Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-04

  1. Εις μνήμην της Σρεμπρενίτσα
  2. Καταγγελία Παλαιστινίων
  3. Πανηγυρισμοί στη Λιβερία
  4. «Eθνική καταστροφή»
  5. Ελπίδες ειρήνευσης
  6. Νέο πηλήκιο στην Άγκυρα
  7. Αζερμπαϊτζάν: Σόι πάει το βασίλειο
  8. Στις φλόγες Πορτογαλία - Καναδάς
  9. Στην Τεχεράνη ομάδα του ΟΗΕ για πυρηνικά
  10. Στις φλόγες Πορτογαλία - Καναδάς
  11. Ελπίδες ειρήνευσης
  12. Αζερμπαϊτζάν: Σόι πάει το βασίλειο
  13. Ελεύθεροι 440 Παλαιστίνιοι
  14. Πυρκαγιές: «Εθνική καταστροφή» στην Πορτογαλία
  15. Πυρκαγιές: 'Εθνική καταστροφή' στην Πορτογαλία
  16. Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν νέα τρομοκρατική επίθεση
  17. Ελεύθεροι 440 Παλαιστίνιοι
  18. Λιβερία: Το λόγο έχει ειρηνευτική δύναμη

Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Εις μνήμην της Σρεμπρενίτσα
 

Ο Μπιλ Κλίντον είχε διατάξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των Σερβοβόσνιων

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, πρόκειται να εγκαινιάσει κοιμητήριο και μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της Σρεμπρενίτσα, στη Βοσνία, το 1995.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για την Βοσνία, Πάντυ Άσνταουν, δήλωσε ότι την πρόσκληση προς τον κ. Κλίντον απηύθυναν οι οικογένειες των θυμάτων ως αναγνώριση για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος να δοθεί τέρμα στον πόλεμο που διήρκησε από το 1992 μέχρι το 1995.

Περισσότερα από 800 πτώματα ανασύρθηκαν από μαζικούς τάφους και έχουν ήδη ταφεί στο νέο νεκροταφείο της Σρεμπρενίτσα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το Σεπτέμβριο.

Φρικτός πόλεμος

Η σφαγή της Σρεμπρενίτσα ήταν η χειρότερη που έζησε η Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου 8000 μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι άνδρες και αγόρια, σφαγιάστηκαν από Σερβοβόσνιους στρατιώτες οι οποίοι το 1995 κατέλαβαν την πόλη της ανατολικής Βοσνίας, η οποία θεωρητικά τελούσε υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε διατάξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των Σέρβοβόσνιων προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος.

«Είναι λογικό ο άνθρωπος που έκανε τόσα πολλά για να δοθεί τέλος στον πόλεμο, να εγκαινιάσει το μνημείο που θα διασφαλίσει ότι τα θύματα αυτής της σφαγής, και όλα τα θύματα αυτού του φρικτού πολέμου, δεν θα λησμονηθούν», δήλωσε ο κ. Άσνταουν.



Τρίτη 05 Αυγούστου 2003 - 00:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελία Παλαιστινίων
 

Ο Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε «απάτη» την απόφαση των Ισραηλινών

Παλαιστίνιοι ηγέτες κατήγγειλαν την απόφαση των Ισραηλινών να αφήσουν ελεύθερους περισσότερους από 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ «απάτη» και είπε ότι οι Ισραηλινοί θα απελευθερώσουν μεν κάποιους Παλαιστίνιους αλλά θα συλλάβουν κάποιους άλλους.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δηλώσει ότι απαιτούν την απελευθέρωση και των 6000 κρατουμένων.

Οργανώσεις Ισραηλινών που εκπροσωπούν τα θύματα των επιθέσεων από Παλαιστίνιους αντέδρασαν σθεναρά στην ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ισχυριζόμενοι ότι κανένας κρατούμενος δεν θα πρέπει να απελευθερωθεί.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες που είχαν προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, αναβλήθηκαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση αυτή, κρύβονται οι διαφορές που παραμένουν στο θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων και η οργή των Ισραηλινών για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν μία Ισραηλινή και τα τρία παιδιά της.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 22:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανηγυρισμοί στη Λιβερία
 

Η άφιξη της πολυεθνικής δύναμης γεννά ελπίδες για ειρήνευση

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Λιβερία υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς το πρώτο απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης που αφίχθηκε στη χώρα τη Δευτέρα.

Στόχος της πολυεθνικής αποστολής είναι να θέσει τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μονρόβια και σηκώνοντας ένα Νιγηριανό διοικητή στα χέρια, φώναζαν: «Θέλουμε ειρήνη».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι πυροβολισμοί σταμάτησαν για λίγο, όμως σύντομα ακούστηκαν και πάλι τα πυρά όπλων στην περιοχή της Παλιάς Γέφυρας, στη Μονρόβια, που ενώνει το λιμάνι, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, με το κέντρο της πόλης.

Η πρώτοι Νιγηριανοί κυανόκρανοι δεν αναμένεται να αναπτυχθούν στην εμπόλεμη ζώνη μέχρις ότου αφιχθεί στην περιοχή ολόκληρη η πολυεθνική δύναμη, που θα αποτελείται από περίπου 3250 στρατιώτες, από χώρες της δυτικής Αφρικής.

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών (της LURD, δηλαδή των «Ενωμένων Λιβεριανών για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία») Σέκου Κόνε δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από τη Μονρόβια μόλις αναπτυχθούν εκεί οι κυανόκρανοι.

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του στις 11 Αυγούστου, όμως δεν είναι σαφές εάν θα δεχθεί το άσυλο που του έχει προσφέρει η Νιγηρία.





Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Eθνική καταστροφή»
 

Πορτογαλία: Ηλικιωμένη κτηνοτρόφος που θέλησε να διασώσει το ποίμνιό της μεταφέρεται μακριά από τις φλόγες

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «εθνικής καταστροφής» ανοίγοντας το δρόμο για να μπορέσουν να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.

Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 3000 πυροσβέστες, με την υποστήριξη 400ων στρατιωτών, έδωσαν μάχη με περισσότερα από 70 μέτωπα σε ολόκληρη την Πορτογαλία.


Κάτοικος παρακολουθεί το πύρινο μέτωπο χωρίς να μπορεί να αντιδράσει
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία «κατάσταση δίχως προηγούμενο».

«Την καταστροφή προκάλεσαν οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και πρέπει να αντιδράσουμε με ασυνήθιστα μέσα».

Η Πορτογαλία αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με σκοπό τα υπόλοιπα κράτη της Κοινότητας να παρέχουν άμεσα προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση έκανε έκκληση για την παροχή περισσότερων από 110 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε εκείνους που έχασαν τις δουλειές και τα σπίτια τους, στους αγρότες που έχασαν τις σοδειές τους.

Καίγεται ο δυτικός Καναδάς

Την ίδια ώρα στο δυτικό Καναδά οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βρετανικής Κολούμπια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι πυροσβεστικές αρχές λένε ότι μόνο μια παρατεταμένη βροχόπτωση θα μπορούσε να εγγυηθεί την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς που βρίσκονται εκτός ελέγχου - αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες ειρήνευσης
 

Νιγηριανός ταξίαρχος της ειρηνευτικής δύναμης στη Μονροβία

Στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία έφτασε ο προπομπός της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

Απόσπασμα 12 Νιγηριανών στρατιωτών έλαβαν θέσεις προκάλυψης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μονρόβια, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάτοικοι της λιβεριανής πρωτεύουσας λένε ότι ορισμένοι από τους αντάρτες υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς και πυροβολισμούς στον αέρα την είδηση της άφιξης των κυανόκρανων.

Εξάλλου περίπου 180 συνάδελφοί τους μεταφέρονται με ελικόπτερα από τη γειτονική Σιέρα Λεόνε για να εγκατασταθούν σε στρατιωτική βάση, 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών (της LURD δηλαδή των «Ενωμένων Λιβεριανών για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία») Σέκου Νταμάτε Κόνε δήλωσε από τη Ρώμη όπου βρίσκεται ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από τη Μονρόβια μόλις αναπτυχθούν εκεί οι κυανόκρανοι.

Επικίνδυνη αποστολή

Πάντως σε πρώτη φάση οι πρώτοι 300 κυανόκρανοι δεν αναμένεται να αναπτυχθούν μέσα στην πόλη της Μονρόβια, παρά τις εκκλήσεις των υποστηρικτών του προέδρου Τέιλορ, που πολιορκούνται από ανταρτικές δυνάμεις.

Η πολυεθνική δύναμη θα αποτελείται από περίπου 3.250 στρατιώτες, από χώρες της δυτικής Αφρικής, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν αμερικανικά στρατεύματα θα αναλάβουν κάποιο ενεργό ρόλο.

Πάντως στην περιοχή ανοικτά των λιβεριανών ακτών έχουν καταπλεύσει από το Σαββάτο δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη που μεταφέρουν επίλεκτες δυνάμεις, ελικόπτερα και αποβατικά οχήματα.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο πηλήκιο στην Άγκυρα
 

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν βαρύνοντα λόγο στο πολιτικό γίγνεσθαι

Ο τουρκικός στρατός διόρισε ένα στρατηγό στη θέση του γενικού γραμματέα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της χώρας.

Έτσι ο στρατηγός Σουκρού Σαριισίκ θα διευθύνει τις εργασίες του πανίσχυρου Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί όργανο που μέχρι σήμερα είχε καθοριστικό λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και οι πέντε υψηλότεροι ιεραρχικά αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξουσίες του Συμβουλίου μειώθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα όταν το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών μέτρων ώστε η Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις νέες μεταρρυθμίσεις η θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου έπρεπε να καλυφθεί από πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η διάταξη πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, και έτσι ο στρατός μπορούσε τυπικά να προχωρήσει σε ένα τελευταίο διορισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, είχε ήδη δηλώσει χθες πως η κυβέρνηση δεν θα αντιτασσόταν σε ένα τέτοιο διορισμό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» στη διάρκεια της οποίας ένας στρατηγός θα ασκήσει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου για έναν ακόμη χρόνο.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αζερμπαϊτζάν: Σόι πάει το βασίλειο
 

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε σήμερα το διορισμό του Ιλχάμ Αλίεφ, υιού του προέδρου της χώρας Χαϊντάρ Αλίεφ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί προπομπό σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές για την ανάληψη της διακυβέρνησης από το φυσικό διάδοχο του ασθενούντος προέδρου Αλίεφ.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν, εάν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, αντικαθίσταται προσωρινά από τον πρωθυπουργό μέχρι τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν εντός τριμήνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Η απόφαση ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Ιλχάμ Αλίεφ ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, στο οποίο υπερτερούν οι υποστηρικτές του Χαϊντάρ Αλίεφ.

Από τους 124 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Αλίεφ ψήφισαν 101, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτίμησαν να απόσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ασθενεί ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος Αλίεφ νοσηλεύεται από τον περασμένο μήνα σε τουρκική κλινική κοντά στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως για την κατάσταση της υγείας του.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις φλόγες Πορτογαλία - Καναδάς
 

Πορτογαλία: Ηλικιωμένη κτηνοτρόφος που θέλησε να διασώσει το ποίμνιό της μεταφέρεται μακριά από τις φλόγες

Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής εννέα άτομα και να έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Η κυβέρνηση της συνεδριάζει εκτάκτως και εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τις περιοχές που έχουν καεί, πεδία ολικής καταστροφής ώστε αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους να μπορέσουν να αποζημιωθούν.


Κάτοικος παρακολουθεί το πύρινο μέτωπο χωρίς να μπορεί να αντιδράσει
«Τραγωδία δίχως προηγούμενο» χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά η Πορτογαλία αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με σκοπό τα υπόλοιπα κράτη της Κοινότητας να παρέχουν άμεσα προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Καίγεται ο δυτικός Καναδάς

Την ίδια ώρα στο δυτικό Καναδά οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βρετανικής Κολούμπια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι πυροσβεστικές αρχές λένε ότι μόνο μια παρατεταμένη βροχόπτωση θα μπορούσε να εγγυηθεί την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς που βρίσκονται εκτός ελέγχου - αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Τεχεράνη ομάδα του ΟΗΕ για πυρηνικά
 

Φωτογραφία από αέρος πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν

Νομικοί εμπειρογνώμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται στην Τεχεράνη για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για ένα νέο αυστηρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Το Ιράν δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία προκειμένου να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη «Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων», ώστε να επιτραπεί σε διεθνείς επιθεωρητές μεγαλύτερη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.


Η πρόσφατη επίδειξη πυραύλων τύπου Σαχάμπ -3 από την Τεχεράνη ανησύχησε τη Δύση
Το Ιράν από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο μόνο εάν προηγουμένως λάβει από το εξωτερικό προηγμένη τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη για προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ενώ οι Ιρανοί λένε ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο και μόνο την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Τεχεράνη οι πολιτικοί στο Ιράν εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα αυτό, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ενώ άλλοι προτείνουν την αποχώρηση της χώρας από τη «Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων».


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις φλόγες Πορτογαλία - Καναδάς
 

Πορτογαλία: Ηλικιωμένη κτηνοτρόφος που θέλησε να διασώσει το ποίμνιό της μεταφέρεται μακριά από τις φλόγες

Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής εννέα άτομα και να έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Η κυβέρνηση της συνεδριάζει εκτάκτως και εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τις περιοχές που έχουν καεί, πεδία ολικής καταστροφής ώστε αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους να μπορέσουν να αποζημιωθούν.


Κάτοικος παρακολουθεί το πύρινο μέτωπο χωρίς να μπορεί να αντιδράσει
«Τραγωδία δίχως προηγούμενο» χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά η Πορτογαλία αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με σκοπό τα υπόλοιπα κράτη της Κοινότητας να παρέχουν άμεσα προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Καίγεται ο δυτικός Καναδάς

Την ίδια ώρα στο δυτικό Καναδά οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κάτοικοι στην πολιτεία της Βρετανικής Κολούμπια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι πυροσβεστικές αρχές λένε ότι μόνο μια παρατεταμένη βροχόπτωση θα μπορούσε να εγγυηθεί την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς που βρίσκονται εκτός ελέγχου - αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες ειρήνευσης
 

Νιγηριανός ταξίαρχος της ειρηνευτικής δύναμης στη Μονροβία

Στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία έφτασε προ ολίγου ο προπομπός της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

Απόσπασμα 12 Νιγηριανών στρατιωτών έλαβαν θέσεις προκάλυψης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μονρόβια, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάτοικοι της λιβεριανής πρωτεύουσας λένε ότι ορισμένοι από τους αντάρτες υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς και πυροβολισμούς στον αέρα την είδηση της άφιξης των κυανόκρανων.

Εξάλλου περίπου 180 συνάδελφοί τους μεταφέρονται με ελικόπτερα από τη γειτονική Σιέρα Λεόνε για να εγκατασταθούν σε στρατιωτική βάση, 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών (της LURD δηλαδή των «Ενωμένων Λιβεριανών για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία») Σέκου Νταμάτε Κόνε δήλωσε από τη Ρώμη όπου βρίσκεται ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από τη Μονρόβια μόλις αναπτυχθούν εκεί οι κυανόκρανοι.

Επικίνδυνη αποστολή

Πάντως σε πρώτη φάση οι πρώτοι 300 κυανόκρανοι δεν αναμένεται να αναπτυχθούν μέσα στην πόλη της Μονρόβια, παρά τις εκκλήσεις των υποστηρικτών του προέδρου Τέιλορ, που πολιορκούνται από ανταρτικές δυνάμεις.

Η πολυεθνική δύναμη θα αποτελείται από περίπου 3.250 στρατιώτες, από χώρες της δυτικής Αφρικής, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν αμερικανικά στρατεύματα θα αναλάβουν κάποιο ενεργό ρόλο.

Πάντως στην περιοχή ανοικτά των λιβεριανών ακτών έχουν καταπλεύσει από το Σαββάτο δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη που μεταφέρουν επίλεκτες δυνάμεις, ελικόπτερα και αποβατικά οχήματα.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αζερμπαϊτζάν: Σόι πάει το βασίλειο
 

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε σήμερα το διορισμό του Ιλχάμ Αλίεφ, υιού του προέδρου της χώρας Χαϊντάρ Αλίεφ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί προπομπό σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές για την ανάληψη της διακυβέρνησης από το φυσικό διάδοχο του ασθενούντος προέδρου Αλίεφ.

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν, εάν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, αντικαθίσταται προσωρινά από τον πρωθυπουργό μέχρι τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν εντός τριμήνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Η απόφαση ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Ιλχάμ Αλίεφ ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, στο οποίο υπερτερούν οι υποστηρικτές του Χαϊντάρ Αλίεφ.

Από τους 124 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Αλίεφ ψήφισαν 101, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτίμησαν να απόσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ασθενεί ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος Αλίεφ νοσηλεύεται από τον περασμένο μήνα σε τουρκική κλινική κοντά στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως για την κατάσταση της υγείας του.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι 440 Παλαιστίνιοι
 

Μαχητής της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ελεύθερους την Τετάρτη 440 Παλαιστίνιους κρατούμενους, λιγότερους από ότι είχε πει τον περασμένο μήνα ότι θα αποφυλακιστούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

Το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων, που υπολογίζονται σε 6 ως 7 χιλιάδες είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρομογή του "οδικού χάρτη για την ειρήνη". Πόσο σημαντική λοιπόν είναι η ισραηλινή χειρονομία; Το ερώτημα έθεσε το ΒΒC στον Εντ Άμπινγκτον, πρώην Γενικό Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ που τώρα είναι πολιτικός σύμβουλος για τους Παλαιστίνιους στην Ουάσινγκτον.

"Δεν νομίζω ότι είναι σημαντική η χειρονομία αυτή. Δεν γνωρίζω ποιοί θα είναι οι 440 κρατούμενοι, όμως την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι Ισραηλινοί είχαν δηλώσει ότι αφήνουν ελεύθερους 540 είχαν συμπεριλάβει 125 κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου", υπογράμμισε ο κ. Άμπινγκντον ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πολλούς από τους Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές.

Μήπως όμως όταν ολοκληρωθεί το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί θα αισθανθούν πιο ασφαλείς και θα αφήσουν ελεύθερους περισσότερους κρατουμένους ; ήταν το επόμενο ερώτημα στον κ.Άμπινγκντον.

"Το τείχος ασφαλείας θα καταλάβει αρκετή έκταση που ανήκει στους Παλαιστινίους. Οι Παλαιστίνιοι μίλησαν με εβραίους έποικους, με Ισραηλινούς στρατιωτικούς και με τους συμβούλους του κ.Σαρόν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαρόν σκοπεύει να απομονώσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό στο 45% της Δυτικής Όχθης αφήνοντας το 55% στον έλεγχο των Ισραηλινών. Αυτό δεν είναι σίγουρα μια βάση για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στην διένεξη μεταξή Ισραηλινών και Παλαιστινίων", είπε στο ΒΒC ο πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ Εντ Άμπινγκντον.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 09:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρκαγιές: «Εθνική καταστροφή» στην Πορτογαλία
 

Τα πυροσβεστικά συνεργεία αγωνίζονται να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο

O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση "εθνικής καταστροφής" μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο οι πληγέντες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση.

Το μέτρο πρόκειται να εγκριθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ενώ τα πυροσβεστικά συνεργεία αγωνίζονται να τις θέσουν υπό έλεγχο, η Πορτογαλία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει την άμεση αποστολή βοήθειας από άλλες χώρες μέλη.

Στο μεταξύ στον Καναδά τα πυροσβεστικά συνεργεία δήλωσαν ότι κατάφεραν να επιβραδύνουν το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε αρκετές κωμοπόλεις της Βρετανικής Κολομβίας.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες Καναδοί και Αμερικανοί λένε ότι ο κίνδυνος παραμένει καθώς προβλέπεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα συνεχιστούν και το μόνο που μπορεί να σταματήσει τις πυρκαγιές είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 08:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρκαγιές: 'Εθνική καταστροφή' στην Πορτογαλία
 

O καπνός της φωτιάς στην επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά είχε φθάσει μέχρι τη Βοστώνη

O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση "εθνικής καταστροφής" μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο οι πληγέντες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση.

Το μέτρο πρόκειται να εγκριθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Ενώ τα πυροσβεστικά συνεργεία αγωνίζονται να τις θέσουν υπό έλεγχο, η Πορτογαλία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει την άμεση αποστολή βοήθειας από άλλες χώρες μέλη.

Στο μεταξύ στον Καναδά τα πυροσβεστικά συνεργεία δήλωσαν ότι κατάφεραν να επιβραδύνουν το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε αρκετές κωμοπόλεις της Βρετανικής Κολομβίας.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες Καναδοί και Αμερικανοί λένε ότι ο κίνδυνος παραμένει καθώς προβλέπεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα συνεχιστούν και το μόνο που μπορεί να σταματήσει τις πυρκαγιές είναι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν νέα τρομοκρατική επίθεση
 

Επίθεση όπως αυτή στους Δίδυμους Πύργους δεν πρέπει να θεωρείται αδιανόητη

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης από την Αλ Κάιντα.

Η προειδοποίηση έγινε μετά τη μετάδoση από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγα του Ντουμπάι, ηχογραφημένου μηνύματος που υποτίθεται ότι είναι από ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Ο Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, στο μήνυμα του απειλεί με εκδίκηση αν πάθει τίποτα έστω και ένας από τους μουσουλμάνους που κρατούν οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ είπε ότι το βασικό μήνυμα της ηχογράφησης είναι πως η Αλ Κάιντα είναι αποφασισμένη να χτυπήσει ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η κυβέρνηση Μπους κάνει τα πάντα για να αποτρέψει νέο χτύπημα.

"Το κλειδί για την ασφάλεια είναι να λάβουμε πολλά μέτρα δίοτι αν κάτι ξεφύγει την πρώτη φορά θα εντοπιστεί στην επόμενη", είπε ο κ.Τζον Ασκροφτ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών Τομ Ρίτζ τόνιζε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που καθιερώθηκαν έχουν αποτρέψει πάνω από 100 νέες επιθέσεις.Όμως ο κ.Ριτζ παραδέχθηκε ότι είναι αρκετά πιθανό να δεχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες νέα τρομοκρατική επίθεση.

Ο γερουσιαστής Τζόσεφ Λίμπερμαν, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε στο ΒΒC ότι υπάρχουν κενά στα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μπους.

"Δεν έχουμε ακόμη επαρκή μέτρα ασφαλείας στα λιμάνια μας, στα φέρι-μποτ και στους σιδηροδρόμους. Είμαστε ακόμη από πολλές πλευρές ανυπεράσπιστοι απέναντι σε επιθέσεις σαν αυτή που πραγματοποίησε η Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβριου. Αισθάνομαι οτι πρέπει να βιαστούμε και αισθάνομαι οργή που η κυβέρνηση Μπους δεν καταβάλλει αρκετή προσπάθεια", είπε στο ΒΒΨ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι 440 Παλαιστίνιοι
 

Μαχητής της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ελεύθερους την Τετάρτη 440 Παλαιστίνιους κρατούμενους, λιγότερους από ότι είχε πει τον περασμένο μήνα ότι θα αποφυλακιστούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

Το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων, που υπολογίζονται σε 6 ως 7 χιλιάδες είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρομογή του "οδικού χάρτη για την ειρήνη". Πόσο σημαντική λοιπόν είναι η ισραηλινή χειρονομία ; Το ερώτημα έθεσε το ΒΒC στον Εντ Άμπινγκτον, πρώην Γενικό Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ που τώρα είναι πολιτικός σύμβουλος για τους Παλαιστίνιους στην Ουάσινγκτον.

"Δεν νομίζω ότι είναι σημαντική η χειρονομία αυτή. Δεν γνωρίζω ποιοί θα είναι οι 440 κρατούμενοι, όμως την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι Ισραηλινοί είχαν δηλώσει ότι αφήνουν ελεύθερους 540 είχαν συμπεριλάβει 125 κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου", υπογράμμισε ο κ. Άμπινγκντον ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πολλούς από τους Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές.

Μήπως όμως όταν ολοκληρωθεί το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί θα αισθανθούν πιο ασφαλείς και θα αφήσουν ελεύθερους περισσότερους κρατουμένους ; ήταν το επόμενο ερώτημα στον κ.Άμπινγκντον.

"Το τείχος ασφαλείας θα καταλάβει αρκετή έκταση που ανήκει στους Παλαιστινίους. Οι Παλαιστίνιοι μίλησαν με εβραίους έποικους, με Ισραηλινούς στρατιωτικούς και με τους συμβούλους του κ.Σαρόν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαρόν σκοπεύει να απομονώσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό στο 45% της Δυτικής Όχθης αφήνοντας το 55% στον έλεγχο των Ισραηλινών. Αυτό δεν είναι σίγουρα μια βάση για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στην διένεξη μεταξή Ισραηλινών και Παλαιστινίων", είπε στο ΒΒC ο πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ Εντ Άμπινγκντον.


Δευτέρα 04 Αυγούστου 2003 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Το λόγο έχει ειρηνευτική δύναμη
 

Οι κάτοικοι της χώρας έχουν άμεση ανάγκη από πόσιμο νερό και τρόφιμα

Στη Μονροβία, πρωτεύουσα της Λιβερίας, φθάνει σήμερα αεροπορικώς η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης που αποτελείται απο 300 Νιγηριανούς στρατιώτες.

Αποστολή τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης που οργάνωσαν οι χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας είπε στο ΒΒC ότι η εμπροσθοφυλακή θα αναπτυχθεί στις περιοχές όπου σημειώνονται οι συγκρουσεις.

Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ο έμφυλιος πόλεμος που άρχισε πριν από 14 χρόνια θα σταματήσει.

Μόλις αφιχθεί η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα τους και μια εβδομάδα αργότερα ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέϊλορ θα εγκαταλείψει την εξουσία.

Η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης αναβλήθηκε αρκετές φορές, ο πρόεδρος Τέϊλορ αλλάζει γνώμη συχνά και οι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία πολλές φορές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.