Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-19

  1. Πτώση ελικοπτέρου στην Καρμπάλα
  2. Βραβείο στον «κόκκινο» Παμούκ
  3. Κίνδυνος νέων επιθέσεων
  4. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  5. Τελικό και αναθεωρημένο ψήφισμα
  6. «Παραμένουν όμηροι»
  7. Παραιτείται ο Άρι Φλάισερ
  8. Νέος ιός κατά των υπολογιστών
  9. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  10. Νέα προειδοποίηση για την παγκόσμια υγεία
  11. Αντιαμερικανική διαδήλωση στο Ιράκ
  12. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  13. Τεχνολογία και Μαφία
  14. «Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή»
  15. Πολιτικό άσυλο ζητούν τσιγγάνοι του Κοσόβου
  16. Τεχνολογία και Μαφία
  17. «Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή»
  18. Νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
  19. Ασφυκτικές πιέσεις στον Αραφάτ
  20. Ευρώ: Ανάκτηση χαμένου εδάφους
  21. Νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
  22. Ιράκ: Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά
  23. Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αυτονομιστών
  24. Κλιμακώνονται οι ισραηλινές πιέσεις στον Γασέρ Αραφάτ

Τρίτη 20 Μαΐου 2003 - 00:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση ελικοπτέρου στην Καρμπάλα
 

Ελικόπτερο μεταγωγικό τύπου «Σι Νάιτ»

Αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου CH-46 «Σι Νάιτ» συνετρίβη κοντά στην Καρμπάλα του νοτίου Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές ένας πέμπτος πεζοναύτης, ο οποίος προσπάθησε να διαδώσει και τους υπόλοιπους, πνίγηκε κατά την πτώση του αεροσκάφους σε κανάλι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι το ελικόπτερο δέχθηκε επίθεση από εχθρικά πυρά.

«Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί αυτού του τύπου τα ελικόπτερα από τη δεκαετία του ΄60 για την μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού από και προς την πρώτη γραμμή των μαχών.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραβείο στον «κόκκινο» Παμούκ
 

Ο Ορχάν Παμούκ ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη

Το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο του Δουβλίνου (Impac), από τα πλέον γενναιόδωρα στον κόσμο, απονεμήθηκε στον Τούρκο συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ.

Το μυθιστόρημα «Με λένε Κόκκινο» του Τούρκου συγγραφέα βραβεύτηκε με 100.000 ευρώ και πρόκειται για το υψηλότερο χρηματικό ποσό που έχει ποτέ απονεμηθεί σε μεταφρασμένο στα αγγλικά λογοτεχνικό έργο.

Το ιδιαίτερα πολύπλοκη και συναρπαστική αστυνομική πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται τα χρόνια της βασιλείας του Σουλτάνου Μουράτ του Γ΄, ο οποίος αναθέτει κρυφά στους μικρογράφους του να συντάξουν ένα βιβλίο – δοξαστικό της αυτοκρατορίας του.

Η επιτροπή των κριτών χαρακτήρισε το έργο του Ορχάν Παμούκ, «ένα έργο έντονης ομορφιάς, έξυπνο, πνευματώδες και με στιλ».

«Η δουλειά του Παμούκ είναι εξίσου εκλεπτυσμένη και με πολυδιάστατη με τις ιστορίες που περιγράφει», τόνισε ένας των κριτών.

Οι υποψηφιότητες για το εν λόγω βραβείο πραγματοποιούνται από 150 και πλέον βιβλιοθήκες 40 κρατών.

Οι βιβλιοθήκες που πρότειναν τον Ορχάν Παμούκ ήταν αυτή της Βόννης, της Γενεύης και του Χαρτφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ορχάν Παμούκ, ζει εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Ο Τούρκος συγγραφέας θα παραλάβει το βραβείο του από τον δήμαρχο του Δουβλίνου στις 14 Ιουνίου.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 23:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνδυνος νέων επιθέσεων
 

Οι περιοχές διαμονής των Δυτικών αποτελούν στόχο των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν δήλωσε ότι ο φόβος νέων επιθέσεων τόσο στη χώρα του όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπαρκτός.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που διαθέτουν πλέον οι σαουδαραβικές και αμερικανικές αρχές υποδεικνύουν ότι κάτι ετοιμάζεται πέρα από τις επιθέσεις της 12ης Μαΐου στο Ριάντ, οι οποίοι προκάλεσαν το θάνατο 34 ανθρώπων.

Νωρίτερα πάντως, όπως μετέδωσε το Ασοσιέτεντ Πρες, ο πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν υποστήριξε ότι προσφάτως περιήλθαν στην κατοχή των σαουδαραβικών αρχών στοιχεία, τα οποία απεδείκνυαν ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει διασπαστεί σε δεκάδες μικρότερες ομάδες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ήταν πεπεισμένοι ότι η Αλ Κάινταεν επρόκειτο να διακινδυνεύσει νέες επιθέσεις στη γενέτειρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν κλήθηκε από την Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο αποστολής σχετίζεται με την εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και είναι γνωστός για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την αμερικανική ηγεσία.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Ο δράστης πυροδότησε τη βόμβα κατά την είσοδο στο εμπορικό κέντρο

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ παρά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο εμπορικού κέντρου στην Αφούλα του βορείου Ισραήλ και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Τζέρεμι Κουκ μετέδωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφερε πάνω του κατά την είσοδό του στο εμπορικό κέντρο μετά από σύντομο έλεγχο ενός εκ των υπευθύνων ασφαλείας.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας
Σάββατο 17 Μαΐου: Δύο Ισραηλινοί σκοτώνονται στη Χεβρώνα

Κυριακή 18 Μαΐου: Επτά επιβαίνοντες λεωφορείου σκοτώνονται στην Ιερουσαλήμ

Κυριακή 18 Μαΐου: Δεύτερη επίθεση με νεκρό τον βομβιστή δράστη της επίθεσης

Δευτέρα 19 Μαΐου: Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονται στη Γάζα

Δευτέρα 19 Μαΐου:: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση στη Αφούλα του βορείου Ισραήλ
Η Αφούλα βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι «η έκρηξη ήταν ισχυρή και ότι οι τραυματίες διεκομίσθησαν αμέσως σε κοντινά νοσκομεία».

Εκπρόσωπος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς δήλωσε ότι δεν ευθύνονται για την τελευταία αυτή επίθεση στην Αφούλα.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα συνεχίσει την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» παρά το νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ιατρικό κέντρο της Αφούλα «Χα Εμέκ» έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 700 θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Νταβίντ Μπέικερ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα ακόμα αιματηρό κεφάλαιο στην ιστορία της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Την Κυριακή, επτά ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Ήταν μια ενέργεια που σημειώθηκε καθώς ξεκινούσαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του νέου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Αποτέλεσμα της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής ήταν να προχωρήσουν οι ισραηλινοί στην πλήρη απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ απαγορεύοντας κάθε επαφή του με ξένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν διέταξε το κλείσιμο των συνόρων του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρει σε πλήρες σφράγισμα των συνόρων με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι έξι ήταν μέλη της οργάνωσης Φατάχ που πρόσκειται στον Γιασέρ Αραφάτ, και άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη ισλαμικών οργανώσεων σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ισλαμιστές ανήκουν στην οργάνωση Οσμπάτ αλ Νουρ και ζητούσαν εκδίκηση για την επίθεση του Σαββάτου, η οποία παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του επικεφαλής τους, Αμπντουλάχ Σραϊντί.

Στο εν λόγω προσφυγικό καταυλισμό ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και θεωρείται από τους μεγαλύτερους στο νότιο Λίβανο.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελικό και αναθεωρημένο ψήφισμα
 

Το νέο ψήφισμα ορίζει την έκταση της ανάμειξης των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο μεταπολεμικό Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν λίαν συντόμως να υποβάλουν το τελικό και αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική ηγεσία εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι η ψηφοφορία για την υιοθέτηση ή μη του ψηφίσματος θα είναι θέμα ημερών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ψήφισμα έλαβε σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες που ακούστηκαν για την ανάμειξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην εξουσία του μεταπολεμικού Ιράκ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στο συντονιστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων ούτως ώστε να δρομολογηθεί η διοχέτευση της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο σχέδιο ψήφισμα δεν προβλέπει επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Λεηλασίες πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ανησυχία του για την «ασφάλεια» των ραδιενεργών υλικών στο Ιράκ, καθώς όπως είπε καθημερινά δέχεται πληροφορίες για κρούσματα λεηλασιών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ο κ. Μπαραντέι είπε ότι άκουσε για κλοπές ραδιενεργών στοιχείων, όπως το ουράνιο, και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράκ δεν έχει εκλείψει.

Ως εκ τούτου ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων είναι επιτακτική.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραμένουν όμηροι»
 

Ένας εκ των δέκα ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα

Η στρατιωτική ηγεσία της Αλγερίας διέψευσε την είδηση ότι αφέθηκε ελεύθερη και δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων τουριστών, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής μελών ισλαμικών οργανώσεων.

Ο στρατός της Αλγερίας διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δέκα Γερμανών, τεσσάρων Ελβετών και ενός Ολλανδού τουρίστα, συνεχίζονται.

Την είδηση για την απελευθέρωση των ομήρων έδωσαν στη δημοσιότητα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία συγκεκριμένα μετέδωσαν ότι η απελευθέρωση επετεύχθη έπειτα από επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη Ιλιζού, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγέρι.

Η πρώτη ομάδα των τουριστών, η οποία αποτελείτο από δέκα Αυστριακούς, έξι Γερμανούς και έναν Σουηδό, έχουν ήδη επιστρέψει στις πατρίδες μετά την επιτυχημένη επιχείρηση των μελών των ειδικών δυνάμεων του αλγερινού στρατού.

Ορισμένοι από τους Αυστριακούς τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να περιγράφουν την εμπειρία της ομηρίας τους στα διάφορά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Σάλτσμπουργκ δήλωσαν ότι οι απαγωγείς τους ήταν «ανθρώπινοι και θρησκόληπτοι άνθρωποι».

«Σχεδόν γίναμε φίλοι», δήλωσε ο Ίνγκο Μπλέκμαν.

Ο ίδιος διέψευσε την πληροφορία γαλλικού μέσου ενημέρωσης ότι η απελευθέρωση κατέστη δυνατή έπειτα από την καταβολή χρηματικού ποσού και όχι χάρις στη στρατιωτική επέμβαση.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 19:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο Άρι Φλάισερ
 

Το τηλεοπτικό «πρόσωπο» του Λευκού Οίκου παραιτείται

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του τον Ιούλιο.

Ο Άρι Φλάισερ, ένα από τα πλέον οικεία τηλεοπτικά πρόσωπα της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, της εκστρατείας στο Αφγανιστάν και του πολέμου στο Ιράκ, διευκρίνισε ότι θα ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε, επίσης, στο Ασοσιέτεντ Πρες ότι ήθελε να αποσυρθεί από την κυβέρνηση πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους.

«Πιστεύω βαθύτατα σε αυτόν τον πρόεδρο, την πολιτική του, στον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Φλάισερ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Μάικλ Μπιουκάναν διευκρίνισε ότι ο Άρι Φλάισερ είχε συγκρουστεί πολλάκις με τους δημοσιογράφους αλλά και αρκετά μέλη της κυβέρνησης Μπους.

Ο προσωρινός του αντικαταστάτης, υφυπουργός Τύπου, Σκοτ ΜακΛέλαν, θεωρείται και ο πιθανότερος μόνιμος αντικαταστάτης του Άρι Φλάισερ.

Ως υποψήφιοι εμφανίζονται επίσης ο ρεπουμπλικάνος στρατηγικός αναλυτής, Εντ Γκιλέζμπι και η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος ιός κατά των υπολογιστών
 

Το σκουλήκι «Palyh» εμφανίζεται ως μήνυμα της Μάικροσοφτ

Οι εταιρείες που δημιουργούν προγράμματα για την καταπολέμηση των ιών των ηλεκτρονικών υπολογιστών προειδοποιούν τους χρήστες για την εμφάνιση ενός νέου ιού, ο οποίος προσπαθεί να ξεγελάσει τους χρήστες μεταμφιεσμένος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e – mail ) της εταιρείας «Μάικροσοφτ».

Tο νέο «σκουλήκι», όπως ονομάζονται αυτού του είδους οι ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, πήρε την επωνυμία «Palyh» και αποστέλλει αντίγραφά του σε κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει αποθηκεύσει ο χρήστης στα αρχεία του.

Το σκουλήκι «Palyh» θεωρείται κατά πολύ εξυπνότερο των προκατόχων του διότι δεν καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να «δελέασει» τους χρήστες.

«Δεν ακολουθεί την πεπατημένη ψυχολογία των και καταφέρνει να πείσει τους χρήστες ότι δεν προσπαθεί να τους δελεάσει και ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό μήνυμα», τόνισε ο Γκρέιαμ Κλάλεϊ, σύμβουλος της εταιρείας προγραμμάτων κατά των ιών Sophos.

«Η Μάικροσοφτ δε στέλνει μηνύματα με προσάρτημα (attachment) και γι΄ αυτό οι χρήστες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Γκρέιαμ Κλαλεϊ.

Το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των χρηστών εμφανίζεται με διάφορες θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα support@microsoft.com.

Μέχρι στιγμής ο εν λόγω ιός είναι ενεργός σε τουλάχιστον 69 χώρες.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 19:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Ο δράστης πυροδότησε τη βόμβα κατά την είσοδο στο εμπορικό κέντρο

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ παρά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με τις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο εμπορικού κέντρου στην Αφούλα του βορείου Ισραήλ και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Τζέρεμι Κουκ μετέδωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφερε πάνω του κατά την είσοδό του στο εμπορικό κέντρο μετά από σύντομο έλεγχο ενός εκ των υπευθύνων ασφαλείας.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας
Σάββατο 17 Μαΐου: Δύο Ισραηλινοί σκοτώνονται στη Χεβρώνα

Κυριακή 18 Μαΐου: Επτά επιβαίνοντες λεωφορείου σκοτώνονται στην Ιερουσαλήμ

Κυριακή 18 Μαΐου: Δεύτερη επίθεση με νεκρό τον βομβιστή δράστη της επίθεσης

Δευτέρα 19 Μαΐου: Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονται στη Γάζα

Δευτέρα 19 Μαΐου:: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση στη Αφούλα του βορείου Ισραήλ
Η Αφούλα βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι «η έκρηξη ήταν ισχυρή και ότι οι τραυματίες διεκομίσθησαν αμέσως σε κοντινά νοσκομεία».

Εκπρόσωπος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς δήλωσε ότι δεν ευθύνονται για την τελευταία αυτή επίθεση στην Αφούλα.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα συνεχίσει την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» παρά το νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ιατρικό κέντρο της Αφούλα «Χα Εμέκ» έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 700 θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Νταβίντ Μπέικερ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα ακόμα αιματηρό κεφάλαιο στην ιστορία της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Την Κυριακή, επτά ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Ήταν μια ενέργεια που σημειώθηκε καθώς ξεκινούσαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του νέου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Αποτέλεσμα της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής ήταν να προχωρήσουν οι ισραηλινοί στην πλήρη απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ απαγορεύοντας κάθε επαφή του με ξένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν διέταξε το κλείσιμο των συνόρων του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρει σε πλήρες σφράγισμα των συνόρων με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προειδοποίηση για την παγκόσμια υγεία
 

Περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών όλου του κόσμου ζήτησε η πρόεδρος του ΠΟΥ

Νέα προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων ιογενών ασθενειών, όπως αυτής της άτυπης πνευμονίας.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των 192 κρατών μελών στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής του τμήματος για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών, δρ Ντέιβιντ Χέιμαν, τόνισε ότι η έξαρση θανατηφόρων ιογενών ασθενειών είναι «αναπόφευκτη».

«Η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία θα έρθει από κάποιο είδος γρίπης», πρόσθεσε ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν.

Η τελευταία επιδημία γρίπης το 1919 είχε προκαλέσει το θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής ο επονομαζόμενος ιός της άτυπης πνευμονίας ή Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) έχει στοιχίσει τη ζωή 600 και πλέον ανθρώπων.

Ο δρ Γκουέναλ Ρόντιερ του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι ο απολογισμός των θυμάτων από τον SARS θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος εάν ο ιός συνδεόταν με αυτόν της γρίπης.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ. Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ απηύθυνε έκκληση για περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και υγιές μέλλον για όλους μας πρέπει να καταρριφθούν τα σύνορα μεταξύ κρατών και θεσμών», τόνισε η δρ. Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Εκτός της συνεργασίας μεταξύ κρατών η πρόεδρος του ΠΟΥ έθιξε το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η Κίνα, επί παραδείγματι, ήταν η χώρα η οποία δέχθηκε δριμύτατη κριτική για την απόκρυψη των πραγματικών διαστάσεων της εξάπλωσης της νόσου.

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκληρώνεται στις 28 Μαΐου και εκτός από την άτυπη πνευμονία θα προχωρήσει επίσης στην υπογραφή ιστορικής συνθήκης, η οποία έχει στόχο την μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά 4,9 εκατομμύρια ετησίως.

Η συνθήκη προβλέπει περιορισμούς στη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και την πώληση των τσιγάρων και των ειδών καπνού.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιαμερικανική διαδήλωση στο Ιράκ
 

Σουνίτες και Σιίτες ιμάμιδες στην διαδήλωση της Βαγδάτης

Τούλάχιστον 10.000 σιίτες και σουνίτες διαδήλωσαν στην Βαγδάτη διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και απαιτώντας την άμεση αποχώρηση τους από την χώρα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μουσουλμανικό τέμενος των σουνιτών στα βόρεια προάστια της Βαγδάτης και προωθήθηκαν στο κέντρο της πόλης στην συνοικία Καντχαμίγια, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πλέον ιερά τεμένη των μουσουλμάνων σιιτών.

Η πορεία, η μεγαλύτερη από την λήξη του πολέμου, είναι ενδεικτική του κοινού αντιαμερικανικού αισθήματος που διέπει τις δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, μεταδίδει η Μπαρμπα Πλέτ, ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη.

Η δαδήλωση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, καθώς ο νέος αμερικανός διοικητής Πώλ Μπρέμερ καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης, την επιβολή της εννομης τάξης και τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 15:50 (Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Η έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Δευτέρα το απόγευμα σε εμπορικό κέντρο της κωμόπολης Αφούλα στο βόρειο Ισραήλ.

Είναι η τρίτη βομβιστική ενέργεια μέσα σε 48 ώρες.

Την Κυριακή, επτά ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

Ηταν μια ενέργεια που σημειώθηκε καθώς ξεκινούσαν οι συνομιλίες μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του νέου πρωθυπουργου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Μαζέν.

Αποτέλεσμα της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής ήταν να προχωρήσουν οι ισραηλινοί στην πλήρη απομόνωση του Γιάσερ Αραφατ απαγορεύοντας κάθε επαφή του με ξένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν διέταξε το κλεισιμο των συνόρων του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρει σε πλήρες σφράγισμα των συνόρων με την Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η επίθεση της κυριακής έγινε από έναν παλαιστίνιο ανδρα ο οποίος είχε μεταμφιεσθεί σε ορθόδοξο Εβραίο.

Ο αυτόχειρας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε επάνω του μέσα σε λεωφορείο. Αποτέλσμα ηταν να σκοτωθούν επτά επιβάτες και να τραυματισθούν 20.


Ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο λίγο πριν τις 6 το πρωί, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ πλησίαζαν στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν προκάλεσε άλλους θανάτους.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 13:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεχνολογία και Μαφία
 

Λατρεύουν οι Ιταλοί τα κινητά

Οι Ιταλοί γκάνγκστερς βρήκαν μια νέα χρήση για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς (3G), τα εικονοτηλέφωνα, που δίνουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη επικοινωνία φωνής και εικόνας.

Σκέπτονται να τα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων περιφερειακών εκλογών.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί θα δείξουν πόσο δημοφιλής είναι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Απάτη υψηλής τεχνολογίας

Διάφορες ομάδες της Μαφίας που δρουν στην Ιταλία προσπαθούσαν ανέκαθεν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων - άλλοτε με απειλές κι άλλοτε πάλι με τη δωροδοκία.


Αυτή τη φορά, όμως, πρόσθεσαν στο οπλοστάσιό τους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας - τα κινητά τηλέφωνα της τρίτης γενιάς (3G).

Oι εκλογείς, αίφνης, που θα είναι εφοδιασμένοι με τέτοια τηλέφωνα, θα μπορούν να στέλλουν με το κινητό τους φωτογραφία του ψηφοδελτίου τους, που θ' αποδεικνύει ότι επέλεξαν όντως τον υποψήφιο που τους είχε υποδειχθεί.

Έχουν γνώσιν οι φύλακες

Οι ιταλικές αρχές, όμως, έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πισάνου, τονίζει πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν και τα κινητά της τρίτης γενιάς.

Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πολλοί ανταποκριτές πιστεύουν πως θα ζητείται από κάθε ψηφοφόρο να παραδίδει το κινητό του πριν ψηφίσει.

'Ερωτας με τα κινητά

Οι Ιταλοί λατρεύουν τα κινητά τους - ήταν μεταξύ των πρώτων σε ολόκληρο τον κόσμο που έσπευσαν να προμηθευτούν τις νέες συσκευές της τρίτης γενιάς.

Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να διακινούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα τεράστιες ποσότητες δεδομένων - βιντεοκλιπάκια, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, χάρτες πόλεων, την κίνηση των χρηματιστηρίων κ.π.ά.

Ο όμιλος Xάτσινσον έχει ήδη πωλήσει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευές στην Ιταλία κι ελπίζει ότι μέσα σ' ένα χρόνο θα έχει 1 εκατομμύριο συνδρομητές.

Αλλά δεν φανταζόταν, φυσικά, ότι τα κινητά της τρίτης γενιάς θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν από τη Μαφία για την επίτευξη των δικών της, άνομων, στόχων.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή»
 

«Οι προοπτικές για ειρήνευση δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές»

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Οι πρόσφατες παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή, και τα δραστικά μέτρα τα οποία εφάρμοσε το Ισραήλ ως αντίποινα φαίνεται να έχουν το κόστος τους για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη.

Ρωτήσαμε τον αρχισυντάκτη της Ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», Νταβίντ Λαντάου ποιες είναι τώρα οι προοπτικές για το ειρηνευτικό σχέδιο γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

«Οι προοπτικές δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι μετά τον πόλεμο του Ιράκ και το διορισμό του Άμπου Μάζεν στη θέση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων τα πράγματα θα άλλαζαν, αλλά υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν πριν να ξεκινήσει η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου» λέει ο Νταβίντ Λουντάου

Ο Ισραηλινός αναλυτής εκτιμά ότι τώρα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, ακόμα και αυτές οι λίγες ελπίδες αρχίζουν να εξανεμίζονται.

«Αντί να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Δυτική όχθη, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο, τώρα και οι δύο πλευρές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν ελπίδες «ότι θα δεσμευόταν με κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις».

«Όμως τώρα δεν υπάρχει καν πίεση από την αμερικανική πλευρά προς τους ισραηλινούς να προβούν σε αυτές τις υποχωρήσεις γιατί όπως γνωρίζετε η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ασφάλειας είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή» δήλωσε στο BBC ο αρχισυντάκτης της «Χααρέτζ».

Ο Μάζεν και οι οργανώσεις

Στη σειρά των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια είναι χαρακτηριστική η τάση ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων να συμβάλλουν στο «πάγωμα» των διαδικασιών αυτών με σειρές επιθέσεων.

Ρωτήσαμε τον Νταβίντ Λουντάου εάν πιστεύει ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει τη δύναμη να ελέγξει τη δράση αυτών των οργανώσεων.

«Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση του Άμπου μάζεν και ο υπουργός Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις ακραίες οργανώσεις, αλλά οι ίδιοι λένε ότι για να μπορέσουν να το πράξουν - γεγονός που θα προκαλέσει σχεδόν έναν εμφύλιο πόλεμο με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις - θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού.»

Για το λόγο αυτό – εξηγεί ο αναλυτής - ο Άμπου Μάζεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ζητούσε επίμονα και επανειλημμένα από τον κ. Σαρόν να αποδεχθεί δημόσια το ειρηνευτικό σχέδιο.

«Ο Αριέλ Σαρόν, όμως, δεν το έπραξε γιατί δεν είναι έτοιμος να δηλώσει κατηγορηματικά ότι αποδέχεται τον οδικό χάρτη. Ο Άμπου Μάζεν του εξήγησε ότι αυτή η άρνηση του δένει τα χέρια και δεν μπορεί να δημιουργήσει στους παλαιστινίους την αίσθηση ότι υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο για την ειρήνευση στην περιοχή και ότι ο περιορισμός των παραστρατιωτικών παλαιστινιακών οργανώσεων είναι μέρος του σχεδίου αυτού».

«Ο Άμπου Μάζεν είναι η νέα ελπίδα για το Μεσανατολικό αλλά δεν είναι και παντοδύναμος» δήλωσε στο ΒΒC ο αναλυτής και αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», Νταβίντ Λαντάου.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτικό άσυλο ζητούν τσιγγάνοι του Κοσόβου
 

Φωτογραφία αρχείου

Περίπου 700 Ρόμα από το Κόσοβο, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν συγκεντρωθεί στην συνοριακή διάβαση Μετσέτλια, κοντά στο Μοναστήρι, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ζητούν άδεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Την είδηση μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ αρνούνται να τους επιτρέψουν την έξοδο από την χώρα.

Ανάμεσα στους 700 ρόμα είναι εγκυες γυναίκες και αρκετά παιδιά, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια, Νίκος Φραγκόπουλος.

Οι 700 τσιγγάνοι αρνούνται να επιστρέψουν στο Κόσοβο και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην συνοριακή διάβαση έως ότου τους επιτραπεί η είσοδος σε ελληνικό έδαφος.

Επι τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική παρουσία.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 13:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεχνολογία και Μαφία
 

Λατρεύουν οι Ιταλοί τα κινητά

Οι Ιταλοί γκάνγκστερς βρήκαν μια νέα χρήση για τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς (3G), τα εικονοτηλέφωνα, που δίνουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη επικοινωνία φωνής και εικόνας.

Σκέπτονται να τα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων περιφερειακών εκλογών.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί θα δείξουν πόσο δημοφιλής είναι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείιται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Απάτη υψηλής τεχνολογίας

Διάφορες ομάδες της Μαφίας που δρουν στην Ιταλία προσπαθούσαν ανέκαθεν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων - άλλοτε με απειλές κι άλλοτε πάλι με τη δωροδοκία.


Αυτή τη φορά, όμως, πρόσθεσαν στο οπλοστάσιό τους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας - τα κινητά τηλέφωνα της τρίτης γενιάς (3G).

Oι εκλογείς, αίφνης, που θα είναι εφοδιασμένοι με τέτοια τηλέφωνα, θα μπορούν να στέλλουν με το κινητό τους φωτογραφία του ψηφοδελτίου τους, που θ'αποδεικνύει ότι επέλεξαν όντως τον υποψήφιο που τούς είχε υποδειχθεί.

Έχουν γνώσιν οι φύλακες

Οι ιταλικές αρχές, όμως, έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πισάνου, τονίζει πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας και τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν και τα κινητά της τρίτης γενιάς.

Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πολλοί ανταποκριτές πιστεύουν πως θα ζητείται από κάθε ψηφοφόρο να παραδίδει το κινητό του πριν ψηφίσει.

'Ερωτας με τα κινητά

Οι Ιταλοί λατρεύουν τα κινητά τους - ήταν μεταξύ των πρώτων σε ολόκληρο τον κόσμο που έσπευσαν να προμηθευτούν τις νέες συσκευές της τρίτης γενιάς.

Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να διακινούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα τεράστιες ποσότητες δεδομένων - βιντεοκλιπάκια, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, χάρτες πόλεων, την κίνηση των χρηματιστηρίων κ.π.ά.

Ο όμιλος Xάτσινσον έχει ήδη πωλήσει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευές στην Ιταλία κι ελπίζει ότι μέσα σ'ένα χρόνο θα έχει 1 εκατομμύριο συνδρομητές.

Αλλά δεν φανταζόταν, φυσικά, ότι τα κινητά της τρίτης γενιάς θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν από τη Μαφία για την επίτευξη των δικών της, άνομων, στόχων.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή»
 

«Οι προοπτικές για ειρήνευση δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές»

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Οι πρόσφατες παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή, και τα δραστικά μέτρα τα οποία εφάρμοσε το Ισραήλ ως αντίποινα φαίνεται να έχουν το κόστος τους για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη.

Ρωτήσαμε τον αρχισυντάκτη της Ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», Νταβίντ Λαντάου ποιες είναι τώρα οι προοπτικές για το ειρηνευτικό σχέδιο γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

«Οι προοπτικές δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι μετά τον πόλεμο του Ιράκ και το διορισμό του Άμπου Μάζεν στη θέση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων τα πράγματα θα άλλαζαν, αλλά υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν πριν να ξεκινήσει η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου» λέει ο Ντέιβιντ Λουντάου

Ο Ισραηλινός αναλυτής εκτιμά ότι τώρα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, ακόμα και αυτές οι λίγες ελπίδες αρχίζουν να εξανεμίζονται.

«Αντί να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Δυτική όχθη, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο, τώρα και οι δύο πλευρές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν ελπίδες «ότι θα δεσμευόταν με κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις».

«Όμως τώρα δεν υπάρχει καν πίεση από την αμερικανική πλευρά προς τους ισραηλινούς να προβούν σε αυτές τις υποχωρήσεις γιατί όπως γνωρίζετε η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ασφάλειας είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή» δήλωσε στο BBC ο αρχισυντάκτης της «Χααρέτζ».

Ο Μάζεν και οι οργανώσεις

Στη σειρά των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια είναι χαρακτηριστική η τάση ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων να συμβάλλουν στο «πάγωμα» των διαδικασιών αυτών με σειρές επιθέσεων.

Ρωτήσαμε τον Νταβίντ Λουντάου εάν πιστεύει ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει τη δύναμη να ελέγξει τη δράση αυτών των οργανώσεων.

«Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση του Άμπου μάζεν και ο υπουργός Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις ακραίες οργανώσεις, αλλά οι ίδιοι λένε ότι για να μπορέσουν να το πράξουν - γεγονός που θα προκαλέσει σχεδόν έναν εμφύλιο πόλεμο με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις - θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού.»

Για το λόγο αυτό – εξηγεί ο αναλυτής - ο Άμπου Μάζεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ζητούσε επίμονα και επανειλημμένα από τον κ. Σαρόν να αποδεχθεί δημόσια το ειρηνευτικό σχέδιο.

«Ο Αριέλ Σαρόν, όμως, δεν το έπραξε γιατί δεν είναι έτοιμος να δηλώσει κατηγορηματικά ότι αποδέχεται τον οδικό χάρτη. Ο Άμπου Μάζεν του εξήγησε ότι αυτή η άρνηση του δένει τα χέρια και δεν μπορεί να δημιουργήσει στους παλαιστινίους την αίσθηση ότι υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο για την ειρήνευση στην περιοχή και ότι ο περιορισμός των παραστρατιωτικών παλαιστινιακών οργανώσεων είναι μέρος του σχεδίου αυτού».

«Ο Άμπου Μάζεν είναι η νέα ελπίδα για το Μεσανατολικό αλλά δεν είναι και παντοδύναμος» δήλωσε στο ΒΒC ο αναλυτής και αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», Νταβίντ Λαντάου.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 13:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
 

Πανικόβλητοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

Εννέα νεκροί και 12 νέα κρούσματα είναι ο τελευταίος απολογισμός της άτυπης πνευμονίας, στην Κίνα.

Οι πέντε θάνατοι σημειώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα και οι τέσσερις στο Χονγκ Κόνγκ.

Στην Ταιβάν, η κρίση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της ιδιαίτερα μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλλαν μαζικά οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τον εξοντώτικό φόρτο εργασίας.

Τα θύματα της άτυπης πνευμονίας, στην Ασία, το επικεντρο της νόσου, ανέρχονται σε 643 νεκρούς.

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης που οργανώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην Γενεύη.

Πάντως, επιδημιολόγοι από τις 16 χώρες που έπληξε ο νέος ιός συμφωνούν ότι η κρίση θα τεθεί υπό έλεγχο πολύ σύντομα, αν και στην περίπτωση της κινεζικής ενδοχώρας, επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασφυκτικές πιέσεις στον Αραφάτ
 

Η έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο

Διπλωματική απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ επιχειρούν οι ισραηλινοί μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Κυριακής.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε επαφή του παλαιστίνιου ηγέτη με ξένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν διέταξε το κλεισιμο των συνόρων του Ισραήλ με τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρει σε πλήρες σφράγισμα των συνότων με την Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο πέρασαν περισσότερη από τη μισή ημέρα συνεδριάζοντας για το ποια θα είναι η απάντησή τους στις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σαρόν με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Αμπού Μαζέν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένας άνδρας με αμφίεση Ορθόδοξου Εβραίου ανατινάχτηκε μέσα σε λεωφορείο, σκοτώνοντας επτά επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους 20.

Ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ πλησίαζαν στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν προκάλεσε άλλους θανάτους.

Ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του

Ο στρατός του Ισραήλ έχει ήδη επιβάλει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς πιστεύεται ότι τουλάχιστον ο ένας από τους βομβιστές ζούσε στην πόλη αυτή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο λίγο πριν τις 6 το πρωί, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Η αστυνομία είπε ότι ο βομβιστής είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Δεν αποκλείεται τίποτα»

Τις επιθέσεις καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως ανώτατος σύμβουλος του κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα και εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ραναάν Γκισίν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξορίας του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής – μια ιδέα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Ο κ Σαρόν είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μαζέν, το βράδυ του Σαββάτου.

Όμως οι συνομιλίες τους επισκιάστηκαν από τα επεισόδια βίας.

Δύο Ισραηλινοί, ένας άνδρας και η έγκυος σύζυγός του σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Επίσης στη Δυτική Όχθη, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Νωρίτερα, στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Μπέιτ Χανούν , Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους εννέα.

Το Ισραήλ απαιτεί τη λήξη τον εχθροπραξιών πριν κινηθεί προς την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρώ: Ανάκτηση χαμένου εδάφους
 

Ευρώ και δολλάριο

Το ευρώ ανακτά το χαμένο έδαφος. Τέσσερα χρόνια μετά την εισαγωγή του το κοινό ευρωπαικό νόμισμα ξεπέρασε το δολλάριο- ένα ευρώ ισούται με 1 δολ, και 17 σεντς.

Την περαιτέρω πτώση του δολλαρίου σήμερα προκάλεσε δήλωση του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, ότι η αμερικανική κυβέρνηση τείνει να εγκαταλείψει την πολιτική του "ισχυρού δολλαρίου".

Οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου έγιναν στην διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών του Ομίλου των 8 και προκάλεσαν αίσθηση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Αλλαγή πολιτικής;

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, ακολουθούσε, έως πρόσφατα, την πολιτική του "σκληρού δολλαρίου" όπως άλλωστε και όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η συνεχιζόμενη, ωστόσο, υποχώρηση του δολλαρίου κάνει πολλούς οικονομικούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η πολιτική αυτή έχει αλλάξει.

Εκτίμιση που στοιχειοθετείται και από την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του αμερικανού υπουργού οικονομικών, στην οποία ο Τζον Σνόου υπεραμύνθηκε το "φτηνό δολλάριο" αφ ενός για την προώθηση των εξαγωγών και αφ ετέρου για την αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης.

Από την αρχή του χρόνου το δολλάριο υποχώρησε κατά 8% έναντι του ευρώ αλλά και άλλων μεγάλων ξένων νομισμάτων.

Την αισιοδοξία του αμερικανού υπουργού οικονομικών δεν συμμερίζονται οι αναλυτές που θεωρούν την πτώση του δολλαρίου προάγγελο οπισθοχώρησης της αμερικανικής οικονομίας.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 12:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
 

Πανικόβλητοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

Εννέα νεκροί και 12 νέα κρούσματα είναι ο τελευταίος απολογισμός της άτυπης πνευμονίας, στην Κίνα.

Οι πέντε θάνατοι σημειώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα και οι τέσσερις στο Χονγκ Κόνγκ.

Στην Ταιβάν, η κρίση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της ιδιαίτερα μετά τις παραιτήσεις που υπέβαλλαν μαζικά οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τον εξοντώτικό φόρτο εργασίας.

Τα θύματα της άτυπης πνευμονίας, στην Ασία, το επικεντρο της νόσου, ανέρχονται σε 643 νεκρούς.

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης που οργανώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην Γενεύη.

Πάντως, επιδημιολόγοι από τις 16 χώρες που έπληξε ο νέος ιός συμφωνούν ότι η κρίση θα τεθεί υπό έλεγχο πολύ σύντομα, αν και στην περίπτωση της κινεζικής ενδοχώρας, επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 13:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά
 

Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τα παιδιά

Άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ λόγω των καταστροφών στις υποδομές της χώρας που προκάλεσαν οι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί, υποστηρίζει η Γιούνισεφ.


Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε πρόβλημα υποσιτισμού και πριν από τον πόλεμο
Σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Κάρολ Μπέλαμι, που επισκέφτηκε τη χώρα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, οι ζημιές που υπέστη το δίκτυο υδροδότησης ευθύνονται για τα σοβαρά κρούσματα δυσεντερίας σε παιδιά.

Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε προβλήματα υποσιτισμού πριν από τις αμερικανοβρετανική εισβολή λόγο του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη χώρα ο ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της Γιούνισεφ διαπίστωσε, επίσης, τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν τα σχολικά κτίρια επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στα μαθήματά τους.

Αρκετοί ιρακινοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία λόγω της αναρχίας που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας παρά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 09:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αυτονομιστών
 

Ο ινδονησιακός στρατός προετοιμάζεται εδώ και αρκετές μέρες

Λίγες ώρες μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην επαρχία Άτσε από την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας άρχισαν επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών ανταρτών.

Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Άτσε 20 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μπάντα Άτσε και ακολούθησε η ρήψη αλεξιπτωτιστών.

Ανώτερος αξιωματικός του ινδονησιακού στρατού είπε ότι 15 πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την βόρεια πόλη Λοκσεουμαούε όπου υπάρχουν βάσεις των ανταρτών.

Η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων έγινε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της διένεξης που άρχισε πριν από 28 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 28 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο Τόκυο σε μια προσπάθεια διάσωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο και η οποία εξασφάλιζε στο Άτσε αυτονομία αλλά όχι και ανεξαρτησία.

Η συνάντηση έληξε το βράδυ της Κυριακής χωρίς συμφωνία και η κυβερνητική πλευρά επέρριψε τις ευθύνες στους αυτονομιστές που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το αίτημα για ανεξαρτησία.

Κυβερνητικές απειλές

Το πρωί της Δευτέρας ο ινδονησιακός στρατός υποσχέθηκε ότι «θα παγιδεύσει και θα εξουδετερώσει» τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σημειώθηκαν μικρής έκτασης συγκρούσεις αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ανταποκριτής στην Μπάντα Άτσε μετέδωσε ότι ο ινδονησιακός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στην επαρχία εδώ και μια εβδομάδα αλλά κλιμακώνει τώρα τις επιχειρήσεις του για να εντυπωσιάσει τους αντάρτες.

Οι δυνάμεις των ανταρτών υπολογίζονται σε 3 ως 5 χιλιάδες μαχητές.

Εν τω μεταξύ, η ινδονησιακή αστυνομία συνέλαβε ξανά πέντε ανώτερους εκπροσώπους των αυτονομιστών που είχαν αφεθεί ελεύθεροι το Σάββατο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.

«Θα αντισταθούμε»

Ο ηγέτης των ανταρτών, Μαχμούντ Μάλικ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν είχε καμία διάθεση για συμβιβασμό και ότι στις συνομιλίες προσπαθούσε να βρει «λόγο για να κηρύξει πόλεμο».

«Μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε το αίτημα μας για ανεξαρτησία. Μας ζήτησαν να παραδοθούμε. Θα αντισταθούμε στην επίθεση και θα πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας» τόνισε ο Μαχμούντ Μάλικ.

Η επαρχία Άτσε έχει κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και ήταν για πολλά χρόνια ανεξάρτητο σουλτανάτο πριν ενσωματωθεί στην Ινδονησία το 1949.

Η δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση της Τζακάρτας τροφοδοτείται από αντίληψη ότι εκμεταλλεύεται τους πλούσιους φυσικούς πόρους της επαρχίας και δεν διοχετεύει ένα μέρος των εσόδων για το καλό των κατοίκων του Άτσε.


Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές πιέσεις στον Γασέρ Αραφάτ
 

Η έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο

Το Ισραήλ εντείνει τις πολιτικές πιέσεις στον ηγέτη των Παλαιστινίων Γασέρ Αραφάτ μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Κυριακής.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα έχει καμία επαφή με ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους που σκοπεύουν να συναντήσουν τον κ.Αραφάτ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν αποφάσισε ότι θα σφραγίσει τα σύνορα της χώρας του με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα είναι ολοκληρωτικό και ότι δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν Παλαιστίνιο η είσοδος ή η έξοδος από τη χώρα.

Η απόφαση αυτή του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο πέρασαν περισσότερη από τη μισή ημέρα συνεδριάζοντας για το ποια θα είναι η απάντησή τους στις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σαρόν με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Αμπού Μαζέν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένας άνδρας με αμφίεση Ορθόδοξου Εβραίου ανατινάχτηκε μέσα σε λεωφορείο, σκοτώνοντας επτά επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους 20.

Ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ πλησίαζαν στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν προκάλεσε άλλους θανάτους.

Ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του

Ο στρατός του Ισραήλ έχει ήδη επιβάλει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς πιστεύεται ότι τουλάχιστον ο ένας από τους βομβιστές ζούσε στην πόλη αυτή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο λίγο πριν τις 6 το πρωί, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Η αστυνομία είπε ότι ο βομβιστής είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Δεν αποκλείεται τίποτα»

Τις επιθέσεις καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως ανώτατος σύμβουλος του κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα και εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ραναάν Γκισίν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξορίας του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής – μια ιδέα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Ο κ Σαρόν είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μαζέν, το βράδυ του Σαββάτου.

Όμως οι συνομιλίες τους επισκιάστηκαν από τα επεισόδια βίας.

Δύο Ισραηλινοί, ένας άνδρας και η έγκυος σύζυγός του σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Επίσης στη Δυτική Όχθη, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Νωρίτερα, στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Μπέιτ Χανούν , Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους εννέα.

Το Ισραήλ απαιτεί τη λήξη τον εχθροπραξιών πριν κινηθεί προς την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.