Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-16

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Μπους: «Τέλος στο εμπάργκο του Ιράκ»
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Μπους: «Τέλος στο εμπάργκο του Ιράκ»
  5. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  6. Πραγματικότητα η διεύρυνση
  7. Κυρίαρχο το Ιράκ στις συνομιλίες των «15»
  8. Πραγματικότητα η διεύρυνση
  9. Περισσότερα χρήματα ή λιγότερο άγχος;
  10. Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς
  11. Η Ιταλία ζητά την έκδοση του Αμπού Αμπάς
  12. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  13. Αιματηρό διήμερο στη Μοσούλη
  14. Το Ιράκ επισκιάζει τη σύνοδο των '15'
  15. Η σύνοδος που σφραγίζει τη διεύρυνση
  16. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  17. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  18. Σύλληψη του αρχηγού της επίθεσης στο Ακίλε Λάουρο
  19. «Απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας»
  20. Βενεζουέλα: «Εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα»

Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


21:55: O Λευκός Οίκος κάνει γνωστό ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ζητάει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να άρει το εμπάργκο εναντίον του Ιράκ.

17:26: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αναγγέλει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκαινιάσει πολύ σύντομα μια αερογέφυρα προς το Ιράκ, ώστε να μεταφερθούν στην Ευρώπη οι Ιρακινοί τραυματίες - και ιδίως παιδιά - που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

17:20: H Ιορδανία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδα 200 Ιρακινών που έχουν εγκλωβιστεί στη μεθόριο Ιράκ - Ιορδανίας εδώ και πολλές ημέρες.

17:10: Το Ιράκ θα αποκτήσει νέο νόμισμα πολύ μετά το σχηματισμό της νέας ιρακινής διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στο μεσοδιάστημα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρέχουν εφάπαξ βοήθημα προς τους Ιρακινούς δημοσίους υπαλλήλους ύψους 20 δολαρίων, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.

16:47: Μέλη της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού λένε ότι ενεπλάκησαν στην πρώτη τους μάχη στο Ιράκ, όταν το προγεφύρωμά τους στην αεροπορική βάση Τάζι , βορείως της Βαγδάτης, δέχθηκε σήμερα επίθεση από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς και ενόπλους. Στη σύγκρουση που επακολούθησε οι Αμερικανοί σκότωσαν τέσσερις από τους επιτιθέμενους και αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 25 ακόμα.

16:33: Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλάμπι, εγκατέλειψε την πόλη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ και κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη, λένε συνεργάτες του.

15:30: Επικεφαλής της μεταβατικής τοπικής κυβέρνησης της Βαγδάτης ορίστηκε ο Μοχάμαντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντα, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα της ηγεσίας του θα είναι η αποκατάσταση της έννομης τάξης και των βασικών υπηρεσιών.

13:20: Επιθεώρηση στρατευμάτων στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

12:38: Αμερικανός στρατηγός παραδέχεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη άνοιξαν πυρ την Τρίτη εναντίον πλήθουν Ιρακινών και σκότωσαν τουλάχιστυον επτά άτομα. «Οι δυνάμεις μας πυροβόλησαν ευρισκόμενες σε κατάσταση αυτοάμυνας» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

10:30: Στο Κατάρ τo στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ λέει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει εκ νέου στις επόμενες εβδομάδες τις ιρακινές πετρελαιοπηγές. Υπολογίζεται ότι θα αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγής πριν τον πόλεμο.

10:03: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υπογράψει μια συνθήκη που θα καταστήσει - υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών - ολόκληρη τη Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά».

09:17: Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του NATO ανακοίνωσε ότι κατόπιν τουρκικού αιτήματος η Βορειατλαντική Συμμαχία τερματίζει τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία, για υπεράσπισή της από τυχόν από ιρακινή επίθεση.

08:32: Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

08:08: O πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

08:00: Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

06:19: Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30: Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: «Τέλος στο εμπάργκο του Ιράκ»
 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους επιθυμεί την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων του Ιράκ με τον υπόλοιπο κόσμο

Άρση των οικονομικών κυρώσεων του Ιράκ ζήτησε ο Λευκός Οίκος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους επιθυμεί οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και του υπόλοιπου κόσμου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί έκπληξη και, ίσως, αποτελεί την αρχή μιας νέας διένεξης των Ηνωμένων Πολιτειών με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά από τη διαμάχη για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ, αφού τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ίσως, επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ποιος θα έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Το εμπάργκο επιβλήθηκε στο Ιράκ μετά από την αποχώρησή του από το Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την έναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του Ιράκ.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


19:55: O Λευκός Οίκος κάνει γνωστό ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ζητάει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να άρει το εμπάργκο εναντίον του Ιράκ.

17:26:Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αναγγέλει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκαινιάσει πολύ σύντομα μια αερογέφυρα προς το Ιράκ, ώστε να μεταφερθούν στην Ευρώπη οι Ιρακινοί τραυματίες - και ιδίως παιδιά - που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

17:20:H Ιορδανία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδα 200 Ιρακινών που έχουν εγκλωβιστεί στη μεθόριο Ιράκ - Ιορδανίας εδώ και πολλές ημέρες.

17:10:Το Ιράκ θα αποκτήσει νέο νόμισμα πολύ μετά το σχηματισμό της νέας ιρακινής διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στο μεσοδιάστημα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρέχουν εφάπαξ βοήθημα προς τους Ιρακινούς δημοσίους υπαλλήλους ύψους 20 δολαρίων, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.

16:47: Μέλη της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού λένε ότι ενεπλάκησαν στην πρώτη τους μάχη στο Ιράκ, όταν το προγεφύρωμά τους στην αεροπορική βάση Τάζι , βορείως της Βαγδάτης, δέχθηκε σήμερα επίθεση από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς και ενόπλους. Στη σύγκρουση που επακολούθησε οι Αμερικανοί σκότωσαν τέσσερις από τους επιτιθέμενους και αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 25 ακόμα.

16:33:Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλάμπι, εγκατέλειψε την πόλη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ και κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη, λένε συνεργάτες του.

15:30:Επικεφαλής της μεταβατικής τοπικής κυβέρνησης της Βαγδάτης ορίστηκε ο Μοχάμαντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντα, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα της ηγεσίας του θα είναι η αποκατάσταση της έννομης τάξης και των βασικών υπηρεσιών.

13:20:Επιθεώρηση στρατευμάτων στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

12:38:Αμερικανός στρατηγός παραδέχεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη άνοιξαν πυρ την Τρίτη εναντίον πλήθουν Ιρακινών και σκότωσαν τουλάχιστυον επτά άτομα. «Οι δυνάμεις μας πυροβόλησαν ευρισκόμενες σε κατάσταση αυτοάμυνας» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

10:30:Στο Κατάρ τo στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ λέει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει εκ νέου στις επόμενες εβδομάδες τις ιρακινές πετρελαιοπηγές. Υπολογίζεται ότι θα αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγής πριν τον πόλεμο.

10:03:Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υπογράψει μια συνθήκη που θα καταστήσει - υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών - ολόκληρη τη Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά».

09:17:Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του NATO ανακοίνωσε ότι κατόπιν τουρκικού αιτήματος η Βορειατλαντική Συμμαχία τερματίζει τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία, για υπεράσπισή της από τυχόν από ιρακινή επίθεση.

08:32:Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

08:08:O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

08:00:Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

06:19:Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30: Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: «Τέλος στο εμπάργκο του Ιράκ»
 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους επιθυμεί την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων του Ιράκ με τον υπόλοιπο κόσμο

Άρση των οικονομικών κυρώσεων του Ιράκ ζήτησε ο Λευκός Οίκος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους επιθυμεί οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και του υπόλοιπου κόσμου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί έκπληξη και, ίσως, αποτελεί την αρχή μιας νέας διένεξης των Ηνωμένων Πολιτειών με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά από τη διαμάχη για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Το εμπάργκο επιβλήθηκε στο Ιράκ μετά από την αποχώρησή του από το Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την έναρξη του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα» για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του Ιράκ.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1726:Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναγγέλει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκαινιάσει πολύ σύντομα μια αερογέφυρα προς το Ιράκ, ώστε να μεταφερθούν στην Ευρώπη οι Ιρακινοί τραυματίες - και ιδίως παιδιά - που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

1720:H Ιορδανία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδα 200 Ιρακινών που έχουν εγκλωβιστεί στη μεθόριο Ιράκ - Ιορδανίας εδώ και πολλές ημέρες.

1710:Το Ιράκ θα αποκτήσει νέο νόμισμα πολύ μετά το σχηματισμό της νέας ιρακινής διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στο μεσοδιάστημα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρέχουν εφάπαξ βοήθημα προς τους Ιρακινούς δημοσίους υπαλλήλους ύψους 20 δολαρίων, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.

1647: Μέλη της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού λένε ότι ενεπλάκησαν στην πρώτη τους μάχη στο Ιράκ, όταν το προγεφύρωμά τους στην αεροπορική βάση Τάζι , βορείως της Βαγδάτης, δέχθηκε σήμερα επίθεση από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς και ενόπλους. Στη σύγκρουση που επακολούθησε οι Αμερικανοί σκότωσαν τέσσερις από τους επιτιθέμενους και αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 25 ακόμα.

1633:Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλάμπι, εγκατέλειψε την πόλη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ και κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη, λένε συνεργάτες του.

1530:Επικεφαλής της μεταβατικής τοπικής κυβέρνησης της Βαγδάτης ορίστηκε ο Μοχάμαντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντα, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα της ηγεσίας του θα είναι η αποκατάσταση της έννομης τάξης και των βασικών υπηρεσιών.

1320:Επιθεώρηση στρατευμάτων στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

1238:Αμερικανός στρατηγός παραδέχεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη άνοιξαν πυρ την Τρίτη εναντίον πλήθουν Ιρακινών και σκότωσαν τουλάχιστυον επτά άτομα. «Οι δυνάμεις μας πυροβόλησαν ευρισκόμενες σε κατάσταση αυτοάμυνας» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

1030:Στο Κατάρ τo στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ λέει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει εκ νέου στις επόμενες εβδομάδες τις ιρακινές πετρελαιοπηγές. Υπολογίζεται ότι θα αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγής πριν τον πόλεμο.

1003:Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υπογράψει μια συνθήκη που θα καταστήσει - υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών - ολόκληρη τη Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά».

0917:Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του NATO ανακοίνωσε ότι κατόπιν τουρκικού αιτήματος η Βορειατλαντική Συμμαχία τερματίζει τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία, για υπεράσπισή της από τυχόν από ιρακινή επίθεση.

0832:Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

0808:O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

0800:Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

0619:Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30 Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Πραγματικότητα η διεύρυνση
 

Η αναμνηστική φωτογραφία, μετά από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, «σφράγισε» την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπεγράφη στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, οι εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής των «15» επισκιάστηκαν από το Ιράκ αν και το θέμα δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα.


Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης
Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή όπου γινόταν η Σύνοδος και μέλη των σωμάτων ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές που θέλησαν να φτάσουν έως το Ζάππειο Μέγαρο για να εκφράσουν δυναμικά την αποδοκιμασία τους εναντίον ηγετών όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και οι ομόλογοί του της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ιστορική σύνοδος

Η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της κοινότητας, που θα αριθμεί 25 μέλη.

Τους ξένους ηγέτες υποδέχτηκε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και λίγο αργότερα άρχισαν οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρώτη φάση των οποίων περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, οι αρχηγοί 41 κρατών - μελών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 15:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυρίαρχο το Ιράκ στις συνομιλίες των «15»
 

«Ενωθείτε για την ειρήνη» το σύνθημα σε αερόστατο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, στον ιερό βράχο

Έκκληση για ενότητα στο θέμα του Ιράκ απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς τους ηγέτες των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής της Κοινότητας μετά το τέλος των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

«Είναι ενδεικτικό ότι οι συνομιλίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΝΑΤΟ και αλλού είναι συνδεδεμένες με τις συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο κ. Ανάν, που βρίσκεται επίσης στην Αθήνα για την αυριανή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Και πρόσθεσε ότι το πιο βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί λύση στις διαφωνίες εντός της Κοινότητας, υποσχόμενος να πραγματοποιήσει ανάλογες προσπάθειες και στα Ηνωμένα Έθνη.

Έκκληση για ενότητα

Την ενότητα στο θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ ζήτησε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Στρο είπε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο εν λόγω ζήτημα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραγκωνισμού των Ηνωμένων Εθνών, για δεύτερη φορά.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Αθήνα ότι η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθεντο στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ υποσχέθηκαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι διαφορές απόψεων παραμένουν σε θέματα όπως το εξωτερικό χρέος του Ιράκ, η επιλογή της νέας ιρακινής κυβέρνησης, και η διαδικασία ανάθεσης συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 15:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Πραγματικότητα η διεύρυνση
 

Στο Ζάππειο διεξήχθησαν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Υπεγράφη στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, οι εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής των «15» επισκιάστηκαν από το Ιράκ αν και το θέμα δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή όπου γινόταν η Σύνοδος και μέλη των σωμάτων ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές που θέλησαν να φτάσουν έως το Ζάππειο Μέγαρο για να εκφράσουν δυναμικά την αποδοκιμασία τους εναντίον ηγετών όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και οι ομόλογοί του της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ιστορική σύνοδος

Η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της κοινότητας, που θα αριθμεί 25 μέλη.

Τους ξένους ηγέτες υποδέχτηκε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και λίγο αργότερα άρχισαν οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρώτη φάση των οποίων περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, οι αρχηγοί 41 κρατών - μελών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 17:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Περισσότερα χρήματα ή λιγότερο άγχος;
 

12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τους αναζητώντας λιγότερο άγχος

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τους και αποφασίζουν να περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Τετάρτη.

Δώδεκα εκατομμύρια εργαζόμενοι γονείς στη γηραιά ήπειρο, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέχουν θέσεις με υψηλές απολαβές αλλά συνάμα και πολύ άγχος, επιλέγουν να απασχοληθούν λιγότερες ώρες στο σπίτι, με λιγότερα χρήματα και λιγότερο άγχος.


Αυξάνονται οι τεχνολογικές δυνατότητες στους χώρους εργασίας, αυξάνεται και το άγχος
Ενώ ακόμη δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κατά κύριο λόγο άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου ηλικίας μεταξύ τριάντα και σαράντα ετών, εγκατέλειψαν την εργασία τους εντελώς.

Όσο για αυτούς που παραμένουν στις θέσεις τους προσπαθούν να ανακουφιστούν από το άγχος επιλέγοντας προϊόντα προσιτά και εύκολα στη χρήση.

Σύμφωνα με την ανάλυση αγοράς που έκανε η εταιρεία Data Monitor, 1.600 διαφημιστικά μηνύματα βομβαρδίζουν τους Βρετανούς καθημερινά.

Το γεγονός αυτό, καθώς και η χρήση του Διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, των κινητών τηλεφώνων και η έλλειψη οικογενειακών δεσμών, έχουν οδηγήσει τα επίπεδα άγχους σε οριακό σημείο.

Η συνειδητοποίηση του αυξημένου κινδύνου ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος έχει επίσης οδηγήσει τον κόσμο να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το τι είναι σημαντικό για αυτούς και τι όχι.

«Πολλοί εργαζόμενοι προσπαθούν να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς υποφέρουν από τα συνεχώς συσσωρευμένα καθημερινά καθήκοντα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Data Monitor, Ντομινίκ Νοσάλικ.

«Αυξανόμενες απαιτήσεις για χρόνο, υπερβολικό φορτίο πληροφοριών και ακόμα και οι πολλές δυνατότητες που μας δίνονται σήμερα, κάνουν τους περισσότερους εργαζομένους να αισθάνονται εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας», λέει.

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να επανεκτιμούν τι τελικά είναι πιο σημαντικό –το να κερδίζουν περισσότερα και να ξοδεύουν περισσότερα, ή το να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, τους φίλους ή την σχέση τους, αναπτύσσοντας ανθρώπινες σχέσεις» καταλήγει.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 00:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς
 

Ο Αμπού Αμπάς βρισκόταν στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια

Πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη αναφέρουν ότι συνελήφθη από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμπού Αμπάς, ηγέτης των Παλαιστινίων που είχαν καταλάβει το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο το 1985 στη Μεσόγειο.

Ο Αμπού Αμπάς, παρότι δεν είχε συλληφθεί, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Ιταλίας για υποκίνηση της ενέργειας αυτής και κατεζητείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα του Αμπού Αμπάς και ο ίδιος είχαν βρει καταφύγιο στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια.

Το 1985 τέσσερα ένοπλα μέλη του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου κατέλαβαν το ιταλικό πλοίο από τις ακτές της Αιγύπτου απαιτώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Αμπου Αμπας και οι συνεργάτες του σκότωσαν ένα 69χρονο αμερικανό και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

Ύστερα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων οι επιβάτες του Ακίλε Λάουρο αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την διαφυγή των παλαιστινίων σε ασφαλές κρησφύγετο.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ιταλία ζητά την έκδοση του Αμπού Αμπάς
 

To κρουαζιερόπλοιο 'Ακίλε Λάουρο' στις φλόγες μετά την εκδήλωση της πειρατίας

Η Ιταλία ζήτησε τη δικαστική έκδοση του Παλαιστινίου Αμπού Αμπάς, ηγέτη της οργάνωσης «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» που συνελήφθη χθες από αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις στη Βαγδάτη.


Θέλουμε τον Αμπού Αμπάς σε ιταλικό έδαφος προκειμένου να δικαστεί
Ρομπέρτο Καστέλι, Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης
Ο συλληφθείς θεωρείται υπεύθυνος για την πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο το 1985 κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας επιβάτης.

Ο Αμπού Αμπάς και η οργάνωσή του που αποτελεί φράξια της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), είχαν καταφύγει στο Ιράκ εδώ και 17 χρόνια.

Είχε καταδικαστεί δε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη από την ιταλική δικαιοσύνη ως ιθύνων νους της πειρατείας στο κρουαζιερόπλοιο.

«Παράνομη η σύλληψη του Αμπάς»

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψή του από τις αμερικανικές δυνάμεις παραβιάζει μεταβατική ειρηνευτική συμφωνία για την Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, εξήγησε τα νομικά επιχειρήματα για την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς:

«Το 1995 υπογράψαμε με το Ισραήλ μια μεταβατική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ραμπίν, του νυν ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ και εκπροσώπων της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου» είπε ο κ. Ερεκάτ.

«Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 3 της ειρηνευτικής συμφωνίας επρόκειτο να παραγραφούν τα εγκλήματα που διέπραξαν μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πριν από την 13η Σεπτεμβρίου του 1993, την ημερομηνία δηλαδή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Όσλο» σημείωσε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος.

«Αυτή τη συμφωνία έχουν σεβαστεί τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί. Ζητούμε από τους Αμερικανούς να σεβαστούν εκ νέου την μεταβατική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί», κατέληξε ο Σαέμπ Ερεκάτ.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1320:Επιθεώρηση στρατευμάτων στη Βαγδάτη πραγματοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

1238:Αμερικανός στρατηγός παραδέχεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μοσούλη άνοιξαν πυρ την Τρίτη εναντίον πλήθουν Ιρακινών και σκότωσαν τουλάχιστυον επτά άτομα. «Οι δυνάμεις μας πυροβόλησαν ευρισκόμενες σε κατάσταση αυτοάμυνας» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

1030:Στο Κατάρ τo στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ λέει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει εκ νέου στις επόμενες εβδομάδες τις ιρακινές πετρελαιοπηγές. Υπολογίζεται ότι θα αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγής πριν τον πόλεμο.

1003:Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υπογράψει μια συνθήκη που θα καταστήσει - υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών - ολόκληρη τη Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά».

0917:Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του NATO ανακοίνωσε ότι κατόπιν τουρκικού αιτήματος η Βορειατλαντική Συμμαχία τερματίζει τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία, για υπεράσπισή της από τυχόν από ιρακινή επίθεση.

0832:Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

0808:O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

0800:Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

0619:Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30 Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρό διήμερο στη Μοσούλη
 

Αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούν στους δρόμους της Μοσούλης

Πληροφορίες από την πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από ανταλλαγές πυρών.

Ιρακινός αστυνομικός δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να αποτρέψει το πλήθος που προσπαθούσε να λεηλατήσει μια τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες των γειτονικών κτιρίων άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό εναντίον του πλήθους.

Εξάλλου νοσοκομειακές πηγές λένε ότι την Τρίτη κατά τη διάρκεια σύγκρουσης στο κέντρο της Μοσούλης τουλάχιστον δέκα άτομα βρήκαν το θάνατο και περίπου 100 τραυματίστηκαν από αμερικανικά πυρά.

Το πλήθος των συγκεντρωμένων που παρακολουθούσε πολιτική ομιλία του στελέχους της ιρακινής αντιπολίτευσης Μασάαν Αλ Τζουμπουρί, κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ομιλητή.

Τότε οι Αμερικανοί στρατιώτες που τον προστάτευαν άνοιξαν πυρ.

Στην αρχή ο αμερικανικός Στρατός αρνήθηκε νασχολιάσει το γεγονός, αλλά την Τρίτη ο εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν σε κατάσταση άμυνας διότι είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ επισκιάζει τη σύνοδο των '15'
 

«Ενωθείτε για την ειρήνη» το σύνθημα σε αερόστατο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, στον ιερό βράχο

Έκκληση για ενότητα στο θέμα του Ιράκ απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς τους ηγέτες των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντώνται στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής της Κοινότητας μετά το τέλος των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

«Είναι ενδεικτικό ότι οι συνομιλίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΝΑΤΟ και αλλού είναι συνδεδεμένες με τις συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο κ. Ανάν, που βρίσκεται επίσης στην Αθήνα για την αυριανή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Και πρόσθεσε ότι το πιο βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί λύση στις διαφωνίες εντός της Κοινότητας, υποσχόμενος να πραγματοποιήσει ανάλογες προσπάθειες και στα Ηνωμένα Έθνη.

Την ενότητα στο θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ ζήτησε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Στρο είπε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο εν λόγω ζήτημα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παραγκωνισμού των Ηνωμένων Εθνών, για δεύτερη φορά.

Προς κοινό ανακοινωθέν

Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται πολύ κοντά στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος για το Ιράκ.

Κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται ως απροσδόκητη εξέλιξη αλλά εφικτή αφού παρατηρείται προσέγγιση στις θέσεις των κοινοτικών κρατών που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία).

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από την Αθήνα ότι η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθεντο στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ υποσχέθηκαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι διαφορές απόψεων παραμένουν σε θέματα όπως το εξωτερικό χρέος του Ιράκ, η επιλογή της νέας ιρακινής κυβέρνησης, και η διαδικασία ανάθεσης συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 10:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η σύνοδος που σφραγίζει τη διεύρυνση
 

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα, ενώ το μεσημέρι υπογράφεται η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά οι εργασίες της συνόδου κορυφής των "15" έχουν επισκιασθεί από το Ιράκ, αν και το θέμα δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματών οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως καταλήξουν σε κοινό ψήφισμα για το μεταπολεμικό Ιράκ, μετά από συμφωνία των κοινοτικών χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία).

Την ίδια στιγμή η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή όπου γίνεται η Σύνοδος και μέλη των σωμάτων ασφαλείας προσπαθούν να απωθήσουν διαδηλωτές που θέλησαν να φτάσουν έως το Ζάππειο Μέγαρο για να εκφράσουν δυναμικά την αποδοκιμασία τους εναντίον ηγετών όπως οι κ.κ. Μπλερ, Μπερλουσκόνι και Αθνάρ, πυο υποστήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ιστορική σύνοδος

Η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της κοινότητας, που θα αριθμεί 25 μέλη.

Το πρωί, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αφίξεων στο Ζάππειο Μέγαρο των ηγετών των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης Ζισκάρ Ντ΄Εστέν.

Τους ξένους ηγέτες υποδέχτηκε ο προεδρεύων της Ε.Ε. πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και λίγο αργότερα άρχισαν οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρώτη φάση των οποίων περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, οι αρχηγοί 41 κρατών - μελών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.

Θα ακολουθήσει οικογενειακή φωτογραφία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τελετή φύτευσης δέντρων ελιάς αφιερωμένη στην ειρήνη και την Ολυμπιακή εκεχειρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1030:Στο Κατάρ τo στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ λέει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει εκ νέου στις επόμενες εβδομάδες τις ιρακινές πετρελαιοπηγές. Υπολογίζεται ότι θα αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγής πριν τον πόλεμο.

1003:Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υπογράψει μια συνθήκη που θα καταστήσει - υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών - ολόκληρη τη Μέση Ανατολή «ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά».

0917:Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του NATO ανακοίνωσε ότι κατόπιν τουρκικού αιτήματος η Βορειατλαντική Συμμαχία τερματίζει τις επιχειρήσεις του στην Τουρκία, για υπεράσπισή της από τυχόν από ιρακινή επίθεση.

0832:Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

0808:O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

0800:Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

0619:Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30 Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 08:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


0832:Η παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για την αεροπειρατία κρουαζιεροπλοίου το 1985 και συνελήφθη την Τρίτη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίσουν τον Αμπού Αμπάς καθώς η κράτηση του παραβιάζει τους όρους της προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

0808:O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι ο αραβικός κόσμος ομόφωνα αντιτίθεται στη διακυβέρνηση του Ιράκ από ξένους.

0800:Στην Τεχεράνη το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καμάλ Χαράζι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριαντ, για την έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

0619:Εβδομάδες θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ, ανακοινώνει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

02:30 Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 00:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη του αρχηγού της επίθεσης στο Ακίλε Λάουρο
 

Ο Αμπού Αμπάς βρισκόταν στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια

Πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη αναφέρουν ότι συνελήφθη από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμπού Αμπάς, ηγέτης των Παλαιστινίων που είχαν καταλάβει το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο το 1985 στη Μεσόγειο.

Ο Αμπού Αμπάς, παρότι δεν είχε συλληφθεί, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Ιταλίας για υποκίνηση της ενέργειας αυτής και κατεζητείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα του Αμπού Αμπάς και ο ίδιος είχαν βρει καταφύγιο στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια.

Το 1985 τέσσερα ένοπλα μέλη του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου κατέλαβαν το ιταλικό πλοίο από τις ακτές της Αιγύπτου απαιτώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Αμπου Αμπας και οι συνεργάτες του σκότωσαν ένα 69χρονο αμερικανό και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

Ύστερα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων οι επιβάτες του Ακίλε Λάουρο αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την διαφυγή των παλαιστινίων σε ασφαλές κρησφύγετο.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
«Απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας»
 

Οι ΗΠΑ δεν δέχονταν διμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Βόρειας Κορέας και της Κίνας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Την πληροφορία μετέδωσε νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο υψηλόβαθμους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τριμερής συνάντηση αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στην πρόθεση της Ουάσινγκτον να συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για το θέμα και της Βόρειας Κορέας που επιθυμούσε διμερείς επαφές.

Από την πλευρά των ΗΠΑ στις συνομιλίες που χαρακτηρίζονται ως αρχή διαλόγου με την Πιονγκ Γιανγκ, αναμένεται να συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 05:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Βενεζουέλα: «Εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα»
 

O Τσάβες είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την προσπάθεια ανατροπήςτου

Νέα στοιχεία που αποδεικνύουν εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, πριν από περίπου ένα χρόνο, υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής άμυνας της Βενεζουέλας.

Με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μελβιν Λοπεζ υποστηρίζει ότι μεταξύ άλλων στοιχείων έχει αποδείξεις ότι αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ πετούσαν στον εθνικό εναέριο χώρο της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανατροπής του Τσάβες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απορρίψει στο παρελθόν καταγγελία του ίδιου του προέδρου Τσάβες για συμμετοχή των ΗΠΑ στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ούγο Τσάβες επανήλθε στην εξουσία μόλις δυο ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά τη διάρκεια του οποίου επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και αντικαθεστωτικοί.

Η Βενεζουέλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης εναντίον του αριστερού προέδρου της χώρας είχαν προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.