Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-08-02

  1. Διώξεις για την επίθεση στη Ρωσία
  2. «Προβλήματα υγείας» για τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν
  3. Λιβερία: Παραιτείται ο Τέιλορ
  4. Συλλήψεις στο αρχηγείο του Αραφάτ
  5. Ιράκ: Σκοτώθηκε ένας ακόμη Αμερικανός
  6. Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια
  7. Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια
  8. Τελευταίο ταξίδι δίχως τιμές
  9. Έκρηξη στη Βηρυτό
  10. Προς Λιβερία πλέουν πολεμικά των ΗΠΑ
  11. Έκρηξη στη Βηρυτό
  12. Μακελλειό από επίθεση καμικάζι στη Ρωσία

Κυριακή 03 Αυγούστου 2003 - 00:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Διώξεις για την επίθεση στη Ρωσία
 

Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται

Στρατοδίκες στη Ρωσία λένε ότι κρατείται κατηγορούμενος για εγκληματική αμέλεια, ο στρατιωτικός που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του στρατιωτικού νοσοκομείου που καταστράφηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Ένας άλλος στρατιωτικός διοικητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Μοζντόκ, όταν ένας βομβιστής οδήγησε φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στην είσοδο του νοσοκομείου.

Στην πόλη Μοζντόκ, της Βόρειας Οσετίας, βρίσκεται το αρχηγείο του ρωσικού στρατού που ελέγχει τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην γειτονική Τσετσενία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, που μετέβη στο Μοζντόκ έπειτα από εντολή του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι παρά τις διαταγές που είχαν δοθεί πρόσφατα δεν είχαν ληφθεί μέτρα για να εμποδιστεί η πρόσβαση ύποπτων οχημάτων στο νοσοκομείο.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 22:01 ('Ωρα Λονδίνου)
«Προβλήματα υγείας» για τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν
 


Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, Μεχμέτ Νεβρούζογλου, είπε ότι ο Αζέρος πρόεδρος, Χαϊντάρ Αλίγιεφ, νοσηλεύεται με προβλήματα στην καρδιά.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι ο Χαϊντάρ Αλίγιεφ έχει προβλήματα υγείας.

Ο Αζέρος πρόεδρος δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και τρεις εβδομάδες, από τότε που εισήχθη σε τουρκική κλινική για εξετάσεις.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν είπε πως είναι γνωστό ότι ο κ. Αλίγιεφ είχε κάνει εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά το 1999 και ότι τώρα έχει καρδιολογικό πρόβλημα .

Ο Αζέρος πρέσβης είπε ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και διέψευσε φήμες ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη.

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, περίπου 2.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Χαϊντάρ Αλίγιεφ να αποδείξει ότι είναι σε κατάσταση να κυβερνήσει τη χώρα ειδάλλως να παραιτηθεί.

Την Παρασκευή ο γιος του Αζέρου πρόεδρου, Ιλχάμ Αλίγιεφ, έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Οκτωβρίου, εν μέσω φημών ότι ο πατέρας του ήταν ήδη νεκρός.

Μέχρι στιγμής στις εκλογές μοναδικός άλλος υποψήφιος είναι ο ίδιος ο Χαϊντάρ Αλίγιεφ.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Παραιτείται ο Τέιλορ
 

ΟΤσαρλς Τέιλορ δεχόταν ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί και να αυτοεξοριστεί

Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, είπε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, την 11η Αυγούστου.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξε μετά από συνάντησή του, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, με υπουργούς από άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Εν τούτοις ο Λιβεριανός ηγέτης, που αναμενόταν να αυτοεξοριστεί στη Νιγηρία, δεν είπε το πότε θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Η παραίτηση του προέδρου Τέιλορ ήταν η κύρια απαίτηση της διεθνούς κοινότητας και των δυνάμεων των ανταρτών που τις τελευταίες εβδομάδες πολεμούν να εισβάλλουν στη Μονροβία.

Στο μεταξύ, στο μέτωπο που εκτείνεται κατά μήκος της πρωτεύουσας συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι σφοδρές συγκρούσεις.

Ανταποκριτής του BBC στην Μονροβία μεταδίδει πως τρομοκρατημένοι άμαχοι έτρεχαν να καλυφτούν από τα πυρά ενώ στους δρόμους κείτονταν πτώματα.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 18:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις στο αρχηγείο του Αραφάτ
 

Πολλοί από τους συλληφθέντες πιστεύεται πως είναι μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακσά

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 20 υπόπτους σε επιδρομή τους στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για μέλη της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ και της ένοπλης πτέρυγας της, Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ-Ακσά.

Επίσημοι είπαν ότι οι ύποπτοι, που είχαν μείνει στο αρχηγείο του Αραφάτ εδώ και μήνες προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Ισραηλινούς, εξακολουθούν να κρατούνται στο αρχηγείο.

Παλαιστινιακές πηγές είπαν στο BBC ότι οι κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε φυλακή της Ιεριχούς όπου θα φρουρούνται από Αμερικανούς.

Δεν είναι σαφές για πότε έχει προγραμματιστεί η μεταφορά τους.

Σύμφωνα με μία πληροφορία ο ηγέτης της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ-Ακσά, Καμέλ Γκανάμ, είπε ότι οι κρατούμενοι συνελήφθησαν μετά την άρνησή τους να υπακούσουν σε εντολή του Γιασέρ Αραφάτ για να εγκαταλείψουν το αρχηγείο του.

Ανταποκριτής του BBC στη Ραμάλα μεταδίδει πως η επιχείρηση φαίνεται να αποτελεί την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής στις αμερικανικές πιέσεις να συλλάβουν ακραία στοιχεία.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Σκοτώθηκε ένας ακόμη Αμερικανός
 

Νέο πλήγμα δέχθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν η μονάδα τους δέχθηκε επίθεση με οπλοβομβίδες κατά τη διάρκεια της νύκτας, όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής.

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο βορείως της Βαγδάτης, ανάμεσα στις πόλεις Μπάλαντ και Τικρίτ, όταν κονβόι της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ έπεσε σε ενέδρα.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κήρυξε το τέλος της «μείζονος στρατιωτικής επιχείρησης» στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί από ιρακινά πυρά 53 Αμερικανοί στρατιώτες.

Συλλήψεις υπόπτων στο Τικρίτ

Στο μεταξύ οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν έναν άνδρα με την κατηγορία ότι οργάνωσε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών κοντά στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικού εκπροσώπου των ΗΠΑ ο συλληφθείς παρείχε επίσης καταφύγιο σε ανώτατα στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος.

Η σύλληψή του έγινε μέσα στην πόλη Τικρίτ, όπου το τελευταίο 24ωρο μετά από επιδρομές Αμερικανών στρατιωτών σε σπίτια συνελήφθησαν άλλοι δύο «σημαντικοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν» όπως χαρακτηρίζονται από τις δυνάμεις κατοχής.

Πνευμονία κατά Αμερικανών

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο Ιράκ για να ερευνήσουν γιατί ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών έχει προσβληθεί από πνευμονία.

Μάλιστα από τους 100 και πλέον ασθενούντες στρατιώτες, δύο έχουν πεθάνει.

Οι Αμερικανοί ειδικοί θα λάβουν δείγματα από το έδαφος, το νερό και τον αέρα για να διαπιστώσουν πώς η ασθένεια προσβάλλει τους στρατιώτες τους σε πολλές περιοχές του Ιράκ.

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού δεν υπάρχουν στοιχεία για χρήση βιολογικών όπλων ή χημικών όπλων που να προκάλεσαν την έξαρση της πνευμονίας.

Μία άλλη ομάδα ειδικών θα μεταβεί και στη Γερμανία, όπου μερικοί από τους ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια
 

Αστυνομικοί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Ιβανόφ στο Μοζντόκ της δημοκρατίας της Οσετίας, μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 35 ατόμων.

Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν για τυχόν επιζώντες και να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια του τετραώροφου κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Αξιωματούχοι λένε ότι πολύ περισσότερα άτομα τραυματίσθηκαν από τη χθεσινή επίθεση που έγινε σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ρωσικών αρχών ο αυτόχειρας βομβιστής οδηγώντας ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά προσέκρουσε στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια πυροδότησε το φορτίο του όταν έφτασε μπροστά από το κεντρικό του κτίριο.


Μέλη σωστικών συνεργείων ερευνούν τα συντρίμμια
Η μεγάλη ποσότητα των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποίησε ο καμικάζι είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο επίκεντρο της έκρηξης ένας κρατήρας διαμέτρου τουλάχιστον οκτώ μέτρων.

Κάτοικοι της πόλης μιλώντας σε ανταποκριτές περιέγραψαν την κατάσταση αμέσως μετά την έκρηξη ως εφιαλτική, καθώς δεκάδες απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα ασθενών βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

Τη στιγμή της έκρηξης περισσότεροι από 100 ασθενείς - στην πλειοψηφία τους Ρώσοι στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στη γειτονική Τσετσενία- βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο.

Διαψεύδουν οι Τσετσένοι

Την ευθύνη για την πραγματοποίηση της βομβιστικής επίθεσης δεν ανέλαβε κανείς μέχρι τώρα, αλλά οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, αν και εκπρόσωπος του ηγέτη τους, Ασλάν Μασκάντοφ, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του.

Τον περασμένο Ιούνιο 18 άτομα - στην πλειοψηφία τους μέλη της ρωσικής στρατονομίας - είχαν βρει το θάνατο στην ίδια πόλη μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένου αυτονομιστή.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια
 

Αστυνομικοί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Ιβανόφ στο Μοζντόκ της δημοκρατίας της Οσετίας, μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 35 ατόμων.

Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν για τυχόν επιζώντες και να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια του τετραώροφου κτιρίου που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Αξιωματούχοι λένε ότι πολύ περισσότερα άτομα τραυματίσθηκαν από τη χθεσινή επίθεση που έγινε σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ρωσικών αρχών ο αυτόχειρας βομβιστής οδηγώντας ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά προσέκρουσε στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια πυροδότησε το φορτίο του όταν έφτασε μπροστά από το κεντρικό του κτίριο.


Μέλη σωστικών συνεργείων ερευνούν τα συντρίμμια
Η μεγάλη ποσότητα των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποίησε ο καμικάζι είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο επίκεντρο της έκρηξης ένας κρατήρας διαμέτρου τουλάχιστον οκτώ μέτρων.

Κάτοικοι της πόλης μιλώντας σε ανταποκριτές περιέγραψαν την κατάσταση αμέσως μετά την έκρηξη ως εφιαλτική, καθώς δεκάδες απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα ασθενών βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

Τη στιγμή της έκρηξης περισσότεροι από 100 ασθενείς - στην πλειοψηφία τους Ρώσοι στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στη γειτονική Τσετσενία- βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο.

Διαψεύδουν οι Τσετσένοι

Την ευθύνη για την πραγματοποίηση της βομβιστικής επίθεσης δεν ανέλαβε κανείς μέχρι τώρα, αλλά οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, αν και εκπρόσωπος του ηγέτη τους, Ασλάν Μασκάντοφ, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του.

Τον περασμένο Ιούνιο 18 άτομα - στην πλειοψηφία τους μέλη της ρωσικής στρατονομίας - είχαν βρει το θάνατο στην ίδια πόλη μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένου αυτονομιστή.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 13:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελευταίο ταξίδι δίχως τιμές
 

Οι τάφοι των γιών και του εγγονού του Σαντάμ Χουσεΐν

Σε νεκροταφείο της γενέτειρας τους Αότζα, κοντά στην πόλη Τικρίτ ετάφησαν σήμερα οι δύο γιοί του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, και ο 14χρονος εγγονός του Μουσταφά, που σκοτώθηκαν πριν δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια επιδρομής Αμερικανών στρατιωτών στο κρησφύγετό τους, στην πόλη Μοσούλη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι σοροί των δύο νεκρών αδελφών, καλυμμένες με την ιρακινή σημαία, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με ασθενοφόρο από αμερικανική βάση της Βαγδάτης στο Τικρίτ.

Ο πρόεδρος της ιρακινής Ερυθράς Ημισελήνου, Τζαμάλ Αλ Καρμπολί, είπε ότι παρέλαβε τις σορούς από τα αμερικανικά στρατεύματα και τις συνόδευσε στην τελευταία τους κατοικία.


Οι σοροί των Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν παραδόθηκαν στην Ερυθρά Ημισέληνο για την ταφή τους
Στην τελετή ταφής που κύλησε χωρίς επεισόδια δεν έγινε γνωστό ποιοί και πόσοι παραβρέθηκαν, καθώς οι ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί δεν επέτρεψαν στους εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ να πλησιάσουν.

Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η ταφή των δύο αδελφών στη γενέτειρά τους ίσως αποτελέσει έναυσμα για νέα αιματηρή αντιπαράθεση Ιρακινών με τις δυνάμεις κατοχής.

Σημειωτέον ότι η διατήρηση των σορών του Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν επί σχεδόν δύο εβδομάδες σε ψυγείο αμερικανικού νεκροτομείου αντί της ταφής τους εντός 24ώρου από το θάνατό τους - όπως επιβάλει το μουσουλμανικό έθιμο - έχει προκαλέσει οργή σε μεγάλη μερίδα του Ιρακινού λαού, ακόμα και σε πολέμιους του ανατραπέντος καθεστώτος.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στη Βηρυτό
 

Έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη Βηρυτό με τουλάχιστον δύο νεκρούς

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη το πρωί του Σαββάτου στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο από τους επιβάτες του και να τραυματισθούν περαστικοί.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Στη συνέχεια σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων ούτε η αιτία και τυχόν κίνητρο της έκρηξης, που σημειώθηκε σε περιοχή της πόλης που αποτελεί ορμητήριο της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Σαββάτο 02 Αυγούστου 2003 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς Λιβερία πλέουν πολεμικά των ΗΠΑ
 

Μονρόβια: Μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής προσπαθεί να καλυφθεί από πυρά των ανταρτών

Δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη που μεταφέρουν πεζοναύτες, μαχητικά ελικόπτερα και αποβατικά οχήματα κατευθύνονται προς τη Λιβερία, μετά την πρόσφατη εντολή του προέδρου Μπους να λάβουν θέσεις στα ανοικτά των λιβεριανών ακτών.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη χώρα, που σκοπό θα έχει να βοηθήσει στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Το πρώτο άγημα της δύναμης αυτής, αποτελούμενο από στρατιώτες της Νιγηρίας, αναμένεται στη Λιβερία τη Δευτέρα.

Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκρίθηκε, δεν κάνει καμμία αναφορά στη συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων.


Κάτοικοι της λιβεριανής πρωτεύουσας ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό) απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία εκφράζοντας αντιρρήσεις για μία διάταξη του ψηφίσματος που εξαιρεί τα αμερικανικά στρατεύματα από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι συμμερίζεται τις επιφυλάξεις των χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία.

Προσπάθεια συνάντησης με Τέιλορ

Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Λιβερία, υπουργοί από χώρες της Δυτικής Αφρικής που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Μονρόβια, ελπίζουν ότι θα συναντηθούν εντός της ημέρας με τον πρόεδρο της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ.


Εκπρόσωπος του Οργανισμού Περιφερειακής Ασφάλειας Δυτικής Αφρικής στο αεροδρόμιο της Μονρόβια
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης και η διαδικασία απομάκρυνσης του Τσαρλς Τέιλορ από την εξουσία και τη χώρα, κάτι το οποίο ο ίδιος έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα κάνει μετά την άφιξη των κυανοκράνων.

Την Παρασκευή αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών με τον κ. Τέιλορ, καθώς αυτός τους διεμήνυσε ότι δεν βρίσκεται στη Μονρόβια αλλά - όπως ισχυρίστηκε - στο Μπιουκάναν της ανατολικής Λιβερίας όπου ηγείται των κυβερνητικών δυνάμεων στην προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης από τους αντάρτες.

Αλλά ο ανταποκριτής του BBC στη Μονρόβια μεταδίδει ότι τόσο οι υπουργοί όσο και η μεγαλύτερη μερίδα του λαού υποψιάζονται ότι ο κ. Τέιλορ ήταν στην Μονρόβια και δεν ήθελε απλώς να συναντηθεί με τη διεθνή αντιπροσωπεία.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 09:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στη Βηρυτό
 

Έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη Βηρυτό με τουλάχιστον δύο νεκρούς

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη το πρωί του Σαββάτου στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο από τους επιβάτες του και να τραυματισθούν περαστικοί.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Στη συνέχεια σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν και απέκλεισαν την περιοχή.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων ούτε η αιτία και τυχόν κίνητρο της έκρηξης, που σημειώθηκε σε περιοχή της πόλης που αποτελεί ορμητήριο της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.


Σάββατο 02 Αυγούστου 2003 - 00:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Μακελλειό από επίθεση καμικάζι στη Ρωσία
 

Αστυνομικοί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση

Toυλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από βoμβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της νότιας Ρωσίας, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όχημα γεμάτο με εκρηκτικά κατευθύνθηκε προς τις πύλες του νοσοκομείου με μεγάλη ταχύτητα και στη συνέχεια ο βομβιστής αυτοκτονίας που το οδηγούσε πυροδότησε το φορτίο.


Σωστικά συνεργεία ψάχνουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το 4ώροφο κτίριο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονταν περίπου 100 ασθενείς - οι περισσότεροι στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στο μέτωπο της Τσετσενίας.

Η μεγάλη ποσότητα των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποίησε ο καμικάζι είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο επίκεντρο της έκρηξης ένας κρατήρας διαμέτρου τουλάχιστον οκτώ μέτρων.

Κάτοικοι της πόλης μιλώντας σε ανταποκριτές περιέγραψαν την κατάσταση αμέσως μετά την έκρηξη ως εφιαλτική, καθώς δεκάδες απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα ασθενών είχαν σκορπισθεί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

Αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων

Τα σωστικά συνεργεία και ομάδες παροχής ιατρικής βοήθειας κατέβαλαν προσπάθειες για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.


Εικόνα καταστροφής του νοσοκομείου του Μοζντόκ
Το κτίριο βρισκόταν στην πόλη Μοζντόκ της βόρειας Οσετίας, όπου στεγάζεται το αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών.

Την ευθύνη για την πραγματοποίηση της βομβιστικής επίθεσης δεν ανέλαβε κανείς μέχρι τώρα, αλλά οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνους τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, αν και εκπρόσωπος του ηγέτη τους, Ασλάν Μασκάντοφ, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξη του.

Τον περασμένο Ιούνιο 18 άτομα - στην πλειοψηφία τους μέλη της ρωσικής στρατονομίας - είχαν βρει το θάνατο στην ίδια πόλη μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένου αυτονομιστή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.