Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-24

  1. «Συνελήφθη» ο Ταρίκ Αζίζ
  2. Οι ταξιαρχίες αλ-Άκσα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη επίθεση αυτοκτονίας
  3. ΗΠΑ: «Η Β.Κορέα παραδέχεται ότι έχει πυρηνικά»
  4. Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
  5. Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
  6. Η Τεχεράνη απαντά στην Ουάσινγκτον
  7. Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
  8. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  9. Έκλεισαν νοσοκομείο της Κίνας για την άτυπη πνευμονία
  10. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  11. «Το πρόβλημα είναι το μάνατζμεντ»
  12. Έκλεισαν νοσοκομείο της Κίνας για την άτυπη πνευμονία
  13. Μπους εναντίον Ιράν, Πάουελ εναντίον Γαλλίας
  14. Συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων
  15. Οργή Καναδά για την άτυπη πνευμονία
  16. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συνελήφθη» ο Ταρίκ Αζίζ
 

Ο Ταρίκ Αζίζ ήταν υπ'αριθμόν 43 στην τράπουλα

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο δήλωσαν πως πιστεύουν ότι ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, έχει συλληφθεί και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές.

Ο κ. Αζίζ ήταν ο υπ'αριθμόν 43 καταζητούμενος στην τράπουλα των 55 προσώπων που είχαν εκδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το πιο γνωστό και διεθνώς αναγνωρίσιμο άτομο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.


Ο Ταρίκ Αζίζ
O κ. Αζίζ, ο μόνος Χριστιανός στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά τον πόλεμο στον Περσικό το 1991.

Γεννημένος το 1936, στη Μοσούλη, ο Ταρίκ Αζίζ σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και έγινε εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος.

Έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ το 1957 και συνεργάστηκε στενά με τον Σαντάμ Χουσεΐν κατά των Βρετανών και της μοναρχίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η σύλληψη του Ταρίκ Αζίζ, πέρα από την συμβολική σημασία ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ανήκει στο παρελθόν, μπορεί να δώσει και σημαντικές πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα ίχνη του Σαντάμ Χουσεΐν.

Διοίκηση δια «συντονιστών»

Την ίδια ώρα, ο διορισμένος από τις ΗΠΑ κυβερνήτης του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ ανακοίνωσε ότι ελπίζει από το τέλος της επόμενης εβδομάδας να επαναλειτουργήσουν τα υπουργεία στη Βαγδάτη.


Ο Τζέι Γκάρνερ
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον έλεγχο των υπουργείων θα ανήκει σε Ιρακινούς αν και έχουν οριστεί «συντονιστές» από την ομάδα του για κάθε υπουργείο.

Όσα κτίρια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς θα αντικατασταθούν μαζί με τον εξοπλισμό τους, είπε ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.

Να σημειωθεί ότι τα μόνα υπουργεία που έμειναν ανέπαφα από τους βομβαρδισμούς αλλά και τις λεηλασίες που ακολούθησαν την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, ήταν τα υπουργεία Πετρελαίου και Εσωτερικών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αρχίσει και πάλι η κανονική παραγωγή πετρελαίου.

Απάντηση της Τεχεράνης

Εν τω μεταξύ, απάντηση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις να μην παρέμβει στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ έδωσε η Τεχεράνη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου ομολόγου του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Κχαράζι, χαρακτήρισε αβάσιμες τις αμερικανικές καταγγελίες για την είσοδο πρακτόρων στη Βαγδάτη για να ενισχύσουν τους Σιίτες κληρικούς.

«Πρόκειται για τα μέλη του στρατιωτικού σκέλους οργάνωσης Σιιτών που ζούσαν στο Ιράν εδώ και 20 χρόνια και φυσικά θέλουν να γυρίσουν πίσω», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη ο Κχαράζι καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν ανακωχή με ένοπλη αντικαθεστωτική οργάνωση του Ιράν που βρίσκει καταφύγιο στο Ιράκ.

H συμφωνία, που επιτρέπει στους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να διατηρήσουν τις βάσεις τους στο Ιράκ, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ιρανός αξιωματούχους.

Γαλλία και Ιράν δέχτηκαν την Τετάρτη νέα διπλωματική επίθεση δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού προέδρου αντίστοιχα.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 20:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ταξιαρχίες αλ-Άκσα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη επίθεση αυτοκτονίας
 

Αρκετοί οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Oι ταξιαρχίες των μαρτύρων αλ-Άκσα, μαχητικής οργάνωσης που συνδέεται με την Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης στο Ισραήλ.

Η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Τελ Αβίβ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ο δράστης και ένα μέλος της ασφαλείας του σταθμού, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του έξω από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού όταν έγινε αντιληπτός από μέλη της ασφάλειας του σταθμού.

Ώρα αιχμής

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της αιχμής όταν πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο σταθμό για να πάρουν το τραίνο που συνδέει το Τελ Αβίβ με τα προάστειά του.

Η τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την αποδοχή, την Τετάρτη, από τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ του νέου υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων.

Η αποδοχή του ήταν βασικός όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δώσουν στη δημοσιότητα το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιό τους.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 19:59 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Η Β.Κορέα παραδέχεται ότι έχει πυρηνικά»
 

Πάουελ: oι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις

Aμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Βόρειος Κορέα τους είπε ότι έχει πλέον πυρηνικά όπλα.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε καθώς έληξαν στο Πεκίνο, μία ημέρα νωρίτερα, οι συνομιλίες για το πρόγραμμα παραγωγής ατομικής ενέργειας που αναπτύσσει η Βόρειος Κορέα.


Συνομιλίες στο Πεκίνο
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους λέγεται ότι δήλωσε ότι η παραδοχή της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα αφορά κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη γνώριζαν.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι στις συνομιλίες εκφράστηκαν έντονες απόψεις.

Πολεμοχαρή ανακοινωθέντα ή απειλές δεν θα εκφοβίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο κ. Πάουελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επιστρέφουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις.

Ο Βόρειος Κορέα εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει ότι η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος.

Τον περασμένο χρόνο, η Βόρειος Κορέα απεχώρησε από συνθήκη που απαγορεύει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και άρχισε ξανά να κατασκευάζει ανενεργό πυρηνικό συγκρότημα.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 20:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
 

Μέτρα προστασίας για τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές του Πεκίνου «σφράγισαν» ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κίνας στο οποίο είχαν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ανακοίνωσε οτι η αστυνομία έλαβε θέσεις έξω από το νοσοκομείο, που έχει δύναμη 1.200 κλινών, και απαγόρευε την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.

Το κινεζικό υπουργείο υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 110 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τα 2.400.

Τα σχολεία της πόλης, όπου 35 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία, έχουν κλείσει για διάστημα δύο εβδομάδων.

Κρούσμα και στην Βουλγαρία

Οι Βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως το Τορόντο μπορεί να έχει προσβληθεί από άτυπη πνευμονία.

Αν η διάγνωση επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη περίπτωση άτυπης πνευμονίας στην Βουλγαρία.

Ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Φίνκοφ, είπε ότι είναι 50% οι πιθανότητες να έχει προσβληθεί ο άνδρας, ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση από τις 19 Απριλίου.

Ο ασθενής επέστρεψε στις 16 Απριλίου επέστρεψε από ταξίδι στο Τορόντο και μετά από τρεις εμφάνισε τα συμπτώματα τα οποία είναι σχετικά ήπια.

Οργή Καναδά

Στο μεταξύ, την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Σε όλο τον κόσμο, μέχρι στιγμής ο ιός έχει σκοτώσει 262 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν προσβληθεί πάνω από 4.600 άνθρωποι.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
 

Μέτρα προστασίας για τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές του Πεκίνου «σφράγισαν» ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κίνας στο οποίο είχαν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ανακοίνωσε οτι η αστυνομία έλαβε θέσεις έξω από το νοσοκομείο, που έχει δύναμη 1.200 κλινών, και απαγόρευε την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.

Το κινεζικό υπουργείο υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 110 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τα 2.400.

Τα σχολεία της πόλης, όπου 35 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία, έχουν κλείσει για διάστημα δύο εβδομάδων.

Κρούσμα και στην Βουλγαρία

Οι Βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως το Τορόντο μπορεί να έχει προσβληθεί από άτυπη πνευμονία.

Αν η διάγνωση επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη περίπτωση άτυπης πνευμονίας στην Βουλγαρία.

Ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Φίνκοφ, είπε ότι είναι 50% οι πιθανότητες να έχει προσβληθεί ο άνδρας, ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση από τις 19 Απριλίου.

Ο ασθενής επέστρεψε στις 16 Απριλίου επέστρεψε από ταξίδι στο Τορόντο και μετά από τρεις εμφάνισε τα συμπτώματα τα οποία είναι σχετικά ήπια.

Οργή Καναδά

Στο μεταξύ, την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 14:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τεχεράνη απαντά στην Ουάσινγκτον
 

Τον Ιρανό πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

Απάντηση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις να μην παρέμβει στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ έδωσε η Τεχεράνη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου ομολόγου του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Κχαράζι, χαρακτήρισε αβάσιμες τις αμερικανικές καταγγελίες για την είσοδο πρακτόρων στη Βαγδάτη για να ενισχύσουν τους Σιίτες κληρικούς.

«Πρόκειται για τα μέλη του στρατιωτικού σκέλους οργάνωσης Σιιτών που ζούσαν στο Ιράν εδώ και 20 χρόνια και φυσικά θέλουν να γυρίσουν πίσω», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη ο Κχαράζι καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν ανακωχή με ένοπλη αντικαθεστωτική οργάνωση του Ιράν που βρίσκει καταφύγιο στο Ιράκ.

H συμφωνία, που επιτρέπει στους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να διατηρήσουν τις βάσεις τους στο Ιράκ, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ιρανός αξιωματούχους.

Γαλλία και Ιράν δέχτηκαν την Τετάρτη νέα διπλωματική επίθεση δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Αμερικανού προέδρου αντίστοιχα.

Διοίκηση δια «συντονιστών»

Την ίδια ώρα, ο διορισμένος από τις ΗΠΑ κυβερνήτης του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ ανακοίνωσε ότι ελπίζει από το τέλος της επόμενης εβδομάδας να επαναλειτουργήσουν τα υπουργεία στη Βαγδάτη.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον έλεγχο των υπουργείων θα ανήκει σε Ιρακινούς αν και έχουν οριστεί «συντονιστές» από την ομάδα του για κάθε υπουργείο.

Όσα κτίρια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς θα αντικατασταθούν μαζί με τον εξοπλισμό τους, είπε ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.

Να σημειωθεί ότι τα μόνα υπουργεία που έμειναν ανέπαφα από τους βομβαρδισμούς αλλά και τις λεηλασίες που ακολούθησαν την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, ήταν τα υπουργεία Πετρελαίου και Εσωτερικών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αρχίσει και πάλι η κανονική παραγωγή πετρελαίου.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε «καραντίνα» τέθηκαν χωριά της Κίνας
 

Μέτρα προστασίας για τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές του Πεκίνου «σφράγισαν» ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κίνας στο οποίο είχαν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ανακοίνωσε οτι η αστυνομία έλαβε θέσεις έξω από το νοσοκομείο, που έχει δύναμη 1.200 κλινών, και απαγόρευε την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.

Το κινεζικό υπουργείο υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 110 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τα 2.400.

Τα σχολεία της πόλης, όπου 35 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία, έχουν κλείσει για διάστημα δύο εβδομάδων.

Οργή Καναδά

Στο μεταξύ, την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Αρκετοί οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Τελ Αβίβ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ο δράστης και ένα μέλος της ασφαλείας του σταθμού, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του έξω από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού όταν έγινε αντιληπτός από μέλη της ασφάλειας του σταθμού.

Ώρα αιχμής

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της αιχμής όταν πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο σταθμό για να πάρουν το τρένο που συνδέει το Τελ Αβίβ με τα προάστιά του.

Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την αποδοχή, την Τετάρτη, από τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ του νέου υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων. Η αποδοχή του ήταν βασικός όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δώσουν στη δημοσιότητα το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιό τους.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν νοσοκομείο της Κίνας για την άτυπη πνευμονία
 

Μέτρα προστασίας για τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές του Πεκίνου «σφράγισαν» ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κίνας στο οποίο είχαν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε γνωστό τι η αστυνομία έλαβε θέσεις έξω από το νοσοκομείο, που έχει δύναμη 1.200 κλινών, και απαγόρευε την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.

Τα σχολεία της πόλης, όπου 35 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία, έχουν κλείσει για διάστημα δύο εβδομάδων.

Οργή Καναδά

Στο μεταξύ, την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Αρκετοί οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Τελ Αβίβ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ο δράστης και ένα μέλος της ασφαλείας του σταθμού, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του έξω από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού όταν έγινε αντιληπτός από μέλη της ασφάλειας του σταθμού.

Ώρα αιχμής

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της αιχμής όταν πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο σταθμό για να πάρουν το τρένο που συνδέει το Τελ Αβίβ με τα προάστιά του.

Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την αποδοχή, την Τετάρτη, από τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ του νέου υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων. Η αποδοχή του ήταν βασικός όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δώσουν στη δημοσιότητα το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιό τους.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 07:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το πρόβλημα είναι το μάνατζμεντ»
 

Η Ολυμπιακή Αεροπορία παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τετάρτη

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Την παραπομπή της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ζήτησε την καταδίκη του εθνικού αερομεταφορέα για την μη επιστροφή 194 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, που, κατά την Κομισιόν, συνιστούν κρατική ενίσχυση η οποία είναι αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, Ζιλ Καντελέ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας προέρχονται από τη γενικότερη παγκόσμια ύφεση στον τομέα των αερομεταφορών ψεύδονται:

«Τα προβλήματα της Ολυμπιακής έχουν να κάνουν εξ' ολοκλήρου με προβλήματα στο μάνατζμεντ της επιχείρησης, αλλά και με τη μη συμμόρφωση της εταιρείας στις αρχές και τους νόμους του Ευρωπαϊκού δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος της αρμοδίας Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτοντας ότι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τους κανονισμούς το 1998, στην ουσία δεν τους εφάρμοσε.

«Καμία εξαίρεση»

«Οι υπόλοιπες ευρωπιακές εταιρείες σεβάστηκαν τους κανονισμούς και, έτσι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε μία αεροπορική εταιρεία να αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Από το 1998 η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε την τακτική της να επιδοτεί την Ολυμπιακή Αεροπορία, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, Ζιλ Καντελέ.

«Η μοναδική απάντηση που μπορούμε να δόσουμε στην κρίση που μαστίζει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες είναι να επιτρέψουμε κάποια ελαστικότητα στο θέμα των δικαιωμάτων χρήσης των αεροδρομίων και κάποιες ενισχύσεις για ορισμένα δρομολόγια. Ποτέ ομως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος της αρμοδίας Επιτρόπου για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Κομισιόν ουσιαστικά αδιαφορεί για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας:

«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Κομισιόν δεν λαμβάνει υπόψη της τις κοινωνικές επιπτώσεις σε περίπτωση που καταρρεύσει η Ολυμπιακή Αεροπορία; Όμως, από την άλλη πλευρά, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, Ζιλ Καντελέ.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν νοσοκομείο της Κίνας για την άτυπη πνευμονία
 

Εξαπλώνεται ο ιός της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές του Πεκίνου «σφράγισαν» ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κίνας στο οποίο είχαν εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας.

Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε γνωστό τι η αστυνομία έλαβε θέσεις έξω από το νοσοκομείο, που έχει δύναμη 1.200 κλινών, και απαγόρευε την είσοδο ή την έξοδο από αυτό.

Τα σχολεία της πόλης, όπου 35 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την άτυπη πνευμονία, έχουν κλείσει για διάστημα δύο εβδομάδων.

Οργή Καναδά

Στο μεταξύ, την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 15:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους εναντίον Ιράν, Πάουελ εναντίον Γαλλίας
 

Με σοβαρές συνέπειες απείλησε τη Γαλλία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

«Καταστήσαμε σαφές στο Ιράν ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη έχει λάβει προειδοποίηση να μην αναμιχθεί με τους Σιίτες του Ιράκ και να σταματήσει να προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Η ενημέρωση του Ιράν έγινε «μέσω γνωστών διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει διακόψει τις διπλωματικές τις επαφές με την Τεχεράνη.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε απειλήσει τη Γαλλία με σοβαρές συνέπειες για την αντιπολεμική στάση που τήρησε πριν από την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Πάουελ δεν κατέστησε σαφές ποια μέτρα θα λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Γαλλίας, όμως είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της σχέσης της με τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Γαλλία αιφνιδίως απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν για να συζητήσουν τα μέτρα που θέλει να λάβει η Ουάσινγκτον εναντίον της Γαλλίας.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων
 

Αφού ελέγχουν, πλέον, το Ιράκ, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εξαρθρώνουν τώρα τα μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλέον, κρατούν άλλους τρεις πρώην αξιωματούχους του Ιράκ από τον κατάλογο με τους 55 καταζητούμενους Ιρακινούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν καταρτίσει.

Έτσι, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των καταζητουμένων που έχουν πέσει στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων έφτασε τους 11.

Οι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες τις τελευταίες ημέρες είναι ο πρώην επικεφαλής της αεράμυνας του Ιράκ Μουζαχίμ Σαμπ Χασάν αλ-Τικρίτι (νούμερο 10 στον κατάλογο των καταζητουμένων Ιρακινών από τις Ηνωμένες Πολιτείες), ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Στρατηγός Ζουχαΐρ Ταλίμπ Αμπντ αλ-Σατάρ αλ-Νακίμπ (νούμερο 22 στον ίδιο κατάλογο) και ο πρώην υπουργός Εμπορίου του Ιράκ Μοχάμεντ Μαχντί αλ-Σαλίχ (νούμερο 48).

Οι Αμερικανοί έκαναν, επίσης, γνωστό ότι συνέλαβαν τον Σαλίμ Σαΐντ Καλάφ, που είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ και ο οποίος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ίσως να ξέρει τα ονόματα εκείνων που κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, ο συλληφθείς αυτός δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Καναδά για την άτυπη πνευμονία
 

Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι η πόλη του είναι ασφαλής

Την οργή του εξέφρασε ο δήμαρχος του Τορόντο με την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την προειδοποίηση που απηύθυνε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει ότι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας, αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 ανθρώπους.

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 06:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
 

Αρκετά θύματα από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Τελ Αβίβ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ο δράστης και άλλος ένας άνθρωπος, ενώ τραυματίστηκαν εννέα, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του έξω από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού όταν έγινε αντιληπτός από μέλη της ασφάλειας του σταθμού.

Ώρα αιχμής

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της αιχμής όταν πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο σταθμό για να πάρουν το τρένο που συνδέει το Τελ Αβίβ με τα προάστιά του.

Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από την αποδοχή, την Τετάρτη, από τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ του νέου υπουργικού συμβουλίου των Παλαιστινίων. Η αποδοχή του ήταν βασικός όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δώσουν στη δημοσιότητα το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιό τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.