Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-17

  1. Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των Ισραηλινών
  2. Βίαια επεισόδια στο Ιράν
  3. Προς πολιτική συμφωνία στη Λιβερία
  4. Αντιαμερικανικό ξέσπασμα στο Πακιστάν
  5. Νέα συμπλοκή με Ταλιμπάν
  6. Προς πολιτική συμφωνία στη Λιβερία
  7. Αναταραχή στο Ιράκ
  8. Αναταραχή στο Ιράκ
  9. Σε επιφυλακή η Ινδονησία
  10. Το κυνήγι της φάλαινας
  11. Σε επιφυλακή η Ινδονησία
  12. Πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβερία

Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των Ισραηλινών
 

Παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα ισραηλινά στρατεύματα στις πόλεις της Δυτικής Όχθης

Τα μέλη των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων που βρίσκονται στη λίστα των καταζητούμενων του Ισραήλ, θα μπορούν να παραμείνουν στις πόλεις τους, εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα απέχουν από οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση κατά ισραηλινών στόχων.

Αυτό προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών, μετά από διαπραγματεύσεις δύο ημερών, με στόχο τον περιορισμό των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών στοιχείων, ώστε να προωθηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε αρχικά να αποσύρει τις δυνάμεις του και από άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα με την Ιεριχώ και την Καλκίλια και συνεχίζοντας μέχρι τα τέλη του μήνα με την Τουλκάρμ και τη Ραμάλα. Ωστόσο, λόγω διαφωνιών της τελευταίας στιγμής για τους όρους της αποχώρησης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Η συμφωνία επικυρώθηκε σήμερα από την Κνεσέτ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι «το μπαλάκι έχει πλέον περάσει στην παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία είτε θα ελέγξει τους ενόπλους είτε θα διακινδυνεύσει την ολική κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας».


Παλαιστινιακές Αερογραμμές

Την ίδια ώρα, ο παλαιστίνιος υπουργός Μεταφορών, Σα'ντί αλ-Κουρούνζ, ανακοίνωσε ότι ο εθνικός αερομεταφορέας, Παλαιστινιακές Αερογραμμές, θα ξεκινήσει την Πέμπτη και πάλι τις πτήσεις, μετά από 13 μήνες, με πρώτη αυτή προς την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Οι πτήσεις προς Κάιρο αναμένεται να ξεκινήσουν σε μία εβδομάδα. Οι πτήσεις θα εκτελούνται από το αεροδρόμιο Αλ Αρίς της Αιγύπτου, περίπου 70 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 19:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Βίαια επεισόδια στο Ιράν
 

Συνεχή είναι τα επεισόδια μεταξύ ιρανών αστυνομικών και διαδηλωτών σε κεντρική επαρχία της χώρας

Οχτώ άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πόλη Σαμιρόμ, του κεντρικού Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες διοικητικές αλλαγές στην επαρχία όπου ανήκει η πόλη. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της πόλης αντιδρούν στη διοικητική προσάρτηση του γειτονικού χωριού Βαρντάστ.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και έσπασαν τζάμια καταστημάτων, σπιτιών, άλλων κτιρίων και αυτοκινήτων. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Τα πρώτα επεισόδια προκλήθηκαν με την έναρξη των διαδηλώσεων, πριν από τρεις ημέρες. Μέχρι και την Κυριακή, 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς πολιτική συμφωνία στη Λιβερία
 

Απέδωσαν τελικά καρπούς οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπλα και των ανταρτών

Διέξοδος διαφαίνεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβερία, μεταξύ της νέας κυβέρνησης του Μόουζες Μπλα, των οργανώσεων των ανταρτών, διαμεσολαβητών των γειτονικών κρατών της δυτικής Αφρικής και απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών.

Μία εκ των κυρίων ανταρτικών οργανώσεων, η LURD, ανακοίνωσε ότι παραιτείται του αιτήματος ανάληψης του αξιώματος του αντιπροέδρου στη νέα μεταβατική κυβέρνηση, που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Λιβερία. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Οι χώρες της δυτικής Αφρικής φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή των ανταρτών στο νέο διοικητικό σχήμα της χώρας. Είχαν μάλιστα απειλήσει με διακοπή των συνομιλιών εφόσον οι αντάρτες επέμεναν στο αίτημα τους.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ζακ Κλάιν, δήλωσε αισιόδοξος ότι μια πλήρης πολιτική συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπλα και οι αντάρτες είχαν υπογράψει συμφωνία που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών οργανώσεων αρωγής σε όλη την λιβεριανή επικράτεια, παρέχοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών τους.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί για τις χιλιάδες των εξαθλιωμένων από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβεριανών. Ο κ. Κλάιν, παράλληλα, δήλωσε ότι θα συζητήσει με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. για το θέμα της άμεσης αποκατάστασης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι να αποφασιστεί το πλαίσιο και οι διαδικασίες ανάδειξης μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβερία τον Οκτώβριο, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε δύο χρόνια, με την υποστήριξη ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιαμερικανικό ξέσπασμα στο Πακιστάν
 

Εξοργισμένο το πλήθος των σιιτών που επιτέθηκε εναντίον καταστημάτων αμερικανικών συμφερόντων

Εκατοντάδες σιίτες Πακιστανοί επιτέθηκαν εναντίον καταστήματος φαστ-φουντ αμερικανικής εταιρείας και άλλων αμερικανικών εμπορικών αντιπροσωπειών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών, που συνόδευσαν την κηδεία ενός ομόθρησκού τους γιατρού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα πέταξαν πέτρες και τούβλα σε ένα εστιατόριο KFC και στη συνέχεια το κατέστρεψαν καίγοντάς το. Από την οργή των διαδηλωτών δε γλίτωσαν επίσης ένα αστυνομικό τμήμα και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο κατηγορούσε τις ΗΠΑ για το θάνατο του γιατρού, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμούς αγνώστων το Σάββατο, αλλά και για το θάνατο ενός ακόμα σιίτη μουσουλμάνου, σε διαφορετικό περιστατικό.

Πριν από ένα μήνα, 53 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αναταραχών στην πρωτεύουσα Καράτσι. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δολοφονικές ενέργειες, όπως και η πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός τεμένους σιιτών στην Κουέτα, οφείλεται σε θρησκευτικές διαφορές μεταξύ μουσουλμάνων.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 19:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα συμπλοκή με Ταλιμπάν
 

Όλο και συχνότερες είναι οι επανεμφανίσεις των Ταλιμπάν σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 15 ένοπλοι, που θεωρήθηκαν ύποπτοι διασυνδέσεων με το ανατραπέν καθεστώς των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις αρχές ασφαλείας του Αφγανιστάν στην επαρχία Πακτίκα. Από την ίδια συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και επτά αστυνομικοί.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Μοχάμεντ Αλί Τζαλαλί, δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε μετά από επίθεση εκατοντάδων ατόμων εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Μπαρμάλ, νότια της καμπούλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αντάρτες, οπλισμένοι με ρουκέτες και πολυβόλα, κατέλαβαν το κτίριο που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα και το κράτησαν υπό τον έλεγχό τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκα κατά την προσπάθεια των ανταρτών να δραπετεύσουν από τον κλοιό των αφγανών αστυνομικών. Όσοι διέφυγαν, θεωρείται ότι πέρασαν τα σύνορα με το Πακιστάν.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς πολιτική συμφωνία στη Λιβερία
 

Απέδωσαν τελικά καρπούς οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπλα και των ανταρτών

Διέξοδος διαφαίνεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβερία, μεταξύ της νέας κυβέρνησης του Μόουζες Μπλα, των οργανώσεων των ανταρτών, διαμεσολαβητών των γειτονικών κρατών της δυτικής Αφρικής και απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών.

Μία εκ των κυρίων ανταρτικών οργανώσεων ανακοίνωσε ότι παραιτείται του αιτήματος ανάληψης του αξιώματος του αντιπροέδρου στη νέα μεταβατική κυβέρνηση, που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Λιβερία. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Οι χώρες της δυτικής Αφρικής φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή των ανταρτών στο νέο διοικητικό σχήμα της χώρας. Είχαν μάλιστα απειλήσει με διακοπή των συνομιλιών εφόσον οι αντάρτες επέμεναν στο αίτημα τους.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ζακ Κλάιν, δήλωσε αισιόδοξος ότι μια πλήρης πολιτική συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί εντός των επόμενων ωρών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπλα και οι αντάρτες είχαν υπογράψει συμφωνία που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των διεθνών οργανώσεων αρωγής σε όλη την λιβεριανή επικράτεια, παρέχοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών τους.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί για τις χιλιάδες των εξαθλιωμένων από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβεριανών.

Στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι να αποφασιστεί το πλαίσιο και οι διαδικασίες ανάδειξης μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβερία τον Οκτώβριο, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε δύο χρόνια, με την υποστήριξη ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 16:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναταραχή στο Ιράκ
 

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ενέργειες δολιοφθοράς και οι επιθέσεις στο Ιράκ

Ο στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ λέει ότι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους στη φυλακή της Βαγδάτης. 59 άλλα άτομα έχουν τραυματιστεί. Για το συμβάν δεν υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στον αγωγό πετρελαίου στο Μπάιτζι του βορείου Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Σαμποτάζ

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η ότι η πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου, το Σάββατο, στον σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.


Σε αυτή τη φάση πιστεύουμε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον αγωγό
Υπουργός Πετρελαίου Ιράκ

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τμήμα του αγωγού στο Μπάιτζι, βόρεια του Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός κυβερνήτης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, λέει ότι το κλείσιμο του αγωγού – έστω και προσωρινά – θα κοστίζει στη χώρα 7 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, προβλήματα παρουσιάζονται και σε αγωγό νερού της χώρας ο οποίος έσπασε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή και να διακοπεί η υδροδότηση στα βόρεια της χώρας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η βλάβη και στον αγωγό του νερού δεν είναι τυχαία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν για υπονόμευση των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Ένας Δανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ένοπλους Ιρακινούς στη Βασόρα. Το περιστατικό συνέβη όταν άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι Ιρακινοί για να πραγματοποιήσουν έλεγχο ρουτίνας. Στο επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους και δύο Ιρακινοί.

•Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων ενώ έφευγαν από εστιατόριο της Βαγδάτης.

•Ο διοικητής της αστυνομίας στη Μοσούλη τραυματίστηκε και δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

Παλιοί αγωγοί

Ο διορισμένος από τους Αμερικανούς υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Θαμίρ Γκαμπντάν, είπε ότι πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.

«Σε αυτή τη φάση πιστεύουμε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον αγωγό».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια στο Ιράκ.

«Στο προηγούμενο καθεστώς, υπήρχε αστυνομία για το πετρέλαιο, στρατός και συνεργασία με τους φύλαρχους» δήλωσε ο Θαμίρ Γκαμπντάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τώρα όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχει κενό στην ασφάλεια.»

Οι περισσότεροι αγωγοί του Ιράκ είναι παλαιοί και σκουριασμένοι καθώς δεν λειτουργούσαν τα χρόνια των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στη χώρα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πετρελαιαγωγός του βορείου Ιράκ είχε αρχίσει να λειτουργεί μόλις πριν τρεις μέρες, αλλά αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν βασικό σημείο του αμερικανικού προγράμματος ανοικοδόμησης του Ιράκ, μετά τον πόλεμο.

Προς το παρόν το ιρακινό πετρέλαιο εξάγεται μόνο από το λιμάνι της Βασόρας στο νότο.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 15:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναταραχή στο Ιράκ
 


Ο στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ λέει ότι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους στη φυλακή της Βαγδάτης. 59 άλλα άτομα έχουν τραυματιστεί. Για το συμβάν δεν υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στον αγωγό πετρελαίου στο Μπάιτζι του βορείου Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Σαμποτάζ

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η ότι η πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου, το Σάββατο, στον σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.


Σε αυτή τη φάση πιστεύουμε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον αγωγό
Υπουργός Πετρελαίου Ιράκ

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τμήμα του αγωγού στο Μπάιτζι, βόρεια του Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός κυβερνήτης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, λέει ότι το κλείσιμο του αγωγού – έστω και προσωρινά – θα κοστίζει στη χώρα 7 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, προβλήματα παρουσιάζονται και σε αγωγό νερού της χώρας ο οποίος έσπασε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή και να διακοπεί η υδροδότηση στα βόρεια της χώρας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η βλάβη και στον αγωγό του νερού δεν είναι τυχαία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν για υπονόμευση των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Ένας Ολλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ένοπλους Ιρακινούς στη Βασόρα. Το περιστατικό συνέβη όταν άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι Ιρακινοί για να πραγματοποιήσουν έλεγχο ρουτίνας. Στο επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους και δύο Ιρακινοί.

•Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων ενώ έφευγαν από εστιατόριο της Βαγδάτης.

•Ο διοικητής της αστυνομίας στη Μοσούλη τραυματίστηκε και δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν σε ενέδρα.

Παλιοί αγωγοί

Ο διορισμένος από τους Αμερικανούς υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Θαμίρ Γκαμπντάν, είπε ότι πυρκαγιά που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον σημαντικό αγωγό προς την Τουρκία, οφείλεται σε σαμποτάζ.

«Σε αυτή τη φάση πιστεύουμε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον αγωγό».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια στο Ιράκ.

«Στο προηγούμενο καθεστώς, υπήρχε αστυνομία για το πετρέλαιο, στρατός και συνεργασία με τους φύλαρχους» δήλωσε ο Θαμίρ Γκαμπντάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τώρα όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχει κενό στην ασφάλεια.»

Οι περισσότεροι αγωγοί του Ιράκ είναι παλαιοί και σκουριασμένοι καθώς δεν λειτουργούσαν τα χρόνια των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στη χώρα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πετρελαιαγωγός του βορείου Ιράκ είχε αρχίσει να λειτουργεί μόλις πριν τρεις μέρες, αλλά αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν βασικό σημείο του αμερικανικού προγράμματος ανοικοδόμησης του Ιράκ, μετά τον πόλεμο.

Προς το παρόν το ιρακινό πετρέλαιο εξάγεται μόνο από το λιμάνι της Βασόρας στο νότο.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή η Ινδονησία
 

Οι αρχές καταζητούν και άλλα άτομα για τρομοκρατική δράση

Η αστυνομία στην Ινδονησία συνέλαβε δέκα άτομα σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάρριοτ» της Τζακάρτα, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κατά την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Ο διοικητής της αστυνομίας, Ντάι Μπαχτιάρ είπε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιδρομές αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους καταζητούμενους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται νέες συλλήψεις.

«Πρώτα συλλάβαμε τους έξι κατηγορούμενους και μετά τους τέσσερις.»

«Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αναζητούμε και άλλα άτομα», είπε ο διοικητής.

Σφαγή και Χάος στο Μάρριοτ

Ήδη, ένας 28χρονος άνδρας, ο Ασμάρ Λατινσάνι, θεωρείται από την αστυνομία ως ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση στο αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε το κεφάλι του και αναγνωρίστηκε από δύο φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τη σύλληψη ενός εκ των πλέον καταζητούμενων για τρομοκρατική δράση, του Ριντουάν μπιν Ισαμουντίν, γνωστού και ως Χαμπαλί, ο οποίος θεωρείται ο συνδετικός κρίκος της οργάνωσης Τζεμάαα Ισλαμίγια με την Αλ Κάιντα.

Επίσης πιστεύεται ότι ήταν ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων σε κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ανθρώπων.

Την Κυριακή, η Ινδονησία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς γιορτάζει τα 58 χρόνια ανεξαρτησίας της και εκφράζονται φόβοι για νέα επίθεση.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 09:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το κυνήγι της φάλαινας
 

Η Ισλανδία λέει ότι υπάρχουν πολλές πλέον φάλαινες

Στην Ισλανδία, για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι της φάλαινας.


Η φαλαινοθηρία ανήκει στο παρελθόν της Ισλανδίας και εκεί πρέπει να παραμείνει
Γκρίνπις
Την Κυριακή, οι ψαράδες της Ισλανδίας ξεκίνησαν με τρία φαλαινοθηρικά για μια επιχείρηση την οποία καταδικάζουν έντονα περιβαλλοντικές οργανώσεις και ο επιστημονικός κόσμος.

Ο Γκούναρ Γιόχανσον είναι ο καπετάνιος σε ένα από τα πλοία δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αναχώρησαν από το λιμάνι τα ξημερώματα.

Η αποστολή τους θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και στόχος είναι να σκοτώσουν 38 φάλαινες Μινκ.


Η Ισλανδία λέει ότι το κυνήγι της φάλαινας γίνεται για επιστημονικούς σκοπούς και για να προστατευθεί η αλιεία της χώρας.

Οι Νορβηγοί κυνηγούν, οι Ρώσοι κυνηγούν, οι Ιάπωνες κυνηγούν, οι Αμερικανοί κυνηγού. Γιατί όχι και εμείς;
Γκίσλι Βίκινγκσον

Λέει, επίσης, ότι η 14χρονη απαγόρευση του κυνηγιού φαλαινών είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων κητών και την εξαφάνιση κάποιων ειδών μικρότερων ψαριών.

Η απόφαση αυτή της Ισλανδία προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Φόβοι για τον τουρισμό

Το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων λέει ότι η απόφαση της Ισλανδίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Αλλά και η τουριστική βιομηχανία της χώρας καταδίκασε την απόφαση και εκφράζει φόβους για μείωση της τουριστικής κίνησης.

«Η φαλαινοθηρία ανήκει στο παρελθόν της Ισλανδίας και εκεί πρέπει να παραμείνει», είπε εκπρόσωπος της Γκρίνπις.





Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή η Ινδονησία
 

Οι αρχές καταζητούν και άλλα άτομα για τρομοκρατική δράση

Η αστυνομία στην Ινδονησία συνέλαβε δέκα άτομα σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάρριοτ» της Τζακάρτα, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κατά την οποία σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Ο διοικητής της αστυνομίας, Ντάι Μπαχτιάρ είπε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιδρομές αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους καταζητούμενους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται νέες συλλήψεις.

«Πρώτα συλλάβαμε τους έξι κατηγορούμενους και μετά τους τέσσερις.»

«Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αναζητούμε και άλλα άτομα», είπε ο διοικητής.

Σφαγή και Χάος στο Μάρριοτ

Ήδη, ένας 28χρονος άνδρας, ο Ασμάρ Λατινσάνι, θεωρείται από την αστυνομία ως ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση στο αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε το κεφάλι του και αναγνωρίστηκε από δύο φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τη σύλληψη ενός εκ των πλέον καταζητούμενων για τρομοκρατική δράση, του Ριντουάν μπιν Ισαμουντίν, γνωστού και ως Χαμπαλί, ο οποίος θεωρείται ο συνδετικός κρίκος της οργάνωσης Τζεμάαα Ισλαμίγια με την Αλ Κάιντα.

Επίσης πιστεύεται ότι ήταν ο ιθύνων νους των βομβιστικών επιθέσεων σε κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ανθρώπων.

Την Κυριακή, η Ινδονησία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς γιορτάζει τα 58 χρόνια ανεξαρτησίας της και εκφράζονται φόβοι για νέα επίθεση.


Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβερία
 

Εκλάπησαν τρόφιμα από το Λιμάνι πριν φτάσει η ειρηνευτική δύναμη εκεί

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Γκάνα μεταξύ της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβερίας και της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της χώρας, Λουρντ (LURD) έφτασαν σε αδιέξοδο.

Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Μόουζες Μπλα, επέστρεψε στη χώρα του χωρίς κανένα αποτέλεσμα στα χέρια του.

Οι διαμεσολαβητές ήλπιζαν ότι οι συνομιλίες στη γειτονική Γκάνα θα μπορούσαν να καταλήξουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας για τη σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λιβερίας για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.


Υπάρχει τώρα φαγητό. Είμαι πολύ χαρούμενος
Κάτοικος Λιβερίας

Στα σχέδια των διαμεσολαβητών είναι και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών μετά τη λήξη της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης.

Όμως τα αιτήματα που έθεσαν οι αντάρτες προκάλεσαν σοβαρές διαφωνίες και έφεραν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Οι αυτονομιστές του κινήματος Λουρντ λένε ότι θέλουν τις θέσεις του αντιπροέδρου και του προέδρου του κοινοβουλίου στη νέα διοίκηση.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής, που συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες φοβούνται πως εάν υποχωρήσουν στα αιτήματα των ανταρτών, θα φανεί στο λαό ότι ανταμείβουν την ένοπλη επανάσταση, σε μια χώρα που ήδη έχει περάσει πολλά από την έλλειψη σταθερότητας.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, ξεκίνησε η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες ανθρώπους π[ου έμειναν άστεγοι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Μεγάλες ποσότητες των τροφίμων που απέστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη εκλάπησαν από το λιμάνι της Μονροβίας, πριν προλάβει να φθάσει εκεί η ειρηνευτική δύναμη.

Παρ΄ όλ' αυτά, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων λέει ότι τρεις χιλιάδες τόνοι καλαμποκιού έχουν διανεμηθεί στους πολίτες της Λιβερίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.