Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-26

  1. Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για το Κολούμπια
  2. Ελπίδες και φόβοι για το «πυρηνικό» Ιράν
  3. Υπόθεση Κέλι: Στήριξη στην κυβέρνηση Μπλερ
  4. Νέα αιματηρή επιδρομή στη Γάζα
  5. Ο ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ στο Λονδίνο
  6. Ιράκ: Νέα θύματα και συλλήψεις
  7. Ρουάντα: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα
  8. Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για το Κολούμπια
  9. Συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κορέας
  10. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ινδία
  11. Συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κορέας
  12. Σύλληψη Παλαιστινίων σε νοσοκομείο
  13. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ινδία
  14. Υπόθεση Κέλι: Zητούνται απαντήσεις
  15. Νικητής στη Ρουάντα ο Καγκάμε

Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για το Κολούμπια
 

ΟΙ επτά αστροναύτες που έχασαν τη ζωή τους επιστρέφοντας στη γή

Περίπου επτά μήνες μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο επτά αστροναυτών, η εξεταστική επιτροπή που ερευνά τα αίτια έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της, στην οποία περιλαμβάνονται σοβαρότατες κατηγορίες κατά της διαστημικής υπηρεσίας ΝΑΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το όλο ζήτημα.

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή προκλήθηκε από κομμάτι στερεού μονωτικού αφρού, το οποίο δημιούργησε οπή στο αριστερό φτερό του Κολούμπια.

Μέσω της οπής διείσδυσαν στο λεωφορείο, κατά την επαναφορά του στην ατμόσφαιρα, εύφλεκτα αέρια με το μοιραίο αποτέλεσμα.

Η επιτροπή κατηγορεί τη ΝΑΣΑ ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το ενδεχόμενο μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε κατά την απογείωση, ενώ γενικά διαπιστώνει προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της υπηρεσίας.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες και φόβοι για το «πυρηνικό» Ιράν
 

Αεροφωτογραφία πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Μαρκ Γκοτζέφσκι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι το Ιράν δέχεται να συζητήσει την υπογραφή πρωτοκόλλου στη «Συνθήκη περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών».

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει αιφνίδιες επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης από ομάδες ειδικών της ΔΕΑΕ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ιράν στη ΔΕΑΕ, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Αεροφωτογραφία του ιρανικού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ελ Μπουσρέχ
Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε αυστηρότερες επιθεωρήσεις αλλά επιθυμεί πρώτα να ξεκαθαριστούν «ορισμένα ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας».

Εξάλλου σε εμπιστευτικό της έγγραφο η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι το Ιράν αναβάθμισε τους τελευταίους μήνες την συνεργασία με τους επιθεωρητές.

Παράλληλα όμως αναφέρεται ότι η ΔΕΑΕ δεν είναι σε θέση να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει εάν η Τεχεράνη προβαίνει σε εμπλουτισμό ουρανίου.

Διπλωμάτης που υπηρετεί στην έδρα της ΔΕΑΕ στη Βιέννη θέλοντας να τηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι επιθεωρητές βρήκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της ιρανικής πόλης Νατάνζ σωματίδια υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Κέλι: Στήριξη στην κυβέρνηση Μπλερ
 

Ο Τζον Σκάρλετ προσέρχεται στην επιτροπή Χάτον

Στη Βρετανία κορυφώνεται από αυτή την εβδομάδα η έρευνα της επιτροπής Χάτον για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τον δόκτορα Ντέηβιντ Κέλι, σύμβουλο της κυβέρνησης Μπλέρ για τα όπλα του Ιράκ.

Σήμερα κατέθεσε ο ανώτατος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα πληροφοριών, Τζον Σκάρλετ, ο οποίος αρνήθηκε ότι δέχθηκε πολιτικές πιέσεις για να παραποιήσει το περιεχόμενο του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Επίσης υποστήριξε ότι ως πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών είχε τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων που συμπεριλήφθησαν στον περιβόητο πλέον φάκελο.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, που έχει χρηματίσει στο παρελθόν επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας (ΜΙ 6), χαρακτήρισε το περιεχόμενο του φακέλου «άσκηση που άξιζε τον κόπο» αλλά και «επίσημο έγγραφο που χρησίμευε στην τεκμηρίωση επιχειρημάτων για οτιδήποτε».


Πρωτοφανής στα βρετανικά χρονικά η δημόσια κατάθεση του «αρχικατασκόπου» Τζον Σκάρλετ
Ο κ. Σκάρλετ ρωτήθηκε επίσης εάν οι τελικές τροποποιήσεις του «φακέλου για το Ιράκ» ανταποκρίνονταν σε ακριβείς πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και δήλωσε ότι όσο καιρό είχε εκείνος τις σχετικές αρμοδιότητες, αποφάσιζε προσωπικά αν ήταν σκόπιμο και εφικτό να γίνονται παρόμοιες αλλαγές.

Όσον αφορά τέλος τον ανακριβή όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ισχυρισμό (που περιεχόταν στον φάκελο) ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ικανά να ενεργοποιηθούν σε 45 λεπτά, ο κ. Σκάρλετ είπε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ανώτατων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών το περιεχόμενο του φακέλου ήταν ικανοποιητικό.

Υπεράσπιση της απόφασης διαρροής

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε την Τρίτη και ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου σε θέματα ασφαλείας, Ντέηβιντ Όμαντ.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί κρίθηκε απαραίτητη η διαρροή του ονόματος του κυβερνητικού συμβούλου στον Τύπο» ο κ. Όμαντ απάντησε ότι εφόσον προέκυπτε ότι ο δόκτωρ Κέλι ήταν πίσω από ένα ρεπορτάζ που υπονόμευε την αξιοπιστία των κυβερνητικών υπηρεσιών, υπήρχε η υποχρέωση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Την Τετάρτη έχει κληθεί για να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Χάτον ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, πολιτικός προϊστάμενος του Ντέηβιντ Κέλι και θεωρούμενος από ορισμένους αναλυτές ως «υποψήφιος αποδιοπομπαίος τράγος» σε περίπτωση που καταλογιστούν ευθύνες για το θάνατο του καθηγητή στην κυβέρνηση.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρή επιδρομή στη Γάζα
 

Παρέλαση ενόπλων μελών της οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα

Πληροφορίες από την πόλη της Γάζας αναφέρουν ότι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση αργά το απόγευμα της Τρίτης εναντίον παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο και τον τραυματισμό 16 ατόμων.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας στόχος της επίθεσης ήταν αυτοκίνητο που εκινείτο μέσα στο προσφυγικό στρατόπεδο Ζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στη Γάζα
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες τον καταυλισμό, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση έλαβε μέρος και μία ισραηλινή πυραυλάκατος.

Η επίθεση έγινε καθώς την ίδια ώρα ο μετριοπαθής πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έφτανε στη Λωρίδα της Γάζας για να συζητήσει με ηγέτες των Παλαιστινίων πως θα αντιμετωπισθεί η πρόσφατη έξαρση της βίας στην περιοχής.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων από τις 21 Αυγούστου έως σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.


Παρά τις προσπάθειες του Μαχμούντ Αμπάς, συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή
Η προηγούμενη έγινε την Κυριακή και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη της οργάνωσης Χαμάς.

Από την ισραηλινή επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκε το ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, Ισμαήλ Αμπου Σανάμπ, και δύο σωματοφύλακές του.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 18:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ στο Λονδίνο
 

Πλάνο από τον τόπο της έκρηξης στο Μπουένος Άιρες το 1994

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Αχανί πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η επιβάρυνση των σχέσεων με τη Βρετανία εξ αιτίας της σύλληψης του Χαντί Σολαϊμανπούρ, πρώην πρεσβευτή του Ιράν στην Αργεντινή.

Ο Ιρανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρό.

Ο Σολαϊμανπούρ που σπούδαζε στην Αγγλία, κατηγορείται από τις αρχές της Αργεντινής για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Άιρες το 1994, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από δικαστήριο του Μπουένος Άιρες.

Το Ιράν, που αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της τότε διπλωματικής της αντιπροσωπείας στη βομβιστική ενέργεια, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Σολαϊμανπούρ και προειδοποίησε για σοβαρή διαταραχή των σχέσεών του με τη Βρετανία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τελικά το Ιράν επιδιώκει να προλάβει την επιδείνωση, καθώς οι σχέσεις της με το Λονδίνο έχουν βελτιωθεί.

Ο ίδιος υποδεικνύει ότι ο κ. Στρο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επισκέψεις στην ιρανική πρωτεύουσα, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 17:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Νέα θύματα και συλλήψεις
 


Αμερικανοί στρατιώτες ερευνούν σπίτι στην πόλη Χαλίς
Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενέδρας στο Ιράκ, ενώ δύο συνάδελφοί του τραυματίσθηκαν στο αιματηρό επεισόδιο.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο κοντά στην πόλη Χαμαρίγια, βορειοδυτικά της Βαγδάτης πυροδοτήθηκε τη στιγμή που η στρατιωτική φάλαγγα περνούσε από το σημείο αυτό.

Με τη νέα αιματηρή επίθεση αυξάνεται σε 139 ο αριθμός των νεκρών από εχθρικά πυρά, από τότε που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος της μείζονος πολεμικής επιχείρησης την 1η Μαΐου.

Επίσης με το σημερινό θάνατο ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών μετά το τέλος του πολέμου υπερβαίνει τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Σε άλλες εξελίξεις

•Οι Αμερικανοί πεζοναύτες παρέδωσαν σε βουλγαρικές δυνάμεις τον επιχειρησιακό έλεγχο της πόλης Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκαν εκεί πολωνικά στρατεύματα.

•Και η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Όξφαμ απέσυρε όλο το αλλοδαπό προσωπικό της από το Ιράκ, επικαλούμενη τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων

Εξάλλου οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες στρατιώτες τους επέδραμαν σε περιοχές βορείως της Βαγδάτης, συλλαμβάνοντας άτομα που θεωρούν ότι ενέχονται σε επιθέσεις κατά Αμερικανών και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι επιδρομές έγιναν στην πόλη Χαλίς, 65 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, αλλά και στην περιοχή της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πάνω από 20 ύποπτοι συνελήφθησαν στα πλαίσια των συνεχιζόμενων – όπως σημείωσε – επιχειρήσεων.

Ιρακινή προειδοποίηση προς Άγκυρα

Στο μεταξύ η προγραμματιζόμενη αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από εκπροσώπους του ιρακινού λαού.

«Κόλαση περιμένει τα τουρκικά στρατεύματα εάν αναπτυχθούν στο κεντρικό Ιράκ» αντικαθιστώντας τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο κυβερνήτης της πόλης Φαλούτζα, όπου συνεχίζονται σε καθημερινή βάση επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 17:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρουάντα: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα
 

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Ρουάντα Φαουστίν Τουαγκιραμούνγκου

Αμφισβητεί η αντιπολίτευση στη Ρουάντα το αποτέλεσμα των εκλογών της Δευτέρας, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο νυν μεταβατικός πρόεδρος Πολ Καγκάμε με ποσοστό 94%.

Ο βασικότερος αντίπαλος του κ. Καγκάμε στις εκλογές, Φαουστίν Τουαγκιραμούνγκου, δήλωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, πριν το αναγνωρίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Προηγουμένως κύκλοι που πρόσκεινται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης ζητούσαν την επανάληψη των εκλογών -των πρώτων στη χώρα της κεντρικής Αφρικής μετά τη γενοκτονία του 1994- και έκαναν λόγο για κλίμα «νοθείας και εκφοβισμού», το οποίο καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Τουαγκιραμούνγκου ανέρχεται στο 3,5%, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Πολ Καγκάμε πάντως πανηγύρισαν στην πρωτεύουσα Κιγκάλι τη νίκη του, ενώ ο ίδιος τη χαρακτήρισε «ελπίδα» για ολόκληρο το λαό της χώρας.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για το Κολούμπια
 

ΟΙ επτά αστροναύτες που έχασαν τη ζωή τους επιστρέφοντας στη γή

Περίπου επτά μήνες μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο επτά αστροναυτών, η εξεταστική επιτροπή που ερευνά τα αίτια έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της, στην οποία περιλαμβάνονται σοβαρότατες κατηγορίες κατά της διαστημικής υπηρεσίας ΝΑΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το όλο ζήτημα.

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή προκλήθηκε από κομμάτι στερεού μονωτικού αφρού, το οποίο δημιούργησε οπή στο αριστερό φτερό του Κολούμπια.

Μέσω της οπής διείσδυσαν στο λεωφορείο, κατά την επαναφορά του στην ατμόσφαιρα, εύφλεκτα αέρια με το μοιραίο αποτέλεσμα.

Η επιστροπή κατηγορεί τη ΝΑΣΑ ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το ενδεχόμενο μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε κατά την απογείωση, ενώ γενικά διαπιστώνει προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της υπηρεσίας.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κορέας
 

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Koρέας είναι το αντικείμενο των συνομιλιών του Πεκίνου

Στο Πεκίνο προσέρχονται οι αντιπροσωπείες των έξι χωρών για τις αυριανές συνομιλίες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι συνομιλίες, στις οποίες παίρνουν μέρος η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία, αποσκοπούν στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε από την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τον τερματισμό του οποίου ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανειλημμένα μέχρι τώρα η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως προϋποθέσεις για τη αποδοχή του αμερικανικού αιτήματος την υπογραφή με τις ΗΠΑ συμφώνου μη επίθεσης και την ανάπτυξη πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση των συνομιλιών του Πεκίνου.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα συνάντηση Ρώσων και Βορειοκορεατών αντιπροσώπων.

Στη Σεούλ ανακοινώθηκε ότι ένα 24ωρο πριν τις συνομιλίες του Πεκίνου σκάφη του νοτιοκορεατικού ναυτικού έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον περιπολικού της Βόρειας Κορέας που έπλεε σε διαφιλονικούμενη ζώνη.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 09:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ινδία
 

Οι αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της Βομβάης

Η αστυνομία σε όλη τη χώρα έχει τεθεί σε επιφυλακή, εστιάζοντας την προσοχή της σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών των πολύνεκρων επιθέσεων στη Βομβάη.

Πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, η πρώτη κοντά σέ ένα από τα πιο διάσημα ινδικά μνημεία, την Πύλη της Ινδίας και η δεύτερη κοντά σε ένα ναό.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

Ωστόσο, ινδοί πολιτικοί και αξιωματούχοι υποδεικνύουν ως πιθανότερους δράστες τα μέλη μιας απαγορευμένης οργάνωσης ισλαμιστών φοιτητών, το «Ισλαμικό Κίνημα Φοιτητών της Ινδίας».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒBC, μικρές ομάδες Ινδών προσέρχονται στα σημεία των εκρήξεων ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ενώ οι κάτοικοι της πόλης έχουν υποστεί σοκ.

Γκουτζαράτ

Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνδέουν τις επιθέσεις με τη συνεχιζόμενη θρησκευτική ένταση στο κρατίδιο Γκουτζαράτ.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχε τοποθετηθεί σε ταξί που βρισκόταν κοντά σε γκρουπ τουριστών από το κρατίδιο αυτό.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορική περιοχή όπου διατηρούν καταστήματα έμποροι που κατάγονται, κυρίως, από το Γκουτζαράτ.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί ιδιαίτερα στο Γκουτζαράτ, όπου συγκεντρώνονται προσκυνητές για μία μεγάλη ινδουϊστική γιορτή.

Οι σοροί ορισμένων από τα θύματα θα μεταφερθούν στο κρατίδιο.

Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει τη θεωρία των ινδικών αρχών είναι η χθεσινή ανακάλυψη πυροκροτητών και εμποδίων σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Βομβάη με το Γκουτζαράτ.

Πέρυσι, σχεδόν 2 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν σε συμπλοκές στο Γκουτζαράτ, που ακολούθησαν την απανθράκωση περίπου 60 ινδουϊστών προσκυνητών, όταν μουσουλμάνοι έβαλαν φωτιά στο τρένο που τους μετέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες αναφορές, τις τελευταίες ημέρες τα πνεύματα μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων στη χώρα είχαν οξυνθεί, με αφορμή την πρόθεση ανέγερσης ινδουϊστικού ναού στην Αγιόντια, του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, τοποθεσία με θρησκευτική σημασία και για τις δύο πλευρές.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 10:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β.Κορέας
 

Το πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και προστριβές

Στο Πεκίνο προσέρχονται οι αντιπροσωπείες των έξι χωρών για τις αυριανές συνομιλίες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι συνομιλίες, στις οποίες παίρνουν μέρος η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία, αποσκοπούν στην άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε από την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τον τερματισμό του οποίου ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανειλημμένα μέχρι τώρα η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως προϋποθέσεις για τη αποδοχή του αμερικανικού αιτήματος την υπογραφή με τις ΗΠΑ συμφώνου μη επίθεσης και την ανάπτυξη πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση των συνομιλιών του Πεκίνου.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα συνάντηση Ρώσων και Βορειοκορεατών αντιπροσώπων.

Στη Σεούλ ανακοινώθηκε ότι ένα 24ωρο πριν τις συνομιλίες του Πεκίνου σκάφη του νοτιοκορεατικού ναυτικού έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον περιπολικού της Βόρειας Κορέας που έπλεε σε διαφιλονικούμενη ζώνη.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Παλαιστινίων σε νοσοκομείο
 

Αλλεπάλληλες οι προκλήσεις έντασης στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε νοσοκομείο της πόλης Ναμπλούς στη δυτική όχθη του Ιορδάνη και συνέλαβαν δύο Παλαιστινίους μαχητές που νοσηλεύονταν εκεί.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη της οργάνωσης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρωντου Αλ Ακσά, που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ του παλαιστινίου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δύο άνδρες είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο Ραφιντιέ την περασμένη Παρασκευή με τραύματα από σφαίρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο του νοσοκομείου, επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας γύρω από αυτό και μετέφεραν τους δύο Παλαιστινίους σε στρατιωτικά ασθενοφόρα που τους περίμεναν.

Το ισραηλινό κρατικό ραιόφωνο μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ, όπου και θα εξεταστούν από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Σιν Μπετ), σχετικά με τις κατηγορίες συμμετοχής σε επιθέσεις κατά στόχων στο έδαφος του Ισραήλ.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ινδία
 

Οι αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της Βομβάης

Η αστυνομία σε όλη τη χώρα έχει τεθεί σε επιφυλακή, εστιάζοντας την προσοχή της σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κτίρια θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών των πολύνεκρων επιθέσεων στη Βομβάη.

Πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, η πρώτη κοντά σέ ένα από τα πιο διάσημα ινδικά μνημεία, την Πύλη της Ινδίας και η δεύτερη κοντά σε ένα ναό.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150. Ωστόσο, ινδοί πολιτικοί και αξιωματούχοι υποδεικνύουν ως πιθανότερους δράστες τα μέλη μιας απαγορευμένης οργάνωσης ισλαμιστών φοιτητών, το «Ισλαμικό Κίνημα Φοιτητών της Ινδίας» με τη συνδρομή ενόπλων οργανώσεων από το Κασμίρ, που έχουν την πακιστανική υποστήριξη.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της εμπορικής πρωτεύουσας της Ινδίας εκτίμησε ότι η ισλαμική μαχητική οργάνωση Λασκάρ ε Τοϊμπα, που εδρέυει στο Πακιστάν, είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις. Η οργάνωση κατηγορείται από το Δελχί για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2001, κατά την οποία 15 άτομα σκοτώθηκαν.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα πνεύματα μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων στη χώρα είχαν οξυνθεί, με αφορμή την πρόθεση ανέγερσης ινδουϊστικού ναού στην Αγιόντια, του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, τοποθεσία με θρησκευτική σημασία και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒBC, μικρές ομάδες Ινδών προσέρχονται στα σημεία των εκρήξεων ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Οι κάτοικοι της Βομβάης έχουν υποστεί σοκ, ενώ η αστυνομία αναζητά μια οικογένεια τουριστών που είχε νοικιάσει ένα από τα ταξί που είχαν παγιδευθεί.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόθεση Κέλι: Zητούνται απαντήσεις
 

Τα όσα οδήγησαν στο θάνατο τον κυβερνητικό σύμβουλο δρ Κέλι εξετάζει η επιτροπή Χάτον

Η εβδομάδα που διανύουμε προμηνύεται ως μία από τις πλέον δραματικές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βρετανίας, καθώς ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Τζεφ Χουν, και ο πρόεδρος του BBC Γκάβιν Ντέιβις θα εξεταστούν ενώπιον της επιτροπής που ερευνά πως οδηγήθηκε στο θάνατο ο κυβερνητικός σύμβουλος δρ Ντέιβιντ Κέλι.

O κ. Μπλερ το τελευταίο τριήμερο είχε σειρά διαβουλεύσεων με νομικούς συμβούλους της κυβέρνησής του, προετοιμάζοντας την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής του δικαστή λόρδου Χάτον.

Τζον Σκάρλετ

Σειρά πάντως σήμερα να καταθέσει στην επιτροπή έχει ένας μάρτυρας που χαρακτηρίζεται "κλειδί" για την υπόθεση. Πρόκειται για τον επικεφαλής της επιτροπής που συντονίζει τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Τζον Σκάρλετ.

Ο κ. Σκάρλετ αναμένεται να ερωτηθεί κατά πόσο δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση Μπλερ ώστε να διογκώσει ορισμένα στοιχεία της έκθεσης για το ιρακινό οπλοστάσιο και κατά πόσο υπάκουσε σε πιθανές παρόμοιες προτροπές.

Έγγραφα – φωτιά στη δημοσιότητα

Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός προετοίμαζε τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει, η επιτροπή Χάτον δημοσίευσε στο Διαδίκτυο εκατοντάδες έγγραφα που συνήθως καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας.

Οι ηλεκτρονικές επιστολές, τα σημειώματα και υπομνήματα που δημοσιεύονται αποτελούν τμήμα της αλληλογραφίας ανάμεσα σε κλιμάκια της κυβέρνησης και του ΒΒC, έγγραφα που λόγω του εμπιστευτικού τους χαρακτήρα θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας υπό κανονικές συνθήκες μετά την παρέλευση τριακονταετίας.

Η δημοσίευση των εγγράφων αυτών επιτείνει την πίεση στους κόλπους της κυβέρνησης των Εργατικών και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάθεση του κ. Μπλερ το πρωί της Πέμπτης 28 Αυγούστου, θα κρίνει εν πολλοίς την πολιτική του καριέρα.


Υπό το βλέμμα του έμπειρου δικαστή Λόρδου Χάτον θα εξεταστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός
Στις 10:30 ακριβώς τοπική ώρα ο Τόνι Μπλερ θα παρουσιαστεί στην αίθουσα 73 του κεντρικού δικαστηρίου του Λονδίνου και επί περίπου δυόμισι ώρες θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των νομικών της επιτροπής Χάτον.

Έχοντας στο παρελθόν ασκήσει τη δικηγορία ο κ. Μπλερ δεν αναμένεται να νοιώσει παρείσακτος μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Θα πρέπει βέβαια να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις, αλλά σε αντίθεση με την «Ώρα του πρωθυπουργού» ή μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο επικεφαλής των νομικών της επιτροπής δεν αναμένεται να κάνει τον πρωθυπουργό να χάσει τον ειρμό των σκέψεών του, διακόπτοντας τις απαντήσεις του.

Καίρια ερωτήματα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ερωτηθεί για το ρόλο που τυχόν διαδραμάτισε στην απόφαση να διαρρεύσει τεχνηέντως στη δημοσιότητα το όνομα του δόκτορος Ντέηβιντ Κέλι.


Την Πέμπτη θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Χάτον ο Τόνι Μπλερ
Σίγουρα θα ερωτηθεί εάν είχε ανάμιξη στην προετοιμασία του περιβόητου πλέον «πρώτου φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ», το περιεχόμενο του οποίου έχει αποδειχθεί ανακριβές.

Επίσης θα ερωτηθεί σχετικά με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της διαδικασίας, όπως η γνώμη που εξέφρασε ο επικεφαλής προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου, Τζόναθαν Πάουελ, ότι δηλαδή η πληροφορία περί άμεσου κινδύνου από το Ιράκ στερείτο βασιμότητας.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών σε θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Μένζις Κάμπελ, που τυγχάνει και νομικός περιμένει από τους συναδέλφους του της Επιτροπής Χάτον να εξετάσουν κατ' εξαντλητικό τρόπο τον κ. Μπλερ.

«“Ποιος είχε και κατά πόσο την ευθύνη για τη σύνταξη του Φακέλου για το Ιράκ, όταν μιλώντας ενώπιον της Βουλής χαρακτήριζε την ιρακινή απειλή παρούσα και σοβαρή;” είναι ένα μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο Τόνι Μπλερ» λέει ο κ. Κάμπελ.

Βέλη κατά υπουργού

Μία ημέρα πριν την κατάθεση του κ. Μπλερ στην αίθουσα 73 θα παρουσιαστεί ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος αμείλικτων ερωτημάτων για το χειρισμό της υπόθεσης Κέλι.

Μερικά από τα ερωτήματα αυτά είναι:


Αντιμέτωπος με σειρά ερωτημάτων ο Τζεφ Χουν
- Ασκήθηκαν πιέσεις και τι είδους στον Βρετανό επιστήμονα από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου;

- Τι ρόλο έπαιξε στην απόφαση διαρροής του ονόματος Κέλι στον Τύπο ;

- Έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τον σύμβουλο και υφιστάμενό του ;

Όπως αποκαλύφθηκε, όταν έγινε γνωστό το όνομα του κυβερνητικού συμβούλου που αποτέλεσε τη βάση ρεπορτάζ του ΒΒC για την παραποίηση στοιχείων σχετικά με την ιρακινή απειλή, ο κ. Χουν αγνόησε τις συστάσεις συμβούλων του που έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψει τη δημόσια εξέταση του δόκτορος Κέλι από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το BBC στην επιτροπή

Στα ερωτήματα της επιτροπής Χάτον θα κληθεί να απαντήσει αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέηβις.


Ο Γκάβιν Ντέηβις θα κληθεί να υπερασπισθεί τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από το BBC
Λίγες ώρες μετά το τέλος της κατάθεσης Μπλερ ο κ. Ντέηβις θα αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, τόσο για τη δημοσιογραφική κάλυψη της όσο και για τη στήριξη που παρείχε το διοικητικό συμβούλιο στους συντάκτες όταν αυτοί βρέθηκαν στη «γραμμή πυρός» του κυβερνητικού συμβούλου Άλιστερ Κάμπελ.

Μερικοί από τους μάρτυρες ίσως κληθούν στο μέλλον να καταθέσουν εκ νέου ή να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση, αναλόγως με τα ευρήματα της επιτροπής Χάτον, αλλά η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2003 - 07:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Νικητής στη Ρουάντα ο Καγκάμε
 

Θριαμβευτής των εκλογών ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, πανηγυρίζουν τη διαφαινόμενη επανεκλογή του μεταβατικού ηγέτη της χώρας στο ανώτερο πολιτικό αξίωμα, στις πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην αφρικανική χώρα, μετά από τη γενοκτονία του 1994.

Ο κ. Καγκάμε έχει κερδίσει το 94% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής.

Στην πανηγυρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ρουάντα είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει την ελπίδα σε ολόκληρο το λαό της χώρας.

Ο κ.Καγκάμε, που ανήκει στη φυλή των Τούτσι, έχει την αναγνώριση τόσο των ομοφύλων του όσο και της αντίπαλης φυλής των Χούτου, ότι προώθησε την εθνική συμφιλίωση μετά από τη γενοκτονία, κατά την οποία ένα εκατομμύριο άτομα, κυρίως Τούτσι, έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στο Κιγκάλι μεταδίδει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά εξαιρέθηκαν της εκλογικής διαδικασίας, ενώ πολλοί οπαδοί τους συνελήφθησαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.