Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-27

  1. Τρίτο περιστατικό ομηρίας στη Γερμανία
  2. Νέοι όροι του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού
  3. Συνελήφθη ο δήμαρχος της Βαγδάτης
  4. «Το πάρτι τελείωσε…»
  5. «Υπάρχει ελπίδα για τον περιορισμό του ιού»
  6. Προειδοποιήσεις προς Β. Κορέα
  7. Περιοδεία στον Περσικό Κόλπο
  8. Έκρηξη στη Τζακάρτα
  9. Έλεγχοι για χημικά όπλα
  10. Λουκέτο για την άτυπη πνευμονία

Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 - 00:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρίτο περιστατικό ομηρίας στη Γερμανία
 

Στο δεύτερο περιστατικό ομηρίας ο δράστης οδήγησε το λεωοφορείο στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή στις 20.30 τοπική ώρα, όταν άγνωστος με την απειλή μαχαιριού κατέλαβε λεωφορείο σε προάστιο του Βερολίνου.

«Τράβηξε το μαχαίρι και απειλούσε τον κόσμο με αυτό και έδινε στον οδηγό εντολές», δήλωσε ο αστυνομικός Κλάους Κλις στο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ο 27χρονος δράστης απελευθέρωσε μια πενταμελή οικογένεια μόλις πήρε υπό τον έλεγχο του το λεωφορείο το οποίο από εκείνη τη στιγμή και μετά έμεινε ακινητοποιημένο.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο λεωφορείο τρία τέταρτα της ώρας αργότερα , απελευθερώνοντας τους υπόλοιπους τρεις επιβάτες και τον οδηγό, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Η αστυνομία δεν έδωσε άλλες πληροφορίες στη δημοσιότητα για την ταυτότητα του δράστη, παρά μόνο ότι δεν είναι Γερμανός.

Αντιγραφή

Την Παρασκευή ένας 17χρονος από το Λίβανο είχε καταλάβει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λεωφορείο στην πόλη της Βρέμης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν τους επιβάτες μέσα σε δύο ώρες μετά από κυνηγητό 170 χιλιομέτρων στους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Ο νεαρός που απειλούσε τον οδηγό του λεωφορείου με όπλο, παραδόθηκε μόλις η αστυνομία περικύκλωσε το λεωφορείο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος είχε γράψει ένα γράμμα στο οποίο εξυμνούσε τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα του ήταν να αφεθεί ελεύθερος ένας από τους υπόπτους για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, που κρατείται στις ΗΠΑ.

Αλλά και πριν από δύο εβδομάδες ένας ακόμα ένοπλος κατέλαβε λεωφορείο στο Βερολίνο αφού επιχείρησε να ληστέψει τράπεζα.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέοι όροι του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού
 

Ο Μαχμούντ Αμπάς στο πλευρό του Γιασέρ Αραφάτ

Ο Μαχμούντ Αμπάς αρνείται να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να συναντηθεί με ξένους ηγέτες, εάν οι Ισραηλινοί δεν άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στις μετακινήσεις του Γιασέρ Αραφάτ.

«Δεν θα ταξιδέψω πουθενά πριν οι Ισραηλινοί άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στον πρόεδρο Αραφάτ και πριν λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι δυνατό να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να επιστρέφει ελεύθερα χωρίς τις αντιρρήσεις των Ισραηλινών», είπε ο κ. Αμπάς σε δημοσιογράφους.

Ο διορισμός του Μαχμούντ Αμπάς - που είναι γνωστός και ως Αμπού Μαζέν - στη θέση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με ικανοποίηση από διεθνείς παρατηρητές, καθώς θεωρήθηκε σημαντικό βήμα προς την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.


Πιστεύω ότι ο Αμπού Μαζέν είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στον σκοπό της ειρήνης
Τζορτζ Μπους

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον ομόλογό του στο Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν να επιτρέπει σε ξένους αξιωματούχους να επισκέπτονται τον κ. Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν διπλωματικά επιβλαβές να εμποδίσει αυτές τις συναντήσεις.

Ωστόσο, οι ξένοι διπλωμάτες θα προειδοποιούνται ότι οι συναντήσεις με τον Γιασέρ Αραφάτ – κατά την άποψη πάντα του Ισραήλ – υποβαθμίζουν το ρόλο του κ. Αμπάς.

Το ειρηνευτικό σχέδιο

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η παλαιστινιακή βουλή αναμένεται να συναντηθεί για να δώσει τη έγκριση της στο νέο υπουργικό συμβούλιο, στη σύνθεση του οποίου συμφώνησαν ο ηγέτης της παλαιστινιακής Αρχής και ο νέος πρωθυπουργός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ωστόσο, οι νέες προειδοποιήσεις του κ. Αμπάς ίσως να καθυστερήσουν την έναρξη αυτών των διαδικασιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι αναμένει να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες και δεσμεύθηκε ότι θα καλέσει τον κ. Αμπάς, αλλά όχι τον κ. Αραφάτ, στο Λευκό Οίκο.

«Εξέτασα την ιστορία του Γιασέρ Αραφάτ …. Και πιστεύω ότι ο Αμπού Μαζέν είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στον σκοπό της ειρήνης και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του προς τη λύση των δύο κρατών.»

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν ο κ. Αμπάς δεχθεί την πρόσκληση των ΗΠΑ πριν το Ισραήλ σταματήσει να προσπαθεί να απομονώσει το Γιασέρ Αραφάτ, τότε θα φανεί στα μάτια του παλαιστινιακού λαού ως πιόνι των Αμερικανών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έχει δηλώσει ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι μεν ελεύθερος να φύγει από τη βάση του στη Ραμάλα και να μεταβεί στο εξωτερικό αλλά δεν είναι σίγουρο ένα θα του επιτραπεί να επιστρέψει.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο δήμαρχος της Βαγδάτης
 

Ο κ ζουμπάιντι απομακρύνθηκε απο τη Βαγδάτη λένε οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον Μοχάμεντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντι ότι προσπάθησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών στη Βαγδάτη.

Ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ αναφέρει ότι ο κ. Ζουμπάιντι απομακρύνθηκε από τη Βαγδάτη μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις να μην αναμειγνύεται στη διακυβέρνηση της πρωτεύουσας.

Η είδηση της σύλληψης του ανακοινώθηκε την παραμονή της συνάντησης του Τζέι Γκάρνερ με άλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιαμερικανικέ διαδηλώσεις και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα οπλοφόρου.

Η ένταση στην περιοχή παραμένει μετά το θάνατο δώδεκα Ιρακινών από σειρά εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών. Oι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δήλωσαν πως οι ισχυρές εκρήξεις προκλήθηκαν από εμπρηστική ύλη που είχε ριφθεί από ομάδα αγνώστων.

Σε άλλες εξελιξεις:

• Εναν ακόμη υψηλόβαθμο Ιρακινό αξιωματούχο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν έχουν υπό την κράτησή τους οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αρχηγείου επιχειρήσεων στο Κατάρ. Πρόκειται για τον στρατηγό Χοσάμ Μοχάμεντ Aμίν, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής του αμυντικού τομέα της χώρας. Ο στρατηγός Αμίν είναι το νούμερο 49 στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων της Ουάσινγκτον.

• Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έφθασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Περσικό Κόλπο. Ο κ. Ράμσφελντ πραγματοποίησε συζητήσεις στο Άμπου Ντάμπι για την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.

• Βρετανική εφημερίδα λέει ότι έχει στη διάθεση της στοιχεία που συνδέουν το Σαντάμ Χουσείν με την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 18:21 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το πάρτι τελείωσε…»
 

500 γάμοι προς τιμή του Σαντάμ Χουσεΐν

Παραδοσιακά, τα γενέθλια του πρώην προέδρου του Ιράκ γιορτάζονταν με πολλές εκδηλώσεις. Αλλά ποιος μπορεί να γνωρίζει τον τόπο και τον τρόπο εορτασμού τους αυτόν τον χρόνο;

Τα γενέθλια του Σαντάμ Χουσεΐν έμοιαζαν με εθνική εορτή. Φέτος , κάποιοι Ιρακινοί θα γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Άλλοι πρέπει να επουλώσουν τις πληγές του πολέμου.

Πριν από ένα χρόνο, στις 28 Απριλίου, τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την αναγέννηση «ενός ελεύθερου και νικηφόρου Ιράκ απέναντι στην αμερικανό-βρετανική –σιωνιστική αποικιοκρατία».

Και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν που έγινε σύμβολο του πολέμου, όταν καταστράφηκε από ομάδα εξαγριωμένων Ιρακινών με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων, ήταν το τελευταίο δώρο που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος στον εαυτό του για τα 24 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

Ένα δώρο στον εαυτό του

Ένας γιγαντιαίος Σαντάμ Χουσεΐν έδειχνε προς την Ιερουσαλήμ, την πόλη που ορκίστηκε ότι θα απελευθερώσει.

Το 2002 τα γενέθλια του τότε προέδρου του Ιράκ συνέπεσαν με την έναρξη των προετοιμασιών της Ουάσιγκτον για τη απομάκρυνση του από την εξουσία.

Οι ξέφρενοι εορτασμοί που ακολούθησαν ήταν, μάλλον, σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι ο ιρακινός λαός αγαπούσε τον ηγέτη του.

Δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα είχαν προσκληθεί στις εκδηλώσεις – ίσως για να μεταδώσουν και στον υπόλοιπο πλανήτη ότι ο πρόεδρος Χουσεΐν απολάμβανε τη στήριξη του λαού του.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν - όπως πάντα – στην πόλη Τικρίτ , γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Περισσότερο από εκατό χιλιάδες Ιρακινοί παρέλασαν από το Τικρίτ και εκατοντάδες νεαρά κορίτσια, ντυμένα παραδοσιακά, τίμησαν τον πρόεδρο της χώρας.

Μια τεράστια τούρτα, σε σχήμα τριαντάφυλλο με ένα χρυσό στη μέση αγαλματίδιο που αναπαρίστανε το Σαντάμ Χουσεΐν ιππαστί, ήταν το δώρο από την επαρχία του Σαλάχ Εντίν, πατρίδα του Σαλεντίν, του Μουσουλμάνου πολεμιστή που κατατρόπωσε τους σταυροφόρους στην Ιερουσαλήμ. Ο Σαλεντίν ήταν ο ήρωας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσείν ήταν απών από τις εκδηλώσεις του 2002 στο Τικρίτ.

Στη Βαγδάτη, του Εθνικό Θέατρο του Ιράκ ανέβασε, τιμητικά, την μεγαλύτερη παραγωγή του για τον πρόεδρο Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κόβει την τούρτα του

Πριν από δέκα χρόνια, ο Σαντάμ Χουσεΐν, γιόρτασε τα γενέθλια του παρελαύνοντας στους δρόμους της Βαγδάτης με μια χρυσή άμαξα που την έσερναν έξι άλογα. Μετά από αυτό έστρεψε την προσοχή του στην ανοικοδόμηση μουσουλμανικών τεμενών.

Πρόσφατα είχε ξεκινήσει την ανοικοδόμηση ενός τεμένους που θα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το έργο που θα έφερε το όνομα του, θα ολοκληρωνόταν το 2015 και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ ήλπιζε ότι θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι την εποχή εκείνη.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υπάρχει ελπίδα για τον περιορισμό του ιού»
 

Αυστηρά μέτρα προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι ο πλανήτης έχει την τελευταία – ίσως - ευκαιρία να περιορίσει τη ασθένεια της άτυπης πνευμονίας που έχει αφαιρέσει περισσότερες από 300 ζωές.

Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν σε χώρες της Ασίας δεν ήταν υπερβολικά αλλά «σοφά και αναγκαία», λέει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Την Κυριακή, δώδεκα ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χονγκ Κονγκ και εννέα στην Κίνα – οχτώ εκ των οποίων στο Πεκίνο – από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κλείσουν όλα τα κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κινεζικού καθεστώτος, όλοι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα Ίντερνετ καφέ και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση της ασθένειας.

Για δεύτερη εβδομάδα παραμένουν κλειστά τα σχολεία της κινεζικής πρωτεύουσας.

Στην Ταϊβάν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και οι αρχές δεν επιτρέπουν την έκδοση βίζας σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά.

Οι πολίτες της Ταϊβάν που επιστρέφουν από αυτές της χώρες τίθενται σε απομόνωση για δέκα ημέρες.

«Η πρώτη επιδημία του αιώνα»

Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε στο ΒΒC ότι πρόκειται για την πρώτη επιδημία του 21ου αιώνα.

Η κ. Μπράντλαντ είπε ότι υπάρχει ακόμα «ελπίδα να περιοριστεί η ασθένεια και να μη γίνει ενδημική όπως τα κρυολόγημα και το ΗΙV: να περιοριστεί στις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί και να σταματήσει η διάδοση της».

Η γενική διευθύντρια της Οργάνωσης είπε ότι η λήψη αυστηρών μέτρων, όπως η ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε για τον Καναδά και συγκεκριμένα για το Τορόντο δεν ήταν υπερβολική.

«Κάνουμε αυτό που είναι φρόνιμο και αναγκαίο.. πριν η ασθένεια γίνει παγκόσμια και διαρκής», είπε. «Εάν ο ιός επεκταθεί στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, τότε θα έχουμε πρόβλημα».


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 13:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις προς Β. Κορέα
 

Η Πιονγκ Γιανγκ διαθέτει έναν ισχυρό στρατό

Αντιπροσωπεία της Νοτίου Κορέας επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει εάν η Πιονγκ Γιανγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας επανέλαβε ότι θα θεωρηθεί «απαράδεκτη» η κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ παραδέχθηκε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κέλι, στην Κίνα.

Η Σεούλ δήλωσε πως θα ζητήσει εξηγήσεις για τις εν λόγω δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Νότια Κορέα δήλωσε πως θα ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, που φέρεται να έχει, κατά τις συνομιλίες στην Πιονγκ Γιανγκ.

Ο κ. Κέλι βρίσκεται στο Τόκιο για να ενημερώσει την ιαπωνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των τριμερών συνομιλιών - με την Κίνα και την Πιονγκ Γιανγκ.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να φέρουν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις - κάτι που, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.


Σάββατο 26 Απριλίου 2003 - 22:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία στον Περσικό Κόλπο
 

Ο κ. Ράμσφελντ θα συζητήσει τα αμερικανικά σχέδια για τον Περσικό

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έφθασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Περσικό Κόλπο.

Ο κ. Ράμσφελντ αναμένεται να πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Άμπου Ντάμπι για την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.


O κ. Ράμσφελντ στο αεροπλάνο
Το ταξίδι του κ. Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράμσφελντ θα επισκεφθεί και το Ιράκ.

Ο κ. Ράμσφελντ αναμένεται να συζητήσει τα μακροπρόθεσμα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή.

Σε δηλώσεις στο αεροπλάνο είπε ότι στόχος της περιοδείας του είναι να ευχαριστήσει αυτούς που συνέβαλαν σημαντικά «στις επιτυχίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θέλει να τονίσει την δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν σε πιο δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης.

Ο κ. Ράμσφελντ επέμεινε ότι δεν πρόκειται για «περιοδεία νίκης».

Το ακριβές πρόγραμμα των επισκέψεών του δεν έχει γνωστοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ράμσφελντ μπορεί να επισκεφθεί το Ιράκ και γειτονικά κράτη του Περσικού Κόλπου.

Θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς στρατιωτικούς και θα επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 10:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στη Τζακάρτα
 

Οι αρχές πιστεύουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Έκρηξη που έλαβε χώρα στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα, επέφερε τον τραυματισμό 11 ατόμων, ορισμένα από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Εάν ο κόσμος πανικοβληθεί, σημαίνει ότι οι δράστες πέτυχαν το στόχο τους. Ζητούμε από τον κόσμο να επιδείξει ψυχραιμία
Έρβιν Μαπασένγκ, αστυνομικός διοικητής
Η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στην αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων φαστ φουντ Kentucky Fried Chicken, στο χώρο των εσωτερικών πτήσεων.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας, Ντάι Μπακιάρ, υπογράμμισε ότι προφανώς είχε χρησιμοποιηθεί αυτοσχέδιος μηχανισμός.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει ανοικτό και δεν έχουν ματαιωθεί οι πτήσεις.

Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι η ενέργεια είχε σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να προκαλέσει τον πανικό.

Έναρξη δίκης

Ένα από τα θύματα νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα άλλο θύμα είναι ένα 12χρονο κορίτσι.

Η έκρηξη σημειώνεται τρεις μόνο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην κεντρική Τζακάρτα.

Την Τετάρτη, άρχισε η δίκη του Αμπού Μπακάρ Μπαασίρ, ο οποίος θεωρείται ηγέτης της ισλαμικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια.

Η εν λόγω οργάνωση, η οποία κατηγορείται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, θέλει να ιδρύσει ένα σκληροπυρηνικό ισλαμικό κράτος που να καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Έλεγχοι για χημικά όπλα
 

Οι ανάλογες ανακαλύψεις στο παρελθόν είχαν τελικά θεωρηθεί αβλαβείς ουσίες

Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ εξετάζουν ορισμένες ουσίες που μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων, αλλά το Πεντάγωνο παραμένει επιφυλακτικό.


Πολλοί αντιτίθενται στην αμερικανική διοίκηση
Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο είναι προσεκτικό στις διατυπώσεις του, καθώς έχουν ανακοινωθεί πολλές τέτοιες πληροφορίες στο παρελθόν και κατόπιν έχουν θεωρηθεί ανακριβείς.

Οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για την πραγματοποίηση ελέγχων στο Ιράκ υποστηρίζουν ότι θα χρειασθούν πολλές ημέρες για να εξακριβωθεί εάν όντως πρόκειται για ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ανακοίνωσε την τοποθεσία όπου έχουν βρεθεί οι «ύποπτες ουσίες», αλλά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι εντοπίσθηκαν κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, περίπου 210 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Το ABC μετέδωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εντόπισαν ένα κινητό εργαστήριο κατασκευής όπλων, το οποίο εξετάζεται από την αμερικανική ομάδα ειδικών σε χημικά όπλα που έχει σταλεί στο Ιράκ.

Εκρηξη στη Βαγδάτη

Σύμφωνα με τα πρώτα τεστ που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε μία ουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αερίου νεύρων.


Η έκρηξη στη Βαγδάτη προκάλεσε κατακραυγή
Οι εν λόγω ουσίες θα σταλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω ελέγχους.

Τουλάχιστον δύο ανάλογες ανακαλύψεις στο παρελθόν αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν τελικά ουσίες για παρασκευή χημικών όπλων, γεγονός που είχε επιφέρει αμηχανία στο Πεντάγωνο.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου εξεδόθη, λίγο μετά το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων από σειρά εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βαγδάτη.

Το εν λόγω γεγονός προκάλεσε την οργή του ιρακινού πληθυσμού και επέφερε νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.


Κυριακή 27 Απριλίου 2003 - 10:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Λουκέτο για την άτυπη πνευμονία
 

Η Κίνα δέχεται δριμύτατη κριτική για το χειρισμό της κρίσης

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κλείσουν όλα τα κέντρα διασκέδασης, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου της άτυπης πνευμονίας.

Θάνατοι από άτυπη πνευμονία
Κινεζική ενδοχώρα: 122
Χονγκ Κονγκ: 121
Σιγκαπούρη: 20
Καναδάς: 20
Βιετνάμ: 5
Tαϋλάνδη: 2
Mαλαισία: 2
Φιλιππίνες: 2

Πηγή: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας
Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κινεζικού καθεστώτος, όλοι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα Ίντερνετ καφέ και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση της ασθένειας.

Παράλληλα, έχουν κλείσει μέχρι τις 8 Μαϊου και όλες οι δημόσιες βιβλιοθήκες της κινεζικής πρωτεύουσας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπογραμμίσει ότι ο περιορισμός εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας στις απονομωμένες επαρχίες της Κίνας είναι σημαντικός όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Νέα κρούσματα

Και ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της ασθένειας, επτά ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια στην Κίνα και άλλα έξι στο Χονγκ Κονγκ. Στην Κίνα αναφέρθηκαν πάνω από 150 νέα κρούσματα του ιού.


Σε 19 ανέρχονται οι νεκροί στον Καναδά
Η δριμύτατη κριτική που δέχεται η Κίνα για τον χειρισμό της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Υγείας της Κίνας, Ζανγκ Ουενκάνγκ.

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, ζήτησαν την λήψη άμεσων μέτρων.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις όλοι οι ξένοι που ταξιδεύουν για να αποτραπεί έτσι η εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

«Ακόμη και ένα κρούσμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδημία, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα», αναφέρει το ανακοινωθέν των αντιπροσωπειών από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.