Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-13

  1. Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τους δεσμούς με τη Ρωσία
  2. Ομαδικός τάφος στη Βασόρα
  3. Τουλάχιστον 29 νεκροί στη Σαουδική Αραβία
  4. Σενάρια επιθέσεων
  5. Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
  6. Τουλάχιστον 91 νεκροί στη Σαουδική Αραβία
  7. Μεγάλες απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
  8. Σενάρια επιθέσεων
  9. Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
  10. Μυστικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν
  11. «Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε»
  12. Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
  13. Ανεβάζει τους τόνους η Βόρεια Κορέα
  14. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Πάουελ
  15. Μεγάλες απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
  16. Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σαουδική Αραβία
  17. Απεργίες στη Γαλλία με αιχμή το Ασφαλιστικό
  18. «Μην υποδαυλίζετε την πυρηνική κρίση»
  19. Συνεχίζεται η περιοδεία Πάουελ στη Μ. Ανατολή
  20. Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Ριάντ

Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τους δεσμούς με τη Ρωσία
 

Θερμά λόγια για τη Ρωσία από τον Τζόρτζ Ρόμπερτσον

"To NATO και η Ρωσία έχουν την ανάγκη ό ένας του άλλου όσο ποτέ άλλοτε", δήλωσε στη Μόσχα ο γγ. του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Ρόμπερτσον μετά τη συνάντηση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Μόσχα.

Η συνάντηση έγινε ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το οποίο η Μόσχα ελπίζει ότι θα ενισχύσει τους δεσμούς της Ρωσίας με την Ατλαντική Συμμαχία.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον υπογράμισε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ύπαρξης του Συμβουλίου σημειώθηκαν "ουσιαστικά πρακτικά αποτελέσματα" ενώ παράλληλα ελήφθησαν σημαντικές "πολιτικές δεσμεύσεις", ειδικότερα στην περίπτωση του Αφγανιστάν.

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ είπε ότι η συνάντηση της Μόσχας αποτελεί "νέα ένδειξη της αποφασιστικότητας και των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές".

Αντικειμενικός στόχος , σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ , θα πρέπει να είναι "η επίτευξη της ασφάλειας μέσα στα πλαίσια της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας".

Πάντως ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την παγκόσμια ασφάλεια.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 19:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομαδικός τάφος στη Βασόρα
 

Ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπισθεί σε πολλές περιοχές του Ιράκ

Ομαδικός τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στο Ιράκ, με 126 πτώματα βρέθηκε κοντά στη Βασόρα.

Από την Κυριακή έχουν βρεθεί τα λείψανα πολλών ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν δεμένα τα χέρια και καλυμμένα τα μάτια.

Tρία από τα λείψανα αναγνωρίστηκαν. Πρόκειται για σιίτες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν το 1999 επειδή υποστήριζαν τον δολοφονημένο πνευματικό ηγέτη τους Μoχάμεντ Σάντεκ αλ-Σαντρ.

Μόνο δώδεκα πτώματα μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί, αλλά ο τάφος κατα τα φαινόμενα είναι πρόσφατος και όχι κάποιος από τους τάφους του ιρανο-ιρακινού πολέμου τη δεκαετία του 1980.

Ο τάφος βρίσκεται σε μία ερημική περιοχή του δρόμου που οδηγεί προς την πόλη της Νασιρίγιας.

32 φέρετρα έχουν τοποθετηθεί στο τέμενος αλ- Τζουμχουρίγια με την ελπίδα ότι τα λείψανα θα αναγνωρισθούν από τους συγγενείς των θυμάτων.

"Αισθάνομαι πολύ οργή και πόνο. Ο Σαντάμ έχει αίμα στα χέρια του", είπε στο AP ένας από τους μουσουλμάνους ιερείς του τεμένους.

Ο Μοχάμεντ Σαντέκ αλ- Σαντρ από εκατομμύρια Σιΐτες του Ιράκ θεωρείται μάρτυρας . Εκτέλεσθηκε επειδή αντιστάθηκε στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Το 1999 οι Σιΐτες είχαν εξεγερθεί. Προηγουμένως είχε σημειωθεί η εξέγερση του 1991 με το τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο , η οποία κι αυτή κατεστάλη με βάναυσο τρόπο.

Από τότε που ανετράπη το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στις πόλεις Αμπούλ Χασίμπ και Ναζάφ.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 16:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 29 νεκροί στη Σαουδική Αραβία
 

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις που στεγάζουν ξένους εργάτες

Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν την Δευτέρα το βράδυ σε περιοχές της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί, αρχικά, έκαναν λόγο για πάνω από 90 νεκρούς, όμως στη συνέχεια αναθεώρησαν την εκτίμησή τους αυτή λέγοντας, πάντως, ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων σχεδόν σίγουρα θα αυξηθεί.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν από την άφιξη στη Σαουδική Αραβία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που με την προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν υποψίες ότι εννέα από τους νεκρούς ήταν δράστες των επιθέσεων και έριξαν πυρά στους φύλακες τριών διαφορετικών εγκαταστάσεων, που είχαν ως στόχο, για να περάσουν τα γεμάτα με εκρηκτικά οχήματά τους και, στη συνέχεια, να ανατιναχτούν.

Στις εγκαταστάσεις αυτές, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, έμεναν εργάτες από χώρες της Δύσης.

Έργο της Αλ-Κάιντα;

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία θυμίζουν στον κόσμο ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται προσθέτοντας ότι οι δράστες θα μάθουν σύντομα τι σημαίνει Αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπους είπε ακόμα ότι αυτοί που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχτούν επίθεση και όσοι τους παρέχουν προστασία θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι επιθέσεις μοιάζουν σα να έχουν γίνει από μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παράλληλα με την προώθηση θεμάτων, όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία Ρόμπερτ Τζόρνταν είπε στο BBC ότι η χώρα του πρόσφατα είχε λάβει πληροφορίες ότι η οργάνωση Αλ-Κάιντα ετοίμαζε επίθεση.

Μετά από τις επιθέσεις, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει στους πολίτες της, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κρατώντας κλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 15:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Σενάρια επιθέσεων
 

Στιγμιότυπο από άσκηση προσομοίωσης στο Σιάτλ των ΗΠΑ

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης επιθέσεων με την ονομασία «TOPOF2» διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ασκήσεις προσομοίωσης παρέχουν τα μέσα για να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση μιας πραγματικής επίθεσης.


Είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσει το κράτος τα κενά και τις τριβές στους τομείς της δημόσιας υγείας και ασφάλειας
Φιλ Άντερσον
«Πρόκειται για τις πλέον αποδοτικές ασκήσεις σε συνάρτηση κόστους και αποτελέσματος και προσφέρουν την καλύτερη δυνατότητα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση απειλών της κλίμακας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

»Είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσει το κράτος τα κενά και τις τριβές στους τομείς της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, στις υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και στην ίδια την ηγεσία», τόνισε ο Αμερικανός αναλυτής Φιλ Άντερσον.

Ο κ. Άντερσον διευκρινίζει ότι η διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων αναπόφευκτα δημιουργεί στον κόσμο την εντύπωση ότι το ενδεχόμενο μιας επίθεσης είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και πολύ κοντινό και εκτιμά ότι τα σενάρια που επελέγησαν για την άσκηση «TOPOF2» είναι άκρως ρεαλιστικά.

«Απειλή»

«Η κατασκευή και η χρήση μιας ραδιενεργούς ή 'βρώμικης βόμβας' είναι κάτι πολύ εύκολο.


Σαν αληθινές οι ασκήσεις προσομοίωσης
»Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύαμε στο παρελθόν, εξακολουθούν, όμως, να συνιστούν απειλή και να στοιχίζουν τη ζωή ανθρώπων», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον.

«Από την έκρηξη και μόνο της βόμβας αυτής μπορούν να προκληθούν τεράστιες άμεσες καταστροφές, ενώ η έκθεση στην ακτινοβολία που απελευθερώνει μια τέτοια βόμβα προκαλεί πανικό και μακροπρόθεσμα αλλάζει κάθε κομμάτι της καθημερινότητας ενός πληθυσμού.

»Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με επίθεση με βιολογικά όπλα. Αυτό που φοβάται η αμερικανική ηγεσία είναι ότι τέτοιου είδους βιολογικά υλικά μπορεί να πέσουν στα χέρια οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα», είπε ο Αμερικανός αναλυτής.

Η δαπάνη

Η άσκηση αυτή στοιχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες 16 εκατομμύρια δολάρια. Δικαιολογείται μια τέτοια δαπάνη;


Η κατασκευή και η χρήση μιας ραδιενεργούς βόμβας είναι κάτι πολύ εύκολο
Φιλ Άντερσον
«H Αλ Κάιντα, έχει αποδυναμωθεί και διώκεται συνεχώς και δε διαθέτει πλέον την ηγεσία και τα μέσα για να εξαπολύσει με επιτυχία επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου.

»Ωστόσο, η εύλογη απορία που δημιουργείται είναι ότι, εάν δεν μπορούν να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, τι γίνεται με τις μικρότερης κλίμακας επιθέσεις, όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας;», αναρωτήθηκε ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον.

«Κατά την άποψη μου η πλέον λογική εξήγηση είναι ότι η ηγεσία της Αλ Κάιντα είναι απρόθυμη, τουλάχιστον επί του παρόντος, να ριψοκινδυνεύσει πραγματοποιώντας μια επίθεση αυτού του είδους, κυρίως διότι μέλη της είναι όλοι επικηρυγμένοι και φυγόδικοι.

»Αυτό που τους απασχολεί πολύ περισσότερο σήμερα είναι η επιβίωσή τους και η διατήρηση των μέσων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο μέλλον», είπε ο Αμερικανός αναλυτής Φιλ Άντερσον.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 16:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από την βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Στους 54 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Τσετσενία από την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Δευτέρα σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της περιοχής.

Περίπου διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Πάνω από 80 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, τα μέλη των σωστικών συνεργείων έβγαλαν ζωντανούς από τα ερείπια πάνω από 20 ανθρώπους.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επίθεση στην Τσετσενία μοιάζει με τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και υπογράμμισε ότι τέτοια συμβάντα δείχνουν τη σημασία που έχει στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η επίθεση δείχνει ότι αρκετοί ακόμα στην Τσετσενία επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής παρά το δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο και το οποίο έδειξε, όπως υποστηρίζει η Ρωσία, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τσετσένων επιθυμούν να παραμείνει η περιοχή τους μέρος της Ρωσίας.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 16:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 91 νεκροί στη Σαουδική Αραβία
 

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις που στεγάζουν ξένους εργάτες

Τουλάχιστον 91 είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν την Δευτέρα το βράδυ σε περιοχές της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, όπως έκανε γνωστό το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν από την άφιξη στη Σαουδική Αραβία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που με την προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν υποψίες ότι εννέα από τους νεκρούς ήταν δράστες των επιθέσεων και έριξαν πυρά στους φύλακες των εγκαταστάσεων, που είχαν ως στόχο, για να περάσουν τα οχήματά τους και, στη συνέχεια, να ανατιναχτούν.

Στις εγκαταστάσεις αυτές, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, έμεναν εργάτες από χώρες της Δύσης.

Έργο της Αλ-Κάιντα;

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία θυμίζουν στον κόσμο ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται προσθέτοντας ότι οι δράστες θα μάθουν σύντομα τι σημαίνει Αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπους είπε ακόμα ότι αυτοί που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχτούν επίθεση και όσοι τους παρέχουν προστασία θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι επιθέσεις μοιάζουν σα να έχουν γίνει από μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παράλληλα με την προώθηση θεμάτων, όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία Ρόμπερτ Τζόρνταν είπε στο BBC ότι η χώρα του πρόσφατα είχε λάβει πληροφορίες ότι η οργάνωση Αλ-Κάιντα ετοίμαζε επίθεση.

Μετά από τις επιθέσεις, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει στους πολίτες της, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κρατώντας κλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 11:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλες απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
 

Τα... πατίνια επιστρατεύτηκαν λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γαλλίας

Μεγάλες απεργίες είναι σε εξέλιξη στη Γαλλία και στην Αυστρία εναντίον των προωθούμενων αλλαγών στα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών αυτών.

Στη Γαλλία, λόγω της απεργίας, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι περισσότερες αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και τα δρομολογία έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, αρκετά σχολεία, λόγω της απεργίας, αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η απεργία επηρεάζει νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη Γαλλία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας προειδοποιεί ότι το κράτος κινδυνεύει με χρεωκοπία αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην Αυστρία

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί η απεργία και στην Αυστρία, όπου περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές δεν είχαν μάθημα την Τρίτη λόγω της απεργίας των δασκάλων και καθηγητών.

Η απεργία των δασκάλων και καθηγητών πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από τη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Αυστρία.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας ζήτησε να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Σενάρια επιθέσεων
 

Στιγμιότυπο από άσκηση προσομοίωσης στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης επιθέσεων με την ονομασία «TOPOF2» διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ασκήσεις προσομοίωσης παρέχουν τα μέσα για να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση μιας πραγματικής επίθεσης.


Σαν αληθινές οι ασκήσεις προσομοίωσης
«Πρόκειται για τις πλέον αποδοτικές ασκήσεις σε συνάρτηση κόστους και αποτελέσματος και προσφέρουν την καλύτερη δυνατότητα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση απειλών της κλίμακας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσει το κράτος τα κενά και τις τριβές στους τομείς της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, στις υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και στην ίδια την ηγεσία», τόνισε ο Αμερικανός αναλυτής Φιλ Άντερσον.

Ο κ. Άντερσον διευκρινίζει ότι η διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων αναπόφευκτα δημιουργεί στον κόσμο την εντύπωση ότι το ενδεχόμενο μιας επίθεσης είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και πολύ κοντινό και εκτιμά ότι τα σενάρια που επελέγησαν για την άσκηση «TOPOF2» είναι άκρως ρεαλιστικά.

«Απειλή»

«Η κατασκευή και η χρήση μιας ραδιενεργούς ή "βρώμικης βόμβας" είναι κάτι πολύ εύκολο. Αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύαμε στο παρελθόν, εξακολουθούν, όμως, να συνιστούν απειλή και να στοιχίζουν τη ζωή ανθρώπων», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον.

«Από την έκρηξη και μόνο της βόμβας αυτής μπορούν να προκληθούν τεράστιες άμεσες καταστροφές, ενώ η έκθεση στην ακτινοβολία που απελευθερώνει μια τέτοια βόμβα προκαλεί πανικό και μακροπρόθεσμα αλλάζει κάθε κομμάτι της καθημερινότητας ενός πληθυσμού. Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με επίθεση με βιολογικά όπλα. Αυτό που φοβάται η αμερικανική ηγεσία είναι ότι τέτοιου είδους βιολογικά υλικά μπορεί να πέσουν στα χέρια οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα», είπε ο Αμερικανός αναλυτής.

Η δαπάνη

Η άσκηση αυτή στοιχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες 16 εκατομμύρια δολάρια. Δικαιολογείται μια τέτοια δαπάνη;

«H Αλ Κάιντα, έχει αποδυναμωθεί και διώκεται συνεχώς και δε διαθέτει πλέον την ηγεσία και τα μέσα για να εξαπολύσει με επιτυχία επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η εύλογη απορία που δημιουργείται είναι ότι, εάν δεν μπορούν να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, τι γίνεται με τις μικρότερης κλίμακας επιθέσεις, όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας;», αναρωτήθηκε ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Φιλ Άντερσον.

«Κατά την άποψη μου η πλέον λογική εξήγηση είναι ότι η ηγεσία της Αλ Κάιντα είναι απρόθυμη, τουλάχιστον επί του παρόντος, να ριψοκινδυνεύσει πραγματοποιώντας μια επίθεση αυτού του είδους, κυρίως διότι μέλη της είναι όλοι επικηρυγμένοι και φυγόδικοι. Αυτό που τους απασχολεί πολύ περισσότερο σήμερα είναι η επιβίωσή τους και η διατήρηση των μέσων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο μέλλον», είπε ο Αμερικανός αναλυτής Φιλ Άντερσον.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από τη βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Στους 54 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Τσετσενία από την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Δευτέρα σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της περιοχής.

Περίπου διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Πάνω από 80 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, τα μέλη των σωστικών συνεργείων έβγαλαν ζωντανούς από τα ερείπια πάνω από 20 ανθρώπους.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η επίθεση δείχνει ότι αρκετοί ακόμα στην Τσετσενία επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής παρά το δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο και το οποίο έδειξε, όπως υποστηρίζει η Ρωσία, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τσετσένων επιθυμούν να παραμείνει η περιοχή τους μέρος της Ρωσίας.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Μυστικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν
 

Το ιρανικό ιερατείο επικρίνει έντονα τις ΗΠΑ

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας συναντήθηκαν πρόσφατα με αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη για συνομιλίες που αφορούσαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών στο Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι, είπε ότι το θέμα της αποκατάστησης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά απο πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο τις τελευταίες μέρες για μυστική συνάντηση που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι από τις δύο χώρες στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε ουσιαστικά θέματα.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δαικόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν το 1980 όταν ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη μετά την ιρανική επανάσταση.


Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε»
 

Παραίτηση της Κλερ Σορτ από την κυβέρνηση της Βρετανίας

Απεχώρησε από την κυβέρνηση Μπλερ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ η οποία είχε διαφωνήσει για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Αν και η στάση του πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ δεν εύρισκε σύμφωνη την κ. Σορτ, προτίμησε, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, να μην υποβάλει την παραίτησή της, όπως είχε απειλήσει με δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης.


Δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που μου δώσατε για την αναγκαιότητα να υπάρχει εντολή του ΟΗΕ για τη δημιουργία νόμιμης κυβέρνησης στο Ιράκ.
Κλερ Σορτ προς Τόνι Μπλερ
Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει "απερίσκεπτη" τη στάση Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι είχε πρακαλέσει έκπληξη η απόφαση της κ. Σορτ να παραμείνει μέλος μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούσε, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση ενός άλλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στον πόλεμο.

Τη θέση της κ. Σορτ στην κυβέρνηση ανέλαβε η μέχρι τώρα υφυπουργός Εξωτερικών, Βαρώνη Έιμος.

«Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν»

Στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή της, η κ. Σορτ μιλά για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν--υποσχέσεις που τής είχε δόσει ο κ. Μπλερ όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Η Κλερ Σορτ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι διαπραγματεύθηκαν "κρυφά" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχαν δόσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Σορτ επανέλαβε τις κατηγορίες και τόνισε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Βαγδάτη και πως θα πρέπει να υπάρχει εντολή των Ηνωμένων Εθνών για το τι μέλλει γενέσθαι στο Iράκ.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ αρνήθηκε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.

Το Φόρειν Όφις, εξάλλου, υπογράμμισε ότι τα σχέδια των προτάσεων για το Ιράκ προβλέπουν τον ρόλο που θα παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες οι νεκροί στην Τσετσενία
 

Καταστροφές από τη βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Στους 52 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Τσετσενία από την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Δευτέρα σε εγκαταστάσεις κυβερνητικών κτιρίων στα βόρεια της περιοχής.

Πάνω από 80 άνθρωποι παραμένουν στο νοσκομείο, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, τα μέλη των σωστικών συνεργείων έβγαλαν ζωντανούς από τα ερείπια πάνω από 20 ανθρώπους.

Υποψίες για Τσετσένους αντάρτες

Υπάρχουν υποψίες ότι την επίθεση πραγματοποίησαν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που οδήγησαν φορτηγό, που περιείχε περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, πάνω στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας πολλά κτίρια.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι η επίθεση δείχνει ότι αρκετοί ακόμα στην Τσετσενία επιθυμούν την ανεξαρτησία της περιοχής παρά το δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο και το οποίο έδειξε, όπως υποστηρίζει η Ρωσία, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τσετσένων επιθυμούν να παραμείνει η περιοχή τους μέρος της Ρωσίας.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 11:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβάζει τους τόνους η Βόρεια Κορέα
 

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην Κορέα

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονομεύει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Νότια Κορέα πριν από μια δεκαετία περίπου για μη ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Κορέα.

Μάλιστα, η Βόρεια Κορέα κατέστησε σαφές ότι θα ενισχύσει την άμυνά της ώστε να καταστραφεί ο εχθρός μονομιάς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για υιοθέτηση πολιτικής προληπτικών πυρηνικών επιθέσεων.

Συνάντηση

Η επίθεση αυτή της Βόρειας Κορέας σημειώνεται πριν από την έναρξη, την Τετάρτη, συνομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Ρου Μου Χιουν.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι επέλεξε προσεκτικά τη χρονική στιγμή των δηλώσεών του σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τυχόν διαφορές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Κορέα όσον αφορά τη μέθοδο επίλυσης της κρίσης

Οι ΗΠΑ έχουν κατ΄ επανάληψη υποστηρίξει την ανάληψη σκληρών μέτρων εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Νότια Κορέα – αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιαπωνία και η Κίνα – διάκεινται υπέρ μιας πολιτικής προσέγγισης.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 11:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Πάουελ
 

Συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ.

Η Σαουδική Αραβία είναι, πιθανότατα, ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, που είχε ως στόχο την προώθηση της ειρήνευσης στην περιοχή.

Την Δευτέρα ο κ. Πάουελ συναντήθηκε στην Ιορδανία με το βασιλιά της χώρας αυτής Αμπντάλα.

Επαφές στην Αίγυπτο

Πριν από την Ιορδανία, ο κ. Πάουελ είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Εκεί ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή απαιτεί χειρονομίες ουσιαστικές και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, Ισραήλ και Παλαιστίνιους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων εκατέρωθεν για να εξασφαλίσουμε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των δύο λαών, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Κόλιν Πάουελ.

Ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αχμέντ Μάχερ επεσήμανε ότι έφθασε η ώρα και για το Ισραήλ να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτεί ο «οδικός χάρτης» των ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού.

«Η λέξη "αποδέχομαι" δεν είναι μια λέξη που προφέρεται δύσκολα και πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να την πούνε. Είναι μια πολύ χρήσιμη λέξη, ειδικά κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 11:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλες απεργίες σε Γαλλία και Αυστρία
 

Τα... πατίνια επιστρατεύτηκαν λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γαλλίας

Μεγάλες απεργίες είναι σε εξέλιξη στη Γαλλία και στην Αυστρία εναντίον των προωθούμενων αλλαγών στα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών αυτών.

Στη Γαλλία, λόγω της απεργίας, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι περισσότερες αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και τα δρομολογία έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, αρκετά σχολεία, λόγω της απεργίας, αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η απεργία αναμένεται να επηρεάσει νοσκομεία και δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη Γαλλία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας προειδοποιεί ότι το κράτος κινδυνεύει με χρεωκοπία αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην Αυστρία

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί η απεργία και στην Αυστρία, όπου περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές δεν έχουν μάθημα την Τρίτη λόγω της απεργίας των δασκάλων και καθηγητών.

Η απεργία των δασκάλων και καθηγητών πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από τη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Αυστρία.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας ζήτησε να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σαουδική Αραβία
 

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις που στεγάζουν ξένους εργάτες

Τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς και τραυματίες σε τρεις διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά και τα οποία «έπεσαν» πάνω σε εγκαταστάσεις, που στεγάζουν ξένους εργάτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν και πυροβολισμούς.

Έργο της Αλ-Κάιντα;

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι έως δέκα Αμερικανοί, καθώς και πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες είναι πιθανό να σκοτώθηκαν στην διάρκεια των βομβιστικών αυτών επιθέσεων.

Ο κ. Πάουελ, που με την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή, είπε, επίσης, ότι οι επιθέσεις μοιάζουν σα να έχουν γίνει από μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν. Εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν και πολλοί τραυματίες.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία Ρόμπερτ Τζόρνταν είπε στο BBC ότι η χώρα του πρόσφατα είχε λάβει πληροφορίες ότι η οργάνωση Αλ-Κάιντα ετοίμαζε επίθεση.

Μετά από τις επιθέσεις, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει στους πολίτες της, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κρατώντας κλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 07:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργίες στη Γαλλία με αιχμή το Ασφαλιστικό
 

Στιγμιότυπο από πρόσφατη δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία

Με παράλυση απειλείται η Γαλλία καθώς οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας απασχολείται στο Δημόσιο και στις ελεγχόμενες απ΄αυτό επιχειρήσεις και η απεργία αναμένεται να κλείσει τα σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνιακά μέσα και κυβερνητικά γραφεία σε όλη τη χώρα.

Στο Παρίσι έχει προγραμματισθεί να γίνει μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία οι απεργοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί για ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Κυκλοφοριακή παράλυση αναμένεται σήμερα στη Γαλλία, λόγω της απεργίας

Η κυβέρνηση Ραφαρέν προειδοποιεί ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει να χρεωκοπήσει εάν δεν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις όπως παράταση του συντάξιμου ορίου ηλικίας και μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Από την άλλη πλευρά τα εργατικά συνδικάτα και οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συγκρουστούν κατά μέτωπο με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασφαλιστικό ήταν ένα από τα σημεία τριβής που οδήγησε στην πτώση της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει σύσσωμος τις κινητοποιήσεις ως τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει περάσει μέχρι τώρα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 08:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μην υποδαυλίζετε την πυρηνική κρίση»
 

Στιγμιότυπο από αντιαμερικανική διαδήλωση στη Σεούλ

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποδαύλιση της πυρηνικής κρίσης στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι θα ενισχύσει την άμυνά της ώστε – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - να εξολοθρεύσει τους εχθρούς της μονομιάς.

Η καινούργια ρητορική επίθεση της Πιονγκ Γιανγκ εναντίον της Ουάσινγκτον γίνεται ενώ πληροφορίες από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αποφάσισε να παραβιάσει μια συμφωνία του 1992, που προέβλεπε πυρηνικό μορατόριουμ στην περιοχή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χίουν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον, όπου και είχε συνομιλίες σχετικά με την επτάμηνη κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.


Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χίουν, συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ
Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Σεούλ το βορειοκορεατικό καθεστώς φαίνεται ότι επέλεξε προσεκτικά τη χρονική στιγμή των δηλώσεών του, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τυχόν διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα όσον αφορά τη μέθοδο επίλυσης της κρίσης

Οι ΗΠΑ έχουν κατ΄ επανάληψη υποστηρίξει την ανάληψη σκληρών μέτρων εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Νότια Κορέα – αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιαπωνία και η Κίνα – διάκεινται υπέρ μιας πολιτικής προσέγγισης.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 05:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζεται η περιοδεία Πάουελ στη Μ. Ανατολή
 

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, θα είναι εκτός απροόπτου ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή.

Αργά χθες το βράδυ ο κ. Πάουελ έφθασε στο Αμάν της Ιορδανίας και συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Αμπντόυλάχ.

Πριν από την άφιξή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Μαρουάν Μουασέρ, δήλωνε ότι θα ζητήσει από τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ τον τερματισμό των επιχειρήσεων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Επίσης ο Ιορδανός πολιτικός είπε ότι θα καλέσει τις ΗΠΑ να λάβουν άμεσα οικονομικά μέτρα αρωγής προς το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα ο κ. Πάουελ είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Εκεί ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή απαιτεί χειρονομίες ουσιαστικές και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, Ισραήλ και Παλαιστίνιους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων εκατέρωθεν για να εξασφαλίσουμε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των δύο λαών, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Κόλιν Πάουελ.

Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αχμέντ Μάχερ, επεσήμανε ότι έφθασε η ώρα και για το Ισραήλ να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτεί ο «οδικός χάρτης» των ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού.

«Η λέξη “αποδέχομαι" δεν είναι δυσκολοπρόφερτη και πιστεύουμε ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να την πούνε. Είναι μια πολύ χρήσιμη λέξη, ειδικά κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο» σημείωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.


Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 07:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Ριάντ
 

Ριάντ: Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν εκεί όπου εκδηλώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας

Τουλάχιστον τρεις βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν αργά το βράδυ την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά όλες ήταν κοντά σε συγκροτήματα κατοικιών όπου ζουν αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών είπαν σε δημοσιογράφους ότι από μόνο μία έκρηξη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρία άτομα.

«Πολλοί Αμερικανοί τραυματίες»

Και ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών απέδωσε και τις τρεις εκρήξεις σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, με οχήματα που καμικάζι οδήγησαν εναντίον των αλλοδαπών στόχων.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι τουλάχιστον 44 Αμερικανοί πολίτες έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομεία του Ριάντ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, αλλά εκπρόσωπος ενός νοσοκομείου της πόλης είπε ότι σε αυτό διακομίστηκαν τουλάχιστον 50 τραυματίες.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην πόλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος το πρωί της Τρίτης δήλωσε από το Αμάν της Ιορδανίας ότι οι επιθέσεις φέρουν όλα τα σημάδια δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Εκρήξεις σεισμικής ισχύος

Σε μία από τις επιθέσεις ένα όχημα Σεβρολέτ Καπρίς γεμάτο εκρηκτικά έπεσε - σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στις πύλες συγκροτήματος κατοικιών αλλοδαπών, στη ανατολική συνοικία της Ριάντ Γρανάδα.

Αυτήκοοι μάρτυρες λένε ότι η ισχύς της έκρηξης συντάραξε τα γύρω κτίρια και ένοιωσαν σαν να γινόταν σεισμός.

Στη συνέχεια δεκάδες ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου έσπευσαν στην περιοχή και διεκόμισαν τους τραυματίες σε δέκα νοσοκομεία της σαουδαραβικής πρωτεύουσας.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί μετά τις εκρήξεις αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν επρόκειτο για ενέργεια των βομβιστών ή για πυρά προερχόμενα από τους άνδρες ασφαλείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.