Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-18

  1. Βέλγιο: Νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού
  2. Δεκάδες νεκροί απο τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
  3. Ισραήλ: Κλείνει τα σύνορα με τις παλαιστινιακές περιοχές
  4. Συλλήψεις υπόπτων στη Σαουδική Αραβία
  5. Ιράκ: Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά
  6. Ο κυβερνών συνασπισμός προηγείται στο Βέλγιο
  7. Ετοιμάζουν αντίποινα οι Ισραηλινοί
  8. Δεκάδες νεκροί απο τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
  9. Μαρόκο: «Αναγνώρισαν τους βομβιστές»
  10. Τα γενέθλια του Πάπα
  11. Στις κάλπες οι Βέλγοι
  12. Ιράκ: Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά
  13. Σλοβακία:«Ναι» στην EE
  14. Στις κάλπες οι Βέλγοι
  15. Ταϊβάν: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας
  16. Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 02:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέλγιο: Νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού
 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συμμετείχε στο ευρωπαϊκό «αντιπολεμικό μέτωπο»

Ο κυβερνών συνασπισμός των έξι κομμάτων κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο Βέλγιο.

Ο συνασπισμός «ουράνιο τόξο» του πρωθυπουργού Γκι Βέρχοφσταντ κερδίζει τουλάχιστον 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου παρά το γεγονός ότι ένα από τα κόμματα, το κόμμα των Πρασίνων, υπέστη σοβαρές απώλειες.

Ο κ.Βέρχοφσταντ δήλωσε ότι η αύξηση της επιρροής του κόμματος του, των Φιλελεύθερων, καθώς και του κόμματος των Σοσιαλιστών, σημαίνει ότι ενίσχυση της κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει πιο εύκολα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Ενισχυμένο αναδείχθηκε από τις εκλογές και το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Βλάαμς Μπλοκ το οποίο κέρδισε 19% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό στην εικοσιπεντάχρονη ιστορία του κόμματος.

Τα κυριότερα κόμματα του Βελγίου έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το Βλάαμς Μπλοκ στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των μεταναστών.

Μάχη μέχρι το τέλος

Πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα οι αναλυτές έκαναν λόγο για σκληρή αναμέτρηση καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα μεγάλα κόμματα (Φλαμανδικό Κόμμα Φιλελευθέρων, Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες) θα συγκέντρωναν παραπλήσια ποσοστά.

Με ενδιαφέρον αναμενόταν και το ποσοστό που θα συγκέντρωνε το ακροδεξιό κόμμα Φλαμανδών εθνικιστών Βλάαμς Μπλοκ.

Τελικά οι εκλογές επιβεβαίωσαν την τάση των τελευταίων 10 ετών, την σταθερή ανοδική πορεία του Βλάαμς Μπλοκ που αυξάνει την εκπροσώπηση του και στη Βουλή και στη Γερουσία.

Οι εκλογές - είχαν τονίσει οι αναλυτές - θα κρίνουν την αποδοχή από το εκλογικό σώμα της πολιτικής που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Γκι Βέρχοφστάντ- πολιτικής που περιελάμβανε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές της φορολογίας, σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μετανάστες αλλά και δυναμική αντίδραση στα αμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ.

Ακόμη η τελευταία κυβέρνηση νομιμοποίησε την ευθανασία και τις έρευνες στα ανθρώπινα έμβρυα.

Τελικά, οι μεγάλοι νικητές των εκλογών ήταν το Σοσιαλιστικό κόμμα. Ισχυροί παραμένουν οι Φιλελεύθεροι, αύξηθηκε το ποσοστό του ακροδεξιού Βλάαμς Μπλοκ και καταποντίστηκε το κόμμα των Πρασίνων.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των μεγάλων κομμάτων.




Δευτέρα 19 Μαΐου 2003 - 02:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί απο τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
 

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κατά εκατοντάδες

Πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χειρότερες πλημμύρες που πλήττουν τη Σρι Λάνκα εδώ και πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι λένε ότι σε ορισμένες περιοχές ολόκληρες συνοικίες έχουν εξαφανιστεί.

Τα σωστικά συνεργεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα νερά της βροχής από τη λοφώδη ενδοχώρα να πνίξουν τα παράλια.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Ρατναπούρα, η οποία αποτελείται από 300 χωριά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μείνει για ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση.

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στεγάζονται σε ναούς και δημόσια κτίρια. Όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεασθούν από τις πλημμύρες θα είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως φτάσει τις 250 χιλιάδες.

Ελικόπτερα του στρατού πραγματοποιούν ρίψεις τροφίμων και νερού σε παράκτιες περιοχές καθώς τα μεγάλα κύματα κάνουν αδύνατη την προσέγγιση των πλοίων.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Κλείνει τα σύνορα με τις παλαιστινιακές περιοχές
 

Η έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν αποφάσισε ότι θα σφραγίσει τα σύνορα της χώρας του με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα είναι ολοκληρωτικό και ότι δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν Παλαιστίνιο η είσοδος ή η έξοδος από τη χώρα.

Η απόφαση αυτή του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο πέρασαν περισσότερη από τη μισή ημέρα συνεδριάζοντας για το ποια θα είναι η απάντησή τους στις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο κ. Σαρόν αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σαρόν με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Αμπού Μαζέν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένας άνδρας με αμφίεση Ορθόδοξου Εβραίου ανατινάχτηκε μέσα σε λεωφορείο, σκοτώνοντας επτά επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους 20.

Ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ πλησίαζαν στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν προκάλεσε άλλους θανάτους.

Ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του

Ο στρατός του Ισραήλ έχει ήδη επιβάλει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς πιστεύεται ότι τουλάχιστον ο ένας από τους βομβιστές ζούσε στην πόλη αυτή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο λίγο πριν τις 6 το πρωί, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Η αστυνομία είπε ότι ο βομβιστής είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Δεν αποκλείεται τίποτα»

Τις επιθέσεις καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως ανώτατος σύμβουλος του κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα και εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ραναάν Γκισίν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξορίας του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής – μια ιδέα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Ο κ Σαρόν είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μαζέν, το βράδυ του Σαββάτου.

Όμως οι συνομιλίες τους επισκιάστηκαν από τα επεισόδια βίας.

Δύο Ισραηλινοί, ένας άνδρας και η έγκυος σύζυγός του σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Επίσης στη Δυτική Όχθη, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Νωρίτερα, στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Μπέιτ Χανούν , Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους εννέα.

Το Ισραήλ απαιτεί τη λήξη τον εχθροπραξιών πριν κινηθεί προς την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 21:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις υπόπτων στη Σαουδική Αραβία
 

Στόχος οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν Δυτικούς

Ενώ Σαουδάραβες και Αμερικανοί πράκτορες συνεχίζουν τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Ριάντ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 34 ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων και των εννέα βομβιστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Ναγιέφ μπιν Αμπντούλ Αζίζ ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα που πιστεύεται ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

Πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι ίσως γνώριζαν για τις επιθέσεις άλλα δεν είχαν ενεργό ανάμειξη σε αυτές.

Ο πρίγκιπας Ναγιέφ είπε ότι οι τέσσερις άνδρες και οι τρεις από τους βομβιστές αυτοκτονίας ήταν μέσα στο γκρουπ των 19 ατόμων, που είχε εντοπίσει η αστυνομία στις αρχές Μαΐου, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν.

Υπόσχεση για δράση

Περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις στη Ριάντ, στόχος των οποίων ήταν κτιριακά συγκροτήματα στα οποία διαμένουν κυρίως Δυτικοί.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις αυτές , το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο λιμάνι της Τζέντα, στα δυτικά της Σαουδικής Αραβίας.

Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που δέχθηκε τις επικρίσεις του Λευκού Οίκου αμέσως μετά τις επιθέσεις, υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για την πάταξη της τρομοκρατίας.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά
 

Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τα παιδιά

Άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ λόγω των καταστροφών στις υποδομές της χώρας που προκάλεσαν οι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί, υποστηρίζει η UNICEF.


Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε πρόβλημα υποσιτισμού και πριν από τον πόλεμο
Σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Κάρολ Μπέλαμι, που επισκέφτηκε τη χώρα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, οι καταστροφές στο δίκτυο υδροδότησης προκαλούν επικίνδυνα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά.

Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε προβλήματα υποσιτισμού πριν από τις αμερικανοβρετανική εισβολή λόγο του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη χώρα ο ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της UNICEF διαπίστωσε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε σχολεία της χώρας, αλλά επεσήμανε ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στα μαθήματά τους.

Αρκετοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία λόγω του κλίματος αναρχίας που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας υπό την αμερικανική διοίκηση.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο κυβερνών συνασπισμός προηγείται στο Βέλγιο
 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συμμετείχε στο ευρωπαϊκό «αντιπολεμικό μέτωπο»

Ο κυβερνών συνασπισμός των Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών φαίνεται να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Βελγίου.

Τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές προηγούνται τόσο στις Γερμανόφωνες όσο και στις Γαλλόφωνες περιοχές του Βελγίου.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόμμα των Πρασίνων που συμμετείχε στην κυβέρνηση, θα είναι ο μεγάλο ηττημένος αυτής της εκλογικής διαδικασίας.

Μάχη μέχρι το τέλος

Πάντως, αναλυτές κάνουν λόγο για αναμέτρηση «για γερά νεύρα» καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα μεγάλα κόμματα (Φλαμανδικό Κόμμα Φιλελευθέρων, Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες) αναμένεται να συγκεντρώσουν παραπλήσια ποσοστά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα Φλαμανδών εθνικιστών Βλάαμς Μπλοκ που κατεβαίνει με συνθήματα εναντίον των μεταναστών.

Οι εκλογές - λένε οι αναλυτές - θα κρίνουν την αποδοχή από το εκλογικό σώμα της πολιτικής που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Γκι Βέρχοφστάντ- πολιτικής που περιελάμβανε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές της φορολογίας, σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μετανάστες αλλά και δυναμική αντίδραση στα αμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ.

Ακόμη η τελευταία κυβέρνηση νομιμοποίησε την ευθανασία και τις έρευνες στα ανθρώπινα έμβρυα.

Ο πρωθυπουργός ηγήθηκε συμμαχίας έξι κομμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός ή περισσοτέρων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 19:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετοιμάζουν αντίποινα οι Ισραηλινοί
 

Η έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν έχει ήδη αποφασίσει να καθυστερήσει την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον , όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το καινούριο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σαρόν με το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Αμπού Μαζέν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ένας άνδρας με αμφίεση Ορθόδοξου Εβραίου ανατινάχτηκε μέσα σε λεωφορείο, σκοτώνοντας επτά επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους 20.

Ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε ενώ πλησίαζαν στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία, αλλά δεν προκάλεσε άλλους θανάτους.

Ο Αριέλ Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του

Ο στρατός του Ισραήλ έχει ήδη επιβάλει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς πιστεύεται ότι τουλάχιστον ο ένας από τους βομβιστές ζούσε στην πόλη αυτή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε το λεωφορείο λίγο πριν τις 6 το πρωί, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση.

Η αστυνομία είπε ότι ο βομβιστής είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Δεν αποκλείεται τίποτα»

Τις επιθέσεις καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως ανώτατος σύμβουλος του κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα εναντίον του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ραναάν Γκισίν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξορίας του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής – μια ιδέα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Ο κ Σαρόν είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μαζέν, το βράδυ του Σαββάτου.

Όμως οι συνομιλίες τους επισκιάστηκαν από τα επεισόδια βίας.

Δύο Ισραηλινοί, ένας άνδρας και η έγκυος σύζυγός του σκοτώθηκαν σε μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Επίσης στη Δυτική Όχθη, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Νωρίτερα, στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Μπέιτ Χανούν , Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους εννέα.

Το Ισραήλ απαιτεί τη λήξη τον εχθροπραξιών πριν κινηθεί προς την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως «οδικός χάρτης».


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί απο τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
 

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κατά εκατοντάδες

Δεκάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών στη Σρι Λάνκα.

Αξιωματούχοι λένε ότι σε ορισμένες περιοχές ολόκληρες συνοικίες έχουν εξαφανιστεί.

Τα σωστικά συνεργεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα νερά της βροχής από τη λοφώδη ενδοχώρα να πνίξουν τα παράλια.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Ρατναπούρα, η οποία αποτελείται από 300 χωριά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μείνει για ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση.

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στεγάζονται σε ναούς και δημόσια κτίρια. Όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεασθούν από τις πλημμύρες θα είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως φτάσει τις 250 χιλιάδες.

Ελικόπτερα του στρατού πραγματοποιούν ρίψεις τροφίμων και νερού σε παράκτιες περιοχές καθώς τα μεγάλα κύματα κάνουν αδύνατη την προσέγγιση των πλοίων.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 17:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαρόκο: «Αναγνώρισαν τους βομβιστές»
 

Τα περισσότερα απο τα θύματα ήταν Μαροκινοί

Η κυβέρνηση στο Μαρόκο λέει ότι αναγνώρισε οχτώ από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις δολοφονικές επιθέσεις της Παρασκευής στην Καζαμπλάνκα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Μπουζουμπαά δήλωσε στη μαροκινή τηλεόραση ότι οι αρχές γνωρίζουν «τα ονόματα, τις οικογένειες και τους συνδέσμους» των βομβιστών. Τους τα αποκάλυψε συνεργάτης των δραστών, ο οποίος δεν σκοτώθηκε στην επιχείρηση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα τα ονόματα των υπολοίπων δραστών.

Στις έρευνες συμμετέχει ομάδα Γάλλων ειδικών

Τουλάχιστον τριάντα άτομα έχουν συλληφθεί σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, ενώη αστυνομία ανακρίνει μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Ο κ. Μπουζουμπαά είπε ότι ορισμένοι από τους βομβιστές ήταν Μαροκινοί πολίτες που ζούσαν στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

«Ήλθαν από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Βασιλική επίσκεψη

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ του Μαρόκου επισκέφθηκε τα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καζαμπλάνκα.

Ο βασιλιάς, ο οποίος ζήτησε διαφάνεια στις έρευνες, θα επισκεφθεί τις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε να καλύψει τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες.

Το επίκεντρο των ερευνών τώρα εστιάζεται στο εάν οι βομβιστές είχαν σχέση με κάποια τοπική ισλαμική οργάνωση.

Στην πόλη της Καζαμπλάνκας, που βρήκαν το θάνατο 41ένας άνθρωποι από τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Παρασκευής, η ζωή φαίνεται να γυρνά και πάλι στους φυσιολογικούς ρυθμούς, αλλά τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 18:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα γενέθλια του Πάπα
 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εύχεται στον Πάπα

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την ειδική λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Ο Πάπας, που πάσχει από Πάρκινσον και οξεία αρθρίτιδα, χρησιμοποίησε μια υδραυλική αναπηρική καρέκλα, η οποία του επιτρέπει να παρακολουθεί τη λειτουργία ενώ κάθεται.

Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσει, εξάλλου, τα 15 χρόνια στο Παπικό αξίωμα.

Το πλήθος τραγούδησε το τραγούδι των γενεθλίων και του ευχήθηκε «Στολάτ» που στα πολωνικά σημαίνει «να ζήσεις 100 χρόνια».

Ο Ποντίφικας ευχαρίστησε όλους όσους του έστειλαν ευχετήριες κάρτες.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέιβιντ Γουίλι, μεταδίδει από τη Ρώμη ότι η φωνή του Πάπα ήταν σταθερή, ενώ το παρουσιαστικό του ήταν καλύτερο από άλλες φορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάπας έχει δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα να μην αφήσει τα κινητικά του προβλήματα να εμποδίσουν το έργο του.

Σύμφωνα με ένας από τους καρδιναλίους του, το μυστικό του όπλο, αυτό από το οποίο αντλεί δύναμη είναι η προσευχή.

Σύντομα, ο Ποντίφικας θα ξαναξεκινήσει τα ταξίδια. Θα επισκεφθεί την Κροατία, τη Βοσνία και τη Σλοβακία, συμπληρώνοντας έτσι τους εκατό ταξιδιωτικούς προορισμούς από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ενδέχεται επίσης να επισκεφθεί τη Ρωσία και τη Μογγολία τον Αύγουστο, εάν φυσικά το επιτρέψει η επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, που όλο εξαπλώνεται.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες οι Βέλγοι
 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συμμετείχε στο ευρωπαϊκό «αντιπολεμικό μέτωπο»

Περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα καλούνται στις κάλπες για τις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές του Βελγίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αναμέτρηση «για γερά νεύρα» καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα μεγάλα κόμματα (Φλαμανδικό Κόμμα Φιλελευθέρων, Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες) αναμένεται να συγκεντρώσουν παραπλήσια ποσοστά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα Φλαμανδών εθνικιστών Βλάαμς Μπλοκ που κατεβαίνει με συνθήματα εναντίον των μεταναστών.

Οι εκλογές θα κρίνουν την αποδοχή από το εκλογικό σώμα της πολιτικής που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Γκι Βέρχοφστάντ- πολιτικής που περιελάμβανε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές της φορολογίας, σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μετανάστες αλλά και δυναμική αντίδραση στα αμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ.

Ακόμη η τελευταία κυβέρνηση νομιμοποίησε την ευθανασία και τις έρευνες στα ανθρώπινα έμβρυα.

Ο πρωθυπουργός ηγήθηκε συμμαχίας έξι κομμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός ή περισσοτέρων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά
 

Οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ απειλούν τη ζωή χιλιάδων παιδιών

Άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ λόγω των καταστροφών στις υποδομές της χώρας που προκάλεσαν οι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί, υποστηρίζει η UNICEF.


Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε πρόβλημα υποσιτισμού και πριν από τον πόλεμο
Σύμφωνα με την επικεφαλής του οργανισμού, Κάρολ Μπέλαμι, που επισκέφτηκε τη χώρα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, οι καταστροφές στο δίκτυο υδροδότησης προκαλούν επικίνδυνα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά.

Ένα στα τέσσερα παιδιά αντιμετώπιζε προβλήματα υποσιτισμού πριν από τις αμερικανοβρετανική εισβολή λόγο του εμπάργκο που είχε επιβάλει στη χώρα ο ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της UNICEF διαπίστωσε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε σχολεία της χώρας, αλλά επεσήμανε ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στα μαθήματά τους.

Αρκετοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία λόγω του κλίματος αναρχίας που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας υπό την αμερικανική διοίκηση.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σλοβακία:«Ναι» στην EE
 

Ανάμεσα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και η Σλοβακία

Με ποσοστό που ξεπέρασε το 92% οι κάτοικοι της Σλοβακίας είπαν «Ναι» στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

«Το δημοψήφισμα είναι έγκυρο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας είπε Ναι… Καλή τύχη σε όλους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 1400 τοπική ώρα.

Μόλις μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, οι εκλογικοί υπάλληλοι έλεγαν ότι μόλις το 47%-49% των πολιτών είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα , τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι μια εκλογική διαδικασία είναι άκυρη εάν η συμμετοχή δεν ξεπερνάει το 50%.

Παρόλα αυτά το ποσοστό συμμετοχής έφτασε τελικά το 52%.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν το έγκυρο του δημοψηφίσματος, οι Σλοβάκοι ηγέτες απηύθυναν εκκλήσεις στους πολίτες να ψηφίσουν έστω και την τελευταία στιγμή.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες οι Βέλγοι
 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός συμμετείχε στο ευρωπαϊκό «αντιπολεμικό μέτωπο»

Περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα καλούνται στις κάλπες για τις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές του Βελγίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αναμέτρηση «για γερά νεύρα» καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα μεγάλα κόμματα (Φλαμανδικό Κόμμα Φιλελευθέρων, Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες) αναμένεται να συγκεντρώσουν παραπλήσια ποσοστά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα Φλαμανδών εθνικιστών Βλάαμς Μπλοκ που κατεβαίνει με συνθήματα εναντίον των μεταναστών.

Οι εκλογές θα κρίνουν την αποδοχή από το εκλογικό σώμα της πολιτικής που ακολούθησε ο πρωθυπουργός Γκι Βέρχοφστάντ- πολιτικής που περιελάμβανε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές της φορολογίας, σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μετανάστες αλλά και δυναμική αντίδραση στα αμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ.

Ακόμη η τελευταία κυβέρνηση νομιμοποίησε την ευθανασία και τις έρευνες στα ανθρώπινα έμβρυα.

Ο πρωθυπουργός ηγήθηκε συμμαχίας έξι κομμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός ή περισσοτέρων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 10:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταϊβάν: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας
 

Η Ταϊβάν είναι η τρίτη χειρότερα πληγείσα περιοχή μετά το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας σε μια ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τώρα τα 344 ενώ ο αριθμός των θυμάτων τους 44.

Η Ταϊβάν είναι η τρίτη χειρότερα πληγείσα περιοχή μετά το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο τεσσάρων ακόμη ατόμων από άτυπη πνευμονία.ενώ δυο θάνατοι ανακοινώθηκαν στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα με στόχο την αντιμετώπιση του ιού.


Κυριακή 18 Μαΐου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Η επίθεση σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείων

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά επιβάτες και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.

Η επίθεση σημειώθηκε στις έξι το πρωί (τοπική ώρα) και λίγα λεπτά αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε μια δεύτερη έκρηξη. Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης πυροδότησε το μηχανισμό όταν εντοπίστηκε από την αστυνομία χωρίς να υπάρχουν όμως άλλα θύματα.

Νωρίτερα στη Δυτική Όχθη Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό οικισμό.

Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ικανοποιημένοι από τον Αμπάς

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) για το λεγόμενο οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή.

Μετά τη συνάντηση Ισραηλινός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι Παλαιστίνιοι καταλαβαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν τη δράση των ένοπλων ομάδων.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος πάντως δήλωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να αποδεχτεί τον οδικό χάρτη στη σημερινή του μορφή.

Η Παλαιστινιακή πλευρά έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο, όμως το Ισραήλ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών και την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Στο τέλος της διαδικασίας, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.