Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-16

  1. Κατηγορώ από τον δικηγόρο του Κέλι
  2. Bέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα για τον Αραφάτ
  3. Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ
  4. Στον ΟΗΕ το ψήφισμα για τον Αραφάτ
  5. Μετέωρο το θέμα των εκλογών στην Καλιφόρνια
  6. Τα 116 κλείνει γυναίκα στην Ιαπωνία
  7. Μετέωρο το θέμα των εκλογών στην Καλιφόρνια
  8. Διεύρυνση έρευνας Χάτον
  9. Απορρίπτεται πρόταση εκεχειρίας
  10. Κυνηγητό για το δολοφόνο της Λιντ
  11. Αναζήτηση κοινών θέσεων για το Ιράκ
  12. Απορρίπτεται πρόταση εκεχειρίας
  13. «Επίθεση άνευ προηγουμένου»
  14. Νέα στοιχεία για το δολοφόνο της Άννα Λιντ
  15. Τα 116 κλείνει γυναίκα στην Ιαπωνία
  16. Υπάλληλος προκαλεί έκρηξη
  17. Προτάσεις Ανάν για τη Λιβερία
  18. Αναβλήθηκαν οι εκλογές στην Καλιφόρνια
  19. Άνοιγμα Γαλλίας προς ΗΠΑ για το Ιράκ
  20. Ψηφοφορία για τον Αραφάτ στον ΟΗΕ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 23:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορώ από τον δικηγόρο του Κέλι
 

Εσκεμμένη χαρακτήρισε την επίθεση της κυβέρνησης στο BBC ο διευθυντής του οργανισμού

O δικηγόρος του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι άφησε να εννοηθεί στην δικαστική επιτροπή Χάτον ότι ο νεκρός επιστήμονας έτυχε «άθλιας μεταχείρισης» από το υπουργείο Αμύνης.

Ο Τζέρεμι Γκόμπετζ υπέδειξε επίσης ότι το υπουργείο Αμύνης έπαιξε «ρωσική ρουλέτα» με τους δημοσιογράφους για να κατονομάσει τον καθηγητή Κέλι ως πηγή του ΒΒC για την υπόθεση του φακέλου του Ιράκ.


Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα
Τις κατηγορίες απέρριψε ο Μάρτιν Χάουαρντ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Αμύνης.

Ο κ. Χάουαρντ επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να αποκαλύψει μυστικά την ταυτότητα του καθηγητή Κέλι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ήταν η πρώτη εξέταση μάρτυρα από δικηγόρους του BBC, της οικογένειας του καθηγητή Κέλι ή της κυβέρνησης στην επιτροπή στην οποία μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει πάνω από 60 μάρτυρες.

Νέος κύκλος καταθέσεων

Την εβδομάδα αυτή άρχισε νέος κύκλος καταθέσεων ξεκίνησε στην έρευνα του δικαστή λόρδου Χάτον, στόχος της οποίας είναι ο εντοπισμός των συνθηκών που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον καθηγητή Ντειβιντ Κέλι, συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο δικαστής Χάτον έκανε σαφές ότι προτίθεται να διερευνήσει σε βάθος τον ρόλο της Ντάουνινγκ Στριτ στην εκπόνηση του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ, στον οποίο η κυβέρνηση Μπλέρ βάσισε εν πολλοίς την απόφαση να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Με την απόφαση να διερευνηθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στην διαμόρφωση του φακέλου, ο δικαστής Χάτον, καταδεικνύει ότι θέλει να διευρύνει την έρευνα παρά την απολύτως συγκεκριμένη εντολή του έχει λάβει από τον Τόνι Μπλέρ να σταθεί αυστηρά στις αιτίες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Η έρευνα Χάτον πρωτοτύπησε, για μια ακόμη φορά, με την κατάθεση του επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ή ΜΙ6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ.

Απόκρυψη ταυτότητας

Ο επικεφαλής των Βρετανών κατασκόπων κατέθεσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ενώ ακουγόταν μόνο η φωνή του η οποία είχε αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά φίλτρα.

Ο C όπως είναι γνωστός στους κύκλους των κατασκόπων τήρησε ουδέτερη στάση, αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένες διατυπώσεις του φακέλου ανησύχησαν ορισμένους ειδικούς της υπηρεσίας του.

Τη Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής του ΒΒC, Γκρεγκ Ντάικ, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Βρετανίας εναντίον της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού οργανισμού.

Ο γενικός διευθυντής του BBC υποστήριξε ότι η επίθεση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του επικεφαλής των Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ, είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από άλλα πιο σημαντικά ερωτήματα.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Bέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα για τον Αραφάτ
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος για τον Γιασέρ Αραφάτ.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που είχαν υποβάλει η Συρία και το Σουδάν, καλούσε το Ισραήλ να μην απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο «απαιτεί να σταματήσει το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής, τις προσπάθειες για την απέλαση του εκλεγμένου ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής και να παύσει να απειλεί την ασφάλειά του», πήρε 11 ψήφους υπέρ, μία, των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά, και τρεις αποχές.


Έχουμε παραπλανηθεί πολλές φορές από το Γιασέρ Αραφάτ. Όταν τους ασκούμε πιέσεις και κάνουμε λόγο για απέλαση, ξαφνικά ενεργοποιούνται
Ρασάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας είναι «μονομερές και μεροληπτικό».

«Πιστεύουμε ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τις δύο πλευρές ώστε να τις ενθαρρύνουμε να δεσμευτούν εκ νέου στην διαδικασία πολιτικού διακανονισμού. Δεν πιστεύουμε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βοηθούσε».

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν το σχέδιο ψηφίσματος, επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού βέτο, η Συρία τροποποίησε το κείμενο, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων.

Απόρριψη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ απέρριψε την παλαιστινιακή πρόταση για μία επ' αoρίστω εκεχειρία, η οποία έγινε σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Οι οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ δηλώνουν ότι θα προστατέψουν τον ηγέτη τους
Η πρόταση έγινε από το σύμβουλο ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα μπορούσε να εγγυηθεί πως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, θα σέβονταν μία τέτοια εκεχειρία.

Όμως, ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, είπε στο BBC ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μία τέτοια εκεχειρία «που θα επέτρεπε ουσιαστικά στις παλαιστινιακές οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τους Παλαιστινίους, αλλά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση από το Ισραήλ.

Ανταλλαγές διαπληκτισμών

Είχε προηγηθεί μία ημέρα έντονων διαπληκτισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβυς του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν, κατήγγειλε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ υποκινεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει όλη την περιοχή στο χείλος της καταστροφής».

Ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Αλ Κιντούα, απάντησε αποκαλώντας «απαράδεκτες» τις καταγγελίες του Ισραηλινού αξιωματούχου.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 20:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ
 

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας της Σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών

Η Σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Άννα Λιντ.

Ο ύποπτος συνελήθη κοντά στη Στοκχόλμη.

Το πρόσωπό του καταγράφηκε σε κάμερα στο κατάστημα της Στοκχόλμης, όπου έλαβε χώρα το έγκλημα.


Η φωτογραφία του πιθανού δράστη καταγράφηκε στις κάμερες
Η Άννα Λιντ δολοφονήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σουηδία για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Η ίδια, μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία των ψηφορόρων απέρριψαν την ένταξη στην ευρωζώνη κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή.

Γενετικό υλικό

Οι σουηδικές αρχές εντόπισαν ίχνη γενετικού υλικού (DNA) εντόπισαν στο καπέλο που φορούσε ο δράστης όταν μαχαίρωσε πριν από πέντε ημέρες την Άννα Λιντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το δείγμα του DNA δεν ταιριάζει με κάποια από τα δείγματα που περιλαμβάνονται στην εθνική βάση δεδομένων της χώρας.

Ωστόσο, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα και δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονται με το δημοψήφισμα.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι λευκός με μακριά μαύρα μαλλιά, φαβορίτες και με αθλητικό ντύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν ίχνη αίματος, τα οποία δεν ανήκουν στην εκλιπούσα.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Στον ΟΗΕ το ψήφισμα για τον Αραφάτ
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

Τo Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει εντός της ημέρας εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ για την απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Βασικό αίτημα του σχεδίου ψηφίσματος που προωθεί η Συρία είναι μην απελάσει το Ισραήλ τον κ. Αραφάτ.


Έχουμε παραπλανηθεί πολλές φορές από το Γιασέρ Αραφάτ. Όταν τους ασκούμε πιέσεις και κάνουμε λόγο για απέλαση, ξαφνικά ενεργοποιούνται
Ρασάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Συρίας είναι «μονομερές και μεροληπτικό».

Ο αμερικανός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ψήφισή του.

«Πιστεύουμε ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τις δύο πλευρές ώστε να τις ενθαρρύνουμε να δεσμευτούν εκ νέου στην διαδικασία πολιτικού διακανονισμού. Δεν πιστεύουμε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βοηθούσε».

«Δεν υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος», είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν το σχέδιο ψηφίσματος, επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού βέτο, η Συρία τροποποίησε το κείμενο, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων.

Απόρριψη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ απέρριψε την παλαιστινιακή πρόταση για μία επ' αoρίστω εκεχειρία, η οποία έγινε σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Οι οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ δηλώνουν ότι θα προστατέψουν τον ηγέτη τους
Η πρόταση έγινε από το σύμβουλο ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα μπορούσε να εγγυηθεί πως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, θα σέβονταν μία τέτοια εκεχειρία.

Όμως, ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, είπε στο BBC ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μία τέτοια εκεχειρία «που θα επέτρεπε ουσιαστικά στις παλαιστινιακές οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τους Παλαιστινίους, αλλά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση από το Ισραήλ.

Ανταλλαγές διαπληκτισμών

Είχε προηγηθεί μία ημέρα έντονων διαπληκτισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβυς του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν, κατήγγειλε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ υποκινεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει όλη την περιοχή στο χείλος της καταστροφής».

Ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Αλ Κιντούα, απάντησε αποκαλώντας «απαράδεκτες» τις καταγγελίες του Ισραηλινού αξιωματούχου.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετέωρο το θέμα των εκλογών στην Καλιφόρνια
 

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ο βασικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση που όριζε ότι πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη.

Οι αξιωματούχοι έχουν λάβει εντολές να συνεχίσουν τις προετοιμασίες τους κανονικά για τις εκλογές τον Οκτώβριο, παρά την απόφαση δικαστηρίου που ζήτησε να αναβληθούν για μερικές εβδομάδες οι εκλογές.


Ο Δημοκρατικός Γκρέι Ντέιβις αγωνίζεται να κρατήσει τη θέση του
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου δεν είναι εφικτή, καθώς παρατηρήθηκαν σε πολλά εκλογικά τμήματα προβλήματα αναφορικά με το σύστημα καταμέτρησης των ψήφων.

Το δικαστήριο έκρινε ακατάλληλα τα πεπαλαιωμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που τοποθετήθηκαν στα εκλογικά κέντρα και μεσω των οποίων διεξάγεται η ψηφοφορία.

Τη διαδικασία για την αναβολή των εκλογών στην Καλιφόρνια κίνησε η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες των Αμερικανών που υποστηρίζει ότι τα παλιά μηχανηματα χρησιμοποιούνται σε εκλογικές περιφέρειες που κατοικούνται κυρίως απο μαύρους, ισπανόφωνους και χαμηλόμισθους.

Δημοσιότητα

Τα απαρχαιωμένα μηχανήματα καταμέτρησης ψήφων είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε τόσο πολύ ώστε να αμφισβητηθεί η εγκυρότητά τους.


Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ένας από τους 130 υποψηφίους
Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία της Φλόριντα έκρινε τις εκλογές και οδήγησε στο Λευκό Οίκο τον Τζορτζ Μπους αντί του Αλ Γκορ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίσθηκε έπειτα από τα βέλη της κριτικής που στράφηκαν εναντίον του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε οικονομικά θέματα.

Οι εκλογές έλαβαν ευρεία διεθνή δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ηθοποιού Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα 116 κλείνει γυναίκα στην Ιαπωνία
 

Η κ. Χόνγκο διασκεδάζει πολύ όταν σιγοψιθυρίζει αγαπημένα της τραγούδια

Η γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος άνθρωπος του πλανήτη κλείνει την Τρίτη στο νησί Τοκουνοσίμα της Ιαπωνίας τα 116 της χρόνια.

Η Καμάτο Χόνγκο, η οποία έχει περάσει όλη της τη ζωή στο νησί Τοκουνοσίμα στη νότια Ιαπωνία, κοιμόταν καθ' όλη τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν από την οικογένειά της για τα γενέθλειά της.


Συνήθως κοιμάται για δύο ημέρες και μετά μένει ξύπνια για άλλες δύο
Οι συγγενείς της διευκρινίζουν ότι η κ. Χόνγκο κοιμάται επί δύο συνεχείς ημέρες και μένει ξύπνια για άλλες δύο ημέρες.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα προτιμά να κοιμάται λίγο παραπάνω, λένε οι δικοί της, αν και της αρέσει ακόμη να σιγοψιθυρίζει ορισμένα αγαπημένα της τραγούδια.
Στο νησί Τοκουνοσίμα ζούσε ένας ακόμη υπεραιωνόβιος, ο οποίος είχε φθάσει στην ηλικία 120 - τη μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 20.000 άτομα άνω των 100 χρόνων.

Προβλήματα στο συνταξιοδοτικό

Οι λόγοι της μακροβιότητάς τους θεωρούνται αφενός η ιαπωνική δίαιτα, η οποία αποτελείται από φρέσκα θαλασσινά και χαμηλά λιπαρά, και αφετέρου το σύστημα πρόνοιας και οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί.

Ωστόσο, η μακροβιότητα φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στη χώρα, καθώς το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να εργασθεί.

Αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χάνει όλο και περισσότερα κονδύλια κάθε χρόνο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία δεν πηγαίνουν συχνά στους γιατρούς, καθώς χαίρουν συνήθως άκρας υγείας.

Ο μεγαλύτερος άνδρας και η μεγαλύτερη γυναίκα που σκαρφάλωσαν ποτέ το Έβερεστ ήταν και οι δύο Ιάπωνες.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετέωρο το θέμα των εκλογών στην Καλιφόρνια
 

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ο βασικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση που όριζε ότι πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη.

Οι αξιωματούχοι έχουν λάβει εντολές να συνεχίσουν τις προετοιμασίες τους κανονικά για τις εκλογές τον Οκτώβριο, παρά την απόφαση δικαστηρίου που ζήτησε να αναβληθούν για μερικές εβδομάδες οι εκλογές.


Ο Δημοκρατικός Γκρέι Ντέιβις αγωνίζεται να κρατήσει τη θέση του
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου δεν είναι εφικτή, καθώς παρατηρήθηκαν σε πολλά εκλογικά τμήματα προβλήματα αναφορικά με το σύστημα καταμέτρησης των ψήφων.

Το δικαστήριο έκρινε ακατάλληλα τα πεπαλαιωμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που τοποθετήθηκαν στα εκλογικά κέντρα και μεσω των οποίων διεξάγεται η ψηφοφορία.

Τη διαδικασία για την αναβολή των εκλογών στην Καλιφόρνια κίνησε η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερείες των Αμερικανών που υποστηρίζει ότι τα παλιά μηχανηματα χρησιμοποιούνται σε εκλογικές περιφέρειες που κατοικούνται κυρίως απο μαύρους, ισπανόφωνους και χαμηλόμισθους.

Δημοσιότητα

Τα απαρχαιωμένα μηχανήματα καταμέτρησης ψήφων είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε τόσο πολύ ώστε να αμφισβητηθεί η εγκυρότητά τους.


Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ένας από τους 130 υποψηφίους
Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία της Φλόριντα έκρινε τις εκλογές και οδήγησε στο Λευκό Οίκο τον Τζορτζ Μπους αντί του Αλ Γκορ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίσθηκε έπειτα από τα βέλη της κριτικής που στράφηκαν εναντίον του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε οικονομικά θέματα.

Οι εκλογές έλαβαν ευρεία διεθνή δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ηθοποιού Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεύρυνση έρευνας Χάτον
 

Εσκεμμένη χαρακτήρισε την επίθεση της κυβέρνησης στο BBC ο διευθυντής του οργανισμού

Νέος κύκλος καταθέσεων ξεκίνησε στην έρευνα του δικαστή λόρδου Χάτον, στόχος της οποίας είναι ο εντοπισμός των συνθηκών που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον καθηγητή Ντειβιντ Κέλι, συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο δικαστής Χάτον έκανε σαφές ότι προτίθεται να διερευνήσει σε βάθος τον ρόλο της Ντάουνινγκ Στριτ στην εκπόνηση του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ, στον οποίο η κυβέρνηση Μπλέρ βάσισε εν πολλοίς την απόφαση να συμμετάσχει στον πόλεμο.


Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα
Με την απόφαση να διερευνηθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στην διαμόρφωση του φακέλου, ο δικαστής Χάτον, καταδεικνύει ότι θέλει να διευρύνει την έρευνα παρά την απολύτως συγκεκριμένη εντολή του έχει λάβει από τον Τόνι Μπλέρ να σταθεί αυστηρά στις αιτίες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Η έρευνα Χάτον πρωτοτύπησε, για μια ακόμη φορά, με την κατάθεση του επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ή ΜΙ6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ.

Απόκρυψη ταυτότητας

Ο επικεφαλής των Βρετανών κατασκόπων κατέθεσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ενώ ακουγόταν μόνο η φωνή του η οποία είχε αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά φίλτρα.

Ο C όπως είναι γνωστός στους κύκλους των κατασκόπων τήρησε ουδέτερη στάση, αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένες διατυπώσεις του φακέλου ανησύχησαν ορισμένους ειδικούς της υπηρεσίας του.

Τη Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής του ΒΒC, Γκρεγκ Ντάικ, χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Βρετανίας εναντίον της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού οργανισμού.

Ο γενικός διευθυντής του BBC υποστήριξε ότι η επίθεση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του επικεφαλής των Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλιστερ Κάμπελ είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από άλλα πιο σημαντικά ερωτήματα.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτεται πρόταση εκεχειρίας
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

Το Ισραήλ απέρριψε την παλαιστινιακή πρόταση για μία επ' αoρίστω εκεχειρία, η οποία έγινε σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Οι οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ δηλώνουν ότι θα προστατέψουν τον ηγέτη τους
Η πρόταση έγινε από το σύμβουλο ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα μπορούσε να εγγυηθεί πως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, θα σέβονταν μία τέτοια εκεχειρία.

Όμως, ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, είπε στο BBC ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μία τέτοια εκεχειρία «που θα επέτρεπε ουσιαστικά στις παλαιστινιακές οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τους Παλαιστινίους, αλλά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση από το Ισραήλ.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, τo Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει εντός της ημέρας εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ για την απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.


Έχουμε παραπλανηθεί πολλές φορές από το Γιασέρ Αραφάτ. Όταν τους ασκούμε πιέσεις και κάνουμε λόγο για απέλαση, ξαφνικά ενεργοποιούνται
Ρασάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Βασικό αίτημα του σχεδίου ψηφίσματος που προωθεί η Συρία είναι το Ισραήλ να μην απελάσει τον κ. Αραφάτ.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι δεν ήταν διατεθειμένες να εγκρίνουν το σχέδιο ψηφίσματος, επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού βέτο, η Συρία τροποποίησε το κείμενο, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων.

Ανταλλαγές προσβολών

Είχε προηγηθεί μία ημέρα έντονων διαπληκτισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβυς του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν, κατήγγειλε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ υποκινεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει όλη την περιοχή στο χείλος της καταστροφής».

Ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Αλ Κιντούα, απάντησε αποκαλώντας «απαράδεκτες» τις καταγγελίες του Ισραηλινού αξιωματούχου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αραβικά κράτη υπέβαλαν πρόταση ψηφίσματος με αίτημα την καταδίκη του Ισραήλ.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυνηγητό για το δολοφόνο της Λιντ
 

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας της Σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών

Η σουηδική αστυνομία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι έχουν εντοπίσει την ταυτότητα του ανδρός που σκότωσε την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Άννα Λιντ.

Στα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διέρρευσε η πληροφορία ότι οι αστυνομικοί έχουν βρει την ταυτότητα του δράστη, το πρόσωπο του οποίου καταγράφηκε σε κάμερα στο κατάστημα της Στοκχόλμης, όπου έλαβε χώρα το έγκλημα.


Η φωτογραφία του πιθανού δράστη καταγράφηκε στις κάμερες
Η Άννα Λιντ δολοφονήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σουηδία για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Η ίδια, μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία των ψηφορόρων απέρριψαν την ένταξη στην ευρωζώνη κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή.

Γενετικό υλικό

Πάντως, οι σουηδικές αρχές εντόπισαν ίχνη γενετικού υλικού (DNA) εντόπισαν στο καπέλο που φορούσε ο δράστης όταν μαχαίρωσε πριν από πέντε ημέρες την Άννα Λιντ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το δείγμα του DNA δεν ταιριάζει με κάποια από τα δείγματα που περιλαμβάνονται στην εθνική βάση δεδομένων της χώρας.

Ωστόσο, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα και δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονται με το δημοψήφισμα.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι λευκός με μακριά μαύρα μαλλιά, φαβορίτες και με αθλητικό ντύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν ίχνη αίματος, τα οποία δεν ανήκουν στην εκλιπούσα.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναζήτηση κοινών θέσεων για το Ιράκ
 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ταχθεί εξ' αρχής στο πλευρό της κυβέρνησης Μπους

Κοινά σημεία στο θέμα του Ιράκ αναμένεται να αναζητήσουν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατά την σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο.


Η σύνοδος έχει σκοπό να βρει κοινό έδαφος για το θέμα του Ιράκ και να ξεπεράσει τις αντιθέσεις που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο ανάμεσα στις τρεις χώρες
Ανακοινωθέν της γερμανικής κυβέρνησης
Στην τριμερή σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ενώ ο Τόνι Μπλερ είχε ταχθεί στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Η είδηση για την πραγματοποίηση της συνόδου έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τους υπαινιγμούς της Γαλλίας ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο σχέδιο ψηφίσματος που έχει υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη για το Ιράκ.

Είναι, ας σημειωθεί, η πρώτη φορά που θα συναντηθούν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας σε τριμερή συνάντηση από τότε που ξέσπασε η αντιπαράθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του Ιράκ.

Συμβιβαστική η Γαλλία

Νωρίτερα, η Γαλλία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αρκεί να προηγηθεί μια «συμβολική» μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.


«Οικοδεσπότης» της συνόδου είναι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Τη θέση του Παρισιού διαβίβασε στην Ουάσιγκτον ο πρέσβυς της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Λεβίτ έκανε λόγο πρώτα για μια «συμβολική» μεταβίβαση εξουσίας στο Ιρακινό Συμβούλιο και στη συνέχεια για μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους υπουργούς μόλις θα είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν λάθος να επισπεύσει η διεθνής κοινότητα τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αυτοδιοίκηση του Ιράκ.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Απορρίπτεται πρόταση εκεχειρίας
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

Το Ισραήλ απέρριψε την παλαιστινιακή πρόταση για μία επ' αόριστω εκεχειρία, η οποία έγινε σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Οι οπαδοί του Γιασέρ Αραφάτ δηλώνουν ότι θα προστατέψουν τον ηγέτη τους
Η πρόταση έγινε από το σύμβουλο ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα μπορούσε να εγγυηθεί πως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, θα σέβονταν μία τέτοια εκεχειρία.

Όμως, ο Ζαλμάν Σοβάλ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, είπε στο BBC ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για μία τέτοια εκεχειρία «που θα επέτρεπε ουσιαστικά στις παλαιστινιακές οργανώσεις να ανασυγκροτηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τους Παλαιστινίους, αλλά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση από το Ισραήλ.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, τo Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει εντός της ημέρας εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ για την απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.


Έχουμε παραπλανηθεί πολλές φορές από το Γιασέρ Αραφάτ. Όταν τους ασκούμε πιέσεις και κάνουμε λόγο για απέλαση, ξαφνικά ενεργοποιούνται
Ρασάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Βασικό αίτημα του σχεδίου ψηφίσματος που προωθεί η Συρία είναι το Ισραήλ να μην απελάσει τον κ. Αραφάτ.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι δεν ήταν διατεθειμένες να εγκρίνουν το σχέδιο ψηφίσματος, επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού βέτο, η Συρία τροποποίησε το κείμενο, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων.

Ανταλλαγές προσβολών

Είχε προηγηθεί μία ημέρα έντονων διαπληκτισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβυς του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν, κατήγγειλε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ υποκινεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει όλη την περιοχή στο χείλος της καταστροφής».

Ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ Αλ Κιντούα, απάντησε αποκαλώντας «απαράδεκτες» τις καταγγελίες του Ισραηλινού αξιωματούχου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αραβικά κράτη υπέβαλαν πρόταση ψηφίσματος με αίτημα την καταδίκη του Ισραήλ.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Επίθεση άνευ προηγουμένου»
 

Εσκεμμένη χαρακτήρισε την επίθεση της κυβέρνησης στο BBC ο διευθυντής του οργανισμού

Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΒΒC, Γκρεγκ Ντάικ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Βρετανίας εναντίον της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού οργανισμού.

Ο Γκράγκ Ντάικ, ήταν ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν την πρώτη της δεύτερης φάσης των ερευνών της δικαστικής έρευνας Χάτον, η οποία εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου καθηγητή και συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα οπλικών συστημάτων, Ντέιβιντ Κέλι.

Ο γενικός διευθυντής του BBC υποστήριξε ότι η επίθεση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του επικεφαλής των Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από άλλα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Ο αρχηγός της ΜΙ6

Νωρίτερα, κατέθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του φακέλου για την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου.

Ο επικεφαλής της ΜΙ6 δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε καμμία παρατυπία στον φάκελο και εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους για τον εν λόγω ζήτημα.

Μάρτυρες κλειδιά

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ο επικεφαλής Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ και ο δημοσιογράφος του ΒΒC, Άντριου Γκίλιγκαν είναι ανάμεσα στους μάρτυρες που θα εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των ερευνών της δικαστικής επιτροπής Χάτον, η οποία εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή και ειδικού σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, διευθυντικά στελέχη του BBC και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, επίσης, θα κληθούν να καταθέσουν.

Κάποιες από τις καταθέσεις θα είναι απλά διευκρινιστικές, διαφωτιστικές ως προς τις διάφορες αντιφάσεις που προέκυψαν από τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο λόρδος Χάτον κάποιοι μάρτυρες θα γίνουν αποδέκτες έντονης κριτικής.

Ερωτήσεις προς τους μάρτυρες θα απευθύνουν ο λόρδος Χάτον, ο δικηγόρος της επιτροπής Τζέιμς Ντίνγκεμανς, και οι δικηγόροι όλων των εμπλεκομένων πλευρών, όπως του BBC και της οικογένειας Κέλι.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Ντίγκενμανς παρουσίασε επίσης κατάλογο με τα 15 ερωτήματα, στα οποία η επιτροπή Χάτον οφείλει να λάβει απαντήσεις.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα στοιχεία για το δολοφόνο της Άννα Λιντ
 

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας της Σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών

Ίχνη γενετικού υλικού εντόπισαν (DNA) οι σουηδικές αρχές στο καπέλο που φορούσε ο δράστης, όταν μαχαίρωσε πριν από πέντε ημέρες την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ.

Σύμφωνα μ΄ εκπρόσωπο της αστυνομίας το δείγμα του DNA δεν ταιριάζει με κάποια από τα δείγματα που περιλαμβάνονται στην εθνική βάση δεδομένων της χώρας.

Η επίθεση συνέβη λίγες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της Σουηδίας στην ευρωζώνη – ένα δημοψήφισμα, στο οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ένταξη με ποσοστό 56%.

Οι ευρωπαϊστές συγκέντρωσαν ποσοστό 42%.

Ωστόσο, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα και δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονται με το δημοψήφισμα.

Το μαχαίρι μαζί με το καπέλο του μπέιζμολ τα άφησα στον τόπο εγκλήματος ο δράστης καθώς προσπαθούσε να διαφύγει.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι λευκός με μακριά μαύρα μαλλιά, φαβορίτες και με αθλητική περιβολή.

«Έχουμε συγκεντρώσει έως και 100 πιθανά ονόματα αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει στην ταυτότητα του δράστη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη σουηδική τηλεόραση.

Η αστυνομία, επίσης, διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του δράστη δεν απέδωσε τον αναμενόμενο αριθμό τηλεφωνημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν ίχνη αίματος, τα οποία δεν ανήκουν στην εκλιπούσα και αναμένεται να βοηθήσουν τις αρχές στον εντοπισμό του δράστη.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα 116 κλείνει γυναίκα στην Ιαπωνία
 

Η κ. Χόνγκο διασκεδάζει πολύ όταν σιγοψιθυρίζει αγαπημένα της τραγούδια

Η γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος άνθρωπος του πλανήτη κλείνει την Τρίτη στο νησί Τοκουνοσίμα της Ιαπωνίας τα 116 της χρόνια.

Η Καμάτο Χόνγκο, η οποία έχει περάσει όλη της τη ζωή στο νησί Τοκουνοσίμα στη νότια Ιαπωνία, κοιμόταν καθ' όλη τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν από την οικογένειά της για τα γενέθλειά της.


Συνήθως κοιμάται για δύο ημέρες και μετά μένει ξύπνια για άλλες δύο
Οι συγγενείς της διευκρινίζουν ότι η κ. Χόνγκο κοιμάται επί δύο συνεχείς ημέρες και μένει ξύπνια για άλλες δύο ημέρες.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα προτιμά να κοιμάται λίγο παραπάνω, λένε οι δικοί της, αν και της αρέσει ακόμη να σιγοψιθυρίζει ορισμένα αγαπημένα της τραγούδια.

Στο νησί Τοκουνοσίμα ζούσε ένας ακόμη υπεραιωνόβιος, ο οποίος είχε φθάσει στην ηλικία 120 - τη μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 20.000 άτομα άνω των 100 χρόνων.

Προβλήματα στο συνταξιοδοτικό

Οι λόγοι της μακροβιότητάς τους θεωρούνται αφενός η ιαπωνική δίαιτα, η οποία αποτελείται από φρέσκα θαλασσινά και χαμηλά λιπαρά, και αφετέρου το σύστημα πρόνοιας και οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί.

Ωστόσο, η μακροβιότητα φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στη χώρα, καθώς το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να εργασθεί.

Αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χάνει όλο και περισσότερα κονδύλια κάθε χρόνο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία δεν πηγαίνουν συχνά στους γιατρούς, καθώς χαίρουν συνήθως άκρας υγείας.

Ο μεγαλύτερος άνδρας και η μεγαλύτερη γυναίκα που σκαρφάλωσαν ποτέ το Έβερεστ ήταν και οι δύο Ιάπωνες.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 09:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπάλληλος προκαλεί έκρηξη
 

Οι σκηνές της έκρηξης καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και 19 τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε κτίριο στην Ιαπωνία, όπου ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος κρατούσε αρκετούς ομήρους.


Χρειάσθηκαν δύο ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά
Ο 52χρονος υπάλληλος είχε μαζί του ένα μαχαίρι, ένα τόξο και ένα βέλος όταν έφθασε στο γραφείο της εταιρείας Κέικιουμπιν στην πόλη Ναγκόγια.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ίδιος κράτησε ομήρους το αφεντικό του και επτά άλλους υπαλλήλους, ζητώντας να του καταβληθούν μισθοί τριών μηνών.

Ο δράστης, έχοντας ρίξει πετρέλαιο μέσα στο κτίριο, απαιτούσε να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα του.

Άκαρπες διαπραγματεύσεις

Η αστυνομία διαπραγματευόταν μαζί του την ώρα που ακούστηκε η έκρηξη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο δράστης.

Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τις δραματικές σκηνές της έκρηξης, από την οποία θραύσματα γυαλιού έπεσαν στους δρόμους, ενώ πυκνά σύννεφα καπνού γέμισαν την περιοχή.

Οι πυροσβέστες χρειάσθηκαν δύο ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Πιστεύεται πάντως ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Μόνο ένας από τους ομήρους είχε απελευθερωθεί πριν από το ξέσπασμα τις πυρκαγιάς, σύμφωνα με πληροφορίες.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Προτάσεις Ανάν για τη Λιβερία
 

Στη Λιβερία βρίσκονται ήδη στρατεύματα από τη Νιγηρία

Την πρόταση να σταλεί ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από 15.000 στρατιώτες στη Λιβερία υπέβαλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης για τους περισσότερους στη Λιβερία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εξετάσει την πρόταση το απόγευμα της Τρίτης.

Τα πρώτα στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταβούν στη Λιβερία στις αρχές Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι η κυριότερη αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης θα ήταν ο αφοπλισμός των ένοπλων ομάδων, πολλές από τις οποίες αποτελούνται μάλιστα από ανηλίκους.

Ανησυχητική αστάθεια

Ο κ. Ανάν επεσήμανε επίσης ότι παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα παραμένει ασταθής.

Πιστεύεται ότι στην επαρχία της Λιβερίας βρίσκονται περισσότερα από 30.000 μέλη ένοπλων και παραστρατιωτικών ομάδων.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πιστεύει ότι η ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει στον αφοπλισμό αυτών των ομάδων.

Παρ' όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι ο αφοπλισμός των ενόπλων ομάδων στη Λιβερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις ομάδες.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβλήθηκαν οι εκλογές στην Καλιφόρνια
 

Ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ είναι ο βασικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη στην Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι οποίες έλαβαν ευρεία διεθνή δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ηθοποιού Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου δεν είναι δυνατή, καθώς παρατηρήθηκαν σε πολλά εκλογικά τμήματα προβλήματα αναφορικά με το σύστημα καταμέτρησης των ψήφων.

Το δικαστήριο έκρινε ακατάλληλα τα πεπαλαιωμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που τοποθετήθηκαν στα εκλογικά κέντρα και μεσω των οποίων διεξάγεται η ψηφοφορία.

Τα απαρχαιωμένα μηχανήματα καταμέτρησης ψήφων είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε τόσο πολύ ώστε να αμφισβητηθεί η εγκυρότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία της Φλόριντα έκρινε τις εκλογές και οδήγησε στο Λευκό Οίκο τον Τζορτζ Μπους αντί του Αλ Γκορ.

Τη διαδικασία για την αναβολή των εκλογών στην Καλιφόρνια κίνησε η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερείες των Αμερικανών που υποστηρίζει οτι τα παλιά μηχανηματα χρησιμοποιούνται σε εκλογικές περιφέρειες που κατοικούνται κυρίως απο μαύρους, ισπανόφωνους και χαμηλόμισθους.

Αντιδράσεις

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Τζάστιν Γουέμπ μεταδίδει ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η απόφαση που έλαβε ένα από τα πλέον φιλελεύθερα δικαστήρια των ΗΠΑ είναι προς όφελος του νυν κυβερνήτη, του Δημοκρατικού Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος επιδιώκει την παραμονή του στην θέση.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ δήλωσε ότι θα ζητήσει να εφεσιβάλει η Πολιτεία της Καλιφόρνια την απόφαση του δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και το θέμα φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνοιγμα Γαλλίας προς ΗΠΑ για το Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η διαδικασία παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα

Η Γαλλία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αρκεί να προηγηθεί μια «συμβολική» μεταβίβαση εξουσίας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο των ιρακινών.

Τη θέση του Παρισιού μετεφερε στην Ουάσιγκτον ο πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ Ζαν Νταβίντ Λεβίτ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Λεβίτ έκανε λόγο πρώτα για μια «συμβολική» μεταβίβαση εξουσίας στο Συμβούλιο και στη συνέχεια για μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους υπουργούς μόλις θα είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν οτι αυτή η θέση είναι πιθανό να υποδηλώνει μια αλλαγή στη στάση της Γαλλίας, η οποία ζητά αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Το χρονοδιάγραμμα και ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ ήταν τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ των πέντε χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν δικαίωμα βέτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήταν λάθος να επισπεύσει η διεθνής κοινότητα τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αυτοδιοίκηση του Ιράκ.


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψηφοφορία για τον Αραφάτ στον ΟΗΕ
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει εντός της ημέρας εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ για την «απομάκρυνση» του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Βασικό αίτημα του σχεδίου ψηφίσματος που προωθεί η Συρία είναι το Ισραήλ να μην απελάσει και να μην βλάψει τον κ. Αραφάτ.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του αμερικανικού βέτο, η Συρία τροποποίησε το κείμενο που καταδικάζει και τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά παλαιστινιακών στόχων.

Ανταλλαγές προσβολών

Είχε προηγηθεί μία ημέρα έντονων διαπληκτισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίλερμαν κατήγγειλε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ υποκινεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν φέρει όλη την περιοχή στο χείλος της καταστροφής».

Ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάσερ αλ Κιντούα απάντησε αποκαλώντας τις καταγγελίες του Ισραηλινού αξιωματούχου, «σκουπίδια».

Ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέριε Ρεντ Λάρσεν δήλωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ ενσαρκώνει την παλαιστινιακή ταυτότητα και τις εθνικές φιλοδοξίες και κάθε άλλο παρά άσχετος είναι με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ξεκίνησε το Σάββατο και διεκόπη για το Σαββατοκύριακο, τα αραβικά κράτη υπέβαλαν πρόταση ψηφίσματος με αίτημα την καταδίκη του Ισραήλ.

Δηλώσεις Ολμέρτ

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει απορρίψει την πιθανότητα της αφαίρεσης της ζωής του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Στο Λονδίνο το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ, Ζβι Στάουμπερ και του διεμήνυσε ότι οι δηλώσεις περί δολοφονίας του Αραφάτ είναι «ανεπίτρεπτες».

Έκτακτη συνεδρίαση για το Μεσανατολικό πραγματοποίησε ο Αραβικός Σύνδεσμος στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός μιας κοινής στάσης απέναντι στην ισραηλινή απειλή.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι όλοι διατηρούν πολλές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα που έχει ο Αραβικός Σύνδεσμος να βοηθήσει τον Γιασέρ Αραφάτ.

«Σοβαρό λάθος»

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισαν την απειλή των Ισραηλινών περί δολοφονίας του Γιασέρ Αραφάτ, «σοβαρό λάθος».

Η Ουάσινγκτον απέστειλε νέα προειδοποίηση προς το Ισραήλ από το οποίο ζητά να μην λάβει μέτρα για την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ επιχείρησε να διασκεδάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Εχούντ Ολμέρτ επαναλαμβάνοντας ότι καμμία από τις αποφάσεις που έχει λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι άμεσα εκτελεστέες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις απειλές», απάντησε ο Μοχάμαντ Νταχλάν, υπουργός σε θέματα Ασφαλείας στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ τις αποκάλεσε «εγκληματικές και ανόητες».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.