Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-06

  1. Ισραήλ: «Ενέργεια καλής θέλησης»
  2. Ο «Λούλα» προωθεί μεταρρυθμίσεις
  3. Tο πρώτο κλωνοποιημένο άλογο
  4. Λιβερία: Εγκαταλείπει τη χώρα ο Τέιλορ
  5. Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
  6. Ελεύθεροι 342 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
  7. Επιμένει ο ευρω-καύσωνας
  8. Κηδεύθηκε ο Ντέιβιντ Κέλι
  9. Επιμένει ο ευρω-καύσωνας
  10. «Σωσίβιο» από την γαλλική κυβέρνηση στην Alstom
  11. Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
  12. Ο «Λούλα» προωθεί μεταρρυθμίσεις
  13. Με πρόστιμο απειλεί τη Μάικροσοφτ η Κομισιόν
  14. Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη
  15. Το τείχος «χωρίζει ΗΠΑ και Ισραήλ»
  16. Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
  17. Ελεύθεροι 342 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
  18. Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία

Πέμπτη 07 Αυγούστου 2003 - 02:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: «Ενέργεια καλής θέλησης»
 

Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν στους αποφυλακισθέντες οι συγγενείς και οι συμπατριώτες τους

Στη Μέση Ανατολή η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η χθεσινή αποφυλάκιση 300 και πλέον Παλαιστινίων κρατουμένων δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά άσκηση δημοσίων σχέσεων για προς ικανοποίηση της Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ, Αβραάμ Ποράζ, είπε στο BBC ότι το πρόγραμμα αποφυλάκισης των κρατουμένων θα συνεχιστεί ως αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η παλαιστινιακή Αρχή, υπό τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, όσον αφορά τη μείωση της βίας.

Ο κ. Πόραζ επεσήμανε παράλληλα ότι είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η ισχύουσα εκεχειρία και να πραγματιποιηθεί περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες για την εφαρμογή του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου - γνωστού και σαν «οδικός χάρτης για την ειρήνη».


Παλαιστίνιος αποφυλακισθείς αποχαιρετά συγκρατούμενό του
Χθες διαδραματίστηκαν συγκινητικές στιγμές στη Δυτική Όχθη και τη ωρίδα της Γάζας καθώς οι 339 αποφυλακισθέντες επανενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια εγκλεισμού με τις οικογένειές τους.

Πάντως παρά την ανακούφιση για τις οικογένειες αυτές, στις ισραηλινές φυλακές παραμένουν κρατούμενοι έξη χιλιάδες Παλαιστίνιοι, και μαχητικές οργανώσεις όπως η Χαμάς χαρακτηρίζουν την αποφυλάκιση ως ισραηλινή προσπάθεια εξαπάτησης.

Όλοι οι αποφυλακισθέντες ανήκουν στην κατηγορία ατόμων που είτε κρατούνταν δίχως να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους, είτε είχαν καταδικασθεί για πλημελλήματα όπως το ότι έριξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.

Κανείς από τους αποφυλακισθέντες δεν έχει κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για το θάνατο Ισραηλινών.

Κριτική Μπους για το ισραηλινό τείχος

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, άσκησε κριτική στη συνεχιζόμενη κατασκευή εκ μέρους των ισραηλινών αρχών ενός τεραστίου οχυρωματικού έργου, ενός «φράκτη ασφαλείας» όπως λένε οι Ισραηλινοί - που θα χωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.


Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του τείχους
Μιλώντας από το εξοχικό του στο Τέξας, ο κ. Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για το τσιμεντένιο τείχος που σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια θα έχει μήκος 400 χιλιομέτρων και ύψος οκτώ μέτρων.

Και συνέχισε χαρακτηρίζοντας το φράκτη ως πρόβλημα για την ειρηνευτική διαδικασία το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών της Ουάσινγκτον με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 23:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο «Λούλα» προωθεί μεταρρυθμίσεις
 

Θετικά υποδέχθηκε τις πρωτοβουλίες του «Λούλα» για το ασφαλιστικό το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο

Η κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε κατ' αρχήν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, θέτει όρια στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και επιβάλλει φόρους στις συντάξεις.

Επιπλέον επιτρέπει σε περίπου 40 εκατομμύρια φτωχούς Βραζιλιάνους να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα του δημοσίου, ενώ προβλέπει μείωση των συντάξεων των δικαστών, μια από τις υψηλότερα αμειβόμενες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Δοκιμασία

Η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται από τους αναλυτές ως σημαντική δοκιμασία που θα κρίνει εάν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα μπορεί να «περάσει» από το Κογκρέσο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


Απέχουμε ακόμα πολύ από το να δημιουργήσουμε τη χώρα των ονείρων μας. Είμαι όμως βέβαιος ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.
«Λούλα» ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σάο Πάολο Γιαν Ρότσα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θεωρεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος απαραίτητη επειδή αφενός θα αποτρέψει την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, αφετέρου προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Απέχουμε ακόμα πολύ από το να δημιουργήσουμε τη χώρα των ονείρων μας. Είμαι όμως βέβαιος ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», τόνισε ο «Λούλα» κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αφρική για να εποπτεύσει προσωπικά την ψήφιση του νομοσχεδίου και φρόντισε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την Τετάρτη, οπότε και είχε προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για τον «Λούλα» είναι το νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση που θα συζητηθεί στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 23:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Tο πρώτο κλωνοποιημένο άλογο
 

H 'Προμηθέα' που κατά φαινόμενα της αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά

Επιστήμονες στην Ιταλία δήλωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο άλογο, ένα θηλυκό πουλάρι που ονόμασαν ''Προμηθέα'' και το οποίο γεννήθηκε στις 28 Μαΐου γενετικά πανομοιότυπο με τη φέρουσα μητέρα του.

Η δημιουργία και η γέννησή του περιγράφεται στο τεύχος αυτής της εβδομάδας του περιοδικού Nature.

Ο καθηγητής Τσέζαρε Γκάλι και οι συνάδελφοί του στο Instituto Sperimentale Italiano Lazzaro Spallanzani στην Κρεμόνα της Ιταλίας δήλωσαν πως η γέννηση του θηλυκού πουλαριού δείχνει ότι είναι δυνατό για μια φοράδα να εγκυμονήσει και να γεννήσει ένα γενετικά πανομοιότυπο πουλάρι.

Αντίγραφα αλόγων-πρωταθλητών

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική της κλωνοποίησης για να δημιουργήσουν αντίγραφα αλόγων που είναι πρωταθλητές σε αγώνες.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα κύτταρο δέρματος από τη μητέρα σε ένα άδειο ωάριο αλόγου. Στη συνέχεια καλλιέργησαν το ενεργοποιημένο ωάριο και μετά το τοποθέτησαν στη μήτρα της δωρήτριας του κυττάρου δέρματος.

Η "Προμηθέα" γεννήθηκε με φυσικό τρόπο 336 ημέρες αργότερα.

Τεστ DNA επιβεβαίωσαν ότι είναι γενετικά πανομοιότυπη με τη μητέρα της.


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Εγκαταλείπει τη χώρα ο Τέιλορ
 

Έντονες πιέσεις δέχεται ο Τέιλορ να αποχωρήσει

Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ θα ανακοινώσει επισήμως την Πέμπτη, την πρόθεσή του να παραιτηθεί και αναμένεται να δεχθεί την προσφορά της Νιγηρίας για την παροχή ασύλου, δήλωσε την Τετάρτη ο Μοχάμεντ Ιμπν Σαμπάς, επικεφαλής της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας Μπράιαν Γουίτμαν επιβεβαίωσε την άφιξη μικρής ομάδας περίπου 7 Αμερικανών πεζοναυτών στη Μονροβία, με σκοπό την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στη δυτικοαφρικανική ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στη Λιβερία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπους κλιμακώνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι ΗΠΑ θέτουν την αποχώρηση του Τέιλορ από τη Λιβερία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αμερικανική ανάμιξη σε μια ειρηνευτική αποστολή.

Ο Τέιλορ, που είχε δεσμευτεί πως θα αποχωρήσει από τη Λιβερία την ερχόμενη Δευτέρα για τη Νιγηρία, απαιτεί τώρα να ακυρωθούν πρώτα οι κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του για εγκλήματα πολέμου.

Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε και επίσημα από τη Λιβερία, προς το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Σιέρα Λεόνε.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της χώρας, ο Τσαρλς Τέιλορ, ως ηγέτης κράτους δεν μπορεί να διώκεται ποινικά, διότι έχει ασυλία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το εδρεύον στην Χάγη Διεθνές Δικαστήριο αναφέρει ότι η Λιβερία του ζήτησε ''να διατάξει την άμεση ακύρωση ή απόσυρση της κατηγορίας και του εντάλματος σύλληψης''.

Έκκληση ΟΗΕ για οικονομική ενίσχυση της Λιβερίας

Με τις πρώτους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης να βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Λιβερίας, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ετοιμάζονται να ζητήσουν δωρεές ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων από κυβερνήσεις χωρών-μελών του Οργανισμού, περιφερειακούς διακρατικούς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής, για την διανομή επείγουσας βοήθειας στη διαλυμένη από τον εμφύλιο χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Ο πόλεμος έχει αφήσει 450.000 αστέγους μόνο στη Μονρόβια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Τράπεζες έκλεισαν, νοσοκομεία και αγροκτήματα παρέλυσαν, οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί.

Προβληματίζονται τα ΗΕ

Από που μπορεί να αρχίσει η διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης σε μια χώρα όπως η Λιβερία που σπαράσσεται εδώ και 14 χρόνια από τον εμφύλιο;

Σ'αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει η πρώτη μονάδα της ειρηνευτικής δύναμης που έφθασε στη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν επαφές με αρκετές χώρες που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη σύσταση της κύριας ειρηνευτικής δύναμης που θα αντικαταστήσει τους 300 στρατιώτες της Νιγηρίας ως την 1η Οκτωβρίου.

Ο λαός της Λιβερίας υποδέχθηκε χθες με ανακούφιση τους 300 κυανόκρανους. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Οι αντάρτες λένε ότι ο πόλεμος τελείωσε. Όμως προβλήματα που δημιούργησε η εμφύλια σύρραξη παραμένουν.

Η υποδομή της πρωτεύουσας έχει καταστραφεί, οι πολίτες υποσιτίζονται και ο κίνδυνος επιδημιών δεν έχει εκλείψει.

Πιο δύσκολη είναι η επούλωση των τραυμάτων που άφησε πίσω του ο εμφύλιος και ειδικότερα η αντιμετώπιση των χιλιάδων μικρών παιδιών που πολεμώντας στο πλευρό όλων των αντιμαχόμενων παρατάξεων, είχαν γίνει αδίστακτοι φονιάδες.

«Γνωρίζουμε ότι η τραγωδία των παιδιών αυτών είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα στη Λιβερία. 'Ενα στα δέκα παιδιά συμμετείχαν στον πόλεμο. Πολλά παιδιά σκοτώθηκαν στους χωρίς διάκριση βομβαρδισμούς της Μονροβίας. 'Ενας μεγάλος αριθμός μικρών κοριτσιών κακοποιήθηκε σεξουαλικά και φυσικά τα σχολεία δεν λειτουργούν. Τα παιδιά είναι στο επίκεντρο της τραγωδίας» λέει ο Ολάρα Οτούνου, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ οποίος εξέφρασε τη λύπη του που η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε να ανταποκριθεί.

«Τα δεινά ειδικά των τελευταίων 4 εβδομάδων θα είχαν αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα είχε επέμβει» τόνισε ο αξιωματούχος των ΗΕ.


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 22:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Τζακάρτα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάρριοτ

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα εκρηκτικά και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Για την επίθεση στο Μπαλί δικάζονται αυτές τις ημέρες περισσότερα από 30 μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια που έχει συνδεθεί με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

Προειδοποίηση της Τζεμάα Ισλαμίγια

Η ισλαμική οργάνωση Τζεμάγια Ισλαμίγια ανέλαβε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Singapore's Straits Times" την ευθύνη για την επίθεση στη Τζακάρτα.

Η ίδια οργάνωση, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συνδέεται με τη Αλ Κάιντα, κατηγορείται και για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε πέρσι στο Μπαλί.

Η εφημερίδα γράφει ότι μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση δήλωσε ότι αυτή αποτελεί «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση της Ινδονησίας να σταματήσει τις διώξεις των ισλαμιστών.


Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της επίθεσης
«Αν εκτελεστεί κάποιος από τους αδελφούς μας θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε το στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια.

Στο μεταξύ, Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σημερα οτι συμφωνα με πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιων η Ινδονησία, και ειδικοτερα η κεντρικη Τζακαρτα, θα δεχθεί και άλλες τρομοκρατικες επιθεσεις.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων είναι αυξημένο ακριβώς λόγω της επικείμενης ετυμηγορίας για έναν από τους υπόπτους της επίθεσης στο Μπαλί.

Η απόφαση για τον επονομαζόμενο Αμρόζι αναμένεται την Πέμπτη και οι εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας έχουν προτείνει την θανατική ποινή.


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 22:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι 342 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
 

Μέρος του τείχους που χωρίζει τις παλαιστινιακές περιοχές από τους εβραϊκούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη

To Ισραήλ απελευθέρωσε 343 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε μια κίνηση καλής θέλησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι κρατούμενοι που εγκατέλειψαν τις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές μεταφέρθηκαν σε τέσσερα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη και στο κύριο πέρασμα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί εξ' αυτών κρατούνταν χωρίς να έχουν δικαστεί ως ύποπτοι τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Αλλοι είχαν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, όπως τον λιθοβολισμό Ισραηλινών και την μεταφορά εκρηκτικών.

Διμερής απογοήτευση

Αν και πρόκειται για την πρώτη μαζική απελευθέρωση κρατουμένων, η Παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει απογοητευμένη επειδή ο αριθμός των απελευθερωθέντων είναι μικρότερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα (540).

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε «απάτη» την ισραηλινή ενέργεια, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι είχαν ούτως ή άλλως εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους.

Κι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν.

Εκπρόσωπος του κ. Αμπάς δήλωσε ότι «Η απελευθέρωση είναι απλώς μια τελετουργία...ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί δεν κάνουν αρκετά για να προωθήσουν τον οδικό χάρτη»

Απογοητευμένοι, για διαφορετικούς όμως λόγους, είναι πάντως και οι Ισραηλινοί, πολλοί εκ των οποίων αντιδρούν στην αποφυλάκιση έστω και λίγων από τους 6.000 συνολικά Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο ''φράκτης ασφαλείας'' που κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη αποτελεί ''πρόβλημα''. ''Μιλάμε με τους Ισραηλινούς για όλες τις πτυχές του φράκτη. Πιστεύω ότι έχω ήδη δηλώσει σαφώς ότι ο φράκτης είναι ένα πρόβλημα'', σημείωσε ο Μπους μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρόφορντ του Τέξας, όπου περνάει τις διακοπές του.

Ο πρόεδρος Μπους δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαρόν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του "φράκτη ασφαλείας".


Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 23:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει ο ευρω-καύσωνας
 

Τα σιντριβάνια αποτέλεσαν πηγή δροσιάς για πολλούς θερμόπληκτους Ευρωπαίους

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρέμεινε και την Τετάρτη ο υδράργυρος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Ιβηρική χερσόνησο.

Υπό έλεγχο έχουν καταφέρει να θέσουν οι πυροσβέστες τις περισσότερες φωτιές στην Πορτογαλία.

Νωρίτερα, η κρατική μηχανή, ζήτησε από το ΝΑΤΟ έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και από την Ε.Ε. τρία ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, οι πυρκαγιές στις κεντρικές περιοχές της χώρες, συνεχίζουν να μαίνονται έχοντας ως "σύμμαχο" τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Δεκατέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν αποτεφρωθεί 280.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στην Πορτογαλία, οι αρχές έχουν συλλάβει 18 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπρησμούς.

Tην ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση λόγω των πυρκαγιών, που επικρατεί στην Ισπανία.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι φωτιές έχουν αποτεφρώσει περίπου 270.000 στρέμματα.

Στην μάχη της κατάσβεσης μετέχουν περίπου 1.000 οχήματα και 42 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Στην περιοχή της Μαδρίτης τέσσερις νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας και πήραν έκταση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ζέστης.

Στη νότια Ισπανία, το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς και οι θάνατοι ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, που αποδίδονται στην υπερβολική ζέστη έφτασαν τους 14.

Στοιχήματα με τον καιρό

Στο Λονδίνο σημειώθηκε νέο ρεκόρ με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 35 βαθμούς.

Το εθνικό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών που είναι 37,1 βαθμοί και σημειώθηκε το 1991 στο Τσέλτεναμ απειλήθηκε σοβαρά, αλλά τελικά άντεξε.

Ευτυχώς για την εταιρεία στοιχημάτων Γουίλιαμ Χιλ (William Hill), γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έχανε πάνω από 250.000 λίρες...

Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης:

  • Στο Βερολίνο, οι δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να εργάζονται, επικαλούμενοι τη νομοθεσία που τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 29 βαθμούς.

  • Η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (Bild) υποστηρίζει στην πρώτη της σελίδα ότι «Ο Καγκελάριος Σρέντερ μπορεί να μας σώσει από την θερμοπληξία αν μας δώσει άδεια από την δουλειά και άφθονο δωρεάν παγωτό και μπίρα !»

  • Στο Άμστερνταμ, οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου ψέκασαν με νερό τις στρουθοκαμήλους και τάισαν με παγωμένα φρούτα τους χιμπαντζήδες σε μια προσπάθεια να προλάβουν την ηλίαση.

  • Στο Παρίσι, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα σιντριβάνια και στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

  • Στην Κροατία, η στάθμη του ποταμού Σάβα έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 160 ετών.

    Στον αντίποδα, στη Βόρειο Ιρλανδία οι κάτοικοι αντί για τον καύσωνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια καλοκαιρινή καταιγίδα που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.



  • Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κηδεύθηκε ο Ντέιβιντ Κέλι
     

    Ο Δρ. Κέλι καταθέτει σε επιτροπή της Βουλής

    Σε στενό κύκλο έγινε την Τετάρτη η κηδεία του Βρετανού ειδικού σε θέματα αφοπλισμού Ντέιβιντ Κέλι, στο Λόνγκσγουορθ στη Βρετανία, δεκαεννέα ημέρες μετά την αυτοκτονία του.

    Εκτός από την οικογένεια του Κέλι και φίλους τους, στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε σε μικρή εκκλησία κοντά στο σπίτι του στο Λόνγκγουορθ, στο Οξφορντσάιρ, παρέστησαν ο δικαστής Μπράιαν Χάτον, που είναι επικεφαλής της έρευνας για την εξιχνίαση των συνθηκών της αυτοκτονίας του και ο αντιπρόεδρος της Bρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ.

    Κατόπιν αιτήματος της οικογενείας του τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης απείχαν από την κηδεία και βιντεοσκοπήθηκε μόνον η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία.

    Διακεκριμένος επιστήμονας και πρώην εμπειρογνώμονας σε θέματα αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε η κυρίως ανώνυμη πηγή την οποία επικαλέσθηκε δημοσιογράφος του BBC προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψη, ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ υπερέβαλε το βαθμό επικινδυνότητας του ιρακινού οπλοστασίου προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά της Βαγδάτης.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επιμένει ο ευρω-καύσωνας
     

    Τα σιντριβάνια αποτέλεσαν πηγή δροσιάς για πολλούς θερμόπληκτους Ευρωπαίους

    Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρέμεινε και την Τετάρτη ο υδράργυρος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Ιβηρική χερσόνησο.

    Στην Πορτογαλία, ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται σε δεκάδες μέτωπα ανέβηκε την Τετάρτη στους 14.

    Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι φωτιές έχουν εν πολλοίς τεθεί υπό έλεγχο, αν και οι προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνονται από το γεγονός ότι ο υδράργυρος παραμένει γύρω στους 40 βαθμούς.

    Στη νότια Ισπανία, το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς και οι θάνατοι ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, που αποδίδονται στην υπερβολική ζέστη έφτασαν τους 14.

    Στοιχήματα με τον καιρό

    Στο Λονδίνο σημειώθηκε νέο ρεκόρ με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 35 βαθμούς.

    Το εθνικό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών που είναι 37,1 βαθμοί και σημειώθηκε το 1991 στο Τσέλτεναμ απειλήθηκε σοβαρά, αλλά τελικά άντεξε.

    Ευτυχώς για την εταιρεία στοιχημάτων Γουίλιαμ Χιλ (William Hill), γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα έχανε πάνω από 250.000 λίρες...

    Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης:

  • Στο Βερολίνο, οι δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να εργάζονται, επικαλούμενοι τη νομοθεσία που τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 29 βαθμούς.

  • Η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (Bild) υποστηρίζει στην πρώτη της σελίδα ότι «Ο Καγκελάριος Σρέντερ μπορεί να μας σώσει από την θερμοπληξία αν μας δώσει άδεια από την δουλειά και άφθονο δωρεάν παγωτό και μπίρα !»

  • Στο Άμστερνταμ, οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου ψέκασαν με νερό τις στρουθοκαμήλους και τάισαν με παγωμένα φρούτα τους χιμπαντζήδες σε μια προσπάθεια να προλάβουν την ηλίαση.

  • Στο Παρίσι, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα σιντριβάνια και στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

  • Στην Κροατία, η στάθμη του ποταμού Σάβα έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 160 ετών.

    Στον αντίποδα, στη Βόρειο Ιρλανδία οι κάτοικοι αντί για τον καύσωνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια καλοκαιρινή καταιγίδα που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.



  • Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 15:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Σωσίβιο» από την γαλλική κυβέρνηση στην Alstom
     

    Έντονη ήταν η κινητικότητα στα κεντρικά γραφεία της Alstom

    Στα χέρια του γαλλικού Δημοσίου περνά το 31,5% του μηχανολογικού ομίλου Alstom, του κατασκευαστή –μεταξύ άλλων- του μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου στον κόσμο, του Queen Mary 2 και της γαλλικής υπερταχείας TGV.

    Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού «πακέτου» ύψους 3 δις. ευρώ που αναμένεται να αποτρέψει την χρεοκοπία της Alstom που απασχολεί 110.000 άτομα, εκ των οποίων τα 75.000 στην Ευρώπη.

    Πλην όμως, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, καθώς εγείρει θέμα παράνομης κρατικής επιδότησης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μάριο Μόντι, αρμόδιου για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς- ότι η παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από το γαλλικό Δημόσιο προς την Alstom θα πρέπει να εξεταστεί «με ιδιαίτερη προσοχή».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ είπε ότι κατά την άποψή του υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με την Επιτροπή ώστε να εγκριθεί το «πακέτο» προς την Alstom που βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης υπό το βάρος χρεών άνω των 5 δις, ευρώ.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι το σχέδιο δεν αποτελεί «ούτε εθνικοποίηση ζημιών, ούτε κρατική παρέμβαση στην βαριά βιομηχανία της χώρας».

    Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προηγούμενο οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

    Τα «πακέτα» που χορήγησε στον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό France Telecom, την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EdF και την κατασκευάστρια υπολογιστών Bull εξετάζονται στην παρούσα φάση από την Κομισιόν για να διαπιστωθεί εάν είναι συμβατά με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 17:03 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
     

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Τζακάρτα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάρριοτ

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα εκρηκτικά και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    Για την επίθεση στο Μπαλί δικάζονται αυτές τις ημέρες περισσότερα από 30 μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια που έχει συνδεθεί με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Προειδοποίηση

    Η εφημερίδα της Σιγκαπούρης Στρέιτς Τάιμς (Straits Times) γράφει ότι μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση δήλωσε ότι αυτή αποτελεί «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση της Ινδονησίας να σταματήσει τις διώξεις των ισλαμιστών.


    Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της επίθεσης
    «Αν εκτελεστεί κάποιος από τους αδελφούς μας θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε το στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια.

    Στο μεταξύ, Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σημερα οτι συμφωνα με πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιων η Ινδονησία, και ειδικοτερα η κεντρικη Τζακαρτα, θα δεχθεί και άλλες τρομοκρατικες επιθεσεις.

    Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων είναι αυξημένο ακριβώς λόγω της επικείμενης ετυμηγορίας για έναν από τους υπόπτους της επίθεσης στο Μπαλί.

    Η απόφαση για τον επονομαζόμενο Αμρόζι αναμένεται την Πέμπτη και οι εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας έχουν προτείνει την θανατική ποινή.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο «Λούλα» προωθεί μεταρρυθμίσεις
     

    Θετικά υποδέχθηκε τις πρωτοβουλίες του «Λούλα» για το ασφαλιστικό το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο

    Η κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε κατ' αρχήν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, θέτει όρια στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και επιβάλλει φόρους στις συντάξεις.

    Επιπλέον επιτρέπει σε περίπου 40 εκατομμύρια φτωχούς Βραζιλιάνους να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα του δημοσίου, ενώ προβλέπει μείωση των συντάξεων των δικαστών, μια από τις υψηλότερα αμειβόμενες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

    Δοκιμασία

    Η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται από τους αναλυτές ως σημαντική δοκιμασία που θα κρίνει εάν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα μπορεί να «περάσει» από το Κογκρέσο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.


    Απέχουμε ακόμα πολύ από το να δημιουργήσουμε τη χώρα των ονείρων μας. Είμαι όμως βέβαιος ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.
    «Λούλα» ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας
    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Σάο Πάολο Γιαν Ρότσα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θεωρεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος απαραίτητη επειδή αφενός θα αποτρέψει την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, αφετέρου προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.

    «Απέχουμε ακόμα πολύ από το να δημιουργήσουμε τη χώρα των ονείρων μας. Είμαι όμως βέβαιος ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», τόνισε ο «Λούλα» κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αφρική για να εποπτεύσει προσωπικά την ψήφιση του νομοσχεδίου και φρόντισε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την Τετάρτη, οπότε και είχε προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

    Το επόμενο κρίσιμο τεστ για τον «Λούλα» είναι το νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση που θα συζητηθεί στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
    Με πρόστιμο απειλεί τη Μάικροσοφτ η Κομισιόν
     

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Microsoft να αλλάξει τις πρακτικές της και να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό

    Μια «τελευταία ευκαιρία» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Μάικροσοφτ (Microsoft) να αλλάξει τις πρακτικές της προς την κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού, προτού οι αρμόδιες υπηρεσίες αναλάβουν δράση ώστε η εταιρεία να σταματήσει να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά λογισμικού.

    Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, αφού εξέτασε επί τέσσερα χρόνια τις πρακτικές της Μάικροσοφτ, έχει συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός επιχείρησε να «μπλοκάρει» τα ανταγωνιστικά προϊόντα του Windows Media Player, του δημοφιλούς λογισμικού της για την αναμετάδοση αρχείων ήχου.

    Τα νέα στοιχεία προέρχονται από έρευνα σε περισσότερες από 150 εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα της Μάικροσοφτ.

    «Ισχυρά επιχειρήματα»

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τίλμαν Λούντερ, «Έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα που δεν μπορεί να αγνοήσει η Μάικροσοφτ. Εάν δεν χρησιμποιήσει αυτή την τελευταία ευκαιρία για να υιοθετήσει τακτικές συμβατές με τον ανταγωνισμό θα της επιβληθεί πρόστιμο».


    Αν (η Μάικροσοφτ) δεν χρησιμποιήσει αυτή την τελευταία ευκαιρία για να υιοθετήσει τακτικές συμβατές με τον ανταγωνισμό θα της επιβληθεί πρόστιμο.
    Τίλμαν Λούντερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν
    Ο αρμόδιος Επίτροπος Μάριο Μόντι δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει στην εταιρεία έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι αιτιάσεις της Κομισιόν και προτείνονται λύσεις, όπως η αφαίρεση του Media Player από το λειτουργικό σύστημα Windows ή, εναλλακτικά, η προσθήκη των ανταγωνιστικών προγραμμάτων στα Windows.

    Η Μάικροσοφτ έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στο έγγραφο της Επιτροπής.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη
     

    Οι θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού είναι από τις πιο ψηλές που έχουν καταγραφεί στη Γαλλία

    Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς κύμα καύσωνα πλήττει ολόκληρη, σχεδόν, την Ευρώπη.

    Οι θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού είναι από τις πιο ψηλές που έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στη Σλοβενία, κάτοικοι βιώνουν το πιο ζεστό καλοκαίρι του αιώνα, ενώ στη Γερμανία η θερμοκρασία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ τη Δευτέρα.

    Στην Ισπανία, οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους και σε πολλά χωριά οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τη φωτιά για να σώσουν τις περιουσίες τους.

    Όμως, η μανία της πυρκαγιάς στη Πορτογαλία είναι πρωτοφανής.

    Δύο ακόμα πτώματα εντοπίστηκαν την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 11.
    Οι σοροί ενός 62χρονου άνδρα και μιας ηλικιωμένης γυναίκας βρέθηκαν κοντά στο Ολέιρο, βόρειο-ανατολικά της Λισσαβόνας.

    Οι πυροσβέστες ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς πολλά μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα.

    Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν αποτεφρωθεί και εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Αλλά και στην Ισπανία τρεις ακόμα άνθρωποι πέθαναν από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Γερμανία

    Η άνοδος της θερμοκρασίας στους 40 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία προκάλεσε πέντε θανάτους και οι Γερμανοί πολίτες έχουν βρει καταφύγιο σε ποτάμια, λίμνες, πάρκα ή τις ακτές της Βαλτικής.

    Οι δημοτικές αρχές του Βερολίνου επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να αποχωρούν από τα γραφεία τους όταν η ζέστη γίνεται ανυπόφορη.

    Ο αγροτικός τομέας υφίσταται τις μεγαλύτερες ζημιές από τις ασυνήθιστα υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

    Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ο καύσωνας κατέστρεψε το 80% της αγροτικής παραγωγής σε τέτοιο σημείο ώστε οι ειδικοί να προειδοποιούν πως επίκειται άνοδος των τιμών των αγροτικών προϊόντων και του ψωμιού, λόγω της μεγάλης ζημίας που υφίστανται οι σιτοκαλλιέργειες.

    Ιταλία

    Στην Ιταλία η θερμοκρασία τον Ιούλιο έσπασε όλα τα ρεκόρ. Σημειώνονται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του τεράστιου αριθμού κλιματιστικών.

    Η ξηρασία στην κεντρική και νότια Ιταλία έπληξε την παραγωγή οπωροκηπευτικών των οποίων οι τιμές είναι στα ύψη.

    Οι παγετώνες των Άλπεων λιώνουν σχηματίζοντας νέες λίμνες ενώ πιο χαμηλά, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας ο Πάδος έχει καταντήσει ρυάκι...

    Από τους ελάχιστους κερδισμένους είναι οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί που αναμένουν μεγάλη αύξηση της παραγωγής τους.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 09:58 ('Ωρα Λονδίνου)
    Το τείχος «χωρίζει ΗΠΑ και Ισραήλ»
     


    Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν περίπου 40 άτομα που διαδήλωναν κατά της ανέγερσης τείχους, το οποίο θα απομονώσει τις παλαιστινιακές περιοχές από τις εβραϊκούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη.

    Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι ειρηνιστές από το εξωτερικό οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Ισραηλινός στρατός καταπατά τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και του Παλαιστίνιου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς, αναβλήθηκαν καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αριθμό των κρατουμένων που δέχθηκε να απελευθερώσει το Ισραήλ.

    Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό.

    «Ενοχλημένη η Ουάσιγκτον»

    Οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς το Ισραήλ, εξαιτίας της απόφασης του Τελ Αβίβ να υψώσει τοίχος στη Δυτική Όχθη.

    Αν και επισήμως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Μπους εμφανίζεται διχασμένη για το κατά πόσο η κατασκευή του τείχους, που θα έχει μήκος 600 χιλιόμετρα, έχει όντως στόχο να προφυλάξει τους εβραϊκούς οικισμούς.

    Το Κογκρέσο έχει λάβει εξουσιοδότηση να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, ανάλογα με το ποσό που θα δαπανηθεί για την κατασκευή του τείχους.

    Το Ισραήλ λέει ότι το τείχος είναι αναγκαίο γιατί θα προφυλάξει τους Ισραηλινούς από τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Όμως οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η κατασκευή του θα αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης».


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
     

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Τζακάρτα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάρριοτ

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα που προκάλεσε το θάνατο 14 τουλάχιστον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα εκρηκτικά και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    Για την επίθεση στο Μπαλί δικάζονται αυτές τις ημέρες περισσότερα από 30 μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια που έχει συνδεθεί με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Προειδοποίηση

    Η εφημερίδα της Σιγκαπούρης Στρέιτς Τάιμς (Straits Times) γράφει ότι μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση δήλωσε ότι αυτή αποτελεί «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση της Ινδονησίας να σταματήσει τις διώξεις των ισλαμιστών.


    Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της επίθεσης
    «Αν εκτελεστεί κάποιος από τους αδελφούς μας θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε το στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια.

    Στο μεταξύ, Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σημερα οτι συμφωνα με πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιων η Ινδονησία, και ειδικοτερα η κεντρικη Τζακαρτα, θα δεχθεί και άλλες τρομοκρατικες επιθεσεις.

    Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων είναι αυξημένο ακριβώς λόγω της επικείμενης ετυμηγορίας για έναν από τους υπόπτους της επίθεσης στο Μπαλί.

    Η απόφαση για τον επονομαζόμενο Αμρόζι αναμένεται την Πέμπτη και οι εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας έχουν προτείνει την θανατική ποινή.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ελεύθεροι 342 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
     

    Μέρος του τείχους που χωρίζει τις παλαιστινιακές περιοχές από τους εβραϊκούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη

    To Ισραήλ απελευθερώνει 343 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε μια κίνηση καλής θέλησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Οι κρατούμενοι που εγκατέλειψαν τις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές μεταφέρθηκαν σε τέσσερα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη και στο κύριο πέρασμα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

    Πολλοί εξ' αυτών κρατούνταν χωρίς να έχουν δικαστεί ως ύποπτοι τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Αλλοι είχαν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, όπως τον λιθοβολισμό Ισραηλινών και την μεταφορά εκρηκτικών.

    Διμερής απογοήτευση

    Αν και πρόκειται για την πρώτη μαζική απελευθέρωση κρατουμένων, η Παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει απογοητευμένη επειδή ο αριθμός των απελευθερωθέντων είναι μικρότερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα (540).

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε «απάτη» την ισραηλινή ενέργεια, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι είχαν ούτως ή άλλως εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους.

    Κι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν.

    Εκπρόσωπος του κ. Αμπάς δήλωσε ότι «Η απελευθέρωση είναι απλώς μια τελετουργία...ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί δεν κάνουν αρκετά για να προωθήσουν τον οδικό χάρτη»

    Απογοητευμένοι, για διαφορετικούς όμως λόγους, είναι πάντως και οι Ισραηλινοί, πολλοί εκ των οποίων αντιδρούν στην αποφυλάκιση έστω και λίγων από τους 6.000 συνολικά Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.


    Τετάρτη 06 Αυγούστου 2003 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανησυχία για νέες επιθέσεις στην Ινδονησία
     

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Τζακάρτα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάρριοτ

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα που προκάλεσε το θάνατο 14 τουλάχιστον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 150.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα εκρηκτικά και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν έμοιαζαν με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    Για την επίθεση στο Μπαλί δικάζονται αυτές τις ημέρες περισσότερα από 30 μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Τζεμάα Ισλαμίγια που έχει συνδεθεί με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Προειδοποίηση

    Η εφημερίδα της Σιγκαπούρης Στρέιτς Τάιμς (Straits Times) γράφει ότι μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση δήλωσε ότι αυτή αποτελεί «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση της Ινδονησίας να σταματήσει τις διώξεις των ισλαμιστών.

    «Αν εκτελεστεί κάποιος από τους αδελφούς μας θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε το στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια.


    Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της επίθεσης
    Στο μεταξύ, Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σημερα οτι συμφωνα με πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιων η Ινδονησία, και ειδικοτερα η κεντρικη Τζακαρτα, θα δεχθεί και άλλες τρομοκρατικες επιθεσεις.

    Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων είναι αυξημένο ακριβώς λόγω της επικείμενης ετυμηγορίας για έναν από τους υπόπτους της επίθεσης στο Μπαλί.

    Η απόφαση για τον επονομαζόμενο Αμρόζι αναμένεται την Πέμπτη και οι εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας έχουν προτείνει την θανατική ποινή.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.