Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-14

  1. Αποσύρθηκε από τις εκλογές ο Μένεμ
  2. Μήνυση κατά του Στρατηγού Φρανκς
  3. Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
  4. Δικαιοσύνη εναντίον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  5. Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
  6. Συνεχίζουν να διαφωνούν για το Ιράκ
  7. Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
  8. Επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία
  9. Βρέθηκαν 17 αγνοούμενοι τουρίστες στην Αλγερία
  10. Κατάθεση μήνυσης κατά του Στρατηγού Φρανκς
  11. Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
  12. Ομαδικός τάφος στο Ιράκ
  13. Επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία
  14. Αυξάνονται τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
  15. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Σαουδική Αραβία
  16. Βρέθηκαν 17 αγνοούμενοι τουρίστες στην Αλγερία
  17. Αυξάνουν τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
  18. Πιέσεις για να μη δικαστεί ο στρατηγός Φρανκς
  19. Ιράκ: «Ενθάδε κείνται χιλιάδες»
  20. «Τιμωρία των ενόχων» υπόσχεται ο Μπους
  21. Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο της Κίνας

Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποσύρθηκε από τις εκλογές ο Μένεμ
 

Τελικά δεν υπήρξε δεύτερος γύρος για τον Κάρλος Μένεμ

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, αποχώρησε από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου διεκδικούσε επανεκλογή του στην εξουσία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Η απόφασή του σημαίνει πως την προεδρία θα αναλάβει ο αντίπαλός του, Νέστορ Κίρτσνερ.

Ο Κίρτσνερ στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει μόνο το 22% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μένεμ υπέγραψε την επιστολή απόσυρσής του, στην επαρχία από όπου κατάγεται, τη Ριόχα.

Ο Νέστορ Κίρτσνερ, σε ομιλία του πριν γίνουν γνωστές οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είχε πει ότι αν ο αντίπαλός του αποσυρθεί, αυτό θα ισοδυναμεί με λιποταξία και κλοπή του δικαιώματος του λαού να εκλέγει.

Οι εφημερίδες της Αργεντινής έλεγαν την Τρίτη πως ο Μένεμ είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την κούρσα των εκλογών και ότι θα προέβαινε σε επίσημη ανακοίνωση την Τετάρτη.

Αλλά αργά τη νύχτα της Τρίτης, η τηλεόραση μετέδωσε και πάλι τα διαφημιστικά του σποτ και ο ίδιος ο Μένεμ είπε στους οπαδούς του ότι δεν θα τους εγκαταλείψει.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 13:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυση κατά του Στρατηγού Φρανκς
 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ Στρατηγός Τόμι Φρανκς δέχθηκε μήνυση στο Βέλγιο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε την βελγική κυβέρνηση για «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να προκαλέσει στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Βελγίου η μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο της πρωτεύουσας του Βελγίου Βρυξελλών εναντίον του Στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ.

Η μήνυση κατατέθηκε από Βέλγο δικηγόρο, που ενεργεί υπό την ιδιότητα του συνηγόρου 19 Ιρακινών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Βόμβες και πυρά

Ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν έχει δηλώσει ότι οι πελάτες του είτε επλήγησαν από βόμβες των Ηνωμένων Πολιτειών είχε βρίσκονταν μέσα σε ασθενοφόρα είτε σε οχήματα που δέχθηκαν πυρά από αμερικανικές δυνάμεις.


Προειδοποίηση απήυθυνε ο στρατηγός Μάγερς προς την κυβέρνηση του Βελγίου
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς προειδοποίησε ότι η δικαστική αυτή υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του ΝΑΤΟ που έχει ως γνωστό την έδρα του στην βελγική πρωτεύουσα.

Κριτική στην κατάθεση της μήνυσης άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ.

Η μήνυση κατατίθεται βάσει του νόμου «περί διεθνούς δικαιοδοσίας» που επιτρέπει σε βελγικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, ανεξαρτήτως του τόπου τελέσεων των πράξεων αυτών.

Η υπόθεση κατά του στρατηγού Φρανκς αποτελεί σύμφωνα με ανταποκριτές κρίσιμη δοκιμασία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κατατεθεί στο παρελθόν κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 17:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Τσετσενία

Νέα βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 145 τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε στα ανατολικά της περιοχής. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικιωμένοι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής στο χωριό Ιλισκάν-Γιουρτ όταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Τσετσενίας, μια γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, τα πυροδότησε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος.

Την Δευτέρα 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 200 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της Τσετσενίας.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση της Δευτέρας πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επίθεση στην Τσετσενία μοιάζει με τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και υπογράμμισε ότι τέτοια συμβάντα δείχνουν τη σημασία που έχει στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 16:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαιοσύνη εναντίον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
 

Δύσκολοι καιροί για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό.

Στην Ισπανία οι αρχές της χώρας ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ζητήσει από την Ιταλία να ερευνηθούν κατηγορίες για φορολογικές απάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ισπανία.

Στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για οικονομικό σκάνδαλο.


Ο Ιταλός δημοσιογράφος Μπέπε Σεβερνίνι
Ο ίδιος δεν φαίνεται να προείται, αφού άλλωστε έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις όντας και πάλι πρωθυπουργός. Τότε η κυβέρνηση του είχε καταρεύσει, όμως τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ορατό λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα του Φόρτσα Ιτάλια στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας της Ιταλίας Κοριέρε Ντέλα Σέρα («Corriere Della Sera») Μπέπε Σεβερνίνι είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση ρευστή, η οποία εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, διότι «τίποτα στην ιταλική δικαιοσύνη δεν γίνεται γρήγορα».

Ο Ιταλός δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τον τρόπο εξέλιξης των εις βάρος του δικαστικών υποθέσεων και διατείνεται ότι πίσω από αυτές κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

«Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν κρούσματα μεροληπτικής συμπεριφοράς από την πλευρά κάποιων Ιταλών δικαστών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια κατάσταση ισχύει σήμερα. Η ιταλική δικαιοσύνη δεν είναι διεφθαρμένη και ο κ. Μπερλουσκόνι πρέπει να πάψει να την αποκαλεί έτσι ώστε να μπορεί να απορρίπτει τις δικαστικές αποφάσεις», τόνισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Κοριέρα Ντέλα Σέρα («Corriere Della Sera») και διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας περί «κόκκινης απειλής» των κομμουνιστών στη χώρα είναι αναχρονιστικές.

«Προπαγάνδα»

«Πρόκειται για ένα εύρημα προπαγάνδας. Κανείς άνθρωπος, ο οποίος έχει σώας τας φρένας δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία στην Ιταλία απειλείται. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός διαπράττει ένα σοβαρό λάθος, το οποίο θα αποβεί εις βάρος του», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Πάντως, παρά τα σκάνδαλα, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα («Corriere Della Sera») διευκρίνισε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός εξουσίας, όπως συνέβη το 1994 που η κυβέρνησή του κατέρρευσε έπειτα από επτά μήνες.

«Δεν νομίζω ότι απειλείται»

«Δε νομίζω ότι απειλείται. Η ιστορία μάς διδάσκει πολλά, αλλά δεν επαναλαμβάνεται. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και θα μπορούσε να νικήσει και αύριο τις εκλογές, διότι η κατάσταση στην ιταλική Αριστερά είναι απελπιστική. Η Αριστερά είναι διχασμένη σε δεκάδες παρατάξεις και ο καθένας θέλει να αποκαλείται πρόεδρος. Είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε με τον κ. Μπερλουσκόνι», υποστήριξε ο Ιταλός αρθρογράφος.

«Μεγάλη Ευρώπη»

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μετέβη στην Τουρκία όπου διατύπωσε το όραμα μιας «Μεγάλης Ευρώπης» στο μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η ένταξη της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κανείς δεν μιλάει στην Ιταλία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι ο κ. Μπερλουσκόνι προτρέχει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ενωμένη και επιφυλακτική. Εάν κάτι πάει στραβά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση και επομένως προβλήματα. Ο κ Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του αν και τώρα είναι αργά», κατέληξε ο Ιταλός δημοσιογράφος Μπέπε Σεβερνίνι.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Τσετσενία

Νέα βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον υπουργό για θέματα έκτακτης ανάγκης της Τσετσενίας Ρουστάμ Αβτάγιεφ, περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε στα ανατολικά της περιοχής. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικιωμένοι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής στο χωριό Ιλισκάν-Γιουρτ όταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Τσετσενίας, μια γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, τα πυροδότησε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος.

Την Δευτέρα 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 200 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της Τσετσενίας.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση της Δευτέρας πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επίθεση στην Τσετσενία μοιάζει με τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και υπογράμμισε ότι τέτοια συμβάντα δείχνουν τη σημασία που έχει στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζουν να διαφωνούν για το Ιράκ
 

Δεν κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιράκ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα της άρσης των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά από περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πιέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να δεχτεί να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Όμως, η Ρωσία διαφώνησε, αφού υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν μόνον αν επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στο Ιράκ και αφού επιβεβαιώσουν ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 14:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Τσετσενία

Νέα βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε στα ανατολικά της περιοχής. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικιωμένοι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής στο χωριό Ιλισκάν-Γιουρτ όταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Τσετσενίας, μια γυναίκα, που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, τα πυροδότησε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος.

Την Δευτέρα 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 200 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της Τσετσενίας.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση της Δευτέρας πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επίθεση στην Τσετσενία μοιάζει με τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και υπογράμμισε ότι τέτοια συμβάντα δείχνουν τη σημασία που έχει στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία
 

Σημαντικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, μετά από περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επισκέπτεται τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με το Ιράκ.

Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες, που είχαν αντιταχθεί στην προοπτική πολέμου κατά του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα μεταδίδει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο γιατί οι δύο χώρες έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Κοινό σημείο η τρομοκρατία

Το κοινό σημείο τους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι ο στόχος τους για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας ιδιαίτερα μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας αυτής της εβδομάδας στην Τσετσενία και στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και συναντάται και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ασκεί πιέσεις στη Ρωσία να δεχτεί να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Πάντως, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν μόνον αν επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στο Ιράκ και αφού επιβεβαιώσουν ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρέθηκαν 17 αγνοούμενοι τουρίστες στην Αλγερία
 

Οι τουρίστες είχαν εξαφανιστεί στην έρημο της Σαχάρας

Δεκαεπτά τουρίστες, που αγνοούνταν στην Αλγερία τον τελευταίο καιρό και πιστεύεται ότι είχαν πέσει θύματα απαγωγής, βρέθηκαν.

Πρόκειται για δέκα Αυστριακούς, έξι Γερμανούς και έναν Ελβετό, που είναι καλά στην υγεία τους και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απελευθερώθηκαν από τον στρατό της Αλγερίας.

Πηγές του στρατού της Αλγερίας ανέφεραν ότι οι τουρίστες είχαν πέσει θύματα απαγωγής από μια Ισλαμική οργάνωση, που έχει σχέσεις με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ελπίδες για τους υπολοίπους

Συνολικά, μια ομάδα πάνω από 30 τουριστών αγνοείτο στην έρημο της Σαχάρας μετά από εκδρομές που έκανε τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των υπολοίπων τουριστών, όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθούν και αυτοί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άλλα σχόλια για την υπόθεση για να μην διακινδυνεύσει την ασφάλεια των υπολοίπων αγνοουμένων.

Την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ είχε επισκεφθεί την Αλγερία, όμως δεν έχει γίνει σαφές αν η επίσκεψή του συνδέεται με την εξέλιξη αυτή.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 13:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση μήνυσης κατά του Στρατηγού Φρανκς
 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ Στρατηγός Τόμι Φρανκς δέχθηκε μήνυση στο Βέλγιο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε την βελγική κυβέρνηση για «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να προκαλέσει στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Βελγίου η μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο της πρωτεύουσας του Βελγίου Βρυξελλών εναντίον του Στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ.

Η μήνυση κατατέθηκε από Βέλγο δικηγόρο, που ενεργεί υπό την ιδιότητα του συνηγόρου 19 Ιρακινών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Βόμβες και πυρά

Ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν έχει δηλώσει ότι οι πελάτες του είτε επλήγησαν από βόμβες των Ηνωμένων Πολιτειών είχε βρίσκονταν μέσα σε ασθενοφόρα είτε σε οχήματα που δέχθηκαν πυρά από αμερικανικές δυνάμεις.


Προειδοποίηση απήυθυνε ο στρατηγός Μάγερς προς την κυβέρνηση του Βελγίου
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς προειδοποίησε ότι η δικαστική αυτή υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του ΝΑΤΟ που έχει ως γνωστό την έδρα του στην βελγική πρωτεύουσα.

Κριτική στην κατάθεση της μήνυσης άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ.

Η μήνυση κατατίθεται βάσει του νόμου «περί διεθνούς δικαιοδοσίας» που επιτρέπει σε βελγικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, ανεξαρτήτως του τόπου τελέσεων των πράξεων αυτών.

Η υπόθεση κατά του στρατηγού Φρανκς αποτελεί σύμφωνα με ανταποκριτές κρίσιμη δοκιμασία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κατατεθεί στο παρελθόν κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολύνεκρη επίθεση στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στην Τσετσενία

Νέα βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε στα βορειοανατολικά της περιοχής.

Την Δευτέρα 59 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 200 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της Τσετσενίας.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση της Δευτέρας πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επίθεση στην Τσετσενία μοιάζει με τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και υπογράμμισε ότι τέτοια συμβάντα δείχνουν τη σημασία που έχει στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομαδικός τάφος στο Ιράκ
 

Μια Ιρακινή αγγίζει τα ανθρώπινα οστά που που πιστεύεται ότι ανήκουν στο γιό της

Στο Ιράκ ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος ομαδικός τάφος, που περιέχει χιλιάδες ανθρώπινους σκελετούς, κοντά στην πόλη Χίλα, 90 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ιρακινών που άρχισαν το έργο της εκταφής, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 πτώματα, πολλά από τα οποία ανήκουν σε γυναίκες και παιδιά.

Το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, πολιτικός φορέας των εξόριστων Ιρακινών, ισχυρίζεται ότι έως και 15.000 άνθρωποι, που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Σιιτών από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν μετά από τον πόλεμο του 1991, βρίσκονται θαμμένοι στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Σαν να κοιτάς την κόλαση»

Ανταποκριτές του BBC που επισκέφθηκαν την τοποθεσία μεταδίδουν ότι η οσμή είναι ανυπόφορη και Αμερικανοί πεζοναύτες που βρέθηκαν εκεί παρομοίασαν την εικόνα που αντίκρυσαν με σκηνή από την κόλαση.


Μέσα στον τάφο βρήκαμε υπολείμματα από γυναικόπαιδα
Ιρακινός εθελοντής
Τραγικές σκηνές διαδραματίσθηκαν την Τρίτη, μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του τάφου.

Άνθρωποι που είχαν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα έσκαβαν με γυμνά χέρια, ελπίζοντας ότι θα εντοπίσουν ίχνη των αγαπημένων τους.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής να αποκλείσουν την πρόσβαση στις περιοχές όπου ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι, ώστε τα ευρήματα αυτά να χρησιμεύσουν ως στοιχεία σε μελλοντικές δίκες υπαιτίων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέγερση των Σιιτών του Ιράκ μετά τον πόλεμο του 1991, κατεστάλη από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν με τον πλέον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Τότε υπολογίζεται ότι σφαγιάσθηκαν από την ιρακινή προεδρική φρουρά 30 με 50 χιλιάδες Ιρακινοί Σιίτες.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη Πάουελ στη Ρωσία
 

Σημαντικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, μετά από περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επισκέπτεται τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με το Ιράκ.

Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες, που είχαν αντιταχθεί στην προοπτική πολέμου κατά του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα μεταδίδει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο γιατί οι δύο χώρες έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Κοινό σημείο η τρομοκρατία

Το κοινό σημείο τους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι ο στόχος τους για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας ιδιαίτερα μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας αυτής της εβδομάδας στην Τσετσενία και στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ασκεί πιέσεις στη Ρωσία να δεχτεί να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράκ.

Πάντως, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν μόνον αν επιτραπεί στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στο Ιράκ και αφού επιβεβαιώσουν ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 10:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνονται τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
 

Κινέζοι εργάτες αναγκασμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες λόγω φόβων εξάπλωσης του ιού άτυπης πνευμονίας

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπέκυψαν σήμερα ακόμα πέντε ακόμα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ενώ υπήρξαν και 55 νέα κρούσματα.

Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν έξι επιπλέον θανάτους και 18 νέα κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Ωστόσο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα νέα από το χώρο της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την θεραπεία του ιού.


Κινέζος γιατρός στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Επιστήμη» («Science») Γερμανοί ερευνητές λένε πως διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με κάποιες μικρές βελτιώσεις, φάρμακα που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρολφ Χίλγκενφελντ, από το Πανεπιστήμιο του Λούμπεκ, πιστεύει ότι ο έλεγχος της νόσου είναι θέμα χρόνου.

«Μπορούμε τώρα πια να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε διάστημα ολίγων μηνών. Βέβαια οι κλινικές δοκιμές αυτών των φαρμάκων θα πάρουν κάποιο χρόνο, είπε ο Γερμανός επιστήμονας.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Σαουδική Αραβία
 

Ο διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας επισκέφθηκε θύματα των επιθέσεων

Στους 34 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ. Εννέα από τους νεκρούς, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ήταν οι δράστες των επιθέσεων αυτών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε «ειδεχθείς πράξεις» τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον δυτικών στόχων στην πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας και δεσμεύθηκε ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι οργανωτές τους.

«Θα ανακαλύψουμε τους ενόχους. Οι δυτικές χώρες θα είναι ασφαλείς μόνο με την πλήρη εξάρθρωση της Αλ-Κάιντα. Μοναδικός τρόπος για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας μας είναι να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες» δήλωσε ο κ. Μπους.


Προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης υποσχέθηκε ο Τζορτζ Μπους
Οι επιθέσεις

Οι δράστες οδήγησαν και πυροδότησαν οχήματα γεμάτα εκρηκτικά μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών όπου διέμεναν αλλοδαποί πολίτες, αφού είχαν εξουδετερώσει πυροβολώντας τους άνδρες που τα φρουρούσαν.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας συνιστούν σοβαρό πλήγμα και για την δυναστεία των Σαούντ, που κυβερνά την χώρα από την ίδρυσή της, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο ηγέτης της, Πρίγκιπας Αμπντουλάχ απεκάλεσε τους δράστες στυγνούς εγκληματίες που παρερμηνεύουν, όπως είπε, τόσο τις ανθρώπινες αξίες όσο και τις αρχές του Κορανίου.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρέθηκαν 17 αγνοούμενοι τουρίστες στην Αλγερία
 

Οι τουρίστες είχαν εξαφανιστεί στην έρημο της Σαχάρας

Δεκαεπτά τουρίστες, που αγνοούνταν στην Αλγερία τον τελευταίο καιρό και πιστεύεται ότι είχαν πέσει θύματα απαγωγής, βρέθηκαν.

Πρόκειται για δέκα Αυστριακούς, έξι Γερμανούς και έναν Σουηδό, που είναι καλά στην υγεία τους.

Συνολικά, μια ομάδα πάνω από 30 τουριστών αγνοείτο στην έρημο της Σαχάρας μετά από εκδρομές που έκανε τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Ελπίδες για τους υπολοίπους

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των υπολοίπων τουριστών, όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθούν και αυτοί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άλλα σχόλια για την υπόθεση για να μην διακινδυνεύσει την ασφάλεια των υπολοίπων αγνοουμένων.

Την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ είχε επισκεφθεί την Αλγερία, όμως δεν έχει γίνει σαφές αν η επίσκεψή του συνδέεται με την εξέλιξη αυτή.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 10:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνουν τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
 

Κινέζοι εργάτες αναγκασμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες λόγω φόβων εξάπλωσης του ιού άτυπης πνευμονίας

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπέκυψαν σήμερα ακόμα πέντε ακόμα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ενώ υπήρξαν και 55 νέα κρούσματα.

Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν έξη επιπλέον θανάτους και 18 νέα κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Ωστόσο αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα νέα από το χώρο της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την θεραπεία του συνδρόμου SARS.


Κινέζος γιατρός στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού "Επιστήμη" (Science) Γερμανοί ερευνητές λένε πως διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με κάποιες μικρές βελτιώσεις, φάρμακα που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ιού που ευθύνεται για τον Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρολφ Χίλγκενφελντ, από το Πανεπιστήμιο του Λούμπεκ, πιστεύει ότι ο έλεγχος της νόσου είναι θέμα χρόνου.

«Μπορούμε τώρα πια να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε διάστημα ολίγων μηνών. Βέβαια οι κλινικές δοκιμές αυτών των φαρμάκων θα πάρουν κάποιο χρόνο, είπε ο Γερμανός επιστήμονας.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για να μη δικαστεί ο στρατηγός Φρανκς
 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ενδέχεται να βρεθεί κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ενώπιον δικαστηρίου του Βελγίου

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε την βελγική κυβέρνηση για «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα μπορούσε να προκαλέσει στις σχέσεις ΗΠΑ - Βελγίου η μήνυση που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα σε δικαστήριο των Βρυξελλών εναντίον του στρατηγού Τόμι Φρανκς, γενικού διοικητή της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ.

Η μήνυση κατατίθεται από Βέλγο δικηγόρο, που ενεργεί υπό την ιδιότητα του συνηγόρου 19 Ιρακινών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν έχει δηλώσει ότι οι πελάτες του είτε επλήγησαν από βόμβες διασποράς των ΗΠΑ, είτε βρίσκονταν μέσα σε ασθενοφόρα ή οχήματα που δέχθηκαν πυρά από αμερικανικές δυνάμεις.


Προειδοποίηση απήυθυνε ο στρατηγός Μάγερς προς την κυβέρνηση του Βελγίου
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς προειδοποίησε ότι η δικαστική αυτή υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του ΝΑΤΟ που έχει ως γνωστό την έδρα του στην βελγική πρωτεύουσα.

Η μήνυση κατατίθεται βάσει του νόμου «περί διεθνούς δικαιοδοσίας» που επιτρέπει σε βελγικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, ανεξαρτήτως του τόπου τελέσεων των πράξεων αυτών.

Η υπόθεση κατά του στρατηγού Φρανκς αποτελεί σύμφωνα με ανταποκριτές κρίσιμη δοκιμασία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κατατεθεί στο παρελθόν κατά του Αριελ Σαρόν και κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Ενθάδε κείνται χιλιάδες»
 

Μια Ιρακινή αγγίζει τα ανθρώπινα οστά που που πιστεύεται ότι ανήκουν στο γιό της

Στο Ιράκ ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος ομαδικός τάφος, που περιέχει χιλιάδες ανθρώπινους σκελετούς, κοντά στην πόλη Χίλα, 90 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ιρακινών που άρχισαν το έργο της εκταφής, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περίπου τρεις χιλιάδες σκελετοί, πολλά από τα οποία ανήκουν σε γυναίκες και παιδιά.

Το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, πολιτικός φορέας των εξόριστων Ιρακινών, ισχυρίζεται ότι έως και 15.000 άνθρωποι που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Σιϊτών μετά τον πόλεμο του 1991, βρίσκονται θαμμένοι στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Σαν να κοιτάς την κόλαση»

Ανταποκριτές του BBC που επισκέφθηκαν την τοποθεσία μεταδίδουν ότι η οσμή είναι ανυπόφορη και Αμερικανοί πεζοναύτες που βρέθηκαν εκεί παρομοίασαν την εικόνα που αντίκρυσαν με σκηνή από την κόλαση.


Μέσα στον τάφο βρήκαμε υπολείμματα από γυναικόπαιδα
Ιρακινός εθελοντής
Τραγικές σκηνές διαδραματίσθηκαν την Τρίτη, μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του τάφου.

Άνθρωποι που είχαν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα έσκαβαν με γυμνά χέρια, ελπίζοντας ότι θα εντοπίσουν ίχνη των αγαπημένων τους.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τις αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής να αποκλείσουν την πρόσβαση στις περιοχές όπου ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι, ώστε τα ευρήματα αυτά να χρησιμεύσουν ως στοιχεία σε μελλοντικές δίκες υπαιτίων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέγερση των Σιϊτών του Ιράκ μετά τον πόλεμο του 1991, κατεστάλη από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν με τον πλέον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Τότε υπολογίζεται ότι σφαγιάσθηκαν από την ιρακινή προεδρική φρουρά 30 με 50 χιλιάδες Ιρακινοί Σιΐτες.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 05:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Τιμωρία των ενόχων» υπόσχεται ο Μπους
 

Ο διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας επισκέφθηκε θύματα των επιθέσεων

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε «ειδεχθείς πράξεις» τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον δυτικών στόχων στην πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας και δεσμεύθηκε ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι οργανωτές τους.

«Θα ανακαλύψουμε τους ενόχους. Οι δυτικές χώρες θα είναι ασφαλείς μόνο με την πλήρη εξάρθρωση της Αλ Κάιντα. Μοναδικός τρόπος για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας μας είναι να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες» δήλωσε ο κ. Μπους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς παραμένει ανεξακρίβωτος ο τελικός αριθμός των θυμάτων από τις συγχρονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας, που συγκλόνισαν τη Ριαντ αργά το βράδυ της Δευτέρας.


Προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης υποσχέθηκε ο Τζορτζ Μπους
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας λένε ότι έχουν σκοτωθεί 29 άτομα – ανάμεσά τους επτά Αμερικανοί και εννέα βομβιστές καμικάζι, οι οποίοι οδήγησαν και πυροδότησαν οχήματα γεμάτα εκρηκτικά μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών όπου διέμεναν αλλοδαποί πολίτες, αφού είχαν εξουδετερώσει πυροβολώντας τους άνδρες που τα φρουρούσαν.

Από την αμερικανική πλευρά αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους έκαναν λόγο για 90 νεκρούς, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τον αριθμό που ανακοίνωσαν οι Σαουδάραβες.

Από τις εκρήξεις που έγιναν σε ανατολική συνοικία της πόλης τραυματίστηκαν σχεδόν 200 άτομα και προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Οι χθεσινές επιθέσεις συνιστούν σοβαρό πλήγμα και για την δυναστεία των Σαούντ, που κυβερνά την χώρα από την ίδρυσή της, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο ηγέτης της, Πρίγκιπας Αμπντουλάχ απεκάλεσε τους δράστες στυγνούς εγκληματίες που παρερμηνεύουν, όπως είπε, τόσο τις ανθρώπινες αξίες όσο και τις αρχές του Κορανίου.


Τετάρτη 14 Μαΐου 2003 - 04:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο της Κίνας
 

Στιγμιότυπο από παλαιότερη προσπάθεια διάσωσης σε κινεζικό ορυχείο

Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας, όπου το απόγευμα της Τρίτης σημειώθηκε έκρηξη φυσικού αερίου με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 εργαζομένων.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν σε βάθος 500 μέτρων για 36 ανθρακωρύχους η τύχη των οποίων αγνοείται.

Το ανθρακωρυχείο αυτό βρίσκεται στην επαρχία Ανχούι της ανατολικής Κίνας.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα ορυχεία με τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας προσωπικού είναι αυτά της Κίνας, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 4.500 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους το 2002, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές ο αριθμός των νεκρών φθάνει τις 15.000.

Πολλά ορυχεία στην Κίνα λειτουργούν παράνομα χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και η έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για την παροχέτευση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το υπέδαφος στην ατμόσφαιρα προκαλεί πολύ συχνά δυστυχήματα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.