Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-06

  1. Βρυξέλλες: «Στενή συνεργασία για τον ιό»
  2. Ορίστηκε ο νέος πολιτικός διοικητής του Ιράκ
  3. Ανάληψη ενός δισ. δολαρίων
  4. Σε διαθεσιμότητα ο Γκάλογουεϊ
  5. Βρυξέλλες: «Στενή συνεργασία για τον ιό»
  6. Αποκαθίσταται η σύνδεση Πακιστάν - Ινδίας
  7. Φόρος τιμής στον Σισούλου
  8. Δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους 15 στο Γκουαντάναμο
  9. Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
  10. Κίνα: και άλλοι 10.000 σε καραντίνα
  11. Βρυξέλλες: σύνοδος για την άτυπη πνευμονία
  12. Στη Philip Morris ο Παπαστράτος
  13. Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής...
  14. Συλλαμβάνεται η «Κυρία Άνθραξ»
  15. Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
  16. Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
  17. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
  18. O Mπερλουσκόνι εμπλέκει τον Πρόντι
  19. Κολομβία: Αριστεροί αντάρτες σκοτώνουν ομήρους
  20. Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
  21. Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
  22. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
  23. Το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
  24. Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής ...

Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρυξέλλες: «Στενή συνεργασία για τον ιό»
 

Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στην Ευρώπη από τη άτυπη πνευμονία

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Οι Κοινοτικές συνθήκες δεν προβλέπουν κοινή δράση όλων – και των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την μετωπική αντιμετώπιση της θανατηφόρου επιδημίας από τον ιό που προκαλεί την άτυπη πνευμονία.

Ύστερα από αυτήν την καταρχήν διαπίστωση οι υπουργοί Υγείας των κοινοτικών κρατών που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Υγείας, Κώστα Στεφανή κατέληξαν στη διαπίστωση ότι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση προκειμένου να φράξουν την είσοδο του ιού στον ευρωπαϊκό χώρο.


Σημίτης: να συντονιστούν οι Ευρωπαίοι
Για το λόγο αυτό καλούν την Κομισιόν να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τη λειτουργία του διευρωπαϊκού δικτύου επιδημιολογικής εποπτείας και ελέγχου προκειμένου οι χώρες μέλη να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα νέα ευρήματα και στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και να μπορούν να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τη δράση τους η οποία δεν μπορεί να είναι κοινοτική αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα.

Οι υπουργοί Υγείας τόνισαν ότι όλα τα νέα στοιχεία πρέπει να τα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η γενική διευθύντρια της οποίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ ήταν παρούσα στις εργασίες της χθεσινής υπουργικής συνόδου και δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς ν΄ αποφανθεί κανείς αν η άτυπη πνευμονία έχει περάσει σε φάση ύφεσης ή όχι.

Οι υπουργοί ανέθεσαν, επίσης, στην Κομισιόν να συντάξει μια έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήραν ή θα πάρουν τα κράτη μέλη τις επόμενες εβδομάδες την οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στο τακτικό συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις 2 Ιουνίου όπου και θ΄ αποφασίσουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας αν και τι πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λάβουν.

Τέλος οι Υπουργοί ενέκριναν την πρόθεση του αρμόδιου για την υγεία επιτρόπου, Ντέιβιντ Μπιρν να προτείνει η Κομισιόν τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Επιδημιών.

Μέτρα για τον ιό

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, δήλωσε πως είναι αδύνατο να πει κανείς εάν η επιδημία της άτυπης πνευμονίας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ξεπεράσει το σημείο αιχμής.

Η κ. Μπρούντλαντ προειδοποίησε πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τον μυστηριώδη αυτό ιό πολύ σοβαρά.

Η κ. Μπρούντλαντ προέβη στη δήλωση αυτή λίγες ώρες πριν αρχίσει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα τη συζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 21:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ορίστηκε ο νέος πολιτικός διοικητής του Ιράκ
 

Η επιλογή του Τζορτζ Μπους έχει ως στόχο τη διευθέτηση της ρήξης μεταξύ Πενταγώνου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Μπρέμερ θα είναι ο νέος απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου στο Ιράκ.

Ο 61χρονος Αμερικανός θα ηγείται της ομάδος, η οποία θα επιβληθεί της ομαλής μετάβασης του Ιράκ στη δημοκρατία και αναμένεται ότι θα είναι ανώτερος του εν αποστρατεία Αμερικανού στρατηγού, Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος έχει επωμιστεί το έργο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Μία από τις πρώτες αποστολές του απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ στο Ιράκ θα είναι η επιλογή των αξιωματούχων που θα απαρτίσουν τη να προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Πολ Μπρέμερ επελέγη με απώτερο στόχο τη διευθέτηση των πρόσφατων συγκρούσεων και ρήξεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Πενταγώνου.

Οι ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον έχουν κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στη δυσαρέσκεια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, όσον αφορά τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει το Πεντάγωνο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο Πολ Μπρέμερ χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλων των παρατάξεων στην Ουάσινγκτον και μέχρι πρότινος ήταν διορισμένος στην υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολείται με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 20:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάληψη ενός δισ. δολαρίων
 

Ο νεότερος υιός του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν παρών στην ανάληψη των χρημάτων

Την ανάληψη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ είχε διατάξει ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν λίγες ώρες πριν από τη ρήψη των πρώτων βομβών στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε την πληροφορία την οποία δημοσίευσε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσία υποστηρίζουν ότι δε γνωρίζουν που βρίσκεται τώρα αυτό το ποσό, επεσήμαναν, όμως ότι το θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η ιρακινή ηγεσία θα επιχειρούσε να «βγάλουν τα λάφυρά τους» εκτός Ιράκ.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος πρώτος δημοσίευσε την πληροφορία, δήλωσε στο BBC ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το εν λόγω ποσό για την υποκίνηση ταραχών κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ιρακινός τραπεζικός υπάλληλος τόνισε στην αμερικανική εφημερίδα ότι το πόσο της ανάληψης ήταν τόσο μεγάλο και για την μεταφορά των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν τρία φορτηγά.

Άγνωστο παραμένει εάν τα χρήματα προήλθαν από τραπεζικό λογαριασμό του πρώην προέδρου.

Τη διαδικασία της ανάληψης, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, παρακολούθησαν ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Χικμάτ Ιμπραχίμ Αλ Αζάουι.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο αξιωματούχος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Τεντ Σιλ, γνώριζε για την κατάσχεση των χρημάτων.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης διευκρίνισε ότι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για μια οχηματοπομπή, η οποία διέσχισε τα σύνορα Ιράκ – Συρίας λίγες ώρες μετά την ανάληψη.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν ήταν σίγουροι για το περιεχόμενο που μετέφερε η εν λόγω οχηματοπομπή, εάν δηλαδή επρόκειτο για χρήματα ή για κάτι άλλο.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε διαθεσιμότητα ο Γκάλογουεϊ
 

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» καταγγέλλει ότι ο Βρετανός βουλευτής χρηματιζόταν από τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ

Σε διαθεσιμότητα ετέθη από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ο βουλευτής, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί «εσωκομματική έρευνα».

Ο Βρετανός βουλευτής βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης έπειτα από μια τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας «λύκο» και καλούσε τον αραβικό κόσμο να ξεσηκωθεί εναντίον της επονομαζόμενης αμερικανοβρετανικής συμμαχίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο Τζορτζ Γκάλαγουεϊ είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό δίκτυο του «Άμπου Ντάμπι» και είχε δηλώσει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν έχουν καμμία υποχρέωση να ακολουθούν τις «παράνομες» διαταγές των ανωτέρων τους.

Προσφάτως ο Τζορτζ Γκάλαγουεϊ βρέθηκε στο «στόχαστρο» της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία υπαινίχθη ότι ο Βρετανός βουλευτής χρηματιζόταν από τον ανατραπέντα πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Πρόκειται για κατηγορίες, τις οποίες έχει αρνηθεί ο Τζορτζ Γκάλαγουεϊ και πρόκειται να διενεργηθεί έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρυξέλλες: «Στενή συνεργασία για τον ιό»
 

Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στην Ευρώπη από τη άτυπη πνευμονία

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Οι Κοινοτικές συνθήκες δεν προβλέπουν κοινή δράση όλων – και των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την μετωπική αντιμετώπιση της θανατηφόρου επιδημίας από ιό που προκαλεί την άτυπη πνευμονία.

Ύστερα από αυτήν την καταρχήν διαπίστωση οι υπουργοί Υγείας των κοινοτικών κρατών που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Υγείας, Κώστας Στεφανής κατέληξαν στη διαπίστωση ότι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση προκειμένου να φράξουν την είσοδο του ιού στον ευρωπαϊκό χώρο.


Σημίτης: να συντονιστούν οι Ευρωπαίοι
Για το λόγο αυτό καλούν την Κομισιόν να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τη λειτουργία του διευρωπαϊκού δικτύου επιδημιολογικής εποπτείας και ελέγχου προκειμένου οι χώρες μέλη να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα νέα ευρήματα και στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και να μπορούν να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τη δράση τους η οποία δεν μπορεί να είναι κοινοτική αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα.

Οι υπουργοί Υγείας όλα τα νέα στοιχεία να τα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) η γενική διευθύντρια της οποίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ ήταν παρούσα στις εργασίες της χθεσινής υπουργικής συνόδου και δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς ν΄ αποφανθεί κανείς αν η άτυπη πνευμονία έχει περάσει σε φάση ύφεσης ή όχι.

Οι υπουργοί ανέθεσαν, επίσης, στην Κομισιόν να συντάξει μια έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήραν ή θα πάρουν τα κράτη μέλη τις επόμενες εβδομάδες την οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στο τακτικό συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις 2 Ιουνίου όπου και θ΄ αποφασίσουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας αν και τι πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λάβουν.

Τέλος οι Υπουργοί ενέκριναν την πρόθεση του αρμόδιου για την υγεία επιτρόπου, Ντέιβιντ Μπιρν να προτείνει η Κομισιόν τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Επιδημιών.

Μέτρα για τον ιό

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, δήλωσε σήμερα πως είναι αδύνατο να πει κανείς εάν η επιδημία της άτυπης πνευμονίας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ξεπεράσει το σημείο αιχμής.

Η κ. Μπρούντλαντ προειδοποίησε πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τον μυστηριώδη αυτό ιό πολύ σοβαρά.

Η κ. Μπρούντλαντ προέβη στη δήλωση αυτή λίγες ώρες πριν αρχίσει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα τη συζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στη σύνοδο συμμετέχει και η κ. Μπρούντλαντ.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προειδοποίησε ότι για ν'αντιμετωπισθεί η απειλή που συνιστά ο ιός, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λόγω της ελεύθερης διακίνησης, είπε ο κ. Σημίτης, μπορεί ο ιός να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στην Ευρώπη.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 16:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκαθίσταται η σύνδεση Πακιστάν - Ινδίας
 

Ινδία και Πακιστάν διέκοψαν τις μεταξύ τους συγκοινωνίες πριν από ένα και πλέον χρόνο

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με τη γείτονα Ινδία.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ζαφαρουλάχ Τζαμαλί, τόνισε σε δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ ότι πρόκειται για μια ένδειξη καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο ηγεσίες είχαν δηλώσεις ότι θα επιθυμούσαν επανέναρξη του διαλόγου για τη διευθέτηση των διαφωνιών τους.

Οι πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούνται λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ στην περιοχή.

Η αμερικανική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ινδική χερσόνησο, καθώς τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόρος τιμής στον Σισούλου
 

Ο Γουόλτερ Σισούλου

Η Νότιος Αφρική ανακοίνωσε πως θα τιμήσει έναν από τους ήρωές της, του αγώνα κατά του απαρχάιντ, του Γουόλτερ Σισούλου, που πέθανε στο Γιοχάνσεμπουργκ, σε ηλικία 90 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια την Τετάρτη.

Για τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους ηγέτες του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Ο πρώην πρόεδρος της Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, φίλος του επί εξήντα χρόνια, επισκέφθηκε την χήρα του Γουόλτερ Σισούλου, όπως άλλωστε και ο νυν πρόεδρος της χώρας, Θάμπο Μπέκι.

Ο Γουόλτερ Σισούλου ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Νέλσον Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο ξεκίνησαν το 1944 την νεανική πτέρυγα της οργάνωσης, που είχε στόχο να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το καθεστώς των λευκών.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σισούλου και ο Μαντέλα παραπέμφθηκαν μαζί σε δίκη κατηγορούμενοι για συνομωσία.

Πέρασαν μαζί 26 χρόνια στη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα είπε ότι είχαν βαδίσει με τον Σισούλου, ο ένας στο πλευρό του άλλου, στην κοιλάδα του θανάτου αλλά γνώρισαν και τη γεύση της ελευθερίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 15:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους 15 στο Γκουαντάναμο
 

Ενας κρατούμενος μεταφέρεται μέσα στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν βρήκανε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των 15 κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα αυτήν την εβδομάδα.

Η ομάδα των 15 κρατουμένων, που περιλαμβάνει και έναν έφηβο 16 ετών, δεν έχει αξία από πλευράς συλλογής πληροφοριών, λένε οι Αμερικανοί.


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θέλησε να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η απαγγελία κατηγοριών εναντίον των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
Το Πεντάγωνο επιμένει ότι η απελευθέρωσή τους είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, και δεν έγινε μετά από
πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που είπε ότι το θέμα των κρατουμένων θα πρέπει να επισπευστεί.

Η πλειοψηφία των έξι χιλιάδων κρατουμένων συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν πριν από 18 μήνες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίσει τις συνθήκες κράτησής τους και το γεγονός ότι δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους σε δικαστήριο.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζουν ότι οι κρατούμενοι είτε δεν γνωρίζουν το κατηγορητήριο που εκκρεμεί εναντίον τους, είτε κρατούνται αδικαιολόγητα χωρίς να έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον τους, και πάντως στερούνται του δικαιώματος νομικής προστασίας.

Νωρίτερα ο Aμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε ότι προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των 600 και πλέον, κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τέσσερεις διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες: την CIA, το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πεντάγωνο.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
 

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Τουαΐθα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της επιτρέψουν να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικό υλικό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι οι λεηλασίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις -ιδιαιτέρως στο συγκρότημα Τουαΐθα, νότια της Βαγδάτης- συνεχίζονται παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την κατάσταση.


O Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι
Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί κυρίως επειδή το πυρηνικό υλικό που ενδεχομένως κλάπηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της λεγόμενης «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον να επιτραπεί μια τέτοια αποστολή για να ελεγχθεί αν τα καταγραμμένα πυρηνικά υλικά του Ιράκ παραμένουν ανέπαφα. Η Ουάσιγκτον όμως, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν άμεσο ρόλο στο Ιράκ, δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Σας υπενθυμίζω πως το υλικό αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς απαιτείται σημαντική επεξεργασία του εν λόγω ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 14:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: και άλλοι 10.000 σε καραντίνα
 

Δεν είναι καρναβάλι! Είναι οι φρουροί σε εταιρεία του Πεκίνου

Εντείνονται τα μέτρα στην Κίνα με στόχο την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλους οκτώ θανάτους--συνολικά 240 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον ιό. Άλλους έξι θανάτους ανακοίνωσε και το Χονγκ Κονγκ.


Επιβάτες σε λεωφορείο του Πεκίνου
Οι αρχές της πόλης Νανίγκ, στην ανατολική Κίνα, λοιπόν, αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα σχεδόν 10 χιλιάδες κατοίκους--οι οποίοι είχαν έλθει σε επαφή ή με άτομα που είχαν όντως προσβληθεί ή υπάρχουν υποψίες ότι είχαν προσβληθεί από τον μυστηριώδη ιό.

Πάντως, στην πόλη αυτή μόνο τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έγιναν ταραχές σε δύο αγροτικές περιοχές της Κίνας όπου οι κάτοικοι κατέστρεψαν κέντρα απομόνωσης που είχαν δημιουργήσει οι αρχές για όσους έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα εξαιτίας του ιού.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται βίαια επεισόδια λόγω της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα.

«Τα βίαια επεισοδια έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα αλλά μόνον τώρα έγιναν γνωστά και δείχνουν πως στις αγροτικές περιοχές της Κίνας η άγνοια και ο φόβος συνιστούν είναι ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC, Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 14:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρυξέλλες: σύνοδος για την άτυπη πνευμονία
 

Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στην Ευρώπη από τη άτυπη πνευμονία

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, δήλωσε σήμερα πως είναι αδύνατο να πει κανείς εάν η επιδημία της άτυπης πνευμονίας σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ξεπεράσει το σημείο αιχμής.


Σημίτης: να συντονιστούν οι Ευρωπαίοι
Η κ. Μπρούντλαντ προειδοποίησε πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τον μυστηριώδη αυτό ιό πολύ σοβαρά.

Η κ. Μπρούντλαντ προέβη στη δήλωση αυτή λίγες ώρες πριν αρχίσει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα τη συζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στη σύνοδο συμμετέχει και η κ. Μπρούντλαντ.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προειδοποίησε ότι για ν'αντιμετωπισθεί η απειλή που συνιστά ο ιός, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λόγω της ελεύθερης διακίνησης, είπε ο κ. Σημίτης, μπορεί ο ιός να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στην Ευρώπη.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Philip Morris ο Παπαστράτος
 

H διασφάλιση του μέλλοντος της εταιρείας στόχος της πώλησης

Στον έλεγχο της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris περνά το 75% των μετοχών μιας από τις ιστορικότερες βιομηχανίες της Eλλάδας, της «Παπαστράτος».

Όπως ανακοίνωσαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, κληρονόμοι του ιδρυτού της, συμφώνησαν με την ολλανδική Philip Morris Holland BV, θυγατρική της Philip Morris International, να της μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν, που αντιστοιχούν περίπου στο 75% του μετοχικού κεφαλαίου της «Παπαστράτος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βασικών μετόχων, τον κυριότερο λόγo για τη συμφωνία με τη Philip Morris αποτελεί η ανάγκη διασφάλισης του απώτερου μέλλοντος της εταιρείας.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Κομνηνός δήλωσε: «Είχαμε απόλυτα επιτυχή συνεργασία με την Philip Morris International για πολλά χρόνια. Με εξασφαλισμένη πλέον την συνεργασία αυτή, η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Aνώτατη τιμή για τη μεταβίβαση, που τελεί υπό την αίρεσιν νομικών και διαχειριστικών ελέγχων, ορίσθηκε το ποσό των 18,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης η Philip Morris αναμένεται να κάνει δημόσια προσφορά για την εξαγορά και των υπολοίπων μετοχών με τίμημα ανάλογο αυτού που θα έχει καταβληθεί στους βασικούς μετόχους.

Mετά τη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταβίβασης, ο πρόεδρος του Xρηματιστηρίου Aξιών Aθηνών αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της «Παπαστράτος» για την Tρίτη.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής...
 

Ο Γουόλτερ Σισούλου

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο Γουόλτερ Σισούλου.

Ο Σισούλου ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Νέλσον Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο ξεκίνησαν το 1944 την νεανική πτέρυγα της οργάνωσης, που είχε στόχο να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το καθεστώς των λευκών.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σισούλου και ο Μαντέλα παραπέμφθηκαν μαζί σε δίκη κατηγορούμενοι για συνομωσία.

Πέρασαν μαζί 26 χρόνια στη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα είπε ότι είχαν βαδίσει με τον Σισούλου, ο ένας στο πλευρό του άλλου, στην κοιλάδα του θανάτου αλλά γνώρισαν και τη γεύση της ελευθερίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλαμβάνεται η «Κυρία Άνθραξ»
 

H δόκτωρ Αμάς σε στιγμιότυπο από σύσκεψη με ανώτατα στελέχη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δήλωσαν ότι συνέλαβαν στη Βαγδάτη τη Χιούντα Σαλίχ Μάχντι Αμάς, 49 ετών, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες στον τομέα των βιολογικών όπλων κι επίσης ένα από τα πλέον ανώτερα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Το όνομα αυτής της επιστήμονος περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 55 πλέον καταζητούμενα από τους Αμερικανούς στελέχη του ιρακινού καθεστώτος--ήταν η υπ'αριθμόν 53.

Στους κύκλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν γνωστή ως «Κυρία Άνθραξ».


«Πέντε Κούπα» η δρ Αμάς, στην τράπουλα των 55 καταζητουμένων από τις ΗΠΑ
Πιστεύεται πως είχε παίξει ρόλο-κλειδί στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε αναπτύξει το Ιράκ.

Πάντως, δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ μέχρι στιγμής, αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει δηλώσει πως χαμηλόβαθμα στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος μπορεί να βοηθήσουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να βρουν ό,τι αναζητούν.

Ένα βίντεο που είχε προβάλει η ιρακινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου έδειχνε την Δρα Αμάς να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλες προσωπικότητες της χώρας.

Η Χιούντα Σαλέχ Αμάς είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ απ'όπου έλαβε και το διδακτορικό της.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 09:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
 

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Τουαΐθα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της επιτρέψουν να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικό υλικό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι οι λεηλασίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις -ιδιαιτέρως στο συγκρότημα Τουαΐθα, νότια της Βαγδάτης- συνεχίζονται παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την κατάσταση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί κυρίως επειδή το πυρηνικό υλικό που ενδεχομένως κλάπηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της λεγόμενης, «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον να επιτραπεί μια τέτοια αποστολή για να ελεγχθεί αν τα καταγραμμένα πυρηνικά υλικά του Ιράκ παραμένουν ανέπαφα. Η Ουάσιγκτον όμως, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν άμεσο ρόλο στο Ιράκ, δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Σας υπενθυμίζω πως το υλικό αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς απαιτείται σημαντική επεξεργασία του εν λόγω ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
 

Αφίσα για την εξάρθρωση του ιού στο Πεκίνο

Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, ο Άλαν Σνούρ, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίον εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας εξακολουθεί να προβληματίζει άκρως τους ειδικούς.

"Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει", τόνισε, "πώς ο ιός πέρασε από τη νότια Κίνα στην πρωτεύουσα χωρίς να επηρεάσει σχεδόν καμία άλλη περιοχή ανάμεσα στο Πεκίνο και την επαρχία, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα."


"Απαγορεύεται το πτύειν"
"Ή η υπόλοιπη Κίνα ήταν εξαιρετικά τυχερή", συνέχισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, "ή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα του ιού."

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο Πεκίνο, όπου τα κρούσματα της νόσου έχουν ξεπεράσει τα 2.000.

Οι αρχές έχουν εμποδίσει τώρα την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης.

Απαγορεύτηκαν επίσης το κολύμπι και το ψάρεμα.

Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον περισσότερο διάστημα απ'ό,τι αρχικά επιστεύετο.

Το Μπέρκλεϊ αποκλείει τους Ασιάτες

Το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ είναι το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ να αποκλείσει από τα θερινά μαθήματα φοιτητές που προέχρονται από ασιατικές χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η επιδημία της άτυπης πνευμονίας .

Η απαγόρευση θα επηρεάσει πολλούς εκατοντάδες φοιτήτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σινγκαπούρη.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μπέρνταλ είπε ότι η σχετική απόφαση ήταν αναγκαία επειδή το Μπέρκλεϊ δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την απομόνωση των φοιτητών που προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί από την ασθένεια για μία περίοδο δέκα ημερών.

Ο κ. Μπέρνταλ είπε ότι το πανεπιστήμιο συνιστά στο διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές να μη ταξιδεύουν στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άτυπης πνευμονίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
 

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι πιστεύεταi πως έχουν βρει το θάνατο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ανεμοστρόβιλων--στο Κάνσας και στο Μισούρι.

Στο Μισούρι υπέστησαν ζημίες πάνω από 100 σπίτια εκ των οποίων 10-15 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Από τις θύελλες επλήγησαν επίσης η νότια Ντακότα, η Νεμπράσκα, το Τενεσί και το Άρκανσο.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες θύελλες των τελευταίων ετών.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνήθεις στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ανεμοστρόβιλοι έχουν συνήθως διάρκεια ολίγων λεπτών ή μιας ώρας το πολύ, αν και στο διάστημα αυτό μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε έκταση πλέον των 200 χιλιομέτρων.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 07:07 ('Ωρα Λονδίνου)
O Mπερλουσκόνι εμπλέκει τον Πρόντι
 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Iταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέπλεξε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στο σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο κατηγορείται κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον δικαστηρίου του Μιλάνου όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών το 1985 ώστε να επιτύχει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις κατά τη διαδικασία εξαγοράς της δημόσιας εταιρείας τροφίμων SME από την εταιρεία του, τη Fininvest.

Ο Iταλός πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η μεταβίβαση της εταιρείας SME πραγματοποιήθηκε ''από τους Κάρλο ντε Μπενεντέτι και τον (τότε) πρόεδρο του IRI Ρομάνο Πρόντι".

Το IRI ήταν κρατικός όμιλος με επενδυτική συμμετοχή σε πολλές εταιρείες.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του πιχειρηματία Κάρλο ντε Μπενεντέτι και του Ρομάνο Πρόντι δεν αντιπροσώπευε την πραγματική αξία της SME.

O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του και αντιτείνει ότι δικαστές του Μιλάνου άρχισαν πολιτικό, όπως είπε, κυνήγι μαγισσών εναντίον του.

Όπως δε εξήγησε στο δικαστήριο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Μπετίνο Κράξι, τού είχε ζητήσει να επιζητήσει να εξαγοράσει τη SME επειδή, όπως είπε, η τιμή πώλησης της εταιρείας που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί ήταν χαμηλή και δεν ευνοούσε έτσι το ιταλικό δημόσιο.


Δεν ανησυχώ. Δεν δικάζομαι εγώ.
Ρομάνο Πρόντι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο πρώτος Ιταλός πρωθυπουργού που καταθέτει σε δίκη του και, όπως έχει δηλώσει, θα καταθέσει για τον ρόλο που έπαιξαν ανώτατοι αξιωματούχοι τη δεκαετία του '80, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής΄, Ρομάνο Πρόντι.

Πριν από έξι ημέρες είχε καταδικασθεί σε 11ετή κάθειρξη ένας στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Τσέζαρε Πρεβίτι, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής που τού επεβλήθη.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 05:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: Αριστεροί αντάρτες σκοτώνουν ομήρους
 

Ο κυβερνήτης Γκουϊγιέρμο Γκαβίρια

Αριστεροί αντάρτες στην Κολομβία σκότωσαν έναν περιφερειακό κυβερνήτη και έναν πρώην υπουργό. Και τους δύο τους είχαν απαγάγει αντάρτες της αριστερής οργάνωσης FARC.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας Αντιόκια , τον Γκουιγιέρμο Γκαβίρια και τον πρώην υπουργό Αμυνας Τζιλμπέρτο Ετσεβέρι. Οι δύο άνδρες δολοφονήθηκαν όταν κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με αντάρτες που φρουρούσαν τους δύο ομήρους.

Δύο άλλοι όμηροι τραυματίσθηκαν ενώ ένας όμηρος απελευθερώθηκε χωρίς να έχει τραυματισθεί.

Η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στην Κολομβία, η FARC, συνέλαβαν ως ομήρους τον Γκαβίρια και τον Ετσεβέρι τον Απρίλιο πέρυσι ενώ συμμετείχαν σε πορεία κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μεντεγίν.

Τα πτώματα τους, μαζί με τις σορούς οκτώ άλλων ανθρώπων, εντοπίσθηκαν κοντά στο χωριό Ουράο στην επαρχία Αντιόκια.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλβάρο Ουρίμπε ανέβαλε όλες τις συναντήσεις που είχε στην πρωτεύουσα και μετέβη στη Μεντεγίν για να εκτιμήσει ο ίδιος την κατάσταση.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Aνησυχίες για το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
 

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Τουαΐθα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της επιτρέψουν να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικό υλικό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι οι λεηλασίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις -ιδιαιτέρως στο συγκρότημα Τουαΐθα, νότια της Βαγδάτης- συνεχίζονται παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την κατάσταση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί κυρίως επειδή το πυρηνικό υλικό που ενδεχομένως κλάπηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της λεγόμενης, «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον να επιτραπεί μια τέτοια αποστολή για να ελεγχθεί αν τα καταγραμμένα πυρηνικά υλικά του Ιράκ παραμένουν ανέπαφα. Η Ουάσιγκτον όμως, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν άμεσο ρόλο στο Ιράκ, δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Σας υπενθυμίζω πως το υλικό αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς απαιτείται σημαντική επεξεργασία του εν λόγω ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ιός εξακολουθεί να προβληματίζει
 

Αφίσα για την εξάρθρωση του ιού στο Πεκίνο

Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, ο Άλαν Σνούρ, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίον εξαπλώθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας εξακολουθεί να προβληματίζει άκρως τους ειδικούς.

"Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει", τόνισε, "πώς ο ιός πέρασε από τη νότια Κίνα στην πρωτεύουσα χωρίς να επηρεάσει σχεδόν καμία άλλη περιοχή ανάμεσα στο Πεκίνο και την επαρχία, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα."


"Απαγορεύεται το πτύειν"
"Ή η υπόλοιπη Κίνα ήταν εξαιρετικά τυχερή", συνέχισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Πεκίνο, "ή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα του ιού."

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό της άτυπης πνευμονίας στο Πεκίνο, όπου τα κρούσματα της νόσου έχουν ξεπεράσει τα 2.000.

Οι αρχές έχουν εμποδίσει τώρα την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στο Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης.

Απαγορεύτηκαν επίσης το κολύμπι και το ψάρεμα.

Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον περισσότερο διάστημα απ'ό,τι αρχικά επιστεύετο.

Το Μπέρκλεϊ αποκλείει τους Ασιάτες

Το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ είναι το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ να αποκλείσει από τα θερινά μαθήματα φοιτητές που προέχρονται από ασιατικές χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η επιδημία της άτυπης πνευμονίας .

Η απαγόρευση θα επηρεάσει πολλούς εκατοντάδες φοιτήτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σινγκαπούρη.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μπέρνταλ είπε ότι η σχετική απόφαση ήταν αναγκαία επειδή το Μπέρκλεϊ δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την απομόνωση των φοιτητών που προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί από την ασθένεια για μία περίοδο δέκα ημερών.

Ο κ. Μπέρνταλ είπε ότι το πανεπιστήμιο συνιστά στο διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές να μη ταξιδεύουν στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άτυπης πνευμονίας.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι
 

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι πιστεύεταi πως έχουν βρει το θάνατο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των ισχυρών ανεμοστρόβιλων--στο Κάνσας και στο Μισούρι.


Στο Μισούρι υπέστησαν ζημίες πάνω από 100 σπίτια εκ των οποίων 10-15 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Από τις θύελλες επλήγησαν επίσης η νότια Ντακότα, η Νεμπράσκα, το Τενεσί και το Άρκανσο.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες θύελλες των τελευταίων ετών.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι συνήθεις στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ανεμοστρόβιλοι έχουν συνήθως διάρκεια ολίγων λεπτών ή μιας ώρας το πολύ, αν και στο διάστημα αυτό μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε έκταση πλέον των 200 χιλιομέτρων.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Το πυρηνικό υλικό του Ιράκ
 

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Τουαΐθα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της επιτρέψουν να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ για να διαπιστώσουν αν έχει κλαπεί πυρηνικό υλικό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι οι λεηλασίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις -ιδιαιτέρως στο συγκρότημα Τουαΐθα, νότια της Βαγδάτης- συνεχίζονται παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι ελέγχουν την κατάσταση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί κυρίως επειδή το πυρηνικό υλικό που ενδεχομένως κλάπηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της λεγόμενης, «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ουάσιγκτον να επιτραπεί μια τέτοια αποστολή για να ελεγχθεί αν τα καταγραμμένα πυρηνικά υλικά του Ιράκ παραμένουν ανέπαφα. Η Ουάσιγκτον όμως, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν άμεσο ρόλο στο Ιράκ, δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Σας υπενθυμίζω πως το υλικό αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς απαιτείται σημαντική επεξεργασία του εν λόγω ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.


Τρίτη 06 Μαΐου 2003 - 04:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής ...
 

Ο Ουόλτερ Σισούλου

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο Ουόλτερ Σισούλου.

Ο Σισούλου ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Νέλσον Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο ξεκίνησαν το 1944 την νεανική πτέρυγα της οργάνωσης, που είχε στόχο να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το καθεστώς των λευκών. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σισούλου και ο Μαντέλα παραπέμφθηκαν μαζί σε δίκη κατηγορούμενοι για συνομωσία. Πέρασαν μαζί 26 χρόνια στη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα είπε ότι είχαν βαδίσει με τον Σισούλου, ο ένας στο πλευρό του άλλου, στην κοιλάδα του θανάτου αλλά γνώρισαν και τη γεύση της ελευθερίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.