|
|
Ειδήσεις 03-06-05
Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στις αρχές της Μπούρμας
«Ύποπτος» για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις ΕΕ – Κούβας
Η Βρετανία κλείνει την είσοδο στις κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν
Μπους: θα ανακαλυφθούν «χημικά όπλα στο Ιράκ»
«Μαύρη σελίδα» για τους Νιου Γιορκ Τάιμς
Ερωτηματικά για τον πόλεμο στο Ιράκ
Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
Χάνεϊ: «Άνθρωπος του παρελθόντος ο Ντενκτάς»
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τσετσενία
«Σας ευχαριστώ για το Ιράκ»
Κριτική Αραφάτ για τις συνομιλίες
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τσετσενία
Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
Επίθεση κατά προσωπικού ρωσικής βάσης
Επίθεση κατά προσωπικού ρωσικής βάσης
Εντονες αντιδράσεις για τον 'οδικό χάρτη'
Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
Επίθεση κατά Ρώσων στρατιωτών
Εντονες αντιδράσεις για τον 'οδικό χάρτη'
Παρασκευή 06 Ιουνίου 2003 - 00:16 ('Ωρα Λονδίνου) Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στις αρχές της Μπούρμας
|
Η Ανγκ Σαν Σου Κι είναι υπέρμαχος της δημοκρατίας |
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην έκθεσή του για τις αρχές της Μπούρμας.
Η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνει τις στρατιωτικές αρχές για τη συνεχιζόμενη κράτηση της αρχηγού της αντιπολίτευσης Ανγκ Σαν Σου Κι.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρανγκούν αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο της αρχηγού της αντιπολίτευσης έπεσε σε ενέδρα «δολοφόνων που σχετίζονται με την κυβέρνηση».
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο της απαγωγής αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε σε μάχη.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν εξηγήσεις από τις αρχές.
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την κράτηση της Ανγκ Σαν Σου Κι εξοργιστική και απαράδεχτη.
Ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών , Ραζάλι Ισμαήλ, πρόκειται να επισκεφθεί την Μπούρμα την Παρασκευή.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι πρέπει να του επιτραπεί συνάντηση με την αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους συντρόφους της
|
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου) «Ύποπτος» για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
|
Περισσότεροι απο τρεις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις |
Οι αρχές της Γαλλίας λένε ότι συνέλαβαν έναν Μαροκινό με την κατηγορία της συμμετοχής στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Πηγές αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος είχε διασυνδέσεις με μέλη της Αλ Κάιντα , τα οποία είχαν έδρα τους τη Γερμανία, απ' όπου σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο 34χρονος Καρίμ Μεχντί συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι, την Κυριακή.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία με προορισμό την περιοχή Λα Ρεουνιόν, της νοτιοανατολικής Αφρικής.
Ο Καρίμ Μεχντί αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα και να δώσει κατάθεση – ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών – για τη «συμμετοχή του σε ομάδα εγκληματιών που συνδέεται με τρομοκρατικές επιθέσεις», λένε οι αξιωματούχοι.
Βάση το Αμβούργο
Πολλοί από τους 19 αεροπειρατές που κατέλαβαν τα τέσσερα μοιραία αεροπλάνα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 – συμπεριλαμβανομένου και του φερόμενου ως αρχηγού της ομάδας , Μοχάμεντ Άτα – ζούσαν κάποτε στο Αμβούργο.
Το μοναδικό άτομο που έχει δικαστεί και καταδικαστεί για το ρόλο που διαδραμάτισε στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, είχε επίσης σχέση με το Αμβούργο και ήταν γνωστός του Μοχάμεντ Άτα. Πρόκειται για τον Μουνίρ αλ Μοτασαντέκ , επίσης μαροκινής καταγωγής.
Ο Καρίμ Μεχντί είναι ο πρώτος ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που συλλαμβάνεται στη Γαλλία μετά τη σύσταση ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας που ερευνά την υπόθεση.
|
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 20:35 ('Ωρα Λονδίνου) Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις ΕΕ – Κούβας
|
Ομάδα αντιφρονούντων είχε συλληφθεί από το καθεστώς |
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μια σειρά διπλωματικών κυρώσεων στην Κούβα εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.
Με μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική προεδρία, η ΕΕ είπε ότι θα περιοριστούν τα ταξίδια υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στην Κούβα, όπως και η παρουσία των πρέσβεων της ΕΕ σε πολιτιστικά γεγονότα, ενώ οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα θα επαναπροσδιοριστούν.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι απαιτείται η άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Με το κείμενο αυτό, η ΕΕ ζητάει, επίσης, τον τερματισμό των βασανιστηρίων και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των φυλακισμένων.
Ανάμεσα στις άλλες «οικτρές ενέργειες» του καθεστώτος της Κούβας, αναφέρεται και η επιστροφή στη θανατική ποινή, με την απόφαση της Αβάνας να εκτελέσει, τον περασμένο μήνα, τρεις άνδρες που είχαν καταλάβει ένα πλοίο.
Να σημειωθεί, ότι το Μάρτιο, η ΕΕ άνοιξε ένα νέο γραφείο στην Αβάνα με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Κούβας.
|
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 19:41 ('Ωρα Λονδίνου) Η Βρετανία κλείνει την είσοδο στις κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν
|
Οι κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν θέλουν να ζήσουν στο Λιντς της Βρετανίας |
Ούτε κατά διάνοια δεν θα επιτραπεί στις κόρες και στη σύζυγο του Σαντάμ Χουσεΐν να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία, είπε η κυβέρνηση.
Απαντώντας σε πληροφορίες που θέλουν τις τρεις γυναίκες να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλαερ, είπε ότι οποιαδήποτε αίτηση υποβληθεί από την οικογένεια του Σαντάμ Χουσεΐν θα απορριφθεί.
Πιστεύω οτι Βρετανική κυβέρνηση θα τις δεχθεί γιατί προστατεύει πάντα τους ανθρώπους και τους παρέχει άσυλο | Χασάν αλ Μαχίντ |
Είπε: «Δεν θα δεχθούμε το αίτημα για ασυλία από τις κόρες, τη σύζυγο και από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όμως η υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Μπέβερλι Χιούς, άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.
Η κ. Χιούς διευκρίνισε ότι ενώ η κυβέρνηση θα απορρίψει την αίτηση για είσοδο της οικογένειας του πρώην προέδρου του Ιράκ στη Βρετανία, εάν οι τρεις γυναίκες καταφέρουν να εισέλθουν στη χώρα, τότε θα είναι καθήκον του υπουργείου Εσωτερικών να επανεξετάσει την υπόθεσή τους.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Σαν», οι δύο κόρες του πρώην δικτάτορα – Ραχάντ, 35 ετών και Ράνα, 33 ετών – ελπίζουν να μπορέσουν να στήσουν τα νέα σπίτια τους στην πόλη Λιντς, ώστε να βρίσκονται κοντά σε έναν θείο τους που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σε ένα άλλο δημοσίευμα της «Ντέιλι Μέιλ» λέγεται ότι και η σύζυγος του Σαντάμ Χουσείν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στη Βρετανία.
«Καμία υποχρέωση»
Το υπουργείο Εσωτερικών είπε στο BBC ότι, προς το παρόν, δεν έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις από κανένα μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Χουσεΐν έχει χωρίσει με τη σύζυγό του |
Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε: «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δώσουμε άσυλο σε ανθρώπους που έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ποια ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραβιάσει οι κόρες του πρώην ηγέτη του Ιράκ.
«Η μια δίπλα στην άλλη»
Ο εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, που ζει στο Λιντς από το 1995 είπε στην εφημερίδα «Σαν» ότι ο ίδιος σκοπεύει να ετοιμάσει τα χαρτιά για τις αιτήσεις της Ράνα και της Ραχάντ και των 10 παιδιών τους.
«Οι δύο γυναίκες θα ήθελαν να ζήσουν η μία δίπλα στην άλλη στο Λιντς»
Όσο για την οικονομική κατάσταση των δύο γυναικών, ο Χασάν αλ Μαχίντ λέει ότι δεν είναι καθόλου καλή.
|
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου) Μπους: θα ανακαλυφθούν «χημικά όπλα στο Ιράκ»
|
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους επιχείρησε να διασκεδάσει τις αμφιβολίες που εκφράζονται για την ύπαρξη χημικού και πυρηνικού οπλοστασίου στο Ιράκ.
Ο κ. Μπους που επισκέφθηκε το αρχηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κατάρ, υποσχέθηκε να «αποκαλύψει την αλήθεια» για τα όπλα μαζικού ολέθρου που πιστεύεται ότι διαθέτει το Ιράκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που με την επίσκεψή του στο Κατάρ ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι έρευνες για τα όπλα αυτά θα συνεχιστούν.
Όμως, σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.
Τόνισε, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη - που ίσως είναι και η τελευταία καθώς στο τέλος Ιουνίου λήγει η θητεία του – ο Χανς Μπλιξ είπε ότι πριν τον πόλεμο, η τότε ιρακινή κυβέρνηση είχε αφήσει αναπάντητες πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα μη συμβατά πολεμικά προγράμματα που λεγόταν ότι διέθετε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν δικαιολογεί την κατάληξη στο συμπέρασμα ότι κάτι υπάρχει επειδή δεν δίνονται εξηγήσεις.
Ευχαριστίες στους στρατιώτες
Ο Τζορτζ Μπους, ευχαρίστησε τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών χωρών τους για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Υπό τις επευφημίες των στρατιωτών, ο κ. Μπους είπε ότι αποτέλεσμα των προσπαθειών τους ήταν οι δικτάτορες, πλέον, να μην μπορούν να κρύβονται πίσω από αθώους πολίτες.
Ο κ. Μπους είπε, επίσης, ότι τα μέλη των δυνάμεων της χώρας του θα παραμείνουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας αυτής να δημιουργήσουν, όπως είπε, μια σταθερή δημοκρατία και να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον.
Επίθεση στη Φαλούτζα
Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα που έριξε άγνωστος στην πόλη Φαλούτζα, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.
Στην περιοχή έχουν σημειωθεί αρκετές ανάλογες επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών από τον Απρίλιο όταν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της περιοχής και των μελών των αμερικανικών δυνάμεων, που είχαν ανοίξει πυρ τότε σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς.
Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού οι Αμερικανοί ενίσχυσαν την παρουσία γύρω από την πόλη Φαλούτζα με εκατοντάδες στρατιώτες.
Οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων κατηγορύν για τις επιθέσεις στην περιοχή τα κατάλοιπα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου) «Μαύρη σελίδα» για τους Νιου Γιορκ Τάιμς
|
Σπάνιες και προσεκτικές, πλέον, οι εμφανίσεις του νεαρού δημοσιογράφου (στα αριστερά) |
Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με το νεαρό δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times) Τζέισον Μπλερ, που είχε γράψει στην εφημερίδα του δεκάδες θέματα από την φαντασία του.
Την Πέμπτη παραιτήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Χάουελ Ρέινς, που δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή άφηνε το νεαρό δημοσιογράφο να γράφει για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα παρότι υπήρχαν ερωτηματικά για την ακρίβεια των κειμένων του.
Η δικαιολογία
Ο παραιτηθείς διευθυντής της εφημερίδας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ήθελε να δώσει στο νεαρό δημοσιογράφο, που είναι μαύρος, μια ακόμα ευκαιρία. Μαζί του παραιτήθηκε ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της εφημερίδας.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στα περίπου 150 χρόνια των Νιου Γιορκ Τάιμς - μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες του κόσμου - που ένας διευθυντής της εφημερίδας εξαναγκάζεται σε παραίτηση.
Ο δημοσιογράφος απολύθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι, ακόμα και στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, έγραφε θέματα από την φαντασία του για διάφορες παραμέτρους της κρίσης.
Ο ίδιος κατηγορεί τους Νιου Γιορκ Τάιμς, που εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη από τους αναγνώστες τους, για «ρατσιστική συμπεριφορά». |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 16:04 ('Ωρα Λονδίνου) Ερωτηματικά για τον πόλεμο στο Ιράκ
|
Σκληρή κριτική κατά του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για το θέμα του Ιράκ |
Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη Θανάση Τσίτσα
Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους από μερίδα του αμερικανικού τύπου με αφορμή στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και από τα οποία ο Λευκός Οίκος κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό παραθέτοντας παραποιημένα πορίσματα με σκοπό να πειστεί η κοινή γνώμη και να στηρίξει την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.
Τρία μεγάλα αμερικανικά περιοδικά και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times) βασίζουν τις πληροφορίες τους σε διαροές αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
Η κριτική
Το πρόβλημα τονίζουν τα δημοσιεύματα δεν έγκειται τόσο στους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αλλά στην αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση καθώς αμφότερες ζήτησαν αναφορές που θα υποστήριζαν τον στόχο τους και απέρριψαν όλα τα αντίθετα στοιχεία.
Διαστάσεις σκανδάλου
Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζει ότι αν αποδειχθεί ψευδής ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μπους για την απειλή που συνιστούσε ο Σαντάμ Χουσειν, τότε η εξαπάτηση του αμερικανικού λαού για τον πόλεμο στο Ιράκ θα είναι σίγουρα το χειρότερο σκάνδαλο στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ίσως ακόμα χειρότερο και από εκείνο του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ.
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Νιούσγουικ (Newsweek) προβάλλεται η παραπληροφόρηση που υπέστη η αμερικανική κοινή γνώμη από την κυβέρνηση Μπους αναφορικά με την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στο Ιράκ και την σύνδεση του ιρακινού ηγέτη με την Αλ Κάιντα.
Η έρευνα επικαλείται αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτεμεντ οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπους υπερτόνισε τις ενδείξεις για την ύπαρξη μη συμβατικών όπλων στο Ιράκ αποσιωπώντας τις πραγματικές αναφορές. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 13:12 ('Ωρα Λονδίνου) Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
|
Η ένταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Αφγανιστάν |
Αξιωματούχοι του Αφγανιστάν έκαναν γνωστό ότι τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της χώρας.
Οι ανταποκριτές των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην περιοχή μεταδίδουν ότι πρόκειται για την σφοδρότερη μάχη στο Αφγανιστάν από το Μάρτιο του 2002.
Ενέδρες
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι την τελευταία εβδομάδα κατάλοιπα του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν πραγματοποιούν ενέδρες στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας στα νότια του Αφγανιστάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την Τετάρτη περίπου 200 στρατιώτες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν περικύκλωσαν μια ομάδα μελών των Ταλεμπάν σε τρία χωριά της επαρχίας Σπινμπολντάκ.
Κατά την διάρκεια της εξάωρης σφοδρής μάχης που επακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη των Ταλεμπάν και εφτά στρατιώτες της κυβέρνησης. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 13:46 ('Ωρα Λονδίνου) Χάνεϊ: «Άνθρωπος του παρελθόντος ο Ντενκτάς»
|
Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ αποχώρησε από εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό |
Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη
«Ο Ραούφ Ντενκτάς ζει στο παρελθόν», λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά από την αιφνιδιαστική γνωστοποίηση την Τετάρτη της αποχώρησής του από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό μετά από εφτά χρόνια.
Ο κ. Χάνεϊ λέει ότι η αποστολή του ως ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν έχει πλέον αντικείμενο και εξηγεί τους λόγους της αποχώρησής του:
«Εργάστηκα σε αυτή τη θέση για εφτά χρόνια και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ όσο θα ήθελα σε πολλές από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου ως μέλος της Βουλής των Λόρδων και αντιπρύτανης στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ. Aπό τότε που ναυάγησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό το Μάρτιο, δεν αισθάνομαι ότι η δουλειά μου είναι πολύ χρήσιμη» εξηγεί στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Λόρδος Χάνεϊ.
«Δεν υποβαθμίζεται το Κυπριακό»
Όπως λέει, ο μη διορισμός αντικαταστάτη του δεν σημαίνει υποβάθμιση του Κυπριακού στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά, απλώς, «μια αλλαγή της Βρετανίας στη διπλωματική μέθοδο εμπλοκής της στο θέμα».
«Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγνωρίζει ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι, για να επαναληφθούν κατά εποικοδομητικό τρόπο οι συνομιλίες, χρειάζεται τα ενδιαφερόμενα μέρη να δείξουν ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση για πρόοδο και να δεσμευθούν ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους θα τεθεί σε παράλληλα δημοψηφίσματα», λέει ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.
«Μοναδική ευκαιρία»
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την άποψη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί μοναδική ευκαιρία, είναι ένα μοναδικό κείμενο, στο οποίο βέβαια μπορεί πιθανότατα να γίνουν ορισμένες αλλαγές, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι μεγάλες και προς όφελος μίας μόνο πλευράς», είπε ο Λόρδος Χάνεϊ, που εξαπολύει σφοδρή κριτική στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς:
«Φοβάμαι ότι ο κ. Ντενκτάς έχει κολλήσει στο παρελθόν, αρέσκεται να μιλά για την ιστορία, αλλά η δική του εκδοχή σταματά πολύ πριν το παρόν. H ίδια η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα απομείνει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το μοναδικό έδαφος στην Ευρώπη που δεν πλησιάζει την κοινότητα, μόνο και μόνο επειδή ένας γηραιός κύριος δεν θέλει την προσέγγιση;» αναρωτήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, που μίλησε αποκλειστικά στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 13:08 ('Ωρα Λονδίνου) Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τσετσενία
|
Χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται στην Τσετσενία |
Δεκαέξι μέλη της Αεροπορίας της Ρωσίας έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε σε λεωφορείο, σε περιοχή κοντά στην Τσετσενία.
Οι πληροφορίες από την περιοχή, που βρίσκεται στα νότια της Ρωσίας, αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.
Δράστης γυναίκα
Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι μια γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, πλησίασε το λεωφορείο, που έφευγε από την πόλη Μοζντόκ όπου βρίσκεται το αρχηγείο των δυνάμεων της Ρωσίας, που μάχονται τους αντάρτες της Τσετσενίας αρκετά χρόνια.
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μόλις μία ημέρα μετά από την έγκριση από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας πρότασης για χορήγηση αμνηστείας για αντάρτες της Τσετσενίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή.
Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στόχων της Ρωσίας στην περιοχή της Τσετσενίας.
Τέτοιες επιθέσεις δεν ήταν συνηθισμένες στη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία, όμως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι τώρα οι επιθέσεις αυτές δείχνουν την απελπισία όσων Τσετσένων έχασαν συγγενείς τους στη διάρκεια του πολέμου και προσπαθούν να βρουν δικαιοσύνη. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 10:30 ('Ωρα Λονδίνου) «Σας ευχαριστώ για το Ιράκ»
|
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επαίνεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες για το ρόλο τους στο Ιράκ |
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ, όπου οι δυνάμεις της χώρας του και των συμμάχων της είχαν το αρχηγείο τους στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ευχαρίστησε τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών χωρών τους για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Υπό τις επευφημίες των στρατιωτών, ο κ. Μπους είπε ότι αποτέλεσμα των προσπαθειών τους ήταν οι δικτάτορες, πλέον, να μην μπορούν να κρύβονται πίσω από αθώους πολίτες.
Ο κ. Μπους είπε, επίσης, ότι τα μέλη των δυνάμεων της χώρας του θα παραμείνουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας αυτής να δημιουργήσουν, όπως είπε, μια σταθερή δημοκρατία και να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον.
Σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτέλεσαν την βασική αιτία για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, που με την επίσκεψή του στο Κατάρ ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, είπε ότι οι έρευνες για τα όπλα αυτά θα συνεχιστούν.
Επίθεση στη Φαλούτζα
Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα που έριξε άγνωστος στην πόλη Φαλούτζα, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.
Στην περιοχή έχουν σημειωθεί αρκετές ανάλογες επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών από τον Απρίλιο όταν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων της περιοχής και των μελών των αμερικανικών δυνάμεων, που είχαν ανοίξει πυρ τότε σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς.
Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού οι Αμερικανοί ενίσχυσαν την παρουσία γύρω από την πόλη Φαλούτζα με εκατοντάδες στρατιώτες.
Οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων κατηγορύν για τις επιθέσεις στην περιοχή τα κατάλοιπα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου) Κριτική Αραφάτ για τις συνομιλίες
|
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Ισραήλ |
Μία ημέρα μετά από τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία, ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δεν προσέφερε χειροπιαστές αποδείξεις για την προθυμία του να προωθήσει το σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Οι συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με την παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, που προσπαθεί να προωθήσει σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Οι υποσχέσεις
Ο Γιασέρ Αραφάτ είπε ότι οι υποσχέσεις του Αριέλ Σαρόν να απομακρύνει ορισμένους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς από τα εδάφη των Παλαιστινίων δεν αποτελούν σημαντικές παραχωρήσεις.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και τα μέλη της κυβέρνησής του είχαν θέσει ως όρο τη μη παρουσία του κ. Αραφάτ, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τις επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον Ισραηλινών, για να συνομιλήσουν απευθείας με τους Παλαιστινίους. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 11:08 ('Ωρα Λονδίνου) Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Τσετσενία
|
Χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται στην Τσετσενία |
Τουλάχιστον 15 μέλη της Αεροπορίας της Ρωσίας έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη, που σημειώθηκε σε λεωφορείο, σε περιοχή κοντά στην Τσετσενία.
Οι πληροφορίες από την περιοχή, που βρίσκεται στα νότια της Ρωσίας, αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.
Δράστης γυναίκα;
Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι μια γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, φέρεται να πλησίασε το λεωφορείο όταν μείωσε την ταχύτητά του κοντά σε σιδηροδρομική διάβαση, που βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο των δυνάμεων της Ρωσίας, που μάχονται τους αντάρτες της Τσετσενίας αρκετά χρόνια.
Το λεωφορείο, πιθανότατα, είχε προορισμό κοντινή αεροπορική βάση.
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μόλις μία ημέρα μετά από την έγκριση από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας πρότασης για χορήγηση αμνηστείας για αντάρτες της Τσετσενίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 11:12 ('Ωρα Λονδίνου) Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
|
Η ένταση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Αφγανιστάν |
Αξιωματούχοι του Αφγανιστάν έκαναν γνωστό ότι τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της χώρας.
Οι ανταποκριτές των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην περιοχή μεταδίδουν ότι πρόκειται για την σφοδρότερη μάχη στο Αφγανιστάν από το Μάρτιο του 2002.
Ενέδρες
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ, μιλώντας στο BBC, είπε ότι την τελευταία εβδομάδα κατάλοιπα του καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν πραγματοποιούν ενέδρες στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας στα νότια του Αφγανιστάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την Τετάρτη περίπου 200 στρατιώτες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν περικύκλωσαν μια ομάδα μελών των Ταλεμπάν σε τρία χωριά της επαρχίας Σπινμπολντάκ.
Κατά την διάρκεια της εξάωρης σφοδρής μάχης που επακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη των Ταλεμπάν και έξι στρατιώτες της κυβέρνησης. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση κατά προσωπικού ρωσικής βάσης
|
Ρώσοι στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Μοζντόκ στη Βόρειο Οσετία (φωτό αρχείου) |
Σύμφωνα με πληροφορίες από την νότιο Ρωσία τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι μέλη του προσωπικού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σκοτώθηκαν από έκρηξη στο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αμύνης είπε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.
Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και η γυναίκα που πραγματοποίησε την επίθεση.
Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μοζντόκ στη Βόρειο Οσετία –που συνορεύει με την Τσετσενία - κοντά σε μια ρωσική στρατιωτική βάση.
Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην Βόρειο Οσετία βρίσκονται χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες που την τελευταία δεκαετία μάχονται κατά των τσετσένων αυτονομιστών. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση κατά προσωπικού ρωσικής βάσης
|
Χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε Τσετσενία και Βόρειο Οσετία |
Σύμφωνα με πληροφορίες από την νότιο Ρωσία τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι μέλη του προσωπικού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σκοτώθηκαν από έκρηξη στο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αμύνης είπε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.
Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και η γυναίκα που πραγματοποίησε την επίθεση.
Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μοζντόκ στην Βόρειο Οσετία –που συνορεύει με την Τσετσενία - κοντά σε μια ρωσική στρατιωτική βάση.
Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην Βόρειο Οσετία βρίσκονται χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες που την τελευταία δεκαετία μάχονται κατά των τσετσένων αυτονομιστών. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου) Εντονες αντιδράσεις για τον 'οδικό χάρτη'
|
Μία συμβολική κίνηση για την έναρξη των ειρηνευτικών προσπαθειών |
Δυσαρεστημένη άφησε σημαντική μερίδα των Ισραηλινών και Παλαιστινίων το αποτέλεσμα της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Άκαμπα της Ιορδανίας.
Χιλιάδες Εβραίοι έποικοι, και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου.
Οι έποικοι διαφωνούν με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και με το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν μέλη ακροδεξιών κομμάτων, λέγοντας ότι η εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» συνιστά απειλή για το κράτος του Ισραήλ.
Αλλά και από την πλευρά των Παλαιστινίων, η οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε ότι δεν θα σταματήσει την ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθεί «κάθε εκατοστό της παλαιστινιακής γης». Ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης, ο Αμπντούλ Αζιζ Ραντίσι, είπε ότι η σύνοδος ωφέλησε μόνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Η σύνοδος της Ιορδανίας
Ο «οδικός χάρτης» ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν, που είναι γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, μετά από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Μπους είπε ότι και οι δύο πλευρές προέβησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις ώστε να υλοποιηθεί το όραμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, της ύπαρξης δύο κρατών - του Ισραήλ και αυτό των Παλαιστινίων - που να ζουν δίπλα το ένα στο άλλο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι στους Αγίους Τόπους υπάρχει χώρος και για τις δύο πλευρές προσθέτοντας ότι με σκληρή δουλειά, καλή πίστη και κουράγιο είναι δυνατή η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
«Καλή πίστη»
Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την τοποθέτηση του πρώην πρεσβευτή της χώρας Τζον Γουλφ ως υπεύθυνου για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του, να ζήσει μαζί με ένα δημοκρατικό κράτος των Παλαιστινίων.
Τόνισε ότι κατανοεί τη σημασία της εδαφικής συνέχειας σε ένα τέτοιο κράτος και υποσχέθηκε την άμεση αφαίρεση όσων εβραϊκών οικισμών η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί παράνομους.
Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων είπε ότι θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσο είναι δυνατό για να τεθεί τέρμα στην εξέγερση των Παλαιστινίων.
O Μπους στο Κατάρ
Ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται το Κατάρ στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός πρόεδρος που έχει συνομιλίες με την ηγεσία του εμιράτου αναμένεται να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που πρόφερε το Κατάρ στην αμερικανική εκστρατεία κατά του Ιράκ.
Η Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση είχε ως βάση της το Κατάρ κατά την διάρκεια του πολέμου.
Αργότερα ο κύριος Μπους θα μιλήσει στα αμερικανικά στρατεύματα.
|
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 06:43 ('Ωρα Λονδίνου) Σφοδρή μάχη στο Αφγανιστάν
|
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων |
Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της χώρας.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για την σφοδρότερη μάχη στο Αφγανιστάν από τον Μάρτιο του 2002.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ μιλώντας στο BBC είπε ότι την τελευταία εβδομάδα άτακτες δυνάμεις των Ταλεμπάν κάνουν ενέδρες στις κυβερνητικές δυνάμεις στα νότια της χώρας.
Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι την Τετάρτη περίπου 200 κυβερνητικοί στρατιώτες περικύκλωσαν τους Ταλεμπάν σε τρία χωριά της επαρχίας Σπινμπολντάκ.
Κατά την διάρκεια της εξάωρης σφοδρής μάχης που επακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 Ταλεμπάν και έξι κυβερνητικοί στρατιώτες.
Ο διοικητής της επαρχίας Σπινμπολντάκ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν τον κυβερνητικό στρατό στην συγκεκριμένη επιχείρηση, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου) Επίθεση κατά Ρώσων στρατιωτών
|
Χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε Τσετσενία και Βόρειο Οσετία |
Σύμφωνα με πληροφορίες από την νότιο Ρωσία τουλάχιστον δεκατρία μέλη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σκοτώθηκαν από έκρηξη στο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αμύνης είπε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.
Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και η γυναίκα που πραγματοποίησε την επίθεση.
Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Μοζντόκ στην Βόρειο Οσετία –που συνορεύει με την Τσετσενία - κοντά σε μια ρωσική στρατιωτική βάση.
Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην Βόρειο Οσετία βρίσκονται χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες που την τελευταία δεκαετία μάχονται κατά των τσετσένων αυτονομιστών. |
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2003 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου) Εντονες αντιδράσεις για τον 'οδικό χάρτη'
|
Μία συμβολική κίνηση για την έναρξη των ειρηνευτικών προσπαθειών |
Δυσαρεστημένη άφησε σημαντική μερίδα των Ισραηλινών και Παλαιστινίων το αποτέλεσμα της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Άκαμπα της Ιορδανίας.
Χιλιάδες Εβραίοι έποικοι, και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου ειρηνευτικού σχεδίου.
Οι έποικοι διαφωνούν με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και με το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν μέλη ακροδεξιών κομμάτων, λέγοντας ότι η εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» συνιστά απειλή για το κράτος του Ισραήλ.
Αλλά και από την πλευρά των Παλαιστινίων, η οργάνωση Χαμάς ορκίστηκε ότι δεν θα σταματήσει την ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ισραηλινών εάν δεν απελευθερωθεί «κάθε εκατοστό της παλαιστινιακής γης». Ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης, ο Αμπντούλ Αζιζ Ραντίσι, είπε ότι η σύνοδος ωφέλησε μόνο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Η σύνοδος της Ιορδανίας
Ο «οδικός χάρτης» ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν, που είναι γνωστός και ως Μαχμούντ Αμπάς.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, μετά από την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Μπους είπε ότι και οι δύο πλευρές προέβησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις ώστε να υλοποιηθεί το όραμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, της ύπαρξης δύο κρατών - του Ισραήλ και αυτό των Παλαιστινίων - που να ζουν δίπλα το ένα στο άλλο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι στους Αγίους Τόπους υπάρχει χώρος και για τις δύο πλευρές προσθέτοντας ότι με σκληρή δουλειά, καλή πίστη και κουράγιο είναι δυνατή η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
«Καλή πίστη»
Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την τοποθέτηση του πρώην πρεσβευτή της χώρας Τζον Γουλφ ως υπεύθυνου για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του, να ζήσει μαζί με ένα δημοκρατικό κράτος των Παλαιστινίων.
Τόνισε ότι κατανοεί τη σημασία της εδαφικής συνέχειας σε ένα τέτοιο κράτος και υποσχέθηκε την άμεση αφαίρεση όσων εβραϊκών οικισμών η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί παράνομους.
Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων είπε ότι θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσο είναι δυνατό για να τεθεί τέρμα στην εξέγερση των Παλαιστινίων.
|
|