Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-03

  1. Συνέχεια του φονικού καύσωνα
  2. «Ενωμένοι» εναντίον της τρομοκρατίας
  3. Απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
  4. Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
  5. Μήνυση σε τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες
  6. Έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής
  7. Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
  8. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Εβιάν
  9. Η ελεύθερη πτώση του δολαρίου
  10. Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
  11. Έρευνα Γερουσίας για τα όπλα του Ιράκ
  12. Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
  13. Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
  14. Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ
  15. Καταγγελίες για κακομεταχείριση
  16. ΝΑΤΟική σύνοδος στην Μαδρίτη
  17. Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ
  18. «Πεπεισμένος» για την πρόοδο
  19. Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
  20. Στην Μέση Ανατολή ο Μπους για 'οδικό χάρτη'
  21. Πιέσεις για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για Ιράκ
  22. Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ

Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέχεια του φονικού καύσωνα
 

Οι μουσώνες έχουν αργήσει...

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την επαρχία Άντρα Πραντές της Ινδίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1065 ανθρώπους.

Ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι υψηλότερος από πέρσι όταν ανάλογες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν το θάνατο 1037 ανθρώπων.

Σε ορισμένες περιοχές της Άντρα Πραντές το θερμόμετρο ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες λένε ότι η εμφάνιση των μουσώνων, που αναμενόταν ότι θα έριχναν τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει καθυστερήσει.

Στις παράκτιες περιοχές Άντρα και Τελανγκάνα η θερμοκρασία είναι δέκα φορές υψηλότερη από το συνήθη μέσο όρο.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι πολλοί από τους θανάτους οφείλονται σε θερμοπληξία.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και στον θλιβερό κατάλογο υπάρχουν και λίγα παιδιά.

Η μετεωρολογική υπηρεσία λέει ότι οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο ακόμα ημέρες.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ενωμένοι» εναντίον της τρομοκρατίας
 

Οι Άραβες ηγέτες θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών θα λάβουν μέτρα για τον οικονομικό αποκλεισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή, είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Επιζητούμε πραγματική ειρήνη, όχι μια εκεχειρία μεταξύ ιντιφάντας και περισσοτέρων πολέμων
Τζορτζ Μπους

Ο κ. Μουμπάρακ μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν, καθώς και με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν, στο Σαρμ ελ Σεΐκ της Αιγύπτου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να μπλοκάρουμε την οικονομική ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος απο τις δηλώσεις των Αράβων ηγετών και πρόσθεσε οτι είναι έτοιμος να σταθεί στο πλευρό τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Είπε, επίσης, ότι είναι δυνατό να υπάρξει «ενότητα στο μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας και στις προσπάθειες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Και η Χαμάς;

Όμως η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατατάξει τις παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μία άποψη που δεν συμμερίζεται ο αραβικός κόσμος.

Μια δημόσια καταδίκη των παλαιστινιακών παραστρατιωτικών οργανώσεων – όπως απαιτούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ – θα είναι δύσκολο να εξασφαλισθεί, λέει η ανταποκρίτρια του BBC από το Σαρμ ελ Σεΐκ, Χέμπα Σάλεχ.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τις συνομιλίες, ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε τη δέσμευση του να εργαστεί για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους «που θα είναι ελεύθερο και ειρηνικό».

Υπογραμμίζοντας τη στήριξή του στο νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως οδικός χάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και «να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο κομμάτι γης που οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να αποκαλούν πατρίδα».


Σύνοδος Κορυφής

Την Τετάρτη ο κ. Μπους, μαζί με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βίας στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι «μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος», εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία».


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 16:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
 

Κινητοποιήσεις στην Γαλλία κατά της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό

Τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Γαλλία και την Αυστρία απεργούν την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις των κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα των δύο χωρών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Γαλλία μεταδίδει ότι η διαμάχη κυβέρνησης-συνδικάτων εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Αυστρία όπου οι απεργίες που πραγματοποιούνται θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 χρόνων.

Προβλήματα

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις σημειώνονται σε πολλές πτήσεις στην Ευρώπη, καθώς, παράλληλα με τους Γάλλους συναδέλφους τους, απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ιταλία.

Το ιπτάμενο προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών Αλιτάλια (Alitalia) ετοιμάζει τετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού.

Στο μεταξύ, αργά τη Δευτέρα στη Γαλλία τα μέλη έξι συνδικάτων των υπαλλήλων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες τους και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 17:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
 

Ο Αμερικανός προέδρου Τζορτζ Μπους (αριστερά) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Μέση Ανατολή για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.

Ο κ. Μπους στις συναντήσεις που έχει την Τρίτη και την Τετάρτη προσπαθεί να αποσπάσει την υποστήριξη των Αράβων ηγετών για ο ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Την Τρίτη ο κ. Μπους συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της χώρας αυτής Χόσνι Μουμπάρακ και με αρκετούς ηγέτες άλλων αραβικών χωρών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε στους συνομιλητές του ότι το Ισραήλ πρέπει να λύσει το θέμα των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη των Παλαιστινίων στα πλαίσια του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, τους είπε ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών οργανώσεων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Σύνοδος Κορυφής

Την Τετάρτη ο κ. Μπους, μαζί με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βίας στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι «μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος», εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Διπλωματική δοκιμασία

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζοτζ Μπους εμπλέκεται τόσο άμεσα στο Μεσανατολικό.

Στην αρχή της προεδρίας του ο κ. Μπους δεν ήθελε να διαθέσει πολύ χρόνο για την επίλυση του προβλήματος και ούτε φαινόταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέοντας την προεδρία του με τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και οι διπλωματικές του ικανότητες θα τεθούν σε δοκιμασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 19:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυση σε τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες
 

Στα εργαστήρια οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς, λέει η αναφορά

Χιλιάδες αιμοφιλικοί υπέβαλαν μήνυση κατά τεσσάρων φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παρασκευής προϊόντων από μολυσμένο με τον ιό ΗΙV αίμα.

Στην μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται ότι οι εταιρείες συνέχισαν τη διανομή των φαρμάκων που απευθύνονταν σε αιμοφιλικούς στη Λατινική Αμερική και στην Ασία κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ είχαν σταματήσει την πώλησή τους στις ΗΠΑ, αφού γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV και της ηπατίτιδας C.

Οι τέσσερις εταιρείες κατά των οποίων στρέφεται η μηνυτήρια αναφορά είναι οι: Μπάγιερ Κορπορέισον (Bayer Corporation), Άρμουρ Φαρμασούτικαλ Κόμπανι (Αrmour Pharmaceutical Company), Μπάξτερ Χελθκέρ Κορπορέισον (Baxter Healthcare Corporation), Άλφα Θεραπιούτικ Κορπορέισον (Alpha Therapeutic Corporation).

Στη μήνυση αναφέρεται ακόμα ότι οι εταιρείες είχαν προμηθευτεί πλάσμα «από αιματολογικά κέντρα στα οποία εξετάζονταν ομοφυλόφιλοι, από ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων, χρηστών ναρκωτικών ουσιών και φυλακισμένων», ενώ από τους δότες δεν είχαν εξαιρεθεί άτομα που έπασχαν από ηπατίτιδα C.

Η μήνυση κατατέθηκε μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς», το οποίο κατηγορεί την Μπάγιερ για την πώληση παλαιών φαρμάκων στο εξωτερικό.

Το ΒΒC επικοινώνησε με τη Μπάγιερ, αλλά ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Παγκόσμια τραγωδία»

Το φάρμακο που ονομάζεται Φάκτορ VIII μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε αιμοφιλικά άτομα.

Τη δεκαετία του '80, μόλις είχε ξεσπάσει η επιδημία του Έιτζ, το φάρμακο παρασκευαζόταν από ένα μείγμα πλάσματος που προερχόταν από 10 χιλιάδες ή περισσότερους δότες.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν συγκεκριμένα τεστ για τον ιό HIV, αλλά στη μήνυση υπογραμμίζεται ότι οι εταιρείες δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που θα έκαναν τα προϊόντα τους πιο ασφαλή.

«Αυτή είναι μια παγκόσμια τραγωδία», είπε ο δικηγόρος Ρόμπερτ Νίλσον.

«Χιλιάδες αιμοφιλικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το Έιτζ και χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C.»

Mέχρι το 1992, τα μολυσμένα υποπροϊόντα αίματος είχαν μολύνει με τον ιό HIV τουλάχιστον 5 χιλιάδες αιμοφιλικούς στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 2 χιλιάδες νόσησαν με Έιτζ και 1250 πέθαναν από τη νόσο, αναφέρεται στη μήνυση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στην Ιαπωνία από τους 4 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV, οι περισσότεροι ήταν αιμοφιλικοί, γεγονός που παρέπεμπε στα προϊόντα μολυσμένου αίματος που είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ, λέει μεταξύ άλλων η μηνυτήρια αναφορά.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής
 

Με την άφιξή του στη Βρετανία πρέπει να απαντήσει στα στελέχη της κυβέρνησής του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αναμένεται να ανακοινώσει οτι η επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του κοινοβουλίου θα ερευνήσει το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Νωρίτερα, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ανεξάρτητη γενική έρευνα για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπλερ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Περίπου πενήντα βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος υπέγραψαν εισήγηση απαιτώντας από τον Τόνι Μπλερ να δώσει στο φως της δημοσιότητας τις πληροφορίες για τον εν λόγω θέμα, καθώς υποψιάζονται ότι -προπολεμικά - υπήρξε παραπληροφόρηση.

Υποψίες και στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να εξετάσει ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πίεση που δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση για να εξηγήσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της, πριν από τον πόλεμο, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, που ανακοίνωσε την διενέργεια των ερευνών, είπε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών, που οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν στην αμερικανική κυβέρνηση, αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Γουόρνερ πρόσθεσε ότι η CIA υποσχέθηκε να συνεργασθεί στη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα αναλύσεων που έκαναν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Νέα έκθεση Μπλιξ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ κατέθεσε την θεωρούμενη ως τελευταία έκθεσή του για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεσή του, ο κ. Μπλιξ γράφει ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, όμως προσθέτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Αν και ο Χανς Μπλιξ αποχωρεί από την θέση του στο τέλος Ιουνίου, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 13:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
 

Ο αμερικανός προέδρου Τζορτζ Μπους (αριστερά) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Μέση Ανατολή για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.

Ο κ. Μπους στις συναντήσεις που έχει την Τρίτη και την Τετάρτη προσπαθεί να αποσπάσει την υποστήριξη των Αράβων ηγετών για ο ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Την Τρίτη ο κ. Μπους συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της χώρας αυτής Χόσνι Μουμπάρακ και με αρκετούς ηγέτες άλλων αραβικών χωρών.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να λύσει το θέμα των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη των Παλαιστινίων στα πλαίσια του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Σύνοδος Κορυφής

Την Τετάρτη ο κ. Μπους, μαζί με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βίας στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι «μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος», εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Διπλωματική δοκιμασία

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζοτζ Μπους εμπλέκεται τόσο άμεσα στο Μεσανατολικό.

Στην αρχή της προεδρίας του ο κ. Μπους δεν ήθελε να διαθέσει πολύ χρόνο για την επίλυση του προβλήματος και ούτε φαινόταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέοντας την προεδρία του με τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και οι διπλωματικές του ικανότητες θα τεθούν σε δοκιμασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 14:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Εβιάν
 

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας συναντήθηκαν στο Εβιάν για πρώτη φορά μετά από τον πόλεμο

Οι ηγέτες του ομίλου των οκτώ πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη ολοκλήρωσαν τη Σύνοδό τους στην πόλη Εβιάν της Γαλλίας με την υπογραφή διακήρυξης που αναφέρεται στο στόχο «ενός σταθερού και δημοκρατικού Ιράκ».

Όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση αναλήφθηκε χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν παράνομη υπενθυμίζοντας τις διαφωνίες που είχε εκφράσει η χώρα του και άλλα κράτη στην απόφαση για πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε άλλες διακηρύξεις τους, οι ηγέτες αναφέρονται σε θέματα όπως είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οικονομία και η υγεία.

Προειδοποιήσεις

Οι οκτώ ηγέτες προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα αλλά και το Ιράν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι οκτώ ηγέτες καταδίκασαν την τρομοκρατία την οποία χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη και επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεργασθούν έως την τελική της εξάρθρωση.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, το ανακοινωθέν των οκτώ καλεί για την θέσπιση πιο δεσμευτικών κανονισμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχουν στόχο την διεύρυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα αυτού μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 12:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ελεύθερη πτώση του δολαρίου
 


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να στηρίξει το δολάριο που τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνει κάθετη πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές, εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

«Θα ενισχύσουμε το δολάριο που τον τον τελευταίο καιρό ακολουθεί πτωτική πορεία. Θα στηρίξουμε το εθνικό μας νόμισμα όπως το έχουν κάνει όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε πιστοί στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου», υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Ροσίγια ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με αυτή του την δήλωση ο Τζορτζ Μπους ξεκαθάρισε το κάπως «θολό» τοπίο σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κυβέρνησής του.

Ωστόσο η εν λόγω επισήμανση του κ. Μπους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ πριν δέκα ημέρες βάσει της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί πως η ελεύθερη πτώση του δολαρίου είναι συνειδητή επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πολλοί Ευρωπαίοι οικονομικοί αναλυτές, θεωρούν ότι η ελεύθερη πτώση του δολαρίου ήταν μια εσκεμμένη πολιτική επιλογή της Ουάσινκτον που στόχευε κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, λένε οι ίδιοι κύκλοι, θεώρησε ότι το φθηνό δολάριο θα οδηγούσε σε αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ εισάγουν πολλαπλάσια προϊόντα από αυτά που εξάγουν κι επομένως το φθηνό δολάριο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να επηρρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ανησυχία του Τζορτζ Μπους για την συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου ενισχύεται και από την διάψευση των προσδοκιών της Ουάσινκτον ότι με τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε σε ανοδική τροχιά.

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ και ειδικά τους Ευρωπαίους, ο Τζορτζ Μπους τους κάλεσε να λάβουν μέτρα για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρώτη απάντηση πιστεύεται ότι θα έλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Είναι μια κίνηση από πλευράς Ευρώπης στόχος της οποίας είναι να άρει ένα σημαντικό μέρος των πιέσεων που δέχεται το δολάριο.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
 

Ταλαιπωρία και σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό της Ρώμης, επιφέρει η απεργία στη Γαλλία

Τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Γαλλία και την Αυστρία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις των κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα των δυο χωρών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Γαλλία μεταδίδει ότι η διαμάχη κυβέρνησης-συνδικάτων εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Αυστρία όπου οι απεργίες που πραγματοποιούνται θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 χρόνων.

Προβλήματα

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις καθώς παράλληλα με τους Γάλλους συναδέλφους τους απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία.

Το ιπτάμενο προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών Αλιτάλια ετοιμάζει τετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού.

Στη Γαλλία, αργά τη Δευτέρα έξι συνδικάτα των υπαλλήλων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αλλά το πρώτο συνδικάτο της Γαλλίας CGT υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 11:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα Γερουσίας για τα όπλα του Ιράκ
 

Η Γερουσία αναλαμβάνει να εξετάσει τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ

Η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να εξετάσει ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πίεση που δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση για να εξηγήσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της, πριν από τον πόλεμο, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, που ανακοίνωσε την διενέργεια των ερευνών, είπε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών, που οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν στην αμερικανική κυβέρνηση, αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Γουόρνερ πρόσθεσε ότι η CIA υποσχέθηκε να συνεργασθεί στη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα αναλύσεων που έκαναν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Νέα έκθεση Μπλιξ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ κατέθεσε την θεωρούμενη ως τελευταία έκθεσή του για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεσή του, ο κ. Μπλιξ γράφει ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, όμως προσθέτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Αν και ο Χανς Μπλιξ αποχωρεί από την θέση του στο τέλος Ιουνίου, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας υπόσχεται συνέχιση των απεργιών

Τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Γαλλία και την Αυστρία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις τω κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα των δυο χωρών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Γαλλία μεταδίδει ότι η διαμάχη κυβέρνησης-συνδικάτων εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Αυστρία όπου οι απεργίες που πραγματοποιούνται θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 χρόνων.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις καθώς παράλληλα με τους Γάλλους συναδέλφους τους απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία.

Το ιπτάμενο προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών Αλιτάλια ετοιμάζει τετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού.

Στη Γαλλία, αργά τη Δευτέρα έξι συνδικάτα των υπαλλήλων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αλλά το πρώτο συνδικάτο της Γαλλίας CGT υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη δοκιμασία Μπους στη Μέση Ανατολή
 

Ο αμερικανός προέδρου Τζορτζ Μπους (αριστερά) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Μέση Ανατολή για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.

Ο κ. Μπους στις συναντήσεις που έχει την Τρίτη και την Τετάρτη προσπαθεί να αποσπάσει την υποστήριξη των Αράβων ηγετών για ο ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Την Τρίτη ο κ. Μπους συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της χώρας αυτής Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και με άλλους ηγέτες Αραβικών χωρών από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Σύνοδος Κορυφής

Την Τετάρτη ο κ. Μπους, μαζί με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα πραγματοποιήσουν κρίσιμες συνομιλίες στην Ιορδανία σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βίας στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι «μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος», εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Διπλωματική δοκιμασία

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζοτζ Μπους εμπλέκεται τόσο άμεσα στο Μεσανατολικό.

Στην αρχή της προεδρίας του ο κ. Μπους δεν ήθελε να διαθέσει πολύ χρόνο για την επίλυση του προβλήματος και ούτε φαινόταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέοντας την προεδρία του με τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και οι διπλωματικές του ικανότητες θα τεθούν σε δοκιμασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 11:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ
 

Η Γερουσία αναλαμβάνει να εξετάσει τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ

Η Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξετάσει ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση Μπους την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης .

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Μπους για να εξηγήσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της, πριν από τον πόλεμο, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, που ανακοίνωσε την διενέργεια των ερευνών, είπε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών που οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν στην αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ο κ. Γουόρεν πρόσθεσε ότι η CIA υποσχέθηκε να συνεργασθεί στη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα αναλύσεων που έκαναν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

"Δεν επρόκειτο για στοιχεία που τα επινόησα", υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

Νέα έκθεση Μπλιξ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε μάλλον την τελευταία του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην έκθεση του ο κύριος Μπλιξ γράφει ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Προσθέτει όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Αν και ο κύριος Μπλιξ αποχωρεί από την θέση στο τέλος Ιουνίου, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 08:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες για κακομεταχείριση
 

Η αλλαγή στις συνθήκες κράτησης των ΗΠΑ συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου

Δριμεία κριτική κατά των συνθηκών κράτησης αλλοδαπών στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ασκεί έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 750 άνθρωποι εκ των οποίων ορισμένοι κρατούνταν για εβδομάδες από τις αμερικανικές αρχές χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική έρευνα που να συνδέει τους συλληφθέντες με την τρομοκρατία.

Η έκθεση κάνει λόγο για αδικαιολόγητα αυστηρές συνθήκες κράτησης και για λεκτική και σωματική κακοποίηση των κρατουμένων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι οι παρατηρήσεις της έκθεσης ήδη επεξεργάζονται αλλά διευκρίνισε ότι δεν βλέπει το λόγο να απολογηθεί «επειδή προσπαθεί με κάθε νόμιμο μέσο να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό».


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 08:09 ('Ωρα Λονδίνου)
ΝΑΤΟική σύνοδος στην Μαδρίτη
 

Ο νέος ρόλος της Συμμαχίας στο επίκεντρο της συνόδου

Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στην Μαδρίτη σε μια προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές που άφησε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Όπως μεταδίδει ο αμυντικός συντάκτης του BBC η ΝΑΤΟική σύνοδος θα επικεντρωθεί στον ρόλο που θα παίξει η Συμμαχία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν τα σχέδια για την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της διοίκησης των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και θα πάρουν μέτρα για να υποστηρίξουν την Πολωνική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ.

Τα 19 κράτη-μέλη αποφάσισαν ήδη να βοηθήσουν την Πολωνία να συγκροτήσει μια δύναμη 7 χιλιάδων στρατιωτών που θα μεταβεί στο Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο. Παράλληλα θα προσφέρει βοήθεια σε θέματα στρατιωτικής υποδομής, πληροφοριών και επικοινωνιών καθώς και μεταγωγικά αεροσκάφη.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την ΝΑΤΟική απόφαση να αναλάβει την διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν τον ερχόμενο Αύγουστο – πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση της Συμμαχίας εκτός Ευρώπης και Βορείου Αμερικής.

ΝΑΤΟικοί επίσημοι λένε ότι οι δυο αυτές πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι η Ατλαντική Συμμαχία υλοποιεί τις υποσχέσεις της ότι ξεφεύγει από τα γεωγραφικά της σύνορα, ότι «βγαίνει από το κουβούκλιο της» για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 07:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ
 

Η Γερουσία αναλαμβάνει να εξετάσει τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ

Η Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξετάσει ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση Μπους την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης .

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Μπους για να εξηγήσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της, πριν από τον πόλεμο, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, που ανακοίνωσε την διενέργεια των ερευνών, είπε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών που οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν στην αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ο κ. Γουόρεν πρόσθεσε ότι η CIA υποσχέθηκε να συνεργασθεί στη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα αναλύσεων που έκαναν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

"Δεν επρόκειτο για στοιχεία που τα επινόησα", υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

Νέα έκθεση Μπλιξ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε μάλλον την τελευταία του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην έκθεση του ο κύριος Μπλιξ γράφει ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Προσθέτει όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Αν και ο κύριος Μπλιξ αποχωρεί από την θέση στο τέλος Ιουνίου, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 06:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πεπεισμένος» για την πρόοδο
 

Δοκιμάζεται η διπλωματική ικανότητα του κυρίου Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αφίχθη στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες ηγέτες.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Εβιάν της Γαλλίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου για το μεσανατολικό, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διευκρίνισε ότι «κατανοεί τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την Τετάρτη στην Ιορδανία ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μάζεν.

Διπλωματική δοκιμασία

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζοτζ Μπους εμπλέκεται τόσο άμεσα στο Μεσανατολικό.

Στην αρχή της προεδρίας του ο κ. Μπους δεν ήθελε να διαθέσει πολύ χρόνο για την επίλυση του προβλήματος και ούτε φαινόταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του στις ΗΠΑ συνδέοντας την προεδρία του με τις προσπάθειες για ένα διακανονισμό του ζητήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και οι διπλωματικές του ικανότητες θα τεθούν σε δοκιμασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον

Σχέδια Σαρόν

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σκοπεύει να ανακοινώσει στη σύνοδο κορυφής της Άκαμπα την απομάκρυνση και κατεδάφιση κάποιων «ανεπιθύμητων» εβραϊκών οικισμών.

Ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους Παλαιστίνιους πριν από τη σύνοδο κορυφής το Ισραήλ απελευθέρωσε ανώτατο αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Ταβσίρ Χαλίντ συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές πριν από έξι μήνες και κρατείτο σε φυλακές κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι ελεύθερος», δήλωσε ο Παλαιστίνιος και αμέσως πρόσθεσε, «είμαι οργισμένος από την μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές. Η σύλληψη είχε πολιτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την απελευθέρωση Ταβσίρ Χαλίντ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σαρόν την περασμένη Πέμπτη.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Αυστρία
 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας υπόσχεται συνέχιση των απεργιών

Τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα στην Γαλλία και την Αυστρία απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις τω κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό σύστημα των δυο χωρών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Γαλλία μεταδίδει ότι η διαμάχη κυβέρνησης-συνδικάτων εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Αυστρία όπου οι απεργίες που πραγματοποιούνται θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 50 χρόνων.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις καθώς παράλληλα με τους Γάλλους συναδέλφους τους απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία.

Το ιπτάμενο προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών Αλιτάλια ετοιμάζει τετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού.

Στη Γαλλία, αργά τη Δευτέρα έξι συνδικάτα των υπαλλήλων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αλλά το πρώτο συνδικάτο της Γαλλίας CGT υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Μέση Ανατολή ο Μπους για 'οδικό χάρτη'
 

Η πρώτη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Μέση Ανατολή για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία πριν δυόμισι χρόνια.

Ο κύριος Μπους στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες δυο μέρες θα προσπαθήσει να αποσπάσει την υποστήριξη των Αράβων ηγετών για ο ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή – γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Σήμερα –Τρίτη- ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Μπαχρέιν.

Την Τετάρτη, ο κύριος Μπους μαζί με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπου Μάζεν, θα συναντήσουν στην Ιορδανία τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία κατάφερε και απέκλεισε τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από τις συναντήσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι η συνάντηση με τον Αμπού Μάζεν θα ενισχύσει την αξιοπιστία και το κύρος του νέου πρωθυπουργού των Παλαιστινίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την προώθηση του οδικού χάρτη καθώς πιστεύουν ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί έχουν κουρασθεί μετά από δυο χρόνια βίας.

Παράλληλα όμως ο κύριος Μπους προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες. Αν και επιμένει ότι «μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος» εν τούτοις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Διπλωματική δοκιμασία

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζοτζ Μπους εμπλέκεται τόσο άμεσα στο Μεσανατολικό.

Στην αρχή της προεδρίας του ο κ. Μπους δεν ήθελε να διαθέσει πολύ χρόνο για την επίλυση του προβλήματος και ούτε φαινόταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του στις ΗΠΑ συνδέοντας την προεδρία του με τις προσπάθειες για ένα διακανονισμό του ζητήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και οι διπλωματικές του ικανότητες θα τεθούν σε δοκιμασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 02:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για Ιράκ
 


Ο βρετανικός τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στην διαμάχη για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

«Βολές κατά Μπους και Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής» ο τίτλος της Daily Telegraph.

Η εφημερίδα γράφει ότι εντείνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να διατάξει την σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τον ρόλο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα τώρα –γράφει η εφημερίδα – που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να συστήσει την δική του επιτροπή.

Η Guardian αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωναν μυστικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ λίγες μέρες πριν τον πόλεμο.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οι ενημερώσεις αυτές γίνονταν από ανώτατα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε μικρές ομάδες 4-5 υπουργών.

Η Guardian σχολιάζει στο κύριο άρθρο της ότι η βρετανική κυβέρνηση σε αντίθεση με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας – συμμάχους στον πόλεμο κατά του Ιράκ – αρνείται να επιτρέψει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η Guardian σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να συσταθεί μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή που θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όποια έγγραφα και όποιους μάρτυρες επιθυμεί.

Η Independent φιλοξενεί άρθρο του Τσαρλς Κέννεντι, αρχηγού του κόμματος Φιλελευθέρων. Στο άρθρο του ο κύριος Κέννεντι ζητά με την σειρά του την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Πρόκειται περί ιδιαίτερα σοβαρού πολιτικού προβλήματος εάν αποδειχθεί ότι το κοινοβούλιο παραπλανήθηκε για την σοβαρότητα και την αμεσότητα της απειλής από το Ιράκ» γράφει ο αρχηγός των Φιλελεύθερων.

Κυρώσεις σε υπέρβαρους και καπνιστές

Άσχημα νέα για τους υπέρβαρους και τους καπνιστές έχουν σήμερα στο πρωτοσέλιδο τους οι Times που αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να τους αναγκάζει να υπογράφουν συμβόλαια στα οποία θα δίνουν την υπόσχεση ότι θα αδυνατίσουν ή θα κόψουν το κάπνισμα πριν υποβληθούν σε θεραπευτικές αγωγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης – γράφουν οι Times – όσοι δεν τηρήσουν το συμβόλαιο θα κληθούν να πληρώσουν για την θεραπευτική τους αγωγή.


Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 05:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα Κογκρέσου για τα όπλα του Ιράκ
 

Η Γερουσία αναλαμβάνει να εξετάσει τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ

Η Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξετάσει ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση Μπους την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης .

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Μπους για να εξηγήσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς της, πριν από τον πόλεμο, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, που ανακοίνωσε την διενέργεια των ερευνών, είπε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών που οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν στην αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ο κ. Γουόρεν πρόσθεσε ότι η CIA υποσχέθηκε να συνεργασθεί στη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα αναλύσεων που έκαναν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

"Δεν επρόκειτο για στοιχεία που τα επινόησα", υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

Νέα έκθεση Μπλιξ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε μάλλον την τελευταία του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην έκθεση του ο κύριος Μπλιξ γράφει ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Προσθέτει όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Αν και ο κύριος Μπλιξ αποχωρεί από την θέση στο τέλος Ιουνίου, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει το έργο των επιθεωρητών στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.