Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-30

  1. Η Γαλλία αντιμέτωπη με τους εμπρηστές
  2. Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  3. Οργή Παλαιστινίων για το τείχος
  4. Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ
  5. Πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
  6. Εκκλήσεις Ανάν για Λιβερία
  7. Προειδοποιήσεις για επιθέσεις
  8. Αμνηστεία στους Κούρδους
  9. Οργή Παλαιστινίων για το τείχος
  10. Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει τις ΗΠΑ
  11. Η Γαλλία αντιμέτωπη με τους εμπρηστές
  12. «Ο Σαντάμ θρηνεί το θάνατο των γιων του»

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 17:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τους εμπρηστές
 

Στη νότια Γαλλία πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις

Οι γαλλικές αρχές θα διενεργούν ελέγχους σε όσους επισκέπτονται τα δάση της χώρας προκειμένου να σταματήσουν τους εμπρηστές.


Πρόκειται για αποκάλυψη. Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουμε ότι και οι πυρκαγιές είναι ένα είδος τρομοκρατίας
Δήμαρχος Λιουκ Ζους
Πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει και χιλιάδες – κυρίως παραθεριστές – έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και στρατιωτικές βάσεις ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που έχει αποτεφρώσει χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης.

Οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους εμπρηστές ή όποιους ξεκίνησαν τη φωτιά.

Ήδη ένας 30χρονος άνδρας ανακρίνεται από την αστυνομία, μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.


Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έφθασε στην περιοχή και έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή».

Περίπου 1700 πυροσβέστες, με τη βοήθεια εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών και ιταλικών ενισχύσεων, δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τα ήδη απανθρακωμένα δέντρα ψεκάζονται με νερό για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση, μια και δεν αναμένονται βροχές. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα ξηρό καλοκαίρι για τη Γαλλία.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 17:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 

Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα από το 1960

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε το έβδομο πακέτο μεταρρυθμίσεων στις προσπάθειες να εγκριθεί η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να ευθυγραμμίσουν το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από το τέλος του 2004, οπότε και θα κριθεί εάν θα γίνει δεκτή η υποψηφιότητά της ή όχι.

Μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις είναι ο ρόλος του στρατού στη χώρα, ο οποίος είναι πολύ ισχυρότερος από τον στρατό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την έγκριση που έλαβε από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παρέχει αμνηστεία προς τους Κούρδους αγωνιστές.

Ο ρόλος του στρατού

Σκοπός του νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστικά να περιορισθεί ο ρόλος του στρατού στη χώρα.

Με βάση το πακέτο αυτό, το στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας δεν θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, ενώ ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν θα έχει μεγάλη ισχύ στην κυβέρνηση της χώρας.

Επιπλέον, θα εξετασθούν τρόποι για να σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιμοντ, πιστεύει ότι οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων είναι ριζικές, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την εφαρμογή τους.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Παλαιστινίων για το τείχος
 

Ο Αριέλ Σαρόν υπογραμμίζει ότι η κατασκευή του τείχους θα συνεχισθεί

Η επιμονή του Ισραήλ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, έχει εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι η εν λόγω ενέργεια του Ισραήλ εξανεμίζει τις ελπίδες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.


Τα καλά... τείχη κάνουν τους καλούς φίλους
Αριέλ Σαρόν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον, είπε ότι «τα καλά τείχη... κάνουν τους καλούς φίλους».

Οι Παλαιστίνιοι όμως συγκρίνουν το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας με το τείχος του Βερολίνου και εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος Μπους θα ασκούσε μεγαλύτερες πιέσεις προς τον Αριέλ Σαρόν.

Παραχωρήσεις και διαμαρτυρίες

Και αυτό γιατί είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατασκευή του τείχους κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε στην Ουάσινγκτον για να ανακοινώσει τις παραχωρήσεις που είναι αποφασισμένο να κάνει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους.

Ανάμεσα σε αυτές είναι το γκρέμισμα ορισμένων οδοφραγμάτων και η απελευθέρωση περισσότερων από 500 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Οι Παλαιστίνιοι όμως, οι οποίοι δεν έχουν δει ακόμη τους κρατούμενους να απελευθερώνονται, υποστηρίζουν ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 15:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΕ
 

Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα από το 1960

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίζει το έβδομο πακέτο μεταρρυθμίσεων στις προσπάθειες να εγκριθεί η υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να ευθυγραμμίσουν το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από το τέλος του 2004, οπότε και θα κριθεί εάν θα γίνει δεκτή η υποψηφιότητά της ή όχι.

Μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να είναι ο ρόλος του στρατού στη χώρα, ο οποίος είναι πολύ ισχυρότερος από τον στρατό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την έγκριση που έλαβε από το τουρκικό κοινοβούλιο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παρέχει αμνηστεία προς τους Κούρδους αγωνιστές.

Ο ρόλος του στρατού

Σκοπός του νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστικά να περιορισθεί ο ρόλος του στρατού στη χώρα.

Βάσει των προτάσεων, το στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας δεν θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, ενώ ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν θα έχει μεγάλη ισχύ στην κυβέρνηση της χώρας.

Επιπλέον, βάσει των προτάσεων θα εξετασθούν τρόποι για να σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιμοντ, πιστεύει ότι οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων είναι ριζικές, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την εφαρμογή τους.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
 

Ο νέος νόμος παρέχει ασυλία στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Νέα τροπή φαίνεται να λαμβάνει η κρίση που απειλούσε με διάλυση την ιταλική κυβέρνηση για το θέμα της ασυλίας του Ιταλού πρωθυπουργού.


Ο Μικέλε Βιέτι, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, απειλεί με αποχώρηση
Την Τρίτη, η ιταλική γερουσία εξέτασε την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Ρομπέρτο Καστέλι, ο οποίος είχε παρεμποδίσει τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαπλοκή συμφερόντων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η απόφαση του Ρομπέρτο Καστέλι έκανε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να απειλεί ότι θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, έπειτα από την πρόταση μομφής στην ιταλική γερουσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας αποφάσισε να διεξαγάγει την έρευνα για το περιουσιακό καθεστώς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αποσταθεροποίηση

Η νέα κρίση απειλούσε να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση μομφής αφορούσε την απόφαση του κ. Καστέλι να μην παράσχει πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε εισαγγελέα από το Μιλάνο, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης που του ανήκει, Mediaset, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη.

Ο κ. Καστέλι απέτρεψε τη διεξαγωγή έρευνας για το εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος που έχει ψηφισθεί στη χώρα παρέχει ασυλία στον Ιταλό πρωθυπουργό.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις Ανάν για Λιβερία
 

Χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την άμεση ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.


Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, όλοι οι ασθενείς θα πεθάνουν
Μοχάμεντ Σερίφ, διευθυντής νοσοκομείου στη Μονρόβια
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα κάνουν αναγκαία την άμεση ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Ο κ. Ανάν υπογράμμισε επίσης ότι οι Νιγηριανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στη Σιέρα Λεόνε είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Λιβερία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Λιβερίας απέρριψε τους όρους της νέας εκεχειρίας που υπέβαλαν οι αντάρτες.

Άθλιες συνθήκες

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μονρόβια υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μονρόβια είναι άθλιες, και ότι εκατοντάδες παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της πείνας και της έλλειψης πόσιμου νερού.

Οι οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τους περίπου 1,3 εκατομμύριο κατοίκους της Μονρόβιας που έχουν παγιδευθεί στην πόλη.

Τα πρώτα στρατεύματα από τη Νιγερία δεν έχουν φθάσει ακόμη στη Λιβερία εξαιτίας των ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.

Η Νιγηρία ήδη ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να ηγηθεί της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 12:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις για επιθέσεις
 

Οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου επέφεραν το θάνατο χιλιάδων ατόμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν προειδοποιήσεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αεροπειρατείες και επιθέσεις αυτοκτονίας προς το τέλος του καλοκαιριού.


Στόχο αποτελούν επίσης η Βρετανία, η Ιταλία και η Αυστραλία, λόγω της συνεργασίας των κυβερνήσεών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε ότι στόχο δεν αποτελούν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Βρετανία, η Ιταλία και η Αυστραλία.

Οι προειδοποιήσεις εστάλησαν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προς όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις είναι αρκετά αυστηρές και δεν γίνονται με έμμεσο τρόπο.

Επιθέσεις της Αλ Κάιντα

Στις αεροπειρατείες τεσσάρων αεροπλάνων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 συμμετείχαν 19 συνολικά αεροπειρατές.

Από τότε, η Αλ Κάιντα έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες στη Σαουδικής Αραβίας και στο Μαρόκο.

Την περασμένη εβδομάδα, μία έκθεση 900 σελίδων του αμερικανικού κογκρέσου άσκησε κριτική για την αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Η έκθεση επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν μία τρομοκρατική επίθεση τέτοιου είδους.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμνηστεία στους Κούρδους
 

Τα μέλη του ΠΚΚ θα λάβουν αμνηστεία εάν δεν συμμετείχαν σε βίαιες πράξεις

Το τουρκικό κοινοβούλιο, σε μία ένδειξη καλής θέλησης, ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που θα παράσχει αμνηστεία υπό όρους σε Κούρδους αγωνιστές.

Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εθνική συμφιλίωση, έπειτα από 15 χρόνια συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.


Οι Κούρδοι της Τουρκίας αποτελούν μία περιθωριοποιημένη μειονότητα
Ωστόσο, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ασκήθηκε κριτική από ορισμένους που πιστεύουν ότι υπέκυψε σε αμερικανικές πιέσεις και δεν έλαβε υπόψιν του τις εθνικές ευαισθησίες.

Υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου τάχθηκαν 356 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, από τα 427 που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το νομοσχέδιο απέρριψε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Ρεπουμπλικανοί.

Πληροφοριοδότες

Εάν λάβει την έγκριση του προέδρου της χώρας, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος που θα παράσχει αμνηστεία στους αγωνιστές του ΠΚΚ, του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές στην περίπτωση που δεν έλαβαν μέρος σε βίαιες ενέργειες.

Ωστόσο, η αμνηστεία δεν ισχύει για τους ηγέτες του κινήματος, όπως για παράδειγμα τον Αμπντουλά Οτσαλάν.

Οι οργανώσεις των Κούρδων θεωρούν ότι δεν πρόκειται για αληθινή αμνηστεία, αλλά για μία προσπάθεια να υπάρξουν περισσότεροι πληροφοριοδότες του κράτους.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Παλαιστινίων για το τείχος
 

Ο Αριέλ Σαρόν υπογραμμίζει ότι η κατασκευή του τείχους θα συνεχισθεί

Η επιμονή του Ισραήλ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, έχει εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι η εν λόγω ενέργεια του Ισραήλ εξανεμίζει τις ελπίδες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.


Τα καλά... τείχη κάνουν τους καλούς φίλους
Αριέλ Σαρόν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον, είπε ότι «τα καλά τείχη... κάνουν τους καλούς φίλους».

Οι Παλαιστίνιοι όμως συγκρίνουν το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας με το τείχος του Βερολίνου και εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στους εβραϊκούς οικισμούς που κατασκευάζονται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος Μπους θα ασκούσε μεγαλύτερες πιέσεις προς τον Αριέλ Σαρόν.

Παραχωρήσεις και διαμαρτυρίες

Και αυτό γιατί είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατασκευή του τείχους κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε στην Ουάσινγκτον για να ανακοινώσει τις παραχωρήσεις που είναι αποφασισμένο να κάνει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους.

Ανάμεσα σε αυτές είναι το γκρέμισμα ορισμένων οδοφραγμάτων και η απελευθέρωση περισσότερων από 500 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Οι Παλαιστίνιοι όμως, οι οποίοι δεν έχουν δει ακόμη τους κρατούμενους να απελευθερώνονται, υποστηρίζουν ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 07:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει τις ΗΠΑ
 

Υπάρχει 27σέλιδη αναφορά του Κογκρέσου για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση

Νέα ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία προκάλεσε η αναφορά του αμερικανικού Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι αεροπειρατές σχετίζονταν με προεξέχοντα μέλη της σαουδαραβικής κοινωνίας.

Απ΄ όταν έγινε γνωστή η αναφορά του Κογκρέσου, η Σαουδική Αραβία δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις και ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Ανησυχώ γιατί το καλό όνομα της Σαουδικής Αραβίας αμαυρώνεται
Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊσάλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπους χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να δημοσιεύσει 27 σελίδες της αναφοράς, όπου περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του να μην αποχαρακτηρίσει ως απόρρητα τα έγγραφα καθώς οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά ίσως φανούν πολύτιμες για «τον εχθρό», ενώ, μάλιστα, οι έρευνες συνεχίζονται.

«Η αναφορά αγνοεί ή συγκαλύπτει εσκεμμένα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι ανακρίνονται χιλιάδες άτομα και έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 500 ύποπτοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον ζήτησε την άδεια της Σαουδικής Αραβίας για να ανακρίνει ένα το Σαουδάραβα Ομάρ αλ Μπαγιουμί, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι συνεργαζόταν με δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Και σε μια διαφορετική εξέλιξη, οι αρχές στις ΗΠΑ προειδοποιούν τις αεροπορικές εταιρείες ότι η Αλ Κάιντα ίσως επιχειρήσει να καταλάβει και πάλι αεροσκάφος, μέσα στους επόμενους μήνες.



Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τους εμπρηστές
 

Στη νότιο Γαλλία πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις

Οι γαλλικές αρχές θα διενεργούν ελέγχους σε όσους επισκέπτονται τα δάση της χώρας προκειμένου να σταματήσουν τους εμπρηστές.


Πρόκειται για αποκάλυψη. Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουμε ότι και οι πυρκαγιές είναι ένα είδος τρομοκρατίας
Δήμαρχος Λιουκ Ζους
Πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει και χιλιάδες – κυρίως παραθεριστές – έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και στρατιωτικές βάσεις ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που έχει αποτεφρώσει χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης.

Οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους εμπρηστές ή όποιους ξεκίνησαν τη φωτιά.

Ήδη ένας 30χρονος άνδρας ανακρίνεται από την αστυνομία, μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.


Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έφθασε στην περιοχή και έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή».

Περίπου 1700 πυροσβέστες, με τη βοήθεια εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών και ιταλικών ενισχύσεων, δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τα ήδη απανθρακωμένα δέντρα ψεκάζονται με νερό για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση, μια και δεν αναμένονται βροχές. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα ξηρό καλοκαίρι για τη Γαλλία.


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο Σαντάμ θρηνεί το θάνατο των γιων του»
 

Οι Αμερικανοί λένε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν είναι θέμα ημερών

Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα επαινεί τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, που σκοτώθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικών δυνάμεων, και τους αποκαλεί «μάρτυρες».

Είναι τώρα πράσινα πουλιά στον ουρανό και στην αγκαλιά του φιλεύσπλαχνου Θεού
Φωνή στο μήνυμα

«Αδέλφια και γιοι, θρηνώ με εσάς και σας μεταφέρω τη χαρμόσυνη είδηση ότι οι ψυχές δύο ακόμα μαρτύρων ανήλθαν στο δημιουργό τους», λέει στα αραβικά ο φερόμενος ως Σαντάμ Χουσεΐν.

«Αγαπητέ ιρακινέ λαέ, τα αδέλφια σας Ουντάι και Κουσάι, και ο Μουσταφά, ο γιος του Κουσάι αγωνίστηκαν με πίστη, γεγονός που ικανοποιεί το Θεό.»

Ο ομιλητής εκθειάζει τη μάχη των γιων του με τον εχθρό; Μια μάχη που διήρκησε έξι ώρες.

Επίσης, για ακόμα μια φορά ο ιρακινός λαός καλείται να αντισταθεί στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Η ίδια φωνή προσθέτει ότι εάν είχε εκατό ακόμα παιδιά θα τα πρόσφερε στον αγώνα με τον ίδιο τρόπο.

Πρόκειται για το πέμπτο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν από την ημέρα που η Βαγδάτη έπεσε στα χέρια των Αμερικανών, στις 9 Απριλίου.

Εάν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του μηνύματος τότε ακόμα και οι πιο δύσπιστοι Ιρακινοί θα πιστέψουν ότι ο Ουντάι και ο Κουσάι Χουσεΐν είναι πράγματι νεκροί.


Αδέλφια και γιοι, θρηνώ με εσάς και σας μεταφέρω τη χαρμόσυνη είδηση ότι οι ψυχές δύο ακόμα μαρτύρων ανήλθαν στο δημιουργό τους
Φωνή στο μήνυμα
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ζήτημα ωρών.

Μάλιστα, την Τρίτη, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκε αναταραχή όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Επιστρέφουν πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς Ιρακινών προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα προσφύγων που επιχειρεί να επιστρέψει στο Ιράκ μετά τη ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η διαδικασία του επαναπατρισμού ξεκίνησε από την Τρίτη και το πρώτο κομβόι αναμένεται να φθάσει την Τετάρτη στη Βασόρα.

Αρκετοί, πάντως, από όσους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.