Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-28

  1. Μια κλήρωση που γεννά ελπίδες
  2. Προσφορά από Λιβύη σε θύματα επίθεσης
  3. Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
  4. «Ανεπιθύμητο πρόσωπο»
  5. Διαδηλώσεις και ρουκέτες από Γάζα
  6. O T. Μπλερ στην επιτροπή Χάτον
  7. Γερμανία: Επί τάπητος το ασφαλιστικό
  8. Iράκ: Νεκροί στρατιώτες
  9. Μπλερ: «Δεν μεγαλοποιήθηκε ο φάκελος»
  10. Κύμα βίας στο Κασμίρ
  11. Εις ώτα μη ακουόντων η έκκληση Αραφάτ
  12. Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ
  13. Φθηνά φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες
  14. Πυρηνικά: Η δεύτερη μέρα των συνομιλιών του Πεκίνου
  15. Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ
  16. Η κρίσιμη ώρα για τον Μπλερ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003 - 00:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Μια κλήρωση που γεννά ελπίδες
 

Στιγμιότυπο μετά την εφετινή «στέψη» της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν

Δύσκολα αλλά όχι ανυπέρβλητα χαρακτηρίζονται τα εμπόδια που έριξε στο δρόμο των ελληνικών ομάδων η κλήρωση της φάσης των ομίλων, στα πλαίσια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός καλείται να αναμετρηθεί με την περσινή φιναλίστ του θεσμού, Γιουβέντους, την Γαλατάσαραϊ που αποτελεί τον κορμό της εθνικής Τουρκίας και την ισπανική Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Ο δευτεραθλητής Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει δύο φορές προς τη Βρετανία, αντιμετωπίζοντας τους «Μπέμπηδες» του Άλεξ Φέργκιουσον, και τους πρωταθλητές Σκωτίας Ρέιντζερς, ενώ τον όμιλο συμπληρώνει η Στουτγάρδη.

Η ΑΕΚ στον όμιλό της αντιμετωπίζει την ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, την πρωταθλήτρια Ολλανδίας PSV Αϊντχόβεν και τη Μονακό, ομάδα του παλαιού της παίκτη Άκη Ζήκου.

Αναλυτικά οι οκτώ όμιλοι:

1ος όμιλος: Mπάγερν Μονάχου, Λυών, Σέλτικ Γλασκώβης, Άντερλεχτ.

2ος όμιλος: Άρσεναλ, Ίντερ Μιλάνου, Δυναμό Κιέβου, Λοκομοτίβ Μόσχας.

3ος όμιλος: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Αϊντχόβεν, ΑΕΚ, Μονακό.

4ος όμιλος: Γιουβέντους, Γαλατασαράϊ, Ολυμπιακός Πειραιώς, Ρεάλ Σοσιεδάδ.

5ος όμιλος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παναθηναϊκός, Ρέιντζερς Γλασκώβης, Στουτγάρδη.

6ος όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Μαρσέιγ, Παρτιζάν Βελιγραδίου.

7ος όμιλος: Λάτσιο, Τσέλσι, Σπάρτα Πράγας, Μπεσίκτας.

8ος όμιλος: Μίλαν(κάτοχος του τίτλου), Θέλτα Βίγκο, Άγιαξ, Μπριζ.

Από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες ομάδες, μετά από διπλούς αγώνες που ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη φάση των φάση των «16» θα διεξαχθεί με νοκ-άουτ αναμετρήσεις (εντός-εκτός) τις ημερομηνίες 24/25 Φεβρουαρίου-9/10 Μαρτίου.

Οι πρώτες δηλώσεις των προπονητών

Μετά την κλήρωση, ο προπονητής του Ολυμπιακού Όλεγκ Προτάσοφ δήλωσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Φέτος θέλουμε το κάτι παραπάνω και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ιτζάκ Σουμ υπογράμμισε ότι όλοι οι αντίπαλοι του ομίλου του είναι πολύ καλοί αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παίκτες του θα αποδώσουν καλό ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουν να πάρουν την πρόκριση.

Ενώ ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς επεσήμανε ότι και οι τρεις ομάδες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «Δικέφαλος Αετός» είναι δυνατές και έχουν πολύ επικίνδυνο στιλ. Αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εάν είμαστε αυτοί που μπορούμε, τότε θα έχουμε καλή παρουσία στη διοργάνωση».

Στην πρεμιέρα των αγώνων, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Ολντ Τράφορντ, όπου στις 16 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την επόμενη ημέρα, ο Ολυμπιακός ξεκινά τη δύσκολη προσπάθειά του με αντίπαλο τη Ρεάλ Σοσιεδάδ εκτός έδρας, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται στη Λεωφόρο τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 23:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσφορά από Λιβύη σε θύματα επίθεσης
 


Σκηνή μετά την καταστροφική βομβιστική επίθεση του 1986
Οργάνωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα της οποίας επικεφαλής είναι ο υιός του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι, προανήγγειλε ότι θα καταβάλει χρηματικά ποσά στους συγγενείς των θυμάτων βομβιστικής επίθεσης που συνέβη στη Γερμανία το 1986.

Από την επίθεση εκείνη, που σημειώθηκε σε νυκτερινό κέντρο του δυτικού Βερολίνου όπου σύχναζαν Αμερικανοί, σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και μία γυναίκα από την Τουρκία, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 200 θαμώνες.

Να θυμίσουμε ότι μετά την επίθεση οι ΗΠΑ (επί διακυβέρνησης Ρόναλντ Ρέιγκαν) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης, προκαλώντας δεκάδες απώλειες.


Ο Σεΐφ Γκαντάφι επιμένει ότι η οργάνωσή του είναι ανεξάρτητη της κυβέρνησης του πατέρα του
Η οργάνωση του Σεΐφ Γκαντάφι δηλώνει ότι η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης προς τις οικογένειες των θυμάτων και δεν ισοδυναμεί με αποδοχή της ευθύνης εκ μέρους της Λιβύης για τη βομβιστική ενέργεια.

Πάντως το 2001 δικαστήριο του Βερολίνου απεφάνθη ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Γκαντάφι.

Η ενέργεια αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τη Λιβυή ότι θα αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν, που εξερράγη το 1988, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 21:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Συσκότιση προκαλεί κομφούζιο στο Λονδίνο
 


Τα λονδρέζικα λεωφορεία δεν επαρκούσαν για τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών
Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε στο Λονδίνο αργά το απόγευμα της Πέμπτης όταν σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης την ώρα της απογευματινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Το μπλακάουτ σημειώθηκε στις 18:26 και είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στο συγκοινωνιακό σύστημα της βρετανικής πρωτεύουσας και στο 60% του Μετρό.

Πολλοί εργαζόμενοι αποκλείστηκαν μέσα στις αμαξοστοιχίες του υπογείου σιδηρόδρομου, ενώ οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι η διακοπή προκάλεσε καθυστερήσεις σε 500 – 1.000 συρμούς.


Ακόμα και στους σταθμούς που υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τα τραίνα δεν πήγαιναν πουθενά
Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας από τις αποβάθρες και τα τραίνα καθώς οι περισσότεροι σταθμοί δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αιτία της βλάβης, η οποία αποκαταστάθηκε μετά από σχεδόν μία ώρα, ήταν βραχυκύκλωμα στο Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης, στην περιοχή του Κεντ.

«Σαν τη Νέα Υόρκη»

Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά τη συσκότιση θύμιζε το πρόσφατο μπλακάουτ στην Νέα Υόρκη, καθώς χιλιάδες άτομα προσπαθούσαν με ταξί και λεωφορεία να επιστρέψουν σπίτι από την εργασία τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστον, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 250 χιλιάδες κάτοικοι επηρεάστηκαν από τη βλάβη.


Έκλεισαν οι μεγαλύτεροι σταθμοί της βρετανικής πρωτεύουσας
Πρόκειται για πρωτοφανή σε έκταση βλάβη που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λίβινγκστον.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τουλάχιστον 100 άτομα εγκλωβισμένα σε ανελκυστήρες ενώ δέχθηκε 400 παρόμοιες κλήσεις.

Επιχειρήσεις και οικίες στα προάστια Μπρίξτον, Μπάτερσι και Σάουθορκ βυθίστηκαν στο σκοτάδι και η αστυνομία της πόλης λέει ότι 270 φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανεπιθύμητο πρόσωπο»
 

Μεγάλες αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει στις ΗΠΑ το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν

Το Μεσανατολικό είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του γνωστού Αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν που θα παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το ντοκιμαντέρ αυτό προκάλεσε ήδη μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ όπου οι επικριτές του Στόουν το χαρακτήρισαν φιλο-παλαιστινιακό.


Προσπάθησαν να μιλήσω σε όλους, όσο ήταν δυνατό. Αλλά το ντοκιμαντέρ δεν ήταν αντικειμενικό. Καμία ταινία μου δεν είναι, άλλωστε, αντικειμενική.
Όλιβερ Στόουν
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πάντως, δεν πτοείται: σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα (Corriere della Sera), τονίζει πως κανένα έργο του δεν ήταν ποτέ αντικειμενικό και, αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δηλώνει πως κατανοεί τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές οι οποίοι, όπως εξηγεί, αντιδρούν όταν βλέπουν τους εχθρούς τους να εισβάλουν στα σπίτια τους και να σκοτώνει τα παιδιά τους.


Είμαστε δύο οργισμένοι λαοί που δεν μπορεί πια ο ένας ν'ακούσει τον άλλο.
Σιμόν Πέρες, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ
Στο ντοκιμαντέρ που έχει τον τίτλο "Ανεπιθύμητο πρόσωπο" (Persona Non Grata) μιλούν πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ, όπως οι κ.κ. Σιμόν Πέρες, Εχούντ Μπάρακ και Βενιαμίν Νετανιάχου, ένας εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Χασάν Γιόσεφ, και μία ομάδα μασκοφόρων που ανήκουν στην Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Ο ΌλιβερΣτόουν, που γύρισε το ντοκιμαντέρ αυτό μέσα σε πέντε μέρες τον Μάρτιο του 2002, δεν θα είναι στη Βενετία γιατί, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο για το γύρισμα της καινούργιας του ταινίας για τον Μ. Αλέξανδρο.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις και ρουκέτες από Γάζα
 

Στιγμιότυπο από διαδήλωση το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις στις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να «παγώσει» 30 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε ισλαμικές οργανώσεις.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα από φιλανθρωπικές ομάδες που πρόσκεινται στην οργάνωση Χαμάς.


Είμαστε ορφανοί και όχι τρομοκράτες
Σύνθημα Παλαιστίνιών διαδηλωτών
Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από την περιοχή οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι με τον μετριοπαθή πρωθυπουργό τους Μαχμούντ Αμπάς και φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαι ορφανός πώς είναι δυνατόν να είμαι τρομοκράτης ;».

Το Σαββατοκύριακο διανεμήθηκε στις τράπεζες κατάλογος οργανώσεων των οποίων κονδύλια απαγορεύεται να διοχετεύονται σε δικαιούχους χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκτόξευση πυραύλου κατά Ισραήλ

Στο μεταξύ οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές λένε το λιμάνι της Ασκελόν και γύρω περιοχές επλήγησαν από αυτοσχέδιες ρουκέτες – όπως αυτές που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Παλαιστίνιοι μαχητές.


Υπόλειμμα αυτοσχέδιου πυραύλου Αλ Κασάμ
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν τραυματίες από τις τέσσερις συνολικά ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά για πρώτη φορά οι αυτοσχέδιοι αυτοί πύραυλοι που ονομάζονται Αλ Κασάμ έφτασαν σε τόσο μεγάλη απόσταση βόρεια της Γάζας.

Ως αρχικά αντίποινα για την επίθεση αυτή μία ισραηλινή φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων εισέβαλε σε παλαιστινιακή περιοχή, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ισοπέδωσε τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με Παλαιστινίους κατοίκους τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισχώρησαν λίγες εκατοντάδες μέτρα μέσα στην πόλη Μπέιτ Χανούν και στη συνέχεια αποχώρησαν.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 17:44 ('Ωρα Λονδίνου)
O T. Μπλερ στην επιτροπή Χάτον
 

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας του αντιμετωπίζει ο Τόνι Μπλέρ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υπερασπίσθηκε ενώπιον της επιτροπής Χάτον που διερευνά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του συμβούλου της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κέλι, την πολιτική ενημέρωσης της κυβέρνησής του σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε ότι δεν παραποιήθηκε ο επίμαχος φάκελος της κυβέρνησης, στον οποίο αναφέρονταν ότι το Ιράκ είναι σε θέση να ενεργοποιήσει εντός 45 λεπτών όπλα μαζικής καταστροφής.

«Θα ήταν λόγος παραίτησής μου, εάν έστω κατά τι, αλήθευαν οι ισχυρισμοί ότι είχαν επισυναφθεί στο φάκελο στοιχεία κατ΄απαίτηση του γραφείου μου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε πως η κυβέρνησή του δεν είχε λόγους να αμφισβητήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τις δυνατότητες του Ιράκ να παρατάξει εντός 45 λεπτών σε θέσεις μάχης όπλα μαζικής καταστροφής.

Το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κέλι, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του επιτελείου του να συμβάλλει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του επιστήμονα, ως πηγής ρεπορτάζ του BBC που έκανε λόγο για διόγκωση του κινδύνου που συνιστούσαν τα όπλα του Ιράκ.

O κ. Μπλέρ είπε ότι πρότεινε στον Γκάβιν Ντέιβις, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC, να το αποσύρει, εκείνος όμως αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του Ιδρύματος.

Αν δεν γίνονταν γνωστό το όνομα, είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παραπλάνησε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Βολές Ντέιβις εναντίον Κάμπελ

Στη δική του κατάθεση στην επιτροπή αργότερα, ο κ. Ντέιβις κατηγόρησε τον διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλαστερ Κάμπελ, ότι επιχείρησε να σπιλώσει το BBC στην όλη υπόθεση, κατηγορώντας το ότι ψεύδεται.

Ο Άλαστερ Κάμπελ εξαπέλυσε επίθεση κατά της αμεροληψίας και της ηθικής ακεραιότητας του Ιδρύματος, είπε ο κ. Ντέιβις.

Οι εργασίες της επιτροπής του δικαστή Χάτον διακόπηκαν μέχρι τη Δευτέρα.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Επί τάπητος το ασφαλιστικό
 

O Μπερτ Ριούρουπ παραδίδει στην αρμόδια υπουργό Ούλα Σμιντ τις προτάσεις της επιτροπή

Η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 χρόνια περιλαμβάνεται στις προτάσεις της επιτροπής υπό τον οικονομολόγο Μπερτ Ριούρουπ, η οποία επί εννέα μήνες επεξεργάσθηκε προτάσεις για «πακέτο» μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό.

Οι προτάσεις της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, τους εργοδότες, τα συνδικάτα και τα κόμματα, θα εξετασθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα αποφασίσει μέσα στο Φθινόπωρο ποιές από αυτές θα υιοθετήσει.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή προτείνει τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67, με παράλληλη μείωση του επιπέδου της μέσης, μεικτής σύνταξης από το 48% στο 41,6% μέχρι το 2030.

Προτείνει επίσης την αναβολή για το 2005 της αναπροσαρμογής των συντάξεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι που θα επιτρέψουν τη διατήρηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία σταθερές.

Για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας η επιτροπή Ριούρουπ προτείνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση κατά κεφαλήν εισφοράς 210 ευρώ το χρόνο στα δημόσια ταμεία υγείας, ανεξάρτητα από το εισόδημα του κάθε πολίτη. Με τον τρόπο αυτό καθίστανται υπόχρεοι κρατικής ασφάλισης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν δικό τους ταμείο.

"Ισορροπημένες προτάσεις"

Παραδίδοντας την έκθεσή του στην ομοσπονδιακή υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ούλα Σμιντ, ο κ. Ριούρουπ είπε ότι η επιτροπή επεδίωξε να κάνει «ισορροπημένες» προτάσεις, με γνώμονα τη γενική διαπίστωση ότι απαιτούνται τολμηρά βήματα για να εξασφαλισθούν οι συντάξεις και η υγειονομική περίθαλψη των γενεών που μεγαλώνουν.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων

Αντιπολίτευση και συνδικάτα πάντως αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της επιτροπής.
Εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έκανε λόγο για «αποδεικτικό στοιχείο» της χρεοκοπίας της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων.

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Ούρσουλα Ένγκελεν Κέφερ επέρριψε στην επιτροπή ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που της έδωσε η κυβέρνηση με την ανάθεση υποβολής προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 18:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Iράκ: Νεκροί στρατιώτες
 

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ένας στρατιώτης από έκρηξη βόμβας κοντά σε αυτοκινητοπομπή των αμερικανικών δυνάμεων που κινούνταν σε δρόμο της Φαλούτζα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή ψάχνοντας για άλλες βόμβες, ενώ την ίδια στιγμή παραβρισκόμενοι Ιρακινοί εξέφραζαν ευαρέσκεια για το συμβάν και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ένας ακόμα Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε, και άλλος ένας τραυματίστηκε, σε επίθεση με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν, επιστρέφοντας στη Βασόρα.

Πρόκειται για τον δέκατο νεκρό Βρετανό στρατιώτη, μετά την επίσημη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Ναι» με όρους

Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν την ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση όμως να είναι επικεφαλής της Αμερικανός διοικητής.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με τη Βρετανία για την κατάθεση νέου ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη, που θα έχει ως στόχο να πείσει και άλλα κράτη να συνεισφέρουν στρατεύματα στο Ιράκ.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Δεν μεγαλοποιήθηκε ο φάκελος»
 

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας του αντιμετωπίζει ο Τόνι Μπλέρ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ υπερασπίσθηκε ενώπιον της επιτροπής Χάτον που διερευνά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του συμβούλου της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κέλι, την πολιτική ενημέρωσης της κυβέρνησής του σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε ότι δεν παραποιήθηκε ο επίμαχος φάκελος της κυβέρνησης, στον οποίο αναφέρονταν ότι το Ιράκ είναι σε θέση να ενεργοποιήσει εντός 45 λεπτών όπλα μαζικής καταστροφής.

«Θα ήταν λόγος παραίτησής μου, εάν έστω κατά τι, αλήθευαν οι ισχυρισμοί ότι είχαν επισυναφθεί στο φάκελο στοιχεία κατ΄απαίτηση του γραφείου μου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε πως η κυβέρνησή του δεν είχε λόγους να αμφισβητήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τις δυνατότητες του Ιράκ να παρατάξει εντός 45 λεπτών σε θέσεις μάχης όπλα μαζικής καταστροφής.

Το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κέλι, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του επιτελείου του να συμβάλλει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του επιστήμονα, ως πηγής ρεπορτάζ του BBC που έκανε λόγο για διόγκωση του κινδύνου που συνιστούσαν τα όπλα του Ιράκ.

O κ. Μπλέρ είπε ότι πρότεινε στον Γκάβιν Ντέιβις, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC, να το αποσύρει, εκείνος όμως αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του Ιδρύματος.

Αν δεν γίνονταν γνωστό το όνομα, είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παραπλάνησε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Ντέιβις καταθέτει στην επιτροπή Χάτον επίσης την Πέμπτη.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 12:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κύμα βίας στο Κασμίρ
 

Στις φλόγες το ξενοδοχείο όπου βρέθηκαν τρείς νεκροί

Κύμα βίας συγκλονίζει και πάλι το Κασμίρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε ξενοδοχείο στο οποίο εισέβαλαν Ινδοί στρατιώτες αναζητώντας υπόπτους, ενώ σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις αυτονομιστών με χειροβομβίδες στην πόλη Σριναγκάρ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι με την έξαρση της βίας στην περιοχή, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας, που αποσκοπούσε να δείξει στον κόσμο ότι βελτιώνεται η κατάσταση στο Κασμίρ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, ο αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης, Λαλ Κρίσνα Αντβανί, προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Βομβάη και οι επιθέσεις στο Κασμίρ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 09:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Εις ώτα μη ακουόντων η έκκληση Αραφάτ
 

Χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια του Γ. Αραφάτ να επαναφέρει την εκεχειρία και να στηρίξει τον Μ.Αμπάς

Άκαρπες αποδείχθηκαν οι εκκλήσεις του παλαιστινίου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, προς τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις να ανανεώσουν την εκεχειρία.

Οι οργανώσεις απέρριψαν την έκκληση. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίζι προειδοποίησε, μάλιστα, την Παλαιστινιακή Αρχή να μη λάβει μέτρα κατά των μελών της οργάνωσής του.

Αρνητικές αντιδράσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ

Δεν ήταν μόνο η Χαμάς που απέρριψε τις εκκλήσεις Αραφάτ. Το Ισραήλ με την σειρά του τις χαρακτήρισε «προπαγάνδα» και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει τους παλαιστινίους εξτρεμιστές έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή αναλάβει η ίδια το έργο αυτό.

Αμερικανοί επίσημοι ήταν επίσης αρνητικοί στην έκκληση του Παλαιστίνιου προέδρου, τονίζοντας ότι ο κ. Αραφάτ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Οi παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς» και οι ειρηνευτικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διάλυση του δικτύου των εξτρεμιστών, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

H εκεχειρία των επτά εβδομάδων κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και τα αντίποινα του Ισραήλ.

Κατεδαφίση σπιτιού μέλους της Χαμάς

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το σπίτι ενός μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη, ενώ αποσύρθηκαν οι μονάδες του από το εμπορικό κέντρο της Νάμπλους.

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν θέσει προηγουμένως υπό πυρά όλμων οικισμούς Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ
 

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

H αμερικανική κυβερνηση άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μια δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

Ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση, ωστόσο, απαιτεί ο διοικητής της δύναμης να είναι Αμερικανός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με τη Βρετανία για την κατάθεση νέου ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη, που θα έχει ως στόχο να πείσει και άλλα κράτη να συνεισφέρουν στρατεύματα στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους είχε στο παρελθόν επιμείνει ότι χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Ινδία και η Ιαπωνία θα πρέπει να ενσωματώσουν τα στρατεύματά τους στην υπάρχουσα αμερικανική δύναμη στο Ιράκ.

Όμως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει τη στάση της καθώς αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας.

Νέα επίθεση στη Βασόρα

Ένας ακόμα βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε, και άλλος ένας τραυματίστηκε, σε επίθεση με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν, επιστρέφοντας στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ από την πόλη Αλί αλ-Γκάρμπι, όπου είχαν προβεί σε μία σύλληψη.

Πρόκειται για το δέκατο θύμα μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων στη χώρα, μετά την επίσημη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Τρεις στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωήτους το Σάββατο σε ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι, επίσης στη Βασόρα.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Φθηνά φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες
 

Φάρμακα σε φθηνές τιμές θα διατίθενται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου

Μερικές από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες συνήψαν συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εισαγωγή φθηνών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση.

Η συμφωνία σφραγίστηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Νότια Αφρική και την Κένυα.

Ανώτατος αξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη είπε ότι η Ουάσιγκτον δέχθηκε τελικά να χαλαρώσει τους κανονισμούς που προστατεύουν τις πατέντες των φαρμάκων με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι τα φθηνότερα φάρμακα δε θα επανεξάγονται σε πλουσιότερες χώρες.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 146 μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό το Σεπτέμβριο.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 10:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρηνικά: Η δεύτερη μέρα των συνομιλιών του Πεκίνου
 

Αντιπροσωπείες της Βόρειας και Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, Κίνας, και Ιαπωνίας στο Πεκίνο

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στο Πεκίνο οι εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με απευθείας συναντήσεις της κάθε μίας αντιπροσωπείας με τις άλλες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν θα υπάρξει παρόμοια συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύντονη ανεπίσημη συνάντηση του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιούγκ Ιλ, η πρώτη στο είδος της μετά από πέντε μήνες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές, απευθείας συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Διάψευση από Ιαπωνία

Ιάπωνας αξιωματούχος, που συμμετέχει στις συνομιλίες του Πεκίνου, διέψευσε πληροφορία που μετάδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ίταρ-Τας ότι η Βόρεια Κορέα διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ
 

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

H αμερικανική κυβερνηση άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μια δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

Ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση, ωστόσο, απαιτεί ο διοικητής της δύναμης να είναι Αμερικανός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με τη Βρετανία για την κατάθεση νέου ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη, που θα έχει ως στόχο να πείσει και άλλα κράτη να συνεισφέρουν στρατεύματα στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους είχε στο παρελθόν επιμείνει ότι χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Ινδία και η Ιαπωνία θα πρέπει να ενσωματώσουν τα στρατεύματά τους στην υπάρχουσα αμερικανική δύναμη στο Ιράκ.

Όμως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει τη στάση της καθώς αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Η κρίσιμη ώρα για τον Μπλερ
 

Η χθεσινή κατάθεση Χουν υποχρεώνει τον Τόνι Μπλερ να δώσει διευκρινίσεις για πολλά θέματα

Στην επιτροπή του δικαστή Χάτον καταθέτει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι.

Η εμφάνισή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χθες ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, στην κατάθεσή του άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως σχολιάζει πολιτικός συντάκτης του BBC, η εμφάνιση του κ. Μπλερ στη επιτροπή Χάτον αναμένεται να είναι από τις δυσκολότερες δοκιμασίες της πολιτικής του καριέρας.

Μέχρι τώρα οι καταθέσεις των στενών συνεργατών του στο πρωθυπουργικό γραφείο και άλλων αξιωματούχων ήταν θετικές για τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα η κατάθεση του συντονιστή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, που την Τρίτη είπε ότι δεν υπήρξε καμία πίεση για την παραποίηση του περιβόητου φακέλου για το Ιράκ, ένα ακόμα θέμα για το οποίο ο κ. Μπλερ θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις.

Κατάθεση Χουν

Η κατάθεση του Τζεφ Χουν, όμως, στενού πολιτικού συμμάχου του πρωθυπουργού, αλλάζει το σκηνικό.

Πριν την κατάθεσή του φαινόταν ότι ο κ. Χουν θα έπαιρνε την ευθύνη για την υπόθεση Κέλι και για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του καθηγητή βγήκε στη δημοσιότητα.

Όμως ο βρετανός υπουργός Άμυνας δε δέχθηκε να παίξει το ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου», λέγοντας ότι ο ίδιος δεν αναμείχθηκε στο θέμα και ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε το γενικό πρόσταγμα για την τακτική που θα ακολουθείτο στο θέμα Κέλι.

Πάντως η κατάθεση του κ.Χουν αντιμετωπίζεται με έντονη δυσπιστία, εξαιρετικά αρνητικά και δηκτικά σχόλια από τον βρετανικό Τύπο.

Η Γκάρντιαν καυτηριάζει τη στάση του υπουργού, ο οποίος «εμφανίζει τον εαυτό του να μη γνώριζε τίποτα από όσα συνέβαιναν», κάνοντας λόγο για «έκθεση του ελλείμματος αξιοπιστίας του».

Στο κύριο άρθρο της η Τέλεγκραφ αναρωτιέται ποια είναι η λειτουργία του στην κυβέρνηση, όταν, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, δεν έχει καμία εξουσία στον τομέα του και βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.