Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-29

  1. Μήνυμα αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν
  2. Αφγανιστάν: Επιστροφή στον τρόμο
  3. Συνάντηση Σαρόν με Μπους
  4. «Όλο και πιο κοντά» στον Σαντάμ
  5. Αύξηση του καρκίνου στην Ελλάδα
  6. Τέσσερις νεκροί στη Γαλλία
  7. Νέα κρίση στην Ιταλία
  8. Τεταμένη ατμόσφαιρα στη Λιβερία
  9. Αυξήθηκε το κόστος ζωής στην Ελλάδα
  10. Ο «οδικός χάρτης» επί τάπητος
  11. Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ
  12. Αυξήθηκε το κόστος ζωής στην Ελλάδα
  13. Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ
  14. Αφγανιστάν: Επιστροφή στον τρόμο
  15. Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ

Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 18:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Για το θάνατο των δύο γιων του φέρεται να μιλάει ο πρώην προέδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα, που αποδίδει στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα επαινεί τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, που σκοτώθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικών δυνάμεων, και τους αποκαλεί «μάρτυρες».

«Αυθεντικά μηνύματα»

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί και άλλες φορές μηνύματα που αποδίδονται στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι, από την ανάλυση που έκαναν στα μηνύματα αυτά, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ήταν αυθεντικά, αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν με σιγουριά πότε ηχογραφήθηκαν.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Επιστροφή στον τρόμο
 

Οι γυναίκες δεν βγαίνουν και πάλι από τα σπίτια τους

H οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) κατήγγειλε ότι οι πολέμαρχοι του Αφγανιστάν που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δημιουργούν ένα καθεστώς τρόμου στη χώρα.


Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν διαπράττεται από τους πολέμαρχους που σκαρφάλωσαν στην εξουσία με τη βοήθεια των Αμερικανών και των συμμάχων
Χιούμαν Ράιτς Γουότς
Σε νέα έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι παρατηρείται αναβίωση του θρησκευτικού φανατισμού που στρέφεται εναντίον των γυναικών, ενώ σημειώνονται συνεχώς απαγωγές και δολοφονίες.

Ο στρατός και η αστυνομία, συμπληρώνει η έκθεση, προβαίνουν σε κατάχρηση εξουσίας με τη στήριξη μελών της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι.

Η επιστροφή στη βία και στο φανατισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να απειλήσει με ματαίωση τις προγραμματισμένες για το 2004 εκλογές.

Κρατούν τα ηνία

«Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν διαπράττεται από τους πολέμαρχους που σκαρφάλωσαν στην εξουσία με τη βοήθεια των Αμερικανών και των συμμάχων τους, μετά την πτώση των Ταλιμπάν», λέει ο Μπραντ Άνταμς από την οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι με το μέρος του Χαμίντ Καρζάι ή με το μέρος των πολέμαρχων», λέει ο Άνταμς.

«Όσο αργούν τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πάρουν τα ηνία της εξουσίας από τα χέρια των πολέμαρχων», συνέχισε.

Αλλά και ο Σαμ Ζία Ζαρίφι , μέλος της οργάνωσης λέει: « Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ ακολουθούν μια παρανοϊκή πολιτική. Από τη μια στηρίζουν την κεντρική διοίκηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και από την άλλη συνεργάζονται με πολέμαρχους και ομάδες ενόπλων έξω από την Καμπούλ».

Υποφέρουν οι γυναίκες

Ανάμεσα στα αδικήματα που περιγράφει η έκθεση περιλαμβάνονται απαγωγές, ληστείες, βιασμοί και εκβιασμοί.

Η οργάνωση λέει επίσης ότι ειρηνιστές και δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, συλλαμβάνονται και απειλούνται με θάνατο από αξιωματούχους ασφαλείας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι γυναίκες δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους και τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 17:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Σαρόν με Μπους
 

Ο Σαρόν υπήρξε ένας απο τους πρωτεργάτες του κινήματος για την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών

Συνομιλίες είχαν την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον σχετικά με την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους καλωσόρισε τα μέτρα που πήρε πρόσφατα το Ισραήλ, ανάμεσά τους και η απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Εξάρθρωση»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επαίνεσε τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαρόν είπαν ότι οι ηγέτες των Παλαιστινίων πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξαρθρώσουν τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από τις συζητήσεις του προέδρου Μπους με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όλο και πιο κοντά» στον Σαντάμ
 

Ο Αλ Μουσλίτ (δεξιά) πλάι στο Σαντάμ Χουσεϊν τις παλιές εποχές

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει ότι συνέλαβε μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.


Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε στο Ιράκ. Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας
Στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς
«Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν αλλά ένας από αυτούς πιστεύεται ότι είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τζεφ Φίτζγκιμπονς. «Δεν έγινε κάποια σπουδαία μάχη… Φαίνεται ότι τους ξαφνιάσαμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, το όνομα του συλληφθέντος είναι Αντνάν Αμπντουλά Αμπίντ Αλ Μουσλίτ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επιδρομές προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας και τους συνεργάτες του.

Την Κυριακή, περίπου πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι.

Ζώνη πολέμου

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Τη Δευτέρα, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα, στην κεντρική Βαγδάτη.

Ο διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι το κεντρικό Ιράκ εξακολουθεί να θεωρείται «ζώνη πολέμου».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πρόσθεσε όμως: «Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε στο Ιράκ. Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Πενήντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 13:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση του καρκίνου στην Ελλάδα
 

Μόνο η Αυστρία και η Φινλανδία έφθασαν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο είναι η αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Χρονικά Ογκολογίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων από όλες τις μορφές του καρκίνου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες.


Καρκινικά κύτταρα που προκαλούν τον καρκίνο των ωοθηκών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα μέσα της δεκαετίας του '80, είχε εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα κατά του καρκίκου, το οποίο είχε τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει τους θανάτους έως το 2000 κατά 15%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο η Αυστρία και η Φινλανδία έφθασαν τον στόχο αυτό, αλλά όπως εξηγεί η έκθεση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία - τουλάχιστον μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από καρκίνο.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε με το συντάκτη της έρευνας, καθηγητή Πίτερ Μπόιλ του Ευρωπαικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο και τον ρώτησε πως εξηγεί την πέραν του αναμενομένου αύξηση των θανάτων καρκίνου στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπόιλ πιστεύει ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι Έλληνες - όπως άλλωστε οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι - ενστερνίζονται τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των βορειοευρωπαίων».

«Επιδημία καρκίνου» στο μέλλον

»Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου - που ήταν σχετικά χαμηλά - και να φτάσουν τα επίπεδα των χωρών της βόρειας Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Μπόιλ.

Σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης, ο δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της κατανάλωσης προιόντων καπνού.

«Στην Ελλάδα, οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πολύ καλές οδηγίες στις κυβερνήσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν το κάπνισμα».

»Το πρόβλημα είναι ότι όσο καλή και αν είναι η αντι-καπνιστική νομοθεσία μιας χώρας δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιβληθεί και να γίνει σεβαστή από τους πολίτες», λέει ο καθηγητής Πίτερ Μπόιλ.

Ο κ. Μπόιλ επεσήμανε επίσης ότι μία ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι οι αυξανόμενοι ρυθμοί θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών.

«Φοβάμαι ότι την ερχόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσουμε επιδημία θανάτων από καρκίνο ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό, η οποία θα οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες καπνίζουν», κατέληξε ο καθηγητής Πίτερ Μπόιλ του Ευρωπαικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 13:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέσσερις νεκροί στη Γαλλία
 

Στην περιοχή έχουν μεταβεί και στρατιώτες από την Ιταλία

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα δάση της νότιας Γαλλίας και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κοντά σε κατοικημένες περιοχές.


Είναι η Αποκάλυψη! Πιστεύω ότι οι φωτιές οφείλονται σε τρομοκρατικές ενέργειες
Λικ Ζους, δήμαρχος της περιοχής
Πιστεύεται ότι δύο από τους νεκρούς είναι μία Βρετανίδα έφηβος και η γιαγιά της, οι οποίες είχαν βρίσκονταν σε διακοπές.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι αλλά και οι επικεφαλής της πυροσβεστικής πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υποσχέθηκε ότι θα απονεμηθούν αυστηρές ποινές προς τους εμπρηστές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νίκολας Σαρκόζι, αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Μάχες με τις φλόγες

Περίπου 1.700 πυροσβέστες και εκατοντάδες Γάλλοι και Ιταλοί στρατιώτες δίνουν μάχες με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες των πυρκαγιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία στη Γαλλία ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, καθώς 12 νέες εστίες πυρκαγιάς σημειώθηκαν τη Δευτέρα.

Επιπλέον, στην εξάπλωση των πυρκαγιών συμβάλλουν και οι άνεμοι που έχουν αρχίσει να πνέουν στη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί δεκάδες σπίτια και πολλές κατασκηνώσεις, ενώ χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κρίση στην Ιταλία
 

Ο νέος νόμος παρέχει ασυλία στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης εξετάζει η ιταλική γερουσία, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για την ασυλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Ο Μικέλε Βιέτι, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, απειλεί με αποχώρηση
Την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Ρομπέρτο Καστέλι, υπέβαλαν στην ιταλική γερουσία τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία διαμαρτύρονται για τον χειρισμό της υπόθεσης για τη διαπλοκή συμφερόντων του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η αντιπαράθεση απειλεί ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς το κεντρώο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών έχει δηλώσει ότι μπορεί να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόταση μομφής προκαλεί νέο ρήγμα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτική κρίση

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει μία βαθιά πολιτική κρίση.

Η πρόταση μομφής αφορά την απόφαση του κ. Καστέλι να μην παράσχει πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε εισαγγελέα από το Μιλάνο, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης που του ανήκει, Mediaset, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη.

Ο κ. Καστέλι απέτρεψε τη διεξαγωγή έρευνας για το εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος που έχει ψηφισθεί στη χώρα παρέχει ασυλία στον Ιταλό πρωθυπουργό.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεταμένη ατμόσφαιρα στη Λιβερία
 

Χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Επιχειρήσεις αντεπίθεσης εναντίον των οργανώσεων ανταρτών πραγματοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβερίας, Μπουκάναν.


Οι συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της Μονρόβιας είναι άθλιες
Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ντάνιελ Τσέα, είπε στο BBC ότι συνεχίζονται οι μάχες στην πόλη, την οποία κατάφεραν να καταλάβουν οι αντάρτες.

Η κατάληψη του λιμανιού Μπουκάναν από τις οργανώσεις ανταρτών σημαίνει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ακόμη υπό τον έλεγχό της το κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Ειρηνευτική αποστολή

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα της χώρας, Μονρόβια, για την κατάληψη δύο γεφυρών που οδηγούν προς το κέντρο της πόλης.

Καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβερία, οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί σύντομα στη χώρα διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

Τα πρώτα στρατεύματα από τη Νιγερία δεν έχουν φθάσει ακόμη στη Λιβερία εξαιτίας των ανησυχιών για θέματα ασφαλείας.

Η Νιγηρία ήδη ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να ηγηθεί της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 09:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξήθηκε το κόστος ζωής στην Ελλάδα
 

Πιο ακριβή φέτος η Ευρώπη, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ομάδας Πληροφοριών του Ικόνομιστ (Economist Intelligence Unit) για το κόστος ζωής παγκοσμίως, οι τιμές στις πόλεις της Ευροζώνης το 2002 αυξήθηκαν αρκετά, με την Αθήνα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση από την 85η που κατείχε πέρυσι.

Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε ο αρχισυντάκτης της έκθεσης, Γουίλιαμ Ρίτζερς.

«Η Αθήνα, όπως συνέβη άλλωστε και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευροζώνης, ανέβηκε σημαντικά στον πίνακα, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του ευρώ τον τελευταίο χρόνο».

«Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, της Ευροζώνης, η Αθήνα παραμένει μία από τις φτηνότερες. Μόνο η Λισσαβόνα έχει χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής», είπε ο Γουίλιαμ Ρίτζερς.

Το ευρώ η αιτία

Για τους Έλληνες, όπως και για τους πολίτες πολλών χωρών της Ευροζώνης, οι τιμές των αγαθών μετά την εισαγωγή του ευρώ, έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που γενικά οι κυβερνήσεις των κρατών το διαψεύδουν.

«Μετά την κυκλοφορία του ευρώ, είναι γεγονός πως είδαμε στην Αθήνα, όπως και στις άλλες πόλεις, μια αύξηση των τιμών των αγαθών, λόγω της στρογγυλοποίησης προς τα 'πάνω. Αλλά η έρευνά μας δεν έδειξε ότι η αύξηση αυτή ήταν τόσο μεγάλη και εκτεταμένη όσο πιστεύουν οι ευρωπαίοι πολίτες».

«Είναι γεγονός πως υπάρχει η αντίληψη ότι οι τιμές αυξάνονται λόγω του ενιαίου νομίσματος, αλλά αυτό φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με την ενίσχυσή του έναντι άλλων νομισμάτων. Έτσι η Αθήνα γίνεται πιο ακριβή για κάποιον εκτός της ευροζώνης, αλλά για τους ίδιους τους Αθηναίους η διαφορά δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη», είπε ο Γουίλιαμ Ρίτζερς.

«Θα πέσουν οι τιμές»

«Μακροπρόθεσμα, η αίσθηση μας είναι πως οι τιμές θα πέσουν, αφενός λόγω των διαδικασιών διαφάνειας στην Ευρώπη αλλά και λόγω της δυνατότητας σύγκρισης των τιμών. Αλλά προς το παρόν η ενίσχυση του ευρώ θα τείνει να πιέζει τις τιμές προς τα πάνω», είπε ο Γουίλιαμ Ρίτζερς, αρχισυντάκτης της ετήσιας έκθεσης για το κόστος ζωής παγκοσμίως, της Ομάδας Πληροφοριών του Ικόνομιστ.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή λαμβάνει υπόψιν τις τιμές μιας ευρείας ποικιλίας αγαθών αλλά όχι και τις τιμές των ακινήτων ή τους μισθούς. Έχει, δε, ως σημείο αναφοράς το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο «οδικός χάρτης» επί τάπητος
 

Ο Σαρόν υπήρξε ένας απο τους πρωτεργάτες του κινήματος για την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών

Το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.


Στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 6.000 Παλαιστίνιοι. Η απελευθέρωση 500 είναι ένα πολύ μικρό βήμα
Ράντι Τζαράι, στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται μετά τις συζητήσεις του προέδρου Μπους με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά τη συνάντηση του Αριέλ Σαρόν με τον πρόεδρο Μπους αναμένεται να συζητηθούν οι αποφάσεις του Ισραήλ για την απελευθέρωση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Παράλληλα θα συζητηθεί και η αμφιλεγόμενη κατασκευή ενός τείχους ασφαλείας από τους Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη.

Αιτήματα Σαρόν

Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να επαναλάβει ότι οι Παλαιστίνιοι οφείλουν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων, τις οποίες το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο πρόεδρος Μπους έχει κατακρίνει την κατασκευή του τείχους, αλλά αναμένεται να υποστηρίξει τα αιτήματα του Αριέλ Σαρόν για τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν μάλιστα ότι ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η κατασκευή τείχους στη Δυτική Όχθη έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση, καθώς οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι το τείχος δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους διχασμούς.

Κατά την κατασκευή του τείχους πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από τους Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν πέντε άτομα από τις ισραηλινές δυνάμεις.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 09:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ
 

Ο Αλ Μουσλίτ (δεξιά) πλάι στο Σαντάμ Χουσεϊν τις παλιές εποχές

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει ότι συνέλαβε μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Προηγήθηκε επιχείρηση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν αλλά ένας από αυτούς πιστεύεται ότι είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τζεφ Φίτζγκιμπονς.

«Δεν έγινε κάποια σπουδαία μάχη…. Φαίνεται ότι τους ξαφνιάσαμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, το όνομα του συλληφθέντος είναι Αντνάν Αμπντουλά Αμπίντ Αλ Μουσλίτ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επιδρομές προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας και τους συνεργάτες του.

Την Κυριακή, περίπου πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι.

Ζώνη πολέμου

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Τη Δευτέρα, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα, στην κεντρική Βαγδάτη.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι το κεντρικό Ιράκ εξακολουθεί να θεωρείται «ζώνη πολέμου».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πρόσθεσε όμως: «Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε στο Ιράκ. Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Πενήντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 08:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξήθηκε το κόστος ζωής στην Ελλάδα
 

Πιο ακριβή φέτος η Ευρώπη, λόγω της ενλισχυσης του ευρώ

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ομάδας Πληροφοριών του Ικόνομιστ (Economist Intelligence Unit) για το κόστος ζωής παγκοσμίως, οι τιμές στις πόλεις της Ευροζώνης το 2002 αυξήθηκαν αρκετά, με την Αθήνα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση από την 85η που κατείχε πέρυσι.

Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC μίλησε ο αρχισυντάκτης της έκθεσης, Ουίλιαμ Ρίτζερς.

«Η Αθήνα, όπως συνέβη άλλωστε και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευροζώνης, ανέβηκε σημαντικά στον πίνακα, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του ευρώ τον τελευταίο χρόνο.»

«Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, της Ευροζώνης, η Αθήνα παραμένει μία από τις φτηνότερες. Μόνο η Λισσαβόνα έχει χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής», είπε ο Ουίλιαμ Ρίτζερς.

Το ευρώ η αιτία

Για τους έλληνες, όπως και για τους πολίτες πολλών χωρών της Ευροζώνης, οι τιμές των αγαθών μετά την εισαγωγή του ευρώ, έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που γενικά οι κυβερνήσεις των κρατών το διαψεύδουν.

«Μετά την κυκλοφορία του ευρώ, είναι γεγονός πως είδαμε στην Αθήνα, όπως και στις άλλες πόλεις, μια αύξηση των τιμών των αγαθών, λόγω της στρογγυλοποίησης προς τα 'πάνω. Αλλά η έρευνά μας δεν έδειξε ότι η αύξηση αυτή ήταν τόσο μεγάλη και εκτεταμένη όσο πιστεύουν οι ευρωπαίοι πολίτες.»

«Είναι γεγονός πως υπάρχει η αντίληψη ότι οι τιμές αυξάνονται λόγω του ενιαίου νομίσματος, αλλά αυτό φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με την ενίσχυσή του έναντι άλλων νομισμάτων. Έτσι η Αθήνα γίνεται πιο ακριβή για κάποιον εκτός της ευροζώνης, αλλά για τους ίδιους τους Αθηναίους η διαφορά δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη», είπε ο Ουίλιαμ Ρίτζερς.

«Θα πέσουν οι τιμές»

«Μακροπρόθεσμα, η αίσθηση μας είναι πως οι τιμές θα πέσουν, αφενός λόγω των διαδικασιών διαφάνειας στην Ευρώπη αλλά και λόγω της δυνατότητας σύγκρισης των τιμών. Αλλά προς το παρόν η ενίσχυση του ευρώ θα τείνει να πιέζει τις τιμές προς τα πάνω», είπε ο Ουίλιαμ Ρίτζερς, αρχισυντάκτης της ετήσιας έκθεσης για το κόστος ζωής παγκοσμίως, της Ομάδας Πληροφοριών του Ικόνομιστ.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή λαμβάνει υπόψιν τις τιμές μιας ευρείας ποικιλίας αγαθών αλλά όχι και τις τιμές των ακινήτων ή τους μισθούς. Έχει, δε, ως σημείο αναφοράς το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 09:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ
 


Ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει ότι συνέλαβε μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Προηγήθηκε επιχείρηση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν αλλά ένας από αυτούς πιστεύεται ότι είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τζεφ Φίτζγκιμπονς.

«Δεν έγινε κάποια σπουδαία μάχη…. Φαίνεται ότι τους ξαφνιάσαμε», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επιδρομές προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας και τους συνεργάτες του.

Την Κυριακή, περίπου πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι.

Ζώνη πολέμου

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Τη Δευτέρα, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα, στην κεντρική Βαγδάτη.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι το κεντρικό Ιράκ εξακολουθεί να θεωρείται «ζώνη πολέμου».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πρόσθεσε όμως: «Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε στο Ιράκ. Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Πενήντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Επιστροφή στον τρόμο
 

Οι γυναίκες δεν βγαίνουν και πάλι από τα σπίτια τους

Οι πολέμαρχοι του Αφγανιστάν που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δημιουργούν ένα καθεστώς τρόμου στη χώρα κατήγγειλε η οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch).

Σε νέα έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι παρατηρείται αναβίωση του θρησκευτικού φανατισμού που στρέφεται εναντίον των γυναικών, ενώ σημειώνονται συνεχώς απαγωγές και δολοφονίες.

Ο στρατός και η αστυνομία, συμπληρώνει η έκθεση, προβαίνουν σε κατάχρηση εξουσίας με την στήριξη μελών της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι.

Η επιστροφή στη βία και στο φανατισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να απειλήσει με ματαίωση τις προγραμματισμένες για το 2004 εκλογές.

Κρατούν τα ηνία

«Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν διαπράττεται από τους πολέμαρχοι που σκαρφάλωσαν στην εξουσία με τη βοήθεια των Αμερικανών και των συμμάχων τους, μετά την πτώση των Ταλεμπάν», λέει ο Μπραντ Άνταμς από την οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι με το μέρος του Χαμίντ Καρζάι ή με το μέρος των πολέμαρχων», λέει ο Άνταμς

«Όσο αργούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πάρουν τα ηνία της εξουσίας από τα χέρια των πολέμαρχων.»

Αλλά και ο Σαμ Ζία Ζαρίφι , μέλος της οργάνωσης λέει: « Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ ακολουθούν μια παρανοϊκή πολιτική. Από τη μια στηρίζουν την κεντρική διοίκηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και από την άλλη συνεργάζονται με πολέμαρχους και ομάδες ενόπλων έξω από την Καμπούλ».

Υποφέρουν οι γυναίκες

Ανάμεσα στα αδικήματα που περιγράφει η έκθεση περιλαμβάνονται απαγωγές, ληστείες, βιασμοί και εκβιασμοί.

Η οργάνωση λέει επίσης ότι ειρηνιστές και δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, συλλαμβάνονται και απειλούνται με θάνατο από αξιωματούχους ασφαλείας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι γυναίκες δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους και τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2003 - 07:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Όλο και πιο κοντά στο Σαντάμ
 


Ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει ότι συνέλαβε μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Προηγήθηκε επιχείρηση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Πολλοί άνδρες συνελήφθησαν αλλά ένας από αυτούς πιστεύεται ότι είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τζεφ Φίτζγκιμπονς.

«Δεν έγινε κάποια σπουδαία μάχη…. Φαίνεται ότι τους ξαφνιάσαμε», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επιδρομές προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας και τους συνεργάτες του.

Την Κυριακή, περίπου πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν επίλεκτες αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι.

Ζώνη πολέμου

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Τη Δευτέρα, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα, στην κεντρική Βαγδάτη.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, είπε ότι το κεντρικό Ιράκ εξακολουθεί να θεωρείται «ζώνη πολέμου».

«Είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον», είπε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πρόσθεσε όμως: «Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε στο Ιράκ. Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Πενήντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.