Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-26

  1. Λιβερία: Συνεχίζεται ο εμφύλιος σπαραγμός
  2. Φιλιππίνες: Καταζητούνται συνωμότες αξιωματικοί
  3. Διαφωνίες στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι
  4. Αμερικανικός στόλος ανοιχτά της Λιβερίας
  5. Φιλιππίνες: Καταζητούνται συνωμότες αξιωματικοί
  6. Η εβδομάδα σε εικόνες: 19-26 Iουλίου
  7. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  8. «Καλή» συνάντηση Μπους και Αμπάς
  9. Ιαπωνικά στρατεύματα στο Ιράκ
  10. Αμερικανικός στόλος ανοιχτά της Λιβερίας
  11. Επίδειξη πτωμάτων
  12. Συλλήψεις απόστρατων αξιωματικών στην Αργεντινή

Κυριακή 27 Ιουλίου 2003 - 00:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Συνεχίζεται ο εμφύλιος σπαραγμός
 

Οι άμαχοι στη Μονροβία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών ξέσπασαν και στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Λιβερίας, Μπουκάναν, ενώ στην πρωτεύουσα Μονροβία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίσθηκαν πολλά άλλα όταν βλήμα όλμου έπεσε σε εκκλησία όπου είχαν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες.

Η επίθεση έγινε παρά την εκεχειρία που κήρυξαν οι αντάρτες την Παρασκευή, λίγο μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα στείλουν πολεμικά πλοία στην Λιβερία.

Στην Μονροβία, ο πρόεδρος Τσαρλς Τέηλορ επανέλαβε το Σάββατο ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά την άφιξη στη Λιβερία ειρηνευτικής δύναμης. Όμως οι ανταποκριτές υπενθυμίζουν ότι έχει δώσει παρόμοιες υποσχέσεις και άλλες φορές.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για επέμβαση»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμέων Εθνών, Κόφι Ανάν χαιρέτησε την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους να στείλει αμερικανικά πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβερίας.

Ο εκπρόσωπος του κ.Ανάν, Φρεντ Έκχαρτ, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας ήλπιζε πως οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμμετείχαν ή ακόμη και θα ηγούντο μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη έτοιμες να αναλάβουν αυτή τη δέσμευση. Όμως η απόφαση τους να προσφέρουν επιτελειακή υποστήριξη θα βοηθήσει την κατάσταση» είπε ο κ.Έκχαρτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την Παρασκευή την ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών σκαφών στα ανοιχτά της Λιβερίας.

Ο στόχος της αποστολής είναι η υποστήριξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αναμένεται να μεταβούν στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) υποσχέθηκε να στείλει περισσότερους από 1.000 Νιγηριανούς στρατιώτες στην χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι διέταξε την «περιορισμένη» ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων καθώς όπως είπε «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την κατάσταση στην Λιβερία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Λιβερίας.

Μάχες στην Μονροβία


Νέο σφυροκόπημα από όλμους δέχθηκε η πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, καθώς οι μάχες ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται για όγδοη μέρα.

Την Παρασκευή βλήματα όλμου έπληξαν κατοικημένες περιοχές και αγορές προξενώντας πανικό στους κατοίκους που έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Σε προηγούμενη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι.

Μια από τις οργανώσεις αρωγής (Μέρλιν) έχει αρχίσει να φτιάχνει τοίχους με σακιά άμμου σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι.

Οι περισσότερες οδομαχίες των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται στην περιοχή μιας γέφυρας στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντάρτες να φτάσουν ως το κέντρο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Φιλιππίνες: Καταζητούνται συνωμότες αξιωματικοί
 

Οι φήμες για συνομωσία κατά της προέδρου Αρόγο κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες

Ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στην όμαδα στρατιωτικών που καταζητείται από τις αρχές, κατέλαβαν εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Οι ένοπλοι κρατούν ομήρους την πρέσβειρα της Αυστραλίας Ρουθ Πιρς, 4 Αυστραλούς αστυνομικούς και δύο Αμερικανούς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα κίνητρα των ενόπλων δεν είναι σαφή, ένας αξιωματικός όμως είπε ότι δεν επιδιώκουν να καταλάβουν την εξουσία.

Πάντως, έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στο εμπορικό κέντρο Αγάλα και φορούν στα χέρια τους κόκκινη ταινία με το σύμβολο ακτίνων του ηλίου.

Οι ένοπλοι λένε ότι ανήκουν στην ομάδα Μαγκντάλο και ένα μέλος της είπε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι «οι πράξεις τους υπαγορεύονται από την ανάγκη αυτοάμυνας διότι η κυβέρνηση θέλει να τους εξοντώσει επειδή γνωρίζουν πολλά.

Μας καταδικάζουν σε θάνατο
Λοχαγός Αντόνιο Τριλάνες, ένας από τους ηγέτες της ομάδας

Βιντεοταινία δείχνει 36 αξιωματικούς από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Οι αξιωματικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πωλεί όπλα και πυρομαχικά στους μουσουλμάνους και κομμουνιστές αντάρτες και ότι οργανώνει αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις για να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συλλάβετε τους φυγάδες»

Νωρίτερα το Σάββατο, η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγο διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν ομάδα κατώτερων αξιωματικών ως ύποπτους συνομωσίας εναντίον της.

Το ανακοινωθέν της προέδρου, το οποίο μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, εξεδόθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο.

Η κ.Αρόγο δεν ανέφερε τα ονόματα των αξιωματικών αλλά τους χαρακτήρισε «φυγάδες».

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, στρατηγός Ναρκίσο Αμπάγα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του προς την πρόεδρο και είπε ότι ο στρατός αναζητά 10 κατώτερους αξιωματικούς και 40 ως 50 ένοπλους στρατιώτες που λιποτάκτησαν.

Δυσαρέσκεια στον στρατό

Επί μέρες κυκλοφορούσαν φήμες για συνομωσία που είχε στόχο την ανατροπή της προέδρου Αρόγο.

Πρόσφατα είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί κατώτεροι αξιωματικοί του στρατού των Φιλιππίνων είναι δυσαρεστημένοι με τους χαμηλούς μισθούς τους και τα φαινόμενα διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.

Η κ.Αρόγο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει τα νόμιμα παράπονα των στρατιωτικών αλλά τόνισε ότι οι ανυπάκουοι θα αντιμετωπίζουν το στρατοδικείο.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων εκτός από τους στρατιωτικούς είχε προειδοποιήσει και ασυνείδητους πολιτικούς που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα συμπλέγματα ανυπάκουων αξιωματικών για να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες τους».

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μανίλα, Τζον Μακλίν, μεταδίδει ότι η κ.Αρόγο είχε αντιμετωπίσει απειλές πραξικοπήματος και στο παρελθόν.

Η Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγο ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα στις Φιλιππίνες το 2001. Ήταν αντιπρόεδρος όταν ο πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε με αφορμή σκάνδαλα διαφθοράς.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι στασιάστες να έχουν σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων, Τζόζεφ Εστράντα.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 19:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι
 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ελέγχει το 90% της τηλεόρασης

Νέα διαμάχη με αφορμή τα επιχειρηματικά συμφέροντα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξέσπασε στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κεντρώο κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών απειλεί να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών έχει πολλές φορές διαφωνήσει με ένα άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού τη Λήγκα του Βορρά και οι διαφωνίες αυτές έχουν υπονομεύσει την ενότητα της κυβέρνησης αρκετές φορές από τότε που η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Η τελευταία διαμάχη ξέσπασε την Παρασκευή όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε αίτημα των δικαστικών αρχών του Μιλάνου να συνεχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες του ομίλου Μέντιασετ του κ.Μπερλουσκόνι.

Η απόφαση αυτή έφερε αντιμέτωπο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Μικέλε Βιέτι, που ανήκει στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών, με τον προϊστάμενο του υπουργό Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι ο οποίος ανήκει στη Λήγκα του Βορρά.

Τον περασμένο μήνα ενεκρίθη νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ασυλία για τον Ιταλό πρωθυπουργό. Όμως ο κ.Βιέτι και η ηγεσία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο να εμποδίσει την άσκηση δίωξης εναντίον του κ.Μπερλουσκόνι και όχι να εμποδίσει τις ανακρίσεις.

Ο κ.Βιέτι απειλεί ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του αν δεν αλλάξει η στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και ηγετικά μέλη του κόμματος του προειδοποίησαν ότι η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν παραιτηθεί ο κ.Βιέτι.

Εν τω μεταξύ, η αριστερή παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι.

Οι υπουργοί της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών μπορούν είτε να παραιτηθούν είτε να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής κατά του κ.Καστέλι.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 17:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικός στόλος ανοιχτά της Λιβερίας
 

Οι άμαχοι στη Μονροβία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμέων Εθνών, Κόφι Ανάν χαιρέτησε την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους να στείλει αμερικανικά πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβερίας.

Ο εκπρόσωπος του κ.Ανάν, Φρεντ Έκχαρτ, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας ήλπιζε πως οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμμετείχαν ή ακόμη και θα ηγούντο μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη έτοιμες να αναλάβουν αυτή τη δέσμευση. Όμως η απόφαση τους να προσφέρουν επιτελειακή υποστήριξη θα βοηθήσει την κατάσταση» είπε ο κ.Έκχαρτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την Παρασκευή την ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών σκαφών στα ανοιχτά της Λιβερίας.

Ο στόχος της αποστολής είναι η υποστήριξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αναμένεται να μεταβούν στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) υποσχέθηκε να στείλει περισσότερους από 1.000 Νιγηριανούς στρατιώτες στην χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι διέταξε την «περιορισμένη» ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων καθώς όπως είπε «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την κατάσταση στην Λιβερία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Λιβερίας.

Μάχες στην Μονροβία


Νέο σφυροκόπημα από όλμους δέχθηκε η πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, καθώς οι μάχες ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται για όγδοη μέρα.

Την Παρασκευή βλήματα όλμου έπληξαν κατοικημένες περιοχές και αγορές προξενώντας πανικό στους κατοίκους που έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Σε προηγούμενη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι.

Μια από τις οργανώσεις αρωγής (Μέρλιν) έχει αρχίσει να φτιάχνει τοίχους με σακιά άμμου σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι.

Οι περισσότερες οδομαχίες των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται στην περιοχή μιας γέφυρας στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντάρτες να φτάσουν ως το κέντρο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Φιλιππίνες: Καταζητούνται συνωμότες αξιωματικοί
 

Οι φήμες για συνομωσία κατά της προέδρου Αρόγο κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες

Η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγο διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν ομάδα κατώτερων αξιωματικών ως ύποπτους συνομωσίας εναντίον της.

Το ανακοινωθέν της προέδρου, το οποίο μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, εξεδόθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο.

Η κ.Αρόγο δεν ανέφερε τα ονόματα των αξιωματικών αλλά τους χαρακτήρισε «δραπέτες από την δικαιοσύνη».

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, στρατηγός Ναρκίσο Αμπάγα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του προς την πρόεδρο και είπε ότι ο στρατός αναζητά 10 κατώτερους αξιωματικούς και 40 ως 50 ένοπλους στρατιώτες που λιποτάκτησαν.

Επί μέρες κυκλοφορούσαν φήμες για συνομωσία που είχε στόχο την ανατροπή της προέδρου Αρόγο.

Δυσαρέσκεια στον στρατό

Πρόσφατα είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί κατώτεροι αξιωματικοί του στρατού των Φιλιππίνων είναι δυσαρεστημένοι με τους χαμηλούς μισθούς τους και τα φαινόμενα διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.

Η κ.Αρόγο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει τα νόμιμα παράπονα των στρατιωτικών αλλά τόνισε ότι οι ανυπάκουοι θα αντιμετωπίζουν το στρατοδικείο.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων εκτός από τους στρατιωτικούς είχε προειδοποιήσει και ασυνείδητους πολιτικούς που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα συμπλέγματα ανυπάκουων αξιωματικών για να εξυπηρετήσουν τις φιλοδοξίες τους».

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μανίλα, Τζον Μακλίν, μεταδίδει ότι η κ.Αρόγο είχε αντιμετωπίσει απειλές πραξικοπήματος και στο παρελθόν.

Η Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγο ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα στις Φιλιππίνες το 2001. Ήταν αντιπρόεδρος όταν ο πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από λαϊκή εξέγερση.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 19-26 Iουλίου
 



Οι γιοί του Σαντάμ Χουσείν, Ουντάη και Κουσάη, σκοτώθηκαν μετά από μάχη με 200 αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ




Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αντάρτες



Έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Λονδίνο του μεγαλύτερου αγάλματος από ποπ κορν με την ευκαιρία των 70 χρόνων του Κινγκ Κονγκ




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η σύζηγος του Σερί απάντησαν σε ερωτήσεις φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 14:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Αρκετά τα περιστατικά βίας κατά Αμερικανών στο Ιράκ τον τελευταίο καιρό (φωτό αρχείου)

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ το Σάββατο από επίθεση με χειροβομβίδα, όπως έγινε γνωστό από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα πρόσφατα περιστατικά εναντίον στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, σημειώθηκε στην περιοχή Μπακιουμπά, που βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης, εναντίον στρατιωτών που φύλαγαν ένα νοσοκομείο παιδιών.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν και τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καλή» συνάντηση Μπους και Αμπάς
 

«Κοινοί στόχοι» για Μαχμούντ Αμπάς και Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τη συνάντηση «καλή».

Όπως είπε, και οι δύο έχουν τον κοινό στόχο της επίτευξης ειρήνης στους Άγιους Τόπους, ανάμεσα σε δύο ελεύθερα και ασφαλή κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την δημιουργία μιας κοινής Αμερικανο-Παλαιστινιακής Επιτροπής Οικονομικών με στόχο την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης των Παλαιστινιακών περιοχών.

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι θα στείλει μέσα στο έτος στην Μέση Ανατολή τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, και τον υπουργό Εμπορίου, Ντόναλντ Έβανς για να συζητήσουν το πώς θα μπορέσει να οικοδομηθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος.

Δηλώσεις Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι παραμένουν προσηλωμένοι στο διεθνές σχέδιο ειρήνευσης –τον λεγόμενο οδικό χάρτη- αλλά κάλεσε το Ισραήλ να απελευθερώσει περισσότερους Παλαιστίνιους κρατουμένους, να τερματίσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και να επιτρέψει στους Παλαιστινίους να μετακινούνται ελεύθερα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επέκρινε την οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών στις Παλαιστινιακές περιοχές και την κατασκευή ενός τεράστιου τείχους ασφαλείας στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος που έχει προσκληθεί στην Ουάσιγκτον από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιαπωνικά στρατεύματα στο Ιράκ
 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα σχέδια αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την πρόταση για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή νομιμοποιεί την πρώτη αποστολή ιαπωνικών στρατευμάτων σε εμπόλεμη περιοχή μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αντι-συνταγματικές μεθοδεύσεις καθώς υποστηρίζουν ότι το σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει την χρήση στρατιωτικών δυνάμεων παρά μόνο για αυτοάμυνα.

Μετά την έγκριση της αποστολής των στρατευμάτων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ζουνιχίρο Κοϊζούμι, απέφυγε να προσδιορίσει την δύναμη που θα σταλεί στο Ιράκ και αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιαπωνικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει περίπου 1.000 στρατιώτες στο Ιράκ για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικός στόλος ανοιχτά της Λιβερίας
 

Οι άμαχοι στη Μονροβία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε την ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών σκαφών στα ανοιχτά της Λιβερίας.

Ο στόχος της αποστολής είναι η υποστήριξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αναμένεται να μεταβούν στην πρωτεύουσα Μονροβία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) υποσχέθηκε να στείλει περισσότερους από 1.000 Νιγηριανούς στρατιώτες στην χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι διέταξε την «περιορισμένη» ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων καθώς όπως είπε «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την κατάσταση στην Λιβερία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Λιβερίας.

Μάχες στην Μονροβία


Νέο σφυροκόπημα από όλμους δέχθηκε η πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία, καθώς οι μάχες ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται για έβδομη μέρα.

Βλήματα όλμου έπληξαν κατοικημένες περιοχές και αγορές προξενώντας πανικό στους κατοίκους που έτρεχαν να βρουν καταφύγιο.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι είναι νεκροί και ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως εβλήθησαν έως και 30 βολές όλμου μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών.

Σε προηγούμενη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι.

Μια από τις οργανώσεις αρωγής (Μέρλιν) έχει αρχίσει να φτιάχνει τοίχους με σακιά άμμου σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι.

Οι περισσότερες οδομαχίες των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται στην περιοχή μιας γέφυρας στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντάρτες να φτάσουν ως το κέντρο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.


Παρασκευή 25 Ιουλίου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίδειξη πτωμάτων
 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ακτινογραφίες των νεκρών

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ επέτρεψαν σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται οι σοροί των γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το θάνατό τους.

Το κάθε πτώμα έφερε 20 περίπου τραύματα από σφαίρες, λένε οι δημοσιογράφοι που τα είδαν.

«Δύσκολη απόφαση»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε ως σωστή την απόφαση δημοσίευσης των φωτογραφιών δύο νεκρών, που όπως λένε οι ΗΠΑ είναι οι υιοί του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρόκειται για δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν το άνω σώμα και το κεφάλι των δυο αδελφών Χουσεΐν, η θέαση των οποίων θα πείσει τον ιρακινό λαό ότι το καθεστώς του πατέρα τους έχει ανατραπεί οριστικά.

Ο κ. Ράμσφελντ χαρακτήρισε τη δημοσίευση των φωτογραφιών «δύσκολη απόφαση», η οποία όμως ελήφθη όπως ισχυρίστηκε - για να σωθούν ζωές Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Η δημοσίευση των φωτογραφιών έγινε παρά τις επιφυλάξεις που διετύπωσαν ανώτατοι συνεργάτες του κ. Ράμσφελντ, οι οποίοι υπενθύμιζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν έτσι το στρατιωτικό κώδικα τιμής όσον αφορά την προσβλητική και αναξιοπρεπή φωτογράφηση θυμάτων του εχθρού.

Μάλιστα οι ίδιοι αξιωματούχοι αλλά και ανταποκριτές επισημαίνουν ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν εξοργισθεί όταν αντίπαλοί τους στη Σομαλία και στο Ιράκ δημοσίευσαν φωτογραφίες νεκρών Αμερικανών στρατιωτών.

Νέες συλλήψεις

O στρατηγός Ρέϊμοντ Οντιέρνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ως και 10 άτομα που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσείν.

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν σε σπίτι νοτίως της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ, μετά από πληροφορίες που έδωσε Ιρακινός.

Ό Αμερικανός αξιωματικός πρόσθεσε ότι συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων πιστεύεται ότι ανήκαν στη προσωπική φρουρά του πρώην Ιρακινού ηγέτη.

Ο στρατηγός Οντιέρνο είπε ότι μετά τον θάνατο των αδελφών Χουσείν οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Παράλληλα – πρόσθεσε – οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τον τελευταίο μήνα.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 - 10:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις απόστρατων αξιωματικών στην Αργεντινή
 

Ο Αλφρέντο Αστίζ, γνωστός και ως «άγγελος του θανάτου»

Οι αρχές στην Αργεντινή συνέλαβαν περίπου 40 πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας και εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τους εκδώσουν στην Ισπανία όπου καταζητούνται κατηγορούμενοι για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, υπέγραψε διάταγμα που δίνει το «πράσινο φως» στις δίκες αξιωματικών στο εξωτερικό.

Ο πλοίαρχος Αλφρέντο Αστίζ, γνωστός και ως «άγγελος του θανάτου», θεωρείται σύμβολο της κρατικής καταπίεσης κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην χώρα κατά την περίοδο 1976-1983.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.