Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-28

  1. Βόρεια Κορέα: Προτάσεις προς ΗΠΑ για τα πυρηνικά
  2. Συζήτησαν για το μέλλον του Ιράκ
  3. Ράμσφελντ: «Κάναμε καλή αρχή»
  4. Ελπίδες από το Βιετνάμ
  5. Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
  6. Βρέθηκαν οι πίνακες
  7. Φτηνά φάρμακα για το AIDS
  8. Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
  9. Ράμσφελντ: «Κάναμε καλή αρχή»
  10. Ελπίδες από το Βιετνάμ
  11. Φτηνά φάρμaκα για το AIDS
  12. Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
  13. Βρέθηκαν οι πίνακες
  14. Δεύτερος γύρος στην Αργεντινή
  15. Ελπίδες από το Βιετνάμ
  16. 'Συνάντηση με εξέχοντες Ιρακινούς'
  17. 'Ελπίδα έδωσε το Βιετνάμ'
  18. 'Συνάντηση με εξέχοντες Ιρακινούς'
  19. 'Ελπίδα έδωσε το Βιετνάμ'
  20. Δεύτερος γύρος με Μένεμ και Κίρσνερ

Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Βόρεια Κορέα: Προτάσεις προς ΗΠΑ για τα πυρηνικά
 

Το θέμα των πυρηνικών ετέθη και από τους Νοτιοκορεάτες στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επιβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα έκανε προσπάθειες να επιλυθούν οι διαφορές της με την Ουάσιγκτον σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Οι βορειοκορεατικές προτάσεις είπε ο Πάουελ μελετώνται από την Ουάσιγκτον, από την οποία, όπως είπε ο αμερικανός υπουργός, ζητείται να προβεί σε σοβαρές υποχωρήσεις.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο κατά τις συνομιλίες αμερικανών, κινέζων και βορειοκορεατών εκπροσώπων.

Κινέζοι επίσημοι φέρονται να είπαν ότι στις βορειοκορεατικές προτάσεις περιλαμβάνεται ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων καθώς και η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζήτησαν για το μέλλον του Ιράκ
 

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη

Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνάντηση περίπου 300 εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Η απόφαση, που ελήφθη από τους εκπροσώπους ομάδων του Ιράκ, είναι να συναντηθούν ξανά μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Παράλληλα, ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να συγκληθεί το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης του Ιράκ για να θέσει τους όρους που πρέπει να πληρούνται για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι μιας μεγάλης οργάνωσης των Σιιτών, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία τους. Η οργάνωση αυτή είχε μποϋκοτάρει συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί για το μέλλον του Ιράκ πριν από μερικές ημέρες στην πόλη Νασιρίγια.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ, που έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ, είπε ότι οι συνομιλίες αποτελούν την έναρξη της δημοκρατικής διαδικασίας για το Ιράκ.

Επίθεση στη Μοσούλη

Τα αμερικανικά στρατεύματα δέχτηκαν σφοδρή επίθεση στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερ στην περιοχή, σημειώθηκε παρατεταμένη επίθεση από βαριά οπλοπολυβόλα εναντίον δύο θέσεων των αμερικανικών στρατευμάτων στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί απάντησαν στα πυρά και κάλεσαν μαχητικά ελικόπτερα να τους ενισχύσουν.

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις λένε πως είχαν πληροφορίες από πολίτες ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστέ στον Σαντάμ Χουσεΐν προετοίμαζαν επίθεση με αφορμή τα 66α γενέθλια του ανατραπέντος προέδρου.

Μαδρίτη

Στο μεταξύ, την Κυριακή του Πάσχα, οργανώσεις του Ιράκ, που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.

Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: «Κάναμε καλή αρχή»
 

«Ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στη στρατιωτική ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η χώρα του μπήκε σε μια νέα εποχή όπου θα πρέπει να λαμβάνει προληπτική δράση και να αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια καλή αρχή.

«Στην ιστορία»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στην στρατιωτική ιστορία λόγω του άνευ προηγουμένου, όπως είπε, συνδυασμού δύναμης, ακρίβειας, ταχύτητας και ευελιξίας που είχε.

Ο κ. Ράμσφελντ δεν παρέλειψε, επίσης, να εξαπολύσει επίθεση εναντίον όσων ήταν αντίθετοι στον πόλεμο κατά του Ιράκ: «Ποτέ τόσο πολλοί δεν έκαναν τόσο λάθος για κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου που υποστήριξαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες από το Βιετνάμ
 

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει για το Βιετνάμ

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι το Βιετνάμ, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την άτυπη πνευμονία, κατάφερε να ανακόψει την εξάπλωση του ιού.

Είχαν αναφερθεί, συνολικά, 68 κρούσματα στο Βιετνάμ και 5 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον ιό.


Το Βιετνάμ έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού
Πασκάλ Μπρουντόν, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μετά τις 8 Απριλίου κι έτσι, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόι, αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει.

Πάντως, η υπουργός Υγείας του Βιετνάμ Τραν Θι Τρουνγκ Τσιέν προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθεί ο ιός στη χώρα από τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Χάι να εγκρίνει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Αλλά, όπως επισημαίνουν πολοί ανταποκριτές, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου κι είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει από καιρό στις σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ.

«Πόλη-φάντασμα το Πεκίνο»

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά.

Επίσης, διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο και αρκετών νοσοκομείων.

Τώρα οι αρχές διέταξαν και το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Πεκίνο, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα καθώς ο φόβος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας έχει εξαπλώθεί σε όλη την πόλη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δρόμοι και τα γραφεία είνια σχεδόν έρημα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση παίρνει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά οι πολίτες φαίνεται ότι δεν την εμπιστεύονται πιά.

Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά, όπου 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τρόποι για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψή της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει συστήσει να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Τορόντο.

Οι καναδικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αποφάσισαν να γίνει το διεθνές συνέδριο στο Τορόντο, για να δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας είναι ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά θα συνεδριάσει σήμερα στο Τορόντο.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
 

Στη Βαγδάτη εκπρόσωποι του Ιράκ συζητούν το μέλλον της χώρας τους

Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνάντηση περίπου 300 εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέχουν εκπρόσωποι μιας μεγάλης οργάνωσης των Σιιτών, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία τους. Η οργάνωση αυτή είχε μποϋκοτάρει συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί για το μέλλον του Ιράκ πριν από μερικές ημέρες στην πόλη Νασιρίγια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποιες ομάδες του Ιράκ εκπροσωπούνται στη σημερινή συνάντηση.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ, που έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ, είπε ότι οι συνομιλίες αποτελούν την έναρξη της δημοκρατικής διαδικασίας για το Ιράκ.

Μαδρίτη

Στο μεταξύ, την Κυριακή του Πάσχα, οργανώσεις του Ιράκ, που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.

Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 15:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρέθηκαν οι πίνακες
 

«Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια» (1878) του Βαν Γκογκ

Βρέθηκαν τελικά τα τρία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του Πολ Γκογκέν και του Πάμπλο Πικάσο που είχαν κλαπεί από την πινακοθήκη Γουίτγουορθ στο κέντρο του Μάντσεστερ.

Πρόκειται για το έργο με μελάνι, κιμωλία και νερομπογιά του Βαν Γκογκ «Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια» του 1878, το «Τοπίο της Ταιτής» που έφτιαξε ο Γκογκέν μεταξύ των ετών 1891 και 1893 και ο πίνακας "Φτώχεια" που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο το 1903 σε ηλικία 24 ετών.

Η αξία των έργων αυτών υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο στερλίνες.

Το προσωπικό της πινακοθήκης ανακάλυψε την κλοπή το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Η αστυνομία δήλωσε ότι η κλοπή ήταν «πολύ καλά σχεδιασμένη» και πως εκλάπησαν και άλλα αντικείμενα και έργα τέχνης.

Η συλλογή της πινακοθήκης Γουίτγουορθ, που αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ από το 1958, περιλαμβάνει 40.000 έργα τέχνης μεταξύ των οποίων 12 πίνακες του Πικάσο, σημαντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ, και δείγματα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης τα οποία έχουν, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης, «σημασία για το έθνος».


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 07:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Φτηνά φάρμακα για το AIDS
 


H μεγαλύτερη κατασκευάστρια φαρμάκων κατά του AIDS στον κόσμο, GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε δραστικές περικοπές στην τιμή των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η απόφαση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατά του ήμισυ του κόστους θεραπείας των ασθενών σε λιγότερο από 90 λεπτά του ευρώ την ημέρα.

Η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η περικοπή στις τιμές έγινε δυνατή λόγω των βελτιώσεων στις τεχνικές κατασκευής των φαρμάκων.

Σε ανάλογες μειώσεις έχουν ήδη προβεί διάφορες δυτικές εταιρείες, όπως η Merck και η Roche.

Mία ινδική εταιρεία, η ranxaby Laboratories, χρεώνει κάτι λιγότερο από 73 λεπτά του ευρώ την ημέρα για τα ίδια φάρμακα.

Οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS χαιρέτησαν την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά υπογράμμισαν ότι η μείωση της τιμής ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που οι ίδιες άσκησαν στις φαρμακοβιομηχανίες να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ασθένειας και όχι τα κέρδη τους.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 14:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
 

Ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ (στα αριστερά) έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ

Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνάντηση περίπου 300 εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέχουν εκπρόσωποι μιας μεγάλης οργάνωσης των Σιιτών, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία τους. Η οργάνωση αυτή είχε μποϋκοτάρει συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί για το μέλλον του Ιράκ πριν από μερικές ημέρες στην πόλη Νασιρίγια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποιες ομάδες του Ιράκ εκπροσωπούνται στη σημερινή συνάντηση.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ, που έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ, είπε ότι οι συνομιλίες αποτελούν την έναρξη της δημοκρατικής διαδικασίας για το Ιράκ.

Μαδρίτη

Στο μεταξύ, την Κυριακή του Πάσχα, οργανώσεις του Ιράκ, που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.

Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 14:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ράμσφελντ: «Κάναμε καλή αρχή»
 

«Ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στη στρατιωτική ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η χώρα του μπήκε σε μια νέα εποχή όπου θα πρέπει να λαμβάνει προληπτική δράση και να αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια καλή αρχή.

«Στην ιστορία»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στην στρατιωτική ιστορία λόγω του άνευ προηγουμένου, όπως είπε, συνδυασμού δύναμης, ακρίβειας, ταχύτητας και ευελιξίας που είχε.

Ο κ. Ράμσφελντ δεν παρέλειψε, επίσης, να εξαπολύσει επίθεση εναντίον όσων ήταν αντίθετοι στον πόλεμο κατά του Ιράκ: «Ποτέ τόσο πολλοί δεν έκαναν τόσο λάθος για κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου που υποστήριξαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 14:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες από το Βιετνάμ
 

Πανικό προκαλεί ο ιός της άτυπης πνευμονίας

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι το Βιετνάμ, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την άτυπη πνευμονία, κατάφερε να ανακόψει την εξάπλωση του ιού.

Είχαν αναφερθεί, συνολικά, 68 κρούσματα στο Βιετνάμ και 5 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον ιό.


Το Βιετνάμ έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού.
Πασκάλ Μπρουντόν, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μετά τις 8 Απριλίου κι έτσι, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόι, αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει.

Πάντως, η υπουργός Υγείας του Βιετνάμ Τραν Θι Τρουνγκ Τσιεν προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθεί ο ιός στη χώρα από τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Χάι να εγκρίνει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Αλλά, όπως επισημαίνουν πολοί ανταποκριτές, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου κι είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει από καιρό στις σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ.

«Πόλη-φάντασμα το Πεκίνο»

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά.

Επίσης, διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο και αρκετών νοσοκομείων.

Τώρα οι αρχές διέταξαν και το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Πεκίνο, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα καθώς ο φόβος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας έχει εξαπλώθεί σε όλη την πόλη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δρόμοι και τα γραφεία είνια σχεδόν έρημα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση παίρνει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά οι πολίτες φαίνεται ότι δεν την εμπιστεύονται πιά.

Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά, όπου 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τρόποι για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψή της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει συστήσει να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Τορόντο.

Οι καναδικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αποφάσισαν να γίνει το διεθνές συνέδριο στο Τορόντο, για να δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας είναι ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά θα συνεδριάσει σήμερα στο Τορόντο.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 07:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Φτηνά φάρμaκα για το AIDS
 


H μεγαλύτερη κατασκευάστρια φαρμάκων κατά του AIDS στον κόσμο, GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε δραστικές περικοπές στην τιμή των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η απόφαση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατά του ήμισυ του κόστους θεραπείας των ασθενών σε λιγότερο από 90 λεπτά του ευρώ την ημέρα.

Η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η περικοπή στις τιμές έγινε δυνατή λόγω των βελτιώσεων στις τεχνικές κατασκευής των φαρμάκων.

Σε ανάλογες μειώσεις έχουν ήδη προβεί διάφορες δυτικές εταιρείες, όπως η Merck και η Roche.

Mία ινδική εταιρεία, η ranxaby Laboratories, χρεώνει κάτι λιγότερο από 73 λεπτά του ευρώ την ημέρα για τα ίδια φάρμακα.

Οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS χαιρέτησαν την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά υπογράμμισαν ότι η μείωση της τιμής ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που οι ίδιες άσκησαν στις φαρμακοβιομηχανίες να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ασθένειας και όχι τα κέρδη τους.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητούν για το μέλλον του Ιράκ
 

Ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ

Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη συνάντηση περίπου 300 εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέχουν εκπρόσωποι μιας μεγάλης οργάνωσης των Σιιτών, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία τους. Η οργάνωση αυτή είχε μποϋκοτάρει συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί για το μέλλον του Ιράκ πριν από μερικές ημέρες στην πόλη Νασιρίγια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποιες ομάδες του Ιράκ εκπροσωπούνται στη σημερινή συνάντηση.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο απόστρατος Αμερικανός αξιωματικός Τζέι Γκάρνερ, που έχει οριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ιράκ, είπε ότι οι συνομιλίες αποτελούν την έναρξη της δημοκρατικής διαδικασίας για το Ιράκ.

Μαδρίτη

Στο μεταξύ, την Κυριακή του Πάσχα, οργανώσεις του Ιράκ, που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.

Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 09:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρέθηκαν οι πίνακες
 

'Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια' (1878) του Βαν Γκογκ

Βρέθηκαν τελικά τα τρία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του Πολ Γκογκέν και του Πάμπλο Πικάσο που είχαν κλαπεί από την πινακοθήκη Γουίτγουορθ στο κέντρο του Μάντσεστερ.

Πρόκειται για το έργο με μελάνι, κιμωλία και νερομπογιά του Βαν Γκογκ "Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια" του 1878, το "Τοπίο της Ταιτής" που έφτιαξε ο Γκογκέν μεταξύ των ετών 1891 και 1893 και ο πίνακας "Φτώχεια" που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο το 1903 σε ηλικία 24 ετών.

Η αξία των έργων αυτών υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο στερλίνες.

Το προσωπικό της πινακοθήκης ανακάλυψε την κλοπή το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Η αστυνομία δήλωσε πως η κλοπή ήταν "πολύ καλά σχεδιασμένη" και πως εκλάπησαν και άλλα αντικείμενα και έργα τέχνης.

Η συλλογή της πινακοθήκης Γουίτγουορθ, που αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ από το 1958, περιλαμβάνει 40.000 έργα τέχνης μεταξύ των οποίων 12 πίνακες του Πικάσο, σημαντικούς πίνακες του Βαν Γκογκ, και δείγματα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης τα οποία έχουν, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης, "σημασία για το έθνος".


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 10:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερος γύρος στην Αργεντινή
 

Μικρή διαφορά για τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ στον πρώτο γύρο των εκλογών

Επαναληπτικές εκλογές θα διαξαχθούν στην Αργεντινή για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο, τον επόμενο μήνα, το Νέστορ Κίρτσνερ.

Ο Κάρλος Μένεμ, που αναδείχθηκε πρώτος με μικρή διαφορά ψήφων από το Νέστορ Κίρτσνερ στον πρώτο γύρο, δήλωσε ότι η νίκη του στον δεύτερο γύρο είναι εξασφαλισμένη.

Από την πλευρά του, ο αντίπαλός του, που υποστηρίζεται από το νυν πρόεδρο της Αργεντινής Εντουάρντο Ντουάλντε, ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του να στηρίξουν το μοντέλο της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και της σταθερότητας που, όπως υποστήριξε, αντιπροσωπεύει ο ίδιος.

Ο Κάρλος Μένεμ και ο Νέστορ Κίρτσνερ είναι και οι δύο μέλη του κόμματος των Περονιστών, όμως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα προγράμματά τους έχουν σημαντικές διαφορές.

Οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες, που διεξήχθησαν στην Αργεντινή, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 10:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες από το Βιετνάμ
 

Πανικό προκαλεί ο ιός της άτυπης πνευμονίας

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε ότι το Βιετνάμ, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την άτυπη πνευμονία, κατάφερε να ανακόψει την εξάπλωση του ιού.

Είχαν αναφερθεί, συνολικά, 68 κρούσματα στο Βιετνάμ και 5 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον ιό.


Το Βιετνάμ έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού.
Πασκάλ Μπρουντόν, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μετά τις 8 Απριλίου κι έτσι, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόι, αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει.

Πάντως, η υπουργός Υγείας του Βιετνάμ Τραν Θι Τρουνγκ Τσιεν προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθεί ο ιός στη χώρα από τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Χάι να εγκρίνει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Αλλά, όπως επισημαίνουν πολοί ανταποκριτές, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου κι είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει από καιρό στις σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ.

«Πόλη-φάντασμα το Πεκίνο»

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά.

Επίσης, διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο και αρκετών νοσοκομείων.

Τώρα οι αρχές διέταξαν και το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Πεκίνο, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα καθώς ο φόβος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας έχει εξαπλώθεί σε όλη την πόλη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δρόμοι και τα γραφεία είνια σχεδόν έρημα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση παίρνει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά οι πολίτες φαίνεται ότι δεν την εμπιστεύονται πιά.

Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά, όπου 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τρόποι για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψή της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει συστήσει να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Τορόντο.

Οι καναδικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αποφάσισαν να γίνει το διεθνές συνέδριο στο Τορόντο, για να δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας είναι ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά θα συνεδριάσει σήμερα στο Τορόντο.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
'Συνάντηση με εξέχοντες Ιρακινούς'
 


Ο επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, συναντάται τη Δευτέρα του Πάσχα στη Βαγδάτη με διακεκριμένους Ιρακινούς με στόχο τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 300-400 προσωπικότητες αναμένεται να λάβουν μέρος σ'αυτές τις συνομιλίες.

Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει πρόσφατα στη Νασιρίγια, αλλά αρκετές σημαντικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει να μην παραστούν.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BΒC στη Βαγδάτη, ο Τζέι Γκάρνερ είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να στεφθούν οι συνομιλίες μ'επιτυχία, αλλά πολλές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ, έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα λάβουν μέρος στις συναντήσεις.

Μαδρίτη

Την Κυριακή του Πάσχα, ιρακινές οργανώσεις που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.


Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που μίλησε στους συνέδρους
Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ελπίδα έδωσε το Βιετνάμ'
 


H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε πως το Βιετνάμ, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την άτυπη πνευμονία, κατάφερε ν'ανακόψει την εξάπλωση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Είχαν αναφερθεί 68 κρούσματα συνολικά στο Βιετνάμ-- 5 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό.


Το Βιετνάμ έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού.
Πασκάλ Μπρουντόν, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μετά τις 8 Απριλίου κι έτσι, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόι, αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει.

Πάντως, η υπουργός Υγείας του Βιετνάμ, Τραν Θι Τρουνγκ Τσιεν, προειδοποίησε πως κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθεί ο ιός στη χώρα από τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Χάι να εγκρίνει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Αλλά, όπως επισημαίνουν πολοί ανταποκριτές, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου κι είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει από καιρό στιος σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ.

"Πόλη-φάντασμα το Πεκίνο"

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά.

Επίσης διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο και αρκετών νοσοκομείων.

Τώρα οι αρχές διέταξαν και το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Πεκίνο, έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα καθώς ο φόβος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας έχει εξαπλώθεί σε όλη την πόλη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δρόμοι και τα γραφεία είνια σχεδόν έρημα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση παίρνει δραστικά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά οι πολίτες φαίνεται ότι δεν την εμπιστεύονται πιά.

Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά, όπου 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τρόποι για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψή της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει συστήσει ν'άποφεύγονται τα ταξίδια στο Τορόντο.

Οι καναδικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αποφάσισαν να γίνει το διεθνές συνέδριο στο Τορόντο, για να δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας είναι ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά θα συνεδριάσει σήμερα στο Τορόντο.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
'Συνάντηση με εξέχοντες Ιρακινούς'
 


Ο επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, συναντάται τη Δευτέρα του Πάσχα στη Βαγδάτη με διακεκριμένους Ιρακινούς με στόχο τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 300-400 προσωπικότητες αναμένεται να λάβουν μέρος σ'αυτές τις συνομιλίες.

Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει πρόσφατα στη Νασιρίγια, αλλά αρκετές σημαντικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει να μην παραστούν.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BΒC στη Βαγδάτη, ο Τζέι Γκάρνερ είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να στεφθούν οι συνομιλίες μ'επιτυχία, αλλά πολλές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ, έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα λάβουν μέρος στις συναντήσεις.

Μαδρίτη

Την Κυριακή του Πάσχα, ιρακινές οργανώσεις που ήταν αντίθετες στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στη Μαδρίτη την πρώτη τους μεγάλη συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου και, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση πλουραλιστικής, ομόσπονδης δημοκρατίας στο Ιράκ.


Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που μίλησε στους συνέδρους
Στη συνάντηση που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα πήραν μέρος Κούρδοι του Ιράκ, σιίτες μουσουλμάνοι, Ιρακινοί που πιστεύουν στην εγκαθίδρυση βασιλευομένης δημοκρατίας και κομμουνιστές.

Συμφωνήθηκε πως θα πρέπει το νέο σύνταγμα του Ιράκ να εγγυάται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σύνεδροι δήλωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Σαντάμ Χουσεΐν στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ελπίδα έδωσε το Βιετνάμ'
 


H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε πως το Βιετνάμ, που ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την άτυπη πνευμονία, κατάφερε ν'ανακόψει την εξάπλωση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Είχαν αναφερθεί 68 κρούσματα συνολικά στο Βιετνάμ-- 5 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό.


Το Βιετνάμ έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για την αντιμετώπιση του ιού.
Πασκάλ Μπρουντόν, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μετά τις 8 Απριλίου κι έτσι, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνέντευξη τύπου στο Ανόι, αποφάσισε να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει.

Πάντως, η υπουργός Υγείας του Βιετνάμ, Τραν Θι Τρουνγκ Τσιεν, προειδοποίησε πως κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος να εισαχθεί ο ιός στη χώρα από τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Χάι να εγκρίνει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Αλλά, όπως επισημαίνουν πολοί ανταποκριτές, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου κι είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει από καιρό στιος σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ.

Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να ματαιώσουν τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά.

Επίσης διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων στο Πεκίνο και αρκετών νοσοκομείων.

Τώρα οι αρχές διέταξαν και το κλείσιμο των χώρων διασκέδασης.

Καναδάς

Οι αρχές του Καναδά, όπου 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του ιού του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως στη συνάντηση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τρόποι για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψή της.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει συστήσει ν'άποφεύγονται τα ταξίδια στο Τορόντο.

Οι καναδικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, αποφάσισαν να γίνει το διεθνές συνέδριο στο Τορόντο, για να δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας είναι ασφαλής.

Για τον ίδιο λόγο, το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά θα συνεδριάσει σήμερα στο Τορόντο.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 05:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερος γύρος με Μένεμ και Κίρσνερ
 


Έχει καταμετρηθεί το 80% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στην Αργεντινή και, όπως φαίνεται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 18 Μαΐου αντίπαλοι θα είναι ο πρώην πρόεδρος, Κάρλος Μένεμ, και ο Νέστωρ Κίρσνερ.

Ο κ. Μένεμ συγκεντρώνει το 23,9% των ψήφων κι ο κ. Κίρσνερ το 21,8%.


Ο Νέστωρ Κίρσνερ
Οι εκλογές της Κυριακής είναι οι πρώτες μετά την κατάρρευση της οιοκονομίας της χώρας που προκάλεσε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Αργεντινής.

Και οι δύο αντίπαλοι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το Περονικό, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, είναι "ορκισμένοι εχθροί".

Διατηρούν επίσης και οι δύο στενές σχέσεις με τα καθεστώτα τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με πολλούς κατοίκους της Αργεντινής, για την οικομική κρίση που διέρχεται η χώρα και που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τις οικονομίες τους και να δουν να μειώνεται κατακόρυφα η πραγματική αξία των μισθών τους.

Πάνω από το ήμισι του πληθυσμού ζει στη φτλωχει και το 20% του εργατικού δυναμικού δεν έχει απασχόληση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC το Μπουένος Άιρες, σχεδόν το 60% των κατοίκων της Αργεντινής δηλώνει πως είναι έτοιμο να ψηφίσει και πάλι τον Κάρλος Μένεμ.

Ο κ. Μένεμ έχει δηλώσει να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη της Αργεντινής και να δεχθεί, ανξαρτήτως κόστους, το "φάρμακο" που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.