσεις από τον κόσμο και νέα προβλήματα για την κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει αυτή την εβδομάδα πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο.

Ο στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς και ένας άλλος αξιωματικός εν αποστρατεία, ο Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, καθώς και δύο αξιωματικοί της αστυνομίας, ο νυν υφυπουργός Εσωτερικών, Σρέτεν Λούκιτς και ο προκάτοχος του Βλαστιμίρ Ντιορντίεβιτς, είχαν υψηλά αξιώματα στη διάρκεια της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο από το 1998 ως το 1999.


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 19:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυθεντική μάλλον η φωνή του Μπιν Λάντεν
 

Το τελευταίο μήνυμα που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν απειλεί τις ΗΠΑ με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας

Η φωνή, στην ηχογραφημένη ταινία που μετέδωσε το σαββατοκύριακο ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, είναι μάλλον του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα Μπιν Λάντεν, αποφάνθηκαν οι ειδικοί της CIA, της αμερικανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας.

Η φωνή στην ταινία καλούσε τους μουσουλμάνους σε «ιερό πόλεμο» και απειλούσε τους Αμερικανού με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η φωνή είναι πιθανό να ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν» είπε, με τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, στέλεχος της CIA στους δημοσιογράφους.

Πιστεύεται ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είναι είτε νεκρός είτε κρύβεται από τότε που έχασε τις βάσεις του στο Αφγανιστάν.

Από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχουν σταλεί βιντεοταινίες που δείχνουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να μιλάει.

Οι ειδικοί της CIA που εξέτασαν την ταινία εκτιμούν ότι φαίνεται να ηχογραφήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες επειδή υπάρχουν αναφορές σε πρόσφατα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή.

Το νέο μήνυμα καλεί τους μουσουλμάνους να ξεκινήσουν «ιερό πόλεμο» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους για την εισβολή στο Ιράκ.

Υπόσχεται επίσης «επιθέσεις αυτοκτονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού» και αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Πολωνία, την Ιαπωνία και την Ιταλία καθώς και τα κράτη του Περσικού Κόλπου.


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ευρω-βίζες» υψηλής ασφαλείας
 

Η ΕΕ ψάχνει τη χρυσή τομή μεταξύ της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν να περιλαμβάνονται νέα στοιχεία στις βίζες, οπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ίριδα των ματιών.

Τα λεγόμενα «βιομετρικά στοιχεία» θα ενσωματωθούν στη βίζα σε ηλεκτρονική μορφή.

Η συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών στη Λα Μπολ της Γαλλίας όπου συζητήθηκαν οι τρόποι ανταλλαγής πληροφοριών για άτομα που θεωρούνται ύποπτα τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ανεκτίμητα όπλα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών τους.

Ο νέος τύπος «ευρω-βίζας» προτάθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ από την Κομισιόν.

Πρόκειται για την πρώτη δέσμη μέτρων με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της προστασίας των κοινοτικών συνόρων και την έκδοση νέων, προηγμένης τεχνολογίας διαβατηρίων και για τους κοινοτικούς πολίτες μέχρι τα τέλη του 2004.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ύστερα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ που προχωρούν και αυτές στην τεχνολογική βελτίωση των διαβατηρίων τους.

Οι άδειες-έγγραφα εισόδου των πολιτών τρίτων χωρών στο κοινοτικό έδαφος θα πρέπει να διαθέτουν πριν από το 2005 το αργότερο φωτογραφία του κατόχου τους και ενδεχομένως μικροτσίπ που θα περιέχει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και μια σειρά από άλλα βιομετρικά δεδομένα όπως το σχέδιο της ίριδας προκειμένου -να εξασφαλισθεί η μεγιστοποίηση της δημόσιας ασφάλειας.

Οι νέες βίζες θα είναι φτιαγμένες κατά τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να αλλοιωθούν ή να χρησιμοποιηθούν από τρίτα πρόσωπα άσχετα από τον κάτοχό τους.

Τα βιομετρικά στοιχεία θα εγγράφονται σε μικροτσίπ ή μαγνητική ταινία που θα διαβάζεται από ειδική συσκευή.

Γνώμονας της Κομισιόν στη σύνταξη των προτάσεων αυτών ήταν η ανεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας -κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου- και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 17:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Ιράν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
 

Η ΕΕ φέρεται διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν πυρηνική τεχνογνωσία-αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας μεταβαίνουν από κοινού στο Ιράν σε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη για να συζητήσουν το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα ης Τεχεράνης.

Στόχος των κ.κ Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Τζακ Στρο είναι να καταστήσουν σαφές το ότι είναι αναγκαίο να καθησυχάσει εδώ και τώρα τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Η συνάντηση στην Τεχεράνη -που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη- ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της ιρανικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προκειμένου να επιτρέψει η κυβέρνηση αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.

Η ΙΑΕΑ έχει δώσει προθεσμία στο Ιράν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Ευρωπαϊκή συνεργασία

Το Ιράν από την πλευρά του επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα -που περιλαμβάνει εμπλουτισμό ουρανίου- αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ενεργειακών του αναγκών.

Σύμωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία συνεργάζονται μυστικά προκειμένου να πείσουν το Ιράν να υπογράψει το πρωτόκολλο.

Εικάζεται ότι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες υποσχέθηκαν τεχνική βοήθεια στο Ιράν σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία του.

Ο ηγέτης της χώρας, Μοχάμαντ Χαταμί, δήλωσε τη Κυριακή ότι «Το Ιράν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λύσει το πρόβλημα», με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να έχει πυρηνική τεχνολογία.

Διαφορετικές προσεγγίσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η επίσκεψη δείχνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών στο θέμα του Ιράν.

Ενώ η ΕΕ προτίθεται να συνδράμει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς σε αντάλλαγμα για να συμμορφωθεί με την ΙΑΕΑ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό που χρειάζεται είναι διεθνής πίεση.

Αναμένεται ότι το Ιράν θα ανακοινώσει το αν θα υπογράψει το πρωτόκολλο ή όχι εντός των επόμενων ημερών.


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 15:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Εγγυήσεις Ουάσιγκτον στη Β. Κορέα
 

Η Πιονγιάνγκ «απάντησε» με δοκιμή πυραύλου στη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Εντατικές διαβουλεύσεις με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας διεξάγονται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών Ασίας και Ειρηνικού (APEC) που άρχισε στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Παουελ, προειδοποίησε τους ηγέτες των ασιατικών χωρών ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ηπείρου.

Παράλληλα όμως υποσχέθηκε ότι εάν η Βόρειος Κορέα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα τότε η Ουάσιγκτον μαζί με άλλες χώρες είναι διατεθειμένη να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ APEC
  • Περιφερειακή ασφάλεια
  • Μη επέκταση πυρηνικών όπλων
  • Επανέναρξη συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο
  • Δημιουργία κονδυλίου για καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος άφησε να διαφανεί η προοπτική παροχής στην Πιονγιάνγκ γραπτών εγγυήσεων ότι δεν θα δεχθεί επίθεση, κάτι λιγότερο δηλαδή από το σύμφωνο μη επίθεσης που απαιτεί.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου, για το οποίο πάντως προϋπόθεση είναι να τερματίσει η Βόρειος Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Αξιωματούχος της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το σχέδιο, το οποίο συζήτησαν στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Μπους και ο νοτιοκορεάτης ηγέτης Ρο Μο-Γιουν.

    Δοκιμή πυραύλου από τη Β. Κορέα

    Την ίδια ώρα όμως που καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, η Βόρειος Κορέα πραγματοποιήσε δοκιμή πυραύλου στις ανατολικές ακτές της.

    Οι στρατιωτικές αρχές της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν ότι η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης της Πιονγιάνγκ.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για την πρώτη δοκιμή πυραύλου που πραγματοποιεί η Βόρειος Κορέα από τον Απρίλιο που γίνεται σε μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στιγμή, καθώς συνέπεσε με τις συνομιλίες των ηγετών των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.

    Οι ίδιοι πάντως προσθέτουν ότι φαίνεται περισσότερο για επίδειξη δύναμης παρά για σοβαρή πολιτική απειλή.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τραγωδία λαθρομεταναστών στην Ιταλία
     

    Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη

    Δέκα τρία πτώματα Σομαλών λαθρομεταναστών εντοπίσθηκαν σε ένα μικρό πλοιάριο κοντά στο νησί Λαμπεντούσα στην Ιταλία, ενώ οι αρχές κατόρθωσαν να διασώσουν άλλους 15 λαθρομετανάστες.

    Η Λαμπεντούσα που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτίως της Σικελίας, χρησιμοποιείται συχνά ως τόπος διέλευσης λαθρομεταναστών από τη Βόρειο Αφρική που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλεϊ, μεταδίδει ότι «Ο αριθμός των θυμάτων που μεταφέρονται από την Αφρική προς την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

    Οι επιζώντες του πλοιάριου στη Λαμπεντούσα είχαν μία φρικιαστική ιστορία να διηγηθούν.

    «Φρικιαστική ιστορία»

    Ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη πριν από δύο εβδομάδες με περισσότερους από 100 λαθρομετανάστες μέσα στο πλοιάριο.

    Πολλοί από αυτούς πέθαναν από πείνα και από την έκθεση στον ήλιο και τα πτώματά τους πετάχθηκαν στη θάλασσα.

    Την περασμένη εβδομάδα επτά άτομα βρέθηκαν νεκρά, ανάμεσα στα οποία και τρία παιδιά, λίγο πριν φθάσει το πλοιάριό τους στη Λαμπεντούσα», κατέληξε ο ανταποκριτής του BBC.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν και η τραγωδία βαραίνει την συνείδηση της Ευρώπης, δείχνει επίσης ότι «οι κυβερνήσεις της Αφρικής δεν κάνουν τίποτε για να ανακόψουν το κύμα των λαθρομεταναστών.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ρουμανία: Παραιτήσεις υπουργών
     

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των τριών υπουργών

    O πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τριών υπουργών της κυβέρνησής του που κατηγορούνταν για διαφθορά.

    Αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι κατηγορίες ότι η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χίλντεγκαρντ Πούβακ, είχε καταχραστεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Υγείας, Μιρτσέα Μπεουράν, κατηγορείται ότι αντέγραψε ξένα ιατρικά εγχειρίδια χωρίς να έχει αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου φέρουν το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σερμπάν Μιχαϊλέσκου, να έχει δωροδοκηθεί από υφισταμένους τους.

    Και οι τρεις υπουργοί αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι παραιτήθηκαν οικειοθελώς για να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια της Ρουμανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

    Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ναστάζε ζήτησε τις παραιτήσεις τους.

    Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της Ρουμανίας και η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση για να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

    Παρά τους φόβους για μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων, πάνω από το 50% των Ρουμάνων προσήλθαν στις κάλπες και το δημοψήφισμα κηρύχθηκε έγκυρο.

    Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, περί το 90% των ψηφοφόρων ενέκριναν τις τροποποιήσεις του συντάγματος ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 16:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νίκη της δεξιάς στην Ελβετία
     

    Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έβγαλαν νικητή οι κάλπες στην Ελβετία

    Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), με την αντιευρωπαϊκή του ρητορεία και τις εκκλήσεις για περιορισμούς στο πολιτικό άσυλο και τα δικαιώματα των μεταναστών, είναι ο νικητής των εκλογών της Ελβετίας.

    Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα απέσπασε 27% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά πέντε και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, και αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη, απαιτώντας μία επιπλέον θέση στην επταμελή κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

    Η άνοδος της εκλογικής απήχησης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος σημειώθηκε μετά από την πιό ξενόφοβη και αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία στα χρονικά της χώρας.

    Ηττημένοι της εκλογών ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες και Κεντρώοι ενώ εκλογικά κέρδη κατέγραψαν τα κόμματα των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών.

    Η συναίνεση σε δοκιμασία

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η συναίνεση που χαρακτήριζε την πολιτική σκηνή της Ελβετίας για 44 ολόκληρα χρόνια φαίνεται να μπαίνει σε δοκιμασία μετά την αύξηση της απήχησης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

    Η αντιπρόεδρος του κόμματος , Αλίκη Παναγίδη, που είναι κυπριακής καταγωγής εξηγώντας στο BBC τους λόγους της εκλογικής νίκης του κόμματος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Η Ελβετία έχει πολλά προβλήματα με την πολιτική της στα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης.

    Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι φόροι ενώ υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα.

    Φάνηκε χθες ότι ο Ελβετικός λαός έχει εμπιστοσύνη ότι το κόμμα μας θα αναλάβει δράση για να λύσει αυτά τα προβλήματα».

    Κέρδη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων

    Στο ελβετικό κοινοβούλιο που αριθμεί 200 έδρες, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα θα διαθέτει 56 βουλευτές, τη μεγαλύτερη δηλαδή κοινοβουλευτική ομάδα.

    Τη δύναμή τους αύξησαν ωστόσο και τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.


    Το ότι οι Ελβετοί έδειξαν τόση εμπιστοσύνη στο Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) σημαίνει ότι θέλουν αλλαγή πολιτικής
    Κρίστοφ Μπλόχερ, ηγέτης SVP
    Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μία επιπλέον έδρα (σύνολο 52) και οι Πράσινοι κέρδισαν επιπλέον 5 έδρες και θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με 14 βουλευτές.

    Οι χαμένοι των εκλογών είναι τα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

    Βέβαιο θεωρείται ότι η έκβαση των εκλογών δεν θα αλλάξει τη μορφή της σημερινής κυβέρνησης.

    Από το 1959 η Ελβετία κυβερνάται από επταμελή κυβέρνηση, που σχηματίζουν σε συνασπισμό τα τέσσερα μεγάλα κόμματα.

    Για την κυβέρνηση προορίζεται ο Μπλόχερ

    Στην κυβέρνηση αυτή ζητά τώρα ένα επιπλέον υπουργείο το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επιδιώκει να υπουργοποιήσει τον άτυπο ηγέτη και χρηματοδότη του, Κρίστοφερ Μπλόχερ.

    Ο αμφιλεγόμενος Μπλόχερ, δισεκατομμυριούχος από τη Ζυρίχη είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόμματος, παρότι είναι επικεφαλής μόνο στην κομματική οργάνωση της Ζυρίχης.

    Είναι εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις στο SVP, το οποίο διολίσθησε τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά, στρεφόμενο κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης, των ξένων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο, καθώς και κατά της συμμετοχής της Ελβετίας σε διεθνείς οργανισμούς.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 14:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφυροκοπούν τη Γάζα οι Ισραηλινοί
     

    Οι τελευταίες προσπάθειες του Ισραήλ υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, λένε οι Παλαιστίνιοι

    Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε η αεροπορία του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων στην πόλη της Γάζας.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι από τις τρεις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα πέντε μόνο ωρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δυο φέρονται ως μέλη της ακραίας οργάνωσης Χαμάς.

    Οι τραυματίες είναι πάνω από 20, μεταξύ των οποίων είναι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

    Στην πιο πρόσφατη επίθεση, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ελικόπτερο έπληξαν όχημα σε πολυσύχναστο δρόμο της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δυο επιβάτες (που σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ήταν μέλη της Χαμάς) καθώς και ο οδηγός γειτονικού αυτοκινήτου.

    Τουλάχιστον δέκα περαστικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ΄αυτών σοβαρά.

    Σε μια από τις πρωϊνές επιδρομές, τα πολεμικά αεροπλάνα των Ισραηλινών κατέστρεψαν κτίριο στη Γάζα που σύμφωνα με το Τελ Αβίβ ήταν εργοστάσιο όπλων.


    Θέλουμε οι Ισραηλινοί να κάτσουν μαζί μας στο τραπέζι και να διαπραγματευθούμε μια κατάπαυση του πυρός
    Αχμέντ Κουρέια, πρωθυπουργός του Ισραήλ
    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

    Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έλαβαν χώρα λίγες ώρες αφότου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν έπεσαν σε ενέδρα ένοπλων Παλαιστινίων κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Την ευθύνη ανέλαβε η ακραία οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ-Ακσά που ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι η επίθεση στην ισραηλινή περίπολο αποτελεί αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες 14 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συμπατριώτες τους έμειναν άστεγοι.


    Έφεδροι στα όπλα

    Εφόδους για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατάσχεσαν υπολογιστές και διάφορα έγγραφα που βρήκαν σε σπίτια υπόπτων.

    Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο ατόμων.

    Στα όπλα κλήθηκαν 1800 έφεδροι Ισραηλινοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι έφεδροι κλήθηκαν λόγω αυξημένων προειδοποιήσεων ότι θα υπάρξουν χτυπήματα από ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Κλιμάκιο Παλαιστίνιων αξιωματούχων μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσει με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου το ζήτημα της ανέγερσης του τείχους από το Ισραήλ και το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σε ανάπαυση ο Μπλερ
     

    O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εισήχθη στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Χάμερσμιθ το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς δεν αισθανόταν καλά και είχε ταχυκαρδία.

    Ο κ. Μπλερ υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων και σε καρδιακή ανάταξη, για να επανέλθει ο φυσιλογικός καρδιακός ρυθμός.

    Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, με συμπτώματα δύσποιας και σοβαρές διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού.

    Ο 50χρονος πρωθυπουργός δεν είχε μέχρι τώρα καρδιακά προβλήματα.

    Μετά από πέντε ώρες στο νοσοκομείο, ο κ. Μπλερ πήγε στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Οι γιατροί του συνέστησαν 24ωρη ανάπαυση.

    Ανακοινωθέν της Ντάουνιγκ Στριτ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι ευδιάθετος και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Στη θέση του κ. Μπλερ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες.

    Η πάθηση του κ. Μπλερ είναι συχνή σε ηλικιωμένους, σε νεώτερους όμως μπορεί να οφείλετα σε υπέρταση ή σε στρες.

    Ο κ. Μπλερ έχει δεχτεί πολλές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, ιδίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 11:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ακριβαίνουν τα τσιγάρα στη Γαλλία
     

    To 42% των Γάλλων είναι καπνιστές!

    Στη Γαλλία η τιμή των τσιγάρων ανεβαίνει από σήμερα κατά 20%.

    Η αύξηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις - με πρώτη την πανεθνική απεργία των καπνοπωλών.

    Μέχρι πρότινος τα τσιγάρα στη Γαλλία ήταν από τα φθηνότερα στην Ευρώπη, αλλά η τιμή τους τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 50%.

    Η κυβέρνηση Ραφαρέν λέει ότι οι αυξήσεις γίνονται για λόγους προστασίας της υγείας των Γάλλων πολιτών, που συγκαταλέγονται στους πλέον δεινούς καπνιστές της γηραιάς ηπείρου.

    Οι Γάλλοι καπνιστές ξεπερνούν το 40% του πληθυσμού.

    Αλλά οι επικριτές του μέτρου λένε ότι ο πραγματικός στόχος της αύξησης είναι φοροεισπρακτικός.

    Οι καπνοπώλες φοβούνται ότι οι υψηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν τους καπνιστές να καταφύγουν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και θα οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανησυχίες ΗΠΑ για τον Ευρωστρατό
     

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δημιουργία ανεξάρτητης αμυντικής δύναμης της ΕΕ αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ανεξάρτητης στρατιωτικής δομής.

    Η συνάντηση λαμβάνει χώρα μετά από αίτημα των ΗΠΑ που ανησυχούν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να εξασθενήσει την συμμαχία.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, φέρεται να περιέγραψε την πρωτοβουλία για ανεξάρτητο ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα ως πολύ σοβαρή απειλή για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

    Η Ουάσιγκτον διάκειται ιδιαιτέρως αρνητικά στα σχέδια για τη δημιουργία ξεχωριστού, ανεξάρτητου στρατηγείου για την αμυντική δύναμη της ΕΕ.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πάντως, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου για τον Ευρωστρατό δεν στοχεύει στο να αμφισβητήσει το ρόλο του ΝΑΤΟ.

    Επιφυλάξεις των ΗΠΑ

    'Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC Γουίλιαμ Χόρσλεϊ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν ανεπισήμως ότι η ΕΕ πρέπει να μπορεί να σχεδιάζει και να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις όποτε είναι αναγκαίο χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγει πάντα στο ΝΑΤΟ.

    Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα ανεξάρτητο στρατηγείο σχεδιασμού και εκτέλεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ΕΕ είναι κάτι που δεν μπορούν να αποδεχθούν.

    Η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο κατέστησαν σαφές κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ότι προτίθενται να δημιουργήσουν ακριβώς ένα τέτοιο στρατηγείο και αυτή τους η πρόθεση βρίσκεται στην «καρδιά» της διατλαντικής διαφωνίας.

    Η Βρετανία στη μέση

    Η Βρετανία, η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, καθώς βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος».

    Ο ανταποκριτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, αναφέρει ότι από πρακτικής πλευράς, πρόκειται για «διπλωματική καταιγίδα μέσα σε μια κουταλιά νερό» , τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Η άμυνα δεν είναι θέμα διακηρύξεων, αλλά ικανότητας ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και διατήρησής τους επί μακρόν και οι δυνατότητες της Ευρώπης ως ανεξάρτητης δύναμης σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες.

    Η πραγματική διαφωνία είναι πολιτική και αποτελεί κατάλοιπο του διχασμού της Συμμαχίας στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, με τις ΗΠΑ στη μια πλευρά, τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη και τη Βρετανία κάπου στη μέση.

    Πολιτική διαφωνία

    Εάν η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ βελτιωθεί, τότε οι Ευρωπαίοι θε πρέπει να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τις δυνάμεις τους.

    Εάν η διαδικασία αυτή έδινε στην ΕΕ τη δυνατότητα περιορισμένης στρατιωτικής δράσης χωρίς τη συνδρομή των Αμερικανών, οι περισσότεροι αναλυτές θα έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη.

    Όμως, το να υπάρχουν δυο αμυντικοί βραχίονες που να κάνουν το ίδιο πράγμα θα μεταφραζόταν αναπόφευκτα σε δαπάνη πόρων που είναι ήδη περιορισμένοι.

    Επομένως, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ξέρει ο ένας τι κάνει ο άλλος.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ακριβαίνουν τα τσιγάρα στη Γαλλία
     

    To 42% των Γάλλων είναι καπνιστές!

    Στη Γαλλία η τιμή των τσιγάρων ανεβαίνει από σήμερα κατά 20%.

    Η αύξηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις - με πρώτη την πανεθνική απεργία των καπνοπωλών.

    Μέχρι πρότινος τα τσιγάρα στη Γαλλία ήταν από τα φθηνότερα στην Ευρώπη, αλλά η τιμή τους τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 50%.

    Η κυβέρνηση Ραφαρέν λέει ότι οι αυξήσεις γίνονται για λόγους προστασίας της υγείας των Γάλλων πολιτών, που συγκαταλέγονται στους πλέον δεινούς καπνιστές της γηραιάς ηπείρου.

    Οι Γάλλοι καπνιστές ξεπερνούν το 40% του πληθυσμού.

    Αλλά οι επικριτές του μέτρου λένε ότι ο πραγματικός στόχος της αύξησης είναι φοροεισπρακτικός.

    Οι καπνοπώλες φοβούνται ότι οι υψηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν τους καπνιστές να καταφύγουν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και θα οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νίκη της δεξιάς στην Ελβετία
     

    Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έβγαλαν νικητή οι κάλπες στην Ελβετία

    Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), με την αντιευρωπαϊκή του ρητορεία και τις εκκλήσεις για περιορισμούς στο πολιτικό άσυλο και τα δικαιώματα των μεταναστών, είναι ο νικητής των εκλογών της Ελβετίας.

    Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα απέσπασε 27% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά πέντε και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, και αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη, απαιτώντας μία επιπλέον θέση στην επταμελή κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

    Η άνοδος της εκλογικής απήχησης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος σημειώθηκε μετά από την πιό ξενόφοβη και αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία στα χρονικά της χώρας.

    Ηττημένοι της εκλογών ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες και Κεντρώοι ενώ εκλογικά κέρδη κατέγραψαν τα κόμματα των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών.

    Κέρδη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ελβετικής τηλεόρασης, στο κοινοβούλιο που αριθμεί 200 έδρες, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα θα διαθέτει 56 βουλευτές, τη μεγαλύτερη δηλαδή κοινοβουλευτική ομάδα.

    Τη δύναμή τους αύξησαν ωστόσο και τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μία επιπλέον έδρα (σύνολο 52) και οι Πράσινοι κέρδισαν επιπλέον 5 έδρες και θα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με 14 βουλευτές.

    Οι χαμένοι των εκλογών είναι τα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.
    Βέβαιο θεωρείται ότι η έκβαση των εκλογών δεν θα αλλάξει τη μορφή της σημερινής κυβέρνησης.

    Από το 1959 η Ελβετία κυβερνάται από την επταμελή κυβέρνηση, που σχηματίζουν σε συνασπισμό τα τέσσερα μεγάλα κόμματα.

    Για την κυβέρνηση προορίζεται ο Μπλόχερ

    Στην κυβέρνηση αυτή ζητά τώρα ένα επιπλέον υπουργείο το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επιδιώκει να υπουργοποιήσει τον άτυπο ηγέτη και χρηματοδότη του, Κρίστοφερ Μπλόχερ.

    Ο αμφιλεγόμενος Μπλόχερ, δισεκατομμυριούχος από τη Ζυρίχη είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόμματος, παρότι είναι επικεφαλής μόνο στην κομματική οργάνωση της Ζυρίχης.

    Είναι εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις στο SVP, το οποίο διολίσθησε τα τελευταία χρόνια προς τα δεξιά, στρεφόμενο κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης, των ξένων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο, καθώς και κατά της συμμετοχής της Ελβετίας σε διεθνείς οργανισμούς.


    Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2003 - 05:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    Eπίθεση με νεκρούς στρατιώτες στη Δ. Όχθη
     

    Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα

    Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε από πυρά Παλαιστινίων εναντίον περιπόλου κοντά στο χωριό Εϊν Γιαμπρούντ, στην περιοχή της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρία μέλη του σκοτώθηκαν και ένα τραυματίσθηκε σε ενέδρα Παλαιστινίων ενόπλων, βορείως της πόλης Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

    Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, αντιστράτηγος Μοσέ Καπλίνσκι, είπε ότι μια περίπολος δέχθηκε καταιγισμό πυρών, στο χωριό Άιν Γιαβρούντ, που βρίσκεται κοντά στον εβραϊκό οικισμό Όφρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη με φαξ στο πρακτορείο Ρόιτερς, την ευθύνη για την ενέδρα ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Ακσά», ομάδα που διατηρεί δεσμούς με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίθεση στην ισραηλινή περίπολο αποτελεί αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις οποίες 14 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συμπατριώτες τους έμειναν άστεγοι.

    H επίθεση έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλων Κασάμ από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Έφεδροι στα όπλα

    Εφόδους για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατάσχεσαν υπολογιστές και διάφορα έγγραφα που βρήκαν σε σπίτια υπόπτων.

    Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τη σύλληψη δύο ατόμων.

    Στα όπλα κλήθηκαν 1800 έφεδροι Ισραηλινοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι έφεδροι κλήθηκαν λόγω αυξημένων προειδοποιήσεων ότι θα υπάρξουν χτυπήματα από ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Κλιμάκιο Παλαιστίνιων αξιωματούχων μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσει με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου το ζήτημα της ανέγερσης του τείχους από το Ισραήλ και το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.