Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-07-08

  1. O Τζορτζ Μπους στην Αφρική
  2. Δολοφονία πέντε ανθρώπων στο Μισισιπή
  3. Αεροπορικό δυστύχημα
  4. Δολοφονία πέντε ανθρώπων στο Μισισιπή
  5. Εμπόδια στον αγώνα κατά της φτώχειας
  6. Μ. Ανατολή: Εμπόδια στον «οδικό χάρτη»
  7. Στήριξη Μπλερ στο «φάκελο για το Ιράκ»
  8. Νέο μήνυμα αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν
  9. Ζητούνται απαντήσεις
  10. Στήριξη Μπλερ στο «φάκελο για το Ιράκ»
  11. O Τζορτζ Μπους στην Αφρική
  12. Υποσχέσεις Μπους για Λιβερία
  13. Δεν άντεξαν το χωρισμό
  14. Αεροπορικό δυστύχημα
  15. Ιράκ: Επιθέσεις εναντίον ΗΠΑ και «συνεργατών»
  16. «Έργο Παλαιστινίων»
  17. Αεροπορικό δυστύχημα
  18. Απεβίωσε η 29χρονη Λαντάν
  19. Τζορτζ Μπους στην Αφρική
  20. «Έργο Παλαιστινίων»
  21. Αεροπορικό δυστύχημα
  22. Ζητούνται απαντήσεις
  23. Άνοιγμα Μπερλουσκόνι προς το ραδιόφωνο
  24. Δυσοίωνο το μέλλον για Άγκυρα - Ουάσινγκτον
  25. Αεροπορικό δυστύχημα
  26. Τζορτζ Μπους στην Αφρική

Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
O Τζορτζ Μπους στην Αφρική
 

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής πολιτικής σε κράτη της Αφρικής με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους

Στη Νότια Αφρική έφτασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Μπους ήταν η Σενεγάλη. Μετά από τη Νότια Αφρική, ο κ. Μπους αναμένεται να μεταβεί στη Μποτσουάνα, στην Ουγκάντα και στη Νιγηρία.

Πιέσεις

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος να επέμβει στέλνοντας ειρηνευτικά στρατεύματα στην Λιβερία επισκιάζει την περιοδεία του Τζορτζ Μπους στην Αφρική.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την περιοδεία του στην Αφρική αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική, Πολ Γουέλς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιθυμεί με αυτήν την περιοδεία να ενισχύσει την εικόνα του στη χώρα του παρά να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία πέντε ανθρώπων στο Μισισιπή
 


Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν στο Μισισιπή των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική αστυνομία.

Ο δράστης, που, μετά από την ενέργειά του, αυτοπυροβολήθηκε, ήταν υπάλληλος του εργοστασίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν πρόσφατα εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία του δράστη, όμως οι ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα αίτια του συμβάντος.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα
 


Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 με περισσότερους από 100 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Σουδάν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν όλοι οι επιβαίνοντες απεβίωσαν πλην ενός δίχρονου παιδιού.

Το Μπόινγκ 737 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό προς την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαρτούμ.

Ο πιλότος του αεροπλάνου φέρεται να είχε πληροφορήσει τον πύργο ελέγχου για την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λίγο πριν από την πτώση.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να πραγματοποίησει αναγκαστική προσγείωση.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 19:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία πέντε ανθρώπων στο Μισισιπή
 


Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν στο Μισισιπή των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική αστυνομία.

Ο δράστης, που, μετά από την ενέργειά του, αυτοπυροβολήθηκε, ήταν υπάλληλος του εργοστασίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν πρόσφατα εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ψυχική υγεία του δράστη, όμως οι ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα αίτια του συμβάντος.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 17:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Εμπόδια στον αγώνα κατά της φτώχειας
 

Ο μισός πληθυσμός σε χώρες όπως η Αργεντινή ζει στο κατώφλι της φτώχειας

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους ότι θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ πολλές χώρες -ιδιαίτερα στην Αφρική- δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν τη φτώχεια τουλάχιστον μέχρι το έτος 2165, εάν συνεχιστούν οι δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές τάσεις που ισχύουν επί του παρόντος.

Δημοσιεύοντας την έκθεσή της για το 2003 η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις φτωχότερες χώρες να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις και τις πλουσιότερες να βελτιώσουν τους κανόνες εμπορίου και οικονομικής αρωγής.

«Η ανέχεια δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση και σαν παράδειγμα παρουσιάζεται η πρόοδος στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπου τα τελευταία 30 χρόνια το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε κατά μέσο όρο οκτώ έτη και ο αναλφαβητισμός μειώθηκε στο μισό.

Αλλά παράλληλα τονίζεται ότι οι στόχοι που έθεσε η διεθνής κοινότητα στην καμπή της χιλιετίας δεν υλοποιούνται με τους απαιτούμενους ρυθμούς, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των πλουσιότερων χωρών για αντιμετώπιση της ανέχειας στον πλανήτη.

Στόχοι απραγματοποίητοι

Οι «Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας» προέβλεπαν ότι μέχρι το έτος 2015 ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας θα μειωνόταν κατά το ήμισι, με βάση παραμέτρους όπως η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, και για πολλούς άλλους το βιοτικό επίπεδο χειροτερεύει.

Ανησυχίες προκαλεί σύμφωνα με την έκθεση το γεγονός ότι ορισμένα κράτη που θεωρούνταν γενναιόδωροι δωρητές, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, πραγματοποιούν περικοπές στα κονδύλια βοηθείας προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες.

Η έκθεση κατονομάζει 59 χώρες όπου οι «Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας» δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το 2015 εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, ενώ σε 31 από αυτές οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ προτείνει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου, που θα περιλαμβάνει το διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, την κατάργηση των προστατευτικών δασμών και επιδοτήσεων, την παραγραφή των χρεών που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν και την βελτίωση της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στην τεχνολογία.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 09:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Μ. Ανατολή: Εμπόδια στον «οδικό χάρτη»
 

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της παλαιστινιακής Αρχής, υπό την προεδρία Γιασέρ Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (γνωστός και ως Αμπού Μάζεν) ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αριέλ Σαρόν.

Το θέμα άμεσου ενδιαφέροντος που απειλεί με εκτροχιασμό την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι η απελευθέρωση περίπου έξη χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι Ισραηλινοί έχουν συμφωνήσει να απελευθερώσουν εκατοντάδες από τους κρατούμενους αυτούς, αλλά ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αυτή η κίνηση δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις αυτές έθεσαν την αποφυλάκιση των κρατουμένων ως όρο προκειμένου να τηρήσουν τη τρίμηνη εκεχειρία που κήρυξαν τον περασμένο μήνα και να βοηθήσουν έτσι την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού και ως «οδικός χάρτης».

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραναάν Γκισίν δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα δείχνει ότι η κατάπαυση του πυρός εκ μέρους των παλαιστινιακών οργανώσεων δεν έχει καμία αξία.

Από την ενέργεια αυτή έχασαν τη ζωή τους μία Ισραηλινή και ο καμικάζι βομβιστής.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τοπική ομάδα της «Ισλαμικής Τζιχάντ», η οργάνωση αυτή όμως ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία με το Ισραήλ.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 14:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη Μπλερ στο «φάκελο για το Ιράκ»
 

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί παραπλάνησης της Βουλής και του λαού ο Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του παραπλάνησε το κοινοβούλιο ή το βρετανικό λαό διαχειριζόμενη τις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Μπλερ υπερασπίστηκε το περιεχόμενο του «φακέλου για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο συγκεκριμένος πρώτος φάκελος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά.


Σας δηλώνω εξ αρχής ότι επιμένω στο ορθόν της επιλογής μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν σωστή ενέργεια να ανατρέψουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν
Τόνι Μπλερ
Ο κ. Μπλερ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σοβαρή την κατηγορία που έχει διατυπωθεί ότι η κυβέρνησή του περιέλαβε το στοιχείο αυτό στο φάκελο για το Ιράκ.

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι ήταν μη διασταυρωμένες ορισμένες πληροφορίες που περιέχονταν στο δεύτερο φάκελο για το Ιράκ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια ο κ. Μπλερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθούν όπλα μαζικού ολέθρου στο Ιράκ -άλλωστε όπως είπε ούτε 3 μήνες δεν έχουν περάσει από το τέλος του πολέμου.

Το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει καλέσει τον κ. Μπλερ να ζητήσει συγνώμη από το κοινοβούλιο γιατί -όπως λέει- άθελα του παραπλάνησε το σώμα με το φάκελο που κατέθεσε τον Φεβρουάριο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Καθώς η αντιπαράθεση για τα κίνητρα του πολέμου στο Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς δείχνει ότι η υποστήριξη του βρετανικού λαού προς τον πόλεμο στο Ιράκ έχει μειωθεί δραστικά κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Παράλληλα σημειώνεται και μείωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 13:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Νέο διπλό μήνυμα φέρεται να απέστειλε ο Σαντάμ Χουσεΐν στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Τζαζίρα και Αλ Χαγιάτ

Τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου λέει ότι έχει στα χέρια του από το πρωί της Τρίτης μία κασέτα που σύμφωνα με πληροφορίες περιέχει νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν προς τον ιρακινό λαό.

Στην ταινία που έφτασε στα χέρια του δικτύου «Αλ Χαγιάτ LBC» ακούγεται μια φωνή που αποδίδεται στον ανατραπέντα ηγέτη να καλεί τους Ιρακινούς να εκδιώξουν τους εισβολείς.

«Η νίκη πλησιάζει με τη βοήθεια του Θεού» λέει στην κακής ηχητικής ποιότητας κασέτα η φωνή που φέρεται να ανήκει στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ.

Στο μήνυμα, που χαρακτηρίζεται «έκκληση προς τον ιρακινό λαό» ο ομιλητής δηλώνει πως μιλάει μέσα από το Ιράκ και συμπληρώνει πως ο ανταρτοπόλεμος είναι η καλύτερη μέθοδος για να εκδιωχθούν τα στρατεύματα κατοχής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του ανθρώπου που μιλάει στην κασέτα ούτε υπάρχουν πληροφορίες για το πότε αυτή ηχογραφήθηκε.

Δημοσιογράφος του σταθμού είπε πως η κασέτα βρέθηκε μέσα σε ένα φάκελο που άφησαν άγνωστοι στην πόρτα του γραφείου του, στη Βαγδάτη.

Ανάλογη κασέτα έφτασε εξάλλου το μεσημέρι της Τρίτης και στο αραβικό δορυφορικό κανάλι του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα, το οποίο και μετέδωσε το περιεχόμενό της.

Στο μεταξύ η αμερικανική CIA εκτιμά ότι η ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στο Σαντάμ Χουσεΐν η φωνή που υπήρχε σε μια άλλη κασέτα, η οποία μεταδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 05:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητούνται απαντήσεις
 


Σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βρετανία επανέλαβε τις εκκλήσεις της για σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Οι εκκλήσεις του κόμματος των Συντηρητικών αλλά και των Φιλελευθέρων ακολουθούν τη δημοσίευση, χθες, της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ ζητά εξηγήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ για τα λάθη που περιείχε ο επίσημος φάκελος της κυβέρνησης που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

«Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός παραποίησε το κύρος του φακέλου όταν το παρουσίασε σαν έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν ήταν έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως άλλωστε υπογραμμίζει και η έκθεση της επιτροπής. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να εξηγήσει εάν το γνώριζε αυτό και εάν όχι ποιος τον παραπληροφόρησε», τόνισε ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, από την οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τις πληροφορίες που έλαβε από τις μυστικές υπηρεσίες για την κατάσταση του οπλοστασίου του Ιράκ.

Το πόρισμα

Η έκθεση ης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν παραπλάνησε εσκεμμένα τον βρετανικό λαό αλλά ασκεί κριτική υπογραμμίζοντας ότι βασίσθηκε υπέρμετρα σε τεχνικές πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στις καταθέσεις ιρακινών αντικαθεστωτικών που σύμφωνα με την έκθεση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες.

Και καθώς η αντιπαράθεση για το Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς δείχνει ότι η υποστήριξη του βρετανικού λαού προς τον πόλεμο στο Ιράκ έχει μειωθεί δραστικά κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Παράλληλα σημειώνεται και μείωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 13:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη Μπλερ στο «φάκελο για το Ιράκ»
 

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί παραπλάνησης της Βουλής και του λαού ο Τόνι Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του παραπλάνησε το κοινοβούλιο ή το βρετανικό λαό διαχειριζόμενη τις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Μπλερ υπερασπίστηκε το περιεχόμενο του «φακέλου για το Ιράκ» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο συγκεκριμένος πρώτος φάκελος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά.

Ο κ. Μπλερ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σοβαρή την κατηγορία που έχει διατυπωθεί ότι η κυβέρνησή του περιέλαβε το στοιχείο αυτό στο φάκελο για το Ιράκ.

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι ήταν μη διασταυρωμένες ορισμένες πληροφορίες που περιέχονταν στο δεύτερο φάκελο για το Ιράκ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια ο κ. Μπλερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθούν όπλα μαζικού ολέθρου στο Ιράκ -άλλωστε όπως είπε ούτε 3 μήνες δεν έχουν περάσει από το τέλος του πολέμου.


Σας δηλώνω εξ αρχής ότι επιμένω στο ορθόν της επιλογής μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν σωστή ενέργεια να ανατρέψουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν
Τόνι Μπλερ
Το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει καλέσει τον κ. Μπλερ να ζητήσει συγνώμη από το κοινοβούλιο γιατί -όπως λέει- άθελα του παραπλάνησε το σώμα με το φάκελο που κατέθεσε τον Φεβρουάριο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Καθώς η αντιπαράθεση για τα κίνητρα του πολέμου στο Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς δείχνει ότι η υποστήριξη του βρετανικού λαού προς τον πόλεμο στο Ιράκ έχει μειωθεί δραστικά κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Παράλληλα σημειώνεται και μείωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 11:18 ('Ωρα Λονδίνου)
O Τζορτζ Μπους στην Αφρική
 

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής πολιτικής αναμένονται στα αφρικανικά κράτη που θα επισκεφτεί ο Τζορτζ Μπους

Αφίχθη στη Σενεγάλη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ηγεσία του ενδιαφέρεται για το μέλλον της ηπείρου.

Μετά τη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος να επέμβει στέλνοντας ειρηνευτικά στρατεύματα στην Λιβερία αναμένεται να επισκιάσει την περιοδεία Μπους στην Αφρική.

«Η ανάδειξη της Αφρικής σε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπους εκπλήσσει. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000 ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ήπειρο. Τώρα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Λιβερία. Ο κ. Μπους θα προωθήσει το αμερικανικό πρόγραμμα καταπολέμησης του Έιτζ ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια άλλη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ανατολική Αφρική καθώς η Ουάσιγκτον έχει θορυβηθεί από τις δραστηριότητες του δικτύου, Αλ Κάιντα», υποστήριξε ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον.

Στη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία με θέμα τη δουλεία στη νήσο Γκορέ στον Ατλαντικό από όπου στο παρελθόν ξεκινούσαν τα καραβάνια των σκλάβων προς την Αμερική.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την περιοδεία του στην Αφρική αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική, Πολ Γουέλς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί με αυτήν την περιοδεία να ενισχύσει την εικόνα του στις ΗΠΑ παρά να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 12:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποσχέσεις Μπους για Λιβερία
 

Ο πρόεδρος Μπους έγινε δεκτός από τον Σενεγαλέζο ομόλογό του, Αμπντουλαγιέ Γουάντε

Μιλώντας μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στο Ντακάρ της Σενεγάλης με Αφρικανούς ηγέτες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής.

«Εξετάζουμε τί απαιτείται για να τηρηθεί η εκεχειρία» είπε ο κ. Μπους αρχίζοντας την πενθήμερη περιοδεία του στην Αφρική.


Στιγμιότυπο από την άφιξη Μπους στη Σενεγάλη
Μετά τη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την περιοδεία του στην Αφρική αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική, Πολ Γουέλς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί με αυτήν την περιοδεία να ενισχύσει την εικόνα του στις ΗΠΑ παρά να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 12:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν άντεξαν το χωρισμό
 

Οι σιαμαίες αδελφές επέλεξαν οι ίδιες την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση

Μοιραία στάθηκε τελικά για τις δίδυμες σιαμαίες αδελφές απο το Ιράν, που ήταν ενωμένες στο κεφάλι, η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση κρανιοτομής τους.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Ραφλς της Σιγκαπούρης κατέβαλαν προσπάθεια επί δύο 24ωρα για το διαχωρισμό των εγκεφάλων των 29χρονων αδελφών.

Αλλά η Λαντάν και η Λαλέ Μπιτζανί δεν άντεξαν, αφού όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά επικίνδυνης επέμβασης έχασαν μεγάλες ποσότητες αίματος.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές παρουσιάστηκαν στα τελικά στάδια της επέμβασης όταν έγινε φανερό ότι οι ξεχωριστοί εγκέφαλοι των δύο κοριτσιών είχαν με το πέρασμα του χρόνου «ενωθεί» λειτουργικά.

Πρώτα ανακοινώθηκε την Τρίτη ο θάνατος της Λαντάν και μετά από λίγες ώρες ο θάνατος της αδελφής της.

Όπως είπε μία από τις νοσοκόμες στον όροφο όπου έγινε η επέμβαση όλοι ήταν εμφανώς συγκινημένοι με την τραγική κατάληξη της τιτάνιας ιατρικής προσπάθειας.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα
 


Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 με περισσότερους από 100 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Σουδάν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν όλοι οι επιβαίνοντες απεβίωσαν πλην ενός δίχρονου παιδιού.

Το Μπόινγκ 737 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό προς την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαρτούμ.

Ο πιλότος του αεροπλάνου φέρεται να είχε πληροφορήσει τον πύργο ελέγχου για την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λίγο πριν από την πτώση.

Το αερπλάνο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να πραγματοποίησει αναγκαστική προσγείωση.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 09:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Επιθέσεις εναντίον ΗΠΑ και «συνεργατών»
 

Αμερικανός στρατιώτης αντιμέτωπος με διαμαρτυρόμενους Ιρακινοί πολίτες

Τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ δέχονται συνεχείς επιθέσεις.

Στο τελευταίο επεισόδιο δύο πεζοναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη που σημειώθηκε δίπλα στο στρατιωτικό όχημα που επέβαιναν, στις παρυφές της ιρακινής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε και κατέστρεψε το όχημα τύπου «Χαμβι» που διέσχιζε τον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.


Βαγδάτη: Αμερικανός στρατιώτης με το χέρι στη σκανδάλη
Σε ξεχωριστό επεισόδιο μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στην πόλη Μπάλαντ, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης δέχθηκε επίθεση με όλμους λίγο πριν τα μεσάνυκτα, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν υπήρξαν θύματα και στη συνέχεια οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν 12 συλλήψεις υπόπτων.

29 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει το θάνατο στο Ιράκ από τότε που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των εχθροπραξιών.

Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε από πυρά δύο Ιρακινών ενόπλων στη Βασόρα την περασμένη Κυριακή.


Επίθεση κατά «συνεργατών»

Νωρίτερα δύο Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Στο τμήμα βρίσκονταν και Αμερικανοί αστυνομικοί που έχουν μεταβεί στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς συναδέλφους τους.

Πάντως οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής φαίνεται να πληθαίνουν.

Το περασμένο Σάββατο επτά Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην πόλη Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 09:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έργο Παλαιστινίων»
 

Έκρηξη με δύο νεκρούς σε σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ απέδωσε την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ και στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, σε επίθεση Παλαιστινίων.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι εκπρόσωπος τοπικής ομάδος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης.

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κομμάτια από βόμβα στο σπίτι, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πρόσθεσαν ότι τα ανθρώπινα μέλη που εντόπισαν στον τόπο του έκρηξης ανήκουν στον αυτόχειρα.

Εάν οι υποψίες των Ισραηλινών επαληθευτούν θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση Παλαιστινίων μετά την κήρυξη της τρίμηνης εκεχειρίας, στην οποία προέβησαν οι τρεις βασικές ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα
 


Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 με περισσότερους από 100 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Σουδάν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν όλοι οι επιβαίνοντες απεβίωσαν πλην ενός δίχρονου παιδιού.

Το Μπόινγκ 737 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό προς την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαρτούμ.

Ο πιλότος του αεροπλάνου φέρεται να είχε πληροφορήσει τον πύργο ελέγχου για την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λίγο πριν από την πτώση.

Το αερπλάνο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να πραγματοποίησει αναγκαστική προσγείωση.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 08:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεβίωσε η 29χρονη Λαντάν
 

Η χειρουργική επέμβαση στις σιαμαίες αδελφές διήρκεσε 48 και πλέον ώρες

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής επέμβασης διαχωρισμού των κρανίων των δύο 29χρονων σιαμαίων από το Ιράν, οι νοσκομειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Λαντάν Μπιζανί απεβίωσε.

Η επέμβαση διήρκεσε περισσότερες από 48 ώρες και όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του νοσοκομείου «θα πρέπει να προσευχηθούμε για την ανάρρωσή τους».

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου η κατάσταση των δυο Ιρανών χαρακτηρίστηκε κρίσιμη καθώς έχασαν πολύ αίμα.

Το ιστορικό της επέμβασης

Νωρίτερα, οι γιατροί κατάφεραν να διαχωρίσουν μία φλέβα που ένωνε τα κρανία της Λαντάν και Λαλέ Μπιτζάνι από το Ιράν.

Ο διαχωρισμός της συγκεκριμένης φλέβας θεωρείτο ως η πιο επικίνδυνη φάση της επέμβασης.

Αν και ο κάθε εγκέφαλος λειτουργεί ξεχωριστά παρά ταύτα μετά από 29 χρόνια έχουν ενωθεί.

Επειδή οι εγκέφαλοι έχουν ενωθεί τα τελευταία 29 χρόνια το στάδιο αυτό της επέμβασης είναι χρονοβόρο. Οι νευροχειρούργοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αποκολλούν τους ιστούς χιλιοστό με χιλιοστό», επεσήμανε εκπρόσωπος των χειρούργων.

Η χειρουργική ομάδα που αποτελείται από 28 γιατρούς και 100 περίπου νοσηλευτές και βοηθούς εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της επέμβασης που έχει στόχο να χωρίσει της ενωμένες στο κρανίο αδελφές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου η πρώτη φάση της κρανιοτομής διήρκεσε τρεις ώρες περισσότερο γιατί τα οστά είχαν μεγαλύτερο πάχος από το αναμενόμενο.


Οι σιαμαίες αδελφές Λαλέ και Λαντάν Μπιζανί
Πάντως ο ίδιος επεσήμανε πως η κατάσταση των σιαμαίων είναι σταθερή, και πρόσθεσε ότι τελείωσε η κρίσιμη πρώτη φάση της επέμβασης.

Το δεύτερο στάδιο της κρανιοτομής έχει να κάνει με το διαχωρισμό φλεβών και αγγείων γύρω από τους δύο εγκεφάλους των νέων γυναικών και απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον πέντε νευροχειρουργών επί δέκα ώρες.

Οι δύο γυναίκες έχουν αυτόνομους εγκεφάλους αλλά μόνο μία κρανιακή κοιλότητα που μετά το χωρισμό της θα πρέπει να κλείσει με μοσχεύματα.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση σε ενηλίκους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί υποσχέθηκε να καλύψει το κόστος της επέμβασης, όπως δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στη γειτονική Ινδονησία, που μετέβη στη Σιγκαπούρη.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 04:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Τζορτζ Μπους στην Αφρική
 

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής πολιτικής αναμένονται στα αφρικανικά κράτη που θα επισκεφτεί ο Τζορτζ Μπους

Αφίχθη στη Σενεγάλη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ηγεσία του ενδιαφέρεται για το μέλλον της ηπείρου.

Μετά τη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος να επέμβει στέλνοντας ειρηνευτικά στρατεύματα στην Λιβερία αναμένεται να επισκιάσει την περιοδεία Μπους στην Αφρική.

«Η ανάδειξη της Αφρικής σε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπους εκπλήσσει. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000 ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ήπειρο. Τώρα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Λιβερία. Ο κ. Μπους θα προωθήσει το αμερικανικό πρόγραμμα καταπολέμησης του Έιτζ ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια άλλη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ανατολική Αφρική καθώς η Ουάσιγκτον έχει θορυβηθεί από τις δραστηριότητες του δικτύου, Αλ Κάιντα», υποστήριξε ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον.

Στη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία με θέμα τη δουλεία στη νήσο Γκορέ στον Ατλαντικό από όπου στο παρελθόν ξεκινούσαν τα καραβάνια των σκλάβων προς την Αμερική.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την περιοδεία του στην Αφρική αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική, Πολ Γουέλς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί με αυτήν την περιοδεία να ενισχύσει την εικόνα του στις ΗΠΑ παρά να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 09:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Έργο Παλαιστινίων»
 

Έκρηξη με δύο νεκρούς σε σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ απέδωσε την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε σπίτι κοντά στο Τελ Αβίβ και στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, σε επίθεση Παλαιστινίων.

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κομμάτια από βόμβα στο σπίτι, όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πρόσθεσαν ότι τα ανθρώπινα μέλη που εντόπισαν στον τόπο του έκρηξης ανήκουν στον αυτόχειρα.

Εάν οι υποψίες των Ισραηλινών επαληθευτούν θα πρόκειται για την πρώτη επίθεση Παλαιστινίων μετά την κήρυξη της τρίμηνης εκεχειρίας, στην οποία προέβησαν οι τρεις βασικές ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα
 


Πληροφορίες από το Σουδάν αναφέρουν ότι συνετρίβη αεροσκάφος με περισσότερους από 100 επιβαίνοντες.

Ο πιλότος του αεροπλάνου, το οποίο εκτελούσε πτήση από το Πορτ Σουδάν προς την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ φέρεται να είχε πληροφορήσει τον πύργο ελέγχου για την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λίγο πριν από την πτώση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν από την πτώση επέζησε μόνο ένα παιδί.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 05:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητούνται απαντήσεις
 

Ο βρετανικός λαός φαίνεται να έχει χάσει πλέον την πίστη του προς το πρόσωπο του Τόνι Μπλερ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βρετανία επανέλαβε τις εκκλήσεις της για σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Οι εκκλήσεις του κόμματος των Συντηρητικών αλλά και των Φιλελευθέρων ακολουθούν τη δημοσίευση, χθες, της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ ζητά εξηγήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ για τα λάθη που περιείχε ο επίσημος φάκελος της κυβέρνησης που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

«Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός παραποίησε το κύρος του φακέλου όταν το παρουσίασε σαν έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν ήταν έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως άλλωστε υπογραμμίζει και η έκθεση της επιτροπής. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να εξηγήσει εάν το γνώριζε αυτό και εάν όχι ποιος τον παραπληροφόρησε», τόνισε ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, από την οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τις πληροφορίες που έλαβε από τις μυστικές υπηρεσίες για την κατάσταση του οπλοστασίου του Ιράκ.

Το πόρισμα

Η έκθεση ης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν παραπλάνησε εσκεμμένα τον βρετανικό λαό αλλά ασκεί κριτική υπογραμμίζοντας ότι βασίσθηκε υπέρμετρα σε τεχνικές πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στις καταθέσεις ιρακινών αντικαθεστωτικών που σύμφωνα με την έκθεση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες.

Και καθώς η αντιπαράθεση για το Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς δείχνει ότι η υποστήριξη του βρετανικού λαού προς τον πόλεμο στο Ιράκ έχει μειωθεί δραστικά κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Παράλληλα σημειώνεται και μείωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 07:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνοιγμα Μπερλουσκόνι προς το ραδιόφωνο
 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ελέγχει το 90% της τηλεόρασης

Νέα αντιπαράθεση αναμένεται να ξεσπάσει στην Ιταλία με αφορμή τα σχέδια του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την αυτοκρατορία του στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον συντάκτη για Ευρωπαϊκά Θέματα του BBC, Τζόναθαν Τσαρλς η ιταλική γερουσία συζητά σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει στον Ιταλό πρωθυπουργό να εισχωρήσει και στον χώρο του ραδιοφώνου.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται να πτοείται από τις επικρίσεις και είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει νέες κατηγορίες προωθώντας έναν αμφιλεγόμενο νόμο που θα βοηθήσει τα συμφέροντα του προσθέτοντας ραδιοφωνικούς σταθμούς στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους εκδοτικούς οίκους που ήδη ελέγχει», επεσήμανε ο Τζόναθαν Τσαρλς και πρόσθεσε, «ο Ιταλός πρωθυπουργός ελέγχει ήδη το 90% των τηλεοπτικών σταθμών. Η θύελλα που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρομοίασε Γερμανό ευρωβουλευτή με ναζί έδωσε νέα επιχειρήματα στους επικριτές του αν και η κάλυψη της γκάφας έτυχε ευνοϊκής κάλυψης από τα περισσότερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ελέγχει το 90% της ιταλικής τηλεόρασης και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνο το μέλλον για Άγκυρα - Ουάσινγκτον
 

Ο στρατηγός Οζκιόκ υποστήριξε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης Άγκυρας - Ουάσινγκτον

Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

Η σύλληψη και 48ωρη κράτηση Τούρκων στρατιωτών από αμερικανικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, έχει προκαλέσει νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν σοβαρά κλονισθεί από τον πόλεμο στο Ιράκ .

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της τουρκικές εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διανύουν την χειρότερη κρίση στην νεότερη ιστορία.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια απευθείας αντιπαράθεση σε στρατιωτικό επίπεδο», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τούρκος δημοσιογράφος και πρόσθεσε, «είχαμε και παλαιότερα σκαμπανεβάσματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ποτέ όμως η κατάσταση δεν είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο. Η τουρκική ηγεσία αλλά και η κοινή γνώμη ανησυχούν και
αισθάνονται κατά κάποιο τρόπο προδομένες από την Ουάσινγκτον»

Στρατιωτικό κατεστημένο

Όσον αφορά το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, ο Σάμι Κοέν υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου, στρατηγού Οζκιόκ περί κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών είναι ενδεικτική της ανησυχίας του τουρκικού κατεστημένου για μελλοντικές δυσάρεστες εξελίξεις για την Άκγυρα.

«Σίγουρα υπάρχει η υποψία στην στρατιωτική αλλά και την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ότι οι Αμερικανοί θα επιβραβεύσουν την συνεργασία των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την απόδοση μιας διευρυμένης αυτονομίας ακόμα και ανεξαρτησίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κρίση ταυτότητας στην Άγκυρα, θα ενισχύσει τις τάσεις απόσχισης των Κούρδων της Τουρκίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ασφάλεια της χώρας», υπογράμμισε ο Τούρκος αναλυτής.

Μια δεύτερη εξίσου σημαντική ανησυχία για την Τουρκία είναι ότι η γεωστρατηγική σημασίας της χώρας ανήκει πλέον στο παρελθόν.

«Οι πολιτικοί διαισθάνονται ότι η περίφημη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, κάτι που έως πρόσφατα ήταν δεδομένο, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι παρά τους πολύ προσεκτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ειδική σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι πλέον νεκρή», κατέληξε ο Σάμι Κοέν της τουρκικής εφημερίδος «Μιλιέτ».


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 06:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα
 


Πληροφορίες από το Σουδάν αναφέρουν ότι συνετρίβη αεροσκάφος με περισσότερους από 100 επιβαίνοντες.

Ο πιλότος του αεροπλάνου, το οποίο εκτελούσε πτήση προς την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ φέρεται να είχε πληροφορήσει τον πύργο ελέγχου για την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων λίγο πριν από την πτώση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν από την πτώση επέζησε μόνο ένα παιδί.


Τρίτη 08 Ιουλίου 2003 - 04:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Τζορτζ Μπους στην Αφρική
 

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής πολιτικής αναμένονται στα αφρικανικά κράτη που θα επισκεφτεί ο Τζορτζ Μπους

Περιοδεία στην Αφρική ξεκινάει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κατά την οποία σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ηγεσία του ενδιαφέρεται για το μέλλον της ηπείρου.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου είναι η Σενεγάλη και έπειτα θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος να επέμβει στέλνοντας ειρηνευτικά στρατεύματα στην Λιβερία αναμένεται να επισκιάσει την περιοδεία Μπους στην Αφρική.

«Η ανάδειξη της Αφρικής σε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπους εκπλήσσει. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000 ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην ήπειρο. Τώρα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Λιβερία. Ο κ. Μπους θα προωθήσει το αμερικανικό πρόγραμμα καταπολέμησης του Έιτζ ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια άλλη πρωτοβουλία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην ανατολική Αφρική καθώς η Ουάσιγκτον έχει θορυβηθεί από τις δραστηριότητες του δικτύου, Αλ Κάιντα», υποστήριξε ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσινγκτον.

Στη Σενεγάλη ο Τζορτζ Μπους σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία με θέμα τη δουλεία στη νήσο Γκορέ στον Ατλαντικό από όπου στο παρελθόν ξεκινούσαν τα καραβάνια των σκλάβων προς την Αμερική.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την περιοδεία του στην Αφρική αισιοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο ανταποκριτής του BBC στη δυτική Αφρική, Πολ Γουέλς, ότι δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί με αυτήν την περιοδεία να ενισχύσει την εικόνα του στις ΗΠΑ παρά να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της Αφρικής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.