Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-31

  1. Ο Μπους καλεί σε ενότητα κατά της τρομοκρατίας
  2. Όμιλος των οκτώ και δακρυγόνα
  3. Υπό κράτηση και πάλι η Σου Κι
  4. Σύλληψη υπόπτου από το FBI
  5. Ο Μπους καλεί σε ενότητα κατά της τρομοκρατίας
  6. Πούτιν: «Όχι σε νέα τείχη στην Ευρώπη»
  7. Αναζητώντας απεγνωσμένα τα όπλα

Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους καλεί σε ενότητα κατά της τρομοκρατίας
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έφθασε στη Ρωσία, για την πρώτη του συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τον πόλεμο του Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους έφθασε στην Πετρούπολη από την Πολωνία, όπου απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής.


Δεν είναι εποχές αυτές για διχασμούς και αντιπαραθέσεις στο συνασπισμό που υπεραμύνεται της ελευθερίας
Τζορτζ Μπους
Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος Πούτιν παραχώρησε ανεπίσημο δείπνο για τον πρόεδρο Μπους και τους υπόλοιπους ηγέτες, έπειτα από τους εορτασμούς για τα 300 χρόνια της Πετρούπολης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Τζορτζ Μπους συνομίλησε και με έναν άλλο ηγέτη του αντιπολεμικού μετώπου, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έφυγε από την Πετρούπολη λίγο πριν φθάσει εκεί ο πρόεδρος Μπους.

Οι δυό τους πάντως αναμένεται να συναντηθούν στο Εβιάν της Γαλλίας την Κυριακή, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Επίσκεψη στο ’ουσβιτς

Μιλώντας από την Κρακοβία της Πολωνίας, ο Τζορτζ Μπους, απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Πολωνίας στον πόλεμο του Περσικού.

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος μιας ενωμένης Ευρώπης και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς., όπου είπε ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσει τι έγινε εκεί.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι θάλαμοι αερίων του Χίτλερ υπενθυμίζουν στον κόσμο τη δύναμη του κακού και την ανάγκη να αντισταθεί ο κόσμος σε αυτό.

Οι ανταποκριτές λένε ότι στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να δημιουργήσει παραλληλισμούς ανάμεσα στις ιστορίες φρίκης του παρελθόντος και σε αυτές της διεθνούς τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν τώρα οι ΗΠΑ.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Όμιλος των οκτώ και δακρυγόνα
 

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες αντικαπιταλιστές διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ομίλου των οκτώ.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες εναντίον συνεδριακού κέντρου.

Οι συμπλοκές έλαβαν χώρα στην πόλη Ανμάς, η οποία βρίσκεται κοντά στη πόλη Εβιάν, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία, κοντά στη Γενεύη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εν όψει της διάσκεψης, η οποία αρχίζει την Κυριακή.

«Παθητική αντίσταση»

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαδηλωτές δεν διαπνέονται από ενιαία γραμμή και ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι διασπασμένοι διότι έχουν διαφορετικές απόψεις τόσο ιδεολογικά όσο και για τις μεθόδους που πρόκειται να ακολουθηθούν.

Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές πίσω στους καταυλισμούς όπου διαμένουν, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιήσαν τεχνικές «παθητικής αντίστασης», για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας και της Ελβετίας έχουν στήσει οδοφράγματα και στις δύο πλευρές των συνόρων για να σταματήσουν τη διέλευση των διαδηλωτών.

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες του ομίλου των οκτών πλέον ανεπτυγμένων χωρών διαμένουν κοντά στο Εβιάν.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό κράτηση και πάλι η Σου Κι
 

Το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας η ’ουνγκ Σαν Σου Κι βρισκόταν υπό κατ' οίκον περιορισμό

Υπό προσωρινή κράτηση βρίσκεται και πάλι η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, ’ουνγκ Σαν Σου Κι, ενώ η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έκλεισε και τα γραφεία του κόμματός της στη Ραγκούν.


Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι βρίσκεται προσωρινά υπό την προστασία των τοπικών αρχών
Στρατηγός Ταν Τουν
Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να συλλάβει την ηγέτη του κόμματος Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία έπειτα από τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα ανάμεσα σε οπαδούς της ηγεσίας της χώρας και μέλη του κόμματός της.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 50.

Μαζί με τη Σου Κι, οι αρχές της Βιρμανίας συνέλαβαν και τουλάχιστον 17 υψηλόβαθμα μέλη του κόμματός της.

Πριν από ένα χρόνο, η ’ουνγκ Σαν Σου Κι απελευθερώθηκε έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αναταραχές

Το γεγονός είχε ικανοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, διότι θεωρήθηκε ως βήμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων από το διδακτορικό καθεστώς της χώρας.

Ωστόσο, η ίδια άσκησε κριτική στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας για την απροθυμία του να προβεί σε πολιτικές διαβουλεύσεις, γεγονός που προκάλεσε και πάλι αναταραχές.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν δέκα μέλη του κόμματός της και καταδικάσθηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν διαδηλώσεις.

Το κόμμα της ’ουνγκ Σαν Σου Κι κέρδισε τις εκλογές του 1990, αλλά το στρατιωτικό καθεστώς - το οποίο διακυβερνά τη χώρα από το 1962 - αρνήθηκε να εκχωρήσει την εξουσία.

Το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας η ’ουνγκ Σαν Σου Κι βρισκόταν υπό κατ' οίκον περιορισμό.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 19:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη υπόπτου από το FBI
 

Η προκήρυξη για τον εντοπισμό του Έρικ Ρούντολφ

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον άνδρα που ήταν ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996.


Ο αμερικανικός λαός και κυρίως οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν πλέον να είναι πιο ήσυχοι
Τζον ’σκροφτ
Ο Έρικ Ρούντολφ, ο οποίος ήταν ένας από τους 10 πλέον καταζητούμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνελήφθη στη Βόρεια Καρολίνα το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Τζον ’σκροφτ.

Ο ίδιος καταδικάσθηκε ερήμην πριν από πέντε χρόνια μετά τη βομβιστική επίθεση που επέφερε το θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ατόμων.

Παράλληλα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τη βομβιστική επίθεση σε κλινική εκτρώσεων στην Αλαμπάμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και μία νοσοκόμα τραυματίσθηκε.

’στεγος

Ο ίδιος όμως αντιμετωπίζει κατηγορίες και για μία ακόμη βομβιστική επίθεση σε κλαμπ ομοφιλόφυλων και για μία άλλη σε ένα κτίριο της Ατλάντας.

Το FBI είχε προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε όσους διέθεταν πληροφορίες για τον 36χρονο Αμερικανό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του FBI, ο Έρικ Ρούντολφ ήταν τον τελευταίο καιρό άστεγος.

Για πολλούς μήνες μετά την επίθεση, οι αρχές πίστευαν ότι ένοχος μπορεί να ήταν ο φρουρός ασφαλείας που εντόπισε τον εκρηκτικό μηχανισμό και σήμανε συναγερμό.

Το γεγονός είχε καθυστερήσει τις έρευνες των αμερικανικών αρχών και του FBI.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους καλεί σε ενότητα κατά της τρομοκρατίας
 

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Πολωνούς για τη συνεργασία τους στον πόλεμο του Ιράκ

Μιλώντας στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Αυτός δεν είναι καιρός, είπε, για να εμφανιστούν διαφορές στον μεγάλο συνασπισμό που υπεραμύνεται της ελευθερίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Πολωνίας στον πόλεμο του Περσικού.

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος μιας ενωμένης Ευρώπης και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς., όπου είπε ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσει τι έγινε εκεί.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι θάλαμοι αερίων του Χίτλερ υπενθυμίζουν στον κόσμο τη δύναμη του κακού και την ανάγκη να αντισταθεί ο κόσμος σε αυτό.

Οι ανταποκριτές λένε ότι στόχος του αμερικανού προέδρου ήταν να δημιουργήσει παραλληλισμούς ανάμεσα στις ιστορίες φρίκης του παρελθόντος και σε αυτές της διεθνούς τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν τώρα οι ΗΠΑ.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν: «Όχι σε νέα τείχη στην Ευρώπη»
 

Ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχεται τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην Πετρούπολη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της.


οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτές οι χώρες, δεν θα πρέπει να καταστρέψουν δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες
Βλαντιμίρ Πούτιν
Σε ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια της Πετρούπολης, όπου έχουν συρρεύσει πλήθος ξένοι ηγέτες, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι αν δεν δοθεί δικαίωμα στους Ρώσους πολίτες να επισκέπτονται χωρίς βίζα τις χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, αυτοί θα αισθάνονται σαν να υπάρχει νέο τείχος που τους χωρίζει από την Ευρώπη.

«Πολλοί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται εδώ θα συμφωνούσαν πως οι χώρες τους έχουν μακρόχρονη συνεργασία με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό αυτή η συνεργασία συνδέεται με τις οικονομίες μας. Έτσι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτές οι χώρες, δεν θα πρέπει να καταστρέψουν τους δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες. Ιδιαίτερα εφόσον η διαδικασία ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπει και την αυτόματη ένταξή τους στη Συμφωνία Συνεργασίας Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, φαίνεται πως θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε εμείς ξεχωριστά με κάθε νέο μέλος της Κοινότητας» είπε ο ρώσος πρόεδρος.


Οι Ρώσοι ταξίδευαν ελεύθερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που τώρα ετοιμάζονται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρότασή του στήριξε αμέσως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων θεμάτων.


Σάββατο 31 Μαΐου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναζητώντας απεγνωσμένα τα όπλα
 

Αυξάνονται οι πιέσεις για να στοιχειοθετηθούν οι αμερικανοβρετανικές καταγγελίες που οδήγησαν στον πόλεμο

Το Πεντάγωνο εξήγγειλε σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, διεύρυνση των προσπαθειών για ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το υπουργείο ’μυνας των ΗΠΑ διόρισε μια ομάδα Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών για να διεξάγουν τις σχετικές έρευνες.

Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο αμερικανός στρατηγός Κιθ Ντέιτον ο οποίος δήλωσε πως οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν μάλλον στους χαμηλόβαθμους πιθανούς πληροφοριοδότες, όπως ιρακινοί φρουροί ή οδηγοί φορτηγών, παρά στα πρώην στελέχη της ανατραπείσας κυβέρνησης του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως πρόκειται για μια κατά τα φαινόμενα παραδοχή ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην κυβέρνησης που έχουν συλληφθεί δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής καμιά χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τα όπλα.

Αλλά ο στρατηγός Ντέιτον είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει τα στοιχεία που είδε από τις υπηρεσίες πληροφοριών, πριν τον πόλεμο.

Πολλά ερωτηματικά

Καθώς τα όπλα μαζικού ολέθρου που όπως ισχυρίζονταν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι διαθέτει η Βαγδάτη δεν έχουν βρεθεί, οι πιέσεις και αποκαλύψεις για τα στοιχεία που έδωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζονται.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) του Σαββάτου αναφέρει ότι σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που κυκλοφορεί στους κύκλους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Κόλιν Πάουελ και Τζακ Στρο σε κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν την ομιλία του αμερικανού υπουργού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την ποιότητα και πειστικότητα των στοιχείων που διέθεταν.

Με βάση αυτά τα έγγραφα όταν ο Τζακ Στρο εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Κόλιν Πάουελ αυτός είπε ότι βγήκε από τις συναντήσεις που είχε με τις υπηρεσίες πληροφοριών «θορυβημένος» διότι στην καλύτερη περίπτωση είχε «συμπαρομαρτούντα στοιχεία» και όχι αποδείξεις.

Ό αμερικανός υπουργός φέρεται να είπε στον βρετανό ομόλογο του πως ελπίζει, τα στοιχεία αυτά «να μη σκάσουν στα μούτρα τους» μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

Πιέσεις στον Μπλερ

Στο μεταξύ βρετανοί κυβερνητικοί παράγοντες και πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών αλληλοκατηγορούνται μέσω των σχετικά με αποκαλύψεις περί διόγκωσης βρετανικής έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών για την κατάσταση του οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, αναγκάστηκε να διαψεύσει πληροφορίες ανώτατου Βρετανού αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο είχε διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας να προσθέσουν ανακριβή στοιχεία στις εκθέσεις για το υποτιθέμενο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.