Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-26

  1. Σύνοδος για το Μεσανατολικό
  2. Το Τορόντο και πάλι στη λίστα
  3. Xάος στους γαλλικούς αιθέρες
  4. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί προειδοποιούν
  5. Δημοσιεύθηκε το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος
  6. «Ανασφαλής πόλη» η Βαγδάτη
  7. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  8. Αποτέλεσμα - γρίφος από ισπανικές κάλπες
  9. «Ανασφαλής πόλη» η Βαγδάτη
  10. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  11. Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή
  12. Αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία
  13. Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  14. Σχέδιο συντάγματος της ΕΕ
  15. Αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία
  16. Αργεντινή: «Πρώτα η παιδεία και η υγεία»
  17. Ισραήλ: «Ναι υπό όρους» στον οδικό χάρτη
  18. Αεροσκάφος συνετρίβη στην Τουρκία

Τρίτη 27 Μαΐου 2003 - 00:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος για το Μεσανατολικό
 

Mεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ για τον 'οδικό χάρτη'

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε τη Δευτέρα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα προεδρεύσει κατά πάσα πιθανότητα της συνόδου κορυφής για τη Μέση Ανατολή που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιορδανία.


Κάνει κακό στη χώρα μας το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια Παλαιστινίων τελούν υπό ισραηλινή κατοχή.
Αριέλ Σαρόν
Οι συνομιλίες των πρωθυπουργών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, εξήγησε ο κ. Σαλόμ, θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της νέας διεθνούς ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που είναι γνωστή με την επωνυμία "οδικός χάρτης για την ειρήνη".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, υπεραμύνθηκε της απόφασης του υπουργικού του συμβουλίου να εγκρίνει τον "οδικό χάρτη", παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από τοτς αντιπάλους του και μέλη του κόμματός του.

Ο κ. Σαρόν δήλωσε σε συνάντηση στελεχών του κόμματος Λικούντ πως κάνει κακό στο Ισραήλ το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια Παλαιστινίων τελούν υπό ισραηλινή κατοχή.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαρόν, ο οποίος υποστήριζε από παλιά ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους θ'αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο για το Ισραήλ, χρησιμοποιεί δημοσία τον όρο "κατοχή" για να χαρακτηρίσει την ισραηλινή παρουσία στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν όμως ρωτήθηκε να σχολιάσει το σημείο του νέου ειρηνευτικού σχεδίου που ζητεί το πάγωμα όλων των εβραϊκών οικισμών, ο κ. Σαρόν απάντησε πως δεν υπάρχει περιορισμός στην επέκτασή τους.

Στη Ραμάσλα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε πως θα χαιρέτιζε τις συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Μπους, Σαρόν και του Παλαιστινίου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστού και ως Αμπού Μάζεν.

Ο ίδιος ο κ. Αραφάτ είχε συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να συμβάλει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.



Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Τορόντο και πάλι στη λίστα
 

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν πως μπορεί ν'αυξηθούν τα κρούσματα του ιού

H καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επανέφερε το Τορόντο στον κατάλογο των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν έφτασε μέχρι του σημείου να εκδώσει οδηγία που να συνιστά στους ταξιδιώτες ν'αποφεύγουν τα ταξίδια στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά.

Ανώτερος αξιωματούχος του καναδικού υπουργείου Υγείας, ο Δρ Πολ Γκάλι, δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την γνωστοποίηση οκτώ νέων πιθανών κρουσμάτων της νόσου και 26 περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Όπως εξήγησε ο Δρ Γκάλι, οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με ταξιδιώτες, αλλά με κρούσματα που είχαν εκδηλωθεί σε νοσοκομεία.

Πάνω από 500 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τρία νοσοκομεία της πόλης τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν τεθεί σε καραντίνα.

πριν από 12 μέρες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποφάσισε να μην περιλαμβάνει πλέον το Τορόντο στον κατάλογο των περιοχών που είχαν πληγεί από τον ιό.

Ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα εκτός Ασίας στην οποία έχουν πεθάνει άνθρωποι από τον ιό της άτυπης πνευμονίας--27 άνθρωποι συνολικά.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 22:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Xάος στους γαλλικούς αιθέρες
 

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι 1 εκατομμύριο συμμετείχαν στην διαδήλωση της Κυριακής

Μπορεί ν'ακυρωθεί μέχρι και το 80% των πτήσεων από και προς τη Γαλλία την Τρίτη λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η Air France έχει δηλώσει πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν μόνο το 35% των πτήσεών της, ενώ η βρετανική British Airways και η ολλανδική KLM δηλώνουν πως αναγκάστηκαν να ματαιώσουν σχεδόν όλες τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.


Είναι αλήθεια πως γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά περισσότεροι Γάλλοι θα στραφούν κατά της κυβέρνησης εάν δεν έχει το θάρρος να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις.
Φρανσουά Φιγιόν, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων
Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις εντάσσονται στις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν αρχίσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες και η κυβέρνηση Ραφαρέν έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να καμφθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε τη Δευτέρα πως ο πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί και πως θα φέρει την Τετάρτη προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Οι προτάσεις της προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καθυστερήσουν την συνταξιοδότησή τους, εάν θέλουν να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν για ένατη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους και αναμένεται να υποστηρίξουν την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στο μετρό των Παρισίων πρόκειται ν'αρχίσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επ'αόριστον από τις 3 Ιουνίου.

Το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο της Γαλλίας έχει αποδεχθεί το νομοσχέδιο, το οποίο όμως απορρίπτουν δύο συνδικάτα με αριστερές διασυνδέσεις--η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας και η Δύναμη των Εργατών.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 20:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί προειδοποιούν
 

Πρώτη παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκόκ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Ερντογάν για την πολιτική που ακολουθεί.


Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που παρέστη στην ενημέρωση, ο στρατηγός Οζκόκ άφησε να γίνει γνωστό ότι μπορεί ο στρατός να παρέμβει, όπως έκανε το 1997, όταν συνέβαλε στην απομάκρυνση της τότε κυβέρνησης των ισλαμιστών.
Τζόνι Ντάιμοντ, Ανταποκριτής BBC
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, o στρατηγός Οζκόκ, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, έκανε σαφές ότι ολόκληρη η ηγεσία του στρατού παραμένει "ευαίσθητη", όπως είπε, όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς.

Ο στρατηγός Οζκόκ επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία ότι δεν αποκλείουν οι στρατιωτικοί το ενδεχόμενο να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι πανίσχυροι στρατιωτικοί της Τουρκίας δεν κρύβουν το γεγονός ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις τους με την σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας και πως θεωρούν τον εαυτό τους ως φύλακα του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει τις ρίζες του σε ισλαμικά κόμματα, των οποίων έχει απαγορευθεί η λειτουργία, αλλά η ηγεσία του επιμένει ότι δεν είναι ισλαμική πολιτική δύναμη.

Ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει ότι ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τον διορισμό γνωστών ισλαμιστών σε κυβερνητικά αξιώματα.

Πάντως, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν διαψεύδουν με οργή τις πληροφορίες που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης για το σχίσμα που λέγεται πως υπάρχει ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Κωνσταντινούπολη, όμως, εκτιμά ότι οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις σε ένα κόμμα στο οποίο σαφώς δεν έχουν εμπιστοσύνη.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημοσιεύθηκε το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος
 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν

Δημοσιεύθηκαν σήμερα τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της ένταξης δέκα νέων κρατών μελών τον ερχόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο του πρώτου πανευρωπαϊκού Συντάγματος προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση (ένα σώμα όπου εκπροσωπούνται τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ και τα 13 υποψήφια προς ένταξη κράτη), υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Έστέν.

Μία από τις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι η αντικατάσταση του συστήματος της εναλλασσόμενης προεδρίας με έναν πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται από όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.

Εξάλλου καθορίζεται για πρώτη φορά ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα υπερισχύει των νόμων της κάθε χώρας – μέλους.

Το προσχέδιο επίσης στηρίζει την ιδέα διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και καλεί τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για την υιοθέτηση κοινής αμυντικής πολιτικής.

Και προβλέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η δημοσίευσή του σχεδίου σημαίνει την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της τελικής μορφής του Συντάγματος, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο 2004.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 16:05 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανασφαλής πόλη» η Βαγδάτη
 

Αμερικανοί στρατιώτες επιβλέπουν Ιρακινούς εργάτες στη Βαγδάτη

Ο υποδιοικητής της αμερικανοβρετανικής διοίκησης στο Ιράκ, αντιστρατηγός Τιμ Κρος, παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στη χώρα δεν επαρκούν για να επιβάλλουν την τάξη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα ασφαλείας στη Βαγδάτη», είπε, «αλλά αντιμετωπίζονται».

Ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πυροβολισμοί ακούγονται τις νύχτες και λίγοι τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους όταν πέσει το σκοτάδι.


«Τα στρατεύματα κατοχής δεν επαρκούν» λέει ο υποδιοικητής του Ιράκ, αντιστράτηγος Τιμ Κρος
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι λεηλασίες έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στην υποδομή της πόλης και η παροχή νερού και ηλεκτρικού συχνά διακόπτεται.

Στο μεταξύ η νέα απεσταλμένη της Βρετανίας στο Ιράκ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και βουλευτής των Εργατικών Αν Κλούιντ, δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας και των βασικών υπηρεσιών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Η κ. Κλούιντ πρόκειται να μεταβεί στο Ιράκ την Τρίτη για να διαπιστώσει τι κατάσταση επικρατεί και να κάνει σχετική αναφορά στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας στο BBC η κ. Κλούιντ είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά άλλα απαιτούνται να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και την επαναφορά της έννομης τάξης.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
 

Από το σεισμό δονήθηκαν ουρανοξύστες του Τόκιο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη βορειοδυτική Ιαπωνία το απόγευμα της Δευτέρας (18¨24 τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άτομα, αλλά χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία το μέγεθος της δόνησης ήταν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο βυθό ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, αν και αργότερα ευρωπαϊκά γεωδυναμικά ινστιτούτα έκαναν λόγο για μικρότερης ισχύος σεισμό (6,7 βαθμών Ρίχτερ).

Το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο μετέδωσε ότι 72 άτομα έχουν τραυματισθεί - εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά.

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Σεντάϊ, όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε σπίτια, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο σεισμός είχε τόσο μεγάλη ισχύ που δονήθηκαν κτίρια και ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα Τόκιο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Σε μερικές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ ανεστάλη προσωρινά και η λειτουργία του υπεραστικού τραίνου υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν.

Ανταποκριτές λένε ότι παρά την ισχύ του σεισμού δεν υπάρχουν θύματα, κάτι που αποδίδουν στην τήρηση των κανονισμών αντισεισμικής προστασίας στην Ιαπωνία.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποτέλεσμα - γρίφος από ισπανικές κάλπες
 

Ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας έχασε δυνάμεις άλλά κατάφερε να αποφύγει την προβλεπόμενη από πολλούς παρατηρητές βαριά ήττα στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά η σοσιαλιστική αντιπολίτευση δεν κέρδισε τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων που επεδίωκε, αν και συνολικά συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το Λαϊκό Κόμμα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) συγκέντρωσε 200.000 ψήφους περισσότερες από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.


Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ψηφίζει
Τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι: Σοσιαλιστές 34,71% και Συντηρητικοί 33,84%, αλλά το κυβερνών κόμμα βγάζει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους (23.286) από τους Σοσιαλιστές (22.915).

Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 1999, το Λαϊκό Κόμμα έχασε 1.337 συμβούλους και το Σοσιαλιστικό κέρδισε 998.

Μικρές απώλειες Αθνάρ

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων οι υποψήφιοι του Λαϊκού Κόμματος εκλέγονται πλειοψηφία σε 9 από τις 13 περιφέρειες της Ισπανίας.

Εξάλλου η κυβερνητική παράταξη διατηρεί υπό τον έλεγχο της 33 από τις 52 μεγάλες πόλεις της χώρας, χάνοντας τη Σαραγόσα αλλά έχοντας απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια της Μαδρίτης, της Βαλένθια, της Μάλαγα και του Βαγιαδολίδ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Μαδρίτη δεν φαίνεται να επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών ότι θα μειωνόταν κατά πολύ η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος λόγω της υποστήριξης που έδωσε στην αμερικανο-βρετανική εκστρατεία στο Ιράκ αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικολογική καταστροφή του πετρελαιοφόρου «Πρεζτίζ».


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 14:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανασφαλής πόλη» η Βαγδάτη
 

Αμερικανοί στρατιώτες επιβλέπουν Ιρακινούς εργάτες στη Βαγδάτη

Ο υποδιοικητής της αμερικανοβρετανικής διοίκησης στο Ιράκ, αντιστρατηγός Τιμ Κρος, παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στη χώρα δεν επαρκούν για να επιβάλλουν την τάξη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα ασφαλείας στη Βαγδάτη», είπε, «αλλά αντιμετωπίζονται».

Ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πυροβολισμοί ακούγονται τις νύχτες και λίγοι τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους όταν πέσει το σκοτάδι.


«Τα στρατεύματα κατοχής δεν επαρκούν» λέει ο υποδιοικητής του Ιράκ, αντιστράτηγος Τιμ Κρος
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι λεηλασίες έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στην υποδομή της πόλης και η παροχή νερού και ηλεκτρικού συχνά διακόπτεται.

Στο μεταξύ η νέα απεσταλμένη της Βρετανίας στο Ιράκ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και βουλευτής των Εργατικών Αν Κλούιντ, δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας και των βασικών υπηρεσιών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

Η κ. Κλούιντ πρόκειται να μεταβεί στο Ιράκ την Τρίτη για να διαπιστώσει τι κατάσταση επικρατεί και να κάνει σχετική αναφορά στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας στο BBC η κ. Κλούιντ είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά άλλα απαιτούνται να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και την επαναφορά της έννομης τάξης.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
 

Από το σεισμό δονήθηκαν ουρανοξύστες του Τόκιο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη βορειοδυτική Ιαπωνία το απόγευμα της Δευτέρας (18¨24 τοπική ώρα) χωρίς να έχουν αναφερθεί προς το παρόν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία το μέγεθος της δόνησης ήταν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο βυθό ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, αν και αργότερα ευρωπαϊκά γεωδυναμικά ινστιτούτα έκαναν λόγο για μικρότερης ισχύος σεισμό (6,7 βαθμών Ρίχτερ).

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Σεντάϊ, όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε σπίτια και υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο σεισμός είχε τόσο μεγάλη ισχύ που δονήθηκαν κτίρια και ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα Τόκιο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Σε μερικές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ ανεστάλη προσωρινά και η λειτουργία του υπεραστικού τραίνου υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν.

Ανταποκριτές λένε ότι παρά την ισχύ του σεισμού δεν υπάρχουν θύματα ή μεγάλες υλικές ζημιές κάτι που αποδίδουν στην τήρηση των κανονισμών αντισεισμικής προστασίας στην Ιαπωνία.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 13:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή
 

Χειραψία Ντομινίκ Ντε Βιλπέν - Γιασέρ Αραφάτ, στη σημερινή συνάντησή τους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το γνωστό και ως «οδικό χάρτη».

Μία ημέρα μετά την αποδοχή του σχεδίου -με επιφυλάξεις- από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, ο κ. Σαρόν προέβλεψε ότι η χώρα του πρέπει να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις στο δρόμο για την ειρήνευση.

«Η απόφαση για αποδοχή του "οδικού χάρτη" δεν είναι ευχάριστη, άκουσα τις επιφυλάξεις στα λόγια σας. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε, αλλά εδώ και τρία χρόνια επαναλαμβάνω ότι για να έχουμε πραγματική ειρήνη θα πρέπει να προβούμε σε οδυνηρές παραχωρήσεις, κάτι το οποίο είμαι αποφασισμένος να προωθήσω. Στο μόνο θέμα που δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε είναι η ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του» δήλωσε ο κ. Σαρόν.


Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σάαθ
Από την πλευρά της παλαιστινιακής Αρχής, ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο - όπως είπε - βήμα της ισραηλινής κυβέρνησης και το γεγονός ότι παρά τις απόψεις των ακροδεξιών υπουργών τελικά έγινε δεκτός ένας οδικός χάρτης που καταλήγει στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Ερωτώμενος για το ποια μέτρα παίρνει για την εφαρμογή του σχεδίου η κυβέρνησή του, ο κ. Σάαθ είπε:

«Έχουμε κάνει προκαταρκτικές συμφωνίες με τη Χαμάς, τη Τζιχάντ και όλες τις άλλες οργανώσεις. Μόλις νοιώσουν ότι το Ισραήλ παίρνει στα σοβαρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οδικό χάρτη, οι οργανώσεις υπόσχονται μορατόριουμ επιθέσεων για ένα ολόκληρο χρόνο».

Διπλωματική κινητικότητα

Στο διπλωματικό πεδίο οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην προετοιμασία μιας συνόδου κορυφής για το Μεσανατολικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, είπε ότι ο Αριέλ Σαρόν θα έχει πιθανότατα συνάντηση στην Ιορδανία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, καθώς και με Άραβες ηγέτες.

Πάντως η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις ΗΠΑ ή τα άλλα κράτη που αναμένεται να λάβουν μέρος στη σύνοδο.

Δηλώσεις και συναντήσεις Ντε Βιλπέν

Στην περιοχή βρίσκεται και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η αποδοχή του «οδικού χάρτη» δείχνει ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε σημαντική καμπή της ιστορίας της και ότι το νέο ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί με αποφασιστικό και ρωμαλέο τρόπο.

Ο κ. Βιλπέν είπε ότι περιμένει από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τον εποικισμό στα κατεχόμενα και να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων.

Και πρόσθεσε «Είναι σημαντικό επίσης οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν όλες τις πράξεις βίας».

Ο κ. Ντε Βιλπέν συναντήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου αρνείται - επικαλούμενος φόρτο εργασίας - να συναντηθεί με οποιονδήποτε ξένο πολιτικό έχει επαφές με τον ηγέτη των Παλαιστινίων.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία
 

Σωστικά συνεργεία ερευνούν ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους

Αεροσκάφος που μετέφερε δωδεκαμελές πλήρωμα και πάνω από 60 Iσπανούς στρατιώτες συνετρίβη κοντά στην Τραπεζούντα, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Tούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την τρίτη προσπάθειά του να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό εν μέσω πυκνής ομίχλης.

Οι Τούρκοι επίσημοι είπαν ότι ο πιλότος δεν μπορούσε να διακρίνει τον διάδρομο προσγείωσης.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση και οι 74 επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις τουρκικές αρχές και τον Ισπανό υπουργό Άμυνας.

Τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειξαν Τούρκους στρατιώτες να επιθεωρούν τα καιόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το αεροπλάνο είχε 62 επιβάτες (Ισπανοί στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά από τρίμηνη θητεία στο Αφγανιστάν) και δωδεκαμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τραπεζούντας.

Το αεροσκάφος που ανήκε στις Ουκρανικές Αερογραμμές και ήταν τύπου Γιάκοβλεφ-42 είχε αναχωρήσει από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και κατευθυνόταν στη Σαραγόσα της Ισπανίας.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
 


Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη βορειοδυτική Ιαπωνία το απόγευμα της Δευτέρας (18¨24 τοπική ώρα) χωρίς να έχουν αναφερθεί προς το παρόν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία το μέγεθος της δόνησης ήταν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο βυθό ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, αν και αργότερα ευρωπαϊκά γεωδυναμικά ινστιτούτα έκαναν λόγο για μικρότερης ισχύος σεισμό (6,7 βαθμών Ρίχτερ).

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Σεντάϊ, όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε σπίτια και υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο σεισμός είχε τόσο μεγάλη ισχύ που δονήθηκαν κτίρια και ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα Τόκιο, σε απόσταση 420 χιλιομέτρων.

Σε μερικές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ ανεστάλη προσωρινά και η λειτουργία του υπεραστικού τραίνου υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν.

Ανταποκριτές λένε ότι παρά την ισχύ του σεισμού δεν υπάρχουν θύματα ή μεγάλες υλικές ζημιές κάτι που αποδίδουν στην τήρηση των κανονισμών αντισεισμικής προστασίας στην Ιαπωνία.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο συντάγματος της ΕΕ
 

Εντατικές διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση του Ζισκάρ Ντ' Εστέν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα προσχέδια για ένα νέο σύνταγμα της Κοινότητας εν όψει της ένταξης δέκα νέων κρατών μελών τον ερχόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Έστέν.

Η δημοσίευσή του σηματοδοτεί την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της τελικής μορφής του συντάγματος.

Η Βρετανία έχει ήδη ασκήσει πιέσεις ώστε στο προσχέδιο να μην γίνεται αναφορά σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και συνεχίζει να αντιτίθεται στην δημιουργία θέσης Ευρωπαϊκού γενικού εισαγγελέα και Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία
 

Σωστικά συνεργεία ερευνούν ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους

Αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 60 Iσπανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν συνετρίβη κοντά στην Τραπεζούντα, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες Tούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την τρίτη προσπάθειά του να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό εν μέσω πυκνής ομίχλης.

Οι Τούρκοι επίσημοι είπαν ότι ο πιλότος δεν μπορούσε να διακρίνει τον διάδρομο προσγείωσης.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση και οι 74 επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί.

Τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειξαν Τούρκους στρατιώτες να επιθεωρούν τα καιόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το αεροπλάνο είχε 62 επιβάτες (Ισπανοί στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά από τρίμηνη θητεία στο Αφγανιστάν) και δωδεκαμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος τελικά συνετρίβη περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τραπεζούντας.

Το αεροσκάφος που ανήκε στις Ουκρανικές Αερογραμμές και πιστεύεται πως ήταν τύπου Γιάκοβλεφ-42 είχε αναχωρήσει από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και κατευθυνόταν στη Σαραγόσα της Ισπανίας.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αργεντινή: «Πρώτα η παιδεία και η υγεία»
 

Ο Νέστορ Κίρτσνερ παίρνει το χρίσμα από τον απερχόμενο πρόεδρο Εντουάρντο Ντουάλντε

Ο Νέστορ Κίρτσνερ, πρώην κυβερνήτης της Παταγονίας, ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής από τον απερχόμενο πρόεδρο Εντουάρντο Ντουάλντε σε μία σύντομη τελετή στην Εθνοσυνέλευση, την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής είπε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας του για να μειώσει τα τεράστια χρέη.

Προτεραιότητες

Στην ομιλία του όμως μετά την ορκωμοσία του στο Μπουένος Άιρες ο πρόεδρος Κίρτσνερ έκανε σαφές ότι η αποπληρωμή των χρεών δεν θα είναι η πρωταρχική του προτεραιότητα.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της παιδείας και του εθνικού συστήματος υγείας , τόνισε ο κ. Κίρτσνερ.

Επίσης υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων με στόχο την οικονομική ανάκαμψη είπε επίσης ότι θα λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Παράλληλα δεσμεύθηκε να καταβάλλει προσπάθειες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Ο Νέστορ Κίρτσνερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που ανέρχεται στην εξουσία έπειτα από εκλογές μετά την παραίτηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα πριν από 18 μήνες.

Ο κ. ντε λα Ρούα υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της λαϊκής κατακραυγής για την κατάρρευση της οικονομίας.

Στην τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών της περιοχής - ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: «Ναι υπό όρους» στον οδικό χάρτη
 

Διχασμένο το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει τη δημιουργία ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Μετά από διαβουλεύσεις διάρκειας περίπου έξη ωρών, 12 υπουργοί αποδέχθηκαν το σχέδιο που είναι γνωστό ως "οδικός χάρτης" για τη Μέση Ανατολή.

Επτά υπουργοί της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν αρνήθηκαν να αποδεχθούν το σχέδιο αυτό ενώ άλλοι απέσχον από τη σχετική ψηφοφορία.

Υπό προϋποθέσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει όρους για την αποδοχή του σχεδίου.

Σ ' αυτούς εκφράζονται οι επιφυλάξεις της ισραηλινής πλευράς για τα μέτρα που έχουν σχέση με την ασφάλεια, για τους περιορισμούς όσον αφορά την ίδρυση εβραϊκών οικισμών στις κατεχόμενες περιοχές και για την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων.

Η κυβέρνηση του κ. Σαρόν εξάλλου ψήφισε ξεχωριστή δήλωση με την οποία αποκλείει την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις περιοχές που ελέγχει το ισραηλινό κράτος.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η κυβέρνηση του κ. Σαρόν αναμένει οι επιφυλάξεις όσον αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο να ληφθούν σοβαρά υπόψη γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Σημαντικό βήμα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης "ένα σημαντικό βήμα πρόοδου".

Την απόφαση καλωσόρισαν και αξιωματούχοι των Παλαιστινίων με μεγάλη όμως επιφύλαξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ είπε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης θα επιτρέψει την επίσπευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Δευτέρα 26 Μαΐου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροσκάφος συνετρίβη στην Τουρκία
 


Αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 60 ισπανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν συνετρίβη κοντά στην Τραπεζούντα, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την τρίτη προσπάθειά του να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό εν μέσω πυκνής ομίχλης.

Οι Τούρκοι επίσημοι είπαν ότι ο πιλότος δεν μπορούσε να διακρίνει τον διάδρομο προσγείωσης.

Το αεροσκάφος τελικά συνετρίβη περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τραπεζούντας.

Το αεροπλάνο είχε 62 επιβάτες και δωδεκαμελές πλήρωμα

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση και οι 74 επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί.

Το αεροσκάφος που ανήκε στις Ουκρανικές Αερογραμμές και πιστεύεται πως ήταν τύπου Γιακ-42 είχε αναχωρήσει από την Καμπούλ του Αφγανιστάν και κατευθυνόταν στη Σαραγόσα της Ισπανίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.