Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-28

  1. Αφγανιστάν: Απώλειες ΗΠΑ και βρετανικές ενισχύσεις
  2. Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  3. Συνομιλίες Ράις - Αμπάς για τον «οδικό χάρτη»
  4. Η εβδομάδα σε εικόνες: 21 - 28 Iουνίου 2003
  5. Ευρωπαϊκές διαδηλώσεις υπέρ του «τρίτου φύλου»
  6. Έκρηξη στο κέντρο της Χάγης
  7. Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  8. Έκκληση για αποστολή κυανόκρανων στη Λιβερία
  9. Συνομιλίες για προώθηση του «οδικού χάρτη»
  10. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  11. Βρετανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
  12. Έντονη αντιπαράθεση BBC - κυβέρνησης για Ιράκ
  13. Η Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή
  14. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  15. Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
  16. Εντονη αντιπαράθεση BBC-κυβέρνησης για Ιράκ
  17. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  18. Η Κοντολίζα Ράις στην Μέση Ανατολή

Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Απώλειες ΗΠΑ και βρετανικές ενισχύσεις
 

Αφγανοί σε δρόμο της πρωτεύουσας Καμπούλ

Στο Αφγανιστάν 10 άτομα οπλισμένα με χειροβομβίδες και εκτοξευτές ρουκετών επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε αμερικανική περίπολο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βάση του Μπαγκράμ.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη στρατιωτική βάση της πόλης Σκιν, στη νοτιοανατολική επαρχία Πακτίκα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, χωρίς να υπάρξουν απώλειες όπως είπε.

Οι επιτιθέμενοι έσπευσαν να διαφύγουν όταν η περίπολος κάλεσε ενισχύσεις και αμερικανικά ελικόπτερα έσπευσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ένας Αμερικανός έχασε τη ζωή του σήμερα στην ίδια περιοχή σε ατύχημα, όταν αναποδογύρισε το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαινε.

Ο θάνατος αυτός ανεβάζει τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών σε 67 (30 νεκροί στο πεδίο της μάχης και 37 από ατυχήματα) από τον Οκτώβριο του 2001, όταν άρχισε η εκστρατεία κατά των Ταλιμπάν.

Ενίσχυση του βρετανικού αποσπάσματος

Στο μεταξύ η Βρετανία ανακοίνωσε πρόκειται να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να εδραιώσει τον έλεγχο της και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Εξήντα περίπου Βρετανοί στρατιώτες θα μεταβούν στο Μαζάρ -ε- Σαρίφ στα βόρεια της χώρας ενώ θα ακολουθήσουν οκτώ ακόμη πολυεθνικές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης λέει ότι ο στόχος της αποστολής αυτών των μονάδων είναι να «διευκολύνουν τον διάλογο» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των πανίσχυρων πολέμαρχων.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή μετά τις συνεχείς εναντίον τους επιθέσεις

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ οι σοροί δυο στρατιωτών του που είχαν εξαφανισθεί την Τετάρτη, μαζί με τον οπλισμό τους και το στρατιωτικό τους όχημα, από ένα φυλάκιο 40 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση χθες το βράδυ κατά στρατιωτικού κονβόι στην Βαγδάτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Αμερικανοί σκοτώνουν «κατά λάθος»

Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.


Στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ παίρνουν θέσεις προκαλύψεως
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι Aμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν –εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

Στο μεταξύ 500 Βρετανοί στρατιώτες και 100 οχήματα εισχώρησαν σήμερα στην πόλη Ματζάρ Αλ Καμπίρ του νοτίου Ιράκ, σε μια επίδειξη δύναμης, όπως δήλωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στην πόλη αυτή έξη Βρετανοί στρατονόμοι βρήκαν το θάνατο την περασμένη Τρίτη από πυρά του εξαγριωμένου πλήθους.

Τουλάχιστον 28 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 18:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Ράις - Αμπάς για τον «οδικό χάρτη»
 

Η κ. Ράις συνάντησε τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στην Ιεριχώ

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, άρχισε διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους αμέσως μετά την άφιξή της στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη της κ. Ράις στην περιοχή γίνεται στα πλαίσια της αμερικανικής προσπάθειας για την προώθηση του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου -γνωστού και σαν «οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Η κ. Ράις αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.


Η κ. Ράις ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο, αντί του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ
Νωρίτερα ο κ. Αμπάς μιλώντας σε διαδηλωτές στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης είπε ότι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές θα αποτελέσει προτεραιότητα στις συζητήσεις του με την κ. Ράις.

Την Κυριακή η Αμερικανίδα προεδρική σύμβουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Ενόψει της επίσκεψης της κ. Ράις οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προκαταρκτικών σημείων του «οδικού χάρτη».

Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να αποχωρήσουν σταδιακά από τμήματα των παλαιστινιακών περιοχών που κατέχουν και οι κυριότερες μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων (Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ) άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί εντός των προσεχών ωρών να κηρύξουν ανακωχή και να αναστείλουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.


Κυριακή 29 Ιουνίου 2003 - 00:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Η εβδομάδα σε εικόνες: 21 - 28 Iουνίου 2003
 

Στο Ιράκ Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρες, επιθέσεις και ατυχήματα


...ενώ συνεχίστηκε η αντιπαράθεση Ιρακινών πολιτών με τα στρατεύματα κατοχής



Στη Λιβερία εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμα περισσότεροι εγκατέλειψαν έντρομοι τις εστίες τους καθώς ο εμφύλιος πόλεμος μεταφέρθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Μονρόβια



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη Βρετανία



Εκατοντάδες κατοικίες και πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν από ένα πύρινο μέτωπο στην πολιτεία Αριζόνα των ΗΠΑ



Στην πρώτη ημέρα του φετινού τουρνουά τένις στο Γουίμπλεντον, ο Αυστραλός κάτοχος του τίτλου, Λέιτον Χιούιτ, αποκλείστηκε από τον Κροάτη γίγαντα Ίβο Κάρλοβιτς



Στην κινεζική πόλη της Σαγκάης εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη σιδερένια αψιδωτή γέφυρα στον κόσμο



Στη Γαλλία ορισμένοι έφτασαν στα όρια του αυτο-εξευτελισμού προκειμένου να καταλάβουν την πρώτη θέση στην ουρά, ενόψει της έναρξης των εκπτώσεων



Χιλιάδες κάτοικοι του Βιετνάμ περίμεναν υπομονετικά για να δουν από μακριά τον ποδοσφαιριστή -ίνδαλμά τους, Ντέιβιντ Μπέκαμ



Και το ποδόσφαιρο θρηνεί το τραγικό τέλος του «λιονταριού» από το Καμερούν, Μαρκ Βιβιέν Φοέ, που εξέπνευσε κατά τη διάρκεια διεθνούς αγώνα


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 21:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκές διαδηλώσεις υπέρ του «τρίτου φύλου»
 

Στιγμιότυπο από παρέλαση υπέρ των ομοφυλοφίλων στο Άμστερνταμ

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άτομα πήραν μέρος σε πορείες που διοργανώθηκαν το Σάββατο στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ζητώντας ανεκτικότητα και ισονομία για τους ομοφυλόφιλους πολίτες της γηραιάς ηπείρου.

Στο Βερολίνο περισσότεροι από 600 χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν στην «Παρέλαση των Γκέι» που διοργανώνεται για 25η χρονιά.

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ, ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει ότι ανήκει στο «τρίτο φύλο».

Στη γαλλική πρωτεύουσα πάνω από μισό εκατομμύριο Παριζιάνων πήρε μέρος στην ανάλογη πορεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος που έχει κάθε πολίτης να ορίζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του.

Ο ομοφυλόφιλος δήμαρχος της «Πόλης του φωτός», Μπερτράν Ντελανό, αλλά και παράγοντες απ' όλο το πολιτικό φάσμα, πήραν μέρος στη διαδήλωση αυτή.

Την ίδια ώρα στη Βιέννη περίπου 200 χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης ζητώντας από την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα κατά της προκατάληψης και των διακρίσεων με βάση το φύλο.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στο κέντρο της Χάγης
 

Τραυματίες από την έκρηξη δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε υπαίθριο αυτοσχέδιο νοσοκομείο

Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που οφειλόταν σε διαρροή υγραερίου στη Χάγη της Ολλανδίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της πόλης και προκάλεσε καταστροφές σε ένα κτίριο και μερικά καταστήματα.

Επίκεντρο της έκρηξης ήταν το υπόγειο ενός εστιατορίου, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον επτά από τα θύματα είναι βαριά τραυματισμένοι.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένα δεκάχρονο αγόρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού παρέμεινε επί πέντε ώρες θαμμένο στα συντρίμμια και τελικά διασώθηκε από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο διάσωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα συνεργεία διάσωσης συνέχισαν τις έρευνες στα ερείπια αναζητώντας αλλά διεπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλα άτομα παγιδευμένα.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή μετά τις συνεχείς εναντίον τους επιθέσεις

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν στο Ιράκ οι σοροί δυο στρατιωτών του που είχαν εξαφανισθεί την Τετάρτη, μαζί με τον οπλισμό τους και το στρατιωτικό τους όχημα, από ένα φυλάκιο 40 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση χθες το βράδυ κατά στρατιωτικού κονβόι στην Βαγδάτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Αμερικανοί σκοτώνουν «κατά λάθος»

Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι Aμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν –εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

Στο μεταξύ 500 Βρετανοί στρατιώτες και 100 οχήματα εισχώρησαν σήμερα στην πόλη Ματζάρ Αλ Καμπίρ του νοτίου Ιράκ, σε μια επίδειξη δύναμης, όπως δήλωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στην πόλη αυτή έξη Βρετανοί στρατονόμοι βρήκαν το θάνατο την περασμένη Τρίτη από πυρά του εξαγριωμένου πλήθους.

Τουλάχιστον 28 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση για αποστολή κυανόκρανων στη Λιβερία
 

Η κατάσταση για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Μονρόβια παραμένει κρίσιμη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στείλει επειγόντως στη Λιβερία πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα, ο κ. Ανάν ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Σώματος με θέμα την οργάνωση μιας ειρηνευτικής αποστολής.


Κυβερνητικά στρατεύματα
Την ιδέα ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβερίας φαίνεται να εξετάζει και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε το Σαββάτο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητήθηκε με τις ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο υπουργός Πληροφόρησης της Λιβερίας, Ρέτζιναλντ Γκούντριτζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ και χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Στην ίδια τη Λιβερία φαίνεται να τηρείται ως επί το πλείστον η εκεχειρία ανάμεσα στις ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονταν μέχρι την Παρασκευή για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μονρόβια.


Ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ δεν παραιτείται παρά την έκκληση του προέδρου Μπους
Η κυβέρνηση του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ λέει ότι εκμεταλλευόμενη την ανακωχή προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες κάτοικοι της πόλης που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσθηκαν από ανταλλαγές πυρών στη Μονρόβια τις τελευταίες ημέρες.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 18:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες για προώθηση του «οδικού χάρτη»
 

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς συναντάται στην Ιεριχώ με την σύμβουλο του προέδρου Μπους

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, άρχισε διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους αμέσως μετά την άφιξή της στη Μέση Ανατολή το απόγευμα του Σαββάτου.

Η επίσκεψη της κ. Ράις στην περιοχή γίνεται στα πλαίσια της αμερικανικής προσπάθειας για την προώθηση του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου -γνωστού και σαν «οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ράις αμέσως μετά την άφιξή της στο Τελ Αβίβ μετέβη στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπου και θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.


Η κ. Ράις ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο, αντί του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ
Ο κ. Αμπάς – γνωστός επίσης και ως Αμπού Μάζεν – μιλώντας σε διαδηλωτές στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης είπε ότι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές αποτελεί προτεραιότητα στις συζητήσεις του με την κ. Ράις.

Την Κυριακή η Αμερικανίδα προεδρική σύμβουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Ενόψει της επίσκεψης της κ. Ράις οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προκαταρκτικών σημείων του «οδικού χάρτη».

Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να αποχωρήσουν σταδιακά από τμήματα των παλαιστινιακών περιοχών που κατέχουν και οι κυριότερες μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων (Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ) άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί εντός των προσεχών ωρών να κηρύξουν ανακωχή και να αναστείλουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 13:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
 

Τουλάχιστον 30 Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το τέλος του πολέμου

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση κατά στρατιωτικού κομβόι στην Βαγδάτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Τουλάχιστον 30 Aμερικανοί και Bρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου.

Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι Aμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν –εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα των δυο αμερικανών στρατιωτών που πιστεύεται ότι είχαν πέσει θύματα απαγωγής της Τετάρτη.

Οι δυο στρατιώτες είχαν εξαφανισθεί από την σκοπιά τους στην πόλη Μπαλάντ 40 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
 

Βρετανοί στρατιώτες σε περιπολία στους δρόμους της Καμπούλ

Η Βρετανία πρόκειται να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να εδραιώσει τον έλεγχο της και εκτός Καμπούλ.

Εξήντα περίπου Βρετανοί στρατιώτες θα μεταβούν στο Μαζάρ -ε- Σαρίφ στα βόρεια της χώρας ενώ θα ακολουθήσουν οκτώ ακόμη πολυεθνικές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που βρετανικά στρατεύματα αναπτύσσονται έξω από την Καμπούλ.

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης λέει ότι ο στόχος της αποστολής αυτών των μονάδων είναι να «διευκολύνουν τον διάλογο» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των πανίσχυρων πολέμαρχων.

Μέχρι στιγμής 400 περίπου Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Καμπούλ.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 11:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Έντονη αντιπαράθεση BBC - κυβέρνησης για Ιράκ
 

Οξύτατη επίθεση Κάμπελ κατά BBC

Εντείνεται η αντιπαράθεση βρετανικής κυβέρνησης και BBC για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση ζητά από το BBC να ζητήσει «επίσημα συγγνώμη» για τους ισχυρισμούς που μετέδωσε σύμφωνα με τους οποίους ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, Άλιστερ Κάμπελ, παρενέβη στο φάκελο που συνέταξαν οι μυστικές υπηρεσίες με στόχο να κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματα κατά του Ιράκ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, κατηγόρησε το πρωθυπουργικό γραφείο ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τo BBC και να επηρεάσει την κάλυψη των γεγονότων.

Σε μακροσκελή επιστολή του ο κ. Σάμπρουκ κατηγόρησε τον κύριο Κάμπελ ότι έχει «προσωπική βεντέτα» με το στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Άντριου Γκίλινχαν.

Ο κ. Κάμπελ -με τη σειρά του- απέρριψε την επιστολή την οποία χαρακτήρισε «σοφιστεία» και πρόσθεσε ότι το BBC μετέδωσε «ψευδείς ειδήσεις».

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η διένεξη αυτή δεν φαίνεται να υποχωρεί καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή
 

Η Κοντολίζα Ράις είναι το «δεξί χέρι» του προέδρου Μπους

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο -γνωστό ως «οδικός χάρης».

Χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από σημεία της Λωρίδας της Γάζας τη Δευτέρα.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κα Ράις πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων και να διαλύσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

Η κα Ράις που αναμένεται αργότερα σήμερα να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, αναμένεται να ζητήσει την ανάληψη δράσης κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Προς εκεχειρία η Χαμάς

Παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες της παλαιστινιακής ηγεσίας με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εν μέσω έντονης φημολογίας ότι πρόκειται να ανακοινωθεί συμφωνία εκεχειρίας και τερματισμού των επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

Ο πνευματικός ηγέτης και ιδρυτής της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε αυτή αποφάσισε να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή δεν αποτελεί επίσημη απόφαση εκεχειρίας αλλά ότι η Χαμάς σε συνεργασία με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εργάζεται για την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος.

Στην συνέντευξη του ο Σεΐχης Γιασίν δεν προσδιόρισε τυχόν όρους που θέτει η Χαμάς ούτε προσδιόρισε πότε θα ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
 

Τουλάχιστον 28 Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το τέλος του πολέμου

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση κατά στρατιωτικού κομβόι στην Βαγδάτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Τουλάχιστον 28 Aμερικανοί και Bρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου.

Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι Aμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν –εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη δύο στρατιωτών οι οποίοι πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής βόρεια της Βαγδάτης την Τετάρτη.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
 

Ο ινδικός στρατός αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις αυτονομιστών στο Κασμίρ

Η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν σε επίθεση κατά στρατοπέδου.

Η αστυνομία λέει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην χειμερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ, Τζάμου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δυο αυτονομιστές αντάρτες που φορούσαν στρατιωτική περιβολή έριξαν χειροβομβίδες και πυροβόλησαν αδιάκριτα με αυτόματα όπλα αφού πήδηξαν τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου νωρίς το Σάββατο.

Πιστεύεται ότι οι δυο αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της μάχης που ακολούθησε την επιδρομή.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η επίθεση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη σε μια σειρά επιθέσεων στο ινδικό Κασμίρ –επιθέσεις που συμπίπτουν με την περιοδεία του προέδρου της Ινδίας, Αμπτούλ Καλάμ στην περιοχή.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντονη αντιπαράθεση BBC-κυβέρνησης για Ιράκ
 

Οξύτατη επίθεση Κάμπελ κατά BBC

Εντείνεται η αντιπαράθεση βρετανικής κυβέρνησης και BBC για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση ζητά από το BBC να ζητήσει «επίσημα συγγνώμη» για τους ισχυρισμούς που μετέδωσε σύμφωνα με τους οποίους ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ, παρενέβη στο φάκελο που συνέταξαν οι μυστικές υπηρεσίες με στόχο να κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματα κατά του Ιράκ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, κατηγόρησε το πρωθυπουργικό γραφείο ότι προσπαθεί να εκφοβίσει to BBC και να επηρεάσει την κάλυψη των γεγονότων.

Σε μακροσκελή επιστολή του ο κύριος Σάμπρουκ κατηγόρησε τον κύριο Κάμπελ ότι έχει «προσωπική βεντέτα» με τον αμυντικό συντάκτη του BBC, Αντριου Γκίλινχαν.

Ο κύριος Κάμπελ –με την σειρά του - απέρριψε την επιστολή την οποία χαρακτήρισε «σοφιστεία» και πρόσθεσε ότι το BBC μετέδωσε «ψευδείς ειδήσεις».

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η διένεξη αυτή δεν φαίνεται να υποχωρεί καθώς καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών
 

Τουλάχιστον 28 Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν χάσει την ζωή τους από το τέλος του πολέμου

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν σε νέα επίθεση κατά στρατιωτικού κομβόι στην Βαγδάτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Τουλάχιστον 28 αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου.

Σε άλλο επεισόδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι αμερικανοί στρατιώτες πίστεψαν –εσφαλμένα- ότι ο 11χρονος, που βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του, κρατούσε αυτόματο όπλο.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη δύο στρατιωτών οι οποίοι πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής βόρεια της Βαγδάτης την Τετάρτη.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2003 - 08:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κοντολίζα Ράις στην Μέση Ανατολή
 

Η Κοντολίζα Ράις είναι το 'δεξί χέρι' του προέδρου Μπους

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις μεταβαίνει στην Μέση Ανατολή για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο -γνωστό ως "οδικός χάρης".

Χθες ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες παλαιστινιακές περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από σημεία της Λωρίδας της Γάζας την Δευτέρα.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κυρία Ράις πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων και να διαλύσει τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

Η κυρία Ράις που αναμένεται αργότερα σήμερα να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α), Αμπού Αμπάς, αναμένεται να ζητήσει την ανάληψη δράσης κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Προς εκεχειρία η Χαμάς

Παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες της παλαιστινιακής ηγεσίας με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις εν μέσω έντονης φημολογίας ότι πρόκειται να ανακοινωθεί συμφωνία εκεχειρίας και τερματισμού των επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

Ο πνευματικός ηγέτης και ιδρυτής της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε αυτή αποφάσισε να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή δεν αποτελεί επίσημη απόφαση εκεχειρίας αλλά ότι η Χαμάς σε συνεργασία με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εργάζεται για την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος.

Στην συνέντευξη του ο Σεΐχης Γιασίν δεν προσδιόρισε τυχόν όρους που θέτει η Χαμάς ούτε προσδιόρισε πότε θα ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.