Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-02

  1. Στρατιωτική «ισχύς» της Ρωσίας
  2. «Δεν βρέθηκαν όπλα»
  3. «Πλησιάζει το τέλος»
  4. Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Τουρκίας κατά ΠΚΚ
  5. Ρόμπερτσον: «Ανοικτές πόρτες για Σκόπια»
  6. Βομβιστική ενέργεια στη Ρώμη
  7. Κατάθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο
  8. Συνομιλίες στην Άγκυρα με φόντο το Ιράκ
  9. Νέα πλήγματα δέχθηκαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ
  10. Αιχμές από τη Βόρεια Κορέα
  11. Θανατική ποινή για το Μπαλί
  12. Λιβερία: Αναλαμβάνουν οι κυανόκρανοι

Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2003 - 00:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτική «ισχύς» της Ρωσίας
 

Πούτιν: «Η Ρωσία διαθέτει στρατηγικά πυρηνικά αποθέματα»

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλυψε ότι η χώρα του διαθέτει μεγάλο αριθμό πυρηνικών πυραύλων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί.

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει επίσης «εκατοντάδες» πυρηνικές κεφαλές.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι -τους οποίους ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «πολύ ισχυρούς»- θα αντικαταστήσουν τους πεπαλαιωμένους πυραύλους της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι οι πληροφορίες αυτές, μέχρι τώρα, ήταν γνωστές μόνον σε ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Μόσχα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Δόγμα «προληπτικού πολέμου»

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προληπτικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όταν κι εφόσον διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι εκτός των παραδοσιακών απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας, των όπλων μαζικής καταστροφής και του εμπορίου ναρκωτικών, η Ρωσία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέες στρατιωτικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιβανόφ κατονόμασε την ανάμειξη τρίτων κρατών στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας αλλά και το γεγονός ότι οι όμορες προς αυτήν χώρες είναι ακόμα πολιτικά και οικονομικά ασταθείς.



Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 22:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν βρέθηκαν όπλα»
 

Οι έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ συνεχίζονται

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί όπλα αυτού του είδους.

Πάντως ο αξιωματούχος της CIA στην σχετική έκθεση, την οποία παρουσίασε ενώπιον μελών του Κογκρέσου την Πέμπτη, αναφέρεται ότι ανακαλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες υλικών καθώς και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων, που είχαν αποκρύψει οι Ιρακινοί από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κέι δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Μυστικά εργαστήρια

Ομάδα Ερευνών ιρακινού οπλοστασίου
•Συστάθηκε τον Μάιο
•Πρόεδρος διορισμένος από το διοικητή της CIA Τζορτζ Τένετ
•Στελεχώθηκε με 1,200 ειδικούς από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία
•Επιτελείο στην Ουάσινγκτον, γραφεία στο Ιράκ και Κατάρ
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διέθετε ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα όπλων.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν μυστικό εργαστηριακό δίκτυο ενώ στο σπίτι ενός Ιρακινού επιστήμονα βρέθηκαν ποσότητες τοξικού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Επίσης βρέθηκαν σχέδια για την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς -μέχρι και χιλίων χιλιομέτρων- που ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 150 χιλιομέτρων που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για πιθανές επαφές με τη Βόρειο Κορέα με στόχο την εξασφάλιση πυραυλικής τεχνολογίας.

Πλήγμα για την κυβέρνηση Μπους

Η παρατεινόμενη πάντως αμφισβήτηση του ισχυρισμού των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πλήττει σημαντικά το κύρος της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής του Ομίλου Διεθνών Κρίσεων, Γιοστ Χέλτερμαν, που μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC.


Ούτε ίχνος χημικών όπλων δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στο Ιράκ
«Η κυβέρνηση Μπους αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, καθώς διαψεύδεται στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής» λέει.

«Όσο το βασικό επιχείρημα του πολέμου παραμένει ένα ψέμα, τόσο πιο αποτρεπτικά θα λειτουργεί στην αποστολή στρατιωτών από άλλες χώρες στο Ιράκ ή στην οικονομική συνδρομή για την ανοικοδόμηση της χώρας», σημειώνει ο κ.Χέλτερμαν.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πλησιάζει το τέλος»
 

Ο Πάπας πάσχει από προχωρημένης μορφής πάρκινσον και αρθρίτιδα

O Αρχιεπίσκοπος Βιέννης, Καρδινάλιος Κρίστoφ Σένμπορν, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας: «Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του Πάπα, ο οποίος είναι άρρωστος, καταβεβλημένος και ετοιμοθάνατος -δεν γνωρίζω πόσο κοντά είναι ο θάνατος- ο οποίος πλησιάζει τις τελευταίες ημέρες και τους τελευταίους μήνες της ζωής του».

Ο Καρδινάλιος Σένμπορν είναι ο ανώτερος κληρικός που δηλώνει δημοσίως ότι η ζωή του 83χρονου ποντίφικα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου γίνονται τη στιγμή που εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του πάπα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τους τελευταίους μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Έριχ Λάιτενμπεργκερ, είπε ότι τα λεγόμενα του Καρδιναλίου θα πρέπει «να ερμηνευθούν φιλοσοφικά».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Βατικανό.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Τουρκίας κατά ΠΚΚ
 

Η παρουσία μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο βόρειο Ιράκ θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Κούρδων

Σε κοινό σχέδιο δράσης για την εξάρθρωση του κουρδικού κόμματος Καντέκ (πρώην Πε Κα Κα) από το βόρειο Ιράκ συμφώνησαν την Πέμπτη Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι οι επιθέσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων θα γίνουν από τα αμερικανικά, και όχι από τα τουρκικά, στρατεύματα.

Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα ενάντια στους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι από το 1999 (όταν το Πε Κα Κα κήρυξε μονομερή εκεχειρία στον 15ετή πόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας) πέντε χιλιάδες αντάρτες κατέφυγαν στην ορεινή αυτή περιοχή.

«Aνεπίτρεπτο αλισβερίσι»

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν επίσης τα σχέδια αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί με κανένα τρόπο η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ με την αντιμετώπιση των ανταρτών του Καντέκ.

Αλλά σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές τυχόν ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων ανταρτών θα διευκόλυνε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν ώστε να πεισθούν οι βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και να εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ουάσινγκτον.

Εξάλλου μία ακόμα παράμετρος στις συνομιλίες Τουρκίας – ΗΠΑ είναι και η πίστωση οκτώμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόσφατα συμφώνησε να παραχωρήσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Το θέμα έχει προκαλέσει δριμεία κριτική του τουρκικού Τύπου κατά της κυβέρνησης, καθώς οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες διαπιστώνουν ότι είναι πρωτοφανές να συνδέεται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας με «πολιτικούς όρους».


«Εάν ληφθεί δάνειο υπ' αυτό τον όρο θα σημαίνει δάνειο με παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας»
Φικρέτ Μπιλά, αρθρογράφος της Μιλιέτ
Σε άρθρο της η παραδοσιακή εφημερίδα της «κεμαλικής» παράδοσης Χουριέτ θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει «νέες και ιδιωτικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπους… καθώς για πρώτη φορά οι συμβαλλόμενοι στα πλαίσια μιας δανειακής συμφωνίας είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας [των ΗΠΑ] και το υπουργείο Οικονομικών [της Τουρκίας]».

Και η Μιλιέτ εκτιμά ότι η Τουρκία συζητά τον όρο της «μη μονομερούς εισβολής στο βόρειο Ιράκ», που έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την λήψη του δανείου.

«Εάν ληφθεί δάνειο υπ' αυτό τον όρο θα σημαίνει δάνειο με παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας» αποφαίνεται η κεντρώων αποχρώσεων εφημερίδα.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρόμπερτσον: «Ανοικτές πόρτες για Σκόπια»
 

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Ο κ. Ρόμπερτσον ανέφερε ότι οι πόρτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι ανοιχτές για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τις άλλες χώρες της περιοχής.

Αλλά επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ανταπόκριση του Νίκου Φραγκόπουλου από τα Σκόπια:

Η κατάσταση ασφαλείας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην περιοχή γενικότερα και οι προετοιμασίες των Σκοπίων για να καταστούν μελλοντικά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.


Ανοικτές παραμένουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια και άλλες χώρες της περιοχής, δηλώνει ο κ. Ρόμπερτσον
«Οι πόρτες για την είσοδο στο ΝΑΤΟ είναι ακόμη ανοιχτές, πρέπει όμως να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση αυτή και τότε οι προοπτικές για την χώρα αυτή θα είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε ο κ. Ρόμπερτσον, μετά τις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Τα Σκόπια προσδοκούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Κωνσταντινούπολη) να λάβουν ένα σαφές μήνυμα, που θα τους επιτρέψει το 2006 να καταστούν χώρα-μέλος της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι για να υπάρξει σταθερότητα στην χώρα, πρέπει να υλοποιηθεί η Συμφωνία της Οχρίδας.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2001 δίνοντας τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των Αλβανών ανταρτών του ΟΥΤΣΕΚΑ και των δυνάμεων ασφαλείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Ρόμπερτσον, ήταν η τελευταία του στα Σκόπια, καθώς τον Δεκέμβριο αποχωρεί από την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική ενέργεια στη Ρώμη
 

Έκρηξη βόμβας χωρίς θύματα στο υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ρώμη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία ένα παγιδευμένο δέμα που περιείχε μια βιντεοκασέτα έφτασε ταχυδρομικώς στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας υπάλληλος του υπουργείου αρμόδιος για την αλληλογραφία βρήκε το ύποπτο πακέτο και κάλεσε την αστυνομία λίγη ώρα πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Το προσωπικό του υπουργείου, που βρίσκεται στην οδό Φλάβια, σε μια συνοικία στο κέντρο της Ρώμης που φιλοξενεί πολλά υπουργεία, εκκένωνε το κτίριο την ώρα που εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Το γεγονός ότι στόχος της βόμβας ήταν το υπουργείο Εργασίας ίσως σχετίζεται σύμφωνα με παρατηρητές με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Ασφαλιστικού συστήματος από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες τρία παρόμοια «ύποπτα» δέματα εντοπίστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα, δύο στο αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» και ένα στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σαρδηνίας.

Η έκρηξη έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για εκδήλωση κύματος βομβιστικών ενεργειών στη Ρώμη, όπου σημειωτέον ότι την Παρασκευή συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο
 

Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να δηλώσει ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζεται ενώπιον μελών του Κογκρέσου ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδος για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα ο κ. Κέι θα δηλώσει ότι αν και έχουν βρεθεί ορισμένα «ύποπτα» στοιχεία, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί πειστήρια που να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικού ολέθρου.

Αυτά στην πρωγραμματισμένη για σήμερα κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Πληροφοριών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ομάδα Ερευνών ιρακινού οπλοστασίου
•Συστάθηκε τον Μάιο
•Πρόεδρος διορισμένος από το διοικητή της CIA Τζορτζ Τένετ
•Στελεχώθηκε με 1,200 ειδικούς από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία
•Επιτελείο στην Ουάσινγκτον, γραφεία στο Ιράκ και Κατάρ
Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής όπλων φέρεται να πιστεύει ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν επικαλέστηκε την κατοχή των όπλων με την ελπίδα να αποτρέψει την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του.

Στο μεταξύ η προεδρική σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε αισιόδοξη για το περιεχόμενο της έκθεσης.

«Οι άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, είναι ακόμα κάπως διστακτικοί για το τι θα μπορούσε να τους συμβεί εάν αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διαθέτουν. Κάθε ημέρα που περνάει ο Ντέιβιντ Κέι δέχεται νέες πληροφορίες. Αφού λοιπόν συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες θα μας δώσει μια συνολική εικόνα του οπλοστασίου του Ιράκ και του τι απέγινε», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις.

Πλήγμα για την κυβέρνηση Μπους

Η παρατεινόμενη πάντως αμφισβήτηση του ισχυρισμού των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πλήττει σημαντικά το κύρος της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής του Ομίλου Διεθνών Κρίσεων, Γιοστ Χέλτερμαν, που μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC.


Ούτε ίχνος χημικών όπλων δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στο Ιράκ
«Η κυβέρνηση Μπους αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, καθώς διαψεύδεται στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής» λέει.

«Όσο το βασικό επιχείρημα του πολέμου παραμένει ένα ψέμα, τόσο πιο αποτρεπτικά θα λειτουργεί στην αποστολή στρατιωτών από άλλες χώρες στο Ιράκ ή στην οικονομική συνδρομή για την ανοικοδόμηση της χώρας», σημειώνει ο κ.Χέλτερμαν.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 11:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες στην Άγκυρα με φόντο το Ιράκ
 

Η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ και η αποστολή στρατευμάτων στο κεντρικό Ιράκ βρίσκεται στο υπόβαθρο των συνομιλιών

Στην Άγκυρα άρχισε την Πέμπτη ο δεύτερος γύρος των αμερικανοτουρκικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών που έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Τζότζεφ Κόφερ Μπλακ ,συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ από τουρκικής πλευράς συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ναμπί Σενσόι.

Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα ενάντια στους αντάρτες του κουρδικού κόμματος Καντέκ (πρώην Πε Κα Κα), οι οποίοι έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι από το 1999 (όταν το Πε Κα Κα κήρυξε μονομερή εκεχειρία στον 15ετή πόλεμο εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας) πέντε χιλιάδες αντάρτες κατέφυγαν στην ορεινή αυτή περιοχή.

«Aνεπίτρεπτο αλισβερίσι»

Την Τετάρτη ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί με κανένα τρόπο η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ με την αντιμετώπιση των ανταρτών του Καντέκ.

Αλλά σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές τυχόν ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων ανταρτών θα διευκόλυνε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν ώστε να πεισθούν οι βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και να εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ουάσινγκτον.

Εξάλλου μία ακόμα παράμετρος στις συνομιλίες Τουρκίας – ΗΠΑ είναι και η πίστωση οκτώμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόσφατα συμφώνησε να παραχωρήσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Το θέμα έχει προκαλέσει δριμεία κριτική του τουρκικού Τύπου κατά της κυβέρνησης, καθώς οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες διαπιστώνουν ότι είναι πρωτοφανές να συνδέεται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας με «πολιτικούς όρους».


«Εάν ληφθεί δάνειο υπ' αυτό τον όρο θα σημαίνει δάνειο με παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας»
Φικρέτ Μπιλά, αρθρογράφος της Μιλιέτ
Σε άρθρο της η παραδοσιακή εφημερίδα της «κεμαλικής» παράδοσης Χουριέτ θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει «νέες και ιδιωτικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπους… καθώς για πρώτη φορά οι συμβαλλόμενοι στα πλαίσια μιας δανειακής συμφωνίας είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας [των ΗΠΑ] και το υπουργείο Οικονομικών [της Τουρκίας]».

Και η Μιλιέτ εκτιμά ότι η Τουρκία συζητά τον όρο της «μη μονομερούς εισβολής στο βόρειο Ιράκ», που έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την λήψη του δανείου.

«Εάν ληφθεί δάνειο υπ' αυτό τον όρο θα σημαίνει δάνειο με παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας» αποφαίνεται η κεντρώων αποχρώσεων εφημερίδα.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 10:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πλήγματα δέχθηκαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ
 

Αμερικανοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Στο Ιράκ καθώς οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής συνεχίζονται τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Στο τελευταίο αιματηρό επεισόδιο ένα στρατιωτικό κονβόι δέχθηκε επίθεση από οπλοβομβίδα κοντά στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.


Αμερικανός στρατιώτης περιπολεί στη Βαγδάτη
Όπως ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες και οπλοβομβίδες σε αμερικανική φάλαγγα της 4ης Μεραρχίας πεζικού.

Νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης βρήκε το θάνατο στη συνοικία Αλ Μανσούρ της Βαγδάτης όταν δέχθηκε πυρά από περίστροφο, ενώ ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Επίσης στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν πόλη του Τικρίτ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας.

Στο μεταξύ το βράδυ της Τετάρτης άγνωστοι εκτόξευσαν δύο χειροβομβίδες σε στρατολογικό κέντρο στο Κιρκούκ, δίχως να υπάρξουν θύματα.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιχμές από τη Βόρεια Κορέα
 

Πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βορείου Κορέας

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την επεξεργασία 8.000 πυρηνικών ράβδων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έξι πυρηνικών βομβών.

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τσόε Σου Χον. Πρόκειται ας σημειωθεί για την πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα προβαίνει δημοσίως σε τέτοιες δηλώσεις.


Ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν από δορυφόρο
Ο Τσόε Σου Χον ανακοίνωσε μάλιστα ότι η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να ενισχύσει την άμυνά της.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν απειλήσει με πυρηνικά όπλα.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν στη Βόρειο Κορέα, οι οποίες είχαν κλείσει έπειτα από συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994, άρχισαν πρόσφατα να λειτουργούν και πάλι.

Αλλαγή στάσης

Η επεξεργασία των πυρηνικών ράβδων θα επιτρέψει στη Βόρειο Κορέα να αποσπάσει από αυτές πλουτόνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι αρχικώς η επεξεργασία των πυρηνικών ράβδων γινόταν για «ειρηνικούς σκοπούς», αλλά μετά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών η χώρα άλλαξε τη στάση της.

Ωστόσο, ο κ. Τσόε δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να μεταφέρει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων σε άλλες χώρες.

Στα τέλη Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο συνομιλίες με εκπροσώπους έξι χωρών (ΗΠΑ, Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία), οι οποίες δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα, ενώ η Πιόνγκγιαγκ τις είχε χαρακτηρίσει «άσκοπες».


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Θανατική ποινή για το Μπαλί
 

Ο Μουκλάς θεωρεί μεγαλύτερο τρομοκράτη τον Τζορτζ Μπους

Σε θανατική ποινή καταδικάσθηκε ο τελευταίος από τους υπόπτους που δικάσθηκαν για τις επιθέσεις στο Μπαλί τον περασμένο χρόνο, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

Ο Μουκλάς, ο οποίος είναι γνωστός και ως Αλί Γκουφρόν, πιστεύεται ότι ήταν ο πιο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί.


Οι επιθέσεις συγκλόνισαν τον κόσμο
Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι οι καταγγελίες εναντίον του ήταν «απολύτως αποδεδειγμένες» για αυτό και του επεβλήθη η θανατική ποινή.

Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίσθηκε ότι ο 43χρονος ισλαμιστής δάσκαλος ήταν ο συντονιστής των επιθέσεων, καθώς προετοίμασε τις επιθέσεις, βρήκε χρηματοδότες και ενέκρινε τους στόχους.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε ότι έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο. Δήλωσε απλώς ότι παρείχε θρησκευτική καθοδήγηση στους βομβιστές.

«Κανένα συναίσθημα»

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Μπαλί δήλωσε ότι ο Μουκλάς δεν επέδειξε κανένα συναίσθημα όταν ανακοινώθηκε η θανατική ποινή.

Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι θα ασκήσει έφεση - μία διαδικασία που θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα στην Ινδονησία, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Ο Μουκλάς είχε πει σε δικαστήριο της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα ότι ο ίδιος ήταν ένας «ασήμαντος τρομοκράτης» σε σχέση με τους Τζορτζ Μπους, Αριέλ Σαρόν και Τόνι Μπλερ.

Ένοχοι έχουν κριθεί τρεις ακόμη άνδρες, ο ένας από τους οποίους είναι ο αδελφός του Μουκλάς, γνωστός και ως Αμρόζι.


Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2003 - 07:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Αναλαμβάνουν οι κυανόκρανοι
 

Οι ειρηνευτές από τη Δυτική Αφρική προσπαθούν να επαναφέρουν την ηρεμία στην Μονρόβια

Η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αναπτύχθηκε στη Λιβερία, λίγες ώρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Τρισήμισι χιλιάδες στρατιώτες από τη Δυτική Αφρική έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, αλλάζοντας τους πράσινους μπερέδες τους με μπλε, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας προς τα Ηνωμένα Έθνη.


Ο αρχηγός των ανταρτών, Σεκού Κονέχ
Τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης άνοιξαν πυρ σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των ανταρτών.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν, ενώ ο αρχηγός των ανταρτών, Σεκού Κονέχ, δεν μπόρεσε να συναντηθεί τελικά με τον πρόεδρο της χώρας, Μόζες Μπλαχ.

Και αυτό γιατί άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Σεκού Κονέχ.

Δύσκολο έργο

Στη βόρεια Λιβερία, στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι οι θέσεις τους δέχθηκαν επίθεση, γεγονός που επέφερε μία μαζική έξοδο πολιτών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μονρόβια επισημαίνει ότι οι συγκρούσεις κατέδειξαν ουσιαστικά πόσο δύσκολο αναμένεται να είναι το έργο της ειρηνευτικής δύναμης.

Πιστεύεται ότι τα γεγονότα της Τετάρτης ήταν τα χειρότερα που έχουν λάβει χώρα στη Μονρόβια από την ανάπτυξη των πρώτων ξένων στρατευμάτων στη χώρα στις αρχές Αυγούστου.

Οργισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν γύρω από τους νεκρούς φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ανταποκριτές πάντως εκτιμούν ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν επιφέρει μία σχετική τάξη και ηρεμία σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.