Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-20

  1. Συνομιλία Μπους - Μάζεν από τηλεφώνου
  2. Στα πρόθυρα κατάρρευσης
  3. Ιράκ: Επάνοδος του ΟΗΕ
  4. Μετά και προς την ανεξαρτησία
  5. Λουκέτο σε πρεσβείες και προξενεία
  6. Νέα παράταση στη δίκη Μιλόσεβιτς
  7. Κρούσμα «τρελής αγελάδας» στον Καναδά
  8. Βομβιστική ενέργεια η έκρηξη στην Άγκυρα
  9. Ουγκάντα: «Άτρωτοι» από το Έιτζ
  10. Συνομιλία Μπους - Μάζεν από τηλεφώνου
  11. Λουκέτο σε πρεσβείες και προξενεία
  12. Συνδικάτα κατά της Κομισιόν
  13. Ιράκ: Επάνοδος των ΗΕ
  14. Αυξάνουν τα κρούσματα άτυπης πνευμονίας στην Ταϊβάν
  15. Ανάκριση μετά μουσικής
  16. Eπίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  17. ΙΡΑΚ: Επάνοδος των ΗΕ
  18. «Όχι» των ΗΠΑ στους επιθεωρητές
  19. «Μακρύς ο δρόμος για τον ευρωστρατό»

Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλία Μπους - Μάζεν από τηλεφώνου
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Κατά τη διάρκεια 15λεπτης συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την πάταξη «της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία διεξήχθη σε «φιλικό και ελπιδοφόρο κλίμα».

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε τη δέσμευσή του όσον αφορά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του ο Αμπού Μάζεν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πάταξη της «τρομοκρατίας».

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μπους – Μάζεν εντάσσεται στην αμερικανική εκστρατεία απομόνωσης του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, στον οποίο οι ΗΠΑ καταλογίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.

Η δε ηγεσία του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει συνομιλίες και επαφές με όσους πολιτικούς και διπλωμάτες έχουν σκοπό να συνεχίζουν να συναντώνται με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Το Ισραήλ έχει επίσης σφραγίσει τα σύνορά του με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο κράτος του Ισραήλ.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 23:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα πρόθυρα κατάρρευσης
 

Η έλλειψη ασφάλειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία του Ιράκ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στο Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας.

Ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Ναβάρο, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο το 20% περίπου του συστήματος υγείας της χώρας.

Το ιατρικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, τα λεηλατημένα νοσοκομεία δεν έχουν αποκαταστήσεις τις απώλειες που υπέστησαν και το πόσιμο νερό θεωρείται πολυτέλεια.

Πάνω από όλα, είπε ο κ. Ναβάρο, η έλλειψη ασφαλείας έχει παραλύσει το σύστημα και το ιατρικό προσωπικό μπορεί να μετακινείται μόνο με στρατιωτική συνοδεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για το 5% των Ιρακινών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος και που δεν είναι εις θέσιν να υποβληθούν σε θεραπεία ή να πάρουν τα φάρμακα τους.

Ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο έξαρσης της επιδημίας της χολέρας.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ αφίχθη ομάδα πυροτεχνουργών, η οποία θα αναλάβει την απομάκρυνση όλων των πυρομαχικών που παραμένουν ενεργά και στοιχίζουν τη ζωή έως και 25 ανθρώπων τον μήνα μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βασόρας.

Πρόκειται για νάρκες και άλλα πυρομαχικά, τα οποία έχουν εγκαταληφθεί τόσο από τον ιρακινό όσο και από τον αμερικανικό στρατό.


Τετάρτη 21 Μαΐου 2003 - 00:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Επάνοδος του ΟΗΕ
 

Η αποκαθήλωση του Σαντάμ Χουσεΐν

Οι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μελετούν προσεκτικά τη νέα πρόταση ψηφίσματος για την πολιτική μετεξέλιξη του Ιράκ μετά τον πόλεμο την οποία κατέθεσαν την Δευτέρα από κοινού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία.

Στο προσχέδιο του νέου ψηφίσματος προβλέπεται σαφής ρόλος για τα Ηνωμένα Έθνη στην επιλογή μιας εκλεγμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι βάσει του προτεινομένου σχεδίου ψηφίσματος η προσωρινή διοίκηση του Ιράκ θα παραμείνει στην χώρα έως ότου σχηματισθεί μια ευρύτατα αποδεκτή στο εσωτερικό και αναγνωρισμένη, διεθνώς, κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρέσβης αρνήθηκε, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα σε ότι αφορά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης την χρονική παράταση και διεύρυνση του προγράμματος "πετρέλαιο για τρόφιμα" του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη τοποθέτησε χρονικά τη συζήτηση της νέας πρότασης ψηφίσματος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η στάση της Γαλλίας

Η Γαλλία που άσκησε την σκληρότερη κριτική στην αμερικανο - βρετανική εισβολή στο Ιράκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει την έγκρισή της στο νέο ψήφισμα αν σε αυτό προβλέπεται ενισχυμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι Χάουαρντ Λιτς σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, τονίζει πως οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν σε περίπτωση που δεν σημειωθεί άλλη σύγκρουση ΗΠΑ - Γαλλίας, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποκλεισμός των επιθεωρητών

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατετέθη από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία δεν κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως έχει επανανειλλημένα ζητηθεί από τον επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας στο Ιράκ.

Τόσο ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ όσο και ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς δήλωσαν ότι δεν είχαν «πρόβλημα» με την επιστροφή των επιθεωρητών.

Νωρίτερα, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι οι επιθεωρητές δε διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία για να εντοπίσουν τυχόν πυρηνικά οπλα στο Ιράκ.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για τις λεηλασίες μονάδων στις οποίες ήταν αποθηκευμένα επικίνδυνα πυρηνικά υλικά.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 23:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά και προς την ανεξαρτησία
 

Το Ανατολικό Τιμόρ έγινε το 191ο μέλος του ΟΗΕ

Δώδεκα μήνες ανεξαρτησίας, χωρίς την παρουσία του ινδονησιακού στρατού, συμπληρώθηκαν στις 20 Μαΐου για το πολυτάραχο νησί του ινδονησιακού αρχιπελάγους, Ανατολικό Τιμόρ, ενώ την ίδια ώρα η ινδονησιακή επαρχία του Ατσέχ κυριολεκτικά φλέγεται.

Δεκάδες σχολεία της επαρχίας Ατσέχ παραδόθηκαν χθες 20 Μαΐου στις φλόγες μετά την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδονησίας κατά των αυτονομιστών ανταρτών.

Κάθε φτωχός και η μοίρα του

Στο Ανατολικό Τιμόρ οι πρώτοι 12 μήνες ανεξαρτησίας απεδείχθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, δύσκολοι και γεμάτοι απογοητεύσεις καθώς το νησί παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη δραστική μείωση της παρουσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο νησί, αν και ο διεθνής οργανισμός είχε αρχικώς δώσει πολλές υποσχέσεις για τη δημιουργία ενός κράτους μοντέλου.


Το Ανατολικό Τιμόρ απέκτησε πέρσι την ανεξαρτησία του
Ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζανάνα Γκουσμάο, σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία του νησιού καθώς είχε φυλακιστεί επί σειρά ετών από το καθεστώς της Ινδονησίας, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

Εξάλλου η προεδρία ήταν ένα αξίωμα, το οποίο ουδέποτε ζήτησε ο Ζανάνα Γκουσμάο.

Ο ίδιος είχε τότε πει χαρακτηριστικά ότι θα προτιμούσε να αποσυρθεί στον κήπο του.

Τα ποσοστά ανεργίας στο Ανατολικό Τιμόρ είναι υψηλά και επέφεραν ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.

Το νησί δεν είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, σ΄ αντίθεση με άλλες περιοχές του κόσμου που σήμερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι οι ειδυλλιακές παραλίες του και η φυσική του ομορφιά.

Ωστόσο, οι περήφανοι κάτοικοι του Ανατολικού Τιμόρ διατηρούν την αισιοδοξία τους.

Πριν από 12 μήνες συντελέστηκε ένα μικρό «θαύμα» και τώρα αναμένουν το μεγάλο…

Την ίδια ώρα στο Ατσέχ

Σε αντίθεση με το Ανατολικό Τιμόρ όπου η κατοχή του νησιού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδονησίας ήταν παράνομη, η κατά κύριο λόγο μουσουλμανική επαρχία του Ατσέχ ξεκίνησε την ιστορία ως ανεξάρτητο σουλτανάτο, πέρασε έπειτα στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες και κατέληξε αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας της Ινδονησίας.


Η επαρχία του Ατσέχ
Η εξέγερση του ντόπιου πληθυσμού κατά της εξουσίας της Τζακάρτα αποδίδεται εν πολλοίς στις συνεχείς καταγγελίες των ντόπιων για κατάχρηση της εξουσίας του ινδονησιακού στρατού στην περιοχή αλλά και στην αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ότι η Τζακάρτα υπερεκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Η αριθμητική περιοχή του ινδονησιακού στρατού στην επαρχία του Ατσέχ μιλάει από μόνη της.

Στην εν λόγω επαρχία υπάρχουν 28.000 μόνιμοι Ινδονήσιοι στρατιώτες, 8.000 τακτικοί Ινδονήσιοι αστυνομικοί και 5.000 μέλη πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στην Τζακάρτα.

Το αντίπαλο στρατόπεδο των αυτονομιστών ανταρτών, Γκαμ αριθμεί 5.000 μέλη.

Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι δήλωσε την Τρίτη ότι διέταξε την επέμβαση του στρατού με «βαριά τη καρδία» και εξέφρασε την ελπίδα για «κατανόηση και υποστήριξη από όλο το λαό της χώρας».

Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών ανταρτών, Μαχμούντ Μαλίκ δήλωσε ότι είναι υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι η Τζακάρτα «θα πάψει να επωφελείται τους φυσικούς πόρους της περιοχής».

Δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Λουκέτο σε πρεσβείες και προξενεία
 

Δρακόντεια πλέον τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας

Οι πρεσβείες και τα προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία θα παραμείνουν κλειστά από αύριο Τετάρτη και για τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας εξαιτίας πληροφοριών για επικείμενες νέες επιθέσεις.

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ αναφέρει ότι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων κατά αδιευκρίνιστων στόχων.

Η βρετανική πρεσβεία διευκρίνισε ότι τα γραφεία της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Σάββατο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν τρία φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα στο λιμάνι της Τζέντα.

«Ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων έχει αρχίσει να συνεργάζεται», δήλωσε στο Ρόιτερς Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Οι ανακοινώσεις των δύο πρεσβειών πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, περί φόβου νέων επιθέσεων τόσο στη χώρα του όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας κατάσχεσαν προ εβδομάδων μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και εκρηκτικών υλικών, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από αυτές που προξένησαν οι επιθέσεις της 12ης Μαΐου στο Ριάντ.

«Σχεδίαζαν να εκπονήσουν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συνέβη», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

«Πορτοκαλί» συναγερμός

Στην Ουάσινγκτον, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναβάθμισε σε «πορτοκαλί» το επίπεδο εθνικού συναγερμού.

Το πορτοκαλί είναι η δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα ενώ μέχρι πρότινος ο βαθμός συναγερμού ήταν κίτρινος, δηλαδή υψηλός.

«Ό,τι περνάει απ' το χέρι μας»

Το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε προειδοποίηση για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στο λιμάνι της Τζέντα.

Τη Δευτέρα έκλεισε για λίγες προξενείο των ΗΠΑ σε πόλη της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας έπειτα από τη σύλληψη ένοπλου υπόπτου έξω από το κτίριο του αμερικανικού προξενείου.

Από την ημέρα των επιθέσεων στο Ριάντ έως η Σαουδική Αραβία δέχεται δριμεία κριτική από την Ουάσινγκτον παρόλο που ηγεσία της χώρας έχει δεσμευτεί να πράξει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για τον εντοπισμό των δραστών και την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ναγέφ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συνεργάζονται ήδη με τις αμερικανικές αρχές στην εκστρατεία εναντίον της «τρομοκρατίας».

Οι επιθέσεις της 12ης Μαιου σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ηγεσίας περί αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό το 1991.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 19:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα παράταση στη δίκη Μιλόσεβιτς
 

Η δίκη Μιλόσεβιτς έχει διακοπεί πολλάκις λόγω των προβλημάτων υγείας του πρώην προέδρου

Οι δικαστές του Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία έδωσαν στην εισαγγελική αρχή παράταση 100 ημερών για την παρουσίαση της υπόθεσής τους εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η εισήγηση της εισαγγελικής αρχής επρόκειτο να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002 και έχει κατ΄ επανάληψη διακοπεί λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του κατηγορουμένου.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι προς όφελος της δικαιοσύνης να επιτρέψουμε στην εισαγγελική αρχή να καλέσει επιπλέον μάρτυρες… και να δώσουμε στην εισαγγελική αρχή άλλες 100 ημέρες αρχής γενομένης της 16ης Μαΐου του 2003 για να προσκομίσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση», ανέφερε η ανακοίνωση του δικαστή Ρίτσαρντ Μέι.

Ωστόσο, η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει περισσότερες από 100 ημέρες.

Μόλις ολοκληρωθεί η εισήγηση της εισαγγελικής αρχής ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα αναλάβει το έργο της υπεράσπισής του, το οποίο θεωρητικά θα πάρει πολλούς μήνες.

Η δίκη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2005.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Κροατία τη δεκαετία του '90 ενώ πάνω από 60 κατηγορίες γενοκτονίας βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 20:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρούσμα «τρελής αγελάδας» στον Καναδά
 

Τα βοοειδή προσβάλλονται από μολυσμένες ζωοτροφές και κρεατάλευρα

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στην επαρχία Αλμπέρτα το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστή και ως νόσου των «τρελών αγελάδων».

Ο υπουργός Γεωργίας του Καναδά, Λάιλ Βανκλίφ ανακοίνωσε ότι η διάγνωση της θανατηφόρας νόσου έγινε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ρουτίνας που διενεργούνται στα βοοειδή και συμπλήρωσε ότι η οκτάχρονη αγελάδα αμέσως μετά θανατώθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα της νόσου στο Καναδά, καθώς το 1993 η νόσος διεγνώσθη σε αγελάδα που είχε εισαχθεί από τη Βρετανία.

«Το ζώο δεν είχε εισέλθει στη διατροφική αλυσίδα», διευκρίνισε καθησυχαστικά ο Καναδός υπουργός Γεωργίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του κρούσματα στο Καναδά, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγών βοδινού κρέατος από τη χώρα.

Στον άνθρωπο η ασθένεια των τρελών αγελάδων προκαλεί μια νέα μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας τύπου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, η οποία θεωρείται θανατηφόρα.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 20:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική ενέργεια η έκρηξη στην Άγκυρα
 

Το καφενείο «Κρόκονταϊλ» βρισκόταν στο ισόγειο πολυώροφου εμπορικού καταστήματος

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε καφενείο της Άγκυρας το βράδυ της Δευτέρας πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, την οποία διέπραξε γυναίκα φερόμενη ως μέλος ακροαριστερής οργάνωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού ανακοίνωσε ότι στο τόπο της έκρηξης οι αστυνομικές αρχές βρήκαν δύο μπαταρίες, συσκευή πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού και εκρηκτικό υλικό.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε πρόωρα και το καφενείο δεν ήταν πιθανώς ο στόχος της επίθεσης.

«Καθώς η δράστης τοποθετούσε πάνω της τον εκρηκτικό μηχανισμό αυτός ενεργοποιήθηκε», πρόσθεσε ο κ. Ακσού.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου, μαρξιστική οργάνωση η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από το τουρκικό κράτος.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η εν λόγω οργάνωση έχει κατηγορηθεί για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών τη δεκαετία του '70, ενώ πολλά μέλη της πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης στις υψίστης ασφαλείας φυλακές της Τουρκίας.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουγκάντα: «Άτρωτοι» από το Έιτζ
 

Πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου δηλώνουν οι επιστήμονες

Με τη συμπλήρωση 20 ετών από τότε που οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας εντόπισαν για πρώτη φορά τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ, οι ερευνητές δηλώνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα στην έρευνα για το εμβόλιο κατά του ιού ΗΙV έρχεται από την Ουγκάντα, όπου μια μικρή κοινότητα ανθρώπων φαίνεται να έχει αναπτύξει ένα είδος φυσικής προστασίας κατά του ιού.

Δεκάδες άνθρωποι από μια μικρή κοινότητα της Ουγκάντα κοντά στη λίμνη Βικτόρια δεν προσεβλήθησαν από τον ιό HIV παρόλο που είχαν σεξουαλική επαφή με φορείς του ιού.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι η μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος αυτών των ανθρώπων θα τους φέρει πιο κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου.

Παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν προσβάλλονται από τον ιό είχαν παλαιότερα εντοπιστεί στην Κένυα κυρίως σε ιερόδουλες.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πεθάνει από ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 18:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλία Μπους - Μάζεν από τηλεφώνου
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Κατά τη διάρκεια 15λεπτης συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την πάταξη «της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία διεξήχθη σε «φιλικό και ελπιδοφόρο κλίμα».

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε τη δέσμευσή του όσον αφορά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του ο Αμπού Μάζεν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πάταξη της «τρομοκρατίας».

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μπους – Μάζεν εντάσσεται στην αμερικανική εκστρατεία απομόνωσης του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, στον οποίο οι ΗΠΑ καταλογίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.

Η δε ηγεσία του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει συνομιλίες και επαφές με όσους πολιτικούς και διπλωμάτες έχουν σκοπό να συνεχίζουν να συναντώνται με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Το Ισραήλ έχει επίσης σφραγίσει τα σύνορά του με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο κράτος του Ισραήλ.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Λουκέτο σε πρεσβείες και προξενεία
 

Δρακόντεια πλέον τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας

Οι πρεσβείες και τα προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία θα παραμείνουν κλειστά από αύριο Τετάρτη και για τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας εξαιτίας πληροφοριών για επικείμενες νέες επιθέσεις.

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ αναφέρει ότι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων κατά αδιευκρίνιστων στόχων.

Η βρετανική πρεσβεία διευκρίνισε ότι τα γραφεία της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Σάββατο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν τρία φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα στο λιμάνι της Τζέντα.

«Ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων έχει αρχίσει να συνεργάζεται», δήλωσε στο Ρόιτερς Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Οι ανακοινώσεις των δύο πρεσβειών πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, περί φόβου νέων επιθέσεων τόσο στη χώρα του όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας κατάσχεσαν προ εβδομάδων μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και εκρηκτικών υλικών, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από αυτές που προξένησαν οι επιθέσεις της 12ης Μαΐου στο Ριάντ.

«Σχεδίαζαν να εκπονήσουν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συνέβη», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

«Ό,τι περνάει απ' το χέρι μας»

Το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε προειδοποίηση για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στο λιμάνι της Τζέντα.

Τη Δευτέρα έκλεισε για λίγες προξενείο των ΗΠΑ σε πόλη της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας έπειτα από τη σύλληψη ένοπλου υπόπτου έξω από το κτίριο του αμερικανικού προξενείου.

Από την ημέρα των επιθέσεων στο Ριάντ έως η Σαουδική Αραβία δέχεται δριμεία κριτική από την Ουάσινγκτον παρόλο που ηγεσία της χώρας έχει δεσμευτεί να πράξει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για τον εντοπισμό των δραστών και την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ναγέφ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συνεργάζονται ήδη με τις αμερικανικές αρχές στην εκστρατεία εναντίον της «τρομοκρατίας».

Οι επιθέσεις της 12ης Μαιου σημειώθηκαν δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ηγεσίας περί αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό το 1991.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνδικάτα κατά της Κομισιόν
 

O βρετανός Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νιλ Κίνοκ

Το συνδικάτο των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οργανώνει την απεργία εκφράζει με τον τρόπο αυτό την δυσφορία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνουν τα πυρά τους κατά του βρετανού Επιτρόπου Νιλ Κίνοκ, ο οποίος έχει εκπονήσει την σχετική πρόταση.

Οι προτάσεις του αρμοδίου Επιτρόπου επηρρεάζουν, κυρίως, τους νέους εργαζομένους στην Κομισιόν, οι οποίοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες, θα αμοίβονται λιγώτερο και θα έχουν πολύ χαμηλώτερες συντάξεις.

Εκπρόσωπος του κ. Κίνοκ επεσήμανε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι στην αρμοδιότητα του Επιτρόπου αλλά των χωρών-μελών οι οποίες αναλαμβάνουν και την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων.΄

"Είναι οι χώρες-μέλη που πιέζουν για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας και συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" τόνισε ο εκπρόσωπος του Νιλ Κίνοκ.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Επάνοδος των ΗΕ
 

Η αποκαθήλωση του Σαντάμ Χουσεΐν

Οι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μελετούν προσεκτικά τη νέα πρόταση ψηφίσματος για την πολιτική μετεξέλιξη του Ιράκ μετά τον πόλεμο την οποία κατέθεσαν την Δευτέρα από κοινού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία.

Στο προσχέδιο του νέου ψηφίσματος προβλέπεται σαφής ρόλος για τα Ηνωμένα Έθνη στην επιλογή μιας εκλεγμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι βάσει του προτεινομένου σχεδίου ψηφίσματος η προσωρινή διοίκηση του Ιράκ θα παραμείνει στην χώρα έως ότου σχηματισθεί μια ευρύτατα αποδεκτή στο εσωτερικό και αναγνωρισμένη, διεθνώς, κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρέσβυς αρνήθηκε, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα σε ότι αφορά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης την χρονική παράταση και διεύρυνση του προγράμματος "πετρέλαιο για τρόφιμα" του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρέσβυς στα ΗΕ τοποθέτησε χρονικά την συζήτηση της νέας πρότασης ψηφίσματος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η στάση της Γαλλίας

Η Γαλλία που άσκησε την σκληρότερη κριτική στην αμερικανο - βρετανική εισβολή στο Ιράκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει την έγκρισή της στο νέο ψήφισμα αν σε αυτό προβλέπεται ενισχυμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρέσβυς στο Παρίσι Χάουαρντ Λιτς σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, τονίζει πως οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν σε περίπτωση που δεν σημειωθεί άλλη σύγκρουση ΗΠΑ - Γαλλίας, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποκλεισμός των επιθεωρητών

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατετέθη από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία δεν κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως έχει επανανειλλημένα ζητηθεί από τον επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας στο Ιράκ', υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία για να εντοπίσουν τυχόν πυρηνικά οπλα στο Ιράκ.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για τις λεηλασίες μονάδων στις οποίες ήταν αποθηκευμένα επικινδυνα πυρηνικά υλικά.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 16:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνουν τα κρούσματα άτυπης πνευμονίας στην Ταϊβάν
 

Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας της Ταϊβάν

Ο συνολικός απολογισμός της νόσου στην Ταϊβάν είναι 383 κρούσματα και 39 νεκροί.

Το 25% των κρουσμάτων στην Ταϊβάν σημειώθηκε σε διάστημα τριών ημερών.

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει στοιχίσει, έως τώρα, την ζωή 655 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 7.800 περιπτώσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας, όπως είναι επίσης γνωστή η νέα νόσος, καταγράφονται στην ασιατική ήπειρο και κυρίως στην Κίνα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αρνήθηκε να περιλάβει την Ταϊβάν στους κόλπους της, μετά από έντονο διάβημα της Κίνας η οποία δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκριση μετά μουσικής
 


Μια ανορθόδοξη αλλά αποτελεσματική, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί στον ψυχολογικό πόλεμο, ανακριτική μέθοδο εφαρμόζει η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ για να αποσπάσει από κρατουμένους Ιρακινούς πρώην αξιωματούχους, πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Αυτή συνίσταται σε ένα μίγμα μουσικής χέβυ μέταλ και παιδικών τραγουδιών.

Οι Αμερικανοί λένε ότι έχουν εδώ και χρόνια συνειδητοποιήσει την επιρροή που έχει η μουσική σε άτομα που ανακρίνονται.


Η παιδική σειρά Σέσαμι Στρητ
Παίζοντας στη διαπασών κομμάτια σκληρού ροκ εξανάγκασαν τον πρώην δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα να βγει από τον καθολικό ναό στον οποίο είχε καταφύγει και να παραδοθεί στους Αμερικανούς πεζοναύτες.

Την ίδια μέθοδο, χρησιμοποίησαν και στις σπηλιές της Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η μέθοδος δεν απεδείχθη και τόσο αποτελεσματική αφού ο φανατικός ισλαμιστής και υπ αρ. 1 καταζητούμενος στον κόσμο δεν φάνηκε να πτοείται από τα ισχυρά ντεσιμπέλ... και εξακολουθεί να παραμένει άφαντος.

Τώρα, η ειδική αυτή μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται και στους Ιρακινούς κρατούμενους, οι οποίοι ακούν από το πρωί ως το βράδυ, εκκωφαντική ροκ και παιδικά τραγουδάκια.

«Είναι αποτελεσματική, πιστέψτε με» λέει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Newsweek ένας από τους αμερικανούς ανακριτές. 'Εχει, λέει προσωπική εμπειρία αφού υπέστη την ίδια μέθοδο στη διάρκεια της εκπαίδευσής του.

«'Επαιζαν επί μια ώρα το 'I love you' του Μπάρνυ, ένα παιδικό τραγούδι... Κόντεψα να τρελαθώ. Ομολόγησα αυτά που δεν γνώριζα».

Η μέθοδος μπορεί να έχει εντελώς απρόσμενο αποτέλεσμα, λέει στο BBC ο Ρικ Χόφμαν, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Βετεράνων του Ψυχολογικού Πολέμου.

«Ας υποθέσουμε ότι μετά από ώρες βασανισμού με χέβυ μέταλ, Μπάρνυ ή Σέσαμι Στρητ, ο ανακρινόμενος θα πει 'Διασκεδάστε τώρα γιατί την ερχόμενη εβδομάδα θα δείτε τι έχει να γίνει με την Αλ Κάιντα στη Ν. Υόρκη'».


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Ο δράστης πυροδότησε τη βόμβα κατά την είσοδο στο εμπορικό κέντρο

Τρίτη μεσα σε 48 ώρες, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ παρά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο εμπορικού κέντρου στην Αφούλα του βορείου Ισραήλ και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Τζέρεμι Κουκ μετέδωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφερε πάνω του κατά την είσοδό του στο εμπορικό κέντρο μετά από σύντομο έλεγχο ενός εκ των υπευθύνων ασφαλείας.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας
Σάββατο 17 Μαΐου: Δύο Ισραηλινοί σκοτώνονται στη Χεβρώνα

Κυριακή 18 Μαΐου: Επτά επιβαίνοντες λεωφορείου σκοτώνονται στην Ιερουσαλήμ

Κυριακή 18 Μαΐου: Δεύτερη επίθεση με νεκρό τον βομβιστή δράστη της επίθεσης

Δευτέρα 19 Μαΐου: Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονται στη Γάζα

Δευτέρα 19 Μαΐου:: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση στη Αφούλα του βορείου Ισραήλ
Η Αφούλα βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι «η έκρηξη ήταν ισχυρή και ότι οι τραυματίες διεκομίσθησαν αμέσως σε κοντινά νοσκομεία».

Εκπρόσωπος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς δήλωσε ότι δεν ευθύνονται για την τελευταία αυτή επίθεση στην Αφούλα.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα συνεχίσει την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» παρά το νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ιατρικό κέντρο της Αφούλα «Χα Εμέκ» έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 700 θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Νταβίντ Μπέικερ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα ακόμα αιματηρό κεφάλαιο στην ιστορία της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Την Κυριακή, επτά ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Ήταν μια ενέργεια που σημειώθηκε καθώς ξεκινούσαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του νέου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Αποτέλεσμα της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής ήταν να προχωρήσουν οι ισραηλινοί στην πλήρη απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ απαγορεύοντας κάθε επαφή του με ξένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν διέταξε το κλείσιμο των συνόρων του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρει σε πλήρες σφράγισμα των συνόρων με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι έξι ήταν μέλη της οργάνωσης Φατάχ που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ, και άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη ισλαμικών οργανώσεων σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ισλαμιστές ανήκουν στην οργάνωση Οσμπάτ αλ Νουρ και ζητούσαν εκδίκηση για την επίθεση του Σαββάτου, η οποία παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του επικεφαλής τους, Αμπντουλάχ Σραϊντί.

Στο εν λόγω προσφυγικό καταυλισμό ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και θεωρείται από τους μεγαλύτερους στο νότιο Λίβανο.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 10:54 ('Ωρα Λονδίνου)
ΙΡΑΚ: Επάνοδος των ΗΕ
 

Η αποκαθήλωση του Σαντάμ Χουσείν

Οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μελετούν προσεκτικά την νέα πρόταση ψηφίσματος για την πολιτική μετεξέλιξη του Ιράκ μετά τον πόλεμο την όποία κατέθεσαν την Δευτέρα από κοινού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία.

Στο προσχέδιο του νέου ψηφίσματος προβλέπεται σαφής ρόλος για τα Ηνωμένα Εθνη στην επιλογή μιας εκλεγμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι βάσει του προτεινομένου σχεδίου ψηφίσματος η προσωρινή διοίκηση του Ιράκ θα παραμείνει στην χώρα έως ότου σχηματισθεί μια ευρύτατα αποδεκτή στο εσωτερικό και αναγνωρισμένη, διεθνώς, κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρέσβυς αρνήθηκε, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα σε ότι αφορά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης την χρονική παράταση και διεύρυνση του προγράμματος "πετρέλαιο για τρόφιμα" του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός πρέσβυς στα ΗΕ τοποθέτησε χρονικά την συζήτηση της νέας πρότασης ψηφίσματος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η στάση της Γαλλίας

Η Γαλλία που άσκησε την σκληρότερη κριτική στην αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει την έγκρισή της στο νέο ψήφισμα αν σε αυτό προβλέπεται ενισχυμένος ρόλος των ηνωμένων Εθνών στις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο αμερικανός πρέσβυς στο Παρίσι Χάουαρντ Λίτς σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, τονίζει πως οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν σε περίπτωση που δεν σημειωθεί άλλη σύγκρουση ΗΠΑ-Γαλλίας, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποκλεισμός των επιθεωρητών

Το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατετέθη από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία δεν κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως έχει επανανειλλημένα ζητηθεί από τον επικεφαλής τους Χάνς Μπλιξ.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας στο Ιράκ΄, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία για να εντοπίσουν τυχόν πυρηνικά οπλα στο Ιράκ.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για τις λεηλασίες μονάδων στις οποίες ήταν αποθηκευμένα επικινδυνα πυρηνικά υλικά.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 08:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» των ΗΠΑ στους επιθεωρητές
 

Δεν υπάρχει θέση για τους επιθεωρητές στο Ιράκ σύμφωνα με τον Νεγκροπόντε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν ούτε τις δυνατότητες ούτε τα μέσα για να ξεκινήσουν και πάλι τις έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.


Στο σχέδιο του ψηφίσματος δεν περιλαμβάνεται ρόλος για τους επιθεωρητές όπλων
Τζον Νεγκροπόντε
. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στο Ιράκ, οι «συμμαχικές δυνάμεις» είναι οι μόνες που μπορούν να ασχοληθούν με το θέμα του εντοπισμού όπλων μαζικής καταστροφής.

Τα σχόλια του κ. Μπάουτσερ έγιναν ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες της για την ασφάλεια των ραδιενεργών υλικών στο Ιράκ.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μελίσα Φλέμινγκ, είπε στο BBC ότι έχουν λεηλατηθεί από ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «βρώμικων βομβών».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μόλυνσης από πυρηνικές ουσίες στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, απάντησε ότι δεν έχει προβλεφθεί κανένας ρόλος για τους επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ.


Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μακρύς ο δρόμος για τον ευρωστρατό»
 

Για εξάρτηση από το ΝΑΤΟ κάνουν λόγο αναλυτές

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Οι δεκαπέντε υπουργοί Άμυνας διαπίστωσαν ότι έχουν γίνει μια σειρά από μικρά αλλά ικανοποιητικά βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργικότητας του ευρωστρατού. Αν διαβάσει, όμως, κάποιος στο ανακοινωθέν των εργασιών τους τι απαιτείται ακόμη, κυρίως σε στρατιωτικές υποδομές, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας που χρειάζεται ακόμη να καταβληθεί.

Αποκλείεται, είπε ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, να μπορέσει μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΕ να αντιδρά στρατιωτικά με τον ευρωστρατό για την αντιμετώπιση σημαντικών κρίσεων.

Η Γαλλίδα ομόλογός του τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πιο ελαστική η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και να επιτρέπεται σε εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητάς τους, από την οποία επωφελείται άμεσα η ΕΕ, να ξεπερνούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους, έτσι όπως τα ορίζει το σημερινό σύμφωνο σταθερότητας.

Την ίδια θέση με τη Γαλλία υποστήριξαν η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο ενώ είναι πλέον σαφές ότι μια σειρά από άλλες χώρες μέλη υπονομεύουν συστηματικά όλη αυτή την προσπάθεια- προφανώς προς όφελος του ΝΑΤΟ.

Τέλος ενώ οι υπουργοί Άμυνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ευρωστρατός είναι τουλάχιστον έτοιμος για μικρού τύπου παρεμβάσεις διατήρησης της ειρήνης και αποφάσισαν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση προτάσεων κάλυψης των στρατιωτικών κενών διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι η επιχειρησιακή εξάρτησή τους είναι πάρα πολύ μεγάλη από το ΝΑΤΟ, δηλαδή από τις ΗΠΑ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.