Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-09-15

  1. «Δε βιαζόμαστε»
  2. Δεύτερη φάση με μάρτυρες «κλειδιά»
  3. Πυρκαγιά σε φυλακές του Ριάντ
  4. Δέσμευση Ιράν για συνεργασία
  5. Δεύτερη φάση με μάρτυρες «κλειδιά»
  6. Ινγκουσετία: Βομβιστική επίθεση
  7. Εκ νέου στο στόχαστρο η βρετανική πρεσβεία
  8. Επί τάπητος το Μεσανατολικό
  9. Πάουελ: Σε καλό δρόμο το Ιράκ
  10. Γερμανία: Ελληνικό σχολείο στους στόχους νεοναζί
  11. Δεν πτοείται η ΕΕ από το «όχι» των Σουηδών
  12. Οικογενειακή τραγωδία για τις αδελφές Γουίλιαμς
  13. Αρχίζει η δεύτερη φάση της έρευνας Χάτον
  14. Πάουελ: Σε καλό δρόμο το Ιράκ
  15. Δεν πτοείται η ΕΕ από το «όχι» των Σουηδών

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 19:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δε βιαζόμαστε»
 

Έως και 156 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ διευκρίνισε ότι η αμερικανική ηγεσία δεν πρόκειται να αναγκαστεί να παραδώσει εσπευσμένα στους Ιρακινούς την εθνική τους κυριαρχία.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στο BBC ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσαν οι Ιρακινοί να κερδίσουν την εθνική τους κυριαρχία μέσα σ΄ ένα το πολύ δύο μήνες».

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ για αναθεώρηση της πολιτικής στο Ιράκ.

Νέα επίθεση

Τρεις ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυροβόλησαν θανάσιμα τον αστυνομικό διοικητή της Αλ Χαλντίγια, μια πόλης που φέρει την ονομασία το «Τρίγωνο των Σουνιτών».

Οι δράστες πυροβόλησαν τον 48 αστυνομικό διοικητή, Χεντέιρ Μεχαλέφ Αλί 25 φορές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο οδηγός του, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε μαζί με το σωματοφύλακα.

Ο αστυνομικός διοικητής επέστρεφε στο σπίτι του στην Φαλούτζα, περίπου 85 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Αλ Χαλντίγια πριν από δύο μήνες και την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής είχε αναλάβει η τοπική αστυνομία.

Στην κεντρική Βαγδάτη ένας Αμερικανός στρατιώτης της 1ης μεραρχίας τεθωρακισμένων υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από επίθεση που δέχθηκε η μονάδα με πυραύλους.

Ήταν ο 156ος Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ από το τέλος του πολέμου, στις 1 Μαΐου.

Στη γενέτειρα Τικρίτ του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και συνέλαβαν πέντε υπόπτους για χρηματοδότηση ενεργειών κατά των Αμερικανών.

Στην ιερή για τους σιίτες μουσουλμάνους πόλη Νατζάφ το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο απεφάνθη υπέρ της δημιουργίας περιφερειακών δυνάμεων ασφαλείας για την προστασία των ιερών μουσουλμανικών τόπων από επιθέσεις, όπως αυτής του περασμένου που στοίχισε τη ζωή σε 83 ανθρώπους.

Κριτική κατά των Αμερικανών

Μέλος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του Ιράκ, του οποίου τα μέλη έχουν διοριστεί από τους Αμερικανούς, κατήγγειλε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες καταφεύγουν στη βία, κακομεταχειρίζονται και περιφρονούν τους Ιρακινούς πολίτες.

Η Ράτζα Χαμπίμπ Χουζάι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία, υποστήριξε ότι επικρατεί γενική δυσαρέσκεια όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους πολίτες ως δυνάμεις κατοχής.

Ωστόσο, η Ιρακινή πολιτικός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «απελευθέρωση της χώρας από τη δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσθεσε ότι επιθέσεις κατά των Αμερικανών δεν είναι ενέργειες αντίστασης, αλλά πράξεις δολιοφθοράς».

Νεοσύλλεκτοι

Οι αμερικανικές δυνάμεις παρουσιάσουν στους δημοσιογράφους ένα νέο στρατόπεδο εκπαίδευσης, το οποίο, όπως είπαν, θα συμβάλει στη δημιουργία του νέου εθνικού στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους έως και 3.000 Ιρακινοί έχουν ήδη γραφτεί και στόχος τους είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δημιουργήσει μια δύναμη 35.000 στρατιωτών.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερη φάση με μάρτυρες «κλειδιά»
 

Ο λόρδος Χάτον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει κριτική κατά κάποιων μαρτύρων

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ο επικεφαλής Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ και ο δημοσιογράφος του ΒΒC, Άντριου Γκίλιγκαν είναι ανάμεσα στους μάρτυρες που θα εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των ερευνών της δικαστικής επιτροπής Χάτον, η οποία εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή και ειδικού σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, διευθυντικά στελέχη του BBC και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, επίσης, θα κληθούν να καταθέσουν.

Κάποιες από τις καταθέσεις θα είναι απλά διευκρινιστικές, διαφωτιστικές ως προς τις διάφορες αντιφάσεις που προέκυψαν από τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο λόρδος Χάτον κάποιοι μάρτυρες θα γίνουν αποδέκτες έντονης κριτικής.

Ερωτήσεις προς τους μάρτυρες θα απευθύνουν ο λόρδος Χάτον, ο δικηγόρος της επιτροπής Τζέιμς Ντίνγκεμανς, και οι δικηγόροι όλων των εμπλεκομένων πλευρών, όπως του BBC και της οικογένειας Κέλι.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Ντίγκενμανς παρουσίασε επίσης κατάλογο με τα 15 ερωτήματα, στα οποία η επιτροπή Χάτον οφείλει να λάβει απαντήσεις.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρκαγιά σε φυλακές του Ριάντ
 


Στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά καταστήματα της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 67 κρατούμενοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση υπαλλήλου των φυλακών άλλοι 23 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά στους οποίους είναι τρεις υπεύθυνοι ασφαλείας των φυλακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος συγγενών των κρατουμένων έχει συγκεντρωθεί έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα και προσπαθεί να εμποδίζει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Ναγέφ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέσμευση Ιράν για συνεργασία
 

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους δράστες

Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραβιάσει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων παρά τις πρόσφατες διαφωνίες που είχε με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο επικεφαλής του ιρανικού προγράμματος τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, νέα έκκληση για περισσότερη συνεργασία με τους επιθεωρητές όπλων απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν.

«Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί λύση σε όλες τις εκκρεμότητες, ιδίως αυτές που έχουν να κάνουν με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Πριν από τρεις ημέρες η εν λόγω υπηρεσία επέδωσε τελεσίγραφο προς το Ιράν για συμμόρφωσή του με τις διεθνείς συμβάσεις και προσκόμιση αποδεικτικών στοιχειών ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.

Επίθεση κατά Βρετανών

Νέο επεισόδιο, το τρίτο σε διάστημα ενός μηνός, σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της βρετανικής πρεσβείας το βράδυ της Κυριακής χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα.

Η πρεσβεία της Βρετανίας παρέμενε κλειστή στο κοινό εδώ και δέκα ημέρες εξαιτίας προηγούμενης επίθεσης.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας είπε ότι στόχος αυτή τη φορά ήταν ένα συγκρότημα όπου διέμεναν υπάλληλοι της πρεσβείας.

Οι δύο προηγούμενες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η βρετανική πρεσβεία.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Τεχεράνη, μετά την κράτηση από τις βρετανικές αρχές του πρώην Ιρανού πρέσβη στην Αργεντινή, Χαντί Σολεϊμανπούρ.

Ο Σολεϊμανπούρ κατηγορείται ότι συμμετείχε στη διοργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άϊρες, όπου είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι το 1994.

Ο Χαντί Σολεϊμανπούρ έχει απελευθερωθεί με εγγύηση.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη υπογράμμισε ότι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου και εξαφανίσθηκαν.

Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράκ εκφράζουν την οργή τους για τη σκληρή γραμμή της Βρετανίας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερη φάση με μάρτυρες «κλειδιά»
 

Ο λόρδος Χάτον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει κριτική κατά κάποιων μαρτύρων

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ο επικεφαλής Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ και ο δημοσιογράφος του ΒΒC, Άντριου Γκίλιγκαν είναι ανάμεσα στους μάρτυρες που θα εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των ερευνών της δικαστικής επιτροπής Χάτον, η οποία εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή και ειδικού σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλι.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, διευθυντικά στελέχη του BBC και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, επίσης, θα κληθούν να καταθέσουν.

Κάποιες από τις καταθέσεις θα είναι απλά διευκρινιστικές, διαφωτιστικές ως προς τις διάφορες αντιφάσεις που προέκυψαν από τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο λόρδος Χάτον κάποιοι μάρτυρες θα γίνουν αποδέκτες έντονης κριτικής.

Ερωτήσεις προς τους μάρτυρες θα απευθύνουν ο λόρδος Χάτον, ο δικηγόρος της επιτροπής Τζέιμς Ντίνγκεμανς, και οι δικηγόροι όλων των εμπλεκομένων πλευρών, όπως του BBC και της οικογένειας Κέλι.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Ντίγκενμανς παρουσίασε επίσης κατάλογο με τα 15 ερωτήματα, στα οποία η επιτροπή Χάτον οφείλει να λάβει απαντήσεις.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινγκουσετία: Βομβιστική επίθεση
 

Το καταστραμμένο κτίριο στο Μαγκάς

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά
στο κτίριο που στεγάζει τις ρωσικές υπηρεσίες στο Μαγκάς, πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, η οποία συνορεύει με την Τσετσενία.

Στο κτίριο που υπέστη σοβαρές ζημίες, βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Tον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων, γεγονός που κάνει τη Μόσχα να πιστεύει ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν απειλήσει με τη διεξαγωγή νέων επιθέσεων εναντίον ρωσικών στόχων, εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία τον επόμενο μήνα.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκ νέου στο στόχαστρο η βρετανική πρεσβεία
 

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους δράστες

Νέο επεισόδιο, το τρίτο σε διάστημα ενός μηνός, σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της βρετανικής πρεσβείας το βράδυ της Κυριακής χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα.

Η πρεσβεία της Βρετανίας παρέμενε κλειστή στο κοινό εδώ και δέκα ημέρες εξαιτίας προηγούμενης επίθεσης.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας είπε ότι στόχος αυτή τη φορά ήταν ένα συγκρότημα όπου διέμεναν υπάλληλοι της πρεσβείας.

Οι δύο προηγούμενες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η βρετανική πρεσβεία.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Τεχεράνη, μετά την κράτηση από τις βρετανικές αρχές του πρώην Ιρανού πρέσβη στην Αργεντινή, Χαντί Σολεϊμανπούρ.

Ο Σολεϊμανπούρ κατηγορείται ότι συμμετείχε στη διοργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άϊρες, όπου είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι το 1994.

Ο Χαντί Σολεϊμανπούρ έχει απελευθερωθεί με εγγύηση.

Νέα έκκληση προς το Ιράν

Νέα έκκληση για περισσότερη συνεργασία με τους επιθεωρητές όπλων απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν.

«Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί λύση σε όλες τις εκκρεμότητες, ιδίως αυτές που έχουν να κάνουν με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Πριν από τρεις ημέρες η εν λόγω υπηρεσία επέδωσε τελεσίγραφο προς το Ιράν για συμμόρφωσή του με τις διεθνείς συμβάσεις και προσκόμιση αποδεικτικών στοιχειών ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη υπογράμμισε ότι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου και εξαφανίσθηκαν.

Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράκ εκφράζουν την οργή τους για τη σκληρή γραμμή της Βρετανίας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 14:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Επί τάπητος το Μεσανατολικό
 

Στο αρχηγείο του στη Ραμάλα παραμένει ο Γιασέρ Αραφάτ

Συνέρχεται εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τη νέα κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να επιδιώξει την απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο και διεκόπη για το Σαββατοκύριακο, τα αραβικά κράτη υπέβαλαν πρόταση ψηφίσματος με αίτημα την καταδίκη του Ισραήλ.

Στο ενδιάμεσο αυτής της συνάντησης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «ενδεχόμενη απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ δε θα βοηθούσε καμμία πλευρά και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος αναμένεται μετριοπαθές, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προβολής βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα απόσχει της ψηφοφορίας.

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει απορρίψει την πιθανότητα της αφαίρεσης της ζωής του Παλαιστίνιου ηγέτη.

«Σοβαρό λάθος»

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισαν την απειλή των Ισραηλινών περί δολοφονίας του Γιασέρ Αραφάτ, «σοβαρό λάθος».

Η Ουάσινγκτον απέστειλε νέα προειδοποίηση προς το Ισραήλ από το οποίο ζητά να μην λάβει μέτρα για την απομάκρυνση του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ επιχείρησε να διασκεδάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Εχούντ Ολμέρτ επαναλαμβάνοντας ότι καμμία από τις αποφάσεις που έχει λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι άμεσα εκτελεστέες.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις απειλές», απάντησε ο Μοχάμαντ Νταχλάν, υπουργός σε θέματα Ασφαλείας στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ απεκάλεσε «εγκληματικές και ανόητες».


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Σε καλό δρόμο το Ιράκ
 

Ο Αμερικανός υπουργός Κόλιν Πάουελ μετέβη στο Ιράκ για να ενισχύσει το «προφίλ» των ΗΠΑ στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στο Ιράκ μεταβαίνοντας στην πόλη Χαλάμπτζα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία καθώς στην Χαλάμπτζα χιλιάδες Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους από χημικά αέρια σε μια μόνο ημέρα επί κυριαρχίας Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο απεσταλμένος του BBC που συνταξιδεύει με τον κ. Πάουελ εκτιμά ότι στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού στον ομαδικό τάφο στοχεύει στο να υπενθυμίσει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το καθεστώς του εκδιωχθέντος ιρακινού ηγέτη.

Την Κυριακή, ο κ. Πάουελ είχε εμφανισθεί αισιόδοξος για την κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ και δη για την πρόοδο στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αυτοδιαχείριση της χώρας.

Σημαντική πρόοδος

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με αμερικανούς διπλωμάτες και υπουργούς την μεταβατικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ο κ. Πάουελ είπε πως έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά στο Ιράκ που όμως δεν χαίρουν κατάλληλης δημοσιότητος.

Υπογράμμισε την επαναλειτουργία των σχολείων και την δημιουργία δημοτικών συμβουλίων που σύμφωνα με τον κ. Πάουελ θα πρωτοστατήσουν στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

Tαυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον κίνδυνο που συνιστά η διείσδυση φανατικών ισλαμιστών και άλλων ακραίων στοιχείων στη χώρα στόχος των οποίων είναι να εμποδίσουν, με κάθε μέσο, την εξομάλυνση της κατάστασης και την εμπέδωση της ασφάλειας.

Νεκρός Αμερικανός

Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βαγδάτη, ενώ περιπολούσε με συναδέλφους του.

Άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της περιπόλου με αυτοπροωθούμενες οβίδες.

Πρόκειται για τον δεύτερο Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ, στις τελευατίες 24 ώρες.


Την Κυριακή σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίσθηκαν άλλοι τρείς στη Φαλούτζα, όταν αμερικανική οχηματοπομπή πέρασε πάνω από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ιρακινοί πολίτες της Φαλούτζα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά των Αμερικανών, μετά το επεισόδιο, στο οποίο δέκα Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από λάθος εκτίμηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Συνολικά 156 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την 1η του Μάη, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Ελληνικό σχολείο στους στόχους νεοναζί
 

Όπλα και ναζιστικά σύμβολα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων

Ένα ελληνικό σχολείο και ένα τζαμί στο Μόναχο περιλαμβάνονταν στους στόχους βομβιστικών επιθέσεων που θα πραγματοποιούσαν νεοναζί, οι οποίοι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας την περασμένη εβδομάδα με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και όπλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου Γκίντερ Μπέκσταϊν επιβεβαίωσε ότι στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ότι εκτός από εβραϊκούς στόχους, οι νεοναζί σκόπευαν να επιτεθούν εναντίον ενός ελληνικού σχολείου, ενδεχομένως στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Πάσιγκ, όπου βρίσκεται και το ισλαμικό τέμενος.

Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου είναι αμιγώς ελληνικά.

Προγραμμάτιζαν μεγάλο χτύπημα
Σύμφωνα με το περιοδικό Φόκους, οι αρχές γνώρισαν από υποκλοπές τηλεφωνημάτων ότι οι νεοναζί -δέκα συλλήψεις- μελετούσαν το ενδεχόμενο βομβιστικής ενέργειας στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα της τελετής θεμελίωσης του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου.

Στην τελετή έχει προγραμματισθεί να παραβρεθούν ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ και ο πρόεδρος του κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας Πάουλ Σπίγκελ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «σοβαρή», υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί «κλίμα συναγερμού», ούτε να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν τη στενότερη παρακολούθηση των ακροδεξιών.

Αυτή έτσι κι αλλιώς, είπε, θα εντατικοποιηθεί.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν πτοείται η ΕΕ από το «όχι» των Σουηδών
 

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των αντιπάλων του ευρώ μετά την καθαρή νίκη τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Σουηδία

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στις Βρυξέλλες στο καθαρό «όχι» των Σουηδών στο ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στη Σουηδία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, οι πολέμιοι του ευρώ επικράτησαν με ποσοστό 56%, ενώ η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα έλαβε το 42% των ψήφων.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι περιμένει από τη σουηδική κυβέρνηση να διατηρήσει ζωντανό το σχέδιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, η Επιτροπή εκτιμά ότι η νίκη των υποστηρικτών του «ναι» θα ενίσχυε το ευρώ, το οποίο πάντως δεν θα υποστεί πλήγμα από την αρνητική ψήφο των Σουηδών.

Ικανοποίηση ευρωσκεπτικιστών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα μειώνει την επιρροή της Σουηδίας στα ευρωπαϊκά θέματα.


Το αποτέλεσμα μειώνει την επιρροή της Σουηδίας στα ευρωπαϊκά θέματα
Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος Κομισιόν
.
Ο αρμόδιος επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες, επεσήμανε ότι ίσως είναι ακόμα νωρίς για ορισμένες χώρες όπως η Σουηδία, να κατανοήσουν τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος.

Σουηδοί επιχειρηματίες, πάντως, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν αποζημίωση από την κυβέρνηση για απώλειες εισοδήματος λόγω της μη-ένταξης στην ευρωζώνη

Οι πολέμιοι του ευρώ υποστηρίζουν ότι η Σουηδοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και την απροθυμία τους να χάσουν τον έλεγχο της οικονομίας τους.

Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Σουηδία ενδέχεται να ενισχύσει το αντιευρωπαικό πνεύμα στις αλλες δύο χώρες, την Βρετανία και την Δανία που παραμένουν εκτός του ευρώ.

Πένθος και δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα διεξήχθη λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Άννα Λιντ, εκ των θερμότερων υποστηρικτών της υιοθέτησης του ευρώ.

Μετά τον θάνατο της Λιντ, οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς το «ναι» και πολλοί αναλυτές πίστεψαν ότι το αποτέλεσμα θα κρινόταν οριακά.

Η προσέλευση των Σουηδών στις κάλπες ήταν συντριπτική, γεγονός που αποδίδεται, επίσης, στην δολοφονία της υπουργου.

Πέρσον: «Έχασα»

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, εκ των υποστηρικτών του ευρώ, παραδέχθηκε την ήττα του.


Η απόφαση του σουηδικού λαού είναι ξεκάθαρη και θα τη σεβαστούμε
Γκόραν Πέρσον, πρωθυπουργός Σουηδίας
«Ναι, έχασα» είπε ο κ. Πέρσον, «μα καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Η απόφαση του σουηδικού λαού είναι ξεκάθαρη και θα τη σεβαστούμε».

Προ του δημοψηφίσματος, είχε δηλώσει ότι ασχέτως αποτελέσματος δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πυρετώδεις έρευνες

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας της Άννα Λιντ, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας ομολόγησε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν τίποτα γι αυτόν.

Ο εφημερίδες Εξπρέσεν και Ντάγκενς Νιέτερ γράφουν πάντως ότι στον τόπο του εγκλήματςο βρέθηκαν ίχνη αίματος, που δεν είναι του θύματος, και εικάζουν ότι ο δράστης αυτοτραυματίσθηκε.

Όπως μεταδίδεται εξάλλου για την εξακρίβωση του DNA του δράστη, το όπλο του εγκλήματος θα εξετασθεί και από Βρετανούς και Γερμανούς εμπειρογνώμονες.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικογενειακή τραγωδία για τις αδελφές Γουίλιαμς
 

Αστυνομικοί ερευνούν τον τόπο όπου σκοτώθηκε η αδελφή της Βίνους και της Σερίνα Γουίλιαμς

Η Γέτουντ Πράις, μεγαλύτερη αδελφή των πρωταθλητριών του τένις Βίνους και Σερίνα Γουίλιαμς πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το σπίτι της στο χωριό Κόμπτον, 32 χιλιόμετρα. νότια του Λος Αντζελες.

Η 31χρονη Γέτουντ Πράις είχε εμπλακεί σε βίαια σύγκρουση με γείτονές της, δήλωσε ο σερίφης της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά το επεισόδιο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών.

Η αστυνομία που έσπευσε αμέσως ανακοίνωσε ότι μέσα στο σπίτι της Πράις είχαν οχυρωθεί τρία άτομα.

Η Πράις υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε μετά τον τραυματισμό της.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιός πυροβόλησε την αδελφή των Γουίλιαμς.

Οι πέντε αδελφές Γουίλιαμς κατοικούσαν στο Κόμπτον πριν μετακομίσουν στην Φλόριντα όπου οι δύο από αυτές -η Βίνους και η Σερίνα-αναδείχθηκαν σε ταλέντα του τένις.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει η δεύτερη φάση της έρευνας Χάτον
 

Ξεκινά η δεύτερη φάση της έρευνας του δικαστή Χάτον (φωτό) για τις συνθήκες θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι

Ξεκινά τη Δευτέρα -μετά από διάλειμμα μιας εβδομάδας- η δεύτερη φάση της έρευνας της επιτροπής του δικαστή Χάτον, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα όπλων.

Ο λόρδος Χάτον θα επαναξετάσει ορισμένους μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει, ενώ θα καλέσει και νέους.

Μεταξύ των νέων μαρτύρων συμπεριλαμβάνεται και ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ, που καταθέτει σήμερα.

Εκτιμάται ότι οι ερωτήσεις προς τον κ. Ντάικ θα επικεντρωθούν στο ρεπορτάζ του BBC που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαστρέβλωσε τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να μεγαλοποιήσει τον κίνδυνο από το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Άλλος νέος μάρτυτρας είναι ο Τόνι Κραγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου 'Αμυνας κατά την περίοδο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Τζακ Στρο

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Ιντιπέντεντ που υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, είχε εκφράσει επιφυλάξεις προς τον Τόνι Μπλερ, σχετικά με τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ, τις παραμονές της έναρξης των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στο νέο βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου, Τζον Κάμπφνερ, που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.Στρο πίστευε και πιστεύει ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ήταν διακιολογημένη.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Σε καλό δρόμο το Ιράκ
 

Ο Αμερικανός υπουργός Κόλιν Πάουελ μετέβη στο Ιράκ για να ενισχύσει το «προφίλ» των ΗΠΑ στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στο Ιράκ μεταβαίνοντας στην πόλη Χαλάμπτζα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία καθώς στην Χαλάμπτζα χιλιάδες Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους από χημικά αέρια σε μια μόνο ημέρα επί κυριαρχίας Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο απεσταλμένος του BBC που συνταξιδεύει με τον κ. Πάουελ εκτιμά ότι στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού στον ομαδικό τάφο στοχεύει στο να υπενθυμίσει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το καθεστώς του εκδιωχθέντος ιρακινού ηγέτη.

Την Κυριακή, ο κ. Πάουελ είχε εμφανισθεί αισιόδοξος για την κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ και δη για την πρόοδο στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αυτοδιαχείριση της χώρας.

Σημαντική πρόοδος

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με αμερικανούς διπλωμάτες και υπουργούς την μεταβατικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ο κ. Πάουελ είπε πως έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά στο Ιράκ που όμως δεν χαίρουν κατάλληλης δημοσιότητος.

Υπογράμμισε την επαναλειτουργία των σχολείων και την δημιουργία δημοτικών συμβουλίων που σύμφωνα με τον κ. Πάουελ θα πρωτοστατήσουν στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

Tαυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον κίνδυνο που συνιστά η διείσδυση φανατικών ισλαμιστών και άλλων ακραίων στοιχείων στη χώρα στόχος των οποίων είναι να εμποδίσουν, με κάθε μέσο, την εξομάλυνση της κατάστασης και την εμπέδωση της ασφάλειας.

Νεκρός Αμερικανός

Νέα επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων εξαπέλυσαν άγνωστοι στη Φαλούτζα την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματισθούν άλλοι τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οχηματοπομπή των Αμερικανών πέρασε πάνω από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ιρακινοί πολίτες της Φαλούτζα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά των Αμερικανών, μετά το επεισόδιο, στο οποίο δέκα Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από λάθος εκτίμηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Συνολικά 155 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την 1η του Μάη, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου.


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν πτοείται η ΕΕ από το «όχι» των Σουηδών
 

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των αντιπάλων του ευρώ μετά την καθαρή νίκη τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Σουηδία

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στις Βρυξέλλες στο καθαρό «όχι» των Σουηδών στο ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στη Σουηδία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, οι πολέμιοι του ευρώ επικράτησαν με ποσοστό 56%, ενώ η φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα έλαβε το 42% των ψήφων.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι περιμένει από τη σουηδική κυβέρνηση να διατηρήσει ζωντανό το σχέδιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, η Επιτροπή εκτιμά ότι η νίκη των υποστηρικτών του «ναι» θα ενίσχυε το ευρώ, το οποίο πάντως δεν θα υποστεί πλήγμα από την αρνητική ψήφο των Σουηδών.

Ικανοποίηση ευρωσκεπτικιστών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα μειώνει την επιρροή της Σουηδίας στα ευρωπαϊκά θέματα.


Το αποτέλεσμα μειώνει την επιρροή της Σουηδίας στα ευρωπαϊκά θέματα
Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος Κομισιόν
.
Ο αρμόδιος επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες, επεσήμανε ότι ίσως είναι ακόμα νωρίς για ορισμένες χώρες όπως η Σουηδία, να κατανοήσουν τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος.

Σουηδοί επιχειρηματίες, πάντως, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν αποζημίωση από την κυβέρνηση για απώλειες εισοδήματος λόγω της μη-ένταξης στην ευρωζώνη

Οι πολέμιοι του ευρώ υποστηρίζουν ότι η Σουηδοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και την απροθυμία τους να χάσουν τον έλεγχο της οικονομίας τους.

Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Σουηδία ενδέχεται να ενισχύσει το αντιευρωπαικό πνεύμα στις αλλες δύο χώρες, την Βρετανία και την Δανία που παραμένουν εκτός του ευρώ.

Πένθος και δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα διεξήχθη λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Άννα Λιντ, εκ των θερμότερων υποστηρικτών της υιοθέτησης του ευρώ.

Μετά τον θάνατο της Λιντ, οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς το «ναι» και πολλοί αναλυτές πίστεψαν ότι το αποτέλεσμα θα κρινόταν οριακά.

Η προσέλευση των Σουηδών στις κάλπες ήταν συντριπτική, γεγονός που αποδίδεται, επίσης, στην δολοφονία της υπουργου.

Πέρσον: «Έχασα»

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, εκ των υποστηρικτών του ευρώ, παραδέχθηκε την ήττα του.


Η απόφαση του σουηδικού λαού είναι ξεκάθαρη και θα τη σεβαστούμε
Γκόραν Πέρσον, πρωθυπουργός Σουηδίας
«Ναι, έχασα» είπε ο κ. Πέρσον, «μα καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Η απόφαση του σουηδικού λαού είναι ξεκάθαρη και θα τη σεβαστούμε».

Προ του δημοψηφίσματος, είχε δηλώσει ότι ασχέτως αποτελέσματος δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.