Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-30

  1. Ο Ράμσφελντ στο Ιράκ
  2. «Οδικός χάρτης» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  3. SARS: Η πορεία της επιδημίας
  4. Ασιατική σύνοδος κατά του ιού SARS
  5. «Προσηλωμένος στην ειρήνη» ο ΙΡΑ
  6. Στα χέρια Σαρόν και Αμπάς ο 'οδικός χάρτης'
  7. Εξαπλώνεται ο ιός άτυπης πνευμονίας
  8. Διαβουλεύσεις Σολάνα στη Μόσχα
  9. Εξαπλώνεται ο ιός άτυπης πνευμονίας
  10. 'Αιματηρή υποδοχή' Ράμσφελντ στο Ιράκ
  11. Nέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
  12. Στη φυλακή για διαφθορά
  13. Αγεφύρωτες διαφορές
  14. 'Κρίσιμη η κατάσταση στο Πεκίνο'
  15. 'Ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ'
  16. Αντιδρούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία
  17. Αγεφύρωτες διαφορές
  18. 'Κρίσιμη η κατάσταση στο Πεκίνο'
  19. Nέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ράμσφελντ στο Ιράκ
 

Αμερικανοί στρατιώτες αντιμέτωποι με το πλήθος στη Φαλούτζα


Ικανοποιημένος εμφανίζεται με τις εξελίξεις στο Ιράκ ο αυτοαναγορευθείς ελευθερωτής του, Ντ. Ράμσφελντ
Σαράντα μέρες μετά την έναρξη της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ μετέβη στο Ιράκ για να πείσει τους κατοίκους του ότι η χώρας τους, τους ανήκει.

Φθάνοντας στη Βαγδάτη, ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να κυβερνήσει το Ιράκ και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και όχι περισσότερο - «ώσπου να διασφαλισθεί ότι η χώρα έχει δημοκρατική διακυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι... το Ιράκ ανήκει στο λαό του και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναλάβουν τη διακυβέρνησή του επ' άπειρον» δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Νεκροί από αμερικανικά πυρά


Αμερικανός αλεξιπτωτιστής ελέγχει με διόπτρα την κίνηση έξω από το στρατόπεδό του στη Φαλούτζα
Την ίδια ώρα, στη πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν και πάλι πυρ εναντίον διαδηλωτών - για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί και να τραυματισθούν δεκάδες.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το θάνατο τουλάχιστον 13 συμπατριωτών τους, την περασμένη Δευτέρα και πάλι από αμερικανικά πυρά.

Οι διαδηλωτές λένε πως ήταν άοπλοι αλλά οι αμερικανοί επιμένουν πως δέχτηκαν πρώτοι πυρά.

Μήνυμα Σαντάμ Χουσεΐν

Η αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, Αλ Κουντς αλ Αράμπι, δημοσίευσε επιστολή, συντάκτης της οποίας φέρεται να είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 28 Απριλίου και ελήφθη μέσω φαξ, καλεί τους Ιρακινούς να ενωθούν ενάντια στις ξένες κατοχικές δυνάμεις.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας πιστεύει ότι πρόκειται για γνήσιο έγγραφο καθώς η υπογραφή που φέρει ομοιάζει σε αυτή του αποπεμφθέντος Ιρακινού ηγέτη.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάληψη της αποστολής επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από αμερικανούς επιθεωρητές. Ο κ. Ελ Μπαραντέι είπε ότι η εντολή που έχει δοθεί στην Υπηρεσία του από τα Ηνωμένα Έθνη παραμένει ενεργός.

•Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, λέει ότι περίπου 12 χώρες είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν στρατεύματα για το σχηματισμό μιας διεθνούς δύναμης ασφάλειας στο Ιράκ, και γι' αυτό το σκοπό στέλνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 19:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οδικός χάρτης» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
 

Πολλές ελπίδες για το ρόλο του Μαχμούντ Αμπάς (στο κέντρο) στην ειρηνευτική διαδικασία

Το σχέδιο ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» παραδόθηκε στα χέρια της ισραηλινής κυβέρνησης και της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας, λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Το ειρηνευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους ως το έτος 2005, δόθηκε πρώτα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

Στη συνέχεια το σχέδιο παραδόθηκε στον νεοεκλεγέντα - πρώτο στην ιστορία - Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ορκίσθηκε το πρωί στο αξίωμά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ακολουθήσουν τον «οδικό χάρτη» και να επιστρέψουν στο δρόμο τη ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είπε ότι δεν υποτιμά την αφοσίωση που απαιτείται για να επιτευχθεί ειρήνη, αλλά το έπαθλο, είπε, θα είναι τεράστιο.

Απόρριψη του σχεδίου από Χαμάς

Αλλά ο ηγέτης της ισλαμικής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς απέρριψε ήδη τον «οδικό χάρτη» και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

«Ο οδικός χάρτης έχει σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ θυσιάζοντας την ασφάλεια του λαού μας… Πρόκειται για σχέδιο εξολόθρευσης του παλαιστινιακού αγώνα ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη της Γάζας.

Όξυνση του κλίματος

Πάντως η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη καθώς τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο διασκέδασης στο Τελ Αβίβ.


Παροχή πρώτων βοηθειών σε θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω της επίθεσης αυτοκτονίας.

Εξάλλου το πρωί σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, μία 55χρονη βοσκός σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών δίπλα σε εβραϊκό οικισμό στα νότια περίχωρα της πόλης της Γάζας.


Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
SARS: Η πορεία της επιδημίας
 


ΧΩΡΕΣ
1. Κίνα
2. Χονγκ Κονγκ
3. Καναδάς
4. Σιγκαπούρη
5. Βιετνάμ
6. Ταϊλάνδη
7. Μαλαισία
8. Ινδονησία
9. Ταϊβάν
Με λευκό είναι σημειωμένος ο αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με κόκκινο είναι σημειωμένος ο αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, σύμφωνα με τοπικές ή άλλες πηγές.

Στις χώρες που απεικονίζονται με πράσινο χρώμα έχουν καταγραφεί κρούσματα άτυπης πνευμονίας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θάνατοι από την ασθένεια.


Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασιατική σύνοδος κατά του ιού SARS
 

Στρατιώτες με προστατευτικές μάσκες στην πλατεία Τιενανμέν

Οι ηγέτες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας συζητούν στην Tαϊλάνδη τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία και ν'ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, για να διαπιστωθεί αν το σύνδρομο SARS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Νέα θύματα και κρούσματα

Την Τρίτη ο Κινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία ενώ εντοπίστηκαν 202 καινούργια κρούσματα.

Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα--σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα τα κρούσματα της νόσου.

Και στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε σύμφωνα με τις αρχές το πρώτο "πιθανό" κρούσμα του ιού που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Πρόκειται για έναν άνδρα μεσήλικα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει πως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε άλλες περιοχές που έχουν επίσης πληγεί από τον ιό--στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στον Καναδά και στο Βιετνάμ.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η σύνοδος της Ταιλάνδης θα έχει ως αποτέλσμα να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των φορέων του ιού και την θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί απ'αυτόν.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
«Προσηλωμένος στην ειρήνη» ο ΙΡΑ
 


Στη Βόρεια Ιρλανδία ο ΙΡΑ απάντησε στις πιέσεις που του είχαν ασκηθεί για να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την ειρηνευτική διαδικασία, με ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε ''ενέργειες'' που υπονομεύουν την ειρήνη.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ενέργειες του ΙΡΑ θα τείνουν στον τερματισμό της βίας ανάμεσα στις αντίπαλες θρησκευτικές κοινότητες της Β. Ιρλανδίας.

Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, Τζέρι Ανταμς, είπε ότι η ανακοίνωση αυτή διέπεται από πλήρως ειρηνικές προθέσεις.

«Η ηγεσία του ΙΡΑ έχει αποφασίσει να μην υπάρξουν ενέργειες που θα υπονομεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ειρηνευτική διαδικασία και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», είπε ο κ. Άνταμς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η δήλωση του ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ ερμηνεύεται από παρατηρητές ως διαβεβαίωση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι προγραμματιζόμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα χωρίς επεισόδια βίας.

Η ηγεσία του ΙΡΑ πιεζόταν από το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπέρτι Αχέρν, να προβεί σε ρητή δήλωση αφοπλισμού πριν από την ψηφοφορία του ερχόμενου Μαΐου.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 14:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα χέρια Σαρόν και Αμπάς ο 'οδικός χάρτης'
 

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς αναμένουν το ειρηνευτικό σχέδιο

Το περίφημο σχέδιο ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως «οδικός χάρτης» παραδίδεται σήμερα στα χέρια της ισραηλινής κυβέρνησης και της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας, λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Το ειρηνευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία δόθηκε πρώτα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα αντίγραφο του σχεδίου επέδωσε στον Αριέλ Σαρόν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κούρτζερ, το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνέχεια το σχέδιο παραδίδεται και στον νεοεκλεγέντα - πρώτο στην ιστορία - Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ορκίσθηκε το πρωί στο αξίωμά του.

Απόρριψη του σχεδίου από Χαμάς

Πάντως ο ηγέτης της ισλαμικής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς απορρίπτει ήδη τον “οδικό χάρτη” και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

«Ο οδικός χάρτης έχει σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ θυσιάζοντας την ασφάλεια του λαού μας… Πρόκειται για σχέδιο εξολόθρευσης του παλαιστινιακού αγώνα ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη της Γάζας.

Όξυνση του κλίματος

Πάντως η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη καθώς τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο διασκέδασης στο Τελ Αβίβ.


Παροχή πρώτων βοηθειών σε θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005, δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω της επίθεσης αυτοκτονίας.

Η επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ, όπου σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί πολίτες και ο Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας.

Εξάλλου το πρωί σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, μία 55χρονη βοσκός σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών δίπλα σε εβραϊκό οικισμό στα νότια περίχωρα της πόλης της Γάζας.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 13:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξαπλώνεται ο ιός άτυπης πνευμονίας
 

Ηλικιωμένος κάτοικος του Πεκίνου μεταφέρεται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνα)

Ο θανατηφόρος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Στην Κίνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ακόμη 11 νεκροί και 166 νέα κρούσματα προστέθηκαν σήμερα στα θύματα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στο μεταξύ οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν κατά 9 ημέρες το κλείσιμο των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Σεντζέν, εξαιτίας φόβων διάδοσης του ιού.

Ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει προσβάλει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - 3.460 άτομα και έχει σκοτώσει 159, μόνο στην Κίνα.

Εξάλλου τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι άλλα επτά άτομα πέθαναν στο Χονγκ Κονγκ από τον ιό, ενώ εκδηλώθηκαν 17 νέα κρούσματα.

Δύο νέους θανάτους από τον ιό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 78.

Πεκίνο: ώρα μηδέν

Στο μεταξύ ο εκτελών χρέη δημάρχου του Πεκίνου δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας είναι "κρίσιμη".

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γουάνγκ Κισάν δήλωσε πως οι αρχές της πόλης δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών στα νοσοκομεία που δέχονται όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Στην Κίνα εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός που έχει προκαλέσει το θάνατο 350 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο - η χώρα αυτή έχει τα περισσότερα θύματα και κρούσματα.

Ιατρική διάσκεψη κατά του ιού

Στο Τορόντο, εν τω μεταξύ, γίνεται μεγάλη διάσκεψη με τη συμμετοχή επιστημόνων και αξιωματούχων των υγιειονομικών αρχών από ολόκληρο τον κόσμο με θέμα την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν τρόπους για την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό του ίδιου του ιού και τις ιδέες που υπάρχουν για την παραγωγή εμβολίων.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις Σολάνα στη Μόσχα
 

Εγκάρδιο στιγμιότυπο μετά τις συνομιλίες Ιγκόρ Ιβανόφ - Χαβιέ Σολάνα

Συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία είχε την Τρίτη στη Μόσχα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι συζήτησε στη Μόσχα τις εξελίξεις στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη καθώς και το σχέδιο για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού.

Από την πλευρά του ο κ. Ιβανόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση με τον κ. Σολάνα συζητήθηκε η προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

Η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της “πρωτοβουλίας των τεσσάρων” για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και επιθυμεί περισσότερο από ποτέ να εντείνει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως η χθεσινή συνάντηση [ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου] σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας μέσα στην ΕΕ και εμείς θα παρακολουθήσουμε από κοντά την εξέλιξή της», τόνισε ο Ιβανόφ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα.

«Εκφράζουμε την ευχή για πλήρη συνεργασία με την ΕΕ όχι μόνο στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την ΕΕ είναι μια από τις προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 13:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξαπλώνεται ο ιός άτυπης πνευμονίας
 

Κάτοικος του Πεκίνου με προστατευτική μάσκα

Ο θανατηφόρος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Στην Κίνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ακόμη 11 νεκροί και 166 νέα κρούσματα προστέθηκαν σήμερα στα θύματα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει προσβάλει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - 3.460 άτομα και έχει σκοτώσει 159, μόνο στην Κίνα.

Εξάλλου τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι άλλα επτά άτομα πέθαναν στο Χονγκ Κονγκ από τον ιό, ενώ εκδηλώθηκαν 17 νέα κρούσματα.

Δύο νέους θανάτους από τον ιό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 78.

Πεκίνο: ώρα μηδέν

Στο μεταξύ ο εκτελών χρέη δημάρχου του Πεκίνου δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας είναι "κρίσιμη".

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Γουάνγκ Κισάν δήλωσε πως οι αρχές της πόλης δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών στα νοσοκομεία που δέχονται όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Στην Κίνα εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός που έχει προκαλέσει το θάνατο 350 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο - η χώρα αυτή έχει τα περισσότερα θύματα και κρούσματα.

Ιατρική διάσκεψη κατά του ιού

Στο Τορόντο, εν τω μεταξύ, γίνεται μεγάλη διάσκεψη με τη συμμετοχή επιστημόνων και αξιωματούχων των υγιειονομικών αρχών από ολόκληρο τον κόσμο με θέμα την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν τρόπους για την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό του ίδιου του ιού και τις ιδέες που υπάρχουν για την παραγωγή εμβολίων.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 12:32 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αιματηρή υποδοχή' Ράμσφελντ στο Ιράκ
 

Συρματοπλέγματα χωρίζουν τους πάνοπλους Αμερικανούς στρατιώτες από τους οργισμένους Ιρακινούς

Καθώς ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έφθασε στη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Aμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών - για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί και να τραυματισθούν τουλάχιστον οκτώ. Σύμφωνα με πηγές του τοπικού νοσοκομείου ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.


Αμερικανός αλεξιπτωτιστής ελέγχει με διόπτρα την κίνηση έξω από το στρατόπεδό του στη Φαλούτζα
Το επεισόδιο συνέβη έξω από το κέντρο επιχειρήσεων των Αμερικανών αλεξιπτωτιστών που έχουν καταλάβει την πόλη και τη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων οι στρατιώτες που βρίσκονταν σε αυτοκινητοπομπή πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους, απ΄όπου είχαν δεχθεί νωρίτερα πυρά.

Σημειωτέον ότι το βράδυ της Δευτέρας τουλάχιστον 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα όταν οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ εναντίον πληθους διαδηλωτών.

Ράμσφελντ ο "ελευθερωτής"

Για πρώτη φορά μετά από την έναρξη του πολέμου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ επισκέπτεται το Ιράκ, το οποίο κατά τα λεγόμενά του έχει "απελευθερωθεί".


Ικανοποιημένος εμφανίζεται με τις εξελίξεις στο Ιράκ ο αυτοαναγορευθείς ελευθερωτής του, Ν. Ράμσφελντ
Αυτό δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στη δεύτερη σε μέγεθος ιρακινή πόλη της Βασόρας, λίγο πριν αναχωρήσει για την ιρακινή πρωτεύουσα.

Φθάνοντας στη Βαγδάτη ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και όχι περισσότερο - «ώσπου να διασφαλισθεί ότι η χώρα έχει δημοκρατική διακυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι... το Ιράκ ανήκει στο λαό του και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναλάβουν τη διακυβέρνησή του επ' άπειρον» δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Στο Λονδίνο η αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αράμπι δημοσιεύει επιστολή συντάκτης της οποίας φέρεται να είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν. Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 28 Απριλίου και ελήφθη μέσω φαξ, καλεί τους Ιρακινούς να ενωθούν ενάντια στις ξένες κατοχικές δυνάμεις. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας πιστεύει ότι πρόκειται για γνήσιο έγγραφο καθώς η υπογραφή που φέρει ομοιάζει σε αυτή του αποπεμφθέντος Ιρακινού ηγέτη.

•Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάληψη της αποστολής επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου, δηλώνοντας ότι η εντολή που έχει δοθεί στην Υπηρεσία του από τα Ηνωμένα Έθνη παραμένει ενεργός.

•Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, λέει ότι περίπου δώδεκα χώρες είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν στρατεύματα για το σχηματισμό μιας διεθνούς δύναμης ασφάλειας στο Ιράκ, και γι' αυτό το σκοπό στέλνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 08:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
 


Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο κέντρο διασκέδασης στην παραλία της πόλης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό όταν φρουρός του απαγόρευσε την είσοδο στο κέντρο.


Μαχμούντ Αμπάς
Λίγες ώρες νωρίτερα, η παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά δήλωσε πως δεν θα διαταράξει τη νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Όμως, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως η βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ δείχνει πως η νέα κυβέρνηση απέτυχε, όπως είπε, στην πρώτη της δοκιμασία.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δήλωσε πως Μαχμούντ Αμπάς έχει υποσχεθεί πως θα αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θα πρέπει κι αυτό να υποσχεθεί ότι θα εγγυηθεί την ελευθερία των Παλαιστινίων και ότι θα θέσει τέρμα στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Tζέιμς Ρέινολντς, και άλλες φορές στο παρελθόν, όταν επρόκειτο ν'ανακοινωθούν πρωτοβουλίες στον διπλωματικό τομέα με στόχο την ειρήνη, είχαν γίνει ανάλογες βομβιστικές επιθέσεις-- σαν κι αυτή που έγινε τώρα στο Τελ Αβίβ.

Ο Tζέιμς Ρέινολντς, όμως, εκτιμά ότι η επίθεση αυτή δεν θα καθυστερήσει την ανακοίνωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, του "οδικού χάρτη για την ειρήνη", όπως έχει αποκληθεί.

Πηγές στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη φυλακή για διαφθορά
 

Σε 11ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Τσέζαρε Πρεβίτι

Δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε σε 11ετή κάθειρξη ένα στενό φίλο του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γιατί είχε δωροδοκήσει δικαστές οι οποίοι θα εξέδιδαν αποφάσεις που θα ευνοούσαν τις επιχειρήσεις του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, πριν κατέλθει στην πολιτική.


Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Τσέζαρε Πρεβίτι, βουλευτής του κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994, είχε κατηγορηθεί πως προσπάθησε να επηρεάσει την έκβαση των προσπαθειών της οικογενειακής επιχείρησης του κ. Μπερλουσκόνι, της Fininvest, να θέσει υπό τον έλεγχό της την μεγαλύτερη εκδοτική επιχείρηση της χώρας, την Mondatori.

O κ. Πρεβίτι δηλώνει πως είναι αθώος και θ'ασκήσει έφεση.

Κατηγορίες είχαν αρχικά απαγγελθεί και κατά του ιδίου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά αργότερα απεσύρθησαν.

Δικάζονται, όμως, και οι δύο για τον ρόλο που έπαιξαν στην εξαγορά μιας άλλης επιχείρησης


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 07:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγεφύρωτες διαφορές
 


O πρόεδρος Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Τόνι Μπλερ, ζήτησε αποδείξεις για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ.


Ο Πούτιν λοιδορεί τον Μπλερ: Είναι έτοιμος ο Σαντάμ απ'το υπόγειο που κρύβεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα με όπλα μαζικού ολέθρου;
The Times
Μιλώντας μετά τις δίωρες συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό επισκέπτη του, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε επίσης το αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ.

Οι κυρώσεις, τόνισε ο κ. Πούτιν, δεν είναι δυνατόν να αρθούν εάν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, υπό την προστασία κυανοκράνων, δεν ανακαλύψουν προηγουμένως τί απέγιναν τα όπλα μαζικού ολέθρου που λέγεται πως διέθετε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Μπλερ, από τη δική του πλευρά, εξέφρασε τον φόβο ότι αν οι μεγάλες χώρες δεν συνάψουν μία στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να διασπασθεί η υφηλιος σε πολλούς ανταγωνιζόμενους συνασπισμούς.

Ο συντάκτης του BBC που ακολούθησε τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Μόσχα χαρακτηρίζει "ωμώς ειλικρινή" τη συνάντηση Πούτιν-Μπλερ.

Εκτιμήσεις

Όπως είναι φυσικό, η επίσκεψη Μπλερ στη Μόσχα απασχολεί τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Δεν είμαστε μαζί ας και δεν σας πιστεύουμε" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Τhe Guardian) η οποία εξηγεί ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Βρετανό πρωθυπουργό.

"Ο Πούτιν λοιδορεί τον Μπλερ: Είναι έτοιμος ο Σαντάμ απ'το υπόγειο που κρύβεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα με όπλα μαζικού ολέθρου;" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των Τάιμς (The Times).

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι η στάση της Μόσχας είναι το δεύτερο πλήγμα που δέχεται ο κ. Μπλερ μετά την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υποστηρίξουν τα σχέδια για έναν ευρωπαικό στρατό που θα είναι ανεξάρτητος από το ΝΑΤΟ.





Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 07:50 ('Ωρα Λονδίνου)
'Κρίσιμη η κατάσταση στο Πεκίνο'
 


Ο εκτελών χρέη δημάρχου του Πεκίνου δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας είναα "κρίσιμη".

Ο Γουάνγκ Κισάν, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε πως οι αρχές της πόλης δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών στα νοσοκομεία που δέχονται όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Παραμένουν έτσι, είπε, σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας και δεν έχουν απομονωθεί ακόμη όλοι οι φορείς του ιού.

Ο κύριος Κισάν ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα είνια 1347 και πρόσθεσε ότι λόγω έλλειψης κλινών στα 21 νοσοκομεία της πόλης, που έχουν αναλάβει την περίθαλψη των ασθενών, πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους.

Στην Κίνα εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός που έχει προκαλέσει το θάνατο 350 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο--η χώρα αυτή είχε τους περισσότερους νεκρούς.

Καναδάς

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στον Καναδά, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει για το Τορόντο--να το αποφεύγουν οι ταξιδιώτες για να μη διατρέξουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Αποφασίστηκ η άρση της ισχύος της οδηγίας γιατί δεν υπάρχουν νέα κρούσματα τις τελευταίες 20 μέρες στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Καναδά.

Όπως έγινε γνωστό, 21 άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια στο Τορόντο.

Διεθνής διάσκεψη

Στο Τορόντο, εν τω μεταξύ, γίνεται μεγάλη διάσκεψη με τη συμμετοχή επιστημόνων και αξιωματούχων των υγιειονομικών αρχών από ολόκληρο τον κόσμο με θέμα την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν τρόπους για την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό του ίδιου του ιού και τις ιδέες που υπάρχουν για την παραγωγή εμβολίων.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 04:05 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ'
 


Mπορεί οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου να το αρνούνται, γράφει η σημερινή Φιγκαρό (Le Figaro), αλλά είναι γεγονός πως έθεσαν τα θεμέλια για μία ευρωπαική αμυντική εμπροσθοφυλακή που θα είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.


Το πολιτικό μήνυμα της συνόδου των τεσσάρων δεν αφήνει περιθώρια στους υπολοίπους οι οποίοι θα πρέπει ν'αποφασίσουν το ρόλο που θέλουν να παίξει η Κοινότητα στη διεθνή σκηνή: εταίρου ή υποτελούς;
Frankfurter Allgeimeine Zeitung
Οι ηγέτες των τεσσάρων, προσθέτει μία άλλη γαλλική εφημερίδα, η Μοντ (Le Monde), απέφυγαν προσεκτικά να χρησιμοποιήσουν τον όρο "γενικό στρατηγείο", αλλά το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον γνωρίζουν πως ο "πυρήνας" για τον οποίο μίλησαν χθες οι τέσσερις στις Βρυξέλλες είναι "στρατηγείο σε εμβρυακή μορφή".

Η Μοντ χαρακτηρίζει εξαιρετικά τολμηρή την πρωτοβουλία αυτή και υπενθυμίζει στους αναγνώστες της την προειδοποίηση που έχει ήδη απευθύνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ότι η χώρα του αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της θ'απορρίψουν κάθε ιδέα που μπορεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) πιστεύει πως η ανακοίνωση για ένα στρατηγείο ανεξάρτητο από το ΝΑΤΟ θα προκαλέσει σύγχιση στους άλλους Ευρωπαίους και θα ενισχύσει τις υποψίες ότι η χθεσινή σύνοδος έγινε για να εξυπηρετήσει τους στόχους του αντιαμερικανικού στρατοπέδου.

Με τη χθεσινή σύνοδο των Βρυξελλών, εκτιμά πάντως μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζαιτούνγκ (Frankfurter Allgeimeine Zeitung), αρχίζει μια νέα εποχή για την αμυντική πολιτική της Ευρώπης.

Το πολιτικό μήνυμα της συνόδου των τεσσάρων, τονίζει η ίδια εφημερίδα, δεν αφήνει περιθώρια στους υπολοίπους οι οποίοι θα πρέπει ν'αποφασίσουν το ρόλο που θέλουν να παίξει η Κοινότητα στη διεθνή σκηνή: εταίρου ή υποτελούς;

Όμως, η αυστριακή Nτι Πρέσε(Die Presse) δεν θεωρεί πειστικά τα επιχειρήματα των τεσσάρων, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε κοινή ευρωπαική αμυντική πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Βρετανία που έχει τον ισχυρότερο, τον πιο επαγγελματικό και τον πιο δοκιμασμένο στο πεδίο της μάχης στρατό.





Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 06:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδρούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία
 

Oι ηγέτες των τεσσάρων χωρών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ επέκριναν τα σχέδια που ανακοίνωσαν χθες τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα.

Στη σύνοδο που έγινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, χωρών που ειχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, δήλωσαν πως επιθυμούν τη σύσταση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ανοικτής στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη δημιουργία στις Βρυξέλλες κοινού στρατηγείου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε την ιδέα, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη στρατιωτική ικανότητα μέσα στις υπάρχουσες δομές.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, απηύθυνε έκκληση στους τέσσερις εταίρους της χώρας του να μην διαταράξουν την αρμονία που, όπως τόνισε, υπάρχει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Ατλαντικής, δήλωσε πως αυτό που ανησυχεί τη Συμμαχία είναι ο κίνδυνος περιττών επαναλήψεων των διαδικασιών.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγεφύρωτες διαφορές
 


O πρόεδρος Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Τόνι Μπλερ, ζήτησε αποδείξεις για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ.


Ο Πούτιν λοιδορεί τον Μπλερ: Είναι έτοιμος ο Σαντάμ απ'το υπόγειο που κρύβεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα με όπλα μαζικού ολέθρου;
The Times
Μιλώντας μετά τις δύωρες συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό επισκέπτη του, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε επίσης το αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ.

Οι κυρώσεις, τόνισε ο κ. Πούτιν, δεν είναι δυνατόν να αρθούν εάν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, υπό την προστασία κυανοκράνων, δεν ανακαλύψουν προηγουμένως τί απέγιναν τα όπλα μαζικού ολέθρου που λέγεται πως διέθετε το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Μπλερ, από τη δική του πλευρά, εξέφρασε τον φόβο ότι αν οι μεγάλες χώρες δεν συνάψουν μία στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να διασπασθεί η υφηλιος σε πολλούς ανταγωνιζόμενους συνασπισμούς.

Ο συντάκτης του BBC που ακολούθησε τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Μόσχα χαρακτηρίζει "ωμώς ειλικρινή" τη συνάντηση Πούτιν-Μπλερ.

Εκτιμήσεις

Όπως είναι φυσικό, η επίσκεψη Μπλερ στη Μόσχα απασχολεί τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Δεν είμαστε μαζί ας και δεν σας πιστεύουμε" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Τhe Guardian) η οποία εξηγεί ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Βρετανό πρωθυπουργό.

"Ο Πούτιν λοιδορεί τον Μπλερ: Είναι έτοιμος ο Σαντάμ απ'το υπόγειο που κρύβεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα με όπλα μαζικού ολέθρου;" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των Τάιμς (The Times).

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι η στάση της Μόσχας είναι το δεύτερο πλήγμα που δέχεται ο κ. Μπλερ μετά την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υποστηρίξουν τα σχέδια για έναν ευρωπαικό στρατό που θα είναι ανεξάρτητος από το ΝΑΤΟ.





Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Κρίσιμη η κατάσταση στο Πεκίνο'
 


Ο εκτελών χρέη δημάρχου του Πεκίνου δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας είναα "κρίσιμη".

Ο Γουάνγκ Κισάν, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε πως οι αρχές της πόλης δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών στα νοσοκομεία που δέχονται όσους έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Παραμένουν έτσι, είπε, σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας και δεν έχουν απομονωθεί ακόμη όλοι οι φορείς του ιού.

Ο κύριος Κισάν ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα είνια 1347 και πρόσθεσε ότι λόγω έλλειψης κλινών στα 21 νοσοκομεία της πόλης, που έχουν αναλάβει την περίθαλψη των ασθενών, πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους.

Στην Κίνα εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ο ιός που έχει προκαλέσει το θάνατο 350 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο--η χώρα αυτή είχε τους περισσότερους νεκρούς.

Καναδάς

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στον Καναδά, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει για το Τορόντο--να το αποφεύγουν οι ταξιδιώτες για να μη διατρέξουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Αποφασίστηκ η άρση της ισχύος της οδηγίας γιατί δεν υπάρχουν νέα κρούσματα τις τελευταίες 20 μέρες στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Καναδά.

Όπως έγινε γνωστό, 21 άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια στο Τορόντο.


Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
 


Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε στο Τελ Αβίβ.

Η επίθεση έγινε σε πολυσύχναστο μπάρ της παραλίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό όταν φρουρός του απαγόρευσε την είσοδο στο μπαρ.


Μαχμούντ Αμπάς
Λίγες ώρες νωρίτερα, η παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά δήλωσε πως δεν θα διαταράξει τη νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Όμως, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως η βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ δείχνει πως η νέα κυβέρνηση απέτυχε, όπως είπε, στην πρώτη της δοκιμασία.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δήλωσε πως Μαχμούντ Αμπάς έχει υποσχεθεί πως θα αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσει.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θα πρέπει κι αυτό να υποσχεθεί ότι θα εγγυηθεί την ελευθερία των Παλαιστινίων και ότι θα θέσει τέρμα στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.