Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-27

  1. Ιταλία: «Περισσότερα χρόνια δουλειά»
  2. Έκκληση για εκεχειρία από Αραφάτ
  3. «Δυσαρεστημένος» εργάτης σπέρνει το θάνατο
  4. Τραγικό τέλος σε θρησκευτικό προσκύνημα
  5. Ιράκ: Έκκληση Μπρέμερ και αιματηρά επεισόδια
  6. «Άνοιγμα» στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου
  7. Σε «ήρεμο και συνετό πνεύμα» οι συνομιλίες του Πεκίνου
  8. Υπόθεση Κέλι: Κατάθεση Χούν με αιχμές
  9. Τήρηση της εκεχειρίας ζητά ο Αραφάτ
  10. Στόχος η Χαμάς
  11. ΟΗΕ: Ψήφισμα για την προστασία των συνεργατών
  12. Επικρίσεις και εμπόδια για τον Μπους
  13. Η κρίσιμη κατάθεση Χουν
  14. Συνομιλίες για τα πυρηνικά

Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 13:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιταλία: «Περισσότερα χρόνια δουλειά»
 

Τις αντιδράσεις των συνδικάτων αναμένεται να προκαλέσουν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης

Στην αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το ισχύον σύστημα, που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση στα 55, είναι πολύ ακριβό και η διατήρησή του μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτή.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας είναι το ακριβότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδεικνύοντας ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 55 και 65 έχουν αποχωρήσει ήδη από τον κόσμο της εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το 40% αυτής της ηλικιακής κατηγορίας εξακολουθεί να εργάζεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο παθητικό στο ασφαλιστικό σύστημα της Ιταλίας συμβάλει αποφασιστικά η δημογραφική εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από υπογεννητικότητα.

Το ΒΒC μεταδίδει ότι τα σχέδια του κ. Μπερλουσκόνι δεν προσκρούουν μόνο στις αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και μελών της κυβέρνησής του.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003 - 00:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση για εκεχειρία από Αραφάτ
 

Ο Γιασέρ Αραφάτ αναζητά τρόπο επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή υπό το άγρυπνο βλέμμα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ενισχύει τις παρεμβάσεις του, καλώντας σήμερα τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις να επανέλθουν στην εκεχειρία στην οποία είχαν δεσμευτεί πριν την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό του συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της κυβέρνησής του, υπό τη σκιά της διαρκούς αντιπαράθεσής του με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η διόγκωση της βίας των τελευταίων ημερών ήταν το αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Αντίδραση της Χαμάς στην παρέμβαση Αραφάτ

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε η Χαμάς την άποψη του διατύπωσε ο κ. Αραφάτ για τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο εκπρόσωπός της οργάνωσης, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντίσι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι επί της ουσίας ο κ. Αραφάτ διαμηνύει με τέτοιες δηλώσεις στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι οι επιχειρήσεις του στρατού έφεραν αποτελέσματα και ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να αλληλοεξοντωθούν.

Άλλος ένας Παλαιστίνιος νεκρός

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Βηθλεέμ, ενώ οι επιχειρήσεις του στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις συνεχίζονται.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι συνελήφθησαν 42 Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Κατά τον εκπρόσωπο, ένας από τους συλληφθέντες προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 23:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δυσαρεστημένος» εργάτης σπέρνει το θάνατο
 


Στιγμιότυπο μετά την επίθεση ενόπλου κατά πρώην συναδέλφων του
Στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο χώρο όπου είχε εργασθεί στο παρελθόν σκοτώνοντας έξη ανθρώπους πριν πέσει ο ίδιος νεκρός.

Η αστυνομία της πόλης χαρακτηρίζει το δράστη ως «δυσαρεστημένο» εργαζόμενο αποθήκης ανταλλακτικών αυτοκινήτων, που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον απεγνωσμένο τρόπο.

Η αστυνομία έφτασε στον τόπο της επίθεσης μετά το μακελειό και περικύκλωσε την αποθήκη, ανταλλάσσοντας πυρά με το δράστη που αρνήθηκε να παραδοθεί.

«Είδαμε κάποιον να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών και οι άνθρωποι έτρεχαν να κρυφτούν... όλοι οι αστυνομικοί καλύπτονταν πίσω από τα αυτοκίνητά τους» δήλωσε ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης που βρίσκεται κοντά στην αποθήκη με τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Τελικά ο δράστης βρέθηκε νεκρός – αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ή εάν αυτοκτόνησε.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Τραγικό τέλος σε θρησκευτικό προσκύνημα
 

Μεταφορά τραυματισμένης πιστής στο νοσοκομείο

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70 τραυματίσθηκαν, όταν δεκάδες Ινδουιστές πιστοί ποδοπατήθηκαν στην πόλη Νασίκ, της δυτικής Ινδίας.

Το τραγικό επεισόδιο προκλήθηκε λόγω συνωστισμού, καθώς εκατομμύρια Ινδουιστές συνέρευσαν στην πόλη για να λάβουν μέρος στο ετήσιο προσκύνημα, που ονομάζεται Κουμπ Μέλα.

Τεράστια πλήθη προσπαθούσαν να μπουν στα ιερά νερά του ποταμού Γκοντάβαρι για να κολυμπήσουν, με αποτέλεσμα δεκάδες πιστοί να ποδοπατηθούν.

Γιατρός του τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και ότι ένα ζευγάρι από τους τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν 39 και οι τραυματίες.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 19:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Έκκληση Μπρέμερ και αιματηρά επεισόδια
 

Συνεχείς επιθέσεις δέχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Δύο ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί την Τετάρτη στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών επιθέσεων.

Οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ λένε ότι ο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε –και τρεις συνάδελφοί του τραυματίσθηκαν – από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της πόλης Φαλούτζα, πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.


Η διανομή πόσιμου νερού συνεχίζεται σε πολλές ιρακινές πόλεις
Το δεύτερο αιματηρό επεισόδιο συνέβη όταν αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα δέχθηκε επίθεση μέσα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σήμερα εξάλλου σκοτώθηκαν και τέσσερις Ιρακινοί στο κέντρο της Βαγδάτης από ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων.

Το αιματηρό επεισόδιο ξεκίνησε όταν αστυνομικοί σταμάτησαν κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες που ήταν οπλισμένοι και άρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Έκκληση Μπρέμερ για επιπλέον κονδύλια

Καθώς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στο Ιράκ, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ, λέει ότι απαιτούνται επιπλέον δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της υποδομής της.


Επιπλέον κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε ο Πολ Μπρέμερ
«Είναι σχεδόν αδύνατον να υπερβάλει κανείς αναφερόμενος στις οικονομικές ανάγκες του Ιράκ», είπε ο κ. Μπρέμερ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Οι ΗΠΑ δαπανούν την στιγμή αυτή 1 δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα στο Ιράκ και ο κ. Μπρέμερ εκφράζει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Μπούς θα συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα αυξήσει τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η αποκατάσταση των υποδομών και ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών του ιρακινού λαού είναι μια κολοσσιαία επένδυση που, σύμφωνα με τον αμερικανό διοικητή του Ιράκ, είναι αδύνατον να επωμισθούν αποκλειστικά και μόνο οι ΗΠΑ.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
«Άνοιγμα» στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου
 

Εικόνα έρημης πολιτείας δίνει ο σερβικός θύλακας της Μιτροβίτσα

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, κάλεσε τους Σέρβους κατοίκους να παραμείνουν στην περιοχή, που αποτελεί από το 1999 έδαφος υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ρετζέπι είπε ότι οι Σέρβοι είναι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και ότι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Αλβανόφωνος πρωθυπουργός επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το σερβικό θύλακα της Μπίτσα, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου την Τρίτη ένας Σέρβος δέχθηκε ένοπλη επίθεση.


Γάλλοι στρατιώτες της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο
Πάντως ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι οι Σέρβοι που έχουν απομείνει στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη λήξη του πολέμου το 1999 δέχονται απειλές και επιθέσεις από την Αλβανόφωνη πλειοψηφία.

Στο πιο αιματηρό πρόσφατο επεισόδιο δύο Σέρβοι έφηβοι δολοφονήθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία στρατευμάτων της νατοϊκής πολυεθνικής δύναμης (Κ-Φορ).

Συνεδρίαση σερβικής Βουλής για Κοσσυφοπέδιο

Η έκκληση του κ. Ρετζέπι συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση που γίνεται στο σερβικό κοινοβούλιο για το Κοσσυφοπέδιο.

Σε σχέδιο διακήρυξης που έχει κυκλοφορήσει στο Βελιγράδι το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας, κάτι που απορρίπτουν οι Αλβανοί κάτοικοί του.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε «ήρεμο και συνετό πνεύμα» οι συνομιλίες του Πεκίνου
 

Χαμόγελα και χειραψίες πριν τις πεντάωρες συζητήσεις στο Πεκίνο

Σε «ήρεμο και συνετό» κλίμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές πεντάωρες συζητήσεις στο Πεκίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Στις συζητήσεις εκτός των δύο κορεατικών κρατών παίρνουν μέρος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Διπλωματικοί κύκλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι οι συνομιλίες που θα διαρκέσουν έξι ημέρες δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και ότι στο Πεκίνο θα συμφωνηθεί ένας νέος κύκλος συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Αλεξάντερ Λοσιούκοφ πάντως δήλωσε ότι εξακολουθεί να υφίσταται το «βαθύ χάσμα» μεταξύ της βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα εμμένει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες κατηγορεί ότι επιδίδονται στην αναζήτηση αφορμών για να πραγματοποιήσουν επέμβαση στην κορεατική χερσόνησο.

Χωρίς την υπογραφή συμφώνου η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει την «πυρηνική δυνατότητα αποτροπής», αναφέρεται σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ροντόνγκ Σιμούν.

Κατά την άποψη της Ουάσιγκτον η Βόρεια Κορέα ομολόγησε τον περασμένο Οκτώβριο την ύπαρξη ενός μυστικού προγράμματος κατασκευής ατομικών όπλων.

To θέμα των απαγωγών έθεσε η Ιαπωνία

Με την έναρξη των συνομιλιών του Πεκίνου η ιαπωνική αντιπροσωπεία έθεσε ένα άλλο θέμα και συγκεκριμένα τις απαγωγές στις δεκαετίες του 70 και του 80 πολιτών της Ιαπωνίας, με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως «εκπαιδευτές» για τους κατασκόπους της, που θα είχαν χώρο δράσης την Ιαπωνία.

Πριν από ένα χρόνο η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε επίσημα τις απαγωγές.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Κέλι: Κατάθεση Χούν με αιχμές
 

O Βρετανός υπουργός Άμυνας προσερχόμενος για κατάθεση

Η εμφάνιση του υπουργού Άμυνας Τζεφ Χουν ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον που διερευνά τα αίτια του θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ήταν το προσωρινό αποκορύφωμα στις εργασίες της επιτροπής, καθώς αύριο καταθέτει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ.

Ο κ. Χουν που ήταν πολιτικός προϊστάμενος του καθηγητή ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αυτοκτόνησε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η αντιπαράθεση κυβέρνησης και BΒC, επέμεiνε στη θέση ότι δεν υπήρξαν από πλευράς του εσκεμμένες προσπάθειες να αποκαλυφθεί δημόσια η ταυτότητα του πληροφοριοδότη του δικτύου.

Αιχμές κατά του πρωθυπουργικού γραφείου

Ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος για ποιόν άνθρωπο επρόκειτο, μέχρι το θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, διαβεβαίωσε ο κ. Χουν.

Συγχρόνως ο υπουργός δήλωσε στον δικαστή Χάτον ότι από τη στιγμή που ο Κέλι ομολόγησε ότι είχε συναντηθεί με δημοσιογράφο του ΒΒC, η απόφαση να διαρρεύσει στη δημοσιότητα ότι κάποιος ανώνυμος αξιωματούχος μίλησε, ελήφθη από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο κ. Χουν είπε ότι δεν ήταν ενήμερος των δελτίων Τύπου ούτε των προσχεδίων ερωτήσεων και απαντήσεων που προετοίμαζαν οι εκπρόσωποι τύπου του υπουργείου του, και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενδεχομένως στην αποκάλυψη του Ντέιβιντ Κέλι.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 13:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Τήρηση της εκεχειρίας ζητά ο Αραφάτ
 

O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ αναζητά τρόπους επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ενισχύει τις παρεμβάσεις του, καλώντας σήμερα τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις να επανέλθουν στην εκεχειρία στην οποία είχαν δεσμευτεί πριν την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση το Κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της κυβέρνησής του, υπό τη σκιά της διαρκούς αντιπαράθεσής του με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η διόγκωση της βίας των τελευταίων ημερών ήταν το αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Αντίδραση της Χαμάς στην παρέμβαση Αραφάτ

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε η Χαμάς την άποψη του διατύπωσε ο κ. Αραφάτ για τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο εκπρόσωπός της Αμπντέλ Αζιζ αλ- Ραντίσι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι επί της ουσίας ο κ. Αραφάτ διαμηνύει με τέτοιες δηλώσεις στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού έφεραν αποτελέσματα και ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να αλληλοεξοντωθούν.

Άλλος ένας Παλαιστίνιος νεκρός

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Βηθλεέμ, ενώ οι επιχειρήσεις του στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις συνεχίζονται.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι συνελήφθησαν 42 Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Κατά τον εκπρόσωπο, ένας από τους συλληφθέντες προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 09:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Στόχος η Χαμάς
 

Μέλος της Χαμάς ο στόχος των Ισραηλινών

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι στόχος της επίθεσης με πυραύλους από ελικόπτερα στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, ήταν ένας Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης Χαμάς.

Ο άνδρας αυτός θεωρείται υπεύθυνος για επιθέσεις με ρουκέτες σε εβραϊκούς καταυλισμούς και ειδικός στην κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων.

Ο στόχος των Ισραηλινών, πάντως, κατάφερε να γλιτώσει από την επίθεση. Οι ρουκέτες, ωστόσο, προκάλεσαν το θάνατο ενός ηλικιωμένου περαστικού και τον τραυματισμό τουλάχιστον είκοσι ακόμα ατόμων.

Μαχμούντ Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση. Σήμερα συμμετέχει μάλιστα σε έκτακτες συνομιλίες στη Γάζα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους ηγέτες ορισμένων παλαιστινιακών ομάδων.

Αντικείμενο των συζητήσεων αναμένεται να είναι η εξέταση της κατάστασης μετά τη λήξη της εκεχειρίας και η αναζήτηση μεθόδων ανασυγκρότησης της εσωτερικής ασφάλειας στα παλαιστινιακά εδάφη.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
ΟΗΕ: Ψήφισμα για την προστασία των συνεργατών
 

Χιλιάδες συνεργάτες του ΟΗΕ συμμετέχουν σε αποστολές του σε ολόκληρο τον κόσμο

Ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για την προστασία συνεργατών του ΟΗΕ σε διεθνείς αποστολές.

Επιθέσεις εναντίον μελών οργανώσεων αρωγής θα θεωρούνται στο μέλλον εγκλήματα πολέμου.

Η έκδοση του ψηφίσματος, που αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Συρίας, κατέστη δυνατή με τη διαμεσολάβηση του Μεξικού, ο εκπρόσωπος του οποίου πέτυχε να γίνει αποδεκτή η διαγραφή από το κείμενο του ψηφίσματος της αναφοράς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχει σπουδαιότερο ζήτημα για μένα από την ασφάλεια των γενναίων ανδρών και γυναικών που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές
Κόφι Ανάν, γγ του ΟΗΕ


Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υπογράμμισε πριν την ψηφοφορία ότι δεν υπάρχει για τον ίδιο «σπουδαιότερο ζήτημα» από την ασφάλεια των «γενναίων ανδρών και γυναικών» που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές.

Το σχέδιο ψηφίσματος απασχολούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Απρίλιο.
Μετά την πολύνεκρη επίθεση κατά του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη στις 19 Αυγούστου, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για έναν τελικό συμβιβασμό.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 09:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις και εμπόδια για τον Μπους
 

Σταθερός στην πολιτική του στο Ιράκ δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις

Καθώς εντείνονται οι επικρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολιτική της χώρας στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τυχόν υποχώρηση μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας θα επιφέρει περισσότερες επιθέσεις.

Η ομιλία του κ. Μπους, που έγινε στο Μιζούρι, ήρθε τη στιγμή που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους μετά την επίσημη ανακοίνωση λήξης του πολέμου παρά κατά την διάρκεια της εκστρατείας για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν που διήρκεσε 6 εβδομάδες.

Συνολικά 169 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν είτε κατά την διάρκεια επιθέσεων είτε από δυτυχήματα από την 1η Μαίου.

Εσωτερικές επικρίσεις

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η πολιτική Μπους στο Ιράκ επικρίνεται δριμύτατα από τους πολιτικούς του αντιπάλους και ιδιαίτερα από τους υποψηφίους για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Μπομπ Γκρέιαμ είπε ότι ο κ. Μπους «προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι», ενώ ένας άλλος υποψήφιος, ο Ντικ Γκέπχαρντ, τόνισε ότι δεν κατανοεί πώς η κυβέρνηση δεν καταβάλλει προσπάθειες να πείσει άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, το ανησυχητικό για τον αμερικανό πρόεδρο είναι το γεγονός ότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά και η υποστήριξη του αμερικανικού λαού προς την πολιτική του στο Ιράκ.

Μπρέμερ

Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, εξάλλου, σε συνέντευξη του στην Washington Post είπε ότι θα χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, μόνο για τον επόμενο χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα στη χώρα, αλλά ο κ. Μπρέμερ προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση Μπους να αυξήσει τις δαπάνες της.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις συνεχείς επιθέσεις κατά συμπατριωτών του στρατιωτών, λέγοντας ότι δε συνιστούν στρατηγική απειλή.

Νέο επεισόδιο

Δύο ιρακινοί αστυνομικοί και δύο ανυποψίαστοι πολίτες έπεσαν νεκροί από την ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο της Βαγδάτης, μεταξύ της αστυνομίας και των αγνώστωνπου είχαν κλέψει ένα αυτοκίνητο.

Το νέο περιστατικό είναι ενδεικτικό της αναρχίας που επικρατεί στο Ιράκ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Η κρίσιμη κατάθεση Χουν
 

Ο Τζον Σκάρλετ κατέθεσε χθες στην επιτροπή Χάτον

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, καταθέτει στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια που οδήγησαν το σύμβουλο της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι, στο θάνατο.

Ο κ. Χουν θα κληθεί να απαντήσει πώς ακριβώς διέρευσε το όνομα του Κέλι στα μέσα ενημέρωσης.

Ο καθηγητής Κέλι, κατά τα φαινόμενα, αυτοκτόνησε τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του ονόματό του ως πιθανή πηγή ρεπορτάζ του BBC, που ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις εικασίες που εμφανίζονται στον Τύπο, ο Τζεφ Χουν ίσως χάσει τη θέση του από αυτήν την υπόθεση.

Ο ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος του υπουργείου του κ. Χουν έχει καταθέσει ότι ο υπουργός απέρριψε τη συμβουλή του να μην καταθέσει ο Κέλι στην επιτροπή της Βουλής.

Επιπλέον, ο κ. Χουν θα ερωτηθεί γιατί περιόρισε την αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής επιτροπής έτσι ώστε να μην ερωτηθεί ο Κέλι για τις γενικότερες απόψεις του σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ, κάτι που ίσως δε βόλευε την κυβέρνηση.

Στη χθεσινή του κατάθεση ο επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής των Βρετανικών μυστικών Υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι δέχθηκε κυβερνητικές πιέσεις για να αλλοιώσει τα στοιχεία του φακέλου.


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για τα πυρηνικά
 

Βορειοκορεατικός πύραυλος που έχει ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής

Στις τριήμερες διαπραγματεύσεις συμμετέχουν 6 χώρες - η Βόρειος και η Νότιος Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Η Ουάσινγκτον πιέζει για τον αμετάκλητο και επιβεβαιωμένο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκ-γιάνγκ. Η Βόρειος Κορέα, όμως, απορρίπτει τις προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες επιθεωρήσεων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Η Ιαπωνία που δηλώνει ότι απειλείται από τα πυρηνικά της γειτονικής χώρας, επιθυμεί και τη συζήτηση του θέματος των υπηκόων της που φέρονται να έχουν απάγει οι βορειοκορεατικές αρχές στο παρελθόν.

Tα κρατικά μέσα στη Βόρειο Κορέα, πάντως, μεταδίδουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν την εχθρική τους πολιτική, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Παράλληλα, ζητούν νομική εγγύηση ασφαλείας από την Ουάσινγκτον.


Παραίτηση αμερικανού αξιωματούχου

Στην Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την παραίτηση του Τζακ Πρίτσαρντ, ανωτάτου αξιωματούχου που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, σχολιάζει ότι η αποχώρηση του Πρίτσαρντ μπορεί να σηματοδοτεί τη «σκλήρυνση» της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Βορείου Κορέας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.