Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-16

  1. Αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ
  2. Η προστασία των φαλαινών
  3. Σκληρή στάση από Τεχεράνη
  4. Γιασάρ Γιακίς: «Ρουτίνα οι παραβιάσεις»
  5. Η Τεχεράνη στο στόχαστρο
  6. Άκυρα τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία
  7. Συνάντηση Αμπάς με εξτρεμιστικές οργανώσεις
  8. Γιασάρ Γιακίς: «Ρουτίνα οι παραβιάσεις»
  9. Μπαλί: Δικάζεται ο 'ιθύνων νους' της βομβιστικής επίθεσης
  10. Οι Ιταλοί στις κάλπες
  11. Μετά τη βία, συνομιλίες για τον 'οδικό χάρτη'
  12. Μέκκα: Σύλληψεις υπόπτων για τρομοκρατία
  13. Ιράν: Διαμαρτυρία για την αμερικανική 'ανάμειξη'
  14. Ιράν: Στηρίζει τους διαδηλωτές ο Μπους
  15. Μετά τη βία, συνομιλίες για τον 'οδικό χάρτη'
  16. Προς Βαρκελώνη ο Μπέκαμ;
  17. Ιράν: Στηρίζει τους διαδηλωτές ο Μπους
  18. Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 22:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικές επιδρομές στο Ιράκ
 

Οι επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων έχουν στόχο οπαδούς του Σαντάμ Χουσεϊν

Εντείνονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ για τον εντοπισμό οπαδών του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, με επιδρομές σε κεντρικές περιοχές της χώρας.


Η επιχείρηση ονομάζεται «Σκορπιός της ερήμου»
Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Καλντίγια, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, συλλαμβάνοντας εννέα άτομα που διέθεταν όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Την Κυριακή τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν από χειροβομβίδες, κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών περιστατικών.

Χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν στη νέα επιχείρηση, η οποία αποκαλείται «Ο σκορπιός της ερήμου», σκοπός της οποίας είναι ο εντοπισμός των οπαδών του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στόχος επιθέσεων

Περισσότεροι από 100 στρατιώτες επέδραμαν στην Καλντίγια, έπειτα από πληροφορίες που τους έδωσε ένας Ιρακινός συλληφθείς.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να γίνονται στόχος επίθεσης από το τέλος του πολέμου και μετά.

Τη Δευτέρα, δύο Αμερικανοί τραυματίσθηκαν από επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής, 25 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη.

Καθώς ένα κατεστραμμένο όχημα του αμερικανικού στρατού καιγόταν στο δρόμο, ελικόπτερα Απάτσι περιπολούσαν την περιοχή για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση.

Αντεπιθέσεις

Οι άγνωστοι κατάφεραν να πιάσουν την αυτοκινητοπομπή «στον ύπνο», καθώς πολλοί στρατιώτες μεταφέρονταν απροστάτευτοι στο πίσω μέρος ανοιχτών φορτηγών.

Η επίθεση ντρόπιασε τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις μόλις είχαν ολοκληρώσει μια θεαματική επιχείρηση κοντά στην πόλη Μπάλαντ, 18 χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο της επίθεσης.

Η αμεσότητα της αντεπίθεσης αποτελεί ένδειξη ότι αυτοί που αντιτίθενται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν εγκαταλείπουν τα όπλα τόσο εύκολα. Παράλληλα αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είναι οι Αμερικανοί στις τακτικές των ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η προστασία των φαλαινών
 

Τεράστιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι φάλαινες

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τις φάλαινες του πλανήτη επεσήμανε η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Φαλαινών κατά την ετήσια διάσκεψή της.


Είναι αστεία η απόφαση. Είμαι πολύ θυμωμένος
Μασαγιούκι Κομάτσου, εκπρόσωπος της Ιαπωνίας
Η Ιαπωνία, η οποία είναι μία από τις χώρες που σκοτώνουν τις περισσότερες φάλαινες στον κόσμο, υπογράμμισε ότι μπορεί να φύγει από την επιτροπή.

Η Ιαπωνία και η Νορβηγία σκοτώνουν από 600 μέχρι 700 φάλαινες η κάθε μία το χρόνο.

Η απόφαση για τη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία των φαλαινών ελήφθη με ψήφους 25 υπέρ και 20 κατά.

Απειλές

Η επιτροπή αποφάσισε να ιδρύσει μία ομάδα η οποία θα αναλάβει να καταγράψει όλες τις απειλές που δέχονται οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Ανάμεσα στις απειλές συμπεριλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές αλλαγές, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι συγκρούσεις με πλοία και η εκτεταμένη αλιεία.

Ορισμένες από τις χώρες-μέλη της επιτροπής ζητούν να ληφθούν αυστηρότατα μέτρα για την προστασία των φαλαινών, ορισμένα είδη από τις οποίες βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Οι τρεις χώρες που σκοτώνουν τις περισσότερες φάλαινες - Ιαπωνία, Νορβηγία και Ισλανδία - υπογράμμισαν ότι μπορεί να συστήσουν μία δική τους επιτροπή.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή στάση από Τεχεράνη
 

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράκ ότι κατασκευάζει κρυφά πυρηνικά όπλα

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άμεσες επιθεωρήσεις των χώρων που πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται για παραγωγή πυρηνικών όπλων.


Δεν θα αποδεχθούμε αυστηρά προκαθορισμένους όρους στις διαπραγματεύσεις μας
Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε πιέσεις προς την Τεχεράνη να αποδεχθεί την άμεση και άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.

Ανάλογες πιέσεις άσκησε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του επικεφαλής της, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Το Ιράν όμως υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα εν λόγω αιτήματα εάν δεν αρθεί η απαγόρευση για την πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία της χώρας.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει στους επιθεωρητές να επισκεφθούν όλους τους χώρους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Εμπορικές σχέσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψει άνευ όρων το πρωτόκολλο.


Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι πάντως αισιόδοξος
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, υπογράμμισαν ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις της κοινότητας με το Ιράν, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν υπογράψει το εν λόγω πρωτόκολλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράκ ότι αναπτύσσει κρυφά πυρηνικά όπλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάμειξη της Ουάσιγκτον –όπως τη χαρακτήρισε - στα εσωτερικά της χώρας.

Τεταμένη κατάσταση

Η Τεχεράνη προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπους, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδηλώσεις στη χώρα, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτός ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας.

Δεκάδες διανοούμενοι και αντιφρονούντες συνέταξαν επιστολή με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην θρησκευτική ηγεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγάγει τον εαυτό της στη θέση του Θεού.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιασάρ Γιακίς: «Ρουτίνα οι παραβιάσεις»
 

O πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Σε υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων κύκλων αποδίδει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, την όξυνση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Ζήτημα ρουτίνας, δίχως πολιτικές προεκτάσεις
Ο Γιασάρ Γιακίς για τις παραβιάσεις
Ο κ. Γιακίς υποβαθμίζει τόσο το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και τις πρόσφατες «απειλητικές» - όπως ερμηνεύθηκαν - δηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

«Δεν θεωρώ ότι το θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Είναι ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα που επαναλαμβάνεται από καιρού εις καιρόν. Δεν πρέπει επομένως να αναζητούμε ούτε πολιτικές διαστάσεις ούτε χρονικές συμπτώσεις», τόνισε.

«Η Άγκυρα δεν είναι τόσο ανεύθυνη ώστε να διακυβεύει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνοντας εσκεμμένα σε τέτοιες ενέργειες λίγο πριν από την Σύνοδο της Χαλκιδικής. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ένα θέμα ρουτίνας και τίποτε περισσότερο», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι θέσεις του στρατού

Όσον αφορά τις «προειδοποιήσεις» του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Γιακίς παρατήρησε τα εξής :


Οι πολίτες της Κύπρου επιθυμούν την λύση και το απέδειξαν με το άνοιγμα των συνόρων. Οι ηγεσίες, αναγκαστικά, θα ακολουθήσουν
Γιασάρ Γιακίς
«Αν αναφερόσαστε στην παρέμβαση του στρατηγού Οζγκιόκ, με αφορμή το πακέτο έξι σημείων που έχει θέσει ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, δεν νομίζω πως υπάρχει απειλή στα λεγόμενα του», δήλωσε ο κ. Γιακίς.

«Είναι γνωστό ότι ο στρατός έχει τις θέσεις του, κυρίως όσον αφορά τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, αλλά το πολίτευμα δεν απειλείται. Οι προτάσεις του στρατηγού υποβάλλονται στον πρωθυπουργό και είναι αυτός που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις», επεσήμανε ο Γιασάρ Γιακίς.

Για το Κυπριακό, ο κ. Γιακίς δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι αποφασισμένη να δώσει μια λύση στο πρόβλημα:

«Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η εκκρεμότητα του Κυπριακού δεν ευνοεί κανένα. Δεν πρόκειται για λόγια δίχως αντίκρισμα, για να ικανοποιήσει ορισμένους κύκλους», υπογράμμισε.

Άνοιγμα συνόρων

«Ο κ. Ερντογάν επιθυμεί τη λύση. Οι πολίτες της Κύπρου επιθυμούν την λύση και το απέδειξαν με το άνοιγμα των συνόρων. Οι ηγεσίες, αναγκαστικά, θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο κ. Γιακίς.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε τέλος τον κ. Γιακίς αν αναμένει κάτι θετικό από την Σύνοδο της Χαλκιδικής.

«Βεβαίως. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη υποστηρίζει, εμπράκτως, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μας ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε πολλές φορές την ειλικρινή πεποίθησή του ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

«Περιμένω, επομένως, στο τελικό ανακοινωθέν της ελληνικής προεδρίας να υπάρξει μια θετική αναφορά για την Τουρκία, εν όψει της πολύ κρίσιμης αξιολόγησης της χώρας στο τέλος του έτους», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τεχεράνη στο στόχαστρο
 

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράκ ότι κατασκευάζει κρυφά πυρηνικά όπλα

Πιέσεις να αποδεχθεί τα αιτήματα για αυστηρότερους ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων άσκησαν στο Ιράν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν θα αποδεχθούμε αυστηρά προκαθορισμένους όρους στις διαπραγματεύσεις μας
Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει παρουσιάσει όλες τις δραστηριότητες για το εν λόγω θέμα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το καθεστώς της χώρας πραγματοποιεί θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε από το Ιράν να υπογράψει ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει στους επιθεωρητές να επισκεφθούν όλους τους χώρους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος που συμμετείχε στις συναντήσεις με τους επιθεωρητές υπογράμμισε ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Εμπορικές σχέσεις

Νωρίτερα, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράψει άνευ όρων το πρωτόκολλο.


Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι πάντως αισιόδοξος
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, υπογράμμισαν ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις της κοινότητας με το Ιράν, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν υπογράψει το εν λόγω πρωτόκολλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράκ ότι αναπτύσσει κρυφά πυρηνικά όπλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάμειξη της Ουάσιγκτον –όπως τη χαρακτήρισε - στα εσωτερικά της χώρας.

Τεταμένη κατάσταση

Η Τεχεράνη προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπους, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδηλώσεις στη χώρα, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτός ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας.

Δεκάδες διανοούμενοι και αντιφρονούντες συνέταξαν επιστολή με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην θρησκευτική ηγεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγάγει τον εαυτό της στη θέση του Θεού.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκυρα τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία
 

Η απεργία του περασμένου Οκτωβρίου είχε παραλύσει τη χώρα

Ακυρη είναι η ψηφοφορία για τα δύο δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ιταλία, καθώς δεν συμπλήρωσαν οι ψηφοφόροι το απαιτούμενο όριο, που είναι 50%+1, απ' τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την Κυριακή και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευνα , ψήφισαν μόνο 23% περίπου των ψηφοφόρων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, που είπε ''χάσαμε".

Τα δύο δημοψηφίσματα, για τα οποία είχαν κληθεί να ψηφίσουν 50.000.000 Ιταλοί, αφορούσαν:

Την επέκταση του άρθρου 18, να μην απολύονται οι εργαζόμενοι και σε επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 15 άτομα Το δικαίωμα της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού να περνά τα καλώδια από ιδιόκτητους χώρους, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

Υπέρ τάχθηκαν η Κεντροαριστερά που διχάσθηκε - ''Κομμουνιστική Επανίδρυση'', ''Πράσινοι'', ''Ιταλοί Κομμουνιστές", το μεγάλο συνδικάτο CGIL και ένα τμήμα των ''Δημοκρατικών της Αριστεράς'', το κίνημα Ντι Πιέτρο.

Υπέρ της αποχής, ώστε να μην συμπληρώσει το όριο, τάχθηκαν απ' την Κεντροαριστερά οι ''Δημοκρατικοί της Αριστεράς'', ''Μαργκερίτα'' και φυσικά τα κυβερνητικά κόμματα.






Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Αμπάς με εξτρεμιστικές οργανώσεις
 

Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, έφθασε στη Γάζα για συνομιλίες με τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, αισιοδοξώντας ότι θα υπάρξει εκεχειρία με το Ισραήλ.


Αυστηρά μέτρα τηρούν οι ισραηλινές δυνάμεις
Πρόκειται για την πρώτη του συνάντηση με ηγετικά στελέχη των εξτρεμιστικών οργανώσεων μετά τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας από τότε που ξέσπασε η τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση το Σεπτέμβριο του 2000.

Εν τω μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι εντατικές διαβουλεύσεις Αιγύπτιων διαπραγματευτών με τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς δεν υπήρξε δέσμευση για να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Επεισόδια βίας

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν η Χαμάς, η ισλαμική Τζιχάντ και η οργάνωση Φατάχ.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί τα επεισόδια βίας, ενώ έχουν πεθάνει περισσότερα από 60 άτομα και από τις δύο πλευρές.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Τζον Γουλφ, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή – γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να «συντρίψουν» την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιασάρ Γιακίς: «Ρουτίνα οι παραβιάσεις»
 

O πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Σε υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων κύκλων αποδίδει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, την όξυνση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Γιακίς υποβαθμίζει τόσο το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και τις πρόσφατες «απειλητικές» - όπως ερμηνεύθηκαν δηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Ο Τούρκος πολιτικός αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

"Ζήτημα ρουτίνας, δίχως πολιτικές προεκτάσεις", χαρακτηρίζει τις παραβιάσεις ο κ. Γιακίς.

«Δεν θεωρώ ότι το θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Είναι ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα που επαναλαμβάνεται από καιρού εις καιρόν. Δεν πρέπει επομένως να αναζητούμε ούτε πολιτικές διαστάσεις ούτε χρονικές συμπτώσεις. Η Άγκυρα δεν είναι τόσο ανεύθυνη ώστε να διακυβεύει την ένταξη της στην Ευρώπη προβαίνοντας εσκεμμένα σε τέτοιες ενέργειες λίγο πριν από την Σύνοδο της Χαλκιδικής. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ένα θέμα ρουτίνας και τίποτε περισσότερο», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Όσον αφορά τις "προειδοποιήσεις" του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο κ. Γιακίς παρατήρησε τα εξής :

“Αν αναφέρεσθε στην παρέμβαση του στρατηγού Οζγκιόκ, με αφορμή το πακέτο έξη σημείων που έχει θέσει ως προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, δεν νομίζω πως υπάρχει απειλή στα λεγόμενα του. Είναι γνωστό ότι ο στρατός έχει τις θέσεις του, κυρίως όσον αφορά τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, αλλά το πολίτευμα δεν απειλείται. Οι προτάσεις του στρατηγού υποβάλλονται στον πρωθυπουργό και είναι αυτός που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις» , επεσήμανε ο Γιασάρ Γιακίς.

Για το Κυπριακό, ο κ. Γιακίς δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι η κυβέρνηση Ερντογκάν είναι αποφασισμένη να δώσει μια λύση στο πρόβλημα :

«Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η εκκρεμότητα του Κυπριακού δεν ευνοεί κανένα. Δεν πρόκειται για λόγια δίχως αντίκρισμα, για να ικανοποιήσει ορισμένους κύκλους…. Ο κ. Ερντογκάν θέλει τη λύση. Οι πολίτες της Κύπρου θέλουν την λύση και το απέδειξαν με το άνοιγμα των συνόρων. Οι ηγεσίες, αναγκαστικά, θα ακολουθήσουν».

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε τέλος τον κ. Γιακίς αν αναμένει κάτι θετικό από την Σύνοδο της Χαλκιδικής.

«Βεβαίως …Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη υποστηρίζει, εμπράκτως, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Στις κατ ιδίαν συναντήσεις μας ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε πολλές φορές την ειλικρινή πεποίθησή του ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω, επομένως, στο τελικό ανακοινωθέν της ελληνικής προεδρίας να υπάρξει μια θετική αναφορά για την Τουρκία, εν όψει της πολύ κρίσιμης αξιολόγησης της χώρας στο τέλος του έτους» , είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 10:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπαλί: Δικάζεται ο 'ιθύνων νους' της βομβιστικής επίθεσης
 

Ενας από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Μουχλάς

Στο Μπαλί άρχισε η δίκη ένος ατόμου που κατηγορείται ότι είναι ο αρχηγός των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον δύο νυχτερινών κέντρων.

Η αστυνομία θεωρεί ότι ο ύποπτος, που είναι γνωστός ως Μουχλάς, είναι ανώτατο μέλος της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Ζεμάα Ισλαμία.

Πλέον των 200 ανθρώπων σκοτώθηκαν εξαιτίας των επιθέσεων τον περασμένο Οκτώβριο - οι περισσότεροι τουρίστες.

Ο Μουχλάς είναι ο τρίτος ύποπτος που προσάγεται στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της ανάμειξης στις βομβιστικές επιθέσες.

Κατηγορείται ότι είναι ο συντονιστής της επιχείρησης, αυτός που ενέκρινε την επιλογή των στόχων και παρείχε τα χρήματα για την οργάνωση των επιθέσεων.

Στο δικαστήριο κάθισε ήσυχος και άκουσε το κατηγορητήριο εναντίον του, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Μπαλί.

Δημιουργήθηκε κάποια σύγχιση όταν ο δικαστής ζήτησε από την υπεράσπιση να ανταποκριθεί στις κατηγορίες εναντίον του Μουχλάς.

Ο ίδιος ο Μουχλάς θέλησε να μιλήσει, αλλά είχε ξεχάσει την έγγραφη απολογία του στη φυλακή.

Τώρα θα πρέπει να περιμένει για να απολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν επαναληφθεί η δίκη.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ιταλοί στις κάλπες
 

Η γενική απεργία του περασμένου Οκτωβρίου είχε στην κυριολεξία παραλύσει τη χώρα

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται και σήμερα η ψηφοφορία στην Ιταλία για το δημοψήφισμα υπέρ της επέκτασης του άρθρου 18 που απαγορεύει τις αυθαίρετες απολύσεις.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του δημοψήφισματος αναμένεται να σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή κατά την πρώτη ημέρα υπήρξε ισχνότατη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο το 17.5% των εγγεγραμμένων προσήλθε χθες να ασκήσει το δικαίωμά του στα εκλογικά τμήματα, με μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην Τοσκάνη (22.3%) και ελάχιστο στην Καλάβρια (νότος) με 12.5%.

Εκτιμάται ότι είναι ακατόρθωτο όχι μόνον να επιτευχθεί το ποσοστό εγκυρότητας του δημοψηφίσματος (50%), αλλά και το αρνητικό ρεκόρ του 30% για την προσέλευση, που είχε επιτευχθεί το 1997 σε αντίστοιχο δημοψήφισμα για τον Τύπο.

Ο καύσωνας και οι έντονες εκκλήσεις από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις για αποχή κράτησαν μακριά από τα εκλογικά τμήματα τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι υποστηρικτές του άρθρου επιθυμούν με το δημοψήφισμα να επεκτείνουν την ισχύ του και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 εργάτες, ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιθυμεί τον περιορισμό της εφαρμογής του.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση περίπου 3 εκατ. εργαζομένων, οι οποίοι είχαν απεργήσει και είχαν κατεβεί στους δρόμους την άνοιξη του 2002, όταν ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να καταστρατηγήσει το άρθρο.

Για να υπερισχύσει το "ναι" θα πρέπει, όχι μόνον να ξεπεράσει σε ψήφους την αντίθετη γνώμη, αλλά παράλληλα και η προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μεγαλύτερη από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Κύριοι υποστηρικτές της επέκτασης του άρθρου 18 είναι όλα τα κόμματα της Αριστεράς: η "Κομμουνιστική Επανένταξη", το PDCI, οι Πράσινοι, και η κυριότερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας CGIL.

Αντίθετη άποψη πρεσβεύουν τα υπόλοιπα μετριοπαθή αριστερά και κεντρώα κόμματα της "Εληάς", οι συνδικαλιστικές ενώσεις CISL (Καθολική) και UIL
(Μετριοπαθής) και φυσικά όλα τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του "Πόλου των Ελευθεριών".





Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά τη βία, συνομιλίες για τον 'οδικό χάρτη'
 

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την 'συντριβή' της Χαμάς

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Τζον Γουλφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή –γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως "οδικός χάρτης" για τη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στην ειρήνη παρά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Αυτή είναι η εκτίμηση του Λευκού Οίκου κι αυτό θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του ο ειδικός απεσταλμένος Τζόν Γούλφ.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να "συντρίψουν" την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (Άμπου Μάζεν) θα έχει συνομιλίες με μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές είχαν συναντήσεις με αντιπροσώπους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να πείσουν την οργάνωση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Μετά τις συναντήσεις η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις των διαμεσολαβητών.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες έπονται μίας εβδομάδας βιαιοτήτων που στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους και από τις δυο πλευρές.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 11:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέκκα: Σύλληψεις υπόπτων για τρομοκρατία
 

Κάθε χρόνο εκατομύρια προσκυνητές συρρέουν στη Μέκκα

Τέσσερις ύποπτοι ένοπλοι τραυματίσθηκαν και συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στην ιερή πόλη της Μέκκας, λίγες ώρες μετά από παρόμοια επιχείρηση στην οποία έχασαν τη ζωή τους άλλοι πέντε ύποπτοι τρομοκράτες και δύο αστυνομικοί, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η αραβική εφημερίδα Ασάρκ Αλ Αουσάτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εναντίον ένοπλης ομάδας στο προάστιο Ουμ Αλ Τζουντ στις παρυφές της Μέκκας.

Επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, η εφημερίδα τονίζει πως τέσσερις ένοπλοι Σαουδάραβες συνελήφθησαν μετά τον τραυματισμό τους σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι τέσσερις τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσκομείο Αλ Νουρ στη Μέκκα, προσθέτει η εφημερίδα.


Επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στη Μέκα της Σαουδικής Αραβίας σε συμπλοκή αστυνομικών με μια ομάδα ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι τρομοκράτες, όπως ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα ''Οκάζ''.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλα πέντε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη συμπλοκή που σημειώθηκε στη συνοικία Χαλντίγια, ενώ επτά ύποπτοι για τρομοκρατία, που καταζητούνταν από τις αρχές, συνελήφθησαν.

Το αντιπολιτευόμενο Ισλαμικό Κίνημα για τη Μεταρρύθμιση στην Αραβία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε από την πλευρά του-- επικαλούμενο "διάφορες πηγές"-- ότι στο επεισόδιο αυτό σκοτώθηκαν οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και τρεις πολίτες


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 09:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: Διαμαρτυρία για την αμερικανική 'ανάμειξη'
 

Για έκτη μέρα συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάμειξη της Ουάσιγκτον –όπως της χαρακτήρισε - στα εσωτερικά της χώρας.

Η ενέργεια αυτή της Τεχεράνης ακολουθεί τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπους ο οποίος χαιρέτισε το κύμα διαδηλώσεων, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι δυνατός ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας.

250 διανοούμενοι και αντιφρονούντες συνέταξαν επιστολή με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην θρησκευτική ηγεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγάγει τον εαυτό της στη θέση του Θεού.

Δηλώσεις Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε το κύμα διαμαρτυριών, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

«Πιστεύω ότι η ελευθερία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και μια ημέρα θα επικρατήσει παντού. Γιατί η ελευθερία αποτελεί κινητήρια δύναμη και αυτή είναι μόνο η αρχή για ένα λαό που εκφράζει τη θέλησή του για ένα ελεύθερο Ιράν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο βαθμός της αμερικανικής στήριξης προς τους διαδηλωτές φαίνεται πως δημιουργεί διαφωνίες στην Ουάσιγκτον και κάποιοι λένε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια σκληροπυρηνικών που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφωνίες στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Μπους έχει κατατάξει το Ιράν μαζί με τον Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα στον λεγόμενο "άξονα του κακού".

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης Μπους που επιθυμούν την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη υπερβολικά τεταμένες.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα και ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της Αλ Κάιντα και της Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη ακόμα και στον μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί.

Πιέσεις και από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα ζητήσουν από το Ιράν να υπογράψει άμεσα και άνευ όρων ένα πρωτόκολλο συμπληρωματικό της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει αυστηρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων των ύποπτων πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η ΕΕ δεν συμμερίζεται τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι το Ιράν έχει ήδη παράνομο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Όμως η ΕΕ ανησυχεί και αναμένεται ότι θα θέσει σαν όρο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες την συμμόρφωση του Ιράν με την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: Στηρίζει τους διαδηλωτές ο Μπους
 

Για έκτη μέρα συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας.

Επιπλέον 250 διανοούμενοι και αντιφρονούντες συνέταξαν επιστολή με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην θρησκευτική ηγεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγάγει τον εαυτό της στη θέση του Θεού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε το κύμα διαμαρτυριών, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

«Πιστεύω ότι η ελευθερία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και μια ημέρα θα επικρατήσει παντού. Γιατί η ελευθερία αποτελεί κινητήρια δύναμη και αυτή είναι μόνο η αρχή για ένα λαό που εκφράζει τη θέλησή του για ένα ελεύθερο Ιράν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο βαθμός της αμερικανικής στήριξης προς τους διαδηλωτές φαίνεται πως δημιουργεί διαφωνίες στην Ουάσιγκτον και κάποιοι λένε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια σκληροπυρηνικών που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφωνίες στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Μπους έχει κατατάξει το Ιράν μαζί με τον Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα στον λεγόμενο "άξονα του κακού".

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης Μπους που επιθυμούν την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη υπερβολικά τεταμένες.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα και ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της Αλ Κάιντα και της Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη ακόμα και στον μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί.

Πιέσεις και από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα ζητήσουν από το Ιράν να υπογράψει άμεσα και άνευ όρων ένα πρωτόκολλο συμπληρωματικό της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει αυστηρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων των ύποπτων πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η ΕΕ δεν συμμερίζεται τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι το Ιράν έχει ήδη παράνομο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Όμως η ΕΕ ανησυχεί και αναμένεται ότι θα θέσει σαν όρο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες την συμμόρφωση του Ιράν με την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά τη βία, συνομιλίες για τον 'οδικό χάρτη'
 

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την 'συντριβή' της Χαμάς

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Τζον Γουλφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή –γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως "οδικός χάρτης" για τη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στην ειρήνη παρά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Αυτή είναι η εκτίμηση του Λευκού Οίκου κι αυτό θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του ο ειδικός απεσταλμένος Τζόν Γούλφ.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να "συντρίψουν" την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (Άμπου Μάζεν) θα έχει συνομιλίες με μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές είχαν συναντήσεις με αντιπροσώπους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να πείσουν την οργάνωση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Μετά τις συναντήσεις η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις των διαμεσολαβητών.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες έπονται μίας εβδομάδας βιαιοτήτων που στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους και από τις δυο πλευρές.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς Βαρκελώνη ο Μπέκαμ;
 

Από το Μάντσεστερ στην Βαρκελώνη; ή στην Μαδρίτη;

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν την εκλογή του νεου προέδρου της ομάδας τους.

Με περισσότερες από 27 χιλιάδες ψήφους ο 40χρονος δικηγόρος Χοάν Λαπόρτα εξελέγη πρόεδρος του ποδοσφαιρικού ομίλου εξέλεξε το νέο του πρόεδρο.

Ο κ. Λαπόρτα, βάσισε την επιτυχία του στην υπόσχεση να πετύχει την μεταγραφή του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μπαρτσελόνα.

Η Γιουνάιτεντ έχει ήδη δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να πουλήσει τον Μπέκαμ, αλλά ο ίδιος ο παίχτης λέει ότι δεν είναι στα σχέδιά του να συναντηθεί με τον κ. Λαπόρτα.

Η αξία του διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως είναι πιθανό, η αντίπαλος της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης, να διεκδικήσει και αυτή ένα συμβόλαιο με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: Στηρίζει τους διαδηλωτές ο Μπους
 

Για έκτη μέρα συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας.

Επιπλέον 250 διανοούμενοι και αντιφρονούντες συνέταξαν επιστολή με την οποία ασκούν δριμεία κριτική στην θρησκευτική ηγεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγάγει τον εαυτό της στη θέση του Θεού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, χαιρέτισε το κύμα διαμαρτυριών, λέγοντας ότι αποτελούν τη βάση ενός λαϊκού ξεσηκωμού για ένα ελεύθερο Ιράν.

«Πιστεύω ότι η ελευθερία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και μια ημέρα θα επικρατήσει παντού. Γιατί η ελευθερία αποτελεί κινητήρια δύναμη και αυτή είναι μόνο η αρχή για ένα λαό που εκφράζει τη θέλησή του για ένα ελεύθερο Ιράν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση στην Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο βαθμός της αμερικανικής στήριξης προς τους διαδηλωτές φαίνεται πως δημιουργεί διαφωνίες στην Ουάσιγκτον και κάποιοι λένε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια σκληροπυρηνικών που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διφωνίες στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Μπους έχει κατατάξει το Ιράν μαζί με τον Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα στον λεγόμενο "άξονα του κακού".

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης Μπους που επιθυμούν την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη υπερβολικά τεταμένες.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα και ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της Αλ Κάιντα και της Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη ακόμα και στον μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί.

Πιέσεις και από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα ζητήσουν από το Ιράν να υπογράψει άμεσα και άνευ όρων ένα πρωτόκολλο συμπληρωματικό της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει αυστηρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων των ύποπτων πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η ΕΕ δεν συμμερίζεται τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι το Ιράν έχει ήδη παράνομο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Όμως η ΕΕ ανησυχεί και αναμένεται ότι θα θέσει σαν όρο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες την συμμόρφωση του Ιράν με την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.


Δευτέρα 16 Ιουνίου 2003 - 04:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι επιθέσεις συνεχίζονται

Στο Ιράκ συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Μία ακόμα επίθεση σημειώθηκε εναντίον αυτοκινητοπομπής του αμερικανικού στρατού σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Καθώς ένα κατεστραμμένο όχημα του αμερικανικού στρατού καιγόταν στο δρόμο, ελικόπτερα Απάτσι χτένιζαν την περιοχή για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι άγνωστοι κατάφεραν να πιάσουν την αυτοκινητοπομπή «στον ύπνο», καθώς πολλοί στρατιώτες μεταφέρονταν απροστάτευτοι στο πίσω μέρος ανοιχτών φορτηγών. Πολλοί από αυτούς τραυματίστηκαν και δεν είναι ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν νεκροί.

Η επίθεση ντρόπιασε τους Αμερικανούς που μόλις είχαν ολοκληρώσει μια θεαματική επιχείρηση κοντά στην πόλη Μπάλαντ, 18 χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο της επίθεσης.

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στην επιχείρηση αυτή, που εκδηλώθηκε μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αμεσότητα της αντεπίθεσης αποτελεί ένδειξη ότι αυτοί που αντιτίθενται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν εγκαταλείπουν τα όπλα τόσο εύκολα.

Παράλληλα αποδεικνύει πόσο ευάλωτοι είναι οι Αμερικανοί στις τακτικές των ανταρτών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.