Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-14

  1. Ανάν: Προειδοποίηση προς ΗΠΑ για Ιράκ
  2. Λιβερία: Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος
  3. Ο Σιράκ θα μιλήσει για λογαριασμό του Σρέντερ
  4. Οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού δικαστηρίου
  5. Η Ρωσία ζητά αλλαγές στο ψήφισμα για Ιράκ
  6. Το μέλλον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  7. Τελεσίγραφο για απελάσεις Παλαιστινίων
  8. Απευθείας συνομιλίες Σέρβων - Κοσοβάρων
  9. Ειρηνευτική δύναμη και εκτός Καμπούλ
  10. Νέα επιδρομή στη Ράφα
  11. Σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για το Ιράκ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2003 - 03:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάν: Προειδοποίηση προς ΗΠΑ για Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους συμμάχους τους στρατιώτες και χρήματα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ τόσο θα κλιμακώνεται η αντίσταση κατά των ξένων δυνάμεων.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Άνάν αντιδρώντας στο τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ το περιεχόμενο του οποίου, όπως είπε, δεν διαφέρει σημαντικά από προηγούμενα σχέδια ψηφισμάτων.

Ο κ. Ανάν ζήτησε να μεταβιβαστεί πιο γρήγορα η εξουσία στους Ιρακινούς.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέθεσαν τροποποιήσεις στο αμερικανικό ψήφισμα ζητώντας κυρίως να αποσαφηνιστεί πως θα τερματιστεί η κατοχή του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Σε αυτό αντικατοπτρίζεται το όραμα της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος δίνει στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο διορία έως τις 15 Δεκεμβρίου να συντάξει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου συντάγματος και την διενέργεια εκλογών.

Είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ καταφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα του Ιράκ και σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, θα είναι και η τελευταία.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ουάσινγκτον για το μέλλον του Ιράκ.

Είναι ακόμα ασαφές κατά πόσο οι διατυπώσεις του αμερικανικού ψηφίσματος ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Πάντως διπλωμάτες από την Γαλλία και την Γερμανία, εξέφρασαν θετικά σχόλια για το βελτιωμένο προσχέδιο ψηφίσματος ενώ ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο διατήρησε τις επιφυλάξεις του.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το προσχέδιο ψηφίσματος. Θεωρούμε, επομένως, πολύ σημαντικό να γίνουν αποδεκτές κάποιες παρατηρήσεις της ρωσικής πλευράς.»

«Το όλο θέμα αφορά την απόδοση κάποιου ουσιαστικού ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ», δήλωσε ο Σεργέι Τρεπέλκοφ.

Και η ΕΕ για το Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο τον ρόλο της Ευρώπης στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και συγκεκριμένα το ύψος της βοήθειας προς την χώρα.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά στην Διεθνή Διάσκεψη δωρητών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες στη Μαδρίτη.

Η απεσταλμένη του BBC στο Λουξεμβούργο, Οάνα Λουγκέσκου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία και στην Ειρήνη Ρουμπόγλου, τόνισε ότι οι αντιπαραθέσεις που υπήρχαν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η διαφορά τώρα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει στο σύνολό της τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

«Όμως, οι χώρες που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου δεν επιθυμούν να προσφέρουν επιπρόσθετα κονδύλια, λέγοντας ότι την ανοικοδόμηση πρέπει να αναλάβουν οι συμμαχικές δυνάμεις που διεξήγαγαν τον πόλεμο.»

Μόνο η Βρετανία έχει υποσχεθεί επιπρόσθετη βοήθεια 375 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και η Ισπανία και η Ιταλία - οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του πολέμου - δεν ανακοίνωσαν επισήμως κάποιο συγκεκριμένο κονδύλιο, υπογράμμισε η απεσταλμένη του BBC στο Λουξεμβούργο.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε αναμονή εν όψει της κατάθεσης του αμερικανικού ψηφίσματος, στην Βαγδάτη ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν όταν η εφοδιοπομπή τους δέχθηκε επίθεση αγνώστων που ήταν οπλισμένοι με βόμβες και μικρά όπλα.

Πρόκειται για τον τρίτο Αμερικανό στρατιώτη που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ μέσα σε 24 ώρες.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος
 

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε την ορκωμοσία του Τζιούντ Μπράιαντ ημέρα ελπίδας για τη Λιβερία

Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Τζιουντ Μπράιαντ, ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά από μια τελετή ορκωμοσίας σε εορταστικό κλίμα στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Η έλευση του κ. Μπράιαντ στην εξουσία σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα μετά 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο κ. Μπράιαντ δήλωσε ενώπιον του πλήθους και των ηγετών από άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρέστησαν στην τελετή ότι είναι καιρός η χώρα να αφήσει την απληστία και τη διαφθορά προς όφελος της διαφάνειας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έστειλε μήνυμα όπου έκανε λόγο για μία ημέρα ελπίδας για τη Λιβερία.

Μεγάλες προκλήσεις ενόψει

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, είπε από την πλευρά του ότι οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν λόγω «των πολιτικών του αποκλεισμού»

Ο Τζιούντ Μπράιαντ, ένας μέχρι πρότινος άγνωστος επιχειρηματίας, επελέγη από τις αντιμαχόμενες πλευρές για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη Λιβερία σε δημοκρατικές εκλογές το 2005.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Λιβερία αναφέρει ότι η νέα ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, καθώς περίπου 45.000 αντάρτες - πολλοί από τους οποίους ανήλικοι - πρέπει να αφοπλισθούν.

Ο κ. Μπράιαντ πρέπει επίσης να πείσει τους πρώην εχθρούς να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας, μεγάλος μέρος της οποίας μαστίζεται ακόμα από συμπλοκές και λεηλασίες.

Παρατηρητές σχολιάζουν ότι οι διαπραγματευτικές ικανότητες που απέκτησε ως επιχειρηματίας θα του είναι ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς καλείται να συντονίσει ένα υπουργικό συμβούλιο 21 μελών που περιλαμβάνει πρώην αντάρτες και υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ.

Ο κ. Τέιλορ, που είναι εξόριστος στη Νιγηρία, δήλωσε ότι στηρίζει την ειρηνευτική διαδικάσία και η σύζυγός του μετέβη στη Μονρόβια για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Μπράιαντ.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 21:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σιράκ θα μιλήσει για λογαριασμό του Σρέντερ
 

Ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ (α) θα αντιπροσωπεύσει τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ζήτησε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να αντιπροσωπεύσει τη Γερμανία για λογαριασμό του κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας, σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής -η Παρασκευή- συμπίπτει με μια κρίσιμη για τον κ. Σρέντερ ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Γιόσκα Φίσερ θα επιστρέψουν στο Βερολίνο για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, γι' αυτό ζήτησαν από τον κ. Σιράκ να αντιπροσωπεύσει τα γερμανικά συμφέροντα εν τη απουσία τους.

Κοινό μέτωπο

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο διακανονισμός αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της προσέγγισης των δυο χωρών, οι οποίες παρουσίασαν κοινό μέτωπο στον πόλεμο του Ιράκ, στο νέο Σύνταγμα της ΕΕ αλλά και στην αδυναμία τους να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» (Der Spiegel), ο κ. Σρέντερ παρουσίασε το αίτημά του στον κ. Σιράκ κατά την πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών στο Παρίσι.

Το περιοδικό γράφει ακόμα ότι η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην επιβεβαίωση αποφάσεων που θα έχουν ληφθεί εκ των προτέρων και ότι Γερμανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στους διαδρόμους, έτοιμοι να ειδοποιήσουν τον Καγκελάριο σε περίπτωση που χρειαστεί να διευκρινίσει προσωπικά κάποιο θέμα.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού δικαστηρίου
 

Συνεδρίαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινότητων

Ένας Έλληνας βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στην κορυφή του δικαιοδοτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη:

Ο πανεπιστημιακός και ευρωδικαστής Βασίλειος Σκουρής χαρακτηρίζει την εκλογή του στην προεδρία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» ως αναγνώριση της παρουσίας του από τους συναδέλφους του, και ως ένδειξη της «αλλαγής εικόνας» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες αξιολογούνται και σταδιοδρομούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της τρίχρονης θητείας του ενόψει της εισόδου 10 νέων χωρών στην Κοινότητα και της ανάγκης εναρμόνισης των δικαιϊκών τους συστημάτων με την κοινοτική έννομη τάξη, ο κ. Σκουρής επισημαίνει ότι η διεύρυνση θα θέσει σε δοκιμασία το δικαιοδοτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο αριθμός των νεοεισερχόμενων χωρών δείχνει και το μέγεθος του εγχειρήματος, και στο ΔΕΚ θα έλθουν δέκα ακόμα νέοι δικαστές αυξάνοντας τον αριθμό μας σε 25» λέει και προσθέτει με αισιοδοξία «Δεν θα πρέπει όμως κανείς να λησμονεί ότι η κοινότητα άρχισε με έξη κράτη και έχουμε φτάσει τα 15 μέλη».

Και συνεχίζει: «Πρέπει λοιπόν να καταβάλλουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε η ένταξη των νέων συναδέλφων να γίνει με απολύτως ομαλό τρόπο, ώστε το δικαιοδοτικό σύστημα να μην αλλοιωθεί» εκτιμά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΕΚ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Εχέγγυα εύρυθμης λειτουργίας του δικαστηρίου

Όσον αφορά την οικονομική στήριξη του ΔΕΚ ώστε να ανταποκριθεί στο έργο του, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τονίζει ότι ο προϋπολογισμός που υπεβλήθη στα κοινοτικά όργανα έγινε σε μεγάλο βαθμό δεκτός, προκειμένου να έχουν και οι νέοι δικαστές το επιτελείο που θα τους βοηθήσει στην αποστολή τους.

Και πρόσθεσε ότι το ΔΕΚ έχει ήδη προσλάβει έναν αριθμό 40 επιστημόνων από τις προς ένταξη χώρες, που θα βοηθήσουν τον κάθε δικαστή από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στο έργο του.

Κοινοτικό κεκτημένο στα κατεχόμενα

Ερωτώμενος για την Κύπρο και τα ζητήματα που πιθανότατα θα ανακύψουν με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα, ο κ. Σκουρής δεν απέκλεισε θεωρητικώς να υπάρξει τέτοιο θέμα αλλά σημείωσε ότι ουσιαστικώς υπάρχουν συνθήκες κατοχής, όπως έχει διαπιστώσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Το ζήτημα εφορμογής του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα παραμένει ανοικτό
Συνέχισε λέγοντας ότι εάν κάποιος Τουρκοκύπριος πολίτης προσφύγει στο μέλλον κατά οργάνου της Κοινότητας, έχοντας εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα, πιθανόν η περίπτωσή του να κριθεί διαφορετικά σε σχέση με ενδεχόμενη προδικαστική παραπομπή ερωτήματος προς το ΔΕΚ, προερχόμενη από ένα τουρκοκυπριακό «δικαστήριο».

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπάρχει πλούσια νομολογία σχετικά με το εάν και πότε ένα δικαιοδοτικό όργανο μπορεί να θεωρηθεί όργανο απονομής δικαιοσύνης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία ζητά αλλαγές στο ψήφισμα για Ιράκ
 

Ο Κόφι Ανάν δεν βλέπει σημαντικές διαφορές στο αναθεωρημένο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

Σειρά σημαντικών τροποποιήσεων ζητά η Ρωσία στο τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μεταπολεμικό Ιράκ που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ακόμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Το νέο κείμενο προβλέπει ότι το διορισμένο από την Ουάσιγκτον Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών.

Βαγδάτη: Στόχος καμικάζι η τουρκική πρεσβεία

Στο μεταξύ βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην είσοδο της τουρκικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.


Σκηνή μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο βομβιστής έχασε τη ζωή του, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον δυο στελέχη του προσωπικού της πρεσβείας.

Η νέα επίθεση έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Τουρκία αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επίθεση δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

«Καμμία σημαντική αλλαγή»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε εξάλλου ότι η τρίτη εκδοχή του ψηφίσματος δεν έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη, αν και λαμβάνει υπόψη της ορισμένες από τις αλλαγές που είχαν ζητηθεί προκειμένου να εγκριθεί.

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νάνσυ Σόντερμπεργκ, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δε θα σημάνει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

«Νομίζω ότι τελικά αυτό το ψήφισμα θα περάσει, αλλά είναι πιθανό να μην επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή» λέει.

Και συνεχίζει: «Υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στον ΟΗΕ και σε όλο τον κόσμο, επομένως η ελπίδα της Ουάσινγκτον ότι μετά το ψήφισμα θα ακολουθήσει η ανάπτυξη μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και παροχή διεθνούς βοηθείας, δε φαίνεται ότι θα ευοδωθεί».

Αμερικανοί διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που κατατίθεται στον ΟΗΕ από την Ουάσινγκτον, η οποία θα επιδιώξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της εβδομάδας.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 13:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Το μέλλον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Το μέλλον του Ιράκ συζητούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τεθεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Οι ΗΠΑ καταθέτουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τρίτο - αναθεωρημένο - σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ.


Η προσπάθεια ανοικοδόμησης στο Ιράκ συνεχίζει να τελεί υπό την εποπτεία των στρατευμάτων κατοχής
Σύμφωνα με τα αντίγραφα του σχεδίου που έχουν ήδη διανεμηθεί ανεπισήμως στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διορισμένο από τις ΗΠΑ Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση Συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών.

Παράλληλα το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, πάντα όμως υπό τη γενική εποπτεία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Καμμία σημαντική αλλαγή»

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νάνσυ Σόντερμπεργκ, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δε θα σημάνει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

«Νομίζω ότι τελικά αυτό το ψήφισμα θα περάσει, αλλά είναι πιθανό να μην επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή» λέει.

Και συνεχίζει: «Υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στον ΟΗΕ και σε όλο τον κόσμο, επομένως η ελπίδα της Ουάσινγκτον ότι μετά το ψήφισμα θα ακολουθήσει η ανάπτυξη μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και παροχή διεθνούς βοηθείας, δε φαίνεται ότι θα ευοδωθεί».

Αντιδράσεις στο σχέδιο ψηφίσματος

Αμερικανοί διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που κατατίθεται στον ΟΗΕ από την Ουάσινγκτον, η οποία θα επιδιώξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της εβδομάδας.

Γαλλία και Γερμανία που ζητούν τη συντομότερη δυνατή μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινή κυβέρνηση, αντέδρασαν συγκρατημένα θετικά στο νέο σχέδιο, ενώ η Ρωσία ζητά περαιτέρω βελτιώσεις.

Εξάλλου, τα μέλη του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, που συναντώνται στη Μαλαισία, προετοιμάζουν επίσης ένα ψήφισμα που θα ζητά να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 14:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο για απελάσεις Παλαιστινίων
 

Έλεγχος ισραηλινών στρατιωτών σε λεωφορείο με Παλαιστίνιους

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την απέλαση 15 Παλαιστινίων κρατουμένων – κατοίκων της Δυτικής Όχθης, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι 15 φέρονται να είναι μέλη ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και τελούν υπό διοικητική κράτηση, χωρίς να έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

Το Ισραήλ τους έδωσε προθεσμία 48 ωρών να συμμορφωθούν προς τη διαταγή.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν στο παρελθόν καταδικάσει παρόμοιες ενέργειες ως παράνομες.


Ο Κιφά και η Ιντισάρ Ατζουρί, αδέλφια ενός καμικάζι βομβιστή, απειλούνται με απέλαση
Όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ η ανταποκρίτρια του ΒΒC Μπάρμπαρα Πλετ, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ προτιμά την απέλαση από μία δίκη, φοβούμενο την αποκάλυψη πληροφοριών ασφαλείας.

Επίσης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε να υιοθετήσει και πάλι την πολιτική των εσωτερικών απελάσεων μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, πριν από δέκα ημέρες.

Το 2002 είχαν απελαθεί δια της βίας από τη Δυτική ΌΧθη τρεις συγγενείς καμικάζι βομβιστών, σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC.

Δεύτερη εισβολή στη Ράφα

Στο μεταξύ ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και πάλι τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η νέα εισβολή εντάσσεται σύμφωνα με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων καταστροφής των υπογείων σηράγγων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τρεις τέτοιες σήραγγες από την Παρασκευή, οπότε και έγινε η πρώτη εισβολή στη Ράφα.


Οικογένεια της Ράφα στα συντρίμμια του σπιτιού της
Οι επιχειρήσεις εκείνες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, περίπου χίλιοι πεντακόσιοι Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι.

Οι επαναλαμβανόμενες εισβολές προκάλεσαν την αντίδραση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Εξάλλου, στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άοπλο Παλαιστίνιο, κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Νεγκαχότ.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Απευθείας συνομιλίες Σέρβων - Κοσοβάρων
 


O διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χολκέρι
Άρχισαν στη Βιέννη απευθείας συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων αξιωματούχων, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, την άνοιξη του 1999.

Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας είναι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοτζαρ Μάροβιτς.

Από την πλευρά των Αλβανών παρίσταται ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αλλά αίσθηση έχει προκαλέσει η απουσία του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Μπαϊράμ Ρετζέπι, ο οποίος δηλώνει ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για διάλογο με τους Σέρβους».

Οικοδεσπότης στις συνομιλίες, που γίνονται υπό διεθνή αιγίδα είναι ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ενώ παρίστανται και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.


Η ύπαρξη διαλόγου αποτελεί κρίσιμο και επιτακτικό ζήτημα για το μέλλον που αξίζει στο Κοσσυφοπέδιο
Χάρι Χολκέρι, διοικητής ΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο
Ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι οι πρώτες απευθείας επαφές των δύο αντιπροσωπειών έχουν συμβολικό χαρακτήρα και θα ασχοληθεί με καθαρώς τεχνικά ζητήματα, καθώς δεν θα συζητηθεί το επίμαχο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη του πολέμου το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, και ενώ τυπικά παραμένει επαρχία της Σερβίας η πλειοψηφία των Αλβανών κατοίκων του ζητά την ανεξαρτητοποίησή του.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 08:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ειρηνευτική δύναμη και εκτός Καμπούλ
 

Η πρώτη μεγάλη αποστολή του ΝΑΤΟ εκτός Ευρώπης ήταν στην Καμπούλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν, πέρα της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Η υπό νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την ανάπτυξη γερμανικών δυνάμεων στην πόλη Κοντούζ του βορείου Αφγανιστάν.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέχρι και 450 στρατιώτες στην Κοντούζ.

Δεν είναι ακόμα σαφές από ποια χώρα θα έλθουν οι υπόλοιποι στρατιώτες.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι η απόφαση αναμένεται να ικανοποιήσει τα μέλη της διοίκησης στο Αφγανιστάν

Υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλιμπάν πραγματοποιούν, σχεδόν καθημερινά, επιθέσεις σε κάποιες επαρχίες.

Μακροπρόθεσμα, η συμμαχία επιθυμεί τη δημιουργία «νησίδων ασφαλείας» και σε άλλα αστικά κέντρα, πέρα της Καμπούλ.

«Το ψήφισμα ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν γιατί από αυτή εξαρτώνται πολλά», είπε ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, υπάρχουν κάποιοι επικριτές της απόφασης που λένε ότι ελήφθη καθυστερημένα και δεν θα φέρει αποτελέσματα.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επιδρομή στη Ράφα
 

Παιδιά περπατούν στα συντρίμμια των σπιτιών τους

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν για τρίτη συνεχή νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πρόκειται για μαζική επιχείρηση, γεγονός που δεν έχει διαψεύσει το ισραηλινό επιτελείο.

Αρνήθηκα να φύγω αλλά απείλησαν να με σκοτώσουν... Σε 30 λεπτά το σπίτι μας είχε ισοπεδωθεί.
Αϊμάν Αμπού Σανάλα, κάτοικος Ράφα

Όπως αναφέρουν Παλαιστίνιοι, τα άρματα μάχης εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις λίγο πριν τις 04.00 (τοπική ώρα) και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία του καταυλισμού που δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες επιχειρήσεις.

Στρατιωτική πηγή των Ισραηλινών επιβεβαίωσε ότι στην περιοχή Ράφα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του Ισραήλ, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή και που στόχο έχουν «την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο».

Αξιωματούχοι του Ισραήλ δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας θα συνεχισθούν έως ότου εξαρθρωθούν όλα τα υπόγεια δίκτυα εμπορίας όπλων από την Αίγυπτο.

Η νέα ειρηνευτική πρόταση

Κατά την πρώτη επιχείρηση των ισραηλινών στο στρατόπεδο Ράφα, σκοτώθηκαν οκτώ παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισοπεδώθηκαν πάνω από 100 σπίτια.

Οι ισραηλινοί λένε ότι ισοπέδωσαν 30 κτίρια και ανατίναξαν 3 υπόγειες στοές.

Εν τω μεταξύ, θετική απήχηση διεθνώς είχε το σχέδιο ειρήνευσης που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν από κοινού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολιτικοί και διανοούμενοι.

Ένας απ΄ αυτούς είναι ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας Έιμος Οζ , ο οποίος πιστεύει ότι το σημαντικότερο είναι πως «αυτή η πρόταση ενώνει τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών και την περιθωριοποίηση των φανατικών που έχουν καταλάβει την ηγεσία και στις δύο πλευρές».

«Η πρωτοβουλία μας ακυρώνει τα επιχειρήματα όλων όσων πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα όπλα και την βία, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία επομένως και ελπίδα», είπε στο ΒΒΣ ο Ισραηλινός συγγραφέας, Έιμος Οζ.

Μετά από δύο χρόνια μυστικών συνομιλιών, τις οποίες υποστήριζαν διανοούμενοι, αγωνιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ελβετοί διπλωμάτες, το σχέδιο πήρε την τελική του μορφή σε συνάντηση που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέρριψε οργισμένος την πρόταση, κατηγορώντας τους αριστερούς πολιτικούς στο Ισραήλ ότι επιχειρούν να ρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για το Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους συμμάχους τους στρατιώτες και χρήματα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καταθέτουν την Τρίτη οι ΗΠΑ το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Σε αυτό αντικατοπτρίζεται το όραμα της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος δίνει στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο διορία έως τις 15 Δεκεμβρίου να συντάξει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου συντάγματος και την διενέργεια εκλογών.

Είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ καταφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα του Ιράκ και σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, θα είναι και η τελευταία.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ουάσινγκτον για το μέλλον του Ιράκ.

Είναι ακόμα ασαφές κατά πόσο οι διατυπώσεις του αμερικανικού ψηφίσματος ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Πάντως διπλωμάτες από την Γαλλία και την Γερμανία, εξέφρασαν θετικά σχόλια για το βελτιωμένο προσχέδιο ψηφίσματος ενώ ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο διατήρησε τις επιφυλάξεις του.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το προσχέδιο ψηφίσματος. Θεωρούμε, επομένως, πολύ σημαντικό να γίνουν αποδεκτές κάποιες παρατηρήσεις της ρωσικής πλευράς.»

«Το όλο θέμα αφορά την απόδοση κάποιου ουσιαστικού ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ», δήλωσε ο Σεργέι Τρεπέλκοφ.

Και η ΕΕ για το Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο τον ρόλο της Ευρώπης στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και συγκεκριμένα το ύψος της βοήθειας προς την χώρα.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά στην Διεθνή Διάσκεψη δωρητών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες στη Μαδρίτη.

Η απεσταλμένη του BBC στο Λουξεμβούργο, Οάνα Λουγκέσκου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία και στην Ειρήνη Ρουμπόγλου, τόνισε ότι οι αντιπαραθέσεις που υπήρχαν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η διαφορά τώρα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει στο σύνολό της τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

«Όμως, οι χώρες που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου δεν επιθυμούν να προσφέρουν επιπρόσθετα κονδύλια, λέγοντας ότι την ανοικοδόμηση πρέπει να αναλάβουν οι συμμαχικές δυνάμεις που διεξήγαγαν τον πόλεμο.»

Μόνο η Βρετανία έχει υποσχεθεί επιπρόσθετη βοήθεια 375 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και η Ισπανία και η Ιταλία - οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του πολέμου - δεν ανακοίνωσαν επισήμως κάποιο συγκεκριμένο κονδύλιο, υπογράμμισε η απεσταλμένη του BBC στο Λουξεμβούργο.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε αναμονή εν όψει της κατάθεσης του αμερικανικού ψηφίσματος, στην Βαγδάτη ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν όταν η εφοδιοπομπή τους δέχθηκε επίθεση αγνώστων που ήταν οπλισμένοι με βόμβες και μικρά όπλα.

Πρόκειται για τον τρίτο Αμερικανό στρατιώτη που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ μέσα σε 24 ώρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.