Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-17

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Στην Συρία βρίσκονται ανώτατοι Ιρακινοί λέει το Πεντάγωνο
  3. Μπλιξ: «Ετοιμοι να επιστρέψουμε στο Ιράκ»
  4. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  5. «Πολιτική» δολοφονία στην Ρωσία
  6. «Στραβά μάτια» βρετανικών υπηρεσιών στη Β. Ιρλανδία
  7. Σύλληψη αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν
  8. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  9. «Στραβά μάτια» βρετανικών υπηρεσιών σε φόνους καθολικών στην Βόρειο Ιρλανδία
  10. Σύλληψη αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν
  11. Νέο μήλο έριδος ΗΠΑ - Γαλλίας
  12. Σύνοδος κορυφής για την άτυπη πνευμονία
  13. Κίνηση προσέγγισης Ουάσινγκτον - Δαμασκού
  14. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  15. Κοινό ανακοινωθέν για το μεταπολεμικό Ιράκ
  16. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά

Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


2300: Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Bechtel, ανέλαβε το συμβόλαιο για την ανοικοδόμηση της υποδομής του Ιράκ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο μέχρι στιγμής.

2000: Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ σε συνέντευξη του στο BBC λέει ότι η ομάδα των επιθεωρητών είναι έτοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ.

1551:Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν αποσαφηνιστεί εάν η χώρα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δηλώνει στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

1517:Στο Αμάν της Ιορδανίας φθάνει μεταγωγικό αεροπλάνο που έχει ναυλώσει η Γαλλία γεμάτο με 28,5 τόννους ανθρωπιστικών εφοδίων για το Ιράκ.

1500:Αμερικανοβρετανικά στρατεύματα που δέχθηκαν επιθέσεις τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο Ιράκ απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα, να τραυματισθούν πάνω από 100 και να κατασχεθεί αριθμός όπλων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

1456:Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να συνεισφέρει στρατεύματα και πολιτικό προσωπικό για τη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

1225:H Συρία δεν πρόκειται να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις του οπλοστασίου της ή του εδάφους της για να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, από το Κάϊρο της Αιγύπτου όπου βρίσκεται.

1142:Απεσταλμένος του ισπανικού ραδιοφώνου μεταδίδει από τη Βασόρα ότι εντοπίσθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα χολέρας στον πληθυσμό της πόλης, που ελέγχεται από βρετανικά στρατεύματα.

1030:Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για άρση των κυρώσεων του Ιράκ, αλλά επισημαίνει ότι το πότε και το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη.

1005:O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, κάλεσε τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που ελέγχουν το Ιράκ να επιτρέψουν την επιστροφή στη χώρα των διεθνών επιθεωρητών, αν και δεν υπάρχουν - όπως είπε - ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ο κ. Μπλιξ λέει ότι εάν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής, η επαλήθευση του γεγονότος θα αμφισβητηθεί από τη διεθνή κοινότητα εφόσον δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

0757:Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για αποκατάσταση της σταθερότητας μέσα στη χώρα.

0705:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν καταλάβει τη Βαγδάτη ελπίζουν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο ήμισυ της πόλης μέχρι την Παρασκευή.

0500:Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει τις επίλεκτες δυνάμεις της από το Ιράκ στα τέλη Μαΐου και ότι δεν δέχεται να στείλει στη θέση τους άλλα στρατεύματα, επιφορτισμένα με καθήκοντα αστυνόμευσης.

0448:Στις Φιλιππίνες ο υπουργός Άμυνας Άντζελο Ρέγες ανακοίνωσε ότι στο τέλος Μαΐου θα μεταβεί στο Ιράκ δύναμη 500 ατόμων, προκειμένου να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

0430:Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν στις βάσεις που διαθέτει στο ιρακινό έδαφος η κύρια αντιπολιτευτική οργάνωση του Ιράν, Μουτζαχεντίν-Ι-Χαλκ.

0228:Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την κατάσταση επιφυλακής στην οποία είχε θέσει τη χώρα ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι αίρονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες που αφορούσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

0200:Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και ένοπλους κατοίκους της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

0112:Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται σε 125 από την αρχή του πολέμου. 107 στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι και άλλοι 18 σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

0053:Ο υπεύθυνος οικονομικών του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοινώνει ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ότι ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει άλλα 20 δισεκατομμύρια τους επόμενους πέντε μήνες.

0036:Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του, γράφει η βρετανική εφημερίδα Times.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 23:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Συρία βρίσκονται ανώτατοι Ιρακινοί λέει το Πεντάγωνο
 

Πολλοί Αραβες φοβούνται ότι η Συρία ίσως είναι ο επόμενος στόχος των Αμερικανών

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανώτατων στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν που καταζητούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην Συρία.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση στην Δαμασκό το γνωρίζει.

Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον ακριβή αριθμό των Ιρακινών που πιστεύουν ότι βρίσκονται στην Συρία, αν και λένε ότι είναι κοντά στους δέκα.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει ελάχιστους από τους 55 Ιρακινούς που καταζητούν.

Κίνηση προσέγγισης Πάουελ

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την πρόθεση του να μεταβεί στην Δαμασκό για να συναντήσει τον ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η δήλωση Πάουελ προκάλεσε αίσθηση καθώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η αμερικανική ηγεσία κατήγγειλε επανειλημμένως ότι η Συρία υποθάλπει αξιωματούχους της ανατραπείσας ιρακινής ηγεσίας και ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις όπλων στο έδαφός της.

Ο κ. Πάουελ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι αυτό, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού.

Επανέλαβε όμως τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου για το ενδεχόμενο η Συρία να παρέχει καταφύγιο σε ιρακινά στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ενημερώσαμε τη Συρία ότι στο έδαφος της βρίσκονται άνθρωποι που θα έπρεπε να επιστρέψουν στο Ιράκ, έτσι ώστε να κριθούν από τον ιρακινό λαό» είπε ο κ Πάουελ.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τάιμς, διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του.

Ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσινγκτον, Ροστόμ αλ Ζούμπι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο της επίσκεψης Πάουελ στη Συρία υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος είναι πολύ καλύτερος από τις κατηγορίες εξ αποστάσεως.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 22:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: «Ετοιμοι να επιστρέψουμε στο Ιράκ»
 


Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των επιθεωρητών είναι έτοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ για να συνεχίσει τις έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Μπλιξ είπε ότι η παρουσία των επιθεωρητών θα προσδώσει αξιοπιστία σε τυχόν ευρήματα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη του στο BBC, o κύριος Μπλιξ τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ τον προδιαθέτει ότι η Βαγδάτη δεν απέκρυψε τίποτε στους επιθεωρητές.

Πρόσθεσε όμως ότι ακόμη είναι νωρίς να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών που αναμένεται να μιλήσει για το θέμα στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και είπε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στις προσπάθειες για την απόσυρση και καταστροφή όλων των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο κύριος Μπλιξ δεν φαίνεται να έχει χάσει τον ενθουσιασμό του για την αναγκαιότητα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ παρά την μεσολάβηση του πολέμου.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


2000: Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ σε συνέντευξη του στο BBC λέει ότι η ομάδα των επιθεωρητών είναι έτοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ.

1551:Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν αποσαφηνιστεί εάν η χώρα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δηλώνει στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

1517:Στο Αμάν της Ιορδανίας φθάνει μεταγωγικό αεροπλάνο που έχει ναυλώσει η Γαλλία γεμάτο με 28,5 τόννους ανθρωπιστικών εφοδίων για το Ιράκ.

1500:Αμερικανοβρετανικά στρατεύματα που δέχθηκαν επιθέσεις τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο Ιράκ απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα, να τραυματισθούν πάνω από 100 και να κατασχεθεί αριθμός όπλων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

1456:Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να συνεισφέρει στρατεύματα και πολιτικό προσωπικό για τη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

1225:H Συρία δεν πρόκειται να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις του οπλοστασίου της ή του εδάφους της για να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, από το Κάϊρο της Αιγύπτου όπου βρίσκεται.

1142:Απεσταλμένος του ισπανικού ραδιοφώνου μεταδίδει από τη Βασόρα ότι εντοπίσθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα χολέρας στον πληθυσμό της πόλης, που ελέγχεται από βρετανικά στρατεύματα.

1030:Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για άρση των κυρώσεων του Ιράκ, αλλά επισημαίνει ότι το πότε και το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη.

1005:O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, κάλεσε τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που ελέγχουν το Ιράκ να επιτρέψουν την επιστροφή στη χώρα των διεθνών επιθεωρητών, αν και δεν υπάρχουν - όπως είπε - ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ο κ. Μπλιξ λέει ότι εάν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής, η επαλήθευση του γεγονότος θα αμφισβητηθεί από τη διεθνή κοινότητα εφόσον δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

0757:Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για αποκατάσταση της σταθερότητας μέσα στη χώρα.

0705:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν καταλάβει τη Βαγδάτη ελπίζουν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο ήμισυ της πόλης μέχρι την Παρασκευή.

0500:Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει τις επίλεκτες δυνάμεις της από το Ιράκ στα τέλη Μαΐου και ότι δεν δέχεται να στείλει στη θέση τους άλλα στρατεύματα, επιφορτισμένα με καθήκοντα αστυνόμευσης.

0448:Στις Φιλιππίνες ο υπουργός Άμυνας Άντζελο Ρέγες ανακοίνωσε ότι στο τέλος Μαΐου θα μεταβεί στο Ιράκ δύναμη 500 ατόμων, προκειμένου να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

0430:Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν στις βάσεις που διαθέτει στο ιρακινό έδαφος η κύρια αντιπολιτευτική οργάνωση του Ιράν, Μουτζαχεντίν-Ι-Χαλκ.

0228:Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την κατάσταση επιφυλακής στην οποία είχε θέσει τη χώρα ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι αίρονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες που αφορούσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

0200:Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και ένοπλους κατοίκους της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

0112:Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται σε 125 από την αρχή του πολέμου. 107 στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι και άλλοι 18 σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

0053:Ο υπεύθυνος οικονομικών του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοινώνει ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ότι ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει άλλα 20 δισεκατομμύρια τους επόμενους πέντε μήνες.

0036:Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του, γράφει η βρετανική εφημερίδα Times.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 22:21 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πολιτική» δολοφονία στην Ρωσία
 

Ο Σεργκέι Γιουσένκοφ ήταν βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ρωσίας

Ένας Ρώσος πολιτικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αγνώστους στην Μόσχα.

Πρόκειται για τον Σεργκέι Γιουσένκοφ που –σύμφωνα με την αστυνομία πυροβολήθηκε αρκετές φορές από μικρή απόσταση στο στήθος κοντά στο διαμέρισμα του.

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής, Γενάντι Σελέζνιοφ, χαρακτήρισε την δολοφονία του Γιουσένκοφ «πολιτική».

Ο Γιουσένκοφ ήταν βουλευτής και σημαντικό στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ρωσίας.

Στο παρελθόν είχε εκφρασθεί κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την στρατιωτική εκστρατεία στην Τσετσενία.

Πρόκειται για το δεύτερο στέλεχος του κόμματος που δολοφονείται σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Βλαντιμίρ Γκολόβλιοφ δολοφονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Ρωσία στο τέλος του χρόνου, εκφράζονται ανησυχίες για την δημοκρατική ομαλότητα στην χώρα.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 19:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στραβά μάτια» βρετανικών υπηρεσιών στη Β. Ιρλανδία
 

O σερ Τζον Στίβενς (αριστερά) παρουσιάζει την έκθεση για τη Bόρειο Ιρλανδία

Έκθεση ενός εκ των ανωτέρων αξιωματούχων των βρετανικών αρχών, του σερ Τζον Στίβενς, αποκαλύπτει ότι κατά την δεκαετία του 1980 υπήρχε συνεργασία μεταξύ βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ενόπλων προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία σε μια σειρά δολοφονιών.

Η συνεργασία περιελάμβανε πράκτορες και πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Ο σερ Τζον – αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου - υποστηρίζει στη έκθεσή του πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι είχε επιτραπεί σε πληροφοριοδότες και μυστικούς πράκτορες να λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και τελικά να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην έκθεση του ο σερ Τζον κάνει λόγο για «σκοτεινές συναλλαγές» μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες ήθελαν να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς με την Βρετανία αλλά δολοφονούσαν αθώους καθολικούς.

Η έκθεση καθιστά σαφές πως η δολοφονία στο Μπέλφαστ του καθολικού δικηγόρου Πάτρικ Φίνουκαν το 1989, καθώς και εκείνη του προτεστάντη φοιτητή Μπράιαν Λαμπέρτ το 1987 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαν αναμειχθεί οι μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του σερ Τζον Στίβενς, η οικογένεια του Φίνουκαν έκανε έκκληση για τη διερεύνηση της δολοφονίας του.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν
 

O Μπαρζάν Αλ Τικρίτι χρημάτισε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ λένε ότι συνέλαβαν έναν ετεροθαλή αδεφό του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε από το κεντρικό επιτελείο των δυνάμεων εισβολής στο Κατάρ, ότι ο Μπαρζάν Αλ Τικρίτι ήταν μόνος του όταν συνελήφθη στη Βαγδάτη από επίλεκτες δυνάμεις.


«Πέντε μπαστούνι» ο συλληφθείς, σε τραπουλόχαρτο που εξέδωσαν οι ΗΠΑ
Στη σύλληψη οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι οδηγήθηκαν μετά από πληροφορίες που έλαβαν από Ιρακινούς.

Ο κ. Αλ Τικρίτι χρημάτισε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ και αργότερα πρεσβευτής του Ιράκ στη Γενεύη.

Αν και ο συλληφθείς δεν ήταν ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος Ιρακινός εντούτοις οι αμερικανικές δυνάμεις θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη σύλληψη του Αλ-Τικριτί, πιστεύοντας ότι γνωρίζει πολλά για τις δοσοληψίες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ένας ακόμη ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεϊν, ο Βατμπάν Ιμπραχίμ Αλ-Τικρίτι, συνελήφθη στα σύνορα με τη Συρία την Κυριακή.

Μακάβρια ευρήματα στο βόρειο Ιράκ

Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τουλάχιστον δύο χιλιάδες σορούς σε ομαδικούς τάφους κοντά σε έναν εγκαταλελειμένο στρατιωτικό καταυλισμό στην πόλη Κιρκούκ.

Τηλεοπτικές εικόνες μάλιστα παρουσίασαν σωρούς πτωμάτων που εντοπίσθηκαν έπειτα από εκσκαφές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της είδησης από ανεξάρτητη πηγή.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι τάφοι πρέπει να χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν χιλιάδες Κούρδοι είχαν σκοτωθεί από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 17:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1551:Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν αποσαφηνιστεί εάν η χώρα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δηλώνει στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

1517:Στο Αμάν της Ιορδανίας φθάνει μεταγωγικό αεροπλάνο που έχει ναυλώσει η Γαλλία γεμάτο με 28,5 τόννους ανθρωπιστικών εφοδίων για το Ιράκ.

1500:Αμερικανοβρετανικά στρατεύματα που δέχθηκαν επιθέσεις τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο Ιράκ απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα, να τραυματισθούν πάνω από 100 και να κατασχεθεί αριθμός όπλων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

1456:Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να συνεισφέρει στρατεύματα και πολιτικό προσωπικό για τη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

1225:H Συρία δεν πρόκειται να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις του οπλοστασίου της ή του εδάφους της για να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, από το Κάϊρο της Αιγύπτου όπου βρίσκεται.

1142:Απεσταλμένος του ισπανικού ραδιοφώνου μεταδίδει από τη Βασόρα ότι εντοπίσθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα χολέρας στον πληθυσμό της πόλης, που ελέγχεται από βρετανικά στρατεύματα.

1030:Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους για άρση των κυρώσεων του Ιράκ, αλλά επισημαίνει ότι το πότε και το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη.

1005:O επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, κάλεσε τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που ελέγχουν το Ιράκ να επιτρέψουν την επιστροφή στη χώρα των διεθνών επιθεωρητών, αν και δεν υπάρχουν - όπως είπε - ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ο κ. Μπλιξ λέει ότι εάν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βρουν τελικά όπλα μαζικής καταστροφής, η επαλήθευση του γεγονότος θα αμφισβητηθεί από τη διεθνή κοινότητα εφόσον δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

0757:Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για αποκατάσταση της σταθερότητας μέσα στη χώρα.

0705:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν καταλάβει τη Βαγδάτη ελπίζουν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο ήμισυ της πόλης μέχρι την Παρασκευή.

0500:Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει τις επίλεκτες δυνάμεις της από το Ιράκ στα τέλη Μαΐου και ότι δεν δέχεται να στείλει στη θέση τους άλλα στρατεύματα, επιφορτισμένα με καθήκοντα αστυνόμευσης.

0448:Στις Φιλιππίνες ο υπουργός Άμυνας Άντζελο Ρέγες ανακοίνωσε ότι στο τέλος Μαΐου θα μεταβεί στο Ιράκ δύναμη 500 ατόμων, προκειμένου να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

0430:Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν στις βάσεις που διαθέτει στο ιρακινό έδαφος η κύρια αντιπολιτευτική οργάνωση του Ιράν, Μουτζαχεντίν-Ι-Χαλκ.

0228:Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την κατάσταση επιφυλακής στην οποία είχε θέσει τη χώρα ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι αίρονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες που αφορούσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

0200:Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και ένοπλους κατοίκους της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

0112:Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται σε 125 από την αρχή του πολέμου. 107 στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι και άλλοι 18 σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

0053:Ο υπεύθυνος οικονομικών του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοινώνει ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ότι ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει άλλα 20 δισεκατομμύρια τους επόμενους πέντε μήνες.

0036:Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του, γράφει η βρετανική εφημερίδα Times.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στραβά μάτια» βρετανικών υπηρεσιών σε φόνους καθολικών στην Βόρειο Ιρλανδία
 

O Σιρ Τζον Στίβενς (αριστερά) παρουσιάζει την έκθεση για την βόρειο Ιρλανδία

Έκθεση ενός εκ των ανωτέρων αξιωματούχων των βρετανικών αρχών, του Σιρ Τζον Στίβενς, αποκαλύπτει ότι κατά την δεκαετία του 1980 υπήρχε συνεργασία μεταξύ βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ενόπλων προτεσταντών στην Βόρειο Ιρλανδία σε μια σειρά δολοφονιών.

Η συνεργασία περιελάμβανε πράκτορες και πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Ο Σιρ Στίβενς – αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου - υποστηρίζει στη έκθεσή του πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι είχε επιτραπεί σε πληροφοριοδότες και μυστικούς πράκτορες να λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και τελικά να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην έκθεση του ο Σιρ Στίβενς κάνει λόγο για «σκοτεινές συναλλαγές» μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες ήθελαν να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς με την Βρετανία αλλά δολοφονούσαν αθώους καθολικούς.

Η έκθεση καθιστά σαφές πως η δολοφονία στο Μπέλφαστ του καθολικού δικηγόρου Πάτρικ Φίνουκαν το 1989, καθώς και εκείνη του προτεστάντη φοιτητή Μπράιαν Λαμπέρτ το 1987 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαν αναμειχθεί οι μυστικές υπηρεσίες.

Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του Σίρ Στίβενς, η οικογένεια του Φίνουκαν έκανε έκκληση για τη διερεύνηση της δολοφονίας του.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν
 

Αμερικανός πεζοναύτης με πορτραίτο του Ιρακινού ηγέτη σε γειτονιά της Βαγδάτης

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ λένε ότι συνέλαβαν έναν ετεροθαλή αδεφό του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε από το κεντρικό επιτελείο των δυνάμεων εισβολής στο Κατάρ, ότι ο Μπαρζάν Αλ Τικρίτι ήταν μόνος του όταν συνελήφθη στη Βαγδάτη από επίλεκτες δυνάμεις.

Στη σύλληψη οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι οδηγήθηκαν μετά από πληροφορίες που έλαβαν από Ιρακινούς.


«Πέντε μπαστούνι» ο συλληφθείς, σε τραπουλόχαρτο που εξέδωσαν οι ΗΠΑ
Ο κ. Αλ Τικρίτι χρημάτισε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ και αργότερα πρεσβευτής του Ιράκ στη Γενεύη.

Αν και ο συλληφθείς δεν ήταν ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος Ιρακινός εντούτοις οι αμερικανικές δυνάμεις θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη σύλληψη του Αλ-Τικριτί, πιστεύοντας ότι γνωρίζει πολλά για τις δοσοληψίες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ένας ακόμη ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεϊν, ο Βατμπάν Ιμπραχίμ Αλ-Τικρίτι, συνελήφθη στα σύνορα με τη Συρία την Κυριακή.

Μακάβρια ευρήματα στο βόρειο Ιράκ

Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τουλάχιστον δύο χιλιάδες σορούς σε ομαδικούς τάφους κοντά σε έναν εγκαταλελειμένο στρατιωτικό καταυλισμό στην πόλη Κιρκούκ.

Τηλεοπτικές εικόνες μάλιστα παρουσίασαν σωρούς πτωμάτων που εντοπίσθηκαν έπειτα από εκσκαφές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της είδησης από ανεξάρτητη πηγή.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι τάφοι πρέπει να χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν χιλιάδες Κούρδοι είχαν σκοτωθεί από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήλο έριδος ΗΠΑ - Γαλλίας
 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρεται η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση και η μέθοδος της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη.

Η δήλωση του κ. Σιράκ έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ζητήσει την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό, το 1991.

«Τώρα που απελευθερώθηκε το Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις» δηλωνε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος Μπους.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε εκφράσει την «προεδρική» επιθυμία οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και του υπόλοιπου κόσμου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.


Ποιός θα διαχειρίζεται τη ροή μαύρου χρυσού στα ιρακινά διυλιστήρια;
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί έκπληξη και, ίσως, αποτελεί την αρχή μιας νέας διένεξης των Ηνωμένων Πολιτειών με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφού τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ίσως, επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ποιος θα έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις Μπους έχουν να κάνουν και με την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούν έσοδα από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου και που τα Ηνωμένα Έθνη κρατούν ως θεματοφύλακες.

Το εμπάργκο επιβλήθηκε στο Ιράκ μετά από την αποχώρησή του από το Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την έναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του Ιράκ.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος κορυφής για την άτυπη πνευμονία
 

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί α΄πό τον ιό

Οι ηγέτες των κρατών της μελών της νοτιοανατολικής Ασίας ανακοίνωσαν ότι στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής στην Μπανγκόκ με θέμα την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στο μεταξύ, ανώτατοι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα του μυστηριώδους ιού της άτυπης πνευμονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κρούσμα εντοπίστηκε στο δυτικό κρατίδιο της Ινδίας, Γκόα, στο οποίο συρρέουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, κυρίως από τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διεμήνυσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τρία παιδιά από τον Καναδά προσεβλήθησαν από τον ιό αλλά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης.

Στο Χονγκ Κονγκ άλλοι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από την εν λόγω ασθένεια. Συνολικά στο Χονγκ Κονγκ έχουν πεθάνει 65 άνθρωποι ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο η άτυπη πενευμονία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 150 και πλέον ανθρώπους.

Τα κρούσματα της ασθένειας εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 3.000.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 12:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνηση προσέγγισης Ουάσινγκτον - Δαμασκού
 

Στις εφημερίδες της Δαμασκού οι σχέσεις Συρίας - ΗΠΑ δεσπόζουν ως θέμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Δαμασκό, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η δήλωση Πάουελ προκάλεσε αίσθηση καθώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η αμερικανική ηγεσία κατήγγειλε επανειλημμένως ότι η Συρία υποθάλπει αξιωματούχους της ανατραπείσας ιρακινής ηγεσίας και ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις όπλων στο έδαφός της.

Διπλωματική κινητικότητα

Ο κ. Πάουελ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για το ταξίδι αυτό, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού.

Επανέλαβε όμως τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου για το ενδεχόμενο η Συρία να παρέχει καταφύγιο σε ιρακινά στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ενημερώσαμε τη Συρία οτι στο έδαφος της βρίσκονται άνθρωποι που θα έπρεπε να επιστρέψουν στο Ιράκ, έτσι ώστε να κριθούν απο τον ιρακινό λαό» είπε ο κ Πάουελ.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τάιμς, διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του.

Ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσινγκτον, Ροστόμ αλ Ζούμπι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο της επίσκεψης Πάουελ στη Συρία υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος είναι πολύ καλύτερος από τις κατηγορίες εξ αποστάσεως.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 09:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


0757:Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για αποκατάσταση της σταθερότητας μέσα στη χώρα.

0705:Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν καταλάβει τη Βαγδάτη ελπίζουν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο ήμισυ της πόλης μέχρι την Παρασκευή.

0500:Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει τις επίλεκτες δυνάμεις της από το Ιράκ στα τέλη Μαΐου και ότι δεν δέχεται να στείλει στη θέση τους άλλα στρατεύματα, επιφορτισμένα με καθήκοντα αστυνόμευσης.

0448:Στις Φιλιππίνες ο υπουργός Άμυνας Άντζελο Ρέγες ανακοίνωσε ότι στο τέλος Μαΐου θα μεταβεί στο Ιράκ δύναμη 500 ατόμων, προκειμένου να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

0430:Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν στις βάσεις που διαθέτει στο ιρακινό έδαφος η κύρια αντιπολιτευτική οργάνωση του Ιράν, Μουτζαχεντίν-Ι-Χαλκ.

0228:Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την κατάσταση επιφυλακής στην οποία είχε θέσει τη χώρα ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι αίρονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες που αφορούσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

0200:Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και ένοπλους κατοίκους της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

0112:Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται σε 125 από την αρχή του πολέμου. 107 στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι και άλλοι 18 σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

0053:Ο υπεύθυνος οικονομικών του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοινώνει ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ότι ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει άλλα 20 δισεκατομμύρια τους επόμενους πέντε μήνες.

0036:Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του, γράφει η βρετανική εφημερίδα Times.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 10:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινό ανακοινωθέν για το μεταπολεμικό Ιράκ
 

Το μεταπολεμικό Ιράκ συζήτησαν οι κ.κ. Μπλερ και Σιράκ στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα

Οι «15» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Στο κείμενο, που συνετάχθη κατά τη διάρκεια της κοινοτικής συνόδου κορυφής στην Αθήνα, διευκρινίζεται ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα.

Το ανακοινωθέν, το οποίο διατυπώθηκε με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να αποφευχθούν νέες ρήξεις εντός της Κοινότητας, οι «15» εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η απεσταλμένη του BBC στην Αθήνα, Μπρίτζετ Κένταλ, εκτιμά ότι το ιδιαίτερα προσεκτικό στη διατύπωσή του κείμενο ενδέχεται να βοηθήσει στην εξομάλυνση των διαφωνιών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το μέλλον του Ιράκ.

Επίσης το κείμενο προτείνει το διορισμό ενός ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ρόλος για τον ΟΗΕ

Πάντως Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο «κεντρικός ρόλος» δε σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν τον πρωτεύοντα ρόλο και διευκρινίζουν ότι η μεγάλη δοκιμασία θα έρθει όταν οι διπλωμάτες κληθούν να διευκρινίσουν τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη αυτό το κείμενο.


Συνάντηση είχε ο προεδρεύων της Ένωσης Κ. Σημίτης με τον Κόφι Ανάν στο περιθώριο της συνόδου
Το κείμενο διατυπώθηκε με τη συγκατάθεση όλων των υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, βράδυ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν», τόνισε η Μπρίτζετ Κένταλ του ΒΒC.

Πάντως ο Κόφι Ανάν απέρριψε πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ να ορισθεί απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σημείωσε ότι συγκεκριμένος ρόλος για τον ΟΗΕ στο Ιράκ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα αναγνώρισε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τους “15”, ωστόσο, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις στην Αθήνα.

«Βεβαίως και θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ωστόσο, σ΄ αυτή την φάση, την πρώτη φάση μετά τον πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα» είπε ο κ. Σολάνα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανοικοδόμησης και να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση, η οποία αφορά τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης», τόνισε ο Χαβιέρ Σολάνα.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Πέμπτη 17 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


0200:Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και ένοπλους κατοίκους της τρίτης σε μέγεθος ιρακινής πόλης.

0112:Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται σε 125 από την αρχή του πολέμου. 107 στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι και άλλοι 18 σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

0053:Ο υπεύθυνος οικονομικών του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοινώνει ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και ότι ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει άλλα 20 δισεκατομμύρια τους επόμενους πέντε μήνες.

0036:Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι εάν εντοπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν στο έδαφος της γειτονικής Συρίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν επιχείρηση απαγωγής του, γράφει η βρετανική εφημερίδα Times.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.