Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-28

  1. Στην Ουάσιγκτον ο Σαρόν
  2. Λιβερία: Oι αντάρτες ελέγχουν τη Μπουκάναν
  3. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  4. «Ουδέν σχόλιο» από τη Βρετανία για τη μήνυση
  5. Αιματηρό επεισόδιο στη Σαουδική Αραβία
  6. Νέα επθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  7. «Ουδέν σχόλιο» από τη Βρετανία για τη μήνυση
  8. ΔΣΑ εναντίον Μπλέρ
  9. Φιλιππίνες: Συλλήψεις με την απόπειρα πραξικοπήματος
  10. Φιλιππίνες: Συλλήψεις με την απόπειρα πραξικοπήματος
  11. Επιφυλάξεις Παλαιστινίων για τους κρατούμενους
  12. Ερευνες στον 'μεγαλύτερο' ομαδικό τάφο της Βοσνίας
  13. Ιράκ: Στα ίχνη του Σαντάμ
  14. Γούλφοβιτς: 'Ασαφείς' ήταν οι πληροφορίες για Ιράκ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 23:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσιγκτον ο Σαρόν
 

Περίπου 6 χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν έχει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τη σύμβουλο του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις για την εφαρμογή του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου, που είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Την Τρίτη ο κ. Σαρόν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Επιφυλακτικοί

Στο μεταξύ, με επιφυλάξεις αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στην απόφαση του Ισραήλ να απελευθερώσει περισσότερους από 500 κρατούμενους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μεταξύ των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν μέσα στην εβδομάδα είναι και μέλη Ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αρμ, είπε ότι είναι «ένα θετικό βήμα» αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί περισσότεροι κρατούμενοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι για να ικανοποιηθεί η Παλαιστινιακή πλευρά.

Ο νομικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάϊκλ Ταραζί, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

«Δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε από το γεγονός ότι απελευθερώνουν μερικές εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους. Πρέπει να είμαστε εξοργισμένοι από το γεγονός ότι είχαν συλληφθεί και από το γεγονός ότι άλλοι 6.000 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές των ισραηλινών», είπε ο νομικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων ζήτησαν την απελεύθέρωση όλων των «πολιτικών» κρατούμενων.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Σείχης Χασάν Νασραλάχ, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις απαγωγές Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθούν κρατούμενοι της Χεζμπολάχ.

Και η οργάνωση Χαμάς, όμως προειδοποίησε ότι θα διακόψει την εκεχειρία εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι.


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 23:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Oι αντάρτες ελέγχουν τη Μπουκάναν
 

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν μεταβεί στην πόλη Μπουκάναν

Η κυβέρνηση της Λιβερίας και οι αντάρτες δήλωσαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το λιμάνι της Μπουκάναν, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Όμως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Μπέντζαμιν Γιτάν, είπε ότι ο στρατός της Λιβερίας παραμένει στα περίχωρα της πόλης και σχεδιάζει αντεπίθεση.

Οι αντάρτες που ελέγχουν τη Μπουκάναν ανήκουν στην οργάνωση Model, η οποία είναι νεότερη και μικρότερη από την ανταρτική οργάνωση Ένωση της Λιβερίας για Συμφιλίωση και Δημοκρατία (Lurd), που συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του κυβερνητικού στρατού για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Μονροβία.

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες κάτοικοι της Λιβερίας είχαν μεταβεί στο λιμάνι Μπουκάναν προκειμένου να διαφύγουν των συγκρούσεων στη Μονροβία.

Στο μεταξύ, στα βορειανατολικά της χώρας η οργάνωση Lurd εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Γκμπάρνια.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Δυτική Αφρική συναντώνται στη Γκάνα με στόχο να εξετάσουν τις λεπτομέρειες για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, της οποίας θα ηγείται η Νιγηρία.


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ λόγω των συχνών περιστατικών βίας εναντίον τους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

Στο τελευταίο περιστατικό βίας, τη Δευτέρα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδα στο κέντρο της Βαγδάτης.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χειροβομβίδα ρίχτηκε από μια γέφυρα πάνω στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι στρατιώτες.

Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις στο Ιράκ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος.

Πυροβολισμοί

Στο μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από το θάνατο των γιων του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν σε επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων, Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι σε προάστιο της Βαγδάτης ύστερα από πληροφορίες ότι ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί, βρισκόταν εκεί.

Στην διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε καμία σύλληψη, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε.


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ουδέν σχόλιο» από τη Βρετανία για τη μήνυση
 

Εγκλήματα πολέμου καταλογίζονται από το Δικηγορικό Σύλλο Αθηνών στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και μέλη της κυβέρνησής του (φωτό αρχείου)

Την μήνυσή τους κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και στελεχών της κυβέρνησής του κατέθεσαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατηγορούν τον Τόνι Μπλερ και τους υπουργούς Εξωτερικών Τζακ Στρο, Άμυνας, Τζεφ Χουν, καθώς και τον υφυπουργό Άμυνας Άνταμ Ίνκγραμ, για 22 εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

«Νομικό ζήτημα»

Εκπρόσωπος της Νταόυνινγκ Στριτ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, καθώς το ζήτημα είναι νομικό και το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως ειπώθηκε, δεν θα ήθελε να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την πορεία της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι στο υπουργείο έχουν υπόψη τους το θέμα, αλλά δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα ως σχόλιο. Την ίδια απάντηση («ουδέν σχόλιο») έδωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αρμοδιότητα

Η επίκουρος καθηγήτρια Διεθνούς Νομοθεσίας στο γραφείο Βρυξελλών της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch), Τζεραλντίν Ματιόλι, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να εκδικάζει εγκλήματα που διεπράχθησαν στην επικράτεια των κρατών-μελών ή από πολίτες των κρατών-μελών.

«Εφόσον η Βρετανία είναι μέλος του δικαστηρίου, θεωρητικά το Δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση», είπε η επίκουρος καθηγήτρια Τζεραλντίν Ματιόλι.

«Αλλά, ως γνωστόν, το δικαστήριο αυτό λειτουργεί με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας και μπορεί να αναλάβει την υπόθεση μόνο αν προηγουμένως τα βρετανικά δικαστήρια αρνηθούν να εξετάσουν την υπόθεση. Το Διεθνές δικαστήριο, επιπλέον, στηρίζεται στην εθελοντική συνεργασία και δεν διαθέτει αστυνομικές ή άλλες δυνάμεις για να επιβάλλει την απόφασή του».

«Σημαντικό για την ευνομία»

Σε σχέση με το πόσο σημαντικό είναι για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να γίνονται αυτές οι καταγγελίες στα αρμόδια δικαστήρια, η κ. Ματιόλι είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι «πολύ σημαντικό για την ευνομία, περιπτώσεις, όπως αυτές, να ελέγχονται για το αν ή όχι υπάρχει θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, εάν ναι, η υπόθεση θα πρέπει να προχωρήσει.

»Όπως και σε κάθε άλλη υπόθεση, αν θέλουμε τον σεβασμό του νόμου, θα πρέπει τα εγκλήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα να τιμωρούνται».


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρό επεισόδιο στη Σαουδική Αραβία
 

Πρόσφατες είναι οι μνήμες από τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έκανε γνωστό ότι η αστυνομία της χώρας πυροβόλησε και σκότωσε έξι ανθρώπους, που θεωρούνταν Ισλαμιστές εξτρεμιστές στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην πόλη Κασίμ, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας έκανε γνωστό, επίσης, ότι, στη διάρκεια των πυροβολισμών, σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί οι οποίοι, μαζί με τους συναδέλφους τους, είχαν περικυκλώσει ένα αγρόκτημα όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι μια ομάδα καταζητουμένων ανδρών κρυβόταν.

Συλλήψεις

Παράλληλα, η αστυνομία έκανε γνωστό ότι προχώρησε στη σύλληψη αρκετών εξτρεμιστών και στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας όπλων και εκρηκτικών.

Πριν από δύο μήνες περίπου, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν προχωρήσει σε μεγάλη επιχείρηση εναντίον Ισλαμιστών εξτρεμιστών μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους.


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 14:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ λόγω των συχνών περιστατικών βίας εναντίον τους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

Στο τελευταίο περιστατικό βίας, τη Δευτέρα, δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με χειροβομβίδα στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η χειροβομβίδα ρίχτηκε από μια γέφυρα πάνω στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι στρατιώτες.

Περίπου 50 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις στο Ιράκ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος.

Πυροβολισμοί

Στο μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από το θάνατο των γιων του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν σε επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων, Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι σε προάστιο της Βαγδάτης ύστερα από πληροφορίες ότι ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί, βρισκόταν εκεί.

Στην διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε καμία σύλληψη, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε.


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ουδέν σχόλιο» από τη Βρετανία για τη μήνυση
 

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορούνται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και μέλη της κυβέρνησής του (φωτό αρχείου)

Την μήνυσή τους κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και στελεχών της κυβέρνησής του καταθέτουν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατηγορούν τον Τόνι Μπλερ και τους υπουργούς Εξωτερικών Τζακ Στρο, Άμυνας, Τζεφ Χουν, καθώς και τον υφυπουργό Άμυνας Άνταμ Ίνκγραμ, για 22 εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

«Νομικό ζήτημα»

Εκπρόσωπος της Νταόυνινγκ Στριτ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, καθώς το ζήτημα είναι νομικό και το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως ειπώθηκε, δεν θα ήθελε να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την πορεία της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι στο υπουργείο έχουν υπόψη τους το θέμα, αλλά δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα ως σχόλιο. Την ίδια απάντηση («ουδέν σχόλιο») έδωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αρμοδιότητα

Η επίκουρος καθηγήτρια Διεθνούς Νομοθεσίας στο γραφείο Βρυξελλών της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch), Τζεραλντίν Ματιόλι, είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να εκδικάζει εγκλήματα που διεπράχθησαν στην επικράτεια των κρατών-μελών ή από πολίτες των κρατών-μελών.

«Εφόσον η Βρετανία είναι μέλος του δικαστηρίου, θεωρητικά το Δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση», είπε η επίκουρος καθηγήτρια Τζεραλντίν Ματιόλι.

«Αλλά, ως γνωστόν, το δικαστήριο αυτό λειτουργεί με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας και μπορεί να αναλάβει την υπόθεση μόνο αν προηγουμένως τα βρετανικά δικαστήρια αρνηθούν να εξετάσουν την υπόθεση. Το Διεθνές δικαστήριο, επιπλέον, στηρίζεται στην εθελοντική συνεργασία και δεν διαθέτει αστυνομικές ή άλλες δυνάμεις για να επιβάλλει την απόφασή του».

«Σημαντικό για την ευνομία»

Σε σχέση με το πόσο σημαντικό είναι για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να γίνονται αυτές οι καταγγελίες στα αρμόδια δικαστήρια, η κ. Ματιόλι είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι «πολύ σημαντικό για την ευνομία, περιπτώσεις, όπως αυτές, να ελέγχονται για το αν ή όχι υπάρχει θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, εάν ναι, η υπόθεση θα πρέπει να προχωρήσει.

»Όπως και σε κάθε άλλη υπόθεση, αν θέλουμε τον σεβασμό του νόμου, θα πρέπει τα εγκλήματα σχετικά με τα ανρθωπινα δικαιώματα να τιμωρούνται».


Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 12:59 ('Ωρα Λονδίνου)
ΔΣΑ εναντίον Μπλέρ
 

Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ

Την πρώτη δικαστική ενέργεια που εγκαλεί κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μεγάλης Βρετανίας για 22 εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, τα οποία αφορούν δολοφονίες αμάχων, ανθρωποκτονίες από πρόθεση, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφές μνημείων, εγείρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Την Δευτέρα το πρωί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώπιον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο Οκάμπο, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθηκαν στο Ιράκ.

Μεταξύ των μαρτύρων που προτείνονται είναι οι Κ. Ανάν, Χ. Μπλιξ, Ρ. Κλαρκ, Χ. Σολάνα, Ρ. Πρόντι. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι ο πρώτος φορέας σε ολόκληρο τον κόσμο που αποφάσισε να φέρει τον πόλεμο του Ιράκ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας αμφισβητείται, αφού πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά, η βασιμότητα της οποίας θα εξετασθεί από τα όργανα του νεοπαγούς αυτού διεθνούς ποινικού θεσμού.

Όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τρεις υπουργοί του (Τζακ Στρο, Τζεφ Χουν και Άνταμ Ινγραμ) και άλλοι αξιωματούχοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων (οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου), θα γίνουν αναγκαστικά υποκείμενα μιας έστω προκαταρκτικής δικαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το προοίμιο «στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών παραβίασαν μεγάλο αριθμό ποινικών διατάξεων που τίθενται στο καταστατικό του ΔΠΔ.

Οι κατηγορίες

Στη συνέχεια, γίνεται ρητή αναφορά σε 22 πολεμικές επιχειρήσεις των «συμμάχων» στο Ιράκ, όπως μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία αλλά και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Τα «γεγονότα» αυτά, ξεκινούν στις 22-3-2003 με 5 εκρήξεις σε προάστια της Βαγδάτης, που προκάλεσαν το θάνατο 3 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 207, όταν βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το καταστατικό στοιχειοθετούνται τα εξής εγκλήματα:

  • Ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση ατόμων που απολαμβάνουν την προστασία των συνθηκών της Γενεύης (άρθρο 8 (2), α, ι).

  • Πρόκληση μεγάλης ψυχικής δοκιμασίας ή σοβαρής βλάβης, σωματική ή ψυχικής ατόμων που απολαμβάνουν την προστασία των συνθηκών της Γενεύης (άρθρο 8, 2, α ΙΙΙ).

  • Επιθέσεις με πρόθεση, κατευθυνόμενες κατά του άμαχου πληθυσμού ή εναντίον αμάχων ατομικά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν μέρος σε εχθροπραξίες (άρθρο 8, 2, β, 1).

  • Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά πολιτικών αντικειμένων, που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους (άρθρο 8, 2, β, ΙΙ).

  • Επίθεση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ζωής ή σωματική βλάβη σε αμάχους ή μακροπρόθεσμες βλάβες και σοβαρές ζημίες στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες θα ήταν σαφώς δυσανάλογες σε σχέση με το επιδιωκόμενο συγκεκριμένο και άμεσο συνολικό πλεονέκτημα (άρθρο 8, 2, β, iv).

    Τα εγκλήματα

    Επίθεση ή βομβαρδισμός με οποιοδήποτε μέσο, κατά ανοχύρωτων πόλεων, χωριών, κατοικιών ή κτιρίων που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους (άρθρο 8, 2, β, v).

    Ακολουθεί η αναλυτική καταγραφή άλλων 21 πράξεων που θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η επίθεση αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα (22-23-3-2003), που προκάλεσε το θάνατο 50 πολιτών, οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βαγδάτης, της Ντζάφ, της Νινευή και του Νισάν (25-3-2003), που προκάλεσαν το θάνατο 16 αμάχων, η διακοπή πόσιμου νερού στη Βασόρα που τελούσε υπό πολιορκία και οι φόβοι για επιδημίες και ασθένειες σε παιδιά (25-3-03/1-04-03).

    Τα περιστατικά αυτά στοιχειοθετούν επιπλέον κατηγορίες για «εκτεταμένη καταστροφή και ιδιοποίηση περιουσίας, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τη στρατιωτική αναγκαιότητα και τελούνται αυθαίρετα και παράνομα, καθώς και χρήση λιμοκτονίας του αμάχου πληθυσμού ως μεθόδου πολέμου. (Σύμβαση Γενεύης άρθ. 8,2,β,xxv).

    Γίνεται μνεία στο έγκλημα της εξόντωσης (άρθρο 7,1,β), υπό την έννοια της με πρόθεση επιβολής συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν την καταστροφή μέρους του πληθυσμού (άρθρο 7,2,β), το οποίο διαπράχθηκε ως μέρος ευρείας και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού.

    Τέλος, στοιχειοθετεί το έγκλημα της γενοκτονίας, ήτοι με πρόθεση επιβολή επί μιας εθνικής ομάδος συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλων ή εν μέρει (άρθρο 6,γ)

    Περιγράφονται απαγωγές ιρακινών πολιτών στο Ν. Ιράκ (26-3-03) μετά από καταγγελίες της Βαγδάτης ότι απήχθησαν πολίτες από την περιοχή Ουμ Κασρ με σκοπό να προυσιασθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου και δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι μέχρι στιγμής έχουν αιχμαλωτισθεί περισσότεροι από 3.500 Ιρακινοί.

    «Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι οι υποτιθέμενοι όμηροι ήταν στην πραγματικότητα αιχμάλωτοι πολέμου, οι συνθήκες κράτησης και η όλη μεταχείριση των οποίων θα έπρεπε να εξετασθούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί άλλα εγκλήματα πολέμου, υπό το φως ισχυρισμών για κακομεταχείριση αιχμαλώτων...».

    Άλλες πράξεις με τις ίδιες περίπου κατηγορίες, αποτελούν η καταστροφή 75.000 τόνων προμηθειών σε τρόφιμα (μεταξύ των οποίων γάλα για παιδιά, τσάι και ζάχαρη) από βρετανικές δυνάμεις, και ο βομβαρδισμός της Βασόρας και της συνοικίας Ναντέρ στην Αλ Χίλα.

    Καταστροφή μνημείων

    Ειδική αναφορά γίνεται στην καταστροφή μνημείων (9-4-03), όπως περιγράφονται από την ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), ανάμεσα στα οποία είναι ένα από τα τρία παλαιότερα οργανωμένα πανεπιστήμια του κόσμου (1234 μ.Χ.), η πύλη Al Quastani (510 μ.Χ.), η τοποθεσία μουσουλμανικού τεμένους Mussa Al Kadem (950 μ.Χ.), τα ανάκτορα της δυναστείας των Αββασιδών που μόλις είχαν αναπαλαιωθεί, τα τείχη της Νινευή, οι αρχαιολογικές τοποθεσίες των ελληνιστικών πόλεων (Κτησιφώντος και Σελεύκεια) στον ποταμό Τίγρη.

    Οι ζημιές αυτές που προκλήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις συνιστούν παραβιάσεις της Συνθήκης της Χάγης (1954) αλλά και εγκλήματα βάσει του καταστατικού. Η καταστροφή μνημείων και άλλων ιστορικής σημασίας κτιρίων ως συνέπεια των επιθέσεων επιβεβαιώνουν τη διάπραξη του εγκλήματος πολέμου των επιθέσεων με πρόθεση κατά κτιρίων αφιερωμένων στη θρησκεία, παιδεία, τέχνη, επιστήμη και ιστορικά μνημεία (άρθρο 8,2,β,ix).

    Σύμφωνα με την αρχή της ταυτόχρονης παρουσίας, το έγκλημα δεν συντελείται μόνο στον τόπο όπου επέρχεται το αποτέλεσμα αλλά και στον τόπο της εγκληματικής πράξης. Η αρχή της ταυτόχρονης παρουσίας έχει γίνει αποδεκτή από τη νομοθεσία πολλών κρατών... Από την άλλη ο τόπος όπου συντελείται έστω μέρος της εγκληματικής συμπεριφοράς μπορεί να θεωρηθεί ως τόπος του εγκλήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, η απογείωση και η προσγείωση στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου των αμερικανικών αεροσκαφών, τα οποία βομβάρδισαν το Ιράκ, αποτελούν τμήμα μίας και μοναδικής πράξης, η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

    Ως μάρτυρες προτείνονται περισσότερα από 60 άτομα, ανάμεσα στα οποία οι Κόφι Ανάν, Χανς Μπλιξ, Ράμσεϊ Κλαρκ, Ρομάνο Πρόντι, Χαβιέ Σολάνα, πλήθος εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι.

  • Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 13:08 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φιλιππίνες: Συλλήψεις με την απόπειρα πραξικοπήματος
     

    Αναίμακτα έληξε η στάση στις Φιλιππίνες

    Στις Φιλιππίνες η αστυνομία συνέλαβε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου της χώρας, Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος φαίνεται να είναι αναμεμιγμένος στη στάση που πραγματοποίησαν την Κυριακή μονάδες του στρατού.

    Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Ραμόν Καρντένας όπου –όπως ανακοίνωσε – βρέθηκαν όπλα και κόκκινα περιβραχιόνια που φορούσαν οι στασιαστές.

    Περίπου 300 στρατιώτες είχαν καταλάβει για 19 ώρες εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα Μανίλα και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου της χώρας Γκλόρια Αρόγιο και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής της.

    Η στάση έληξε αναίμακτα όταν οι στρατιώτες παραδόθηκαν και επέστρεψαν στις μονάδες τους.

    Εκπρόσωπος του κυρίου Εστράντα απέρριψε τις εικασίες ότι ο πρώην πρόεδρος είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

    Πρόσθεσε δε ότι η σύλληψη του στενού του συνεργάτη αποτελεί πρόφαση με στόχο
    την πολιτική καταστροφή του κυρίου Εστράντα.


    Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φιλιππίνες: Συλλήψεις με την απόπειρα πραξικοπήματος
     

    Αναίμακτα έληξε η στάση στις Φιλιππίνες

    Στις Φιλιππίνες η αστυνομία συνέλαβε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου της χώρας, Τζόζεφ Εστάντα, ο οποίος φαίνεται να είναι αναμεμιγμένος στη στάση που πραγματοποίησαν χθες μονάδες του στρατού.

    Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Ραμόν Καρντένας όπου –όπως ανακοίνωσε – βρέθηκαν όπλα και κόκκινα περιβραχιόνια που φορούσαν οι στασιαστές.

    Περίπου 300 στρατιώτες είχαν καταλάβει για 19 ώρες εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα Μανίλα και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου της χώρας Γκλόρια Αρόγιο και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής της.

    Η στάση έληξε αναίμακτα όταν οι στρατιώτες παραδόθηκαν και επέστρεψαν στις μονάδες τους.

    Εκπρόσωπος του κυρίου Εστράντα απέρριψε τις εικασίες ότι ο πρώην πρόεδρος είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

    Πρόσθεσε δε ότι η σύλληψη του στενού του συνεργάτη αποτελεί πρόφαση με στόχο
    την πολιτική καταστροφή του κυρίου Εστράντα.


    Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επιφυλάξεις Παλαιστινίων για τους κρατούμενους
     

    Περίπου 6 χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του Ισραήλ

    Με επιφυλάξεις αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στην απόφαση του Ισραήλ να απελευθερώσει περισσότερους από 500 κρατούμενους.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μεταξύ των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν μέσα στην εβδομάδα είναι και μέλη Ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Η χειρονομία «καλής θέλησης» του Ισραήλ έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό και σαν «οδικός χάρτης».

    Επιφυλάξεις Παλαιστινίων

    Ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αρμ, είπε ότι είναι «ένα θετικό βήμα» αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί περισσότεροι κρατούμενοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι για να ικανοποιηθεί η Παλαιστινιακή πλευρά.

    Ο νομικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάϊκλ Ταραζί, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

    «Δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε από το γεγονός ότι απελευθερώνουν μερικές εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους. Πρέπει να είμαστε εξοργισμένοι από το γεγονός ότι είχαν συλληφθεί και από το γεγονός ότι άλλοι 6.000 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές των ισραηλινών», είπε ο νομικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Οι μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων ζήτησαν την απελεύθέρωση όλων των «πολιτικών» κρατούμενων.

    Ο επικεφαλής της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Σείχης Χασάν Νασραλάχ, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις απαγωγές Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθούν κρατούμενοι της Χεζμπολάχ.

    Και η οργάνωση Χαμάς, όμως προειδοποίησε ότι θα διακόψει την εκεχειρία εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι.


    Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ερευνες στον 'μεγαλύτερο' ομαδικό τάφο της Βοσνίας
     

    Ομαδικός τάφος κοντά στην Σρεμπρένιτσα

    Ομάδα ιατροδικαστών θα ερευνήσει σήμερα περιοχή στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους της περιοχής.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τάφο ενδέχεται να βρίσκονται έως και επτακόσια πτώματα μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών που σκοτώθηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις ύστερα από την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα το 1995.

    Ανταποκριτής του BBC στο Σεράγεβο μεταδίδει ότι το έργο του εντοπισμού και της αναγνώρισης των πτωμάτων δυσχεραίνεται από νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή.

    Ο ανταποκριτής μας συμπληρώνει ότι τα πτώματα των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα που ανέρχονται σε 7 χιλιάδες έχουν θαφτεί σε διάφορα σημεία της Βοσνίας.


    Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 04:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Στα ίχνη του Σαντάμ
     

    Για 'αθώα θύματα' κάνουν λόγο οι αυτόπτες μάρτυρες

    Ως και 5 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από επιδρομή Αμερικανών στρατιωτών σε προάστιο της Βαγδάτης.

    Μονάδα της επίλεκτης δύναμης που έχει αναλάβει την ανακάλυψη του Σαντάμ Χουσείν και μελών τους καθεστώτος του ερεύνησε σπίτι στο εύπορο προάστιο Μανσούρ της Βαγδάτης.

    Μετά την επιδρομή οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στο δρόμο με στόχο ύποπτο αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο. Όμως οι στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα τον άνδρα αυτόν, τον αδελφό του και τη μητέρα τους. Πυρά δέχθηκε και ένα άλλο αυτοκίνητο.

    Το κεντρικό νοσοκομείο της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν.

    Η επιδρομή έγινε στην κατοικία του πρίγκιπα Σαμπίρ Ραμπίγια ο οποίος απουσίαζε και αργότερα δήλωσε ότι δεν έχει δει τον Σαντάμ Χουσείν από τότε που τελείωσε ο πόλεμος και δεν έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια του.

    Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην περιοχή του συμβάντος εξέφρασε την οργή του για την επίθεση εναντίον αθώων πολιτών.

    Μερικοί είπαν ότι τέτοιου είδους επεισόδια στρέφουν τον κόσμο κατά των εισβολέων.

    Μετά τον θάνατο των υιών του Σαντάμ Χουσείν στη Μοσούλη την περασμένη Τρίτη οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες και πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές.

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο κλοιός γύρω από τον πρώην ηγέτη του Ιράκ στενεύει συνεχώς.


    Δευτέρα 28 Ιουλίου 2003 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
    Γούλφοβιτς: 'Ασαφείς' ήταν οι πληροφορίες για Ιράκ
     

    Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν ακόμη και χωρίς σαφείς πληροφορίες λέει ο κύριος Γούλφοβιτς

    Ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, επιχείρησε να αντιμετωπίσει την κριτική που ασκείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τα αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο του Ιράκ.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να περιμένουν για αποδείξεις» είπε και συμπλήρωσε ότι προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δράσει ακόμη και αν διαθέτει μόνο ασαφείς πληροφορίες.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στο Ιράκ δεν θα μειώσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για την επιχείρηση στο Ιράκ.

    Οι δηλώσεις Γούλφοβιτς προκάλεσαν αίσθηση. Ένα από τα προεξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, ο Καρλ Λέβιν, υπενθύμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορούσε το Ιράκ για διασυνδέσεις με την Αλ Κάϊντα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.