Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-01

  1. Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
  2. Παλαιστινιακές βολές κατά του Ισραήλ
  3. Νέα σφαγή στη ΛΔ του Κογκό
  4. Μπλερ: «Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής»
  5. Παράδοση όπλων στη Βαγδάτη
  6. Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
  7. Παλαιστινιακές βολές κατά του Ισραήλ
  8. Σκληρά μέτρα για την άτυπη πνευμονία
  9. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εβιάν
  10. Γεμίζει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών
  11. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εβιάν
  12. Επαναπροσέγγιση Μπους και Πούτιν

Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 02:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
 

Ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ηγέτες του ομίλου

Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν την Κυριακή, πρώτη ημέρα έναρξης της συνόδου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Τα επεισόδια σημέιώθηκαν σε πόλεις κοντά στο θέρετρο Εβιάν της Γαλλίας όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.


Οι περισσότεροι διαδηλωτές επιθυμούν ειρηνική ένδειξη διαμαρτυρίας
Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές τηρούν ζώνη αποκλεισμού 15 χιλιομέτρων γύρω από το γαλλικό θέρετρο.

Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους αντιπροσώπους του ομίλου των οκτώ να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελβετία και να φθάσουν στο Εβιάν.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έφθαναν στο Εβιάν οι ηγέτες του ομίλου, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν ασχολείται με το θέμα της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κατά τη διάσκεψη, η διπλωματική διένεξη που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα.

Συναντήσεις

Στο Εβιάν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Ο κ.Σιράκ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές απόψεων πλέκοντας το εγκώμιο του κ.Μπους για την απόφαση του να ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα κατά της ασθένειας του Aids στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, η επίσημη θέση της Γαλλίας παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες που άφησαν να διαρρεύσουν στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία όφειλαν να σεβασθούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συγχωρέσουν τη Γαλλία και τη Γερμανία για «τη διπλωματική τακτική» που ακολούθησαν προκειμένου να μην εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα ο πρόεδρος Μπους αποκατέστησε φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος επίσης είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίς την Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις χώρες αυτές.

Κατά τη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έχει προσκαλέσει 12 χώρες από την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τον αραβικό κόσμο για συνομιλίες σε θέματα ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του ομίλου των οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τον όμιλο αποτελούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.

Επεισόδια Σαββάτου

Ωστόσο, την Κυριακή δεν σημειώθηκαν επεισόδια όπως εκείνα του Σαββάτου στη Γενεύη, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λοζάννη όπου διαδηλωτές που φορούσαν μαύρες μάσκες επετέθηκαν σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν μέλη αντιπροσωπειών.

Στη Γαλλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην πόλη Ανμάς, για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να φθάσουν στο Εβιάν.

Την Κυριακή, τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Λωζάνη, όταν διαδηλωτές με μαύρες μάσκες άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον ξενοδοχείου όπου διαμένουν ορισμένοι από τους αντιπροσώπους στη σύνοδο.

Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει περίπου 1.000 διαδηλωτές σε καταυλισμό έξω από την πόλη.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 02:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστινιακές βολές κατά του Ισραήλ
 

Οι έλεγχοι σε ορισμένα σημεία συνεχίζονται

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι σε ορισμένα σημεία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο αποκλεισμός άρθηκε το Σάββατο και ότι θα επιτρεπόταν σε περίπου 25.000 Παλαιστινίους με άδεια εργασίας να εισέρχονται στο Ισραήλ για να δουλέψουν.


Τα ισραηλινά ανακοινωθέντα γίνονται για δημόσια κατανάλωση
Γκασάν Κατίμπ, υπουργός Εργασίας Παλαιστινίων
Ωστόσο, οι κάτοικοι στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι εξίσου αυστηρά όσο παλιά στα σημεία ελέγχου και ότι μόνο 5.000 Παλαιστίνιοι μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Η παρουσία των Ισραηλινών στρατιωτών σε αρκετές περιοχές είναι έντονη, καθώς οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να επιβληθεί και πάλι αποκλεισμός εάν χρειασθεί.

Οι περιορισμοί είχαν αρχικώς επιβληθεί για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Συλλογική τιμωρία»

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του αποκλεισμού, χαρακτηρίζουν τα μέτρα «είδος συλλογικής τιμωρίας».

Η ισραηλινή ανακοίνωση για χαλάρωση των περιορισμών είχε θεωρηθεί ένδειξη καλής θελήσεως λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπους και των πρωθυπουργών των δύο πλευρών στην Ιορδανία.

Στην Ιορδανία αναμένεται να συζητηθεί το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς - γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Επρόκειτο για την πρώτη τους συνάντηση μετά την έγκριση του σχεδίου από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το ειρηνευτικό σχέδιο εξέφρασε παράλληλα και επιφυλάξεις ενώ έθεσε και ορισμένους όρους τους οποίους η Ουάσινγκτον είπε ότι θα εξετάσει.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σφαγή στη ΛΔ του Κογκό
 

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο αντίπαλες φατρίες υποχρέωσαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν νέες μαζικές δολοφονίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, που μαστίζεται από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου.


Εισέβαλαν σε νοσοκομείο και σκότωσαν όλα τα άτομα που βρήκαν εκεί
Στρατιωτικός διοικητής της Ουγκάντα, Μπαβούντε Κισανγκάνι
Στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της Ουγκάντα, οι οποίες αποχώρησαν τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο BBC ότι μαχητές από τη φυλή Λεντού σκότωσαν δεκάδες άτομα της φυλής Χεμά.

Ο διοικητής Μπαβούντε Κισανγκάνι, ο οποίος ανήκει επίσης στη φυλή Χεμά, δήλωσε ότι ο ίδιος μέτρησε 253 πτώματα, ανάμεσα στα οποία και 20 παιδιά.

Ανάμεσα στους δράστες ήταν και μία οργάνωση ανταρτών, αλλά και κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ηνωμένα Έθνη

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι προειδοποιήσαμε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση», δήλωσε ο διοικητής της Ουγκάντα.

Η διένεξη στη Μπούνια
-Περισσότεροι από 400 νεκροί το Μάιο
-50.000 άτομα έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια
-Στη διένεξη συμμετέχουν και ξένες δυνάμεις
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε το πράσινο φως στη διεθνή αποστολή, η οποία θα αναλάβει να αποκαταστήσει την τάξη υπό τη διοίκηση της Γαλλίας.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης πρόκειται να μεταβούν στην Μπούνια, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άτομα μέσα στον τελευταίο μήνα.

Στην Μπούνια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν μηνύματα, λέγοντας ότι η ζωή των πολιτών απειλείται.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής»
 

Πεπεισμένος εμφανίζεται ο Τόνι Μπλερ για το οπλοστάσιο του Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό κανάλι της Βρετανίας ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για το οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News τόνισε όμως ότι οι αποδείξεις αυτές δεν έχουν ακόμη δοθεί στο φως της δημοσιότητας.


Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Θα τις καταγράψουμε πρώτα όλες και μετά θα τις παρουσιάσουμε. Πρέπει να έχετε υπομονή
Τόνι Μπλερ
Την ίδια στιγμή πάντως, η Κλερ Σορτ, η οποία παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπλερ, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ, ότι ο Τόνι Μπλερ εξαπάτησε τους πολίτες της χώρας για τους πραγματικούς λόγους του πολέμου.

Ανάμεσα σε αυτούς που αμφισβητούν τον Τόνι Μπλερ είναι και πολλοί βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι διατείνονται ότι τόσο καιρό μετά τον πόλεμο δεν έχουν εντοπισθεί βιολογικά ή χημικά όπλα στο Ιράκ.

Ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ επιμένει ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Υπομονή»

«Γνωρίζω πολλές από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις συνεντεύξεις με πολλούς επιστήμονες. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Θα τις καταγράψουμε πρώτα όλες και μετά θα τις παρουσιάσουμε. Πρέπει να έχετε υπομονή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή όμως, η Κλερ Σορτ επισημαίνει ότι έχει διαβάσει όλες τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ και δεν διέθεταν τίποτα για τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις δηλώσεις της κ. Σορτ.

«Λυπάμαι που η κ. Σορτ έχει καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά πρέπει να πω ότι κάνει λάθος γιατί σε αυτές τις αναφορές υπάρχουν στοιχεία εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν σε κάθε σελίδα», υπογράμμισε ο Τζακ Στρο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς εφημερίδας ότι τόσο ο κ. Στρο όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν πρόσφατα αμφιβολίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 21:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράδοση όπλων στη Βαγδάτη
 

Σε ορισμένους χώρους δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα όπλο

Χώροι παράδοσης όπλων έχουν ανοίξει σήμερα στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, στο πλαίσιο της αμνηστείας που έχει κηρύξει η αμερικανική διοίκηση με σκοπό να αποκατασταθεί η τάξη.


Εάν χρειασθώ προστασία, θα πάω να αγοράσω ένα όπλο
Αμπάς Χουσεϊν, κάτοικος της Βαγδάτης
Ωστόσο, οι περισσότεροι Ιρακινοί δείχνουν απροθυμία, ενώ σε πολλούς χώρους δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα όπλο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι τα θέματα ασφάλειας και πολιτικής αστάθειας κάνουν πολλούς να μη θέλουν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Νέοι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες θα κατασχεθούν όλα τα οπλα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αμερικανικής διοίκησης.

Όπλα στο σπίτι

Ωστόσο, θα επιτραπεί στους κατοίκους της πόλης να έχουν στο σπίτι τους όπλα μικρού διαμετρήματος για αυτοπροστασία.

Παρ' όλα αυτά θα χρειάζονται άδεια για να μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους έξω από το σπίτι τους. Όλα τα υπόλοιπα όπλα πρέπει να παραδοθούν στις αρχές.

Πολλοί Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι τα συμμαχικά στρατεύματα δεν μπορούν να τους προστατεύσουν.

Η πόλη διέρχεται από περίοδο μεγάλης αναταραχής και εγκληματικότητας και πολλοί Ιρακινοί πιστεύουν ότι η κατοχή ενός όπλου είναι ο μόνος τρόπος αυτοπροστασίας.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
 

Ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ηγέτες του ομίλου

Συμπλοκές ανάμεσα σε αντικαπιταλιστές διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν χώρα την Κυριακή, πρώτη ημέρα έναρξης της συνόδου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.


Οι περισσότεροι διαδηλωτές επιθυμούν ειρηνική ένδειξη διαμαρτυρίας
Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές τηρούν ζώνη αποκλεισμού 15 χιλιομέτρων γύρω από το χώρο που λαμβάνει χώρα η διάσκεψη στο Εβιάν της Γαλλίας.

Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους αντιπροσώπους του ομίλου των οκτώ να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελβετία και να φθάσουν στο Εβιάν.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έφθαναν στο Εβιάν οι ηγέτες του ομίλου, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν ασχολείται με το θέμα της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επεισόδια Σαββάτου

Ωστόσο, την Κυριακή δεν σημειώθηκαν επεισόδια όπως εκείνα του Σαββάτου στη Γενεύη, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Στη Γαλλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην πόλη Ανμάς, για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να φθάσουν στο Εβιάν.

Την Κυριακή, τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Λωζάνη, όταν διαδηλωτές με μαύρες μάσκες άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον ξενοδοχείου όπου διαμένουν ορισμένοι από τους αντιπροσώπους στη σύνοδο.

Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει περίπου 1.000 διαδηλωτές σε καταυλισμό έξω από την πόλη.

Κατά τη διάσκεψη, το θέμα του ρήγματος που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα.

Συναντήσεις

Στο Εβιάν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο, η επίσημη θέση της Γαλλίας παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες που άφησαν να διαρρεύσουν στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία όφειλαν να σεβασθούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

Κατά τη διάσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έχει προσκαλέσει 12 χώρες από την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τον αραβικό κόσμο για συνομιλίες σε θέματα ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του ομίλου των οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τον όμιλο αποτελούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Παλαιστινιακές βολές κατά του Ισραήλ
 

Οι έλεγχοι σε ορισμένα σημεία συνεχίζονται

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι σε ορισμένα σημεία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο αποκλεισμός άρθηκε το Σάββατο και ότι θα επιτρεπόταν σε περίπου 25.000 Παλαιστινίους με άδεια εργασίας να εισέρχονται στο Ισραήλ για να δουλέψουν.


Τα ισραηλινά ανακοινωθέντα γίνονται για δημόσια κατανάλωση
Γκασάν Κατίμπ, υπουργός Εργασίας Παλαιστινίων
Ωστόσο, οι κάτοικοι στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι εξίσου αυστηρά όσο παλιά στα σημεία ελέγχου και ότι μόνο 5.000 Παλαιστίνιοι μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Η παρουσία των Ισραηλινών στρατιωτών σε αρκετές περιοχές είναι έντονη, καθώς οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να επιβληθεί και πάλι αποκλεισμός εάν χρειασθεί.

Οι περιορισμοί είχαν αρχικώς επιβληθεί για να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

«Συλλογική τιμωρία»

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του αποκλεισμού, χαρακτηρίζουν τα μέτρα «είδος συλλογικής τιμωρίας».

Η ισραηλινή ανακοίνωση για χαλάρωση των περιορισμών είχε θεωρηθεί ένδειξη καλής θελήσεως λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπους και των πρωθυπουργών των δύο πλευρών στην Ιορδανία.

Στην Ιορδανία αναμένεται να συζητηθεί το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς - γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Επρόκειτο για την πρώτη τους συνάντηση μετά την έγκριση του σχεδίου από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρά μέτρα για την άτυπη πνευμονία
 

Αυστηρότατα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού

Ο υπουργός Υγείας του Καναδά, Τόνι Κλέμεντ, προειδοποίησε ότι ορισμένοι μπορεί «να δεθούν με αλυσίδες στα κρεβάτια τους» εάν παραβιάσουν τους κανόνες καραντίνας για την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο.


Πιστεύω ότι δεν θα αρέσει σε πολλούς αυτό, αλλά, εάν χρειασθεί, θα τους δέσουμε με αλυσίδες στα κρεβάτια τους
Τόνι Κλέμεντ, υπουργός Υγείας του Καναδά
Οι αρχές στο Τορόντο διερευνούν πέντε θανάτους που συνδέονται με την άτυπη πνευμονία και εκφράζουν ανησυχίες ότι η εξάπλωση της ασθένειας μπορεί να είναι πιο μεγάλη από ό,τι αρχικά επιστεύετο.

Οι πέντε θάνατοι την περασμένη εβδομάδα έλαβαν χώρα σε περιοχή που επιστεύετο ότι δεν είχε επηρεασθεί από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Ο υπουργός Υγείας του Καναδά δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν τεθεί σε καραντίνα δεν έχουν εφαρμόσει τους κανόνες για δεκαήμερη απομόνωση.

Βελτίωση στην Κίνα

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν νέοι θάνατοι και ότι σημειώθηκαν μόνο δύο νέα κρούσματα.

Αριθμός θανάτων
Κίνα: 332
Χονγκ Κονγκ: 281
Ταϊβάν: 81
Σιγκαπούρη: 31
Καναδάς: 30
Πηγή: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας
Πρόκειται για το μικρότερο ημερήσιο ποσοστό θανάτων και κρουσμάτων στην Κίνα από τότε που αρχές της χώρας έλαβαν αυστηρά μέτρα.

Ο αριθμός των νεκρών από άτυπη πνευμονία στην Κίνα ανέρχεται σε 332 άτομα, ενώ έχουν παρουσιασθεί περισσότερα από 5.000 κρούσματα.

Οι αρχές του Χονγκ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσανότι τρία ακόμη άτομα πέθαναν την Κυριακή, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 281 άτομα.

Στην Ταϊβάν, εντοπίσθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, ενώ οι αρχές διανέμουν δωρεάν σε όλους τους πολίτες θερμόμετρα.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εβιάν
 

Ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ηγέτες των Οκτώ

Εκατοντάδες αντικαπιταλιστές διαδηλωτές απέκλεισαν ένα δρόμο που οδηγεί στο θέρετρο Εβιάν, της ανατολικής Γαλλίας, όπου αρχίζει η σύνοδος κορυφής των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών -του Ομίλου των Οκτώ.

Χιλιάδες Γάλλοι και Ελβετοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επεισόδια παρόμοια με εκείνα που σημειώθηκαν το Σάββατο, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Καταστήματα πυρπολήθηκαν και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Ανεμάς, κοντά στο Εβιάν.

Οι περισσότεροι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ μένουν γύρω από το Εβιάν, αλλά ορισμένοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι που είναι προσκεκλημένοι της συνόδου, καθώς και ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, θα μείνουν στη Λοζάννη της Ελβετίας.

Οι διαδηλωτές λένε ότι προετοιμάζουν σειρά από ειρηνικές πορείας και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής.

Οι ηγέτες 12 αναδυομένων κρατών πρόκειται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στον Όμιλο των Οκτώ μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Γεμίζει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών
 

Τα νερά έχουν αρχίσει να υψώνονται στο φράγμα

Κινέζοι επίσημοι άρχισαν να κλείνουν τους υδατοφράκτες στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για το κολοσσιαίο αυτό έργο.

Το νερό του ποταμού Γιανγκτζί που θα παγιδευτεί στην περιοχή της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους άνω των 600 χιλιομέτρων.

Όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας, ολόκληρες πόλεις θα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Γιανγκτζί.

Η κινεζική ηγεσία χαρακτηρίζει το φράγμα θρίαμβο της τεχνολογίας και λέει ότι θα σημάνει το τέλος των καταστροφικών πλημμύρων κατά μήκος του Γιανγκτζί και θα ηλεκτροδοτήσει την διψασμένη κινεζική οικονομία.
Οι επικριτές του φράγματος είναι πολλοί. Οι οικολόγοι προειδοποιούν για σοβαρή καταστροφή στο οικοσύστημα.

Μηχανικοί εκφράζουν ανησυχίες για την ποιότητα κατασκευής του φράγματος μετά από πληροφορίες ότι έχουν ξανανοίξει ορισμένες ρωγμές που είχαν επισκευαστεί, ενώ όλο το έργο εμπλέκεται σε καταγγελλόμενες υποθέσεις διαφθοράς.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Εβιάν
 

Ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ηγέτες των Οκτώ

Εκατοντάδες αντικαπιταλιστές διαδηλωτές απέκλεισαν ένα δρόμο που οδηγεί στο θέρετρο Εβιάν, της ανατολικής Γαλλίας, όπου αρχίζει η σύνοδος κορυφής των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών -του Ομίλου των Οκτώ.

Χιλιάδες Γάλλοι και Ελβετοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επεισόδια παρόμοια με εκείνα που σημειώθηκαν το Σάββατο, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Καταστήματα πυρπολήθηκαν και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Ανεμάς, κοντά στο Εβιάν.
Οι περισσότεροι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ μένουν γύρω από το Εβιάν, αλλά ορισμένοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι που είναι προσκεκλημένοι της συνόδου, καθώς και ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, θα μείνουν στη Λοζάννη της Ελβετίας.
Οι διαδηλωτές λένε ότι προετοιμάζουν σειρά από ειρηνικές πορείας και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής.

Οι ηγέτες 12 αναδυομένων κρατών πρόκειται να παραστούν στη σύνοδο κορυφής, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κάλεσε τους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δώσει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στον Όμιλο των Οκτώ μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.


Κυριακή 01 Ιουνίου 2003 - 08:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαναπροσέγγιση Μπους και Πούτιν
 

Μπους και Πούτιν ξεπερνούν τις διαφορές τους σχετικά με το Ιράκ

Σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι διαταραγμένες σχέσεις λόγω των διαφωνιών στον πόλεμο του Ιράκ, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχαν ανεπίσημη συνάντηση στην Πετρούπολη της Ρωσίας.

Οι συνομιλίες τους διήρκεσαν πάνω από μια ώρα και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν έγγραφα που κυρώνουν προηγούμενη συμφωνία τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατηγική της συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το καλό του κόσμου.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, φίλο και είπε ότι η συνθήκη που είχαν κυρώσει θα μειώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων ο πρόεδρος Μπους είπε ότι κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο χρόνο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.