Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-07

  1. Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. «Εδραίωση των αμερικανικών θέσεων»
  4. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  5. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  6. Έναρξη της συνόδου για το μέλλον του Ιράκ
  7. «Εγκλωβισμένοι οι πολίτες της Βαγδάτης»
  8. 'Στην καρδιά της Βασόρας'
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Παγκόσμια ανησυχία για την άτυπη πνευμονία
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. «Επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης»
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. «Επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης»
  15. Νίκες για τους πρωτοπόρους
  16. «Φταίει ο πόλεμος»
  17. «Στην καρδιά της Βασόρας»
  18. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  19. «Επιδρομή στην κεντρική Βαγδάτη»
  20. «Φίλια πυρά» εναντίον Κούρδων
  21. Στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ
  22. Ο Βρετανικός στρατός «ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα» της Βασόρας
  23. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  24. Σύνοδος κορυφής Μπους-Μπλερ
  25. Σφαγή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
  26. «Φιλικά πυρά» Αμερικανών και Κούρδων
  27. Mέτρα για την άτυπη πνευμονία στην Αυστραλία
  28. Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
  29. Eπίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης
  30. Σύνοδος κορυφής Μπους-Μπλερ

Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 03:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάνω από 14 νεκροί από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
 

Πάνω από 14 άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Αλ-Μανσούρ

Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο δήλωσαν ότι ο λόγος που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα κατοικημένη περιοχή στη Βαγδάτη ήταν πληροφορίες ότι μπορεί να βρίσκονταν εκεί στελέχη της Ιρακινής ηγεσίας, και ενδεχομένως ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γυιοί του.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 14 κάτοικοι της συνοικίας Αλ-Μανσούρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν χθες από τεράστια έκρηξη.


Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 50 μέτρων
Δημοσιογράφος που πήγε στη συνοικία είπε ότι τα σπίτια και οι οικογένειες που ζούσαν εκεί ισοπεδώθηκαν από τεράστια έκρηξη που δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο πενήντα μέτρων.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ελέγχουν όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες γύρω από τη Βαγδάτη.

Στα περίχωρα της πρωτεύουσας, αμερικανοί πεζοναύτες έδωσαν μάχες με την Προεδρική Φρουρά που υπερασπίζεται γέφυρες στα ανατολικά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στα βορειοδυτικά προάστεια.

Ανταποκριτής του BBC με τις αμερικανικές δυνάμεις μεταδίδει ότι πολλά Ιρακινά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή έχουν εγκαταληφθεί.

Είδε ακόμη αρκετούς άμαχους νεκρούς από τις μάχες και μαγνητοσκόπησε γυναίκες και παιδιά να είναι τρομοκρατημένοι στους δρόμους και να σηκώνουν τα χέρια.

Πολλοί άλλοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις μάχες κρατώντας λευκές σημαίες.

Εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας

Οι Αμερικανοί στρατιώτες εδραιώνουν την παρουσία τους στη Βαγδάτη, μετά την κατάληψη προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και τις μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο περιέγραψε την χθεσινή επίθεση ως «επίδειξη δυνάμεων» παρά ως την αρχή των εχθροπραξιών για την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης.


100 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο κέντρο της Βαγδάτης
Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν λέει ότι η αμερικανική παρουσία περιορίζεται σε μια έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνεται το κύριο προεδρικό μέγαρο και το διάσημο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ.

Σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, επιθετικοί και εξοργισμένοι Φενταγίν περιπολούν δρόμους και γέφυρες, μεταδίδει ο ανταποκριτής.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι εισέβαλε στην ιρακινή πρωτεύουσα με 65 τεθωρακισμένα και 40 πολεμικά άρματα Μπράντλεϊ, τρέποντας σε φυγή τις αμερικανικές δυνάμεις στις όχθες του Τίγρη.

Νοτίως της Βαγδάτης, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι ουσίες που εντοπίστηκαν ανάμεσα στις πόλεις Καρμπάλα και Χίλα μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη αερίων νεύρων και μουστάρδας στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο τονίζει ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις και ότι θα διενεργηθούν επιπλέον εργαστηριακοί έλεγχοι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Πάντως, αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο κεντρικό Ιράκ είπε ότι οι ουσίες που βρέθηκαν μπορεί να είναι και εντομοκτόνα, καθώς έχουν παρεμφερή χημική σύνθεση.

Σε άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

• Aπό ιρακινή επίθεση με οβίδες εναντίον αμερικανικού επιτελειακού κέντρου νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν επίσης άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

• Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

• Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, και ορισμένοι μόνο με τα εσώρουχά τους, να τρέπονται σε φυγή στην όχθη του Τίγρη, κατά την αμερικανική εισβολή στη Βαγδάτη.

• Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

• Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

• Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν πως σκοτώθηκε στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "Χημικός Αλί.

• Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντιμαχόμενες ομάδες Ιρακινών.

Ιρακινή διάψευση

Καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν στη Βαγδάτη, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως προεδρεύων συνάντησης με υψηλόβαθμους Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.


Εξοργισμένοι από την αμερικανική παρουσία οι υπερασπιστές της Βαγδάτης
Στο βίντεο εμφανίζονται ακόμη ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, o oποίος είναι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταχά Γιασίν Ραμαντάν και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ.

Πάντως οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, επέμεινε ότι η Βαγδάτη είναι ασφαλής από τις αμερικανικές δυνάμεις: «οι Αμερικανοί στρατιώτες,» είπε, «αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης».

Η αίγλη στα παλάτια

Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Αντριου Γκίλιγκαν μεταδίδει ότι με την εισβολή οι αμερικανοί προσπάθησαν και κατάφεραν να αποδείξουν ότι μπορούν να κινούνται οπουδήποτε θέλουν στην πρωτεύουσα.


Αμερικανοί στρατιώτες βλέπουν τα αντικείμενα του παλατιού
Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν τα άρματα μάχης τους στην μπροστινή πύλη του κύριου προεδρικού παλατιού, μαγνητοσκόπησαν το εσωτερικό του και μετακινούντο στην αυλή ανταλλάσσοντας πυρά με Ιρακινούς μαχητές.

Τηλεοπτικές εικόνες από το εσωτερικό του παλατιού δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες εν μέσω του πολυτελούς διακόσμου καλυμένου από σκόνη λόγω των μαχών και των βομβαρδισμών στην πόλη.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 01:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


2330: Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού ζητούν να επιτραπεί στους Ιρακινούς να διαχειρίζονται τη χώρα τους όταν λήξει ο πόλεμος.

2210: Κούρδος ηγέτης χαιρετίζει την είδηση του θανάτου του Αλί Χασάν Αλ-Μαγίντ, του «Χημικού Άλι», που διέταξε την επίθεση με χημικά αέρια κατά των Κούρδων το 1988. Ωστόσο, ο Μπαρχάμ Σαλίχ, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, δηλώνει ότι θα προτιμούσε να δει τον «Χημικό Άλι» να κριθεί για τα εγκλήματά του ενώπιον διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

2130: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για να νομιμοποιηθεί η μεταβατική κυβέρνηση στο Ιράκ.

1830: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν «έχει υπό τον έλεγχο του μεγάλο τμήμα του Ιράκ» . Πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιράκ.

1805: Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ομάδες Ιρακινών.

1800: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι προκαταρκτικές έρευνες σε χημικά που εντοπίστηκαν κοντά στην Κερμπάλα έδειξαν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και αέρια νεύρων.

1730: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αφίχθη στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

1705: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι αγνοούνται δύο από τα μέλη τους, στη Βαγδάτη.

1547: Τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία μεταδίδουν ότι δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπολους Ιρακινούς σε φυλάκιο κοντά στη Χίλα, 130 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

1435: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Ιράκ.

1430: O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

1350: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το γιο του, Κουσάι, να συναντώνται με ανώτατους συμβούλους τους.

1345: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριτζ, λέει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα έχει "τελειώσει", αν και κάποιοι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση.

1227: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ τυραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, από επίθεση των Ιρακινών με οβίδα εναντίον αμερικανικής θέσης νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

1155: Η Χίλαρι Άντερσον του BBC μεταδίδει ότι η Βασόρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων--300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

1150: Πληροφορίες για μεγάλες βόμβες και επιθέσεις του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.

1120: Η αμερικανική κεντρική διοίκηση δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν φάλαγγα ιρακινών αρμάτων μάχης, άλλα θωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

1100: Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν αρχίσει "μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις" στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


Τρίτη 08 Απριλίου 2003 - 00:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εδραίωση των αμερικανικών θέσεων»
 

Αμερικανικά τεθωρακισμένα στο εσωτερικό της ιρακινής πρωτεύουσας

Οι Αμερικανοί στρατιώτες εδραιώνουν την παρουσία τους στη Βαγδάτη, μετά την κατάληψη προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και τις μάχες με τις ιρακινές δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο περιέγραψε την επίθεση ως «επίδειξη δυνάμεων» παρά ως την αρχή των εχθροπραξιών για την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν λέει ότι η αμερικανική παρουσία περιορίζεται σε μια έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία περιλαμβάνεται το προεδρικό μέγαρο και το διάσημο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ.

Σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, μέλη των Φενταγίν περιπολούν δρόμους και γέφυρες, μεταδίδει ο ανταποκριτής.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι εισέβαλε στην ιρακινή πρωτεύουσα με 65 τεθωρακισμένα και 40 πολεμικά άρματα Μπράντλεϊ, εξαναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ιρακινές δυνάμεις.

Νοτίως της Βαγδάτης, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές λένε ότι τα χημικά που εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Καρμπάλα υποδεικνύουν την ύπαρξη αερίων νεύρων και μουστάρδας στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο τονίζει ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις και ότι θα διενεργηθούν επιπλέον εργαστηριακοί έλεγχοι. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Σε άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

• Aπό ιρακινή επίθεση με οβίδες εναντίον θέσης των αμερικανικών στρατευμάτων νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν επίσης άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

• Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

• Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, να φεύγουν τρέχοντας από το πεδίο της μάχης.

• Ιρακινοί στρατιώτες εθεάθησαν να τρέπονται σε φυγή.

• Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

• Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

• Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν πως σκοτώθηκε στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "Χημικός Αλί.

• Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντιμαχόμενες ομάδες Ιρακινών.

Ιρακινή διάψευση

Καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν στη Βαγδάτη, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως προεδρεύων συνάντησης με υψηλόβαθμους Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Στο βίντεο εμφανίζονται ακόμη ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, o oποίος είναι επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταχά Γιασίν Ραμαντάν και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ.

Πάντως οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Αλλά και ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, επέμεινε ότι η Βαγδάτη είναι ασφαλής από τις αμερικανικές δυνάμεις: «οι Αμερικανοί στρατιώτες,» είπε, «αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης».


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 22:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1830: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν «έχει υπό τον έλεγχο του μεγάλο τμήμα του Ιράκ» . Πρόσθεσε ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιράκ.

1805: Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ομάδες Ιρακινών.

1800: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι προκαταρκτικές έρευνες σε χημικά που εντοπίστηκαν κοντά στην Κερμπάλα έδειξαν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και αέρια νεύρων.

1730: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αφίχθη στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

1705: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι αγνοούνται δύο από τα μέλη τους, στη Βαγδάτη.

1547: Τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία μεταδίδουν ότι δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπολους Ιρακινούς σε φυλάκιο κοντά στη Χίλα, 130 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

1435: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Ιράκ.

1430: O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

1350: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το γιο του, Κουσάι, να συναντώνται με ανώτατους συμβούλους τους.

1345: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριτζ, λέει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα έχει "τελειώσει", αν και κάποιοι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση.

1227: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ τυραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, από επίθεση των Ιρακινών με οβίδα εναντίον αμερικανικής θέσης νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

1155: Η Χίλαρι Άντερσον του BBC μεταδίδει ότι η Βασόρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων--300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

1150: Πληροφορίες για μεγάλες βόμβες και επιθέσεις του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.

1120: Η αμερικανική κεντρική διοίκηση δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν φάλαγγα ιρακινών αρμάτων μάχης, άλλα θωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

1100: Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν αρχίσει "μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις" στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)



1805: Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώνεται στη Νασιρίγια. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ομάδες Ιρακινών.

1800: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι προκαταρκτικές έρευνες σε χημικά που εντοπίστηκαν κοντά στην Κερμπάλα έδειξαν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και αέρια νεύρων.

1730: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αφίχθη στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

1705: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι αγνοούνται δύο από τα μέλη τους, στη Βαγδάτη.

1547: Τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία μεταδίδουν ότι δύο Πολωνοί δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπολους Ιρακινούς σε φυλάκιο κοντά στη Χίλα, 130 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

1435: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Ιράκ.

1430: O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

1350: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το γιο του, Κουσάι, να συναντώνται με ανώτατους συμβούλους τους.

1345: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριτζ, λέει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα έχει "τελειώσει", αν και κάποιοι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση.

1227: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ τυραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, από επίθεση των Ιρακινών με οβίδα εναντίον αμερικανικής θέσης νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

1155: Η Χίλαρι Άντερσον του BBC μεταδίδει ότι η Βασόρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων--300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

1150: Πληροφορίες για μεγάλες βόμβες και επιθέσεις του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.

1120: Η αμερικανική κεντρική διοίκηση δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν φάλαγγα ιρακινών αρμάτων μάχης, άλλα θωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

1100: Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν αρχίσει "μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις" στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη της συνόδου για το μέλλον του Ιράκ
 

Μπους και Μπλερ διαφωνούν για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αφίχθη στο Χιλσμπόροου Κάστλ της βορείου Ιρλανδίας για τη διήμερη σύνοδο κορυφής με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Μπλερ υποδέχθηκε θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο και του παρέθεσε δείπνο με το οποίο σηματοδοτείται η έναρξη της συνόδου.

Είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η άφιξη και η υποδοχή

Το αεροσκάφος Ερ Φορς Ουάν του Αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε στις 18:23 ώρα Αγγλίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, όπου ο κ. Μπους συνομίλησε με συγγενείς των Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθούν.

Θερμή υποδοχή για τον Αμερικανό πρόεδρο

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και την υπεύθυνη για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο και μετέβη στο Χιλσμπόροου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από το χώρο της συνόδου τους εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεση τους στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι τα σχέδια για τη μεταπολεμική κυβέρνηση στο Ιράκ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, συμφωνήσει σε μια διαδικασία τριών σταδίων για τη διακυβέρνηση του Ιράκ μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά εκκρεμούν πολλά ακόμη ζητήματα, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Ρέινολντς.

Και οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τον έλεγχο του Ιράκ αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου και σταδιακά θα τον παραδώσουν σε ιρακινά χέρια.

Η βασική διαφωνία των δύο δυνάμεων είναι ως προς το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη και ως προς το χρόνο παράδοσης της κυβέρνησης στους Ιρακινούς.

Η Βρετανία λέει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να συντονίσει ένα συνέδριο Ιρακινών, από το οποίο θα εκλεγεί η νέα ηγεσία της χώρας, και στη συνέχεια θα επιβλέψει τη μετάβαση της κυβέρνησης στα ιρακινά χέρια.

Όμως ο Τζορτζ Μπους θέλει να περιορίσει το ρόλο του ΟΗΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον λέει ότι ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να πιέσει πολύ τον Αμερικανό πρόεδρο εάν θέλει να εξασφαλίσει έναν ρόλο για τη διεθνή κοινότητα στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Γεύση της συνόδου

Λίγο πριν το δείπνο στο Χιλσμπόροου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι διαφωνίες των δύο πλευρών δεν είναι τόσο έντονες όσο τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν στο σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβάλουν στα Ηνωμένα Έθνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά δε θα αναφερθούν σε λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες θα καλύψουν, επίσης, το Μεσανατολικό και την ειρήνευση στη Βόρειο Ιρλανδία.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 19:57 ('Ωρα Λονδίνου)
«Εγκλωβισμένοι οι πολίτες της Βαγδάτης»
 

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα νοσοκομεία της Βαγδάτης

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τους πολίτες της Βαγδάτης, που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη τους καθώς οι μάχες εντείνονται.

Οι οργανώσεις αρωγής έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα καραβάνια της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως σε αυτά που φθάνουν από το βορά, ενώ ομάδα των Ηνωμένων Εθνών αξιολογεί τις συνθήκες στο λιμάνι Ουμ Κασρ.

Η πρόσβαση στα νοσοκομεία της Βαγδάτης είναι περιορισμένη, αλλά όλες οι πτέρυγες γέμισαν με τραυματίες μετά την αμερικανική επιδρομή του Σαββάτου.

Οι προσπάθειες για την περίθαλψη των ασθενών γίνονται ακόμα δυσκολότερες μετά την εξαφάνιση δύο μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη Βαγδάτη.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, ο επικεφαλής της ομάδας στην ιρακινή πρωτεύουσα, Φρανσουά Καλάς, 43 ετών και ο 31 ετών Ιμπραχίμ Γιουνίς, χάθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι αναγκάζονται να υποθέσουν ότι τους δύο συναδέλφους τους κρατούν οι ιρακινές αρχές.

Ο Μάρτιν Μπρότον από την ομάδα των γιατρών δήλωσε στο BBC ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέκοψαν τις εργασίες τους στο νοσοκομείο Αλ Κίντι ως αντίδραση στην εξαφάνιση των συναδέλφων τους.


Η Οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, εξέφρασε στο BBC την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βαγδάτη, καθώς μπορεί «να οδηγήσουν σε λιμό».

Κάθε ώρα στα νοσοκομεία της Βαγδάτης - τα οποία παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο - διακομίζονται περισσότερα από 100 άτομα.

Το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού δυσχεραίνουν οι διακοπές ρεύματος και η έλλειψη νερού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση τόσο στη Βαγδάτη, όσο και στο υπόλοιπο Ιράκ.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Ερυθρός Σταυρός που τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Βαγδάτης παρουσιάζουν έλλειψη φαρμάκων, όπως αναλγητικά, αντιβιοτικά, ινσουλίνη και αναισθητικά καθώς ο αριθμός των τραυματιών ολοένα και αυξάνεται.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι νωρίτερα σήμερα, σε διάρκεια πέντε ωρών, μεταφέρθηκαν σε ένα μόνο νοσοκομείο της ιρακινής πρωτεύουσας περισσότεροι από πενήντα τραυματίες και τόνισε ότι οι γιατροί εκεί είναι εξοντωμένοι.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι ο πόλεμος έχει εξουθενώσει το προσωπικό των νοσοκομείων.

«Το προσωπικό εργάζεται αδιάκοπα τις τελευταίες ημέρες. Πραγματικά, οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, οποιοδήποτε νοσοκομείου, θα το έβρισκε εξαιρετικά δύσκολο να περιθάλπει τόσους τραυματίες», είπε η Αντονέλα Νοτάρι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής.




Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 16:19 ('Ωρα Λονδίνου)
'Στην καρδιά της Βασόρας'
 

Βρετανοί στο κέντρο της Βασόρας

Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στο κέντρο της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που αποσκοπούσε στην κατάληψη της πόλης.


Θα χρειαστούμε τρεις-τέσσερις μέρες για να θέσουμε πλήρως υπό τον έλεγχό μας τη Βασόρα και την γύρω περιοχή.
Κρις Βέρνον, συνταγματάρχης βρετανικού στρατού
"Τα στρατεύματά μας βρίσκονται τώρα στη Βασόρα και θα μείνουν εκεί", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Βασόρα το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "χημικός Αλί".

Ο "χημικός Αλί" είχε αποκληθεί έτσι λόγω της επίθεσης που είχε διατάξει να γίνουν με χημικά όπλα εναντίον χιλιάδων Κούρδων το 1988.

Όπως μεταδίδει ο Ντέιβιντ Μπάουντεν του BBC, οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα προεδρικό μέγαρο χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση--κάτι ανάλογο διαπιστώνει κι ένας άλλος ανταποκριτής του BBC, ο Μπεν Μπράουν, που βρίσκεται με το τρίτο σύνταγμα των Βρετανών αλεξιπτωτιστών.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Βασόρας βρίσκεται τώρα υπό βρετανικό έλεγχο.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003

(ώρα Λονδίνου)


1435: Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Ιράκ.

1430: O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

1350: Η ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το γιο του, Κουσάι, να συναντώνται με ανώτατους συμβούλους τους.

1345: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριτζ, λέει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα έχει "τελειώσει", αν και κάποιοι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση.

1227: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ τυραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, από επίθεση των Ιρακινών με οβίδα εναντίον αμερικανικής θέσης νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

1155: Η Χίλαρι Άντερσον του BBC μεταδίδει ότι η Βασόρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων--300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

1150: Πληροφορίες για μεγάλες βόμβες και επιθέσεις του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.

1120: Η αμερικανική κεντρική διοίκηση δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν φάλαγγα ιρακινών αρμάτων μάχης, άλλα θωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

1100: Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν αρχίσει "μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις" στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια ανησυχία για την άτυπη πνευμονία
 

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να κυκλοφορούν με μάσκες

Αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας σε ολόκληρο τον πλανήτη με τους νεκρούς πλέον να αγγίζουν τους 100.

Τελευταίο θύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ, είναι μια 78χρονη γυναίκα.

Προσωπικό ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ

Αλλά και η Αυστραλία ανακοίνωσε μια σειρά αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις υγειονομικές αρχές να κρατούν σε καραντίνα οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας. Προβλέπεται, επίσης, το κλείσιμο των σχολίων, των δημοσίων χώρων και των συνόρων της χώρας.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 2700 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Η Κίνα, η χώρα απ' όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η ασθένεια, έχει δεχθεί τα πυρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επειδή «άργησε να αναφέρει την εμφάνιση της ασυνήθιστης νόσου».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε και την έλλειψη συνεργασίας από τις κινεζικές αρχές στα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Η επικεφαλής του Οργανισμού, Χάρλεμ Μπράτλαντ, είπε ότι στα πέντε χρόνια της θητείας της, είναι η πρώτη φορά που βιώνει την εξάπλωση μιας ασθένειας σε ολόκληρο τον πλανήτη με τόσο ταχύ ρυθμό.

Παγκόσμια ανησυχία

Στα νοσοκομεία της Αυστραλίας νοσηλεύονται πέντε ασθενείς με συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

Τρία μικρά παιδιά της ίδιας οικογένειας, που επιβιβάστηκαν σε πτήση από τον Καναδά στη Μελβούρνη, έχουν τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο της πόλης.

Η ασθένεια μεταδίδεται ταχύτατα και στο Βιετνάμ, κυρίως ανάμεσα σε εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι αξιωματούχοι στο Χονγκ Κονγκ λένε ότι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μέχρι και τρεις χιλιάδες κρούσματα.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωσε οτι θα απαγορεύσει σε όσους υπηκόους της βρίσκονται στο εξωτερικό και εμφανίσουν τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας να εισέλθουν στη χώρα.

Ο Καναδάς με εννέα θανάτους είναι η μοναδική μη ασιατική χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


1350: Η Ιρακινή κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το γιο του, Κουσάι, να συναντώνται με ανώτατους συμβούλους τους.

1345: Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριτζ, λέει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα έχει "τελειώσει", αν και κάποιοι παραστρατιωτικοί συνεχίζουν να αντιστέκονται

1227: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ τυραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, από επίθεση των Ιρακινών με οβίδα εναντίον αμερικανικής θέσης νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

1155: Η Χίλαρι Άντερσον του BBC μεταδίδει ότι η Βασόρα βρλίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων--300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

1150: Πληροφορίες για μεγάλες βόμβες και επιθέσεις του πυροβολικού σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.

1120: Η αμερικανική κεντρική διοίκηση δηλώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν φάλαγγα ιρακινών αρμάτων μάχης, άλλα θωρακισμένα οχήματα και πολυβόλα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

1100: Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν αρχίσει "μη συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις" στο Νότιο, Βόρειο και Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης»
 

Αμερικανοί στρατιώτες σ' ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη

Πάνω από 100 αμερικανικά θωρακισμένα, μεταξύ των οποίων και περίπου 70 άρματα μάχης, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10, εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και επετέθησαν εναντίον του κυρίου προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων εγκαταστάσεων.


Άκρως συμβολική η παρουσία των Αμερικανών γύρω από το προεδρικό μέγαρο
Ράγκε Ομάαρ, Ανταποκριτής BBC, Βαγδάτη
Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως η σημερινή επιχείρηση ήταν "επίδειξη δύναμης"--είχε, είπε, ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο ιρακινό καθεστώς.

Τόνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται για τη "μάχη της Βαγδάτης", που αναμένουν όλοι από καιρό.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι ακούγονταν συνεχώς πυρά--"ήταν", λέει, "σα να είχε εκραγεί αποθήκη πυρομαχικών".

Ο ίδιος άκουσε πυρά πολυβόλων από την πλευρά του προεδρικού μεγάρου στις όχθες του Τίγρη.

Δέν έχει γνωστό πόσες απώλειες είχαν οι Ιρακινοί.

Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, τόνισε πως ψεύδονται οι ξένοι εισβολείς: "δεν υπάρχουν", είπε, "αμερικανικά στρατεύματα στην πρωτεύουσα. Οι Αμερικανοί στρατιώτες αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης".

Άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

  • Aπό ιρακινή επίθεση με οβίδες εναντίον θέσης των αμερικανικών στρατευμάτων νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν επίσης άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

  • Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη
    Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών
  • Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, να φεύγουν τρέχοντας από το πεδίο της μάχης.

  • Ιρακινοί στρατιώτες εθεάθησαν να τρέπονται σε φυγή.

  • Είναι αντιφατικές οι πληροφορίες όσον αφορά το ποιός ελέγχει το συμβολικής σημασίας ξενοδοχείο Αλ-Ρασίντ της Βαγδάτης, τα υπόγεια του οποίου πιστεύεται πως χρησιμοποιούσε ο Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

  • Yπάρχουν πληροφορίες ότι σκοτώθηκε στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστός και ως "Χημικός Αλί", αλλά ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

    Άλλες εξελίξεις

  • Mειώθηκε δραστικά η αγορά του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ στις δυτικές αγορές--οι αγορές πιστεύουν πως μπορεί να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Β. Ιρλανδία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με θέμα την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ και τη μορφή που θα έχει η κυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

  • H σύμβουλος του προέδρου Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

  • Ο Αχμάντ Τσαλαμπί του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου της αντιπολίτευσης δηλώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις αρχίζουν να μεταφέρουν αεροπορικώς μαχητές της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Ν. Ιράκ.

  • Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Δευτέρα 7 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1030: H Bρετανία δηλώνει πως έχει "ισχυρές ενδείξεις" ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά ο θάνατός του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν.

    1020: Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ιρακινή επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στα νότια προάστεια της Βαγδάτης.

    1000: Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες σε γέφυρα του Τίγρη στη Βαγδάτη.

    0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

    0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

    0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

    0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

    0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

    0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

    0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

    0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

    0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

    0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

    0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

    0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

    0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

    0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

    0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

    0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης»
     

    Αμερικανοί στρατιώτες σ' ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη

    Περίπου 70 αμερικανικά άρματα μάχης και 60 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10, εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και επετέθησαν εναντίον του κυρίου προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων εγκαταστάσεων.


    Άκρως συμβολική η παρουσία των Αμερικανών γύρω από το προεδρικό μέγαρο
    Ράγκε Ομάαρ, Ανταποκριτής BBC, Βαγδάτη
    Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως η σημερινή επιχείρηση ήταν "επίδειξη δύναμης"--είχε, είπε, ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο ιρακινό καθεστώς.

    Τόνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται για τη "μάχη της Βαγδάτης", που αναμένουν όλοι από καιρό.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν αμερικανικά άρματα μάχης να έχουν σταθμεύσει έξω από το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν κι επίσης πόσο πολυτελές είναι το μέγαρο αυτό--γεμάτο ακριβά έπιπλα και επίχρυσες βρύσες στα μπάνια.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι ακούγονταν συνεχώς πυρά--"ήταν", λέει, "σα να είχε εκραγεί αποθήκη πυρομαχικών".

    Ο ίδιος άκουσε πυρά πολυβόλων από την πλευρά του προεδρικού μεγάρου στις όχθες του Τίγρη.

    Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι κατέλαβαν και άλλα επίσημα κτίρια και εγκαταστάσεις και πως συνεχίζονται οι μάχες στις όχθες του Τίγρη.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, τόνισε πως ψεύδονται οι ξένοι εισβολείς: "δεν υπάρχουν", είπε, "αμερικανικά στρατεύματα στην πρωτεύουσα. Οι Αμερικανοί στρατιώτες αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης".

    Άλλες στρατιωτικές εξελίξεις

  • Tουλάχιστον δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε μάχες για την κατάληψη γεφυρών νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη
    Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών
  • Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες, με στολές και όπλα, να φεύγουν τρέχοντας από το πεδίο της μάχης.

  • Πυκνό νέφος σκεπάζει τη Βαγδάτη--οι Ιρακινοί βάζουν φωτιά σε πετρέλαιο.

  • Είναι αντιφατικές οι πληροφορίες όσον αφορά το ποιός ελέγχει το συμβολικής σημασίας ξενοδοχείο Αλ-Ρασίντ της Βαγδάτης, τα υπόγεια του οποίου πιστεύεται πως χρησιμοποιούσε ο Σαντάμ Χουσείν.

  • Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης, στο Β. Ιράκ.

  • Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Άλλες εξελίξεις

  • Mειώθηκε δραστικά η αγορά του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ στις δυτικές αγορές--οι αγορές πιστεύουν πως μπορεί να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Β. Ιρλανδία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με θέμα την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ και τη μορφή που θα έχει η κυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

  • H σύμβουλος του προέδρου Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

  • Ο Αχμάντ Τσαλαμπί του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου της αντιπολίτευσης δηλώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις αρχίζουν να μεταφέρουν αεροπορικώς μαχητές της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Ν. Ιράκ.

  • Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 11:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νίκες για τους πρωτοπόρους
     

    Με 4-1 νίκησε η ΑΕΚ την Προοδευτική στο Γκούμας

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 3-0 τον Ηρακλή στην Πολίχνη και διατήρησε την πρωτοπορία του στο πρωτάθλημα, έναν βαθμό μπροστά από τον Ολυμπιακό που ακολουθεί.

    Ο Ηρακλής στο α' μέρος ήταν καλύτερος, όμως δεν κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των «πρασίνων».

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι υπέστησαν ολοκληρωτική καθίζηση και επέτρεψαν στους πρωτοπόρους να φτάσουν εύκολα στη νίκη.

    Δύο γκολ πέτυχε ο δραστήριος Μιχάλης Κωνσταντίνου (62', 77') και ένα ο Νίκος Λυμπερόπουλος (71'). Αλλαγή στο ημίχρονο έγινε ο Άγγελος Μπασινάς προφανώς λόγω τραυματισμού.

    Η εμφάνιση της ομάδας του Σέρτζιο Μαρκαριάν δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, παρόλα αυτά είχε δικό της το δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο πέτυχε και τα τρία γκολ, με σχετικά άνετο τρόπο και αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα λάθη της άμυνας του Γηραιού.

    Αν και στο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει με 1-0 τελικά ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-1 της Παναχαϊκής και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου.

    Οι «ερυθρόλευκοι» αιφνιδιάστηκαν από το γκολ του Σκαρμούτσου στο 30ο λεπτό ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν αποφασισμένοι για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Το δρόμο της νίκης άνοιξε ο Πίτερ Οφορίκουε στο 61ο λεπτό και στη συνέχεια ακολούθησαν οι Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ και Ζιοβάνι, χάρη στων οποίων τα γκολ η ομάδα του Πειραιά έφυγε νικήτρια από την Πάτρα.

    Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Πανιώνιος κατάφερε να περάσει αλώβητος από το Ηράκλειο, μετά την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε από τον ΟΦΗ.

    Οι φιλοξενούμενοι πήραν τον έλεγχο του αγώνα από τα πρώτα λεπτά και προηγήθηκαν με τον Μπουλούτ στο 26'. Οι Κρητικοί αντέδρασαν άμεσα και ισοφάρισαν στο 34' με κεφαλιά του Κώτσιου.

    Επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, οι οποίοι έχασαν σωρεία ευκαιριών να πάρουν τη νίκη με τους Σοάρες και Ντεγιάνοφ.

    Μεγάλη νίκη πήρε η Καλλιθέα στον κρίσιμο αγώνα που έδινε κόντρα στο αδιάφορο Αιγάλεω με 2-1.

    Οι φιλοξενούμενοι, που είναι πλέον μια ανάσα από την σωτηρία τους, αιφνιδίασαν την ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, καθώς άνοιξαν το σκορ μόλις στο 3', με ένα τέρμα που σημείωσε ο Γιάννης Χλωρός.

    Η συνέχεια άνηκε στους γηπεδούχους, οι οποίοι με αντεπίθεση διαρκείας κατάφεραν, αρχικά να ισοφαρίσουν με τον Φάνη Γκέκα (20') και έπειτα να πάρουν κεφάλι στο σκορ με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Γκόραν Πέτκοβιτς (45').

    Σπουδαίο ματς διεξήχθη στην Ξάνθη, με τη Σκόντα να αναδεικνύεται ισόπαλη 3-3 με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι γηπεδούχοι έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα δύο γκολ (41' Φριζενμπίχλερ, 46' Ζαπρόπουλος).

    Στο β' μέρος ο ΠΑΣ έγινε πιο επιθετικός και οι Γκαβαλόφσκι (56'), Τζούμπα (67') ισοφάρισαν.

    Η Ξάνθη δεν εγκατέλειψε το ματς και ο Γελαδάρης έκανε το 3-2, χωρίς όμως να υπολογίζει την τελική απάντηση του Γκαβαλόφσκι (86'). Ο ΠΑΣ παρά τον πολύτιμο βαθμό εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 58
    2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 57
    3. ΑΕΚ 53
    4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 48
    5. ΠΑΟΚ 43
    6. ΑΡΗΣ 42
    7. ΗΡΑΚΛΗΣ 40
    8. ΟΦΗ 35
    9. ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 32
    10. ΑΙΓΑΛΕΩ 27
    11. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 25
    12. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 23
    13. ΙΩΝΙΚΟΣ 20
    14. ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 19
    15. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 19
    16. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 8


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 11:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Φταίει ο πόλεμος»
     

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν (αριστερά)

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέρριψε τις ευθύνες στον πόλεμο κατά του Ιράκ για τη μείωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

    «Μπορούμε ήδη να δούμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ επέτεινε τις οικονομικές αβεβαιότητες σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο ηγέτης της Γερμανίας και πρόσθεσε πως εξαιτίας του πολέμου δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, αν δεν εξανεμίστηκαν κιόλας, όσες ελπίδες υπήρχαν για οικονομική ανάπτυξη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τρίτη τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Όπως αναμένεται, η Κομισιόν θα προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα είναι μειωμένος από 1,8 σε 1% εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Στο παρελθόν, ο κ. Σρέντερ είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, στα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Διαφωνεί, όμως, με τις εκτιμήσεις Σρέντερ ο πρόεδρος του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου, Λούντβιχ Γκέοργκ Μπράουν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσαιτούνγκ ότι «ο κύριος λόγος για την συνεχιζόμενη κακή κατάσταση δεν είναι ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά η συνεχιζόμενη έλλειψη ανταγωνιστικότητας από την πλευρά της γερμανικής οικονομίας».


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Στην καρδιά της Βασόρας»
     


    Τα βρετανικά στρατεύματα δήλωσαν πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Μέλη του τρίτου συντάγματος αλεξιπτωτιστών κατευθύνονται τώρα προς την παλαιά πόλη, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού.


    Θα χρειαστούμε τρεις-τέσσερις μέρες για να θέσουμε πλήρως υπό τον έλεγχό μας τη Βασόρα και την γύρω περοοχή.
    Κρις Βέρνον, συνταγματάρχης βρετανικού στρατού
    Συναντούν, όμως, αντίσταση--υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εστίες αντίστασης από την πλευρά της ιρακινής πολιτοφυλακής.

    Όπως μεταδίδει ο Ντέιβιντ Μπάουντεν του BBC, οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα προεδρικό μέγαρο χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση.

    Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι βρέθηκε νεκρός στη Βασόρα ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός και ως "χημικός Αλί".

    Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Οι Βρετανοί δήλωσαν ότι τρεις στρατιώτες τους σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που άρχισε νωρίς την Κυριακή με στόχο την κατάληψη της Βασόρας.

    Δεν έγινε γνωστό πόσες απώλειες είχε η ιρακινή πλευρά.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 10:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Δευτέρα 7 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    0840: "Πεδίο μάχης" χαρακτηρίζει ανταποκριτής του Ρόιτερ ένα τμήμα της Βαγδάτης, που περιλαμβάνει και κατωκημένες περιοχές, όπου οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στην καρδιά της πόλης.

    0740: Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στη Βαγδάτη από τα νοτιοανατοικά, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπρόσωποι.

    0725: Ανταποκριτής του BBC στη Βασόρα μεταδίδει ότι οι Βρετανοί διοικητές είναι πεπεισμένοι ότι είναι νεκρός ο διοικητής του Ν. Ιράκ, Αλί Χασάν αλ-Μαγίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλί", αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

    0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

    0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

    0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

    0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

    0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

    0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

    0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

    0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

    0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

    0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

    0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

    0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

    0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 10:08 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Επιδρομή στην κεντρική Βαγδάτη»
     


    Περίπου 70 αμερικανικά άρματα μάχης και 60 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10, εισέβαλαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και επετέθησαν εναντίον του κυρίου προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων εγκαταστάσεων.


    Άκρως συμβολική η παρουσία των Αμερικανών γύρω από το προεδρικό μέγαρο
    Ράγκε Ομάαρ, Ανταποκριτής BBC, Βαγδάτη
    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι ακούγονταν συνεχώς πυρά--"ήταν", λέει, "σα να είχε εκραγεί αποθήκη πυρομαχικών".

    Ο ίδιος άκουσε πυρά πολυβόλων από την πλευρά του προεδρικού μεγάρου στις όχθες του Τίγρη.

    Ένας Αμερικανός στρατηγός ανακοίνωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ανατίναξαν δύο γέφυρες για να εμποδίζουν την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα υπουργεία Τύπου και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο.

    Πάντως, ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης επισημαίνουν στους δημοσιογράφους πως δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τους στόχους της σημερινής επιχείρησης η οποία, είπαν, ήταν "επίδειξη δύναμης".

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε αργότερα ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να στείλει το μήνυμα στην ιρακινή κυβέρνηση ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν.

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και τόνισε πως ψεύδονται οι ξένοι εισβολείς: οι Αμερικανοί στρατιώτες, είπε, αυτοκτονούν στα τείχη της Βαγδάτης.

    Άλλες εξελίξεις

  • Tα βρετανικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν τον έλεγχο του μεγαλυτέρου τμήματος της Βασόρας, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη.
    Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ, Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών
  • Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης του Β. Ιράκ.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Β. Ιρλανδία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με θέμα την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ και τη μορφή που θα έχει η κυβέρνηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

  • Ο Αχμάντ Τσαλαμπί του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου της αντιπολίτευσης δηλώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις αρχίζουν να μεταφέρουν αεροπορικώς μαχητές της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Ν. Ιράκ.

  • Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Φίλια πυρά» εναντίον Κούρδων
     

    Τραυματίστηκε ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί

    Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος κουρδική φάλαγγα οχημάτων στο Βόρειο Ιράκ--σε απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τη Μοσούλη--με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, καθώς και ο απεσταλμένος του BBC στο Βόρειο Ιράκ, Τζον Σίμσον, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι.

    Ο Τζον Σίμσον μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της μονάδας ζήτησε αεροπορική υποστήριξη κατά Ιρακινού άρματος μάχης.

    Όμως το αεροσκάφος έρριξε τις βόμβες του λίγα λεπτά αργότερα πάνω στην αμερικανική φάλαγγα.

    Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι διερευνάται το επεισόδιο.

    Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των Αμερικανών, συνεχίζουν την προέλασή τους από τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ με στόχο τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσείν.

    Συνεχίζεται από τους Αμερικανούς ο βομβαρδισμός της Μοσούλης.


    Πέμπτη 03 Απριλίου 2003 - 15:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ
     



    Φωτογραφίες του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ Μιχάλη Κοσμίδη




    Καθηλωμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες σε λόμπι ξενοδοχείου στη Σιλόπη για τις εξελίξεις του πολέμου...



    Οι πύραυλοι Πάτριοτ «ασπίδα» για παν ενδεχόμενο (Ντιαρμπακίρ)



    Τα πρόβατα «μπλοκάρουν» έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Σιλόπης



    Η αγορά σε έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Σιλόπης



    Το τελευταίο σημείο ελέγχου πριν από τα σύνορα με το Ιράκ



    Έξω από τα μαγαζιά αφίσες με αντισφυξιογόνες μάσκες προς πώληση (Σιλόπη)



    Η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων - η γιορτή Νεβρόζ για τον ερχομό της άνοιξης - επισκιάζεται, όπως κάθε χρόνο, από το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία (Ντιαρμπακίρ)



    Η φωτιά στις εκδηλώσεις για τον ερχομό της άνοιξης προτρέπει τους συγκεντρωμένους να κάψουν τα ρούχα τους ζητώντας την ανεξαρτησία τους (Ντιαρμπακίρ)



    Η σημαία του ΠΚΚ απαραίτητη σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις...



    Πολλοί είναι ντυμένοι στα εθνικά χρώματα των Κούρδων (Ντιαρμπακίρ)


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 07:33 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο Βρετανικός στρατός «ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα» της Βασόρας
     

    Βρετανοί πεζοναύτες προωθούνται προς το κέντρο της Βασόρας

    Οι Βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βασόρας – της δεύτερης μεγαλύτερη πόλης του Ιράκ.

    Ισχυρές Βρετανικές δυνάμεις με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής από διαφορετικές κατευθύνσεις.


    Οι Βρετανοί λένε ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βασόρας
    Ανταποκριτής του Αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι είδε περισσότερα από 20 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στο κέντρο της Bασόρας.

    «Αυτή είναι η απελευθέρωση της Βασόρας όπως την είχαμε σχεδιάσει» δήλωσε εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στο BBC Online.

    Κατά την διάρκεια της ημέρας μεταγωγικά ελικόπτερα του Βρετανικού στρατού μετέφεραν πεζοναύτες στο μέτωπο των συγκρούσεων.

    Το υπουργείο αμύνης στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

    Οι Βρετανικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την Βασόρα τις τελευταίες δυο εβδομάδες, αλλά εκπρόσωπος του Βρετανικού στρατού είπε ότι ο στόχος τώρα είναι να παραμείνουν στην πόλη και να εξασφαλίσουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο.

    Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι κάτοικοι της Βασόρας υποδέχθηκαν ενθουσιασμένοι τα Βρετανικά στρατεύματα.

    Πρόσθεσαν δε ότι συνάντησαν «σποραδική» και «ανοργάνωτη» αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Δευτέρα 7 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    0720: Ανταποκριτής του ΒBC μεταδίδει ότι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στην παλαιά πόλη της Βασόρας.

    0705:Τηλεοπτικά πλάνα από τη Μοσούλη του Β. Ιράκ δείχνουν ότι γίνεται στόχος μεγάλων βομβαρδισμών.

    0700: Εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης χαρακτηρίζει την επιχείρηση στη Βαγδάτη "ένοπλη επιδρομή σε ολόκληρη την πόλη" και δηλώνει πως στόχος της δεν είναι η κατάληψη θέσεων.

    0630: Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πλήροφοριών δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στην κεντρική Βαγδάτη πως οι δυνάμεις της χώρας του "αποδεκάτισαν" τις φάλαγγες των αμερικανικών τεθωρακισμένων και τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πόλη--οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζονται οι μάχες.

    0625: Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι τα υπουργεία Τύπου και Πλήροφοριών και Εξωτερικών παραμένουν σαφώς υπό ιρακινό έλεγχο και πως μονάδες τεθωρακισμένων της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται στην περιοχή.

    0600: Πηγές της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης και του Πενταγώνου δηλώνουν πως η επιχείρηση είναι "επίδειξη δύναμης" και όχι "η μάχη της Βαγδάτης" που όλοι περιμένουν.

    0550: Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι γίνεται μεγάλη μάχη στις όχθες του Τίγρη.

    0540: Τ'αμερικανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι συνάντησαν μόνο "σποραδική αντίσταση" όταν κατέλαβαν το κυριότερο προεδρικό μέγαρο.

    0520: Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, σε συνέντευξη έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, τονίζει ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν το κέντρο της πόλης και την καρδιά του ιρακινού καθεστώτος.

    0515: Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τ'αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ Χουσείν στην Κεντρική Βαγδάτη--πάνω από 100 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατακλύουν την πόλη, με την υποστήριξη αεροπλάνων Α-10.

    0455: Ο ανταποκριτής του ΒBC, Rageh Omaar, μεταδίδει ότι μπορεί να δει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κοντά σε προεδρικό μέγαρο, όπου γίνονται μεγάλες μάχες.

    0432: Μία φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων επιτίθεται εναντίον στόχων στην κεντρική Βαγδάτη, δηλώνουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    0330: Η ιρακινή τηλεόραση άνακοινώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προσφέρει αμοιβή 8.000 δολαρίων σε όσους καταστρέψουν άρμα μάχης, θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ή πολυβόλο ου εχθρού.

    0200: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα κεντρικά και ανατολικά προάστεια της Βαγδάτης, σε πρωινές αεροπορικές επιδρομές.

    0100: O πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος - η χώρα του οποίου προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να έχουν ρόλο-κλειδί στο μεταπολεμικό Ιράκ.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύνοδος κορυφής Μπους-Μπλερ
     

    O Tζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ

    Συνάντηση κορυφής πραγματοποιούν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας.

    Στη διήμερη σύνοδό τους, οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στις Αζόρες στις 16 Μαρτίου - τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου - και στο Καμπ Ντέιβιντ, έξω από την Ουάσινγκτον στις 27 Μαρτίου.

    Τον τελευταίο καιρό, διχασμένες φαίνεται να είναι οι απόψεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας για το ρόλο που καλούνται να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναλάβουν οι ίδιες κεντρικό ρόλο, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι ηγετικός.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν επίσης το Μεσανατολικό και την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφαγή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
     

    Τα θύματα προέρχονται από τη φυλή Χέμα

    Για σφαγή περίπου χιλίων ατόμων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, οι οποίοι αναφέρουν ότι επρόκειτο για επίθεση εθνικής εκκαθάρισης.

    Εκπρόσωπος της ομάδας ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι 966 άτομα εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στη χώρα.

    Η ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή αναφέρει ότι τα θύματα προέρχονταν από τη φυλή Χέμα.

    H Πατρίσια Τόουμ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι σύμφωνα με ισχυρισμούς της φυλής Χέμα, η σφαγή έλαβε χώρα στην πόλη Ντρόρο, στα βορειοανατολικά της χώρας.

    Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών προσθέτει: «Έχουμε στείλει ομάδα για να διερευνήσει το θέμα».

    «Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα θύματα ήταν τόσο άνδρες όσο και γυναικόπεδα, όλοι τους ντυμένοι με πολιτικά ρούχα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, Πατρίσια Τόουμ.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Φιλικά πυρά» Αμερικανών και Κούρδων
     

    Ο ανταποκριτής του BBC, Tζον Σίμσον

    Στο βόρειο Ιράκ Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος Αμερικανούς κομάντος και Κούρδους μαχητές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 Κούρδοι στρατιώτες και να τραυματισθούν πολλοί άλλοι.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι ο αδελφός του Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν καθώς και ο απεσταλμένος του BBC στο βόρειο Ιράκ, Τζον Σίμσον, που τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι.

    Ο Σίμσον μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής της μονάδας ζήτησε αεροπορική υποστήριξη κατά Ιρακινού άρματος μάχης.

    Όμως το αεροσκάφος έριξε τις βόμβες του λίγα λεπτά αργότερα πάνω στην αμερικανική φάλαγγα.

    Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι διερευνάται το επεισόδιο που συνέβη κοντά στην πόλη Ιρμπίλ.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 07:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Mέτρα για την άτυπη πνευμονία στην Αυστραλία
     

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επικρίνει την Κίνα

    H Αυστραλία εξουσιοδότησε τις υγειονομικές αρχές να κρατούν σε καραντίνα οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας.

    Παράλληλα, η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε πολίτες της να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό εάν παρουσιάζουν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

    Εντονη κριτική εναντίον της Κίνας άσκησε η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, για το γεγονός ότι η χώρα δεν γνωστοποίησε εγκαίρως στη διεθνή κοινότητα τα πρώτα κρούσματα της θανατηφόρου ασθένειας της άτυπης πνευμονίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 100 περίπου άτομα, τα περισσότερα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

    Αν και η θανατηφόρος ασθένεια της άτυπης πνευμονίας ξέσπασε στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, μόνο πρόσφατα η χώρα επέτρεψε σε ομάδες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να αποκτήσουν πρόσβαση στη χώρα.

    «Εάν είμαστε τυχεροί θα εντοπίσουμε σύντομα τον ιό κατά τις εργαστηριακές έρευνες. Εάν συμβεί αυτό θα οφείλεται στη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας».

    «Ορισμένες φορές όμως για να αναγνωρισθεί ένας νέος ιός χρειάζονται μήνες ή και χρόνια», δήλωσε η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 06:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αιματηρές μάχες έξω από την Βαγδάτη
     

    Ισχυρές Αμερικανικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Βαγδάτη

    Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν σήμερα στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης. Μονάδες της Αμερικανικής Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού προωθήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο προς την πόλη. Οι Ιρακινές δυνάμεις απάντησαν με το πυροβολικό.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Γκάβιν Χίουιτ, που βρίσκεται με τις Αμερικανικές δυνάμεις, στον αυτοκινητόδρομο υπήρχαν περισσότερα από δέκα κατεστραμμένα Ιρακινά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Μερικά από αυτά ήταν παραδομένα στην φωτιά., δίπλα τους τα πτώματα των Ιρακινών.

    Τουλάχιστον 15 ιδιωτικά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και αρκετοί από τους επιβάτες σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την μάχη.

    Οι μάχη συνεχίσθηκε για πολύ ώρα –λέει ο ανταποκριτής μας – αλά ήταν άνιση. Στη δύναμη πυρός των Αμερικανικών δυνάμεων οι Ιρακινοί απαντούσαν κυρίως με ελαφρά όπλα. Παρ΄ όλα αυτά –συνεχίζει – η αντίσταση των Ιρακινών είναι πεισματώδης.

    Ο Γκάβιν Χίουιτ μεταδίδει ότι σε άλλα σημεία του «μετώπου» στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης είδε τουλάχιστον 60 κατεστραμμένα άρματα μάχης, 20 ιδιωτικά αυτοκίνητα, και πολλά πτώματα στρατιωτών αλλά και αμάχων.

    Μεγάλες απώλειες

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός λέει ότι οι Ιρακινές απώλειες είναι πιά τόσο μεγάλες που τα νοσοκομεία της πόλης έχουν σταματήσει να μετρούν.

    Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 2 χιλιάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις μάχες γύρω από την Βαγδάτη.

    Οι αρχές του Ιράκ δεν δίνουν τον αριθμό των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων τους. Όμως έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής 1,252 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 5 χιλιάδες τραυματίσθηκαν από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

    Αμερικανικές ενισχύσεις

    Οι Αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της Βαγδάτης μια μέρα μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προς το κέντρο της πόλης.
    Μία ταξιαρχία Αμερικανικών στρατευμάτων με εκατοντάδες άρματα μάχης έφτασε στα περίχωρα της πόλης για την ενίσχυση των δύο ταξιαρχιών που ήδη βρίσκονται εκεί.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δυτικές παρυφές της πόλης.

    Δεν φαίνεται να πτοείται το Ιράκ

    Η τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν ο οποίος καλεί όλους τους Ιρακινούς στρατιώτες να ενταχθούν σε οποιαδήποτε μονάδα μπορούν για να.

    Ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαίντ Αλ- Σαχάφ για μια ακόμη φορά διέψευσε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα Ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση και απομάκρυναν τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών 50 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν 6 Αμερικανικά άρματα μάχης. Ο κύριος Αλ- Σαχάφ είπε επίσης ότι οι Ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν 2 ελικόπτερα «Απάτσι» νότια της Βαγδάτης.

    Ανησυχία στην Βαγδάτη

    Εν τω μεταξύ οι Ιρακινές αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς την Βαγδάτη.

    Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται στα αυτοκίνητα και στους πεζούς να έρχονται ή να φεύγουν από την Βαγδάτη από αργά το απόγευμα έως το επόμενο πρωί.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι κυριαρχεί μεγάλη νευρικότητα στην πόλη μετά τα γεγονότα του Σαββάτου όταν εισέβαλαν Αμερικανικά άρματα μάχης.

    Η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ περιορισμένη και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
    Eπίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης
     

    Σφοδρές μάχες διεξάγονται κοντά σε ένα από τα προεδρικά παλάτια

    Αμερικανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα εξαπέλυσαν επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη, Ράγκι Όμαρ, μεταδίδει ότι είδε τέσσερα αμερικανικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες «στην καρδιά της Βαγδάτης».

    Βλήματα όλμων εκρήγνυνται καθώς σφοδρές μάχες διεξάγονται κοντά σε ένα από τα προεδρικά παλάτια στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

    «Αμερικανικά τεθωρακισμένα στις άκρες του προεδρικού παλατιού - ο συμβολισμός είναι πολύ σημαντικός», λέει ο ανταποκριτής μας.

    Πυκνά σύννεφα καπνού πνίγουν το κέντρο της πόλης, προφανώς από τη φωτιά που έβαλαν οι Ιρακινοί στα γεμάτα πετρέλαιο χαντάκια, προσθέτει ο ανταποκριτής μας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά κτίρια έχουν καταληφθεί από συμμαχικές δυνάμεις και γίνονται έρευνες.

    Ο ταγματάρχης Μάικλ Μπέρμιγχαμ από την αμερικανική τρίτη μηχανοκίνητη μεραρχία είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε επίθεση στο κέντρο της πόλης».

    Οπως είπε, η τωρινή αποστολή είναι πιο εκτεταμένη από την σύντομη επιχείριση του Σαββάτου στη νοτιοδυτική Βαγδάτη.

    «Την προηγούμενη φορά ήταν απλά μια διείσδυση. Τώρα είναι πραγματική επιχείρηση», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, το Πεντάγωνο υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν σ΄αυτή τη φάση σκοπό να καταλάβουν το κέντρο της Βαγδάτης.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί δηλώνουν ότι η επιχείρηση είναι «επίδειξη ισχύος», που αποσκοπεί να στείλει στους Ιρακινούς ένα ισχυρό μήνυμα.

    Προηγήθηκε μια ακόμη νύχτα αεροπορικών επιδρομών στην πόλη, που εντάθηκαν με βόμβες να χτυπούν το κέντρο της πόλης.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν δηλώσει ότι οι δυνάμεις τους έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα - εμποδίζοντας τα Ιρακινά στρατεύματα να μπουν ή να βγουν από την πόλη.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις, είπαν οι αμερικανοί, ελέγχουν τώρα όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, μετά από προελάσεις από τα δυτικά και τα ανατολικά την Κυριακή.

    Οι αμερικανοί στρατιωτικοί είπαν ακόμη ότι στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης - η πρώτη πτήση αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο την Παρασκευή.

    Ιρακινοί επίσημοι παραδέχτηκαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πλησίασαν τα προάστεια της Βαγδάτης, είπαν όμως ότι τους απώθησαν οι δυνάμεις της Προεδρικής Φρουράς.


    Δευτέρα 07 Απριλίου 2003 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύνοδος κορυφής Μπους-Μπλερ
     

    O Tζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ

    Συνάντηση κορυφής πραγματοποιούν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας.

    Στη διήμερη σύνοδό τους, οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

    Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στις Αζόρες στις 16 Μαρτίου - τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου - και στο Καμπ Ντέιβιντ, έξω από την Ουάσινγκτον στις 27 Μαρτίου.

    Τον τελευταίο καιρό, διχασμένες φαίνεται να είναι οι απόψεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας για το ρόλο που καλούνται να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη στη διακυβέρνηση του Ιράκ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναλάβουν οι ίδιες κεντρικό ρόλο, ενώ η Βρετανία επιμένει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι ηγετικός.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν επίσης το Μεσανατολικό και την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.