Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-14

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. Στο στόχαστρο η Συρία
  4. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  5. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής»
  6. Μπλερ: «Αναπόφευκτο το χάος»
  7. Αυξάνουν θύματα και κρούσματα του ιού
  8. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  9. Μπους προς Συρία: «Συνεργαστείτε»
  10. Βαγδάτη: Ιστορία δύο πόλεων
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο του Τικρίτ
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. Ρήξη Γιασέρ Αραφάτ - Μαχμούντ Αμπάς
  15. Στον Περσικό ο Τζακ Στρο
  16. Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του «βιβλίου της ζωής»
  17. Ανακοινωθέν IRA για την ειρήνη
  18. Έτοιμη για συνομιλίες η Βόρειος Κορέα
  19. Αγωγή κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ
  20. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  21. Μπους προς Συρία: «Συνεργαστείτε»
  22. Κατελήφθη το Τικρίτ
  23. Εκλογές στη Νιγηρία

Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τρίτη 15 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)



Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 22:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


19:30: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέτρων κατά της Συρίας κατηγορώντας την για υπόθαλψη συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν και για ύπαρξη χημικών όπλων.

19:00: Ο Ρωσία, η Γαλλία και ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαμηλώσουν τους τόνους στο θέμα της Συρίας.

17:50: Ανώτατος αξιωματούχος των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι το μεγαλύτερος μέρος των συγκρούσεων στο Ιράκ έχει τελειώσει προσθέτοντας ότι η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει «μικρής κλίμακας μάχες».

16:45: O υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ κατηγορεί τη Συρία για δοκιμή για χημικά όπλα τους τελευταίους 12 ως 15 μήνες.

16:11: Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η χώρα του θα σταματήσει στα σύνορα οποιονδήποτε Ιρακινό φυγά προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στη Συρία.

15:55: Ο πρωθυπουγός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δίνει λεπτομέρειες για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Ιράκ – που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο – και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια εισβολής στη Συρία.

15:45: Αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού λένε ότι δύο από τα τρία αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο - το «Κίτι Χοκ» και το «Κονστελέισον» έλαβαν εντολή να αποπλεύσουν από την περιοχή.

15:40: Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει ότι ο στρατός του Σαντάμ Χουσεΐν έχει καταρρεύσει σε ολόκληρο το Ιράκ και ότι η αντίσταση που αντιμετωπίζουν τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα προέρχεται από μη τακτικές δυνάμεις αλλοδαπών μαχητών.

15:30: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, λέει ότι η χώρα του θα εξετάσει την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στη Συρία εξαιτίας της στήριξης που παρέχει σε μέλη του αποπεμφθέντος ιρακινού καθεστώτος.

15:00: Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποιεί την κυβέρνηση της Δαμασκού να μην δώσει καταφύγιο σε φυγάδες Ιρακινούς - μέλη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν και χαρακτηρίζει τη Συρία «τρομοκρατικό κράτος».

14:13: H Αίγυπτος και η Ιορδανία ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ και ο Ιορδανός ομόλογός του, Μαρουάν Μοασέρ.

13:59: Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί αρχίζουν κοινές περιπολίες στους δρόμους της Βαγδάτης, για πρώτη φορά από την κατάληψη της πόλης.

12:37: «Ολοκληρώνεται η φάση των κρισίμων στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες – τοπικές και περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις» λέει ο ταξίαρχος Μπρουκς.

12:30: «Η επιχείρηση κατάληψης του Τικρίτ ήταν η μοναδική αξιοσημείωτη μάχη του τελευταίου 24ώρου» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

11:15: Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αλλοδαποί βομβιστές καμικάζι” ηγούνται της ιρακινής αντίστασης στη Βαγδάτη.

10:10: Ο ανταποκριτής του BBC στο Τικρίτ μεταδίδει ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία, τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιρακινής αντίστασης, αντιθέτως υπάρχει μαζική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων.

09:30: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δηλώνει στο BBC ότι η Συρία δεν αποτελεί τον «επόμενο στόχο στον κατάλογο των ΗΠΑ», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και παροχή καταφυγίου σε Ιρακινούς φυγάδες

08:10: Οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, - το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει στιγμιότυπα με τα άρματα μάχης των ΗΠΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

08:00: Διαλύεται το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

07:19: Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 117 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

06:35:Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

06:19: Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

05:45: Εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

05:00: Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κατάληψη της πόλης Τικρίτ δεν σημαίνει και λήξη του πολέμου, καθώς η αμερικανική εμπροσθοφυλακή παρέκαμψε πόλεις και χωριά του βορείου Ιράκ προελαύνοντας προς τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

04:06: Άρματα μάχης των ΗΠΑ λαμβάνουν θέσεις στην κεντρική πλατεία του Τικρίτ, σύμφωνα με όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

02:45: Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

01:15: Νέες αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται κατά της πόλης Τικρίτ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων συνεχίζονται.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο στόχαστρο η Συρία
 

Προειδοποιήσεις στη Συρία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέτρων κατά της Συρίας.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απηχώντας την αμερικανικη άποψη ότι η Συρία δεν πρέπει να προστατεύσει όσους παραμένουν φιλικά προσκείμενοι στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και φεύγουν από το Ιράκ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί, επίσης, τη Συρία ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η Συρία έχει πραγματοποιήσει δοκιμή για χημικά όπλα τους τελευταίους 12 ως 15 μήνες.

Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας αρνήθηκε ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα ή προστατεύει μέλη του καθεστώτος του Ιράκ προσθέτοντας ότι η Συρία επιθυμεί καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Αντιδράσεις Γαλλίας-Ρωσίας

Έντονη ήταν η αντίδραση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις της Ρωσίας, που, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών της Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις των Αμερικανών μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση και να κάνουν πιο περίπλοκη την ομαλοποίηση της πραγματικότητας στο Ιράκ μετά από τον πόλεμο.

Η άποψη της Ρωσίας βρήκε σύμφωνη τη Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Ντομινίκ ντε Βιλπέν είπε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος.

Ανάλογη ήταν και η άποψη του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, που κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαμηλώσουν τους τόνους.

Και δηλώσεις Μπους κατά Συρίας

Την Κυριακή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τη Συρία να συνδράμει στην κατάρρευση της ιρακινής ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεΐν και να σταματήσει να προσφέρει άσυλο σε αξιωματούχους του ιρακινού κόμματος Μπάαθ και σε οποιονδήποτε Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο προσπαθεί να διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε, επίσης, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι «το παράδειγμα του Ιράκ δείχνει ότι μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε ερώτηση για το τι μήνυμα θέλει να δώσει στους Ιρακινούς, ο κ. Μπους δήλωσε, «Είστε ελεύθεροι και η ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα».


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Δευτέρα 14 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1545:Αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού λένε ότι δύο από τα τρία αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο - το "Κίτι Χοκ" και το "Κονστελέισον" έλαβαν εντολή να αποπλεύσουν από την περιοχή.

1611:Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η χώρα του θα σταματήσει στα σύνορα οποιονδήποτε Ιρακινό φυγάδα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στη Συρία.

1555:Ο κ. Μπλερ δίνει λεπτομέρειες για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Ιράκ – που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο – και δηλώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια εισβολής στη Συρία.

1540:Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δηλώνει ότι ο στρατός του Σαντάμ Χουσεΐν έχει καταρρεύσει σε ολόκληρο το Ιράκ και ότι η αντίσταση που αντιμετωπίζουν τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα προέρχεται από μη τακτικές δυνάμεις αλλοδαπών μαχητών.

1530:Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, λέει ότι η χώρα του θα εξετάσει την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στη Συρία εξαιτίας της στήριξης που παρέχει σε μέλη του αποπεμφθέντος ιρακινού καθεστώτος.

1500:Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποιεί την κυβέρνηση της Δαμασκού να μην δώσει καταφύγιο σε φυγάδες Ιρακινούς - μέλη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν και χαρακτηρίζει τη Συρία «τρομοκρατικό κράτος».

1413:H Αίγυπτος και η Ιορδανία ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ και ο Ιορδανός ομόλογός του, Μαρουάν Μοασέρ.

1359:Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί αρχίζουν κοινές περιπολίες στους δρόμους της Βαγδάτης, για πρώτη φορά από την κατάληψη της πόλης.

1237:«Ολοκληρώνεται η φάση των κρισίμων στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες – τοπικές και περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις» λέει ο ταξίαρχος Μπρουκς.

1230:«Η επιχείρηση κατάληψης του Τικρίτ ήταν η μοναδική αξιοσημείωτη μάχη του τελευταίου 24ώρου» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

1115:Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αλλοδαποί βομβιστές καμικάζι” ηγούνται της ιρακινής αντίστασης στη Βαγδάτη.

1010:Ο ανταποκριτής του BBC στο Τικρίτ μεταδίδει ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία, τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιρακινής αντίστασης, αντιθέτως υπάρχει μαζική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων.

0930:Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δηλώνει στο BBC ότι η Συρία δεν αποτελεί τον «επόμενο στόχο στον κατάλογο των ΗΠΑ», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και παροχή καταφυγίου σε Ιρακινούς φυγάδες

0810:Οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, - το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει στιγμιότυπα με τα άρματα μάχης των ΗΠΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

0800:Διαλύεται το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

0719:Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 117 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

0635:Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

0619:Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

0545:Εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

0500:Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κατάληψη της πόλης Τικρίτ δεν σημαίνει και λήξη του πολέμου, καθώς η αμερικανική εμπροσθοφυλακή παρέκαμψε πόλεις και χωριά του βορείου Ιράκ προελαύνοντας προς τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

0406:Άρματα μάχης των ΗΠΑ λαμβάνουν θέσεις στην κεντρική πλατεία του Τικρίτ, σύμφωνα με όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

0245:Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

0115:Νέες αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται κατά της πόλης Τικρίτ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων συνεχίζονται.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής»
 

Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ψάχνουν για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Τις αμφιβολίες του ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ εξέφρασε ο Γκαρθ Γουίτι, πρώην επιθεωρητής όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Ο κ. Γουίτι έδωσε την δική του άποψη στις διαβεβαιώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ παρόλο που τίποτε σημαντικό δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η ύπαρξη τέτοιων όπλων αποτέλεσε μία από τις κυριότερες αιτίες για τον πόλεμο στο Ιράκ.


Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ
«Η εξήγηση φαίνεται ότι είναι ότι δεν έλεγαν όλη την αλήθεια. Η γνώμη μου είναι ότι θα βρεθούν κάποια κατάλοιπα, κάποιες μικρές ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής από προηγούμενα προγράμματα, τα οποία έχουν, στο μεταξύ, διακοπεί. Όμως, είναι σίγουρο ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τα όπλα μαζικής καταστροφής, στα οποία αναφέρθηκαν εκτεταμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πριν από την έναρξη του πολέμου», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός πρώην επιθεωρητής όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν είπαν ψέματα»

Πάντως, ο κ. Γουίτι δικαιολογεί τις αναφορές των δύο χωρών στο θέμα το όπλων του Ιράκ και δεν θεωρεί ότι έλεγαν ψέματα:

«Δε νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ψεύδονται. Για παράδειγμα, κανείς δε γνωρίζει τι απέγιναν τα χιλιάδες λίτρα άνθρακα για τα οποία έγινε τόση κουβέντα πριν από τον πόλεμο», λέει ο Βρετανός πρώην επιθεωρητής όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ των εκθέσεων των επιθεωρητών όπλων πριν από το 1999, όπου συμμετείχα και εγώ, και της επίσημης δήλωσης του Ιράκ, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτή η ποσότητα άνθρακα δε βρέθηκε ποτέ, ούτε δόθηκε πειστική απάντηση για το τι απέγινε. Είναι εξίσου πιθανό το Ιράκ να μετέφερε τον άνθρακα σε γειτονικές χώρες ή να τον έθαψε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας».

Τα σενάρια

Ο πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητεί τα σενάρια για ενδεχόμενη τοποθέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ποσοτήτων άνθρακα στο Ιράκ σε μία προσπάθεια ενοχοποιήσής του.

«Είναι δυνατόν, αλλά όχι πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί η προέλευση των όπλων μαζικής καταστροφής. Αν βρεθούν απαγορευμένες ουσίες στο Ιράκ, μία διεθνής επιτροπή επιστημόνων θα μπορέσει να εκτιμήσει από πού προέρχονται. Η περίπτωση των επιθέσεων με άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρσι είναι χαρακτηριστική. Στην αρχή, οι περισσότεροι πίστευαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια ξένης δύναμης. Όμως, οι επιστήμονες, που ήλεγξαν την ουσία, εξακρίβωσαν ότι ο άνθρακας προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός πρώην επιθεωρητής όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Για τη Συρία;

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ στη Συρία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο:

«Τέτοιες φήμες έχουν βγει στην επιφάνεια στο παρελθόν και φυσικά δεν είναι αδύνατον να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Δε λέω ότι η μεθόδευση αυτή πραγματοποιήθηκε εν γνώσει της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά θα μπορούσε η κυβέρνηση του Ιράκ να μεταφέρει παράνομα ουσίες και όπλα μαζικής καταστροφής εκεί», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός πρώην επιθεωρητής όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Γκαρθ Γουίτι.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 16:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Αναπόφευκτο το χάος»
 

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ μίλησε στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας για τις λεηλασίες και το χάος , που επικρατεί σε πολλές πόλεις του Ιράκ μετά από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι η έλλειψη τάξης είναι αναπόφευκτη μετά από την πτώση ενός τυραννικού καθεστώτος, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι δύσκολη και ότι πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο προσθέτοντας, όμως, ότι οι λεηλασίες σε πολλές πόλεις έχουν σταματήσει.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας ο κ. Μπλερ είπε ότι το πρόβλημα εστιάζεται τώρα στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη και υπογράμμισε ότι 2.000 αστυνομικοί του Ιράκ συνεργάζονται πλέον με τις αμερικανικές δυνάμεις, που ελέγχουν την πόλη.

Παράλληλα, είπε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες στις πάνω από 140 περιοχές που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θεωρούν ότι το Ιράκ μπορεί να έχει κρύψει όπλα μαζικής καταστροφής.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξάνουν θύματα και κρούσματα του ιού
 

Με υγειονομικές μάσκες προσπαθούν να προφυλαχθούν πολλοί κάτοικοι στις κινεζικές πόλεις

Στο Χονγκ Κονγκ συνολικά 47 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), καθώς οι υγειονομικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ακόμη επτά θανάτους.

Γιατροί της πόλης εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των θανάτων όσο και των φορέων, και μάλιστα ταχύτατα ανάμεσα στο νεανικό πληθυσμό.

Νωρίτερα οι κινεζικές αρχές ανέφεραν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τέσσερις επιπλέον θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην Κίνα σε 64.

Επίσημη παραδοχή της κρίσης

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού αποτελεί την πλέον επείγουσα προτεραιότητα των υγειονομικών αρχών της χώρας.


Επιβάτες τραίνου στο Χονγκ Κονγκ με τις μάσκες κατά του ιού
Αν και όπως είπε ο κ. Γουέν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες περιορισμού του ιού, παραδέχθηκε ότι η «γενική κατάσταση παραμένει σοβαρή».

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες διαβεβαιώσεις αξιωματούχων που έλεγαν ότι ο ιός ήταν υπό έλεγχο.

Εξάλλου αναστάτωση έχει προκαλέσει κα η δήλωση του δημάρχου του Πεκίνου, που επιβεβαίωσε ότι το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού εντοπίστηκε στην κινεζική πρωτεύουσα την 1η Μαρτίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα νωρίτερα από τότε που υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της ύπαρξής του.

Οι φορείς του θανατηφόρου ιού που προκαλεί πνευμονία σε όλο τον κόσμο έχουν υπερβεί τα 3.300 άτομα, εκ των οποίων πάνω από 1300 στην Κίνα και περίπου 1200 στο Χονγκ Κονγκ.

Πρώτο κρούσμα στο Μπαγκλαντές

Στο μεταξύ γιατροί στο Μπαγκλαντές ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει έναν ασθενή που πιθανότατα έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ο φορέας αυτός έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ντάκα προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο προσπάθησαν να τον θέσουν σε καραντίνα, αλλά αυτός αρνήθηκε να εξετασθεί και διέφυγε.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει συναγερμό, καθώς η χώρα διαθέτει ελάχιστες δυνατότητες να περιθάλψει υπό υγειονομικό περιορισμό άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1413:H Αίγυπτος και η Ιορδανία ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ και ο Ιορδανός ομόλογός του, Μαρουάν Μοασέρ.

1359:Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί αρχίζουν κοινές περιπολίες στους δρόμους της Βαγδάτης, για πρώτη φορά από την κατάληψη της πόλης.

1237:«Ολοκληρώνεται η φάση των κρισίμων στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά μπορεί να υπάρξουν και άλλες – τοπικές και περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις» λέει ο ταξίαρχος Μπρουκς.

1230:«Η επιχείρηση κατάληψης του Τικρίτ ήταν η μοναδική αξιοσημείωτη μάχη του τελευταίου 24ώρου» λέει ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς.

1115:Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αλλοδαποί βομβιστές καμικάζι” ηγούνται της ιρακινής αντίστασης στη Βαγδάτη.

1010:Ο ανταποκριτής του BBC στο Τικρίτ μεταδίδει ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία, τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιρακινής αντίστασης, αντιθέτως υπάρχει μαζική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων.

0930:Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δηλώνει στο BBC ότι η Συρία δεν αποτελεί τον «επόμενο στόχο στον κατάλογο των ΗΠΑ», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και παροχή καταφυγίου σε Ιρακινούς φυγάδες

0810:Οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, - το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει στιγμιότυπα με τα άρματα μάχης των ΗΠΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

0800:Διαλύεται το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

0719:Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 117 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

0635:Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

0619:Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

0545:Εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

0500:Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κατάληψη της πόλης Τικρίτ δεν σημαίνει και λήξη του πολέμου, καθώς η αμερικανική εμπροσθοφυλακή παρέκαμψε πόλεις και χωριά του βορείου Ιράκ προελαύνοντας προς τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

0406:Άρματα μάχης των ΗΠΑ λαμβάνουν θέσεις στην κεντρική πλατεία του Τικρίτ, σύμφωνα με όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

0245:Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

0115:Νέες αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται κατά της πόλης Τικρίτ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων συνεχίζονται.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 13:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους προς Συρία: «Συνεργαστείτε»
 

«Μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τη Συρία να συνδράμει στην κατάρρευση της ιρακινής ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεΐν και να σταματήσει να προσφέρει άσυλο σε αξιωματούχους του ιρακινού κόμματος «Μπαάθ» είτε σε οποιοδήποτε Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο που προσπαθεί να διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων.

«Η Συρία απλά πρέπει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της και να σταματήσει να υποθάλπει μέλη του Μπαάθ, στρατιωτικούς αξιωματούχους ή όποινδήποτε πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στη Συρία», είπε, χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε, επίσης, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι «το παράδειγμα του Ιράκ δείχνει ότι μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε ερώτηση για το τι μήνυμα θέλει να δώσει στους Ιρακινούς, ο κ. Μπους δήλωσε, «Είστε ελεύθεροι και η ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα».

Προειδοποιήσεις Ράμσφελντ

Σε παρόμοιες καταγγελίες για τη Συρία προέβη νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Η κυβέρνηση της Συρίας διαπράττει πολλά σοβαρά λάθη», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί Σύροι πολέμησαν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαγδάτη: Ιστορία δύο πόλεων
 

Αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο ίπταται πάνω από τη Βαγδάτη

Στη Βαγδάτη χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αμερικανικών δυνάμεων και παρουσιάστηκαν για εγγραφούν στη δύναμη ασφαλείας της πόλης.

Η ανάληψη εκ νέου των καθηκόντων από τους Ιρακινούς θα συμβάλλει – λένε ανταποκριτές – στην αποκατάσταση της τάξης στην ιρακινή πρωτεύουσα, που δοκιμάστηκε από σκηνές αναρχίας και λεηλασίας τις ημέρες μετά την πτώση του ιρακινού καθεστώτος.

Αμερικανοί στρατιώτες αρχίζουν περιπολίες στους δρόμους της Βαγδάτης, από κοινού με Ιρακινούς – πρώην μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η ανταπόκριση των Ιρακινών στην προσπάθεια στρατολόγησής τους στους μηχανισμούς ασφαλείας ήταν πολύ μεγάλη.

Μεικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Βαγδάτη όσον αφορά την κατάσταση ασφαλείας.


Λεηλατήθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης
Σε ορισμένες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας επικρατεί ηρεμία ενώ σε άλλες – όπως στην παλαιά πόλη της Βαγδάτης - συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυροβολισμών και τα περιστατικά λεηλασίας.

Τα περισσότερα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η Βαγδάτη έχει χωρισθεί σε 60 τομείς, ενώ σε 10-15 εξ αυτών υπάρχουν θύλακες αντίστασης.

Διαδήλωση και συγκρούσεις μπροστά στο φακό

Ιρακινοί κάτοικοι της πρωτεύουσας αγανακτισμένοι από την κατάσταση ένδειας και ακυβερνησίας διαδήλωσαν εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μπροστά στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές.


Αυτό είναι αποικιοκρατία. Πού είναι η ελευθερία; Δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα
Σαμπά Μαχμούντ, κάτοικος της Βαγδάτης
Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από το ξενοδοχείο “Παλαιστίνη”, όταν υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν άνοιξαν πυρ κατά Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με καταιγισμό πυρών.

Τουλάχιστον ένα άτομα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1010:Ο ανταποκριτής του BBC στο Τικρίτ μεταδίδει ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία, τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιρακινής αντίστασης, αντιθέτως υπάρχει μαζική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων.

0930:Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, δηλώνει στο BBC ότι η Συρία δεν αποτελεί τον «επόμενο στόχο στον κατάλογο των ΗΠΑ», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και παροχή καταφυγίου σε Ιρακινούς φυγάδες

0810:Οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, - το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει στιγμιότυπα με τα άρματα μάχης των ΗΠΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

0800:Διαλύεται το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

0719:Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 117 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

0635:Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

0619:Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

0545:Εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

0500:Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κατάληψη της πόλης Τικρίτ δεν σημαίνει και λήξη του πολέμου, καθώς η αμερικανική εμπροσθοφυλακή παρέκαμψε πόλεις και χωριά του βορείου Ιράκ προελαύνοντας προς τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

0406:Άρματα μάχης των ΗΠΑ λαμβάνουν θέσεις στην κεντρική πλατεία του Τικρίτ, σύμφωνα με όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

0245:Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

0115:Νέες αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται κατά της πόλης Τικρίτ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων συνεχίζονται.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 09:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό αμερικανικό έλεγχο το κέντρο του Τικρίτ
 

Καπνοί στα περίχωρα του Τικρίτ μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

Αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κέντρο του Τικρίτ, γενέτειρας πόλης του Σαντάμ Χουσεΐν.

Με την υποστήριξη πυρός από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη οι Αμερικανοί πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν θέσεις σε κεντρική πλατεία του Τικρίτ, που μέχρι χθες εθεωρείτο το ύστατο προπύργιο του ιρακινού καθεστώτος.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στο Τικρίτ η κατάσταση είναι ήρεμη, οι περισσότεροι δρόμοι είναι έρημοι, αν και λιγοστοί κάτοικοί της βγήκαν στο δρόμο για να δουν τα αμερικανικά στρατεύματα που κατέλαβαν το κέντρο.


Δορυφορική φωτογραφία βομβαρδισμένου μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες προωθήθηκαν στην πόλη αφού έδωσαν μάχη με 2.500 υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε στιγμιότυπα με Αμερικανούς στρατιώτες να περιπολούν στους κεντρικούς δρόμους του Τικρίτ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο τοπικός φύλαρχος Γιουσούφ Αμπντούλ Αλ Νασάρι είχε προσφερθεί να διαμεσολαβήσει για την παράδοση ιρακινών στρατιωτικών μονάδων στις αμερικανικές δυνάμεις.

Οδομαχία στη Βαγδάτη

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας Αμερικανοί πεζοναύτες ενεπλάκησαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο κέντρο της Βαγδάτης.


Ο επικεφαλής της εκστρατείας, στρατηγός Φράνκς λέει ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε
Η σύγκρουση ξέσπασε έξω από το ξενοδοχείο “Παλαιστίνη”, όπου μένουν πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι.

Από την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε το θάνατο.

Από το πρωί της Δευτέρας εντάθηκαν οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ και ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Γουατμπάν Ιμπραχίμ Αλ Τικρίτι, που συνελήφθη χθες, μεταφέρθηκε ήδη με αμερικανικό ελικόπτερο προς άγνωστη κατεύθυνση για περαιτέρω ανάκριση.

Ο Γουατμπάν Αλ Τικρίτι συνελήφθη από κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις στο βορειοδυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σε άλλες εξελίξεις:

•Διαλύθηκε το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

•Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

•Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

•Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 08:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


0810:Οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, - το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει στιγμιότυπα με τα άρματα μάχης των ΗΠΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

0800:Διαλύεται το πλήθος ενόπλων που είχε περικυκλώσει το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Μίρζα Αλί Σιστανί, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έδωσαν στον κληρικό για να εγκαταλείψει τη χώρα.

0635:Αμερικανικές πηγές λένε ότι σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνταν σε στρατόπεδο του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ.

0619:Στρατηγός της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς στη Μοσούλη λέει στο BBC ότι ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του καθεστώτος έχουν διαφύγει στη Συρία.

0545:Εντείνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης στη Βαγδάτη, με κοινές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών.

0500:Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κατάληψη της πόλης Τικρίτ δεν σημαίνει και λήξη του πολέμου, καθώς η αμερικανική εμπροσθοφυλακή παρέκαμψε πόλεις και χωριά του βορείου Ιράκ προελαύνοντας προς τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

0406:Άρματα μάχης των ΗΠΑ λαμβάνουν θέσεις στην κεντρική πλατεία του Τικρίτ, σύμφωνα με όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

0245:Ο πόλεμος του Ιράκ έχει κάνει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει περισσότερο διαλλακτική στάση σε θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

0115:Νέες αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται κατά της πόλης Τικρίτ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων συνεχίζονται.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρήξη Γιασέρ Αραφάτ - Μαχμούντ Αμπάς
 

Ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ απέρριψε τον κατάλογο με τα ονόματα που επρόκειτο να απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Τον κατάλογο σχεδίασε ο νέος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υποβάθμισε αξιωματούχους που πρόσκεινται στον Γιασέρ Αραφάτ και ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μη κατονομαζόμενος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων ότι η πλειονότητα των παλαιότερων στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής απέρριψε το προτεινόμενο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτες δεχόταν εδώ και καιρό έντονες πιέσεις να μοιραστεί την εξουσία με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του είχε δηλώσει ότι προτεραιότητές τους είναι η μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και ο τερματισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπουργού Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και ο υπουργός Οικονομίας, Μαχέρ αλ Μασρί.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 08:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Στον Περσικό ο Τζακ Στρο
 

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιήσει ο Τζακ Στρο

Περιοδεία στην Μέση Ανατολή θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο με πρώτο σταθμό το Κουβέιτ.

Στόχος της περιοδείας του Βρετανού υπουργού στις χώρες του Περσικού είναι η εξεύρεση συμμάχων στην εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο Τζακ Στρο την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον προσωρινό διοικητή για το Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ, πριν μεταβεί στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ Ο΄Μπράιαν μεταβαίνει τη σήμερα Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό μετά το τέλος της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Συρία και Ιράν έχουν προειδοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για διακοπή των σχέσεων τους με τρομορατικές οργανώσεις και για τερματισμό οποιουδήποτε είδους βοήθειας προς το καθεστώς του Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Ο΄Μπράιαν θα έχει διμερείς συνομιλίες για μια πλειάδα θεμάτων ανάμεσά τους, το Ιράκ και ο τερματισμός των συγκρούσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του «βιβλίου της ζωής»
 

Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιόματος θα βοηθήσει την ιατρική έρευνα

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιόματος δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει.

Η ανακοίνωση της τελική ανάγνωσης του επονομαζόμενου «βιβλίου της ζωής» πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την δημοσιοποίηση του πρώτου προσχεδίου της μελέτης.

Πριν από τρία χρόνια οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει τα μυστικά του ανθρώπινου γονιδιόματος κατά 97%.

Το βρετανικό Ίδρυμα «Γουέλκαμ Τραστ Σάνγκερ» αποκωδικοποίησε το ένα τρίτο της αλυσίδας του γονιδιόματος, περισσότερο δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα που συμμετείχε σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια.

Ο διευθυντής του βρετανικού ιδρύματος, καθηγητής, Άλαν Μπράντλεϊ ότι η ολοκλήρωση της ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιόματος είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας σ' ένα μακρύ δρόμο.

«Για παράδειγμα και μόνο η αποκωδικοποίηση του χρωμοσώματος 20 έχει ήδη βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό των γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και η λευχαιμία», είπε ο Άλαν Μπράντλεϊ.

Ωστόσο, αναλυτής επιστημονικών θεμάτων του BBC επισημαίνει ότι από μόνο της η ανάγνωση του γονιδιόματος δεν είναι ικανή να επιφέρει μια επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.

«Οι επιστήμονες μπορεί πλέον να διαβάζουν το βιβλίο της ζωής αλλά πρέπει να διαπιστώσουν τι ακριβώς σημαίνει η κάθε λέξη», τόνισε ο αναλυτής του BBC.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανακοινωθέν IRA για την ειρήνη
 

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός δηλώνει ότι αισιοδοξεί στην ειρήνη

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) παρέδωσε ανακοινωθέν στις ηγεσίες της Βρετανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, στο οποίο παραθέτει τις απόψεις του για την ειρηνευτική διαδικασία και την εκεχειρία στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο IRA επιβεβαίωσε ότι στο ανακοινωθέν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις του για την τρίτη «φάση» της παράδοσης των όπλων του.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπέρτι Αχέρν, επρόκειτο να προβούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία τελικά ανεβλήθη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Μπέλφαστ ο IRA αναμένεται να έχει προβεί σε «αναθεωρήσεις των θέσεων του» μετά την έκκληση της βρετανικής και ιρλανδικής κυβέρνηση για περισσότερη διαφάνεια στο θέμα του αφοπλισμού και της εκεχειρίας.

«Δεν αποκλείεται ο IRA να ανακοινώσει ότι τερματίζει όλες τις δραστηριότητές του», τόνισε ο Ντένις Μάρεϊ του BBC.

Η ανακοίνωση του IRA πραγματοποιείται έπειτα από τις επαφές που είχαν οι επικεφαλής του Σιν Φέιν, του φερόμενου ως πολιτικού σκέλους της οργάνωσης, Τζέρι Άνταμς και Μάρτιν ΜακΓκίνες.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Έτοιμη για συνομιλίες η Βόρειος Κορέα
 

Η Βόρειος Κορέα προτίθεται να έρθει σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Η ηγεσία της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βόρειος Κορέας φαίνεται να είναι έτοιμοι να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει η επαναλειτουργία του πυρηνικού της προγράμματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν τη Βόρειο Κορέα να προσέλθει σε διμερείς συνομιλίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν ότι η Πιονγκ Γιανγκ φαίνεται πρόθυμοι να αποδεχτεί οποιασδήποτε μορφής διάλογο με την Ουάσινγκτον όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν λιγότερο εχθρική πολιτική απέναντι στη Βόρειο Κορέα.

Μέχρι πρότινος η Βόρειος Κορέα, την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συμπεριλάβει στα κράτη που σχηματίζουν τον επονομαζόμενο «Άξονα του Κακού» αρνούνταν το ενδεχόμενο των απευθείας συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αναλυτές η μεταστροφή της Βορείου Κορέας οφείλεται στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναλάβουν εδώ και καιρό οι ηγεσίες της Κίνας και της Ρωσίας.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 05:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωγή κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ
 

Την προσαγωγή του Ισπανού πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη ζητούν τα αδέλφια του εκλιπόντος στη Βαγδάτη κάμεραμαν

Αγωγή κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ άσκησαν τα αδέλφια του Ισπανού δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» της Βαγδάτης.

Τα αδέλφια του εκλιπόντος κάμεραμαν, Χοσό Κουζό, μαζί με δεκάδες αντιπολεμικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ισπανό πρωθυπουργό επειδή στηρίζει τον πόλεμο του Ιράκ χωρίς την έγκριση της ισπανικής βουλής και του βασιλιά της χώρας, Χουάν Κάρλος.

Τα αδέλφια του 37χρονου εκλιπόντος ζήτησαν επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας να τους προσφέρει πληροφορίες για το θάνατο του αδελφού τους.

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε εάν ζούμε βάσει του νόμου δικαίου ή ένα κυβερνά το δίκαιο του ισχυρού», δήλωσαν οι δύο Ισπανοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Μιτσαβίλα χαρακτήρισε «αβάσιμη και ανυπόστατη» την αγωγή.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Χοσέ Κουζό και δημοσιογράφος, Χούλιο Ανγουίτα Παράδο.


Κυριακή 13 Απριλίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 13 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


2330: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

2225: Αμερικανοί πεζοναύτες αντάλλαξαν πυρά με ελεύθερους σκοπευτές σε κτίριο κοντά στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στη Βαγδάτη, όπου διαμένουν οι ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορειών.

20:39 Η Υεμένη χορηγεί άσυλο στον πρεσβευτή του Ιράκ στην Αίγυπτο Μοχσέν Καλίλ. Ο κ. Καλίλ αναμένεται να μεταβεί στην Υεμένη μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

17:45 Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών μπήκαν στη γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

17:12 O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους προειδοποιεί τη Συρία να μην προστατεύσει μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν χημικά όπλα στη Συρία».

17:05 Εφτά Αμερικανοί στρατιώτες, που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου στο Ιράκ, απελευθερώθηκαν.

16:10 O ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Γουατμπάν, συλλαμβάνεται στα βορειοδυτικά της πόλης της Μοσούλης. Η επιχείρηση έγινε από δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και στρατιώτες των Κούρδων.

15:50 Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι χιλιάδες Ιρακινοί επιστρέφουν στη Βαγδάτη από τις γύρω περιοχές, όπου είχαν καταφύγει μετά την έναρξη των βομβαρδισμών. Ουρές οχημάτων μήκους αρκετών χιλιομέτρων έχουν σχηματισθεί στις ανατολικές προσβάσεις της ιρακινής πρωτεύουσας.

15:31 Πάνω από 90 Ιρακινοί βρίσκονται παγιδευμένοι και χωρίς εφόδια στα σύνορα Ιράκ – Ιορδανίας σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που καλεί την κυβέρνηση του Αμάν να επιτρέψει την είσοδο στους εγκλωβισμένους.

15:12 Τέσσερις Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές δέχθηκαν πυρά και τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκαθάρισης ιρακινής αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Μαχμουντίγια, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπως είπε αξιωματικός των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

15:00 Σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφορία του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, Αμερικανοί πεζοναύτες ανακάλυψαν στην ανατολική Βαγδάτη 278 βλήματα πυροβολικού που διέθεταν χημική ουσία στη γόμωσή τους.

14:55 Κούρδοι πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Κιρκούκ λένε σε αραβικές οικογένειες που ζουν στα σπίτια τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία ότι πρέπει να φύγουν ή να εκδιωχθούν δια της βίας, μεταδίδει ανταποκριτής του ΒBC.

14:45 Ο επικεφαλής της εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς λέει ότι ο πόλεμος δεν έχει λήξει ακόμα παρά την προέλαση των δυνάμεων που έχει υπό τις διαταγές του. «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθούν όλοι οι θύλακες αντίστασης» δηλώνει ο στρατηγός Φρανκς.

14:23 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, φθάνει στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με αντικείμενο το μέλλον του Ιράκ.

14:16 Η κουρδική τηλεόραση μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο καταζητούμενος από τους Αμερικανούς ετεροθαλής αδελφός του πρώην προέδρου του Ιράκ, Γουατμπάν Ιμπραχίμ Αλ Τικρίτι, συνελήφθη τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει από το δυτικό Ιράκ προς τη Συρία.

14:15 Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' καλεί τους πιστούς σε αλληλεγγύη με όσους υποφέρουν στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την Κυριακή των Βαΐων των Ρωμαιοκαθολικών.

14:11 Περίπου 100 Ιρακινοί μηχανικοί και δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αμερικανικού Στρατού στη Βαγδάτη και δέχθηκαν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αποκατάσταση της τάξης και στην επαναλειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

14:09 Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένα στελέχη του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν έχουν διαφύγει στη Συρία.

14:05 Το Ισραήλ ανέστειλε την κατάσταση συναγερμού που είχε κηρύξει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, ανακοινώνοντας ότι οι πολίτες του δεν χρειάζονται πλέον να μεταφέρουν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι αντιπυραυλικές συστοιχίες όμως θα παραμείνουν σε επιφυλακή, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

13:20 Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, διευκρινίζει ότι είναι επτά και όχι έξη οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι που διεσώθησαν.

12:37 Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς λέει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κινούνται προς την πόλη του Τικρίτ χωρίς να συναντούν αντίσταση.

11:59 Ο επικεφαλής της εκστρατείας στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δηλώνει ότι έξη Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου διεσώθησαν από πεζοναύτες βορείως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φράνκς όλοι φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

11:40 Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι δυνάμεις των ΗΠΑ απελευθέρωσαν έξη Αμερικανούς στρατιώτες που εκρατούντο αιχμάλωτοι από ιρακινές δυνάμεις, σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

11:10 Βρετανικά στρατεύματα άρχισαν να στρατολογούν πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για περιπολίες μέσα στην πόλη της Βασόρας.

10:53 Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πόλη της Μοσούλης, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒΒC Τζον Σίμπσον. Τα αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν στους δρόμους, ορισμένα καταστήματα ξανάνοιξαν και ορισμένα από τα "λάφυρα" της διήμερης λεηλασίας άρχισαν να επιστρέφονται.

10:38 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν προελάσει και δρουν στα περίχωρα του Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Αποστολή των πεζοναυτών είναι να επιτεθούν και να εξοντώσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος» δηλώνει η ίδια πηγή.

09:30 Στην πόλη Νατζάφ ένοπλοι περικυκλώνουν το σπίτι του ανώτατου Σιΐτη κληρικού του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, δίνοντάς του διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

08:08 Σώοι και αβλαβείς απελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι από τη Μαλαισία.

07:18 Τρεις δημοσιογράφοι από τη Μαλαισία απήχθηκαν από ενόπλους στη Βαγδάτη, αφού δέχθηκαν επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Μαλαισίας.

06:05 Για πρώτη φορά οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν πτήσεις περιπολίας πάνω από τη Βαγδάτη.

04:00 Η Kίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη στη Βαγδάτη επειγόντως, καθώς λεηλατήθηκε η κινεζική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

03:40 Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των εξωτερικών είπε ότι οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις φέρουν απόλυτα την ευθύνη για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ιστορικών μνημείων στο Ιράκ.

03:10 Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οικονομικοί παράγοντες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα λένε ότι οι εξελίξεις στη Βαγδάτη έχουν αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχιας στον πλανήτη.

02:45 Ο αμερικανικός στρατός στέλνει στις ΗΠΑ τα βομβαρδιστικά Β-52 που είχε αναπτύξει στο νησάκι Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς λέει ότι ίσως πρόκειται για δείγμα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ θα είναι λιγότερο σφοδρές.

02:35 Ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε Αμερικανό πεζοναύτη έξω από το νοσοκομείο της Βαγδάτης το Σάββατο ήταν Συριακής καταγωγής, λένε αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 03:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους προς Συρία: «Συνεργαστείτε»
 

«Μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τη Συρία να συνδράμει στην κατάρρευση της ιρακινής ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεΐν και να σταματήσει να προσφέρει άσυλο σε αξιωματούχους του ιρακινού κόμματος «Μπαάθ» είτε σε οποιοδήποτε Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο που προσπαθεί να διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων.

«Η Συρία απλά πρέπει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της και να σταματήσει να υποθάλπει μέλη του Μπαάθ, στρατιωτικούς αξιωματούχους ή όποινδήποτε πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στη Συρία», είπε, χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε, επίσης, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι «το παράδειγμα του Ιράκ δείχνει ότι μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε ερώτηση για το τι μήνυμα θέλει να δώσει στους Ιρακινούς, ο κ. Μπους δήλωσε, «Είστε ελεύθεροι και η ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα».

Προειδοποιήσεις Ράμσφελντ

Σε παρόμοιες καταγγελίες για τη Συρία προέβη νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Η κυβέρνηση της Συρίας διαπράττει πολλά σοβαρά λάθη», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί Σύροι πολέμησαν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 04:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατελήφθη το Τικρίτ
 

Και στην πόλη Τικρίτ μπαίνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε από το Κατάρ ότι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο τελευταίο προπύργιο και γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι συνάντησαν σποραδική αντίσταση, ενώ δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις στα νότια προάστια του Τικρίτ και ότι κλήθηκαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για να βάλουν από αέρος τις θέσεις των Ιρακινών.

Το Τικρίτ είναι η μοναδική μεγάλη πόλη του Ιράκ που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν φήμες ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Σαντάμ Χουσεΐν ετοιμάζονται για αντίσταση στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικές διοικητές της πόλης προσπαθούσαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την ειρηνική παράδοση του Τικρίτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ιρακινοί διεμήνυσαν στους Αμερικανούς ότι επιζητούν την ειρήνη και ότι το μεγαλύτερο μέρος των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έχει εγκαταλείψει την πόλη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αντιμετώπισαν κάποια οργανωμένη αντίσταση από την πλευρά των Ιρακινών στο Τικρίτ.

Σε άλλες εξελίξεις:

• H τηλεόραση των Κούρδων μετέδωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις, με τη συνεργασία στρατιωτών των Κούρδων, συνέλαβαν τον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ Χουσεΐν, Γουατμπάν, που είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία.

• Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγός Τόμι Φρανκς είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρει σε προσωπικά αντικείμενα του Σαντάμ Χουσεΐν δείγματα από το DNA του ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτός βρίσκεται εν ζωή.

• Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πόλη της Μοσούλης, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΒΒC Τζον Σίμπσον. Τα αμερικανικά στρατεύματα περιπολούν στους δρόμους, ορισμένα καταστήματα άνοιξαν και πάλι και ορισμένα από τα «λάφυρα» της διήμερης λεηλασίας άρχισαν να επιστρέφονται στα μουσουλμανικά τεμένη της πόλης.

• Οι στρατιώτες των Κούρδων, άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει και σταδιακά αντικαθιστούνται από αμερικανικές δυνάμεις.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2003 - 05:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στη Νιγηρία
 

Ταραχές και επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα των εκλογών

Προβάδισμα στο κόμμα του προέδρου της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην αφρικανική χώρα μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα απέσπασε πολλές ψήφους ιδίως στη νοτιοδυτική Νιγηρία, η οποία θεωρείται προπύργιο του κόμματος της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Δημοκρατία.

Εν αντιθέσει, τα ποσοστά του σημείωσαν πτώση στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου φαίνεται να προηγείται το Λαϊκό Κόμμα Ολόκληρης της Νιγηρίας.

Η Ανεξάρτητη Εθνική Εφορευτική Επιτροπή της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά η τελική έκβαση των εκλογών θα γίνει γνωστή την Τρίτη.

Σε επτά ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με πρώτα αποτελέσματα το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι έχει κερδίσει 68 έδρες, η Συμμαχία για τη Δημοκρατία, 38 και το Λαϊκό Κόμμα Ολόκληρης της Νιγηρίας 25.

Σ΄ολόκληρη την αφρικανική χώρα σημειώθηκαν επεισόδια και φαινόμενα εκφοβισμού του εκλογικού σώματος κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.