Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-11

  1. Πρώτη επέτειος της τραγωδίας στο Μπαλί
  2. «Σφράγισε» το εισιτήριο για Πορτογαλία
  3. «Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ»
  4. Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις
  5. «Σφράγισε» το εισιτήριο για Πορτογαλία
  6. Ο Ρουγκόβα στις συνομιλίες με τη Σερβία
  7. Απόδραση Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
  8. Η Συρία προειδοποιεί Ισραήλ
  9. Επέμβαση για διαχωρισμό σιαμαίων
  10. «Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ»
  11. Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις
  12. ΗΠΑ: Δίωξη κατά μουσουλμάνου κληρικού
  13. Η κινεζική ηγεσία συζητάει μεταρρυθμίσεις
  14. Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 23:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτη επέτειος της τραγωδίας στο Μπαλί
 

Περισσότερα από 200 άτομα σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις

Ειδική τελετή πραγματοποιείται την Κυριακή στο Μπαλί της Ινδονησία στην πρώτη επέτειο των βομβιστικών επιθέσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων.

Τα περισσότερα από τα θύματα -88 - ήταν Αυστραλοί τουρίστες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Χάουαρντ, βρίσκεται στο Μπαλί για να παρευρεθεί στην τελετή.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε ένα λόφο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στα νυχτερινά κέντρα.

Η τελετή θα έχει κυρίως Χριστιανικό χαρακτήρα αλλά θα περιέχει και Ινδουιστικό και Μουσουλμανικό «χρώμα».

Μετά την τελετή θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στην μνήμη όλων αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σφράγισε» το εισιτήριο για Πορτογαλία
 

Η Εθνική Ελλάδας για δεύτερη φορά στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Με το πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 68' η Εθνική Ελλάδας επιβλήθηκε της Βορείου Ιρλανδίας στο «Απόστολος Νικολαίδης» και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο της, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για τους τελικούς του Euro 2004 που θα διεξαχθούν στην Πορτογαλία.

Το πέναλτι κέρδισε ο Ζήσης Βρύζας μετά από μπαλιά του σκόρερ, ενώ αποβλήθηκε σαν τελευταίος παίκτης ο αμυντικός της Βορείου Ιρλανδίας, Γκιλέσπι.

Η Εθνική χωρίς να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Βορειοιρλανδών και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Οι διεθνείς του Ρεχάγκελ, που πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκριση, κατέκτησαν την πρώτη θέση του ομίλου τους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ισπανία, που κέρδισε την Αρμενία με 4-0, όμως δεν ήταν αρκετό για να αποφύγει τα μπαράζ.

Τελική βαθμολογία

1. Ελλάδα (8-4) 18
2. Ισπανία (16-4) 17
3. Ουκρανία (11-10) 10
4. Αρμενία (7-16) 7
5. Β. Ιρλανδία (0-8) 3


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ»
 

Διαφωνίες για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε τον τερματισμό «της ξένης κατοχής» στο Ιράκ στην συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών που άρχισε το Σάββατο στη Μαλαισία.

Ο κ. Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ είπε επίσης στη συνάντηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν διοικητικό ρόλο στο Ιράκ και τόνισε πως όλα οι διενέξεις που αφορούν τον μουσουλμανικό κόσμο, από την κατοχή του Ιράκ ως το παλαιστινιακό πρόβλημα, θα πρέπει να εξετασθούν το συντομότερο δυνατό.

Η συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών έχει στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1969 με στόχο την προώθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.

Στη Σύνοδο, που θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πάρουν μέρος 35 αρχηγοί μουσουλμανικών χωρών.

Διαφωνία για τον ρόλο της Τουρκίας

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ ήταν ένα θέμα στο οποίο εμφανίστηκαν διαφωνίες.

Η Τουρκία είναι η μόνη κυρίως μουσουλμανική χώρα που αποφάσισε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν υπάρξει εντολή για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε στη συνάντηση ότι μπορεί να μην εγκριθεί ποτέ ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης και παρότρυνε άλλες μουσουλμανικές χώρες να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ωστόσο, με την άποψη του Τούρκου εκπροσώπου διαφώνησε ο εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι πολύ επικίνδυνη και ευαίσθητη για να επιτρέπει την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων από γειτονικές χώρες.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις
 

Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά 8 και 15 ετών, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν.

Περισσότερα από 40 ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

Ο κ.Ανάν είπε ότι η «υπερβολική χρήση» βίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιο και ζήτησε από τις δύο πλευρές να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα ελικόπτερο εκτόξευσε ρουκέτες κατά κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η επιχείρηση έχει στόχο την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν όπλα από την Αίγυπτο και μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν ήδη ανακαλύψει δύο υπόγειες στοές αλλά όχι όπλα, στον καταυλισμό που βρίσκεται στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό από δύο σημεία τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής.

Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντιστάθηκαν με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτα κτίριο μέσα στον καταυλισμό.

To τείχος στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε το αίτημα της Συρίας να συζητήσει το θέμα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η Συρία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για την ανέγερση του τείχους.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ- Κίντγουα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το τείχος είναι μια πρόφαση για την προσάρτηση περισσότερης Παλαιστινιακής γης.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 18:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σφράγισε» το εισιτήριο για Πορτογαλία
 

Η Εθνική Ελλάδας για δεύτερη φορά στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Με το πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 68' η Εθνική Ελλάδας επιβλήθηκε της Βορείου Ιρλανδίας στο «Απόστολος Νικολαίδης» και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο της, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για τους τελικούς του Euro 2004 που θα διεξαχθούν στην Πορτογαλία.

Το πέναλτι κέρδισε ο Ζήσης Βρύζας μετά από μπαλιά του σκόρερ, ενώ αποβλήθηκε σαν τελευταίος παίκτης ο αμυντικός της Βορείου Ιρλανδίας, Γκιλέσπι.

Η Εθνική χωρίς να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Βορειοιρλανδών και να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 17:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρουγκόβα στις συνομιλίες με τη Σερβία
 

O ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου δέχθηκε πιέσεις για να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Βιέννης

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με την Σερβία.

Πρόκειται για τον πρώτο Αλβανό πολιτικό που έχει μέχρι στιγμής αποδεχθεί την πρόσκληση για διμερείς διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν την Τρίτη στην Βιέννη θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο πλευρές θα συναντηθούν από το 1999 όταν το ΝΑΤΟ επενέβη στρατιωτικά.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαιτζαράμ Ρεξεπί δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι Αλβανόφωνοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις από την Διεθνή Κοινότητα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όμως όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC οι Αλβανόφωνοι πολιτικοί φοβούνται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Σερβική πλευρά θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες τους για επίτευξη ανεξαρτησίας από το Βελιγράδι.

Το Κοσσυφοπέδιο διοικείται από τα Ηνωμένα Έθνη και το μελλοντικό στάτους της επαρχίας δεν είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα όπως οι αγνοούμενοι, μεταφορές και συνεργασία σε θέματα ενέργειας.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόδραση Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
 

Ο στρατός του Αφγανιστάν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταλεμπάν

Περίπου 40 φυλακισμένοι – μεταξύ αυτών ηγετικά στελέχη των Ταλεμπάν – δραπέτευσαν από φυλακή στην Κανταχάρ στον νότιο Αφγανιστάν.

Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Γιουσούφ Παστούν, επιβεβαίωσε ότι οι δραπέτες ξέφυγαν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κύριος Παστούν πρόσθεσε ότι οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο οι δραπέτες να βοηθήθηκαν από φρουρούς.

Πιστεύεται ότι ένας από τους δραπέτες είναι ο αδελφός του πρώην υπουργού αμύνης των Ταλεμπάν, Μουλά Ομπαιντουλά.

Η επαρχία της Κανταχάρ θεωρείται προπύργιο των Ταλεμπάν όπου τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκαν μια σειρά επιθέσεων κατά κυβερνητικών στόχων.

Περίπου 300 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στις επιθέσεις αυτές από τις αρχές του Αυγούστου.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Συρία προειδοποιεί Ισραήλ
 

Έντονη αντίδραση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επιδρομή του Ισραήλ

Η Συρία προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα αν το Ισραήλ συνεχίσει να πραγματοποιεί επιδρομές στα εδάφη της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών στην Δαμασκό είπε ότι η Συρία διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει παρόμοια επιδρομή με αυτή της περασμένης Δευτέρας.

Ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πλήξει ένα στρατόπεδο κοντά στην Δαμασκό στο οποίο - σύμφωνα με το Ισραήλ - εκπαιδεύονταν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.

Το Ισραήλ επανέλαβε ότι τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και αποτελούν απειλή για την χώρα αποτελούν «νόμιμους στόχους».

Χθες οι αντάρτες της Χεζμπολά στον Λίβανο ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε αντίποινα εάν το Ισραήλ εξαπολύσει νέες επιθέσεις στον Λίβανο ή στην Συρία.

Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Συρία μεταδίδει ότι στο παρελθόν η Χεζμπολά είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση Ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο.

Όμως- συνεχίζει ο ανταποκριτής μας – αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση επιθέσεων κατά της Συρίας.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Επέμβαση για διαχωρισμό σιαμαίων
 

Δύσκολη η επέμβαση του διαχωρισμού των σιαμαίων

Χειρούργοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια δύσκολη επέμβαση για αν χωρίσουν δυο σιαμαία αγόρια που είναι ενωμένα στο κεφάλι.

Η επέμβαση που γίνεται από μια ομάδα 50 γιατρών στο Ντάλας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 18 ώρες.

Τα σιαμαία, Αχμέντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ είναι δυο χρονών και είναι από την νότιο Αίγυπτο.

Τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται στο Ντάλας όπου παρακολουθούνται από τους γιατρούς
Το κάθε παιδί έχει τον δικό του εγκέφαλο αλλά μοιράζονται μεγάλο μέρος του κυκλοφορικού συστήματος.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό ένα από τα σιαμαία να πεθάνει κατά την διάρκεια της επέμβασης και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών σε αυτό που θα επιζήσει.

Οι γονείς των παιδιών λένε ότι θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στα παιδιά να «ζήσουν κανονική ζωή».

Η επέμβαση στα σιαμαία αδέλφια είναι η πρώτη μετά την αποτυχημένη επέμβαση των δυο σιαμαίων Ιρανών αδελφών στην Σιγκαπούρη τον περασμένο Ιούλιο.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
«Να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ»
 

Διαφωνίες για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε τον τερματισμό «της ξένης κατοχής» στο Ιράκ στην συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών που άρχισε το Σάββατο στη Μαλαισία.

Ο κ. Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ είπε επίσης στη συνάντηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν διοικητικό ρόλο στο Ιράκ και τόνισε πως όλα οι διενέξεις που αφορούν τον μουσουλμανικό κόσμο, από την κατοχή του Ιράκ ως το παλαιστινιακό πρόβλημα, θα πρέπει να εξετασθούν το συντομότερο δυνατό.

Η συνάντηση εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών έχει στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1969 με στόχο την προώθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.

Στη Σύνοδο, που θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πάρουν μέρος 35 αρχηγοί μουσουλμανικών χωρών.

Διαφωνία για τον ρόλο της Τουρκίας

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ ήταν ένα θέμα στο οποίο εμφανίστηκαν διαφωνίες.

Η Τουρκία είναι η μόνη κυρίως μουσουλμανική χώρα που αποφάσισε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν υπάρξει εντολή για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε στη συνάντηση ότι μπορεί να μην εγκριθεί ποτέ ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης και παρότρυνε άλλες μουσουλμανικές χώρες να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ωστόσο, με την άποψη του Τούρκου εκπροσώπου διαφώνησε ο εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι πολύ επικίνδυνη και ευαίσθητη για να επιτρέπει την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων από γειτονικές χώρες.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις
 

Εφτά Παλαιστίνιοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Εφτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά 8 και 15 ετών, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν.

Περισσότερα από 40 ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

Ο κ.Ανάν είπε ότι η «υπερβολική χρήση» βίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιο και ζήτησε από τις δύο πλευρές να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα ελικόπτερο εκτόξευσε ρουκέτες κατά κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η επιχείρηση έχει στόχο την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν όπλα από την Αίγυπτο και μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν ήδη ανακαλύψει δύο υπόγειες στοές αλλά όχι όπλα, στον καταυλισμό που βρίσκεται στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό από δύο σημεία τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής.

Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντιστάθηκαν με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτα κτίριο μέσα στον καταυλισμό.

To τείχος στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε το αίτημα της Συρίας να συζητήσει το θέμα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η Συρία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για την ανέγερση του τείχους.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ- Κίντγουα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το τείχος είναι μια πρόφαση για την προσάρτηση περισσότερης Παλαιστινιακής γης.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 10:44 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Δίωξη κατά μουσουλμάνου κληρικού
 

Ο λοχαγός Γι κατηγορείται για παράνομη μεταφορά απόρρητων εγγράφων

Ο λοχαγός Γι και δύο άλλα πρώην μέλη του προσωπικού της αμερικανικής βάση στο Γουαντάναμο της Κούβας, όπου κρατούνται εκατοντάδες ύποπτοι για ανάμειξη στο καθεστώς των Ταλεμπάν ή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, είχαν συλληφθεί σε σχέση με παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Εναντίον των δύο άλλων συλληφθέντων, του Αχμάντ αλ Χαλαμπί και του Αχμέντ Μαχαλμπά, οι οποίοι είναι διερμηνείς, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τις συνθήκες κράτησης στη βάση του Γουαντάναμο.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Κριστόφ Ζιρό, τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η κράτηση επ΄ αόριστο και χωρίς νομική εκπροσώπηση, υπόπτων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν είπε ότι οι ύποπτοι κρατούνται σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Γενεύης και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 08:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Η κινεζική ηγεσία συζητάει μεταρρυθμίσεις
 

Το κινεζικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τον Μάρτιο ριζικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό

Στο Πεκίνο άρχισε η τετραήμερη διάσκεψη της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού κόμματος κατά την οποία θα εξετασθούν ριζικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ανέλαβε τα ηνία ο Χου Ζιντάο.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους 500 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα είναι η αντιμετώπιση της άνισης κατανομής πλούτου μεταξύ των διαφόρων περιοχών και ειδικότερα, η αναζωογόνηση των πρώην βιομηχανικών κέντρων στο βορειο-ανατολικό τμήμα της Κίνας που μαστίζονται τώρα από υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι η αμφιλεγόμενη πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτική ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χου Τζιντάο ενδέχεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια των κομματικών οργάνων.

Οι αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής μπορεί να μην γίνουν σαφείς για αρκετό διάστημα και θα πρέπει να εγκριθούν από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο που θα συγκληθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ωστόσο, καθώς αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ της Κίνας μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της θα δείξουν σε ποιο βαθμό υποστηρίζεται από τα στελέχη του κόμματος.

Στο 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού κόμματος αποχώρησε το σύνολο σχεδόν της ηγεσίας του, ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν, ο πρωθυπουργός, Ζου Ρονγκζί, ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, Λι Πένγκ, και άλλα τέσσερα μέλη της παλαιάς φρουράς δεν εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Το μόνο μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που επανεξελέγη ήταν ο αντιπρόεδρος, Χου Ζιντάο, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003 - 07:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ανάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις
 

Εφτά Παλαιστίνιοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Εφτά Παλαιστίνιοι,μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά 8 και 15 ετών, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν.

Περισσότερα από 40 ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

Ο κ.Ανάν είπε ότι η «υπερβολική χρήση» βίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιο και ζήτησε από τις δύο πλευρές να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα ελικόπτερο εκτόξευσε ρουκέτες κατά κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η επιχείρηση έχει στόχο την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν όπλα από την Αίγυπτο και μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν ήδη ανακαλύψει δύο υπόγειες στοές αλλά όχι όπλα, στον καταυλισμό που βρίσκεται στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό από δύο σημεία τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής.

Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντιστάθηκαν με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν όταν ελικόπτερο έπληξε με ρουκέτα κτίριο μέσα στον καταυλισμό.

To τείχος στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε το αίτημα της Συρίας να συζητήσει το θέμα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η Συρία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για την ανέγερση του τείχους.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ- Κίντγουα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το τείχος είναι μια πρόφαση για την προσάρτηση περισσότερης Παλαιστινιακής γης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.