Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-04

  1. Μακελλειό στη Χάιφα από θηλυκό καμικάζι
  2. Ρώμη: Διαφωνίες εντός, βίαια επεισόδια εκτός
  3. Ισραηλινά αντίποινα: Αμ' έπος αμ' έργον
  4. Αιματηρή συμπλοκή στην Τουρκία
  5. Ντελ Πόντε: «Συλλάβατε τον Μλάντιτς»
  6. Η εβδομάδα σε εικόνες: 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2003
  7. Μετ' εμποδίων διάλογος Καθολικών - Αγγλικανών
  8. Ρώμη: Διαφωνίες εντός, βίαια επεισόδια εκτός
  9. Δημιουργείται ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης
  10. Μακελλειό στη Χάιφα από θηλυκό καμικάζι
  11. Αιματηρή συμπλοκή στην Κωνσταντινούπολη
  12. Επεισόδια βίας στη Βαγδάτη
  13. Αιματηρές συμπλοκές σε Βαγδάτη - Βασόρα
  14. Μακελλειό στη Χάιφα
  15. Πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ
  16. Επεισόδια βίας στη Βαγδάτη
  17. Κριτική Πάουελ προς Ισραήλ
  18. Διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα
  19. Χάνει την προθεσμία η Γαλλία

Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελλειό στη Χάιφα από θηλυκό καμικάζι
 

Χάιφα: Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε στην πόλη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.

Ο καμικάζι βομβιστής - που σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν γυναίκα - πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε όταν έφθασε μέσα στο εστιατόριο Μαξίμ, στην πολυσύχναστη παραλία της Χάιφα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων επτά από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


Αιμόφυρτη Ισραηλινή που επέζησε της επίθεσης αυτοκτονίας
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αυτουργός της επίθεσης ήταν μέλος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και καταγόταν από τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, κάτι λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποκλείσει εκ νέου τις παλαιστινιακές περιοχές ενόψει της εβραϊκής εορτής του Γιομ Κιπούρ.

Αντιδράσεις και αναμενόμενα αντιποίνων

Αμέσως μετά την επίθεση Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σκληρά αντίποινα τις αμέσως προσεχείς ώρες.


Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου σε εστιατόριο της Χάιφα και ζήτησε άμεση διεθνή παρέμβαση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Ενώ ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία της παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέι, κάλεσε όλες τις μαχητικές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας που φυλάσσουν το επιτελείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, φοβούμενες ισραηλινά αντίποινα.

Εξάλλου τη βομβιστική επίθεση καταδίκασαν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρώμη: Διαφωνίες εντός, βίαια επεισόδια εκτός
 

Η καθιερωμένη φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγέτων από τις 25 χώρες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης

Οι ηγέτες των 25 κρατών - νυν και υποψηφίων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στην έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη, η οποία έχει στόχο την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο προεδρεύων στην Κοινότητα κατά το τρέχον εξάμηνο, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις του μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί του σχεδίου Συντάγματος πριν το τέλος του έτους.


Ιταλοί αστυνομικοί φρουρούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη
Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αισιοδοξία Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Σαββάτου.

Το προσχέδιο του Συντάγματος καθορίζει τους τρόπους διακυβέρνησης της κοινότητας μετά την ένταξη 10 νέων μελών στις 15 Μαϊου του επόμενου έτους.

Επίσης προβλέπεται η σύσταση θέσης προέδρου της ΕΕ καθώς και υπουργού Εξωτερικών.

Προτεινόμενες αλλαγές
-Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν εύκολα να ασκήσουν βέτο
-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ
-Θα καταργηθούν ορισμένες θέσεις επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εάν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη στη Ρώμη, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από τις 15 χώρες-μέλη όσο και από τις 10 χώρες που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο.

Ορισμένες μικρές χώρες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα να εκφέρουν την άποψή τους μέσα στους κόλπους της κοινότητας.

Συγκρούσεις αστυνομικών - δαδηλωτών

Στο μεταξύ η ιταλική αστυνομία συνεπλάκη με πολέμιους της παγκοσμιοποίησης που διαδήλωναν κοντά στην περιοχή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Ρώμη - Στιγμιότυπο από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει από αστυνομικό κλοιό και να φτάσει στο συνεδριακό κέντρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές έριχναν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν βίαια τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων.

Προηγουμένως οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει δεκάδες άτομα μετά την πυρπόληση από διαδηλωτές ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας στην περιοχή.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 21:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά αντίποινα: Αμ' έπος αμ' έργον
 


Ισραηλινά άρματα μάχης σε επιχείρηση μέσα στη Δυτική Όχθη
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να καταστρέψει τις τρομοκρατικές υποδομές.

«Έχουμε ήδη την υποχρέωση να καταστρέψουμε τις τρομοκρατικές υποδομές ... κατ΄αρχήν στη Γάζα, αλλά επίσης και στη Ναμπλούς και στην Τζενίν και σε όλα τα άλλα μέρη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης εναντίον του Γιάσερ Αραφάτ ο κ. Ολμέρτ αρνήθηκε κάθε σχόλιο, αλλά προηγουμένως ο συνάδελφός του Ντάνι Ναβέ είχε δηλώσει ότι η σφαγή της Χάιφα αποτελεί την ευκαιρία για να «συγκεκριμενοποιηθεί» η απειλή για εξοστρακισμό του ηγέτη των Παλαιστινίων.

Αιματηρή εισβολή στην Τουλκαρέμ

Την ίδια στιγμή Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο μαχητή και ένα εννιάχρονο αγόρι, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν το θάνατο του Σιρχάν Σιρχάν, μέλους της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά», τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο πέντε Ισραηλινών σε εβραικό οικισμό το Νοέμβριο του 2002.

Δύο μαχητές που ήταν μαζί του διέφυγαν.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για το αν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Τουλκαρέμ σκοτώθηκε ένα αγόρι.

Αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως σκοτώθηκε επίσης ο εννιάχρονος Μοχάμεντ Μπαραχμέχ, ο οποίος περπατούσε στον καταυλισμό όταν έγινε η επιδρομή.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή συμπλοκή στην Τουρκία
 

Συμπλοκή ξέσπασε μέσα στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης σήμερα με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία.


Στιγμιότυπο από τη Μεγάλη Αγορά της Κωνσταντινούπολης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εργάτες μέσα στη στεγασμένη αγορά συνεπλάκησαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας όπλα και μαχαίρια.

Οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου που συνέβη μέσα σε ένα από τα πολυσύχναστα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης πιστεύεται ότι ήταν Τούρκοι πολίτες.

Το έναυσμα της αιματηρής συμπλοκής πιστεύεται ότι ήταν μια παρεξήγηση ανάμεσα σε εργαζόμενους, που δημιουργήθηκε όταν κάποιος παραβίασε σειρά προτεραιότητας.

Η αρχική διαφωνία εξελίχθηκε σε προπηλακισμούς και στη συνέχεια κλιμακώθηκε με την ανταλλαγή πυρών.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 00:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντελ Πόντε: «Συλλάβατε τον Μλάντιτς»
 

O πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, κρύβεται στη Σερβία, υποστηρίζει η Κάρλα ντελ Πόντε

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου κατηγόρησε τις σερβικές αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για να συλλάβουν καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Βελιγράδι, η Κάρλα ντελ Πόντε υποστήριξε ότι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, βρίσκεται στη Σερβία και προέτρεψε τις αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας των συνομιλιών της με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, η κ. Ντελ Πόντε επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα στη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο.

Οι σερβικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Μλάντιτς, ενώ η κ. Ντελ Πόντε επιμένει ότι κρύβεται στη Σερβία.

Ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος στη Βοσνία

Την ίδια στιγμή, στη Βοσνία ολοκληρώθηε η εκσκαφή του μεγαλύτερου ομαδικού τάφου που ανακαλύφθηκε μετά τον πόλεμο την περίοδο 1992-1995.

Οι ιατροδικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην εκταφή τουλάχιστον 620 πτωμάτων σε ορεινή περιοχή στα ανατολικά της χώρας, κοντά στην πόλη Ζβόρνικ.

Εικάζεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων στην αρχή του πολέμου.

Οι ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι τα σώματα είχαν ταφεί σε μια άλλη περιοχή και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν στον ομαδικό τάφο σε μια προσπάθεια απόκρυψης των εγκλημάτων.

Διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι, οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, αγνοείται η τύχη 16.000 ανθρώπων.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2003
 


Η συσκότιση που προκλήθηκε στην Ιταλία ταλαιπώρησε χιλιάδες επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανήμποροι να επιστρέψουν σπίτι



Στο Ιράκ συνεχίστηκαν καθημερινά οι επιθέσεις κατά των στρατευμάτων κατοχής αλλά αυξήθηκαν και τα θύματα από πυρά Αμερικανών στρατιωτών



...ενώ τα βρετανικά και άλλα στρατεύματα συνέχισαν τις περιπολίες στους δρόμους των ιρακινών πόλεων



Στη Βρετανία η πολιτική επικαιρότητα εστιάσθηκε στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του «τσάρου της οικονομίας» Γκόρντον Μπράουν...



...ενώ στους διαδρόμους του συνεδρίου του Μπόρνμουθ η σύζυγος του πρωθυπουργού Σερί Μπλερ φωτογραφιζόταν με κάθε ευκαιρία



Στη συνοικία Μόρντεν του νότιου Λονδίνου εγκαινιάσθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση τέμενος της δυτικής Ευρώπης



Στην προεκλογική κούρσα της Καλοφόρνια προηγείται ο γνωστός ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, παρά τις καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών κατά συρροή



Συγκίνηση προκαλεί σε εκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικούς πιστούς η επιδείνωση της κατάστασης υγείας του Πάπα



Εντυπωσιακή το στιγμιότυπο που αποθανάτισε ερασιτέχνης φωτογράφος, από πτώση μετεωρίτη


Αλλά και αυτή την εβδομάδα δεν έλειψαν οι ευτράπελες φωτογραφίες



«Υποστηρίζουμε τα στρατεύματά μας» είναι το τεράστιο σύνθημα που σχημάτισε στον αγρό του ένας γεωργός της πολιτείας Καλιφόρνια



Φορώντας το σκάφανδρό του ο Βρετανός Λόιντ Σκοτ ξεκίνησε έναν πρωτόγνωρο υποβρύχιο μαραθώνιο κατά μήκος του πυθμένα της λίμνης Λοχ Νες, και συγκεντρώνει χρήματα για τη φιλανθρωπική οργάνωση «Παιδιά με Λευχαιμία»



Στη διεθνή έκθεση μόδας του Μιλάνο, ένα στραβοπάτημα στην πασαρέλα έκανε τα φλας να πάρουν φωτιά


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετ' εμποδίων διάλογος Καθολικών - Αγγλικανών
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο πνευματικών ηγετών

Ο Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β' προειδοποίησε το νεοεκλεγέντα προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπο Ρόουαν Γουίλιαμς, για «νέες και σοβαρότατες διαφορές» που έχουν ανακύψει ανάμεσα στα δύο χριστιανικά δόγματα.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αριθμεί περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς συνάντησε το Σάββατο για πρώτη φορά τον πνευματικό ηγέτη 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής ακρόασης στο Βατικανό.

Ο Ποντίφηκας τόνισε στον αρχιεπίσκοπο Γουίλιαμς ότι οι πιστοί πρέπει να προστατευθούν από «τις λανθασμένες και παραπλανητικές ερμηνείες» της χριστιανικής πίστης.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Αγία Έδρα ότι ο Πάπας αναφερόταν σαφέστατα στις διχογνωμίες που έχουν προκύψει στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας όσον αφορά τη χειροτόνηση ομοφυλόφιλων ιερωμένων.

Ένα άλλο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χριστιανικών δογμάτων είναι και η χειροτόνηση γυναικών από πολλές αγγλικανικές εκκλησίες, κάτι που η Ρωμαιοκαθολική πίστη απαγορεύει.

Απαντώντας στις παπικές παραινέσεις ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμς είπε ότι θα τοποθετηθεί γραπτώς όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία του Ποντίφηκα, ένα ζήτημα που αποτέλεσε και αφορμή για την απόσχιση της αγγλικανικής εκκλησίας από τη Ρωμαιοκαθολική πριν τέσσερις αιώνες.


Επιδεινώνεται η υγεία του Ποντίφηκα
Η επίσκεψη του Ρόουαν Γουίλιαμς στο Βατικανό γίνεται καθώς μέσα στην περασμένη εβδομάδα δύο καρδινάλιοι και στενοί συνεργάτες του Πάπα προειδοποίησαν για την επιδείνωση στην κατάσταση υγείας του Ποντίφηκα.

Πάντως ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμς δήλωσε ότι παρά την προϊούσα επιδείνωση της υγείας του, ο Ιωάννης Πάυλος Β΄ τον εντυπωσίασε με την διαύγεια του πνεύματός του και την αδάμαστη θέλησή του.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρώμη: Διαφωνίες εντός, βίαια επεισόδια εκτός
 

Στιγμιότυπο μέσα από την αίθουσα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη

Οι ηγέτες των 25 κρατών - νυν και υποψηφίων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στην έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη, η οποία έχει στόχο την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο προεδρεύων στην Κοινότητα κατά το τρέχον εξάμηνο, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις του μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί του σχεδίου Συντάγματος πριν το τέλος του έτους.


Ιταλοί αστυνομικοί φρουρούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη
Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αισιοδοξία Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Σαββάτου.

Το προσχέδιο του Συντάγματος καθορίζει τους τρόπους διακυβέρνησης της κοινότητας μετά την ένταξη 10 νέων μελών στις 15 Μαϊου του επόμενου έτους.

Επίσης προβλέπεται η σύσταση θέσης προέδρου της ΕΕ καθώς και υπουργού Εξωτερικών.

Προτεινόμενες αλλαγές
-Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν εύκολα να ασκήσουν βέτο
-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ
-Θα καταργηθούν ορισμένες θέσεις επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εάν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη στη Ρώμη, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από τις 15 χώρες-μέλη όσο και από τις 10 χώρες που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο.

Ορισμένες μικρές χώρες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα να εκφέρουν την άποψή τους μέσα στους κόλπους της κοινότητας.

Συγκρούσεις αστυνομικών - δαδηλωτών

Στο μεταξύ η ιταλική αστυνομία συνεπλάκη με πολέμιους της παγκοσμιοποίησης που διαδήλωναν κοντά στην περιοχή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει από αστυνομικό κλοιό και να φτάσει στο συνεδριακό κέντρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές έριχναν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν βίαια τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων.

Προηγουμένως οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει δεκάδες άτομα μετά την πυρπόληση από διαδηλωτές ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας στην περιοχή.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημιουργείται ευρωπαϊκή δύναμη αστυνόμευσης
 

Η νέα ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη προορίζεται να αντικαταστήσει τα νατοϊκά στρατεύματα στα Βαλκάνια

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη ενέκρινε γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης αστυνομικού χαρακτήρα που θα αναπτύσσεται σε σημεία πολεμικής ανάφλεξης.

Σύμφωνα με τη σύνοδο η δύναμη αυτή θα συσταθεί κατά τα οργανωτικά πρότυπα της γαλλικής και ιταλικής χωροφυλακής και μπορεί να είναι έτοιμη για να αναλάβει δράση στα δυτικά Βαλκάνια μέσα στο 2004.

Ο προεδρεύων της συνόδου, Ιταλός υπουργός Άμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η απόφαση θα κοινοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια Νατοϊκής σύσκεψης που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κολοράντο Σπρίνγκς.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα επιφυλάξεις ότι μια νεοσύστατη ευρωπαϊκή δύναμη δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης στη Βοσνία.

Αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί να αποδεσμεύσει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα δυτικά Βαλκάνια, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Δηλώσεις Παπαντωνίου

Εξάλλου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η διήμερη άτυπη σύνοδος κατέληξε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνει η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου ανατέθηκε σε ομάδα εργασίας την οποία θα αποτελούν εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου οι πέντε αυτές χώρες θα αποτελούν τον κύριο βραχίονα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της σχετικής πρωτοβουλίας.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελλειό στη Χάιφα από θηλυκό καμικάζι
 

Χάιφα: Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε στην πόλη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.

Ο καμικάζι βομβιστής - που σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν γυναίκα - πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε όταν έφθασε μέσα στο εστιατόριο Μαξίμ, στην πολυσύχναστη παραλία της Χάιφα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων επτά από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αυτουργός της επίθεσης ήταν μέλος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και καταγόταν από τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, κάτι λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποκλείσει εκ νέου τις παλαιστινιακές περιοχές ενόψει της εβραϊκής εορτής του Γιομ Κιπούρ.

Αντιδράσεις και αναμενόμενα αντιποίνων

Αμέσως μετά την επίθεση Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σκληρά αντίποινα τις αμέσως προσεχείς ώρες.


Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου σε εστιατόριο της Χάιφα και ζήτησε άμεση διεθνή παρέμβαση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Ενώ ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία της παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέι, κάλεσε όλες τις μαχητικές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας που φυλάσσουν το επιτελείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, φοβούμενες ισραηλινά αντίποινα.

Εξάλλου τη βομβιστική επίθεση καταδίκασαν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή συμπλοκή στην Κωνσταντινούπολη
 

Συμπλοκή ξέσπασε μέσα στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης σήμερα με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία.


Στιγμιότυπο από τη Μεγάλη Αγορά της Κωνσταντινούπολης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εργάτες μέσα στη στεγασμένη αγορά συνεπλάκησαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας όπλα και μαχαίρια.

Οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου που συνέβη μέσα σε ένα από τα πολυσύχναστα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης πιστεύεται ότι ήταν Τούρκοι πολίτες.

Το έναυσμα της αιματηρής συμπλοκής πιστεύεται ότι ήταν μια παρεξήγηση ανάμεσα σε εργαζόμενους, που δημιουργήθηκε όταν κάποιος παραβίασε σειρά προτεραιότητας.

Η αρχική διαφωνία εξελίχθηκε σε προπηλακισμούς και στη συνέχεια κλιμακώθηκε με την ανταλλαγή πυρών.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 11:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδια βίας στη Βαγδάτη
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα γίνονται σχεδόν καθημερινά στόχος

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές.


Τα επεισόδια βίας είναι καθημερινό φαινόμενο
Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά κήρυξη της λήξης του πολέμου - δηλαδή από την 1η Μαϊου - ανέρχεται πλέον σε 88 άτομα.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 315 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο στρατιώτης δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια της περιπολίας του στα νοτιοανατολικά προάστεια της πόλης.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε Ιρακινούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις κατοχής στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ένας Ιρακινός νεκρός

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας περισσότερους από 25 Ιρακινούς και σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεκρός πυροβολήθηκε από Αμερικανό στρατιώτη στο κεφάλι.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού, οι οποίοι ζητούν να τους καταβληθούν οι μισθοί τους.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται καθημερινά στόχος Ιρακινών, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές συμπλοκές σε Βαγδάτη - Βασόρα
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα γίνονται καθημερινά στόχος επιθέσεων

Στη Βαγδάτη αμερικανικά στρατεύματα συνεπλάκησαν το Σάββατο με πρώην μέλη του ιρακινού στρατού που είχαν συγκεντρωθεί έξω από στρατιωτική βάση των ΗΠΑ για να λάβουν το μισθό τους.

Οι συμπλοκές άρχισαν όταν ομάδα Ιρακινών κινήθηκε εναντίον των στρατευμάτων κατοχής πετώντας πέτρες, και στη συνέχεια αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.


Αμερικανοί στρατιώτες στον τόπο των συμπλοκών
Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκαν πάνω από 20 συμπατριώτες του και δύο Αμερικανοί πεζοναύτες.

Μερικοί από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν παρακείμενα καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες που μια διαδήλωση στην ιρακινή πρωτεύουσα καταλήγει σε αιματηρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε ξεχωριστό επεισόδιο που συνέβη το Σάββατο στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ ένας Ιρακινός διαδηλωτής έπεσε νεκρός από πυρά των στρατευμάτων κατοχής, όπως ανακοίνωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νύκτας ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε βρει το θάνατο σε προάστιο της Βαγδάτης όταν η περίπολός του δέχθηκε επίθεση με οπλοβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελλειό στη Χάιφα
 

Η επίθεση σημειώθηκε παρά τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών από τις ισραηλινές δυνάμεις

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε στην πόλη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.

Ο καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε όταν έφθασε μέσα στο εστιατόριο Μαξίμ, στην πολυσύχναστη παραλία της Χάιφα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων επτά από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


Ένα από τα θύματα της επίθεσης μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο βομβιστής ήταν μέλος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και καταγόταν από τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποκλείσει εκ νέου τις παλαιστινιακές περιοχές ενόψει της εβραϊκής εορτής του Γιομ Κιπούρ.

Αντιδράσεις και αναμενόμενα αντιποίνων

Αμέσως μετά την επίθεση Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σκληρά αντίποινα τις αμέσως προσεχείς ώρες.


Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου σε εστιατόριο της Χάιφα και ζήτησε άμεση διεθνή παρέμβαση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Ενώ ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία της παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέι, κάλεσε όλες τις μαχητικές οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας που φυλάσσουν το επιτελείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, φοβούμενες ισραηλινά αντίποινα.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ
 


Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 20 τραυματίσθηκαν από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε εστιατόριο στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ.

Πιστεύεται ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και τουλάχιστον πέντε παιδιά. Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας αυτοπυρπολήθηκε όταν έφθασε στο σημείο, ενώ το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο δημοφιλές εστιατόριο Μαξίμ στην παραλία της Χάιφα, όπου συνήθως συχνάζει πολύς κόσμος.

Αντιδράσεις

Η επίθεση στη Χάιφα είναι η πρώτη τέτοιου είδους από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν σημειωθεί δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, επιφέροντας το θάνατο 15 ατόμων.

Βοηθός του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, απέδωσε τις ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει μέτρα εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, κατεδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μία κλιμάκωση της βίας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, εν όψει της εβραϊκής γιορτής Γιομ Κιπούρ.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδια βίας στη Βαγδάτη
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα γίνονται σχεδόν καθημερινά στόχος

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές.


Τα επεισόδια βίας είναι καθημερινό φαινόμενο
Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά κήρυξη της λήξης του πολέμου - δηλαδή από την 1η Μαϊου - ανέρχεται πλέον σε 88 άτομα.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 315 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο στρατιώτης δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια της περιπολίας του στα νοτιοανατολικά προάστεια της πόλης.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε Ιρακινούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις κατοχής στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ένας Ιρακινός νεκρός

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας περισσότερους από 25 Ιρακινούς και σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεκρός πυροβολήθηκε από Αμερικανό στρατιώτη στο κεφάλι.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού, οι οποίοι ζητούν να τους καταβληθούν οι μισθοί τους.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες γίνονται καθημερινά στόχος Ιρακινών, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κριτική Πάουελ προς Ισραήλ
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, άσκησε κριτική για την επέκταση του τείχους που κτίζει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.


Η κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη παρεμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία
Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προκαθορίζουν ουσιαστικά τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι τα ανοίγματα που έχει αφήσει το Ισραήλ στο τείχος δεν τον ικανοποιούν, εκφράζοντας τις ανησυχίες του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εντατικές διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον προκειμένου να υπάρξει επίλυση του προβλήματος.

Εβραϊκοί οικισμοί

Ανάμεσα στις προτάσεις που λαμβάνονται υπόψιν από την αμερικανική κυβέρνηση είναι να αφαιρεθεί το κόστος κατασκευής του τείχους από την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ υπό τη μορφή δανειοδοτικών εγγυήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το προσχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για επέκταση του τείχους και σε άλλες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους άσκησε κριτική στο Ισραήλ για τα σχέδιά του να κτίσει 565 νέα σπίτια για τους Εβραίους έποικους στη Δυτική Όχθη.

«Η κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη παρεμποδίζει την ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.


Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα
 

Πιστεύεται ότι οι μικρές χώρες θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα

Οι ηγέτες 25 ευρωπαϊκών χωρών συναντώνται σήμερα στη Ρώμη, σε μία προσπάθεια να επιλύσουν τις διαφορές που υπάρχουν για το πρώτο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο του Συντάγματος καθορίζει τους τρόπους διακυβέρνησης της κοινότητας μετά την ένταξη 10 νέων μελών στις 15 Μαϊου του επόμενου έτους.

Προτεινόμενες αλλαγές
-Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν εύκολα να ασκήσουν βέτο
-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ
-Θα καταργηθούν ορισμένες θέσεις επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πάντως, οι συνομιλίες αναμένεται να εστιασθούν σε θέματα όπως ποιοί είναι αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και επιρροή μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη στη Ρώμη, θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από τις 15 χώρες-μέλη όσο και από τις 10 χώρες που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο.

Ορισμένες μικρές χώρες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα να εκφέρουν την άποψή τους μέσα στους κόλπους της κοινότητας.

Αβέβαιες διαπραγματεύσεις

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο, επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και τη λήξη της θητείας της.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχισθούν και μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι ηγέτες προωθούν τα συμφέροντα των χωρών τους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Λέσζεκ Μίλερ, κατέδειξε ότι είναι έτοιμος για σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς τόνισε: «Όποιος δεν μάχεται, χάνει».

Το προσχέδιο του Συντάγματος παρουσιάσθηκε τον Ιούνιο από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, έπειτα από 16 μήνες αντιπαράθεσης.

Την ικανοποίησή τους για το προσχέδιο του Συντάγματος εξέφρασαν τα έξι ιδρυτικά μέλη της κοινότητας (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), καθώς και η Βρετανία και η Δανία.


Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάνει την προθεσμία η Γαλλία
 

Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα μέχρι το 2005

Η Γαλλία έχασε την προθεσμία να παράσχει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Προβλέψεις προϋπολογισμού
-2003: 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος
-2004: 3,6%
-2005: 2,9%

Πηγή: Γαλλική κυβέρνηση
Η προθεσμία είχε τεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ζητούσε από τη Γαλλία να παρουσιάσει προτάσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος βάσει των συμφωνιών που υπάρχουν στην ευρωζώνη.

Εάν η Γαλλία δεν συμβαδίσει με τις συμφωνίες θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα υποστεί κυρώσεις.

Όμως, μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Γαλλία δεν επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κοινότητας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να λάβει μέτρα αμέσως. Παρ' όλα αυτά όμως αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη να πείσει τη Γαλλία να συμμορφωθεί.

Οικονομικές συνθήκες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία πρέπει να συμβαδίσει με τη συμφωνία που διέπει τις χώρες της ευρωζώνης και απαιτεί να μη βρίσκεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει προτάσεις και αιτήματα προς τη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να περιφρουρήσει το ευρώ.

Όμως, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία θεωρεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της μπορεί να δικαιολογηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι εάν υπάρξουν σκληρές απαιτήσεις, αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τη γαλλική οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.