Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-29

  1. Με κυρώσεις απειλεί το Ιράν η Ε.Ε
  2. 'Σοσιαλιστικός' ο Γκόρντον Μπράουν
  3. Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
  4. ΕΕ: Χρόνιες oi ελλέιψεις στην ηλεκτροδότηση
  5. 'Σοσιαλιστικός' ο Γκόρντον Μπράουν
  6. Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
  7. Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
  8. Tουρκία: Δικαστική απόφαση με συνέπειες
  9. EE: Xρονοδιάγραμμα για μετάβαση εξουσίας στο Ιράκ
  10. Δικάζεται ο Αλέν Ζιπέ
  11. Γκόρντον Μπράουν: Προέχη η ενότητα του κόμματος
  12. Tουρκία: Δικαστική απόφαση με συνέπειες
  13. Γαλλία: Στο δικαστήριο ο Αλέν Ζιπέ
  14. Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
  15. Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
  16. Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
  17. Αντηλιακά: Αμφίβολη η προστασία
  18. Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
  19. Νέo «μήνυμα» της Αλ Κάιντα
  20. Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
  21. Έσβησε ο Ελία Καζάν
  22. Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
  23. Ποιός φταίει;
  24. Πρώτος και πάλι
  25. Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
  26. Έσβησε ο Ηλίας Καζάν
  27. Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2003 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Με κυρώσεις απειλεί το Ιράν η Ε.Ε
 

H EE απειλεί την Τεχεράνη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε διεμήνυσαν στο Ιράν πως με την άρνηση του να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας θέτει σε κίνδυνο το προνομιακό εμπορικό καθεστώς που διατηρεί με την Κοινότητα.

"Περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων θα επιτευχθεί μόνο αν σημειωθεί πρόοδος στα τέσσερα ζητήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας" αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών εξωτερικών των 15.

Η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας εχει δώσει στην κυβέρνηση της Τεχεράνης διορία έως το τέλος Οκτωβρίου για να συναινέσει στην διενέργια εντατικώτερων ελέγχων στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και πως το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς στόχους, κυρίως δε την αυτάρκεια της χώρας σε ενέργιακούς πόρους.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:30 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σοσιαλιστικός' ο Γκόρντον Μπράουν
 

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομίλια του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

"Ο δρόμος μας είναι δύσκολος και τα εμποδια τεράστια. Τα ξεπερνούμε επειδή, ως κόμμα, βασικός στόχος μας είναι ο μετασχηματικός της κοινωνίας" υπογράμμισε στον λόγο του ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν παραδέχτηκε ότι ωρισμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν κρίση ταυτότητας σε πολλά μέλη του κόμματος τα οποία συμβούλευσε να μη απογοητεύονται πριν δούν το τελικό αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Μπράουν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων πολλοί εκ των οποίων απειλούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργιες. Θα συζητήσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.

Ηταν, ωστόσο, κατηγορηματικός όσον αφορά κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα των Συντηρητικών.

"Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικές εξισώσεις. Τα κόμματα δεν είναι ίδια, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Τέτοια ισοπέδωση εξυπηρετεί εκείνους τους κύκλους που θέλουν τους πολίτες, πολιτικά, απαθείας" είπε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο κ. Μπράουν είχε, σε πολλά θέματα, διαφορετική προσέγγιση από τον πρωθυπουργο Τονι Μπλέρ.

Στο λόγο του, ο υπ αρ.2 της κυβέρνησης και βασικός μνηστήρας της ηγεσίας του κυβερνώντος κομματος, επανέλαβε 64 φορές τον χαρακτηρισμό Εργατικό Κόμμα, αποφεύγοντας την αναφορά σε Νεο-Εργατικούς, οπως θέλουν να αποκαλούνται οι πιστοί στον κ. Μπλέρ υπουργοί.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, που βλέπει την δημοτικότητα του να συρρικνώνεται εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράδοση εξουσίας στο Ιράκ ζητά η ΕΕ
 

Σε μόνιμη επιφυλακή οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταβιβάσουν στο συντομότερο δυνατόν την εξουσία σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση του Ιράκ.

Σε κοινό ανακοινωθέν που έξέδοσαν την Δευτέρα, μετά την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» αυτής της διαδικασίας.

Ωστόσο οι 15 δεν συμφώνησαν το πότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτό.

Οι Γάλλοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι, πριν τις όποιες πολιτικές διεργασίες, προέχει η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βελπέν δήλωσε ότι για τη χώρα του υπάρχουν δύο «θεμελιώδη ζητήματα»: Πρώτα απ' όλα η παράδοση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και μετά η διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου, πολυμερούς και διαφανούς πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η επερχόμενη διάσκεψη των χορηγών.

Ανησυχία Αράβων

Τρείς μεγάλες αραβικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία στα ΗΕ για την συνεχιζόμενη αναταραχή στο Ιράκ.

Ο Αχμέντ Μάχερ, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να επιτρέπει την μεταβίβαση εξουσίας στους ιρακινούς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το συντομώτερο δυνατό.

Ο σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών Πρίγκηψ Σαούντ Αλ Φαιζάλ υπογράμμισε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ, που όπως είπε έχει περιέλθει σε απόλυτο χάος μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε πως το χάος που επικρατεί στο Ιράκ απειλεί να αποσταθεροποιήσει της χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκρούσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

Συγκρούσεις, διαρκείας περισσοτερών των οκτώ ωρών έλαβαν χώρα στην περιοχή του Σουνί Μουσλίμ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου την Δευτέρα σκοτώθηκε ενας αμερικανός στρατιώτης μετά από βομβιστική επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις οργάνωσαν μια μεγάλη επιχείρηση με μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών.

Η επιχείρηση οδήγησε στην σύλληψη 92 ιρακινών σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ
συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τικρίτ, όπου αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί, πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός σκοτώθηκε όταν αμερικανική μονάδα άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που πορεύονταν προς κυβερνητικό κτίριο.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:10 ('Ωρα Λονδίνου)
ΕΕ: Χρόνιες oi ελλέιψεις στην ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε πως η διακοπή ρεύματος που την Κυριακή βυθισε στο σκοτάδι ολόκληρη την Ιταλία προκλήθηκε από χρόνια έλλειψη ηλεκτρικού, λογω αυξημένες ζήτησης που παρατηρείται σε περιοχές της Ευρώπης.

Η αρμόδια Επιτροπος για την Ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο, σχολίασε πως η Ιταλία πλήρωσε το τίμημα των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται στον ενεργιακό τομέα σε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια τηςΕυρωπαικής Ενωσης.

Η λύση, υπογραμμισε η κ. ντε Παλάθιο είναι η υπαγωγή των επιμέρους δικτύων της κάθε χώρας σε ένα κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών-μελών.

Φως και πάλι στην Ιταλία

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Ιταλίας, Αντρέα Μπολίνο, δήλωσε πως απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της χωρας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της.

Τι συνέβη

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα) την Κυριακή--διακοπή από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

Συναγερμός στη Γερμανία

Οι γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας εξετάζουν σοβαρά τις πιθανότητες να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος, τρομοκράτες, μέσω Ίντερνετ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του συνδέσμου των επιχειρήσεων ενέργειας (VDN), Kόνσταντιν Στάχους, στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουγκ, σημειώνοντας όμως ότι για τη Γερμανία το ενδεχόμενο αυτό είναι σχεδόν απίθανο.

Μεταξύ άλλων παραγόντων που δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι το γερμανικό σύστημα διανομής είναι ανεξάρτητο από το ΄Ιντερνετ, είπε ο κ. Στάχους, ο οποίος υπέδειξε ότι δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι λόγοι που προκάλεσαν τις μεγάλες διακοπές ρεύματος εφέτος, σε διάφορες χώρες.



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σοσιαλιστικός' ο Γκόρντον Μπράουν
 

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομίλια του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

"Ο δρόμος μας είναι δύσκολος και τα εμποδια τεράστια. Τα ξεπερνούμε επειδή, ως κόμμα, βασικός στόχος μας είναι ο μετασχηματικός της κοινωνίας" υπογράμμισε στον λόγο του ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν παραδέχτηκε ότι ωρισμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν κρίση ταυτότητας σε πολλά μέλη του κόμματος τα οποία συμβούλευσε να μη απογοητεύονται πριν δούν το τελικό αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Μπράουν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων πολλοί εκ των οποίων απειλούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργιες. Θα συζητήσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.

Ηταν, ωστόσο, κατηγορηματικός όσον αφορά κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα των Συντηρητικών.

"Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικές εξισώσεις. Τα κόμματα δεν είναι ίδια, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Τέτοια ισοπέδωση εξυπηρετεί εκείνους τους κύκλους που θέλουν τους πολίτες, πολιτικά, απαθείας" είπε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο κ. Μπράουν είχε, σε πολλά θέματα, διαφορετική προσέγγιση από τον πρωθυπουργο Τονι Μπλέρ.

Στο λόγο του, ο υπ αρ.2 της κυβέρνησης και βασικός μνηστήρας της ηγεσίας του κυβερνώντος κομματος, επανέλαβε 64 φορές τον χαρακτηρισμό Εργατικό Κόμμα, αποφεύγοντας την αναφορά σε Νεο-Εργατικούς, οπως θέλουν να αποκαλούνται οι πιστοί στον κ. Μπλέρ υπουργοί.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, που βλέπει την δημοτικότητα του να συρρικνώνεται εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών χλωροφθορανθράκων, των αερίων που πιστευεται ότι συμβάλλουν στην σημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της στην πράξη είναι αποφασιστικής σημασίας, λόγω του μόνο με την αποδοχή από πλευράς Μόσχας του Πρωτοκόλλου του Κυότο, μπορεί αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής» τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οικολογικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδεχθεί τη συμφωνία ώστε, μετά έξη χρόνια από την σύναψή της να γίνει δυνατή η εφαρμογή της.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, καλεί τον Ρώσο ομόλογό του να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπογραμμίζοντας πως από αυτό εξαρτάται το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία θα έδινε στις σχέσεις των δύο πλευρών «μεγαλύτερη νομιμοποίηση» στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε ο κ. Σιράκ.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής βιομηχανικών αερίων, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν το 55% των χωρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του 55% των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται αποφασιστικός--γιατί, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του BBC που ασχολείται με τα περιβαλλοντολογικά θέματα, η συμφωνία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο αν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες την αποδεχθούν και προς το παρόν από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής», όπως λέγεται, τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται, πάντως, να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για να αποδεχθεί τη συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά την υπογραφή της στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Ήδη, σε επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, σημειώνοντας πως εξαρτώνται από αυτό, το μέλλον τωνν σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία θα έδινε στις σχέσεις των δύο πλευρών «μεγαλύτερη νομιμοποίηση» στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε ο κ. Σιράκ.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Tουρκία: Δικαστική απόφαση με συνέπειες
 

Ο νικητής των τελευταίων εκλογών και νύν πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο προωρων εκλογών στην Τουρκία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία επικυρώνεται το παράτυπο της συμμετοχής του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος των Κούρδων, στις εκλογές του περασμένου χρόνου.

Το δικαστήριο επεκύρωσε επίσης τις καταδίκες τεσσάρων ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Λαικού Κόμματος οι οποίοι κρατούνται για πλαστογραφία εγγράφων με τα οποία επετράπη στο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε --θεωρητικά τουλάχιστον—να προκαλέσει ανακατατάξεις στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας, ασκούνται πιέσεις προς την Εκλογική Επιτροπή, τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και σημαίνουσες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Τουρκίας, ώστε να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση, για να μη διαταραχθεί η τουρκική πολιτική.

Τρείς δυνατότητες

Η Εκλογική Επιτροπή έχει να επιλέξει μεταξύ τριών θεωρητικών δυνατοτήτων:

Να αποφανθεί ότι δεν αμφισβητείται με την απόφαση το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών, ή, να θεωρήσει άκυρες τις ψήφους που πήρε το DEHAP- όπως είναι ευρύτερα γνωστό το Δημοκρατικό Λαικό Κόμμα- και να ακυρώσει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.

Η δεύτερη περίπτωση ευνοεί το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην Εκλογική επιτροπή, ζητώντας νέα κατανομή.

Το κυβερνών Κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου είναι οριστικό.

Μετά την έκδοση της απόφασης, στελέχη του κουρδικού κόμματος ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:21 ('Ωρα Λονδίνου)
EE: Xρονοδιάγραμμα για μετάβαση εξουσίας στο Ιράκ
 

Σε μόνιμη επιφυλακή οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταβιβάσουν στο συντομότερο δυνατόν την εξουσία σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση του Ιράκ.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» αυτής της διαδικασίας.

Ωστόσο οι 15 δεν συμφώνησαν το πότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει αυτό.

Οι Γάλλοι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι, πριν τις όποιες πολιτικές διεργασίες, προέχει η αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βελπέν δήλωσε ότι για τη χώρα του υπάρχουν δύο «θεμελιώδη ζητήματα»: Πρώτα απ' όλα η μετάβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και μετά η σπουδαιότητα ενός ανεξάρτητου, πολυμερούς και διαφανούς πλαισίου για τη διάσκεψη δωρητών.

Συγκρούσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

Συγκρούσεις, που διήρκησαν, όπως μεταδίδει το Ασοσιέιτετ Πρες, περισσότερο από οκτώ ώρες, έλαβαν χώρα στην περιοχή του Σουνί Μουσλίμ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου από βομβιστική επίθεση είχε σκοτωθεί προηγουμένως ένας αμερικανός στρατιώτης.

Oi αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιχειρήσεις με μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ανταρτών.

Στις επιχειρήσεις πήραν μέρος ελικόπτερα και τεθωρακισμένα.

Οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν τη σύλληψη 92 ανθρώπων σε περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, ενώ
συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τικρίτ, όπου αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί, πραγματοποίησαν εφόδους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός σκοτώθηκε όταν αμερικανική μονάδα άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που πορεύονταν προς κυβερνητικό κτίριο, που δεν προσδιορίζεται περαιτέρω.

Πολωνική εμπλοκή

Εκπρόσωπος της πολωνικής δύναμης στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και ένας ακόμη τραυματίσθηκε, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με πολωνική περίπολο στην πόλη Χίλα.

Είναι η πρώτη φορά που η δύναμη της Πολωνίας στο Ιράκ ενεπλάκη σε φονικό περιστατικό, μετά την ανάληψη της ευθύνης για τον έλεγχο του νοτιοκεντρικού Ιράκ.

Επίσης την Κυριακή σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας μέλους της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, όπως έκανε γνωστό ιρακινός αξιωματούχος, μέλος του νέου διοικητικού οργάνου που συγκροτήθηκε από τους Αμερικανούς.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, το μέλος της νομοθετικής επιτροπής δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε από απόσταση εναντίον της ιδιωτικής του κατοικίας.
Ο ίδιος διεσώθη, ενώ τραυματίσθηκε ένας σωματοφύλακάς του.

Συρία: Βοήθεια με όρους

Η Συρία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Ιράκ, η συμμετοχή της όμως στις προσπάθειες θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη διάθεση του ιρακινού λαού, δήλωσε στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασάντ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ασάντ δεν απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων, όχι όμως όσο διαρκεί η αμερικανική κατοχή.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικάζεται ο Αλέν Ζιπέ
 

O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε παράνομη επιχείρηση συγκέντρωσης κονδυλίων για την προεκλογική εκστρατεία του συντηρητικού κόμματος του νυν προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Οι κατηγορίες για απάτη αφορούν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο κατά την οποία ο κ. Σιράκ διετέλεσε δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας και ο κ. Ζιπέ γενικός γραμματέας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν χρήματα από δημόσια έσοδα ή και από ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες ανέθεταν ως αντάλλαγμα δημόσια έργα.

Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά ότι η δίκη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς ο κ. Ζιπέ θεωρείται ο διάδοχος του Ζακ Σιράκ στις εκλογές του 2007.

Ο ίδιος υπερασπίζεται τον εαυτό του επιμένοντας ότι δεν ασχολούνταν με την πρόσληψη και τον έλεγχο των υπαλλήλων του κόμματος και των δημοσίων υπηρεσιών.

Αναγνώριση ευθυνών


«Αναγνωρίζω μεν ότι έχω ευθύνες, δεν είμαι όμως ένοχος για απάτη»
Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας
Αναγνωρίζω μεν ότι έχω ευθύνες, δεν είμαι όμως ένοχος για απάτη», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Κατηγορούμενοι μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό είναι άλλοι 26 πολιτικοί και επιχειρηματίες, ενώ ο Ζάκ Σιράκ απολαμβάνει ασυλία, λόγω του προεδρικού αξιώματος.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ενώ η ποινή που επισείουν οι κατηγορίες εναντίον του κ. Ζιπέ, φτάνει έως και τα πέντε χρόνια φυλάκιση.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Γκόρντον Μπράουν: Προέχη η ενότητα του κόμματος
 

Ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας

Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομίλια του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

"Ο δρόμος μας είναι δύσκολος και τα εμποδια τεράστια. Τα ξεπερνούμε επειδή, ως κόμμα, βασικός στόχος μας είναι ο μετασχηματικός της κοινωνίας" υπογράμμισε στον λόγο του ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν παραδέχτηκε ότι ωρισμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προκαλούν κρίση ταυτότητας σε πολλά μέλη του κόμματος τα οποία συμβούλευσε να μη απογοητεύονται πριν δούν το τελικό αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Μπράουν προσπάθησε να καθησυχάσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων πολλοί εκ των οποίων απειλούν με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για μερική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

"Δεν πρόκειται να προβούμε σε μονομερείς ενέργιες. Θα συζητήσουμε τα προβλήματα" τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.

Ηταν, ωστόσο, κατηγορηματικός όσον αφορά κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα των Συντηρητικών.

"Δεν πρέπει να υιοθετούμε απλουστευτικές εξισώσεις. Τα κόμματα δεν είναι ίδια, έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και στόχους. Τέτοια ισοπέδωση εξυπηρετεί εκείνους τους κύκλους που θέλουν τους πολίτες, πολιτικά, απαθείας" είπε ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, που βλέπει την δημοτικότητα του να συρρικνώνεται εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ καθώς και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Tουρκία: Δικαστική απόφαση με συνέπειες
 

Ο νικητής των τελευταίων εκλογών και νύν πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή του ΝΤΕ-ΧΑ-ΠΕ, του κυριότερου κουρδικού κόμματος, το οποίο είχε πρωτοδίκως απωλέσει το ποσοστό των ψήφων που είχε συγκεντρώσει κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου στην Τουρκία και επικύρωσε τις καταδίκες του προέδρου του και άλλων τριών ηγετικών στελεχών για πλαστογραφία, ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε --θεωρητικά τουλάχιστον—να προκαλέσει ανακατατάξεις στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας, ασκούνται πιέσεις προς την Εκλογική Επιτροπή, τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και σημαίνουσες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Τουρκίας, ώστε να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση, για να μη διαταραχθεί η τουρκική πολιτική.

Τρείς δυνατότητες

Η Εκλογική Επιτροπή έχει να επιλέξει μεταξύ τριών θεωρητικών δυνατοτήτων:

Να αποφανθεί ότι δεν αμφισβητείται με την απόφαση το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών, ή, να θεωρήσει άκυρες τις ψήφους που πήρε το ΝΤΕ ΧΑ ΠΕ και να ακυρώσει τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η δεύτερη περίπτωση ευνοεί το Κόμμα του Ορθρού Δρόμου, το οποίο ήδη Κόμμα του Ορθού Δρόμου, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην Εκλογική επιτροπή, ζητώντας νέα κατανομή.

Το κυβερνών με απόλυτη πλειοψηφία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου είναι οριστικό.

Στελέχη του DEHAP, μετά την έκδοση της απόφασης ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία: Στο δικαστήριο ο Αλέν Ζιπέ
 

O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε παράνομη επιχείρηση συγκέντρωσης κονδυλίων για την προεκλογική εκστρατεία του συντηρητικού κόμματος του νυν προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

Οι κατηγορίες για απάτη αφορούν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο κατά την οποία ο κ. Σιράκ διετέλεσε δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας και ο κ. Ζιπέ γενικός γραμματέας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν χρήματα από δημόσια έσοδα ή και από ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες ανέθεταν ως αντάλλαγμα δημόσια έργα.

Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι εκτιμά ότι η δίκη έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς ο κ. Ζιπέ θεωρείται ο διάδοχος του Ζακ Σιράκ στις εκλογές του 2007.

Ο ίδιος υπερασπίζεται τον εαυτό του επιμένοντας ότι δεν ασχολούνταν με την πρόσληψη και τον έλεγχο των υπαλλήλων του κόμματος και των δημοσίων υπηρεσιών.

Αναγνώριση ευθυνών


«Αναγνωρίζω μεν ότι έχω ευθύνες, δεν είμαι όμως ένοχος για απάτη»
Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας
Αναγνωρίζω μεν ότι έχω ευθύνες, δεν είμαι όμως ένοχος για απάτη», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Κατηγορούμενοι μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό είναι άλλοι 26 πολιτικοί και επιχειρηματίες, ενώ ο Ζάκ Σιράκ απολαμβάνει ασυλία, λόγω του προεδρικού αξιώματος.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ενώ η ποινή που επισείουν οι κατηγορίες εναντίον του κ. Ζιπέ, φτάνει έως και τα πέντε χρόνια φυλάκιση.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής βιομηχανικών αερίων, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν το 55% των χωρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του 55% των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται αποφασιστικός--γιατί, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του BBC που ασχολείται με τα περιβαλλοντολογικά θέματα, η συμφωνία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο αν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες την αποδεχθούν και προς το παρόν από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής», όπως λέγεται, τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται, πάντως, να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για να αποδεχθεί τη συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά την υπογραφή της στο Κιότο της Ιαπωνίας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, Αντρέα Μπολίνο, δήλωσε πως απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της χώρας που την άφησε σχεδόν ολόκληρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Θα υπάρξουν όμως κάποιες διακοπές τη Δευτέρα, όπως εξήγησε ο κ. Μπολίνο, για να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο.

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας είχαν επανασυνδεθεί, ενώ και ο Νότος επέστρεφε σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Τι συνέβη

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα) την Κυριακή--διακοπή από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

Συναγερμός στη Γερμανία

Οι γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας εξετάζουν σοβαρά τις πιθανότητες να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος, τρομοκράτες, μέσω Ίντερνετ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του συνδέσμου των επιχειρήσεων ενέργειας (VDN), Kόνσταντιν Στάχους, στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουγκ, σημειώνοντας όμως ότι για τη Γερμανία το ενδεχόμενο αυτό είναι σχεδόν απίθανο.

Μεταξύ άλλων παραγόντων που δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι το γερμανικό σύστημα διανομής είναι ανεξάρτητο από το ΄Ιντερνετ, είπε ο κ. Στάχους, ο οποίος υπέδειξε ότι δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι λόγοι που προκάλεσαν τις μεγάλες διακοπές ρεύματος εφέτος, σε διάφορες χώρες.


«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι μετά το μπλακ-άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής βιομηχανικών αερίων, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν το 55% των χωρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του 55% των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται αποφασιστικός--γιατί, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του BBC που ασχολείται με τα περιβαλλοντολογικά θέματα, η συμφωνία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο αν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες την αποδεχθούν και προς το παρόν από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής», όπως λέγεται, τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται, πάντως, να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για να αποδεχθεί τη συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά την υπογραφή της στο Κιότο της Ιαπωνίας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντηλιακά: Αμφίβολη η προστασία
 

Τα αντηλιακά δεν περέχουν την απόλυτη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες

Νέες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ότι τα αντηλιακά προϊόντα ίσως και να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και ενδεχομένως να μην προστατεύουν απ τις υπεριώδεις ακτίνες που προκαλούν τον καρκίνο του δέρματος.

Ιατρική Ομάδα της ένωσης πλαστικών χειρουργών (ΡΑΦΤ) στη Βρετανία, ανακάλυψε ότι ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται στις συσκευασίες των αντιηλιακών προϊόντων, δεν παρέχει την ανάλογη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Τα συμπεράσματα της ομάδας δημοσιεύονται στην ιατρική εφημερίδα «Ερευνητική Δερματολογία», όπως μεταδίδει η ιατρική συντάκτης του BBC, Κάρεν Άλεν.

Δοκιμές με «υψηλή προστασία»

Αν και οι πλαστικοί χειρουργοί ανακάλυψαν ότι οι υψηλοί δείκτες προστασίας είναι αποτελεσματικοί για τις ακτίνες UVB, που προκαλούν ελαφρά εγκαύματα, αποδείχθηκε ότι δεν προφυλάσσουν επαρκώς από τις ακτίνες UVA, αναφέρει η ιατρική συντάκτης του ΒΒC.

Οι ακτίνες αυτές έχουν συνδυαστεί με την εμφάνιση της χειρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος, του γνωστού μελανώματος, το οποίο προκαλεί το θάνατο 1500 με 1600 Βρετανών κάθε χρόνο.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν δοκιμές με τρία αντηλιακά υψηλής προστασίας και διαπίστωσαν ότι ακόμα και όταν καταναλώνεται η συνιστώμενη ποσότητα, οι υπεριώδεις ακτίνες και πάλι διαπερνούν στο ανθρώπινο δέρμα, ενεργοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν καρκίνο, καταλήγει η ιατρική συντάκτης του BBC.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, Αντρέα Μπολίνο, δήλωσε πως απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της χώρας που την άφησε σχεδόν ολόκληρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Θα υπάρξουν όμως κάποιες διακοπές τη Δευτέρα, όπως εξήγησε ο κ. Μπολίνο, για να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο.

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας είχαν επανασυνδεθεί, ενώ και ο Νότος επέστρεφε σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Τι συνέβη

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα) την Κυριακή--διακοπή από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι μετά το μπλακ-άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέo «μήνυμα» της Αλ Κάιντα
 

Στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν (φωτό) θεωρείται ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι στον οποίο αποδίδεται το νέο μήνυμα

Μήνυμα ηχογραφημένο σε κασέτα που φέρεται ότι προέρχεται από ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, μετέδωσαν τα αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Η φωνή στην κασέτα που εικάζεται ότι είναι του αλ Ζαουαχίρι, o oποίος θεωρείται ως δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, καλεί τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να ενωθούν για ν'ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

Ο στρατηγός Μουσάραφ χαρακτηρίζεται στο μήνυμα «προδότης του Ισλάμ», επειδή βοήθησε τις ΗΠΑ ν'ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάναλλά και γιατί εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να στείλει πακιστανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σ'ένα μήνα που μεταδίδεται ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο αποδίδεται στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Το πρώτο είχε μεταδοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς οι ΗΠΑ προετοίμαζαν τις εκδηλώσεις μνήμης για την δεύτερη επέτειο από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη.

Εκτιμάται ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε πρόσφατα, επειδή περιέχει αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην Ινδία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Δεν έχει εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή εάν όντως το μήνυμα προέρχεται από την Αλ Κάιντα.

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα δήλωσε πως έλαβε τηλεφώνημα από κάποιον που του ζήτησε να τηλεφωνήσει σ'εναν αριθμό στο Πακιστάν: το μήνυμα μεταδόθηξε στο σταθμό μέσω του τηλεφώνου.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της χώρας που την άφησε σχεδόν ολόκληρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας επανασυνδέθηκαν, ενώ και ο Νότος επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα), από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι μετά το μπλακ-άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Έσβησε ο Ελία Καζάν
 

Ο Ελία Καζάν με τους θεατρικούς συγγραφείς Τενεσί Γουίλιαμς και Άρθουρ Μίλερ

Πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη σε ηλίκία 94 ετών ο διάσημος σκηνοθέτης και συγγραφέας Ελία Καζάν.

Ο Καζάν, που ήταν εληνικής καταγωγής, είχε τιμηθεί με το βραβείο Όσκαρ για τις ταινίες «Λιμάνι της Αγωνίας» και «Συμφωνία Κυρίων», ενώ μετέφερε στο θέατρο και στον κινηματογράφο κλασικά έργα, όπως το «Ανατολικά της Εδέμ» και το «Λεωφορείον ο Πόθος».


Ο Καζάν έγραψε επίσης και μυθιστορήματα δύο από τα οποία μάλιστα μετέφερε ο ίδιος στην κινηματογραφική οθόνη--το «Αμέρικα Αμέρικα» και τον «Συμβιβασμό».

Στη δεκαετία του '50, όμως, όπως έγινε αργότερα ευρέως γνωστό, ο Ηλίας Καζάν κατέδιδε τους παλιούς του συντρόφους ως κομμουνιστές στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι.

Το 1999, η απόφαση να τιμηθεί με το Όσκαρ Συνολικής Προσφοράς στον Κινηματογράφο άνοιξε παλιές πληγές και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 06:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
 


Αρχίζει τη Δευτέρα στη Μόσχα διεθνής διάσκεψη με θέμα τις αλλαγές στο κλίμα και, όπως εκτιμούν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, νέες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η Ρωσία για να συμφωνήσει με το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών των βιομηχανικών αερίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας--στο λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν το 55% των χωρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του 55% των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται αποφασιστικός--γιατί, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του BBC που ασχολείται με τα περιβαλλοντολογικά θέματα, η συμφωνία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο αν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες την αποδεχθούν και πρός το παρόν από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

Πιέσεις

Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν ο οποίος, όπως ελπίζουν ορισμένοι, μπορεί να ανακοινώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Όπως όμως υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, η Μόσχα, για να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα ήθελε πρώτα να λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα "καθαρής", όπως λέγεται, τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται, πάντως, να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για να αποδεχθεί τη συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά την υπογραφή της στο Κιότο της Ιαπωνίας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 03:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποιός φταίει;
 


Το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της Ιταλίας που άφησε σχεδόν ολόκληρη την χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο της Δευτέρας.

"Η Ιταλία πάνω από 10 ώρες χωρίς φως" είναι ο τίτλος της ισπανικής ΑΒC, ενώ ανάλογοι είναι και οι τίτλοι άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) παρατηρεί πως η Γαλλία, η οποία είχε αρχικά κατηγορηθεί πως είχε ανάμιξη σε ό,τι συνέβη στη γειτονική Ιταλία, αρνείται κάθε ευθύνη και προσθέτει πως «κάτι παρόμοιο» είχε συμβεί και στην Ελβετία η οποία μπορεί ίσως να είναι σε θέση έτσι να δώσει κάποιες απαντήσεις.


Είναι επιθυμητό άραγε να εμπιστευόμαστε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα;
Λα Κρουά
Για την ώρα, παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα, ο ένας προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στον άλλο.

Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) παραδέχεται μεν ό,τι κάτι είχε συμβεί στην Ελβετία το οποίο θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει το μπλακ-άουτ στην Ιταλία: "ένα δέντρο που έπεσε σε καλώδιο 380.000 βολτ μπορεί να προκάλεσε τη ζημία», γράφει η εφημερίδα της Γενεύης, αλλά προσθέτει ότι εκπρόσωπος της ηλεκτρικής εταιρείας εξέφρασε μεγάλες αμφιβολίες γιατί, όπως είπε, η ηλεκτρική σύνδεση της Ελβετίας με την Ιταλία αποκαταστάθηκε μέσα σε μισή ώρα.

Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ιταλικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί τηλεφωνικώς, αλλά δεν αντέδρασαν με τη δέουσα ταχύτητα.

Η γαλλική Λα Κρουά (La Croix) διερωτάται τι μαθήματα μπορεί ν'αποκομίσει κανείς απ'αυτό που συνέβη και εκτιμά πως το μπλακ-άουτ που βύθισε σχεδόν ολόκληρη την Ιταλία στο σκοτάδι δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο εύθραστες είναι οι υπεραναπτυγμένες κοινωνίες μας.


Η ίδια εφημερίδα θέτει, όμως, κι ένα άλλο ερώτημα: «Είναι επιθυμητό άραγε να εμπιστευόμαστε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα;»

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) βεβαιώνει, πάντως, τους αναγνώστες της πως ποτέ δεν θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο στη Γερμανία.

Το μπλακ-άουτ στην Ιταλία, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου, οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της υποδομής, μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, όμως, η Ντι Βελτ (Die Welt), τονίζει πως όταν άρχισε στη Γερμανία η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μειώθηκαν κι εκεί οι επενδύσεις στον τομέα των επενδύσεων.

Σκανδιναβία


Η εφημερίδα Αφτονμπλαντετ (Aftonbladet) της Στοκχόλμης παρατηρεί πως η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη στη Δανία και τη νότια Σουηδία δείχνει πως «η κοινωνία μας γίνεται όλο και περισσότερο πιο ευάλωτη».

Δεν υπάρχει ενεργειακό σύστημα που να είναι απολύτως ασφαλές, παρατηρεί η ίδια εφημερίδα, και προσθέτει πως έχει σημασία να εξετάσει κανείς τις επιπτώσεις που έχει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κι επίσης η μείωση των επενδύσεων στον τομέα της υποδομής.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση μιας άλλης εφημερίδας της Στοκχόλμης, της Ντάγκενς Νίχετερ (Dagens Nyheter), η οποία τονίζει πως η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος «κατέρριψε τον μύθο ότι είμαστε αήττητοι».



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 04:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτος και πάλι
 


Ο Μίκαελ Σουμάχερ τερμάτισε πρώτος στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 της Ιντιανάπολης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γερμανός πιλότος της Φεράρι, με 92 βαθμούς, βρίσκεται έτσι πάρα πολύ κοντά στην κατάκτηση του έκτου παγκόσμιου τίτλου στην καριέρα του.


Ήταν μεγάλη νίκη και σημαντική
Μίκαελ Σουμάχερ
Όλα πλέον θα κριθούν στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν που θα γίνει στη Σουζούκα της Ιαπωνίας στις 12 Οκτωβρίου.

Τη δεύτερη θέση στην Ιντιανάπολη κατέλαβε ο συνδιεκδικητής του Σουμάχερ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, Φιλανδός Κίμι Ραϊκόνεν με ΜακΛάρεν.

Τρίτος ήρθε ο Γερμανός Χάιντς Χάραλντ Φρέντζεν.



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Aπεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση
 

Η διακοπή ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι τους εορτασμούς για τη «Λευκή Νύχτα» της Αιώνιας Πόλης

Απεκαταστάθη η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας μετά το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ στην ιστορία της χώρας που την άφησε σχεδόν ολόκληρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ρώμης και αρκετές περιοχές στα βόρεια της χώρας επανασυνδέθηκαν, ενώ και ο Νότος επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Από τις Άλπεις μέχρι και τη Βόρειο Σικελία, 50 εκατομμύρια Ιταλοί βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν σημειώθηκε η διακοπή στις 03.30 (τοπική ώρα), από την οποία γλύτωσε μόνον η Σαρδηνία.

Δεκάδες τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Τα νοσοκομεία, εξάλλου, ανέφεραν και δεκάδες τραυματισμούς -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων- μέσα στα σπίτια τους.

Τις πταίει;

Διαμάχη ξέσπασε σχετικά με τις αιτίες της διακοπής.

Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ-άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία.

Η Γαλλία, όμως, εντόπισε την προέλευση του προβλήματος στην Ελβετία.

Ελβετική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο προσέκρουσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν και γι' αυτό καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος σε γειτονικές περιοχές στην Ελβετία και την Αυστρία.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πρόσφατα σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σε περιοχές της Σκανδιναβίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.

«Λευκή Νύχτα» στο σκοτάδι

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη Ντέιβιντ Γουάιλι μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης ξύπνησαν σε μια ψυχρή Κυριακή, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με την προειδοποίηση να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Είμαστε εξοργισμένοι και βρεγμένοι
Κάτοικος Ρώμης
Στην πρωτεύουσα, εξάλλου, η συσκότιση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εορτασμοί για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της πόλης.

Ήδη η καταρρακτώδης βροχή στην ιταλική πρωτεύουσα είχε γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Πάντως, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοιχτά, ενώ ούτε το Βατικανό επηρεάστηκε ιδιαίτερα αφού διαθέτει τις δικές του γεννήτριες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι μετά το μπλακ-άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 04:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Έσβησε ο Ηλίας Καζάν
 

Ο Ηλίας Καζάν με τους θεατρικούς συγγραφείς Τενεσί Γουίλιαμς και Άρθουρ Μίλερ

Πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη σε ηλίκία 94 ετών ο πασίγνωστος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ηλίας Καζάν.

Ο Καζάν είχε τιμηθεί με το βραβείο ¨Οσκαρ για τις ταινίες «Λιμάνι της Αγωνίας» και «Συμφωνία Κυρίων», και σκηνοθέτησε κλασικές έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως ήταν το «Ανατολικά της Εδέμ» και το «Λεωφορείον ο Πόθος».


Ο Καζάν έγραψε επίσης και μυθιστορήματα δύο από τα οποία μετέφερε ο ίδιος στην κινηματογραφική οθόνη--το «Αμέρικα Αμέρικα» και τον «Συμβιβασμό».

Στη δεκαετία του '50, όμως, όπως έγινε αργότερα ευρέως γνωστό, ο Ηλίας Καζάν κατέδιδε ως κομμουνιστές τους παλιούς του συντρόφους στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι.

Το 1999, η απόφαση να τιμηθεί με το Όσκαρ Συνολικής Προσφοράς στον Κινηματογράφο άνοιξε παλιές πληγές και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 - 03:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής διάσκεψη στη Μόσχα για το κλίμα
 


Αρχίζει τη Δευτέρα στη Μόσχα διεθνής διάσκεψη με θέμα τις αλλαγές στο κλίμα και, όπως παρατηρούν πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, νέες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η Ρωσία πιέσεις για να συμφωνήσει με το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών των βιομηχανικών αερίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας--στο λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν το 55% των χωρών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπομπή του 55% των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεχθούν τη συμφωνία αυτή.

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται αποφασιστικός--γιατί, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του BBC που ασχολείται με τα περιβαλλοντολογικά θέματα, με τις ΗΠΑ να μη αποδέχονται τη συμφωνία του Κυότο, η συμφωνία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο αν οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες την αποδεχθούν και πρός το παρόν από τις χώρες αυτές μόνο η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

Πιέσεις

Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν και ορισμένοι έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι με αφορμή τη σύγκλιση του συνεδρίου στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος θα σπεύσει να ανακοινώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Όπως όμως υπογράμμιζαν αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, η Μόσχα, για να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα ήθελε πρώτα να λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα "καθαρής", όπως λέγεται, τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται, πάντως, να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο Πούτιν για να αποδεχθεί τη συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αρχίσει η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά την υπογραφή της στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.