Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-21

  1. Διαδηλώσεις με αφορμή την άφιξη Γκάρνερ
  2. Αμετακίνητος ο Γιασέρ Αραφάτ
  3. ΗΠΑ - Τουρκία: 'Κοινό στρατηγικό Όραμα'
  4. Σάλος στα Σκόπια
  5. Παραδόθηκε σέρβος αξιωματικός
  6. O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
  7. Δεκάδες νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
  8. Παραδώθηκε σέρβος αξιωματικός
  9. O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
  10. Αιματηρά επεισόδια χούλιγκαν στην Αργεντινή
  11. O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
  12. O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
  13. Θερίζει η άτυπη πνευμονία
  14. Φόβοι ότι το Ιράκ είναι μόνο η αρχή
  15. Μπους : 'Θετικές οι ενδείξεις από τη Συρία'
  16. Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
  17. Προς μόνιμη αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
  18. Θερίζει η άτυπη πνευμονία

Τρίτη 22 Απριλίου 2003 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις με αφορμή την άφιξη Γκάρνερ
 

'Όχι στους αποικιοκράτες' φώναζαν οι διαδηλωτές

O αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ λένε ότι συνέλαβαν έναν ακόμα ανώτατο Ιρακινό αξιωματούχο.

Ο Μοχάμεντ Χαμζά αλ Ζουμπάιντι, πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, είναι το νούμερο δεκαοχτώ στην αμερικανική λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης των Σιιτών, μετά την ήττα του Ιράκ στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991.

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες Σιίτες Μουσουλμάνοι έλαβαν μέρος στην αμερικανική διαδήλωση που οργανώθηκε τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, ενώ ο νέος Αμερικανός διοικητής, Τζέιμς Γκάρνερ, περνούσε την πρώτη του ημέρα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένουν δημοσιογράφοι διεθνών μέσων, και ζητούσαν την απελευθέρωση ενός εκ των ηγετών τους, του Σεΐχ Μοχάμεντ αλ Φαρτούζι.

"Όχι στους αποικιοκράτες," φώναζαν, ενώ χιλιάδες Σιίτες συνέρευσαν στην ιερή πόλη της Καρμπάλα του νοτίου Ιράκ, σε θρησκευτικό προσκύνημα, με αφορμή την επέτειο του θανάτου, στο πεδίο της μάχης, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, Ιμάμη Χουσεΐν, που είναι θαμμένος σε μαυσωλείο της πόλης.

Το προηγούμενο καθεστώς είχε απαγορεύσει αυτό το προσκύνημα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σύλληψη του Σεΐχ Φαρτούζι από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Γκάρνερ στη Βαγδάτη

Στην Βαγδάτη έφτασε ο Τζέι Γκάρνερ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει λάβει εντολή από την Ουάσιγκτον να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ μέχρι να οριστεί μια νέα ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, ο στρατηγός Γκάρνερ είπε ότι ήρθε να βοηθήσει τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδα επεξεργασίας λημμάτων στην Βαγδάτη, πριν αναχωρήσει για το βόρειο Ιράκ.

Οι κυριότερες οργανώσεις των Σιιτών μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρώην στρατηγό.

Ο Τσαλάμπι στο BBC

Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος που θεωρείται ως επιλογή του Πενταγώνου για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι ο «ΟΗΕ δεν θα πρέπει να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ προς της Δημοκρατία».

Ο Αχμέντ Τσαλάμπι υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στο Ιράκ αναζητώντας καταφύγιο από περιοχή σε περιοχή και πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για έναν από τους υιούς του, τον Κιουσάι.

Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα ότι επιθυμεί να παίξει πολιτικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ αλλά ενδιαφέρεται για προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της κοινωνίας των πολιτών.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στο Ιράκ δεν υπάρχει ένας θρησκευτικός ηγέτης όπως ήταν ο «Αγιατολάχ Χομεϊνί» στο Ιράν για να αναλάβει την εξουσία.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 21:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμετακίνητος ο Γιασέρ Αραφάτ
 

Ο Αχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου της παλαιστινιακής κυβέρνησης πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του ηγέτη της παλαιστινιακής αρχής, Γιασέρ Αραφάτ και του νέου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ο κ. Αμπάς δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση του Γιασέρ Αραφατ για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν το υπουργικό του συμβούλιο – και πολλοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σοβαρή κρίση.

Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει ότι μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη σύσταση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης – που να σημειωθεί, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει την τερματισμό των επί δυόμισι χρόνια αλληλοσυγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Έάν η σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν έχει αποφασιστεί μέχρι την Τετάρτη, ο κ. Αραφάτ είναι πιθανό να επιλέξει νέο πρωθυπουργό.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μαζέν, είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί όταν ο Γιασέρ Αραφάτ διαφώνησε ως προς την επιλογή του πρώην διοικητή ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Νταχλάν, στη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Αμετακίνητος ο Αραφάτ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιασέρ Αραφάτ επιθυμεί για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών τον έμπιστο του Χανί Αλ Χασάν.

Ο κ. Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, έχει αποκηρύξει τη βία των Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών καθώς πιστεύει ότι αποτελεί εμπόδιο για τους στόχους των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ θέλουν από τον κ. Αμπάς να είναι ικανός να κυβερνά χωρίς τις παρεμβάσεις του Γιασέρ Αραφάτ.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αραφάτ θεωρεί την επιλογή του κ. Νταχλάν μέρος της αμερικανικής ατζέντας για τη Μέση Ανατολή. Θεωρεί επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν τον παραμερισμό του.

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Πλέτ του BBC, προς το παρόν ο ηγέτης των Παλαιστινίων εμφανίζεται αμετακίνητος από τις θέσεις του και έχει τη στήριξη πολλών μελών της Φατάχ.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 19:29 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ - Τουρκία: 'Κοινό στρατηγικό Όραμα'
 

«Η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια φίλη των ΗΠΑ»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύει άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ και εκφράζει την αφοσίωσή του στην αμερικανική κυβέρνηση και ζητά ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο ρόλος που η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει στην «επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιράκ» είναι το αντικείμενο αντιπαραθέσεων τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ, γράφει ο κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον Ποστ.

Όπως η μοίρα του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ, έτσι και η μοίρα του βορείου Ιράκ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Τουρκία, σημειώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνεχίζει: «η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν κοινές ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στο Ιράκ στη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων, στην ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές του Σαντάμ Χουσεΐν και στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.»

«Σαν μια παγκόσμια δύναμη, οι ΗΠΑ οφείλουν να έλθουν αντιμέτωπες με αυτά τα θέματα», τονίζεται στο άρθρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογραμμίζει ότι η χώρα του συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε διάφορα θέματα: «Αυτό ήταν δυνατό όχι μόνο επειδή είχαμε κοινούς στόχους και προτεραιότητες, αλλά επειδή ξεπεράσαμε τις διαφορές μας όταν αντιμετωπίζαμε κοινές απειλές και κινδύνους. Η ανθεκτικότητα της σχέσης μας έκανε αυτή τη συμμαχία διαχρονική, και θα μας δώσει τη δύναμη να βγάλουμε ψεύτες όλους τους επικριτές μας», λέει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά γιατί η Τουρκία έπρεπε να έχει ενδοιασμούς για την στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ; Γιατί έδειξε δισταγμό όταν ήλθε η ώρα να εγκαταλειφθούν οι διπλωματικές προσπάθειες και να ακολουθήσει η στρατιωτική επίθεση; Είναι ερωτήματα τα οποία θέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και τα απαντά:

«Γιατί έχουμε ζήσει και στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις. Παρ' όλο που ταχθήκαμε υπέρ του πολέμου στον Περσικό Κόλπο (1991), ήταν ένα θλιβερό γεγονός για την Τουρκία και τους πολίτες της. Έριξε τη χώρα σε μια οικονομική κρίση από την οποία τώρα συνέρχεται. Πεντακόσιοι χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα μας και είχαν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Τρομοκρατικές ενέργειες από αυτονομιστικά στοιχεία που εισχώρησαν στην Τουρκία μετά τον πόλεμο, στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους.»

Παρά αυτές τις δύσκολες εποχές, η Τουρκία στήριξε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν και να αφοπλίσουν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά τον πόλεμο του 1991, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Εις βάρος της, η Τουρκία σεβάστηκε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράκ. Η Τουρκία επέτρεψε τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ίντσιρλικ για τη βοήθεια των προσφύγων και αργότερα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων του βορείου Ιράκ.»

«Αυτές οι ενέργειες προστάτευσαν τους Κούρδους του βορείου Ιράκ από την οργή της Βαγδάτης και έδωσαν στις εθνικές μειονότητες της περιοχής τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τη δημοκρατία και να αποκτήσουν ένα βαθμό ελευθερίας και ευημερίας.»

«Η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια φίλη των ΗΠΑ. Πραγματικά, η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που συμπαραστάθηκαν στις ΗΠΑ μετά τις τραγικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Τούρκοι δεν δίστασαν να στείλουν τους υιούς και τις κόρες τους στο Αφγανιστάν, να πολεμήσουν ένα κοινό εχθρό στο όνομα της ελευθερίας και να ηγηθούν της διεθνούς ειρηνευτικής προσπάθειας εκεί τους τελευταίους οχτώ μήνες…»

«Σε ανταπόδοση, οι ΗΠΑ, υπήρξαν ένας σταθερός στρατηγικός σύμμαχος για την Τουρκία. Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Τουρκία κατά τη διάρκεια οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων και κατά τη διάρκεια των τουρκικών αγώνων εναντίων της τρομοκρατίας.»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ.

«Με το 94% της τουρκικής κοινής γνώμης να αντιτίθεται σε έναν νέο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, η κυβέρνηση μου κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση στον τουρκικό εναέριο χώρο για τις συμμαχικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο Ιράκ»

«Όσο για το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο του Ιράκ, οι κοινές ανησυχίες που έχουμε με τις ΗΠΑ για το θέμα της τρομοκρατίας, των προσφύγων και της σταθερότητας της περιοχής έχουν καθορίσει τη στάση μας. Πρώτον, ενισχύουμε τα σύνορα μας για να προλάβουμε μια νέα είσοδο τρομοκρατικών στοιχείων. Δεύτερον, ετοιμαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, κατ΄ ένα τρόπο που θα επιτρέπει την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός του Ιράκ με ένα ελάχιστο αντίκτυπο στους άλλους πληθυσμούς. Τρίτον, ενθαρρύνουμε, όπως και στο παρελθόν, την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και τη σύσταση ενός πλαισίου, όπου όλοι οι Ιρακινοί θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό πλούτο της χώρας.»

«Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, η κυβέρνηση μου δεσμεύεται να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, έχουμε κοινό στρατηγικό όραμα – όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για άλλα θέματα,» καταλήγει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Σάλος στα Σκόπια
 

'Ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών' ζήτησε η αντιπολίτευση

Σάλο έχει προκαλέσει στα Σκόπια η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι , για διαίρεση της χώρας μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών και για χάραξη διαχωριστικής γραμμής.

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου.

« Η συμβίωση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, είναι πλέον αδύνατη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει όσο το δυνατό συντομότερο ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών και να διαιρεθεί η χώρα», ανέφερε ο αρχηγός του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια.

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα, αυτό του Άρμπεν Τζαφέρι.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά των κκ Γκεοργκίεφσκι και Τζαφέρι, κατηγορώντας τους για συντονισμένες ενέργειες με σκοπό να προκαλέσουν νέα εθνική σύρραξη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να διαμελίσουν την χώρα.

Την πρόταση του κ. Γκεοργκίεφσκι καταδίκασαν και οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στην χώρα.

Οι απόψεις αυτές του κ. Γκεοργκίεφσκι, διατυπώνονται μόλις ένα μήνα πριν από το συνέδριο του κόμματος του, στο οποίο αυτός, θα υποβάλλει την παραίτηση του από την ηγεσία του VMRO.

Σύμφωνα με τον κ. Γκεοργκίεφσκι, αν δεν διαιρεθεί τώρα η χώρα με ειρηνικό τρόπο, σε τρία χρόνια θα ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων που ζουν σε αυτήν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, κατηγόρησε ως υπεύθυνη για την «όξυνση» , όπως ανέφερε της διεθνοτικής κρίσης στην χώρα, την αλβανική κοινότητα, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας καθαρά εθνικών κρατών στα Βαλκάνια , επισημαίνοντας ότι η δημιουργία μίας «Μεγάλης Αλβανίας» θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιοχής.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 15:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδόθηκε σέρβος αξιωματικός
 

Η δίκη Σέρβων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου συνεχίζεται στη Χάγη

Στις αρχές του Βελιγραδίου παραδόθηκε ένας ακόμη αξιωματικός του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην κροατική πόλη Βούκοβαρ, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.


Ο Μίλαν Μρκσιτς, που επίσης κατηγορείται για τη σφαγή του Βούκοβαρ παραδώθηκε πέρυσι.
O Μίροσλαβ Ράντιτς καταζητούνταν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για το θάνατο περίπου 200 ατόμων στο Βούκοβαρ.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ράντιτς, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή στο Βελιγράδι.

Νωρίτερα φέτος οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει τη Σερβία με διακοπή της οικονομικής βοήθειας εάν δεν παρέδιδε τον Ράντιτς, τον πρώην επικεφαλής των σερβικών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και τον Βεζελιν Σλετζβανκάνιν, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ.

Το μήνυμα, όπως εκτιμούσαν τότε ανταποκριτές, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές. «Συλλάβετε και παραδώστε, τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους στον κόσμο και αμέσως θα κερδίσετε εκ νέου την ευμένειά μας. Διαφορετικά η βοήθεια τέλος».


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 13:51 ('Ωρα Λονδίνου)
O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
 

O απόστρατος στρατηγός θα ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ

Στην Βαγδάτη έφτασε ο Τζέι Γκάρνερ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει λάβει εντολή από την Ουάσιγκτον να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ μέχρι να οριστεί μια νέα ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, ο στρατηγός Γκάρνερ είπε ότι ήρθε να βοηθήσει τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδα επεξεργασίας λημμάτων στην Βαγδάτη, πριν αναχωρήσει για το βόρειο Ιράκ.

Οι κυριότερες οργανώσεις των Σιιτών μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρώην στρατηγό.

Ο Τσαλάμπι στο BBC

Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος που θεωρείται ως επιλογή του Πενταγώνου για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι ο «ΟΗΕ δεν θα πρέπει να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ προς της Δημοκρατία».

Ο Αχμέντ Τσαλάμπι υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στο Ιράκ αναζητώντας καταφύγιο από περιοχή σε περιοχή και πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για έναν από τους υιούς του, τον Κιουσάι.

Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα ότι επιθυμεί να παίξει πολιτικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ αλλά ενδιαφέρεται για προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της κοινωνίας των πολιτών.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στο Ιράκ δεν υπάρχει ένας θρησκευτικός ηγέτης όπως ήταν ο «Αγιατολάχ Χομεϊνί» στο Ιράν για να αναλάβει την εξουσία.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσιγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 13:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας
 

Οι αρχές της Κίνας λαμβάνουν πλέον δραστικά μέτρα

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα-αυτή τη φορά κατά 132 μέσα σε μία μέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα της νόσου ανέρχονται τώρα σε 1.959 τα σε ολόκληρη την Κίνα και πως 86 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο-οι περισσότεροι στο Πεκίνο.

Οι κινεζικές αρχές είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί και σε τρεις άλλες επαρχίες της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί πως προσπάθησε να αποκρύψει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας και για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο δήμαρχος του Πεκίνου και ο υπουργός Υγείας ο οποίος έχασε τη θέση του στην ιεραρχία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να διαθέσουν 100 εκατομμύρια δολάρια για να τεθεί υπό έλεγχο η νόσος στις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, ενώ ομάδα εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας επισκέπτεται τη Σαγκάη για να παρακολουθήσει τη λήψη μέτρων από τις αρχές

Μιλώντας στο BBC o εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ντικ Τόμσον σημείωσε ότι «για να γίνει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιδημίας χρειάζεται να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και πού ακριβώς εντοπίζεται--κάτι που δεν συνέβη αμέσως στην περίπτωση του ιού της άτυπης πνευμονίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο διεθνής οργανισμός έχει τώρα μία καλύτερη ιδέα για τις εστίες του ιού και πιστεύει έτσι πως μπορεί να ανακόψει την εξάπλωσή του.

«Αλλά η Κίνα παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό: από την Κίνα θα μάθουμε αν ο ιός της άτυπης πνευμονίας θα εξαλειφθεί ή όχι»,κατέληξε o εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 15:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδώθηκε σέρβος αξιωματικός
 

Η δίκη Σέρβων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου συνεχίζεται στη Χάγη

Στις αρχές του Βελιγραδίου παραδόθηκε ένας ακόμη αξιωματικός του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην κροατική πόλη Βούκοβαρ, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.


Ο Μίλαν Μρκσιτς, που επίσης κατηγορείται για τη σφαγή του Βούκοβαρ παραδώθηκε πέρυσι.
O Μίροσλαβ Ράντιτς καταζητούνταν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για το θάνατο περίπου 200 ατόμων στο Βούκοβαρ.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ράντιτς, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή στο Βελιγράδι.

Νωρίτερα φέτος οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει τη Σερβία με διακοπή της οικονομικής βοήθειας εάν δεν παρέδιδε τον Ράντιτς, τον πρώην επικεφαλής των σερβικών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και τον Βεζελιν Σλετζβανκάνιν, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ.

Το μήνυμα, όπως εκτιμούσαν τότε ανταποκριτές, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές. «Συλλάβετε και παραδώστε, τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους στον κόσμο και αμέσως θα κερδίσετε εκ νέου την ευμένειά μας. Διαφορετικά η βοήθεια τέλος».


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 09:45 ('Ωρα Λονδίνου)
O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
 

O απόστρατος στρατηγός θα ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ

Στην Βαγδάτη έφτασε ο Τζέι Γκάρνερ, ο απόστρατος αμερικανός στρατηγός που έχει λάβει εντολή από την Ουάσινγκτον να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ μέχρι να οριστεί μια νέα ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, ο στρατηγός Γκάρνερ είπε ότι ήρθε να βοηθήσει τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδα επεξεργασίας λημμάτων στην Βαγδάτη, πριν αναχωρήσει για το βόρειο Ιράκ.

Οι κυριότερες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρώην στρατηγό.

Ο Τσαλάμπι στο BBC

Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος που θεωρείται ως επιλογή του Πενταγώνου για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε στο BBC ότι ο «ΟΗΕ δεν θα πρέπει να παίξει οποιοδήποτε ρόλο στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ προς της Δημοκρατία».

Ο Αχμέντ Τσαλάμπι υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στο Ιράκ αναζητώντας καταφύγιο από περιοχή σε περιοχή και πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για έναν από τους υιούς του, τον Κιουσάι.

Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα ότι επιθυμεί να παίξει πολιτικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ αλλά ενδιαφέρεται για προγράμματα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της κοινωνίας των πολιτών.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι στο Ιράκ δεν υπάρχει ένας θρησκευτικός ηγέτης όπως ήταν ο «Αγιατολάχ Χομεϊνί» στο Ιράν για να αναλάβει την εξουσία.


Συνεχίζονται οι συλλήψεις


Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρά επεισόδια χούλιγκαν στην Αργεντινή
 

Πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ αντιπάλων οπαδών

Η αστυνομία στην Αργεντινή ανακοίνωσε ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίσθηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αντιπάλων οπαδών.

Σύμφωνα με την αστυνομία το ένα από τα θύματα πυροβολήθηκε ενώ το άλλο μαχαιρώθηκε.

Τα επεισόδια κορυφώθηκαν σε διόδια κοντά στην πόλη Ζαράτε, εκατό περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Μπουένος Άιρες.

Οι συμπλοκές έγιναν μεταξύ των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρίβερ Πλέιτ οι οποίοι μετέβαιναν οδικώς προς το Ροζάριο και οπαδών των Ολντ Μπόις που μετέβαιναν στο Μπουένος Άιρες.

Η αστυνομία συνέλαβε 100 άτομα.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
 

O απόστρατος στρατηγός θα ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ

Στην Βαγδάτη έφτασε ο Τζέι Γκάρνερ, ο απόστρατος αμερικανός στρατηγός που έχει λάβει εντολή από την Ουάσινγκτον να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ μέχρι να οριστεί μια νέα ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, ο στρατηγός Γκάρνερ είπε ότι ήρθε να βοηθήσει τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδα επεξεργασίας λημμάτων στην Βαγδάτη, πριν αναχωρήσει για το βόρειο Ιράκ.

Οι κυριότερες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρώην στρατηγό.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις


Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
O στρατηγός Γκάρνερ στην Βαγδάτη
 

O απόστρατος στρατηγός θα ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης στο Ιράκ

Στην Βαγδάτη έφτασε ο Τζέι Γκάρνερ, ο απόστρατος αμερικανός στρατηγός που έχει λάβει εντολή από την Ουάσινγκτον να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ μέχρι να οριστεί μια νέα ηγεσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του, ο στρατηγός Γκάρνερ είπε ότι ήρθε να βοηθήσει τον ιρακινό λαό και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδα επεξεργασίας λημμάτων στην Βαγδάτη, πριν αναχωρήσει για το βόρειο Ιράκ.

Οι κυριότερες οργανώσεις των σιιτών μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρώην στρατηγό.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις


Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 06:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Θερίζει η άτυπη πνευμονία
 

Επιβάτες στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

Διακόσοι τέσσερις θάνατοι και 4.554 κρούσματα της λοίμωξης με την ονομασία Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, SARS, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σ΄ ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις 17 και 18 Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτο διεθνές συνέδριο για να διαπιστωθούν τα βήματα προόδου που έχουν σημειώσει οι επιδημιολόγοι στα εργαστήρια.

Κι ενώ ο επονομαζόμενος ιός της «άτυπης πνευμονίας» λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας υπάρχουν φόβοι ότι η διάδοση του ιού ξεκίνησε μέσα στα νοσοκομεία και μετά εξαπλώθηκε στον πληθυσμό.

Ο Καναδάς είναι η μόνη μη ασιατική χώρα όπου έχουν καταγραφεί θάνατοι, 14 στο σύνολό τους. Η κυβέρνηση της χώρας εμμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Χονγκ Κονγκ, όπου χθες Κυριακή πέθαναν άλλοι επτά άνθρωποι, γεγονός που ανεβάζει τον κατάλογο των θυμάτων στους 88.

Στη Σιγκαπούρη έχουν πεθάνει συνολικά 14 άνθρωποι, ενώ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Μια από τις μεγαλύτερης λαϊκές αγορές της Σιγκαπούρης τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθώς ένας εκ των εμπόρων διεγνώσθη με συμπτώματα της SARS.

Πολιτικές επιπτώσεις στην Κίνα

Στην Κίνα, από όπου εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει δυσάρεστες επιπτώσεις όχι μόνο στους πολίτες της χώρας αλλά και στην ηγεσία.

Ο υπουργός Υγείας της Κίνας και ο δήμαρχος του Πεκίνου απηλλάγησαν των καθηκόντων τους ώρες μετά την ανακοίνωση για τον πραγματικό απολογισμό των κρουσμάτων της λοίμωξης.

«Εξαιτίας της έλλειψης μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης μεθόδου συλλογής πληροφοριών, εξαιτίας της ανεπαρκούς παρακολούθησης των εκθέσεων των αρμόδιων αρχών και εξαιτίας της αδυναμίας για τακτική επικοινωνία οφείλω να αναγνωρίσω ότι διαπιστώσαμε προβλήματα και μεγάλη αδυναμία στη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και δεν κατέστη δυνατό να δώσουμε στις κινεζικές αρχές εγκαίρως ακριβή στοιχεία για την κατάσταση της ασθένειας στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κίνας, Ζανγκ Γουενκάνγκ σε μια κρίση ειλικρίνειας οποία δε στάθηκε αρκετή για να διατηρήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής ηγεσίας συνολικά 81 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό SARS και περισσότεροι από 1.807 έχουν προσβληθεί.

Η κυβέρνηση της Κίνας ματαίωσε επίσης τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά, που διαρκούν μία εβδομάδα, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι τα ταξίδια μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ότι η Κίνα εξακολουθεί να συγκαλύπτει την αλήθεια. Η καχυποψία πηγάζει εξαιτίας της τάσης του απομονωτισμού του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας αλλά και της προϊστορίας των συγκαλύψεων με τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ.

Ο Ντικ Τόμσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει ότι η κινεζική ηγεσία έχει αρχίσει να δίνει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα

«Τα στοιχεία που δίνει τώρα η Κίνα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η πιο ανησυχητική διάσταση του προβλήματος μέχρι τώρα ήταν ότι δεν γνωρίζαμε τι γίνεται στην Κίνα. Τώρα έχουμε αρχίσει να σχηματίζουμε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Πεκίνο αλλά ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στις δυτικές επαρχίες, διότι εκεί οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι φτωχές και ακόμα κι ένα κρούσμα θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», τόνισε ο Ντικ Τόμσον


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 05:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι ότι το Ιράκ είναι μόνο η αρχή
 

Ο Ασαντ στον 'στόχο' των 'γερακιών' της Ουάσιγκτον

Συνέντευξη στον Βύρων Καρύδη

Πόσο λοιπόν σοβαρά υπόψη μπορεί να λάβει κανείς τις απειλές της Ουάσινγκτον κατά της Συρίας; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε μία νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή , με βασικούς πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους Αμερικανούς και τους Σύρους;

Τα ερωτήματα αυτά έθεσε ο συνάδελφος Βύρων Καρύδης στον Αμπντέλ Ραούφ ελ Ρίντι, πρέσβη της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον από το 1982 μέχρι το 1991.

«Τις απειλές των Αμερικανών κατά της Συρίας θα πρέπει να τις λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας», είπε ο πρέσβης ελ Ρίντι.

«Αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση Μπους να επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τη Συρία», μας είπε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης , «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Είναι τα "γεράκια" στην αμερικανική κυβέρνηση που υποστηρίζονται από ορισμένους γερουσιαστές στο Κογκρέσο και από μερίδα του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής επικοινωνίας», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρέσβης Αμπντέλ Ραούφ ελ Ρίντι.

«Οι κατηγορίες κατά της Συρίας ότι δηλαδή η Δαμασκός διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής , υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις ή ότι παρέχει προστασία σε στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με ανησυχούν πάρα πολύ».

«Οι κατηγορίες αυτές με κάνουν να πιστεύω ότι αυτή η κρίση - η κρίση που ξεκίνησε με την εισβολή στο Ιράκ - δεν πρόκειται να έχει τέλος. Εκτιμώ ότι η κρίση θα συνεχισθεί και δεν θα πρέπει να αποκλείουμε μία σύγκρουση με τη Συρία» παρατήρησε ο Αμπντέλ Ραούφ ελ Ρίντι, ο πρώην πρέσβης της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον .


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 05:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους : 'Θετικές οι ενδείξεις από τη Συρία'
 

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Άσαντ στη Δαμασκό

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η Συρία έχει "λάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον" και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανάγκη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις που έκανε μία εβδομάδα μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον πρός τον πρόεδρο Άσαντ να μη παράσχει προστασία σε στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν , ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι έχει θετικές ενδείξεις από την πλευρά της Δαμασκού.

Ο κ. Μπους έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε δημοσιογράφους αφού πρώτα παρέστη στη θεία λειτουργία για το Πάσχα σε στρατιωτική βάση στο Τέξας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και "η απελευθέρωση του Ιράκ" θα συμβάλλουν ώστε "ο κόσμος να είναι περισσότερο ειρηνικός".

Ο κ. Μπους σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει "μία καλή ευκαιρία" να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Άσαντ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είχε συνομιλίες χθες στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ γιά το Ιράκ και για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Δαμασκού.

Η ξαφνική επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην πρωτεύουσα της Συρίας έγινε μετά τις συνομιλίες που είχε ο κ.Μουμπάρακ με τον Σύρο υπουργό των Εξωτερικών Φαρούκ αλ - Σάραα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Κάϊρο .

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο κ. αλ- Σάραα απέκλεισε την περίπτωση η χώρα του να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τη Συρία για να κάνουν ελέγχους για όπλα μαζικής καταστροφής.

Σημειώνουμε ότι η Δαμασκός προτίθεται να καταθέσει πρόχειρο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που να προβλέπει την καταστροφή των πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής .


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 04:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
 

Διάτρυτη από τις σφαίρες η τοιχογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν, παραδόθηκε στο Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κογκρέσου η οποία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Σουλτάν πρόκειται τώρα να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαφύγει στη Συρία πείσθηκε όμως να επιστρέψει στη Βαγδάτη και να παραδοθεί. Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν που κρατείται από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου του Ιράκ.

Ο Ζαμάλ Μουσταφά Σουλτάν είναι ένα από τα στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητουμένων από τις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 55 ονόματα και είναι το 9 σπαθί στην τραπουλόχαρτα που έχει κυκλοφορήσει η Ουάσινγκτον με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των στελεχών του ιρακινού καθεστώτος.

Εξάλλου οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους στο Ιράκ συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η σχετική ανακοίνvση έγινε από την Αμερικανική Κεντρική Δίοικηση στο Κατάρ και σύμφωνα μ' αυτή ο Αμπντ αλ Χαλκ Γκάφαρ συνελήφθη στο Ιράκ το Σάββατο.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 04:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς μόνιμη αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
 

Προς μακροχρόνια παρουσία στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να προσβλέπουν σε μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική συνεργασία με την μελλοντική ηγεσία του Ιράκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής ηγεσίας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η νέα αυτή συνεργασία θα οδηγήσει σε μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών σε άλλες χώρες του Περσικού, όπως η Σαουδική Αραβία, όπου η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων θεωρείται προβληματική για τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς σημαντικός αριθμός Αμερικανών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της μελλοντικής ιρακινής ηγεσίας.

Ήδη έχουν επιλεγεί τέσσερις τοποθεσίες για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Βάσεις ή πρόσβαση;

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Αμερικανοί σκοπεύουν είτε να εγκατασταθούν στο Ιράκ είτε απλά να έχουν πρόσβαση στις βάσεις και να τις χρησιμοποιούν όταν αυτοί το κρίνουν απαραίτητο.

Πάντως όλες οι ενδείξεις κλείνουν προς τη δεύτερη εκδοχή της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στο Ιράκ και όχι στην μόνιμη παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

Αυτού του είδους η πρόσβαση θα είναι πολύ χρήσιμη για την άσκηση πιέσεων σε χώρες, όπως η Συρία και το Ιράν.

Οπως σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγραφ, το Ιράν ουσιαστικά θα περικυκλωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς υπάρχουν και αμερικανικές βάσεις στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα η απόκτηση των βάσεων θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.


Δευτέρα 21 Απριλίου 2003 - 04:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Θερίζει η άτυπη πνευμονία
 

Πανικός στο Πεκίνο για το SARS

Διακόσοι τέσσερις θάνατοι και 4.554 κρούσματα της λοίμωξης με την ονομασία Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, SARS, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σ΄ ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις 17 και 18 Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτο διεθνές συνέδριο για να διαπιστωθούν τα βήματα προόδου που έχουν σημειώσει οι επιδημιολόγοι στα εργαστήρια.

Κι ενώ ο επονομαζόμενος ιός της «άτυπης πνευμονίας» λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας υπάρχουν φόβοι ότι η διάδοση του ιού ξεκίνησε μέσα στα νοσοκομεία και μετά εξαπλώθηκε στον πληθυσμό.

Ο Καναδάς είναι η μόνη μη ασιατική χώρα όπου έχουν καταγραφεί θάνατοι, 14 στο σύνολό τους. Η κυβέρνηση της χώρας εμμένει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Χονγκ Κονγκ, όπου χθες Κυριακή πέθαναν άλλοι επτά άνθρωποι, γεγονός που ανεβάζει τον κατάλογο των θυμάτων στους 88.

Στη Σιγκαπούρη έχουν πεθάνει συνολικά 14 άνθρωποι, ενώ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Μια από τις μεγαλύτερης λαϊκές αγορές της Σιγκαπούρης τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθώς ένας εκ των εμπόρων διεγνώσθη με συμπτώματα της SARS.

Πολιτικές επιπτώσεις στην Κίνα

Στην Κίνα, από όπου εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει δυσάρεστες επιπτώσεις όχι μόνο στους πολίτες της χώρας αλλά και στην ηγεσία.

Ο υπουργός Υγείας της Κίνας και ο δήμαρχος του Πεκίνου απηλλάγησαν των καθηκόντων τους ώρες μετά την ανακοίνωση για τον πραγματικό απολογισμό των κρουσμάτων της λοίμωξης.

«Εξαιτίας της έλλειψης μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης μεθόδου συλλογής πληροφοριών, εξαιτίας της ανεπαρκούς παρακολούθησης των εκθέσεων των αρμόδιων αρχών και εξαιτίας της αδυναμίας για τακτική επικοινωνία οφείλω να αναγνωρίσω ότι διαπιστώσαμε προβλήματα και μεγάλη αδυναμία στη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και δεν κατέστη δυνατό να δώσουμε στις κινεζικές αρχές εγκαίρως ακριβή στοιχεία για την κατάσταση της ασθένειας στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Κίνας, Ζανγκ Γουενκάνγκ σε μια κρίση ειλικρίνειας οποία δε στάθηκε αρκετή για να διατηρήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής ηγεσίας συνολικά 81 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό SARS και περισσότεροι από 1.807 έχουν προσβληθεί.

Η κυβέρνηση της Κίνας ματαίωσε επίσης τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά, που διαρκούν μία εβδομάδα, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι τα ταξίδια μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ότι η Κίνα εξακολουθεί να συγκαλύπτει την αλήθεια. Η καχυποψία πηγάζει εξαιτίας της τάσης του απομονωτισμού του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας αλλά και της προϊστορίας των συγκαλύψεων με τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ.

Ο Ντικ Τόμσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζει ότι η κινεζική ηγεσία έχει αρχίσει να δίνει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα

«Τα στοιχεία που δίνει τώρα η Κίνα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η πιο ανησυχητική διάσταση του προβλήματος μέχρι τώρα ήταν ότι δεν γνωρίζαμε τι γίνεται στην Κίνα. Τώρα έχουμε αρχίσει να σχηματίζουμε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Πεκίνο αλλά ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στις δυτικές επαρχίες, διότι εκεί οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι φτωχές και ακόμα κι ένα κρούσμα θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», τόνισε ο Ντικ Τόμσον

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.