Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-14

  1. Λιβερία: Έτοιμες να παρέμβουν οι ΗΠΑ
  2. Η ξηρασία πλήττει τη βόρεια Ιταλία
  3. Μαντέλα: Έκκληση για την καταπολέμηση του Έϊντς
  4. 'Ο Ροναλντίνιο στη Μάντσεστερ'
  5. Μάντσεστερ «ονειρεύεται» ο Ροναλντίνιο
  6. Βρετανία: Ενέργεια από ασκούς του Αιόλου
  7. Ποινή - σοκ στο «βασιλιά της ορχιδέας»
  8. Αντιδρούν οι Άραβες
  9. Υπέρ Μαρουάν Μπαργκούτι οι... δικαστές του
  10. Αντιδρούν οι Άραβες
  11. Συνομιλίες Σαρόν στο Λονδίνο
  12. Ιράκ: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
  13. Ο Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 23:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιβερία: Έτοιμες να παρέμβουν οι ΗΠΑ
 

Ο πρόεδρος Μπους και ο γγ. του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μικρή στρατιωτική δύναμη στη Λιβερία για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από συνομιλίες με τον γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο κ. Μπους είπε ότι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν με τον κ. Ανάν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Λιβερίας και ότι εξετάζει την περίπτωση να σταλεί αμερικανική δύναμη για στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες μιάς πολύ μεγαλύτερης δύναμης που θα αποτελείται από ειρηνευτές χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα πρίν την άφιξη των Αμερικανών.

Πρώτη συνάντηση μετά τον πόλεμο


Ηταν η πρώτη συνάντηση, πρόσωπο με πρόσωπο, του προέδρου Μπους με τον γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να πείσουν τα ΗΕ να υποστηρίξουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα της Λιβερίας.

Ο γγ. του ΟΗΕ είπε ότι ίσως θα μπορούσε να αποσταλεί τη χώρα αυτή ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών πού θα συγκροτήσουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής.

"Μετά την αποστολή της δύναμης αυτής πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τέϊλορ θα αναχωρήσει από τη χώρα και τότε η δύναμη αυτή ελπίζω να ενισχυθεί με τη συμμετοχή των Αμερικανών και με επιπλέον στρατιώτες από τη Δυτική Αφρική" , είπε ο κ. Ανάν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μίας νέας ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Αφρική.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ξηρασία πλήττει τη βόρεια Ιταλία
 

Οι αγροί έχουν μεταβληθεί σε άγονο χώμα

Ιταλοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο περιοχές της βόρειας Ιταλίας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ανομβρία και την έλλειψη νερού έχουν ήδη ζητήσει τοπικοί διοικητές.

Αν δεν βρέξει τις επόμενες δύο εβδομάδες τότε θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα όπως είναι ο ποριορισμός του νερού που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες ή στη βιομηχανία, υπογραμμίζουν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Το επίπεδο των υδάτων του ποταμού Πο είναι στο κατώτατο επίπεδο των τελευταίων ετών και σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις είναι κατά 8 μέτρα χαμηλότερο απ ό,τι συνήθως είναι αυτή την εποχή του έτους.

Το Πιεδμόνδο, η Εμιλία-Ρομάνια, η Λομβαρδία και η Βενετία - είναι οι περιοχές που έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την ξηρασία.

Στη Βενετία το βροχομετρικό ύψος ήταν τους πρώτους 6 μήνες του έτους κατά 40% χαμηλότερο απ ό,τι είναι τα τελευταία χρόνια.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαντέλα: Έκκληση για την καταπολέμηση του Έϊντς
 

Ο Νέλσον Μαντέλα ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου

Ο Νέλσον Μαντέλα ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαθέσουν όπως οι ΗΠΑ σημαντικά κονδύλια για την καταπολέμηση του Έϊντς.

Ο παλαίμαχος Νοτιοαφρικανός πολιτικός υπογράμισε στο διειθνές συνέδριο για το Έϊντς που πραγματοπιείται στο Παρίσι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο λόγω του Έϊντς συντιστά - "διακωμώδηση των ανθρωπίων δικαιωμάτων".

O πρόεδρος Μπους έχει υποσχεθεί να διαθέσει το ποσό των 15 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ασθένειας στην Αφρική και την Καραϊβική.

Ο κ. Μαντέλα είπε ότι ο κόσμος δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη όσον αφορά το Έϊντς για την καταπολέμηση της ασθένειας.

"Πυρά" κατά των αναπτυγμένων χωρών

Οι αναπτυγμένες χώρες για την αδυναμία τους να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για την καταπολέμηση του Έϊντς, κατά την έναρξη διεθνούς συνεδρίου στο Παρίσι.

Πέντε χιλιάδες επιστήμονες και ιατροί συμμετέχουν στο μεγαλύτερο συνέδριο φέτος για το Έϊντς , υπογραμμίζει επιστημονικός συντάκτης του BBC που παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα.

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Καρντόζο επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή ενθαρρύνουν τη σεξουαλική αποχή και όχι τη χρήση προφυλακτικών για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο κ. Καρντόζο παρότρυνε τους συνέδρους να λάβουν υπόψη τους την εμπειρία της Βραζιλίας.

Στη χώρα αυτή το ποσοστό των θανάτων από το Έϊντς έχει περιορισθεί κατά 50% ενώ η εισαγωγή στα νοσοκομεία των ανθώπων που πάσχουν από την ασθένεια έχει μειωθεί κατά 75%.

«Τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στη σωστή παιδεία και πληροφόρηση , στους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και στην παροχή φαρμάκων σε όλους τους πάσχοντες», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.

Μια σύνεδρος από το Μπουρούντι τόνισε ότι στη χώρα της 90 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τα φάρμακα κατά της ασθένειας αλλά παρέχονται μόνο σε 1000 ασθενείς.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ο Ροναλντίνιο στη Μάντσεστερ'
 

Κατά τα φαινόμενα ο Ροναλντίνιο θα φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι βέβαιη ότι θα έχει υπογράψει το συμβόλαιο για τον Ροναλντίνιο πριν
την έναρξη της περιοδείας της ομάδας στις ΗΠΑ το Σάββατο.

Ο Πίτερ Κέινον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της πρωταθλήτριαε Αγγλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι - "αυτή η εβδομάδα προμηνύεται μιά πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα αφού περιμένουμε ο Ροναλντίνιο και ο Αμερικανός τερματοφύλακας Τιμ Χάουαρντ να υπογράψουν ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την αποχώρηση του Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν".

"Είμαι βέβαιος ότι η μεταγραφή του Ροναλντίνιο θα γίνει πριν αναχωρήσει η ομάδα για τις ΗΠΑ", είπε ο κ. Κέινον.

Ανυπομονεί ο Βραζιλιάνος επιθετικός

Ο Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής Ροναλντίνιο ανυπομονεί να γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος, που θα φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη εφημερίδα «News of the World» ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν δεν έκρυψε την έντονη επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας.

«Πραγματικά ανυπομονώ να γίνω ο πρώτος Βραζιλιάνος που θα παίξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» είπε.

«Ξέρω πως πολλοί άσοι της πατρίδας μου ήθελαν αυτό το προνόμιο και τώρα έχω εγώ αυτήν την ευκαιρία και δεν θέλω να τη χάσω. Μόνο αυτή την ομάδα έχω στο μυαλό μου και σε αυτή θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου», ξεκαθάρισε ο 23χρονος διεθνής μέσος, πιέζοντας την Παρί να δεχτεί την πρόταση, ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν κάνει οι «Μπέμπηδες» για την απόκτηση του.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 17:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάντσεστερ «ονειρεύεται» ο Ροναλντίνιο
 

Θα φορέσει ο Ροναλντίνιο τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Ο Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής Ροναλντίνιο ανυπομονεί να γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος, που θα φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη εφημερίδα «News of the World» ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν δεν έκρυψε την έντονη επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας.

«Πραγματικά ανυπομονώ να γίνω ο πρώτος Βραζιλιάνος που θα παίξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» είπε.

«Ξέρω πως πολλοί άσοι της πατρίδας μου ήθελαν αυτό το προνόμιο και τώρα έχω εγώ αυτήν την ευκαιρία και δεν θέλω να τη χάσω. Μόνο αυτή την ομάδα έχω στο μυαλό μου και σε αυτή θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου», ξεκαθάρισε ο 23χρονος διεθνής μέσος, πιέζοντας την Παρί να δεχτεί την πρόταση, ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν κάνει οι «Μπέμπηδες» για την απόκτηση του.

Στη Μάντσεστερ ο Τιμ Χάουαρντ

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Τιμ Χάουαρντ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας συμφώνησε σε όλα με τον διεθνή Αμερικανό τερματοφύλακα, ο οποίος υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο 24χρονος γκολκίπερ είναι προσωπική επιλογή του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, καθώς πιστεύει πως μπορεί να δώσει πολλές λύσεις κάτω από τα δοκάρια.

«Μίλησα με τον Σερ Αλεξ και μου είπε πως πιστεύει σε μένα και θα μου δώσει ευκαιρίες να δείξω την αξία μου», δήλωσε ο νεαρός τερματοφύλακας.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Ενέργεια από ασκούς του Αιόλου
 

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι μόλις ορατές από τις βρετανικές ακτές

Η κυβέρνηση Μπλερ ενέκρινε την κατασκευή χιλίων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ενέργειας στα ανοικτά των βρετανικών ακτών.

Οι γεννήτριες προβλέπεται να παράγουν ηλεκτρισμό ισοδύναμο με το προϊόν έξη πυρηνικών σταθμών ενέργειας.

Ο συντάκτης του BBC για περιβαλλοντικά θέματα χαρακτηρίζει την απόφαση ως το μεγαλύτερο βήμα στον τομέα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή ενέργειας που δεν προκαλεί μόλυνση.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το 10% των συνολικών αναγκών της χώρας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2010, και έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό του ποσοστού αυτού μέχρι το 2020.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 16:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ποινή - σοκ στο «βασιλιά της ορχιδέας»
 

Σε 18 χρόνια κάθειρξη καταδικάσθηκε ο μεγιστάνας Γιανγκ Μπιν

Ένας από τους γνωστότερους μεγιστάνες της Κίνας, ο Γιανγκ Μπιν, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για απάτη και δωροδοκία κατά συρροή.

Η επίσημη ασχολία του καταδικασθέντος ήταν η εξαγωγή λουλουδιών, δραστηριότητα που άρχισε μετά τις σπουδές που έκανε στην Ολλανδία και που του χάρισε το προσωνύμιο «βασιλιάς της ορχιδέας».

Αλλά κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κ. Μπιν προέρχεται όχι από πωλήσεις ανθέων αλλά από παράνομες κατασκευές οικοδομών.


Στην έδρα του επιχειρηματικού ομίλου Γιανγκ κυριαρχούν οι διακοσμητικοί ανεμόμυλοι
Ο κ. Γιανγκ το 2001 χαρακτηριζόταν ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, με προσωπική περιουσία που έφθανε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι σχετικοί ψίθυροι και ο εμπορικός του όμιλος βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο κ. Μπιν, που είχε πάρει και την ολλανδική υπηκοότητα, δέχθηκε προσφορά από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να μεταναστεύσει και να ιδρύσει εκεί ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

Αλλά τελικά συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα, τον περασμένο Οκτώβριο.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 15:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδρούν οι Άραβες
 

Τα μέλη του ιρακινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης προσέρχονται στην έδρα του

Μικτές ήταν οι αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για τη σύσταση του ιρακινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, την Κυριακή.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η λειτουργία του Σώματος θα αποτελέσει ένα βήμα για τον τερματισμό της ξένης κατοχής στο Ιράκ.


Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε βαρύνοντα λόγο στη σύνθεση του Συμβουλίου
Αλλά επεσήμανε ότι Συμβούλιο θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία εάν εκλεγόταν απευθείας από τον ιρακινό λαό, και εάν δεν διοριζόταν από τους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο μεταβατικό όργανο διακυβέρνησης συμμετέχουν 25 άτομα, αναλόγως της πληθυσμιακής σύνθεσης του ιρακινού λαού.

Ο κ. Μούσα τόνισε ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου δεν ήταν ξεκαθαρισμένες και προανήγγειλε ότι η λειτουργία του θα παρακολουθείται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον του Συμβουλίου εμφανίστηκαν η Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το ιρακινό Συμβούλιο.

Η σύνθεση του Συμβουλίου
•13 Σιΐτες
•5 Σουνίτες
•5 Κούρδοι
•1 Χριστιανός
•1 Τουρκομάνος
Όμως στη Σαουδική Αραβία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Γουατάν είπε ότι το κατ΄ ουσίαν δικαίωμα βέτο που διαθέτει ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, θυμίζει τις ημέρες που στην εξουσία βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ Μαρουάν Μπαργκούτι οι... δικαστές του
 

Στιγμιότυπο από την ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Μαρουάν Μπραργκούτι

Στο Ισραήλ σκληρή κριτική δέχθηκε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, για τα σχόλια που έκανε σχετικά με τη δίκη του ηγετικού στελέχους των Παλαιστινίων, Μαρουάν Μπαργκούτι, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Ρουμπινστάιν είχε χαρακτηρίσει τον κατηγορούμενο ως δολοφόνο αρχιτέκτονα της τρομοκρατίας.

Το περίεργο είναι ότι η κριτική προήλθε από τους τρεις δικαστές που δικάζουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Ρουμπινστάιν «εκτός τόπου» καθώς ο κατηγορούμενος δεν έχει ακόμα βρεθεί ένοχος.

Ο κ. Μπαργκούτι που αρνείται να αποδεχθεί την δικαιοδοσία του δικαστηρίου δήλωσε ότι η συμπεριφορά του γενικού εισαγγελέα αποδεικνύει ότι η παραπομπή του και η δίκη του είναι άδικες.


Το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να με δικάσει ή να με κατηγορήσει
Μαρουάν Μπαργκούτι
Απαντώντας στην κριτική το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι τα σχόλια που έκανε αυτός εκφράζουν τη γραμμή της κατηγορούσας αρχής και έγιναν σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, σχετικά με το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του κατηγορουμένου.

Προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ, ο κ. Μπαργκούτι κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι επιδιώκουν να τον σκοτώσουν κρατώντας τον σε καθεστώς απομόνωσης.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδρούν οι Άραβες
 

Τα μέλη του ιρακινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης προσέρχονται στην έδρα του

Μικτές ήταν οι αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για τη σύσταση του ιρακινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, την Κυριακή.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η λειτουργία του Σώματος θα αποτελέσει ένα βήμα για τον τερματισμό της ξένης κατοχής στο Ιράκ.


Ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε βαρύνοντα λόγο στη σύνθεση του Συμβουλίου
Αλλά επεσήμανε ότι Συμβούλιο θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία εάν εκλεγόταν απευθείας από τον ιρακινό λαό, και εάν δεν διοριζόταν από τους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο μεταβατικό όργανο διακυβέρνησης συμμετέχουν 25 άτομα, αναλόγως της πληθυσμιακής σύνθεσης του ιρακινού λαού.

Ο κ. Μούσα τόνισε ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου δεν ήταν ξεκαθαρισμένες και προανήγγειλε ότι η λειτουργία του θα παρακολουθείται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον του Συμβουλίου εμφανίστηκαν η Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το ιρακινό Συμβούλιο.

Η σύνθεση του Συμβουλίου
•13 Σιΐτες
•5 Σουνίτες
•5 Κούρδοι
•1 Χριστιανός
•1 Τουρκομάνος
Όμως στη Σαουδική Αραβία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Γουατάν είπε ότι το κατ΄ ουσίαν δικαίωμα βέτο που διαθέτει ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, θυμίζει τις ημέρες που στην εξουσία βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Σαρόν στο Λονδίνο
 

Τριήμερο υψηλών επαφών έχει στο Λονδίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν

Τη Βρετανία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για τριήμερο επαφών στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η εφαρμογή του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, γνωστού και ως «οδικού χάρτη».

Ο κ. Σαρόν συνεχίζει την προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης του Γιασέρ Αραφάτ, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να διακόψουν κάθε δεσμό με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, τον οποίο και κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία.

Η δράση του κ. Αραφάτ υπονομεύει το έργο του πρωθυπουργού της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ο κ. Σαρόν σε συνέντευξή του.

Πάντως την Κυριακή, σε πείσμα των παραινέσεων Σαρόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως ο κ.Σαρόν θα θέσει προς συζήτηση το θέμα της αντι-ισραηλινής προπαγάνδας στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας και θα ζητήσει τη λήψη μέτρων ώστε να μην μπορούν οργανώσεις σαν τη Χαμάς να οργανώνουν εκστρατείες για την οικονομική τους ενίσχυση στη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Ισραηλινό ομόλογό του ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, που προβλέπει τη σύσταση παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους μέχρι το 2005.

Στο μεταξύ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η χώρα του δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση όσον αφορά την κατασκευή της τεράστιας περιμετρικής τάφρου ασφαλείας ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και το έδαφός της, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή αυτή θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη».


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Στόχος και πάλι οι Αμερικανοί
 

Το όχημα στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες επλήγη από χειροβομβίδα

Αμερικανοί στρατιώτες δέχθηκαν εκ νέου επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι αυξάνεται η απειλή επιθετικών ενεργειών εναντίον των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Ένας Αμερικανός σκοτώθηκε και έξη τραυματίσθηκαν όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδες, κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στη συνοικία Αλ Μανσούρ της Βαγδάτης.


Σε επιφυλακή καλούν τις δυνάμεις τους οι κ.κ. Ράμσφελντ και Μπρέμερ
Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα επίθεση στα περίχωρα της Βαγδάτης, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Αλλά και χθες εξερράγη βόμβα κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ιρακινού, ο οποίος σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους προσπαθούσε να μεταφέρει με αυτοκίνητο εκρηκτικά κοντά σε αστυνομικό τμήμα, όπου συχνάζουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, προειδοποίησαν την Κυριακή ότι τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να είναι σε συνεχή επιφυλακή καθώς οι Ιρακινοί αντίπαλοί τους φαίνεται να αναδιοργανώνονται και μέσα στον Ιούλιο συμπληρώνονται επέτειοι σημαντικές για το πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ.


Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης
Εξάλλου σήμερα το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της χώρας που συνέστησαν οι ΗΠΑ, αρχίζει τις εργασίες του με την εκλογή προέδρου του Σώματος.

Ο Βρετανός επιτετραμμένος για το Ιράκ, Τζον Σόιερς μιλώντας στο BBC εξήγγειλε ότι η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ δεν προτίθεται να ακυρώνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου, και τόνισε ότι σε περίπτωση διαφωνιών τα προβλήματα θα λύνονται με διάλογο παρά με την προβολή βέτο.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο
 

Ο κ.Σαρόν επισκέφθηκε το Λονδίνο πριν από ένα περίπου χρόνο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν έχει τη Δευτέρα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη του κ. Σαρόν στο Λονδίνο θεωρείται ότι αποσκοπεί στην βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Βρετανία και στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα που ο κ.Σαρόν αναχωρούσε για το Λονδίνο, οι παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ προειδοποιούσαν ότι θα διακόψουν την εκεχειρία αν συνεχιστούν οι προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για τον αφοπλισμό τους.

Ο κ.Μπλερ επιδιώκει την γρήγορη και απρόσκοπτη εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για την ειρήνη ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ως το 2005.

Πιστεύεται ότι στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ισραηλινό ομόλογο του, ο κ.Μπλερ θα θίξει το θέμα της κατεδάφισης των εβραϊκών οικισμών στις περιοχές των Παλαιστινίων καθώς και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο κ.Σαρόν είναι πολύ πιθανό να ζητήσει την περαιτέρω απομόνωση του ηγέτη των Παλαιστινίων Γασέρ Αραφάτ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως ο κ.Σαρόν θα θέσει προς συζήτηση το θέμα της αντι-ισραηλινής προπαγάνδας στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας και θα ζητήσει τη λήψη μέτρων ώστε να μην μπορούν οργανώσεις σαν τη Χαμάς να οργανώνουν εκστρατείες για την οικονομική τους ενίσχυση στη Βρετανία.

Ο κ.Σαρόν αθ έχει επίσης συνομιλίες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρόου, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζακ Στροου και ηγετικές προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας της Βρετανίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.