Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-01

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  4. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  5. Ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη
  6. Στην Άγκυρα έφτασε ο Κόλιν Πάουελ
  7. Αεροσκάφος σε καραντίνα
  8. Νέο χτύπημα κατά αμάχων
  9. Στη Ντέιλι Μίρορ o Πίτερ Αρνέτ
  10. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  11. Λύθηκε η αεροπειρατεία
  12. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  13. «Καθήκον ο ιερός πόλεμος»
  14. Στη Ντέηλι Μίρορ o Πίτερ Αρνέτ
  15. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  16. Φενταγίν: οι επίλεκτοι του Σαντάμ Χουσεΐν
  17. Πρωταπριλιάτικες φάρσες
  18. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  19. Στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ
  20. Διισταμένες απόψεις για το μεταπολεμικό Ιράκ
  21. Φενταγίν: οι επίλεκτοι του Σαντάμ Χουσεΐν
  22. Κηδεία για τους νεκρούς της Σρεμπρενίτσα
  23. Έρευνα για το θάνατο των αμάχων
  24. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  25. Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
  26. Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
  27. Η Σρεμπρενίτσα κηδεύει τους νεκρούς της
  28. Πεζοναύτες σκότωσαν επτά γυναίκες και παιδιά
  29. Βολιβία: Κατολίσθηση έθαψε ολόκληρη πόλη
  30. Πεζοναύτες σκότωσαν επτά γυναικόπεδα
  31. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  32. Η Σρεμπρενίτσα κηδεύει επιτέλους τους νεκρούς της
  33. Πεζοναύτες σκότωσαν επτά αμάχους
  34. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  35. Μήνυμα Μπους προς τον Ιρακινό λαό

Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Τετάρτη 2 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)



02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

00:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται εναντίον των μεραρχιών της Μεδίνας και της Βαγδάτης της Ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

00:25 Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια γυναίκα - μέλος των ειδικών δυνάμεων, που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Ιρακινούς. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου. Ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον είπε οτι η διασωθείσα είναι μια από αυτούς.

00:10 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ καταδίκασε "αξιωματούχους εν αποστρατεία" για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση σχετικά με τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής τους κάλεσε να συμπεριφερθούν σαν κάποιους πρώην Αμερικανούς προέδρους "που δεν κρίνουν το νυν πρόεδρο σε περίοδο πολέμου".


Τετάρτη 02 Απριλίου 2003 - 02:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Τετάρτη 2 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


02:02 Νέοι βομβαρδισμοί συνταράσσουν το κέντρο της Βαγδάτης. Λέγεται ότι μια ακόμα προεδρική κατοικία έγινε στόχος των επιθέσεων.

01:00 Αμερικανός αιχμάλωτος πολέμου διεσώθη, λένε οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις..


Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
 

Μονάδες πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στην Νατζάφ και σε αρκετές άλλες περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτη.


Στην πόλη Χιντία, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες είπε ότι οι Αμερικανοί μάχονται με τους Ιρακινούς στους δρόμους στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μια γέφυρα στον Ευφράτη.

Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με την ιρακινή ηγεσία.

Ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι το μόνο θέμα που θα συζητούσε με τον Σαντάμ Χουσεΐν είναι άνευ όρων παράδοσή του.

Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

Για μια ακόμα ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.

Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι από την έναρξη του πολέμου περίπου 600 πολίτες της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 4.500 έχουν τραυματιστεί.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη

  • Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

  • Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 21:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)

    1925: Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, υπεραμύνθηκε του στρατιωτικού σχεδίου για το Ιράκ και ζήτησε «συγνώμη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αμερικανικά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Νατζάφ.

    1912: Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η αμερικανική ηγεσία δε διαπραγματεύεται με κανέναν αξιωματούχο από την ηγεσία του Ιράκ και χαρακτήρισε, «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν απηύθυνε ο ίδιος το διάγγελμά του.

    1705: Έκκληση για ιερό πόλεμο «τζιχάντ» κατά των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, σε μήνυμα που διάβασε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ.

    1525: Τουλάχιστον 11 μέλη ιρακινής οικογένειες, με έξι παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην Χίλα στο κεντρικό Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    15:15 Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν δηλώνει ότι πάνω από 6.000 εθελοντές βρίσκονται στο Ιράκ και πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι έτοιμοι για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    13:47 Σφοδροί βομβαρδισμοί στα προάστια της Βαγδάτης.

    13:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Τζακ Στρο δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η έκρηξη της περασμένης Τετάρτης, που προκάλεσε πολλούς θανάτους πολιτών σε αγορά της Βαγδάτης, οφείλεται στο Ιράκ και όχι στις Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις.

    12:19 Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν έναν στρατηγό του Ιράκ.

    09:30 Χιλιάδες κάτοικοι της Αιγύπτου παίρνουν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση που γίνεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αρκετοί διαδηλωτές κουβαλούν εκρηκτικά θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας για συμπαράσταση προς το Ιράκ.

    09:00 Νέες εκρήξεις στα νότια και στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

    06:30 Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει τις πληροφορίες από το Πεντάγωνο ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν στο εξωτερικό.

    06:05 Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλο Ιρακινό ο οποίο οδηγούσε επιβατηγό φορτηγάκι και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς ένα φυλάκιο.

    05:20 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Δευτέρα, «εν ώρα καθήκοντος». Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Η οικογένεια του θύματος έχει ενημερωθεί. Πρόκειται για τον 26ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    03:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ - Φαϊσάλ προτείνει στο Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από την εξουσία κάνοντας μια «θυσία για τη χώρα του». Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι, ο υπουργός κάνει έκκληση για ανακωχή προκειμένου να «δοθεί χρόνος στη διπλωματία».

    03:00 Η Αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν πολύ καθυστερημένα προειδοποιητικές βολές στο φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν 13 γυναίκες και παιδιά, με συνέπεια εφτά νεκρούς.

    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα «The Daily MIrror», που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC επειδή υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 22:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη
     

    Επί πέντε χρόνια μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος

    Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και οι εκπρόσωποι των ανταρτών κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πενταετούς εμφυλίου πολέμου.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία από κοινού διοίκησης της χώρας.

    Οι 350 και πλέον αντιπρόσωποι των δύο πλευρών που συναντήθηκαν στο θέρετρο Σαν Σίτι της Νοτίου Αφρικής συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία νέου συντάγματος.

    Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη και εάν τεθεί σε εφαρμογή θα διενεργηθούν εκλογές σε δύο χρόνια από σήμερα, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές από την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας από το Βέλγιο.

    Ωστόσο ένας από τους αντιπροσώπους δήλωσε στο ΒΒC ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις όσον αφορά τους διορισμούς στη νέα στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

    Αβέβαιο παραμένει εάν στην υπογραφή της Τετάρτης θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Γιοζέφ Καμπιλά, και ο επικεφαλής των ανταρτών, Ζαν Πιέρ Μπεμπά.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε την συμφωνία σημαντικό βήμα προόδου, ίσως για ολόκληρη την Αφρική.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στην Άγκυρα έφτασε ο Κόλιν Πάουελ
     

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ζαλμάι Χαλιλζάντ προσπαθεί να καθησυχάσει την Άγκυρα με αφορμή το σχηματισμό κουρδικού αυτόνομου κράτους στο βόρειο Ιράκ

    Του ανταποκριτή της ΕΛληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άλκη Κούρκουλα

    Η Άγκυρα περιμένει την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενώ ο απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διαβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον «αντιλαμβάνεται» τις ευαισθησίες της Άγκυρας.

    Ο κ. Χαλιλζάντ, που θεωρείται από τους «στυλοβάτες» της στρατηγικής «του πολέμου που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των κινήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    Ο κ. Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε τους Τούρκους συνομιλητές του ότι η Ουάσιγκτον «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Άγκυρας» ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να «αναθέσει» την αντιμετώπιση του ΠΚΚ σε κανέναν.

    Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση «συζητά πάντα τα θέματα αυτά και με τους Αμερικανούς» και υπενθύμισε ότι, «οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση».

    «Οι αρχές που διέπουν την στάση μας στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν στην τελική ανακοίνωση της συνάντησης της ιρακινής αντιπολίτευσης στις 19 Μαρτίου στην Άγκυρα», είπε ο κ. Ντιριόζ.

    Στο μεταξύ, συντηρητικοί εθνικιστικοί κύκλοι υποδέχονται με δυσφορία και ανησυχία τις ειδήσεις για την ανάπτυξη κουρδικών δυνάμεων προς το Κιρκούκ και την Μοσούλη, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Χαλιλζάντ ότι τον έλεγγο σε θέματα ασφαλείας θα έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    «Έγινε αυτό που φοβόμασταν περισσότερο», λένε και θεωρούν ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων
    τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στρατηγικές θέσεις που ήλεγχε μέχρι πρότινος ο στρατός της Βαγδάτης.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν τις κουρδικές ομάδες και η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ' αποστάσεως», λένε φανερά ενοχλημένοι οι ίδιοι κύκλοι.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αεροσκάφος σε καραντίνα
     

    Δρακόντεια προστατευτικά μέτρα λαμβάνει το ιατρικό προσωπικό

    Σε καραντίνα τέθηκε αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος καθώς τέσσερις επιβαίνοντες παρουσίασαν συμπτώματα του μυστηριώδους ιού της άτυπης πνευμονίας, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 62 ανθρώπων σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Η πτήση 128 των αερογραμμών Αμέρικαν Έρλαϊνς ξεκίνησε από το Τόκιο και το αεροσκάφος βρίσκεται τώρα στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς συμπτώματα της ασθένειας έχουν παρουσιάσει δύο επιβάτες και δύο μέλη του ιπτάμενου πληρώματος.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι στον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας εντοπίζονται στο Χονγκ Κονγκ όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα απομόνωσης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

    Η αρχική εκτίμηση των ιατρών ήταν ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

    Ωστόσο, ο δρ. Χιτοσί Οσιτανί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν εξηγούνται με την προαναφερθείσα θεωρία.

    Ο κ. Οσιτανί υπογράμμισε ότι η άτυπη πνευμονία δεν αποκλείεται να είναι περισσότερο μεταδοτική και από τον ιό Έμπολα.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Νέο χτύπημα κατά αμάχων
     

    Ανταποκριτής του Ρόιτερς μέτρησε τις σορούς 11 μελών μιας οικογένειας

    Τουλάχιστον 33 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Χίλα, στο κεντρικό Ιράκ, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Χίλα, Μουρταντά Αμπάς, δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί καθώς οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις δημοσιογράφου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή συνοδεία των ιρακινών αρχών, μετέδωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 θύματα.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι για τον εν λόγω βομβαρδισμό οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμιποίησαν βόμβες - φορείς διασκορπισμού βομβιδίων (cluster bomb).

    Στην Χίλα ξέσπασαν σφοδρές μάχες τη Δευτέρα.

    Έρευνα για τη Νατζάφ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διενεργούν έρευνα για το αιματηρό συμβάν στο οποίο επτά Ιρακινοί άμαχοι - γυναίκες και παιδιά - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

    Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νατζάφ όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα γυναικόπαιδα όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τώρα οι Ιρακινοί θα αντιμετωπίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις ως «μοχθηρές».

    Το χρονικό της επίθεσης

    Αξιωματούχοι στο επιτελείο των Αμερικανών και των Βρετανών λένε ότι το περιστατικό έγινε το απόγευμα τοπική ώρα.


    Ιρακινοί πολίτες μεταφέρουν τρόφιμα στη Βασόρα
    Το όχημα που μετέφερε 13 γυναίκες και παιδιά πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει, όμως η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε το σήμα τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

    Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί, διαπίστωσαν ότι μέσα βρίσκονταν 13 άνθρωποι, μόνο γυναίκες και παιδιά, εκ των οποίων επτά ήταν νεκροί, δύο τραυματισμένοι και τέσσερα σώοι.

    Αμφιβολίες για τους αμερικανικούς ισχυρισμούς

    Η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» αναφέρει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να κατηγορεί έναν στρατιώτη του λέγοντας: «Σκότωσες μια οικογένεια επειδή δεν έριξες εγκαίρως προειδοποιητικά πυρά».

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το Σάββατο από έναν άνδρα που οδηγούσε ταξί σε σημείο ελέγχου με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι το περιστατικό αυτό θα υπονομεύσει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι είναι «απελευθερωτική δύναμη».


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στη Ντέιλι Μίρορ o Πίτερ Αρνέτ
     

    Εκτός NBC βρέθηκε ο δημοσιογράφος Πίτερ Αρνέτ για την κριτική του στο θέμα του Ιράκ

    «Απολύθηκε από την Αμερική επειδή έλεγε την αλήθεια. Προσελήφθη από τη Ντέιλι Μίρορ για να συνεχίζει να τη λέει», ήταν το σημερινό πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ αναφερόμενη στο γνωστό πρώην δημοσιογράφο του CNN Πίτερ Αρνέτ, που απολύθηκε τη Δευτέρα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Ο Πίτερ Αρνέτ ήταν απεσταλμένος του ΝBC στη Βαγδάτη και απολύθηκε από το αμερικανικό κανάλι μετά από συνέντευξη που έδωσε στην Ιρακινή τηλεόραση, στην οποία δήλωσε ότι το αρχικό πολεμικό σχέδιο των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων απέτυχε.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανακοίνωσε τη Δευτέρα: «Ήταν λάθος από την πλευρά του κ. Αρνέτ να παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική Ιρακινή τηλεόραση ειδικά σε περίοδο πολέμου».

    «Και ήταν λάθος του, επίσης, να συζητήσει τις προσωπικές του απόψεις και παρατηρήσεις σε αυτήν τη συνέντευξη», ανέφερε το NBC.

    Η πρόσληψη

    Λίγες ώρες μετά από την απόλυσή του, ο Πίτερ Αρνέτ προσελήφθη από τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ, η οποία εκφράζει έντονα την αντίθεσή της στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Στο πρώτο του άρθρο για τη βρετανική εφημερίδα, ο Νεοζηλανδός δημοσιογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος ως ανταποκριτής του CΝΝ στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό το 1991, γράφει: «Είμαι ακόμη σοκαρισμένος από την απόλυσή μου. Λέω την αλήθεια για ό,τι γίνεται εδώ στη Βαγδάτη και δεν θα απολογηθώ για αυτό».

    Το NBC μετέδωσε τη Δευτέρα δήλωση των αξωματούχων του δικτύου ανακοινώνοντας την απόλυση του Νεοζηλανδού στην καταγωγή δημοσιογράφου.

    «Δεν είμαι κατά του πολέμου»

    Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ο Αρνέτ απολογήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο και στον αμερικανικό λαό λέγοντας ότι: «Δεν είμαι κατά του πολέμου, δεν είμαι αντιστρατιωτικός».

    Συμπλήρωσε, όμως: «Το Σαββατοκύριακο είπα απλά αυτό που όλοι ξέρουμε για τον πόλεμο».

    Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε τον Αρνέτ να λέει: «Το πρώτο πολεμικό σχέδιο απέτυχε εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί που σχεδίασαν τη στρατηγική αυτού του πολέμου υποτίμησαν την αποφαστικότητά των Ιρακινών δυνάμεων»

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC αρχικά υποστήριξε τον Αρνέτ την περασμένη Κυριακή λέγοντας ότι παραχώρησε τη συνέντευξη από επαγγελματική αβροφροσύνη και τα σχόλια του ήταν αναλυτικού χαρακτήρα, αλλά τη Δευτέρα το πρωί ανακοίνωσε την απόλυσή του.

    Ο Πίτερ Αρνέτ έχει βραβευθεί με Πούλιντζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Βιετνάμ για το Ασοσιέιτεντ Πρες.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)

    1705: Έκκληση για ιερό πόλεμο «τζιχάντ» κατά των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, σε μήνυμα που διάβασε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ Σαχάφ.

    1525: Τουλάχιστον 11 μέλη ιρακινής οικογένειες, με έξι παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην Χίλα στο κεντρικό Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    15:15 Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν δηλώνει ότι πάνω από 6.000 εθελοντές βρίσκονται στο Ιράκ και πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι έτοιμοι για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    13:47 Σφοδροί βομβαρδισμοί στα προάστια της Βαγδάτης.

    13:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Τζακ Στρο δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η έκρηξη της περασμένης Τετάρτης, που προκάλεσε πολλούς θανάτους πολιτών σε αγορά της Βαγδάτης, οφείλεται στο Ιράκ και όχι στις Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις.

    12:19 Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν έναν στρατηγό του Ιράκ.

    09:30 Χιλιάδες κάτοικοι της Αιγύπτου παίρνουν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση που γίνεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αρκετοί διαδηλωτές κουβαλούν εκρηκτικά θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας για συμπαράσταση προς το Ιράκ.

    09:00 Νέες εκρήξεις στα νότια και στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

    06:30 Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει τις πληροφορίες από το Πεντάγωνο ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν στο εξωτερικό.

    06:05 Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλο Ιρακινό ο οποίο οδηγούσε επιβατηγό φορτηγάκι και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς ένα φυλάκιο.

    05:20 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Δευτέρα, «εν ώρα καθήκοντος». Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Η οικογένεια του θύματος έχει ενημερωθεί. Πρόκειται για τον 26ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    03:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ - Φαϊσάλ προτείνει στο Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από την εξουσία κάνοντας μια «θυσία για τη χώρα του». Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι, ο υπουργός κάνει έκκληση για ανακωχή προκειμένου να «δοθεί χρόνος στη διπλωματία».

    03:00 Η Αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν πολύ καθυστερημένα προειδοποιητικές βολές στο φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν 13 γυναίκες και παιδιά, με συνέπεια εφτά νεκρούς.

    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα «The Daily MIrror», που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC επειδή υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 18:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Λύθηκε η αεροπειρατεία
     

    Αίτημα του αεροπειρατή ήταν να μεταβείσ τις ΗΠΑ

    Στο Κι Γουέστ, στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκε το αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών, στο οποίο άγνωστος ένοπλος με χειροβομβίδες εκδήλωσε αεροπειρατεία το πρωί της Τρίτης .

    Αμέσως μετά την άφιξη του αεροσκάφους στις ΗΠΑ, ο δράστης παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αβάνας, αφού πρώτα αφέθηκαν ελεύθεροι 20 από τους 46 επιβαίνοντες.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση εσωτερικού και ο φερόμενος ως δράστης ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, ο πιλότος επεσήμανε ότι δεν είχαν αρκετά καύσιμα για την εν λόγω πτήση και ως εκ τούτου το αεροσκάφος μετέβη στην Αβάνα για ανεφοδιασμό.

    Αποτέλεσμα της αεροπειρατείας ήταν η ακύρωση όλων των επόμενων πτήσεων από το αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

    Η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε ότι οι αεροπειρατείες υποκινούνται στην ουσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προσφέρουν με μεγάλη ευκολία πολιτικό άσυλο στους αντικαθεστωτικούς Κουβανούς.

    Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε πτήση εσωτερικού στην Κούβα.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
     

    Μονάδες πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

    Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στην Νατζάφ και σε αρκετές άλλες περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτη.


    Στην πόλη Χιντία, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες είπε ότι οι Αμερικανοί μάχονται με τους Ιρακινούς στους δρόμους στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μια γέφυρα στον Ευφράτη.

    Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

    Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

    Για μια ακόμα ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.

    Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι από την έναρξη του πολέμου περίπου 600 πολίτες της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 4.500 έχουν τραυματιστεί.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη

  • Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

  • Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 19:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Καθήκον ο ιερός πόλεμος»
     

    Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ διάβασε το μήνυμα του προέδρου του Ιράκ

    Διάγγελμα του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, διάβασε προ ολίγου από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαΐντ Σαχάφ.

    Στο μήνυμά του ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τον ιρακινό λαό να αντισταθεί στους εισβολείς, επισημαίνοντας ότι τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν αθάνατοι.

    Ήταν το δεύτερο διάγγελμά του προέδρου του Ιράκ από την έναρξη των αμερικανικών και βρετανικών επιχειρήσεων στις 20 Μαρτίου.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν τόνισε ότι η διεξαγωγή ιερού πολέμου,«τζιχάντ», κατά των εισβολέων είναι θρησκευτικό καθήκον όλων των Ιρακινών.

    «Χτυπήστε τους, πολεμήστε τους παντού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ιρακινός πρόεδρος.

    Το γεγονός ότι ενώ το διάγγελμα είχε προαναγγελθεί ως ζωντανή ομιλία του Ιρακινού ηγέτη και αυτός δεν εμφανίστηκε στις οθόνες, οδηγεί σε ερωτηματικά για το πού ακριβώς βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στη Ντέηλι Μίρορ o Πίτερ Αρνέτ
     

    Εκτός NBC βρέθηκε ο δημοσιογράφος Πίτερ Αρνέτ για την κριτική του στο θέμα του Ιράκ

    «Απολύθηκε από την Αμερική επειδή έλεγε την αλήθεια. Προσελήφθη από τη Ντέηλι Μίρορ για να συνεχίζει να τη λέει», ήταν το σημερινό πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας Ντέηλι Μίρορ αναφερόμενη στο γνωστό πρώην δημοσιογράφο του CNN Πίτερ Αρνέτ, που απολύθηκε τη Δευτέρα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Ο Πίτερ Αρνέτ ήταν απεσταλμένος του ΝBC στη Βαγδάτη και απολύθηκε από το αμερικανικό κανάλι μετά από συνέντευξη που έδωσε στην Ιρακινή τηλεόραση, στην οποία δήλωσε ότι το αρχικό πολεμικό σχέδιο των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων απέτυχε.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανακοίνωσε τη Δευτέρα: «Ήταν λάθος από την πλευρά του κ. Αρνέτ να παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική Ιρακινή τηλεόραση ειδικά σε περίοδο πολέμου».

    «Και ήταν λάθος του, επίσης, να συζητήσει τις προσωπικές του απόψεις και παρατηρήσεις σε αυτήν τη συνέντευξη», ανέφερε το NBC.

    Η πρόσληψη

    Λίγες ώρες μετά από την απόλυσή του, ο Πίτερ Αρνέτ προσελήφθη από τη βρετανική εφημερίδα Ντέηλι Μίρορ, η οποία εκφράζει έντονα την αντίθεσή της στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Στο πρώτο του άρθρο για τη βρετανική εφημερίδα, ο Νεοζηλανδός δημοσιογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος ως ανταποκριτής του CΝΝ στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991, γράφει: «Είμαι ακόμη σοκαρισμένος από την απόλυσή μου. Λέω την αλήθεια για ό,τι γίνεται εδώ στη Βαγδάτη και δεν θα απολογηθώ για αυτό».

    Το NBC μετέδωσε τη Δευτέρα δήλωση των αξωματούχων του δικτύου ανακοινώνοντας την απόλυση του Νεοζηλανδού στην καταγωγή δημοσιογράφου.

    «Δεν είμαι κατά του πολέμου»

    Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ο Αρνέτ απολογήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο και στον αμερικανικό λαό λέγοντας ότι: «Δεν είμαι κατά του πολέμου, δεν είμαι αντιστρατιωτικός».

    Συμπλήρωσε, όμως: «Το Σαββατοκύριακο είπα απλά αυτό που όλοι ξέρουμε για τον πόλεμο»

    Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε τον Αρνέτ να λέει: «Το πρώτο πολεμικό σχέδιο απέτυχε εξαιτίας της Ιρακινής αντίστασης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί που σχεδίασαν τη στρατηγική αυτού του πολέμου υποτίμησαν την αποφαστικότητά των Ιρακινών δυνάμεων»

    Το τηλεοπτικό Δίκτυο ΝΒC αρχικά υποστήριξε τον Αρνέτ την περασμένη Κυριακή λέγοντας ότι παραχώρησε τη συνέντευξη από επαγγελματική αβροφροσύνη και τα σχόλια του ήταν αναλυτικού χαρακτήρα, αλλά τη Δευτέρα το πρωί ανακοίνωσε την απόλυσή του.

    Ο Πίτερ Αρνέτ έχει βραβευθεί με Πούλιντζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Βιετνάμ για το Ασοσιέιτεντ Πρες.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    1525: Τουλάχιστον 11 μέλη ιρακινής οικογένειες, με έξι παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην Χίλα στο κεντρικό Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    15:15 Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν δηλώνει ότι πάνω από 6.000 εθελοντές βρίσκονται στο Ιράκ και πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι έτοιμοι για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    13:47 Σφοδροί βομβαρδισμοί στα προάστια της Βαγδάτης.

    13:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Τζακ Στρο δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η έκρηξη της περασμένης Τετάρτης, που προκάλεσε πολλούς θανάτους πολιτών σε αγορά της Βαγδάτης, οφείλεται στο Ιράκ και όχι στις Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις.

    12:19 Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν έναν στρατηγό του Ιράκ.

    09:30 Χιλιάδες κάτοικοι της Αιγύπτου παίρνουν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση που γίνεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αρκετοί διαδηλωτές κουβαλούν εκρηκτικά θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας για συμπαράσταση προς το Ιράκ.

    09:00 Νέες εκρήξεις στα νότια και στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

    06:30 Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει τις πληροφορίες από το Πεντάγωνο ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν στο εξωτερικό.

    06:05 Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλο Ιρακινό ο οποίο οδηγούσε επιβατηγό φορτηγάκι και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς ένα φυλάκιο.

    05:20 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Δευτέρα, «εν ώρα καθήκοντος». Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Η οικογένεια του θύματος έχει ενημερωθεί. Πρόκειται για τον 26ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    03:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ - Φαϊσάλ προτείνει στο Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από την εξουσία κάνοντας μια «θυσία για τη χώρα του». Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι, ο υπουργός κάνει έκκληση για ανακωχή προκειμένου να «δοθεί χρόνος στη διπλωματία».

    03:00 Η Αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν πολύ καθυστερημένα προειδοποιητικές βολές στο φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν 13 γυναίκες και παιδιά, με συνέπεια εφτά νεκρούς.

    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα «The Daily MIrror», που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC επειδή υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φενταγίν: οι επίλεκτοι του Σαντάμ Χουσεΐν
     

    Ουντάι: ο εμπνευστής του σώματος των Φενταγίν

    Tης Μαρίας Καστρισιανάκη

    Ο πόλεμος που μαίνεται στο Ιράκ έχει πολλές διαφορές από εκείνον του ' 91.

    Μια από τις νέες παραμέτρους, αυτού του πολέμου είναι οι διαφορετικές βαθμίδες των δυνάμεων ασφαλείας του ιρακινού καθεστώτος και ειδικά οι αποκαλούμενοι «Φενταγίν».


    Διαμαρτυρία Ιρακινών κατά των οικονομικών κυρώσεων
    «Η αντίσταση στην οποία προσκρούουν οι δυνάμεις μας προέρχεται κυρίως από τις ειδικές μονάδες και τους Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, όλα εκείνα τα στοιχεία της ιρακινής κοινωνίας τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι δε θα έχουν κανένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ», τόνισε ο Βρετανός στρατιωτικός διοικητής, Πίτερ Γουόλ.

    «Πρόκειται για άτομα αποφασισμένα, ανελέητα, αδίστακτα», δήλωσε παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, αναφερόμενος στους Ιρακινούς Φενταγίν.

    Και πρόσθεσε: «Φέρουν ελαφρύ αλλά αποτελεσματικό οπλισμό και τρομοκρατούν τους αμάχους. Κι αυτή είναι η αιτία που δεν έχουν ξεσηκωθεί , ακόμα, οι Ιρακινοί πολίτες κατά του καθεστώτος».

    Στρατιώτες με πολιτικά

    Οι Φιργκάτ Φενταγίν του πρόεδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ένα εθελοντικό, τουλάχιστον κατ' όνομα, στρατιωτικό σώμα, το οποίο αποτελείται από περίπου 40.000 μέλη.


    Μέλος του ιρακινού τακτικού στρατού
    Συνίσταται από νεαρά άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών, τα οποία έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον πρόεδρο του Ιράκ.

    Οι Φενταγίν κυκλοφορούν συνήθως ντυμένοι με πολιτικά ρούχα για να εξαπατούν τις συμμαχικές δυνάμεις και, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν καταφέρει θανάσιμα χτυπήματα στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στρατιώτες.

    Ως εκ τούτου, ο Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει υπερήφανος για τους μαχητές του.

    Η γένεση των Φενταγίν

    Οι Φενταγίν είναι ένα σχετικά νεοσύστατο στρατιωτικό σώμα.

    Δημιουργήθηκε το 1995 από τον πρωτότοκο γιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι.

    Η ίδρυση των Φενταγίν τη χρονιά εκείνη, εντασσόταν στο πλαίσιο αλλαγής του στρατιωτικού δόγματος της ιρακινής κυβέρνησης.

    Το 1993, ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων, ισχυριζόμενος ότι είχαν πληρωθεί, από πλευράς Ιράκ, οι όροι των ψηφισμάτων 687 και 715 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αναφέρονταν στον αφοπλισμό του Ιράκ.


    Ο Ουντάι έχει τη φήμη του «μπον βιβέρ»
    Αλλά, η έκθεση που κατέθεσε την ίδια χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Ρολφ 'Εκεους κατήγγειλλε την κυβέρνηση της Βαγδάτης για παρεμπόδιση των επιθεωρήσεων.

    Έπειτα απ' αυτό, ο Σαντάμ Χουσεΐν επιχείρησε να εκβιάσει την κατάσταση και δύο ημέρες πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 10 Οκτωβρίου του 1994, άρχισε να μετακινεί μεραρχίες της προεδρικής φρουράς προς νότο.

    Η κυβέρνηση του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον εξέλαβε την κίνηση της Βαγδάτης ως μια νέα απόπειρα του ιρακινού καθεστώτος να εισβάλει στο Κουβέιτ.

    Διετάχθη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και υπό την απειλή ενός νέου πολέμου, επενέβη η Ρωσία και έπεισε τον Σαντάμ Χουσεΐν να υποχωρήσει.

    Εκείνη η κρίση οδήγησε σε αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος του Ιράκ.

    Εκτός της Προεδρικής Φρουράς, που προϋπήρχε του πολέμου του '91, δημιουργήθηκαν και άλλα σώματα ασφαλείας, τα οποία επέβλεπαν εαυτούς και αλλήλους.

    Μεταξύ αυτών ήταν και οι Φενταγίν του Σανταμ Χουσεΐν. Σε πρώτη φάση το σώμα αποτελείτο από 20.000 μαχητές και σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 40.000.

    Φενταγίν, όπως «έτοιμος να θυσιαστεί»

    Φενταγίν στα αραβικά σημαίνει «αυτός που είναι έτοιμος να θυσιαστεί».


    Ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στην εξουσία από το 1991
    Τον όρο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1955, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ.

    «Η Αίγυπτος θα στείλει τους ήρωες, τους απογόνους των Φαραώ, τους γιους του Ισλάμ στα ιερά εδάφη της Παλαιστίνης. Θα στερήσουμε από το Ισραήλ την ειρήνη. Οι Άραβες ζητούν εκδίκηση. Θα την πάρουν οι Φενταγίν», διακήρυττε ο Νάσερ τον Αύγουστο του '55.

    Οι πρώτες μονάδες Φενταγίν δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο και έδρασαν στους πολέμους τους '67 και του '73 με το Ισραήλ.

    Αργότερα, στη δεκαετία του '70, ο όρος Φενταγίν υιοθετήθηκε και από τους Παλαιστίνιους μέλη ισλαμικών οργανώσεων όπως ο «Μαύρος Σεπτέμβρης».

    Ο όρος έχει συναισθηματική φόρτιση για τους Άραβες. Αυτό το αίσθημα εκμεταλλεύθηκε ο Ουντάι Χουσεΐν όταν ονόμαζε το σώμα των εθελοντών του «Φενταγίν του Σαντάμ».

    Φοβού τους Φενταγίν

    Ο πανεπιστημιακός, Κανάν Μακίγια, γνωστή προσωπικότητα της ιρακινής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τους Φενταγίν ως την πέμπτη φάλαγγα του ιρακινού καθεστώτος και προειδοποιεί τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες:


    Ο πρόεδρος του Ιράκ παρασημοφορεί το γιο του για τις υπηρεσίες στον πόλεμο του ΄91
    «Το σώμα των Φενταγίν δημιουργήθηκε ειδικά για την καταστολή της αντιπολίτευσης μέσα στο Ιράκ. Τα μέλη των Φενταγίν είναι φανατικοί υποστηρικτές του καθεστώτος. Στρατολογούνται από μικρά παιδιά, απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια και έχουν μάθει να είναι ανελέητοι. Έργο τους είναι η τρομοκράτηση του ιρακινού πληθυσμού αλλά διαθέτουν εκπαίδευση για αντάρτικο πόλεων», επεσήμανε ο ιρακινός αντικαθεστωτικός, Κανάν Μακίγια.

    Διαμετρικά αντίθετη άποψη για την πολεμική ετοιμότητα των Φενταγίν διατυπώνει ο Μάικλ Άινζενσταντ, αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον:

    «Οι Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν είναι, πιθανότατα, η χαμηλότερη βαθμίδα των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού καθεστώτος. Πρόκειται για στοιχεία περιθωριακά, με ελλιπή εκπαίδευση. Δεν έχουν καμία σχέση με τους επαγγελματίες της Προεδρικής Φρουράς και της Ειδικής Προεδρικής Φρουράς. Είναι, απλά, συμμορίες τρομοκράτησης των πολιτών», διευκρίνισε ο Αμερικανός ειδικός.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πρωταπριλιάτικες φάρσες
     

    Η Πρωταπριλιά επιτρέπει ακόμα και την εμφάνιση ... διαβάσεων πεζών σε λεωφόρους

    Πρωταπριλιά σήμερα και όλα μπορούν να συμβούν... Τα περισσότερα, βέβαια, κατά φαντασίαν, αφού οι απίστευτες ιστορίες και τα πειράγματα έχουν την τιμητική τους.

    Αιώνες τώρα η πρωταπριλιά είναι μέρα γεμάτη από αστεία, φάρσες και σαρκαστικές ιστορίες.

    Η πρώτη μέρα του Απριλίου ήταν και Πρωτοχρονιά ως το 1562 όταν ο Πάπας Γρηγόριος αναθεώρησε το νέο Χριστιανικό ημερολόγιο και μετέφερε την Πρωτοχρονιά στην πρώτη Ιανουαρίου.

    Όσοι δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τη νέα ημερομηνία και συνέχιζαν να γιορτάζουν τη λάθος ημέρα, ήταν γνωστοί ως «οι ανόητοι του Απρίλη».

    Από τότε η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως ημέρα των αστείων και των φαρσών.

    Αλησμόνητες πρωταπριλιάτικες φάρσες

    Μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών είναι η ιστορία για τα μακαρόνια του Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι το 1957.


    Στιγμιότυπο από το «πρωταπριλιάτικο» ντοκιμαντέρ του BBC
    Ο δημοφιλής παρουσιαστής του ΒΒC κατάφερε να ξεγελάσει όλη τη Βρετανία λέγοντας ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα!

    Με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στην έγκυρη εκπομπή του BBC «Πανοράμα» έδειχνε Ελβετούς αγρότες να απολαμβάνουν τη συλλογή μιας ασυνήθιστα μεγάλης σοδειάς χάρις στον ήπιο χειμώνα.

    Τα μακαρόνια ήταν εξωτικό φαγητό τότε για τη Βρετανία και πολλοί τηλεθεατές τηλεφώνησαν να μάθουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια!

    Μια άλλη επιτυχημένη φάρσα ήταν το 1976 όταν ο αστρονόμος Πάτρικ Μουρ ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι στις 9:47 το πρωί, εξαιτίας ενός σπάνιου αστρονομικού φαινομένου, θα μειωνόταν η βαρύτητα της γης. «Ο Πλούτωνας θα περνούσε πίσω από τον Δία και αν οι ακροατές επιχειρούσαν να αναπηδήσουν εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή θα ένιωθαν σαν να αιωρούνται», ήταν η προτροπή του.

    Τα τηλεφωνήματα έπεσαν βροχή από τηλεθεατές που ισχυρίζονταν ότι ένιωσαν να αιωρούνται!

    Γιατί γελάμε;

    Ο Ρίτσαρντ Γουάισμαν, ένας ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χαρτοφορντσάιρ έκανε έρευνα σχετικά με το χιούμορ και το γέλιο προκειμένου να ανακαλύψει το καλύτερο αστείο στον κόσμο.


    Μεταγραφή στην... Ιαπωνία πήρε πρωταπριλιάτικα ο Ντέηβιντ Μπέκαμ, σύμφωνα με εφημερίδα του «ανατέλλοντος ηλίου»
    Πιστεύει ότι η πρωταπριλιά παραμένει τόσο δημοφιλής γιατί τα αστεία κάνουν μια φιλική σχέση ακόμη πιο δυνατή.

    Και εξηγεί: «Τα αστεία πειράγματα αποτελούν ένα είδος στενής επαφής. Δεν θα αστειευόμασταν με κάποιον που δεν θα το εκτιμούσε, κατά κάποιον τρόπο προσπαθούμε να πούμε σε κάποιον ότι τον συμπαθούμε και προσπαθούμε να κερδίσουμε την εκτίμησή του».

    «Αντίθετα ορισμένες φορές τα αστεία μπορούν να διαλύσουν μια φιλία», προειδοποιεί ο ψυχολόγος. «Κάνουν το στόχο να φαίνεται γελοίος και ανόητος, γι' αυτό πρέπει τα αστεία να μην ξεπερνούν τα όρια».

    Όμως, ο ψυχολόγος προειδοποιεί ότι όλες οι φάρσες δεν έχουν καλό αποτέλεσμα.

    «Το Χάροντς εν πλω»

    Την περασμένη χρονιά ο Αιγύπτιος ιδιοκτήτης των καταστημάτων Χάροντς Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο: «Ο Αλ Φαγιέντ αποκαλύπτει τα σχέδιά του να κάνει το Χάροντς πλεούμενο».

    Οι περισσότεροι γέλασαν όταν ανακάλυψαν ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, το πολυκατάστημα θα έμπαινε σε μια βάρκα και θα αγκυροβολούσε στον Τάμεση!

    Όμως, ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα «The Wall Street Journal» δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα και δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για την απόφαση του Αλ Φαγιέντ. Την επόμενη μέρα η εφημερίδα αναγκάστηκε να διορθώσει το λάθος της κατηγορώντας, παράλληλα, τον ιδιοκτήτη του Χάροντς.

    Γι' αυτό το λόγο ο καθηγητής Γουάισμαν προειδοποιεί:« Επιλέξτε το στόχο σας και τη φάρσα που θα του κάνετε με τη δέουσα προσοχή».


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
     

    Μονάδες πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

    Τουλάχιστον 33 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Χίλα, στο κεντρικό Ιράκ, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Χίλα, Μουρταντά Αμπάς, δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί καθώς οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις δημοσιογράφου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή συνοδεία των ιρακινών αρχών, μετέδωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 θύματα.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι για τον εν λόγω βομβαρδισμό οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμιποίησαν βόμβες - φορείς διασκορπισμού βομβιδίων (cluster bomb).

    Στην Χίλα ξέσπασαν σφοδρές μάχες τη Δευτέρα.

    Στις όχθες του Ευφράτη

    Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στην Νατζάφ και σε αρκετές άλλες περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτη.


    Στην πόλη Χιντία, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες είπε ότι οι Αμερικανοί μάχονται με τους Ιρακινούς στους δρόμους στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μια γέφυρα στον Ευφράτη.

    Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

    Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

    Για μια ακόμα ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.

    Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι από την έναρξη του πολέμου περίπου 600 πολίτες της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 4.500 έχουν τραυματιστεί.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη

  • Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

  • Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ
     



    Φωτογραφίες του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ Μιχάλη Κοσμίδη




    Καθηλωμένοι στις τηλεοπτικές οθόνες σε λόμπι ξενοδοχείου για τις εξελίξεις του πολέμου...



    Οι πύραυλοι Πάτριοτ «ασπίδα» για παν ενδεχόμενο



    Τα πρόβατα «μπλοκάρουν» έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Σιλόπης



    Η αγορά σε έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Σιλόπης



    Το τελευταίο σημείο ελέγχου πριν από τα σύνορα με το Ιράκ



    Έξω από τα μαγαζιά αφίσες με αντισφυξιογόνες μάσκες προς πώληση



    Η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων - η γιορτή Νεβρόζ για τον ερχομό της άνοιξης - επισκιάζεται, όπως κάθε χρόνο, από το αίτημα των Κούρδων για ανεξαρτησία



    Στο Ντιαρμπακίρ η φωτιά στις εκδηλώσεις για τον ερχομό της άνοιξης προτρέπει τους συγκεντρωμένους να κάψουν τα ρούχα τους ζητώντας την ανεξαρτησία τους



    Όλοι ντυμένοι στα εθνικά χρώματα των Κούρδων


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
    Διισταμένες απόψεις για το μεταπολεμικό Ιράκ
     

    Ο πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί (αριστερά), «αγαπημένο» παιδί της Ουάσινγκτον

    Διαφορετικές προσεγγίσεις για την έκβαση του πολέμου αλλά και την πολιτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, παρατηρούνται στα πλαίσια της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Μετά το αποκαλυπτικό άρθρο του βραβευμένου δημοσιογράφου Σίμορ Χερς στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», για την σύγκρουση της πολιτικής με την στρατιωτική ηγεσία του Πεντάγωνου, σημερινό δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», αποκαλύπτει διάσταση απόψεων και για το πολιτικό σκηνικό στην μετά Σαντάμ Χουσεΐν εποχή στο Ιράκ.

    «Ηνωμένες Πολιτείες του Ιράκ»

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Γκάρντιαν» ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Βούλφοβιτς έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την φυσιογνωμία της κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει την εξουσία στο Ιράκ, μετά την πτώση του προέδρου του Ιράκ.


    Η δημοτικότητα του Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει υψηλή
    Βάσει του σχεδίου, η κυβέρνηση του Ιράκ θα έχει 23 υπουργεία επικεφαλής, των οποίων θα είναι Αμερικανοί.

    Κάθε υπουργείο θα διαθέτει τέσσερις Ιρακινούς συμβούλους οι οποίοι θα έχουν διορισθεί από τους Αμερικανούς.

    Η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα εγκαθίσταται σταδιακά σε όλες τις πόλεις του Ιράκ που θα περιέρχονται στον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων, περιοχές τις οποίες ο στρατηγός Τόμι Φράνκς αποκαλεί «απελευθερωμένες».

    Επικεφαλής της μεταπολεμικής κυβέρνησης του Ιράκ θα είναι ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ.

    Ήδη, σύμφωνα πάντα με την «Γκάρντιαν», έχουν αρχίσει να φθάνουν στο Κουβέιτ τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Διαφωνία απόψεων

    Τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, όσον αφορά την σύνθεση αλλά και την λειτουργία της κυβέρνησης, θα έχει ο κ. Βούλφοβιτς.

    Το σχέδιο του θεωρητικού των «γερακιών», όπως αποκαλείται ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έχει εξοργίσει τον στρατηγό Γκάρνερ ο οποίος εκφράζει, κατά την «Γκάρντιαν», έντονες αντιρρήσεις ως προς τα πρόσωπα των ιρακινών εξόριστων που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

    Η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή του Πολ Βούλφοβιτς είναι ο πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί, το «αγαπημένο» παιδί της Ουάσινγκτον.

    Ο στρατηγός, Τζέι Γκάρνερ θεωρεί τον Τσαλαμπί «καμένο χαρτί» που δεν θα μπορέσει να πείσει ακόμη και τους πιο φιλοαμερικανούς Ιρακινούς.

    Το προφίλ του Τσαλαμπί

    Επιπλέον, ο Αχμέντ Τσαλαμπί έχει αναμιχθεί σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Ιορδανία.


    Τα διαγγέλματα του Ιρακινού προέδρου δείχνουν πόσο ανυποχώρητος είναι
    Ο Τσαλαμπί εγκατέλειψε το Ιράκ το 1956 και σύμφωνα με τους αναλυτές έχει πλήρη άγνοια των εξελίξεων στην χώρα εδώ και δεκαετίες.

    Η μόνη επαφή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, επαφή που απεδείχθη αποτυχημένη.

    Εναντίον του Αχμέντ Τσαλαμπί εκκρεμεί ένταλμα συλλήψεως από τις αρχές της Ιορδανίας που τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε χρήματα καταθετών της «Πέτρα Μπανκ», ιδιωτικής τράπεζας στην οποία χρημάτισε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

    Σχέδιο Πάουελ

    Το σχέδιο του Πολ Βούλφοβιτς, επισημαίνει το άρθρο της «Γκάρντιαν», έχει εξοργίσει και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ..

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έχει διατυπώσει, ανοιχτά, την θέση του.

    Θέλει σε πρώτη φάση να τεθεί το Ιράκ υπό στρατιωτική διοίκηση έως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης και αμέσως μετά να αναλάβουν πρωταρχικό ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 16:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φενταγίν: οι επίλεκτοι του Σαντάμ Χουσεΐν
     

    Ουντάι: ο εμπνευστής του σώματος των Φενταγίν

    της Μαρίας Καστρισιανάκη

    Ο πόλεμος που μαίνεται στο Ιράκ έχει πολλές διαφορές από εκείνον του ' 91.

    Μια από τις νέες παραμέτρους, αυτού του πολέμου είναι οι διαφορετικές βαθμίδες των δυνάμεων ασφαλείας του ιρακινού καθεστώτος και ειδικά οι αποκαλούμενοι «Φενταγίν».


    Διαμαρτυρία Ιρακινών κατά των οικονομικών κυρώσεων
    «Η αντίσταση στην οποία προσκρούουν οι δυνάμεις μας προέρχεται κυρίως από τις ειδικές μονάδες και τους Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, όλα εκείνα τα στοιχεία της ιρακινής κοινωνίας τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ», τόνισε ο Βρετανός στρατιωτικός διοικητής, Πίτερ Γουόλ.

    «Πρόκειται για άτομα αποφασισμένα, ανελέητα, αδίστακτα», δήλωσε παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας της Βρεταν'ιας, Τζεφ Χουν, αναφερόμενος στους Ιρακινούς Φενταγίν.

    Και πρόσθεσε: «φέρουν ελαφρύ αλλά αποτελεσματικό οπλισμό και τρομοκρατούν τους αμάχους. Κι αυτή είναι η αιτία που δεν έχουν ακόμα, οι Ιρακινοί πολίτες ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος».

    Στρατιώτες με πολιτικά

    Οι Φιργκάτ Φενταγίν του πρόεδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ένα εθελοντικό τουλάχιστον κατ' όνομα στρατιωτικό σώμα, το οποίο αποτελείται από 40.000 μέλη.


    Μέλος του ιρακινού τακτικού στρατού
    Συνίσταται από νεαρά άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών τα οποία έχουν αφιερώσει την ζωή τους στον πρόεδρο του Ιράκ.

    Οι «Φενταγίν» κυκλοφορούν συνήθως ντυμένοι με πολιτικά ρούχα για να εξαπατούν τις συμμαχικές δυνάμεις και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν καταφέρει θανάσιμα χτυπήματα στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στρατιώτες.

    Ως εκ τούτου, ο Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει υπερήφανος για τους μαχητές του.

    Η γένεση των Φενταγίν

    Οι Φενταγίν είναι ένα σχετικά νεοσύστατο στρατιωτικό σώμα.

    Δημιουργήθηκε το 1995 από τον πρωτότοκο γιο του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι.

    Η ίδρυση των Φενταγίν την χρονιά εκείνη, εντασσόταν στο πλαίσιο αλλαγής του στρατιωτικού δόγματος της ιρακινής κυβέρνησης.

    Το 1993 ο Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων, ισχυριζόμενος ότι είχαν πληρωθεί, από πλευράς Ιράκ, οι όροι των ψηφισμάτων 687 και 715 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αναφέρονταν στον αφοπλισμό του Ιράκ.


    Ο Ουντάι έχει τη φήμη του «μπον βιβέρ»
    Αλλά, η έκθεση που κατέθεσε την ίδια χρόνια στα ΗΕ ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Ρολφ 'Εκεους, κατήγγειλε την κυβέρνηση της Βαγδάτης για παρεμπόδιση των επιθεωρήσεων.

    Μετά απ αυτό, ο Σαντάμ Χουσεΐν επιχείρησε να εκβιάσει την κατάσταση και δύο ημέρες πριν από την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 10 Οκτωβρίου του 1994, άρχισε να μετακινεί μεραρχίες της προεδρικής φρουράς προς νότο.

    Η κυβέρνηση του τότε Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, εξέλαβε την κίνηση της Βαγδάτης ως μια νέα απόπειρα του ιρακινού καθεστώτος να εισβάλει στο Κουβέιτ.

    Διετάχθη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και υπό την απειλή ενός νέου πολέμου, επενέβη η Ρωσία και έπεισε τον Σαντάμ Χουσεΐν να υποχωρήσει.

    Εκείνη η κρίση οδήγησε σε μια αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος του Ιράκ.

    Εκτός της Προεδρικής Φρουράς που προϋπήρχε του πολέμου του '91, δημιουργήθηκαν και άλλα σώματα ασφαλείας τα οποία επέβλεπαν εαυτούς και αλλήλους.

    Μεταξύ αυτών ήταν και οι Φενταγίν του Σανταμ Χουσεΐν. Σε πρώτη φάση το σώμα αποτελείτο από 20.000 μαχητές και σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 40.000.

    Φενταγίν όπως «έτοιμος να θυσιαστεί»

    Φενταγίν στα αραβικά σημαίνει «αυτός που είναι έτοιμος να θυσιαστεί».


    Ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται στην εξουσία από το 1991
    Τον όρο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1955 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ.

    «Η Αίγυπτος θα στείλει τους ήρωες, τους απογόνους των Φαραώ, τους γιους του Ισλάμ στα ιερά εδάφη της Παλαιστίνης. Θα στερήσουμε από το Ισραήλ την ειρήνη. Οι Άραβες ζητούν εκδίκηση. Θα την πάρουν οι Φενταγίν», διακήρυττε ο Νάσερ τον Αύγουστο του '55.

    Οι πρώτες μονάδες Φενταγίν δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο και έδρασαν στους πολέμους τους '67 και του '73 με το Ισραήλ.

    Αργότερα στην δεκαετία του '70 η λέξη ο όρος Φενταγίν υιοθετήθηκε και από τους Παλαιστίνιους μέλη ισλαμικών οργανώσεων όπως ο «Μαύρος Σεπτέμβρης».

    Ο όρος έχει συναισθηματική φόρτιση για τους Άραβες. Αυτό το αίσθημα εκμεταλλεύθηκε ο Ουντάι Χουσεΐν όταν ονόμαζε το σώμα των εθελοντών του, «Φενταγίν του Σαντάμ».

    Φοβού τους Φενταγίν

    Ο πανεπιστημιακός, Κανάν Μακίγια, γνωστή προσωπικότητα της ιρακινής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τους Φενταγίν ως την πέμπτη φάλαγγα του ιρακινού καθεστώτος και προειδοποιεί τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες:


    Ο πρόεδρος του Ιράκ παρασημοφορεί το γιο του για τις υπηρεσίες στον πόλεμο του ΄91
    «Το σώμα των Φενταγίν δημιουργήθηκε ειδικά για την καταστολή της αντιπολίτευσης μέσα στο Ιράκ. Τα μέλη των Φενταγίν είναι φανατικοί υποστηρικτές του καθεστώτος. Στρατολογούνται από μικρά παιδιά, απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια και έχουν μάθει να είναι ανελέητοι. Έργο τους είναι η τρομοκράτηση του ιρακινού πληθυσμού αλλά διαθέτουν εκπαίδευση για αντάρτικο πόλεων», επεσήμανε ο ιρακινός αντικαθεστωτικός, Κανάν Μακίγια.

    Διαμετρικά αντίθετη άποψη για την πολεμική ετοιμότητα των Φενταγίν διατυπώνει ο Μάικλ Άινζενσταντ αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον

    «Οι Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν είναι, πιθανότατα, η χαμηλότερη βαθμίδα των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού καθεστώτος. Πρόκειται για στοιχεία περιθωριακά με ελλιπή εκπαίδευση. Δεν έχουν καμία σχέση με τους επαγγελματίες της Προεδρικής Φρουράς και της Ειδικής Προεδρικής Φρουράς. Είναι, απλά, συμμορίες τρομοκράτησης των πολιτών», διευκρίνισε Αμερικανός ειδικός.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κηδεία για τους νεκρούς της Σρεμπρενίτσα
     

    Χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη σφαγή της Ευρώπης.

    Η πρώτη απο τις πολλές ομαδικές κηδείες

    Σχεδόν οκτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις διέσχισαν τη «ζώνη ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών και σκότωσαν οχτώ χιλιάδες Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

    Εξακόσια από τα θύματα κηδεύτηκαν τη Δευτέρα. Ήταν οι πρώτοι νεκροί που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA από τους 60 μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν είπε ότι η αδυναμία των δυνάμεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν αυτή τη θηριωδία «θα στοιχειώσει για πάντα την ιστορία».

    Ο ανώτατος απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντυ Ασντάουν, διάβασε την επιστολή του Κόφι Ανάν και βοήθησε στη μεταφορά των φέρετρων.

    Ημέρα θρήνου

    Το κοιμητήριο, που έχε το σχήμα ενός λουλουδιού, έχει χτιστεί δίπλα σε μια πρώην βάση του ΟΗΕ, έξω από τη Σρεμπρενίτσα.

    Τα θύματα είχαν ζητήσει άσυλο στις εγκαταστάσεις της βάσης αυτής, αλλά η ολλανδική ειρηνευτική δύναμη, που είχε τότε την ευθύνη, λέγεται πως δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις σερβικές δυνάμεις.

    Πολλοί από τους πενθούντες είναι γυναίκες και παιδιά.

    «Σημαίνει πολλά για μένα να γνωρίζω το πού βρίσκεται ο αδελφός μου», είπε ο Σαμπαχίτα Γκαράγιεβιτς, η οποία αναζητά ακόμα το σύζυγο της και τους δύο γιους της.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 11:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    Έρευνα για το θάνατο των αμάχων
     

    Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας κοντά στην πόλη Νατζάφ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διενεργούν έρευνα για το αιματηρό συμβάν στο οποίο επτά Ιρακινοί άμαχοι - γυναίκες και παιδιά - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

    Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νατζάφ όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα γυναικόπαιδα όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τώρα οι Ιρακινοί θα αντιμετωπίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις ως «μοχθηρές».

    Το χρονικό του μακελειού

    Αξιωματούχοι στο επιτελείο των Αμερικανών και των Βρετανών λένε ότι το περιστατικό έγινε το απόγευμα τοπική ώρα.

    Το όχημα που μετέφερε 13 γυναίκες και παιδιά πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει, όμως η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε το σήμα τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα, αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

    Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί, διαπίστωσαν ότι μέσα βρίσκονταν 13 άνθρωποι, μόνο γυναίκες και παιδιά, εκ των οποίων επτά ήταν νεκροί, δύο τραυματισμένοι και τέσσερα σώοι.

    Αμφιβολίες για τους Αμερικανικούς ισχυρισμούς

    Η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» αναφέρει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να κατηγορεί έναν στρατιώτη του λέγοντας: «Σκότωσες μια οικογένεια επειδή δεν έριξες εγκαίρως προειδοποιητικά πυρά».

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το Σάββατο από έναν άνδρα που οδηγούσε ταξί σε σημείο ελέγχου με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι το περιστατικό αυτό θα υπονομεύσει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι είναι «απελευθερωτική δύναμη».


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 06:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ώρα Λονδίνου)


    09:30 Χιλιάδες κάτοικοι της Αιγύπτου παίρνουν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση που γίνεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αρκετοί διαδηλωτές κουβαλούν εκρηκτικά θέλοντας να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας για συμπαράσταση προς το Ιράκ.

    09:00 Νέες εκρήξεις στα νότια και στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.

    06:30 Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει τις πληροφορίες από το Πεντάγωνο ότι ορισμένα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν στο εξωτερικό.

    06:05 Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλο Ιρακινό ο οποίο οδηγούσε επιβατηγό φορτηγάκι και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς ένα φυλάκιο.

    05:20 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Δευτέρα, «εν ώρα καθήκοντος». Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Η οικογένεια του θύματος έχει ενημερωθεί. Πρόκειται για τον 26ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    03:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ - Φαϊσάλ προτείνει στο Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από την εξουσία κάνοντας μια «θυσία για τη χώρα του». Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι, ο υπουργός κάνει έκκληση για ανακωχή προκειμένου να «δοθεί χρόνος στη διπλωματία».

    03:00 Η Αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν πολύ καθυστερημένα προειδοποιητικές βολές στο φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν 13 γυναίκες και παιδιά, με συνέπεια εφτά νεκρούς.

    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα «The Daily MIrror», που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC επειδή υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 1 Απριλίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί πόλεων
     

    Μονάδες πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να καταλάβουν γέφυρα του ποταμού Ευφράτη, στην πόλη Χιντίγια

    Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στην πόλη Νατζάφ και σε αρκετές άλλες περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτη.


    Στην πόλη Χιντία, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ένας δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες είπε ότι οι Αμερικανοί μάχονται με τους Ιρακινούς στους δρόμους στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μια γέφυρα στον Ευφράτη.

    Στις συγκρούσεις τα αμερικανικά στρατεύματα υποστηρίζονται από μονάδες ελικοπτέρων και αεροσκάφη που πλήττουν τις ιρακινές θέσεις.

    Η Βαγδάτη βομβαρδίζεται νυχθημερόν

    Για μια ακόμα ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης.

    Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι από την έναρξη του πολέμου περίπου 600 πολίτες της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 4.500 έχουν τραυματιστεί.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Στο νότιο Ιράκ απελευθερώθηκαν δύο Κενυάτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους εδώ και δέκα ημέρες.

  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι μέλη της επισκέφθηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

    Δωδεκαήμερο βομβαρδισμών συμπληρώθηκε στη Βαγδάτη

  • Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 43 "μισθοφόρους" το περασμένο Σαββατοκύριακο.

  • Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κρατούν περίπου οκτώ χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, λέει ότι πέντε χιλιάδες αλλοδαποί εθελοντές έφτασαν στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

  • Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
     

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ζαλμάι Χαλιλζάντ προσπαθεί να καθησυχάσει την Άγκυρα με αφορμή το σχηματισμό κουρδικού αυτόνομου κράτους στο βόρειο Ιράκ

    Του ανταποκριτή της ΕΛληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άλκη Κούρκουλα

    Η Άγκυρα περιμένει την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενώ ο απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διαβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον «αντιλαμβάνεται» τις ευαισθησίες της Άγκυρας.

    Ο κ. Χαλιλζάντ, που θεωρείται από τους «στυλοβάτες» της στρατηγικής «του πολέμου που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των κινήσεων στο βόρειο Ιράκ.

    Ο κ. Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε τους Τούρκους συνομιλητές του ότι η Ουάσιγκτον «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Άγκυρας» ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να «αναθέσει» την αντιμετώπιση του ΠΚΚ σε κανέναν.

    Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση «συζητά πάντα τα θέματα αυτά και με τους Αμερικανούς» και υπενθύμισε ότι, «οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση».

    «Οι αρχές που διέπουν την στάση μας στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν στην τελική ανακοίνωση της συνάντησης της ιρακινής αντιπολίτευσης στις 19 Μαρτίου στην Άγκυρα», είπε ο κ. Ντιριόζ.

    Στο μεταξύ, συντηρητικοί εθνικιστικοί κύκλοι υποδέχονται με δυσφορία και ανησυχία τις ειδήσεις για την ανάπτυξη κουρδικών δυνάμεων προς το Κιρκούκ και την Μοσούλη, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Χαλιλζάντ ότι τον έλεγγο σε θέματα ασφαλείας θα έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    «Έγινε αυτό που φοβόμασταν περισσότερο», λένε και θεωρούν ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων
    τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στρατηγικές θέσεις που ήλεγχε μέχρι πρότινος ο στρατός της Βαγδάτης.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν τις κουρδικές ομάδες και η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ' αποστάσεως», λένε φανερά ενοχλημένοι οι ίδιοι κύκλοι.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Σρεμπρενίτσα κηδεύει τους νεκρούς της
     

    Χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη σφαγή της Ευρώπης.

    Η πρώτη απο τις πολλές ομαδικές κηδείες

    Σχεδόν οχτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις διέσχισαν τη «ζώνη ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών και σκότωσαν οχτώ χιλιάδες Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

    Εξακόσια από τα θύματα κηδεύτηκαν τη Δευτέρα. Ήταν οι πρώτοι νεκροί που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA από τους 60 μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είπε ότι η αδυναμία των δυνάμεων του ΟΗΕ να σταματήσουν αυτή τη θηριωδία «θα στοιχειώσει για πάντα την ιστορία».

    Ο ανώτατος απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντυ Άσντάουν, διάβασε την επιστολή του Κόφι Ανάν και βοήθησε στη μεταφορά των φέρετρων.

    Ημέρα θρήνου

    Το κοιμητήριο, που έχε το σχήμα ενός λουλουδιού, έχει χτιστεί δίπλα σε μια πρώην βάση του ΟΗΕ, έξω από τη Σρεμπρενίτσα.

    Τα θύματα είχαν ζητήσει άσυλο στις εγκαταστάσεις της βάσης αυτής, αλλά η ολλανδική ειρηνευτική δύναμη, που είχε τότε την ευθύνη, λέγεται πως δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις σερβικές δυνάμεις.

    Πολλοί από τους πενθούντες είναι γυναίκες και παιδιά.

    «Σημαίνει πολλά για μένα να γνωρίζω το πού βρίσκεται ο αδελφός μου,» είπε ο Σαμπαχίτα Γκαράγιεβιτς, η οποία αναζητά ακόμα το σύζυγο της και τους δύο γιους της.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πεζοναύτες σκότωσαν επτά γυναίκες και παιδιά
     

    Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας κοντά στην πόλη Νατζάφ

    Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το αιματηρό συμβάν στο οποίο επτά Ιρακινοί άμαχοι - όλοι γυναικόπαιδα - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

    Το περιστατικό συνέβη κοντά στην πόλη Νατζάφ όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα γυναικόπαιδα, όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τώρα οι Ιρακινοί θα αντιμετωπίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις ως «μοχθηρές».

    Το χρονικό του μακελειού

    Αξιωματούχοι στο επιτελείο της αμερικανό-βρετανικής εκστρατείας λένε ότι το περιστατικό έγινε γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα τοπική ώρα.

    Το όχημα που μετέφερε 13 γυναικόπαιδα πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει.

    Η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε τα κελεύσματα τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

    Αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

    Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί διαπίστωσαν ότι μέσα βρίσκονταν 13 άνθρωποι, μόνο γυναίκες και παιδιά, εκ των οποίων επτά ήταν νεκρά, δύο τραυματισμένα και τέσσερα σώα.

    Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» στην διαδικτυακή έκδοση της λέει ότι οι προειδοποιητικές βολές των αμερικανικών δυνάμεων στο φορτηγάκι ρίφθηκαν πολύ καθυστερημένα.


    Δευτέρα 31 Μαρτίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βολιβία: Κατολίσθηση έθαψε ολόκληρη πόλη
     

    Σκηνή από την τελευταία μεγάλη φυσική καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο 69 ατόμων στη Βολιβία

    Στη Βολιβία μία ολόκληρη κωμόπολη ανθρακωρύχων σκεπάστηκε από τόνους χώματος και βράχων μετά από κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη πολλών κατοίκων της.

    Σύμφωνα με τις αρχές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50.

    Η κατολίσθηση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κωμόπολη Τσίμα, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πρωτεύουσας Λα Πας, όταν τεράστια μάζα του γειτονικού όρους Πουκαλόμα αποκολλήθηκε και κάλυψε την κωμόπολη.

    Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ανθρακωρύχων της περιοχής, Χοσέ Πλάτα, είπε ότι πολλοί από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τιπουάνι.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel ο κυβερνήτης της πολιτείας Λα Πας, Ματέο Λάουρα είπε ότι σύμφωνα μες τις πρώτες πληροφορίες 400 οικίες έχουν θαφτεί μέσα στα χώματα.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πεζοναύτες σκότωσαν επτά γυναικόπεδα
     

    Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας κοντά στην πόλη Νατζάφ

    Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το αιματηρό συμβάν στο οποίο επτά Ιρακινοί άμαχοι - όλοι γυναικόπαιδα - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν .

    Το περιστατικό συνέβη κοντά στην πόλη Νατζάφ όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα γυναικόπαιδα, όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τώρα οι Ιρακινοί θα αντιμετωπίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις ως "μοχθηρές".

    Το χρονικό του μακελειού

    Αξιωματούχοι στο επιτελείο της αμερικανό-βρετανικής εκστρατείας λένε ότι το περιστατικό έγινε γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα τοπική ώρα.

    Το όχημα που μετέφερε 13 γυναικόπαιδα πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ.

    Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει.

    Η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε τα κελεύσματα τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

    Αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

    Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί διαπίστωσαν ότι μέσα βρίσκονταν 13 άτομα, μόνο γυναικόπαιδα, εκ των οποίων επτά ήταν νεκρά, δύο τραυματισμένα και τέσσερα σώα.

    Η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" στην διαδικτυακή έκδοση της λέει ότι οι προειδοποιητικές βολές των αμερικανικών δυνάμεων στο φορτηγάκι ρίφθηκαν πολύ καθυστερημένα.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 06:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, BST)


    06:05 Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν άοπλο Ιρακινό ο οποίο οδηγούσε επιβατηγό φορτηγάκι και κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς ένα φυλάκιο.

    05:20 Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, τη Δευτέρα, «εν ώρα καθήκοντος». Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Η οικογένεια του θύματος έχει ενημερωθεί. Πρόκειται για τον 26ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ.

    03:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ - Φαϊσάλ προτείνει στο Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από την εξουσία κάνοντας μια «θυσία για τη χώρα του». Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι, ο υπουργός κάνει έκκληση για ανακωχή προκειμένου να "δοθεί χρόνος στη διπλωματία".


    03:00 Η "Ουάσιγκτον Ποστ" λέει ότι οι προειδοποιητικές βολές των αμερικανικών δυνάμεων στο φορτηγάκι, στο οποίο επέβαιναν 13 γυναικόπαιδα, ρίφθηκαν πολύ καθυστερημένα.

    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ" που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ - λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC όπου υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Σρεμπρενίτσα κηδεύει επιτέλους τους νεκρούς της
     

    Χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη σφαγή της Ευρώπης.

    Η πρώτη απο τις πολλές ομαδικές κηδείες

    Σχεδόν οχτώ χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις διέσχισαν τη «ζώνη ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών και σκότωσαν οχτώ χιλιάδες Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

    Εξακόσια από τα θύματα κηδεύτηκαν τη Δευτέρα. Ήταν οι πρώτοι νεκροί που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA από τους 60 μαζικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είπε ότι η αδυναμία των δυνάμεων του ΟΗΕ να σταματήσουν αυτή τη θηριωδία «θα στοιχειώσει για πάντα την ιστορία».

    Ο ανώτατος απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντυ Άσντάουν, διάβασε την επιστολή του Κόφι Ανάν και βοήθησε στη μεταφορά των φέρετρων.

    Ημέρα θρήνου

    Το κοιμητήριο, που έχε το σχήμα ενός λουλουδιού, έχει χτιστεί δίπλα σε μια πρώην βάση του ΟΗΕ, έξω από τη Σρεμπρενίτσα.

    Τα θύματα είχαν ζητήσει άσυλο στις εγκαταστάσεις της βάσης αυτής, αλλά η ολλανδική ειρηνευτική δύναμη, που είχε τότε την ευθύνη, λέγεται πως δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις σερβικές δυνάμεις.

    Πολλοί από τους πενθούντες είναι γυναίκες και παιδιά.

    «Σημαίνει πολλά για μένα να γνωρίζω το πού βρίσκεται ο αδελφός μου,» είπε ο Σαμπαχίτα Γκαράγιεβιτς, η οποία αναζητά ακόμα το σύζυγο της και τους δύο γιους της.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 03:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πεζοναύτες σκότωσαν επτά αμάχους
     

    Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας κοντά στην πόλη Νατζάφ

    Επτά Ιρακινοί άμαχοι - όλοι γυναικόπαιδα - σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, όταν αυτό δεν σταμάτησε για έλεγχο.

    Το νέο αιματηρό συμβάν σημειώθηκε κοντά στην πόλη Νατζάφ, σε φυλάκιο ελέγχου κυκλοφορίας που είχαν εγκαταστήσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Αξιωματούχοι στο επιτελείο της αμερικανοβρετανικής εκστρατείας λένε ότι το περιστατικό έγινε γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα τοπική ώρα.

    Το χρονικό του μακελειού

    Το όχημα που μετέφερε 13 γυναικόπαιδα πλησίασε το φυλάκιο όπου βρίσκονταν μέλη της 3ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ.

    Οι πεζοναύτες του έκαναν σήμα να σταματήσει.

    Η οδηγός του οχήματος αγνόησε ή δεν κατάλαβε τα κελεύσματα τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι έριξαν πρώτα προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

    Αλλά όταν το όχημα συνέχισε την πορεία του άρχισαν να πυροβολούν στην καμπίνα των επιβατών.

    Κατόπιν, όταν το όχημα είχε ακινητοποιηθεί διαπίστωσαν ότι μέσα στο όχημα βρίσκονταν 13 άτομα, μόνο γυναικόπαιδα, εκ των οποίων επτά ήταν νεκρά, δύο τραυματισμένα και τέσσερα σώα.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι κάνουν έρευνες για το περιστατικό.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 02:41 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     

    Τρίτη 1 Απριλίου 2003

    (Ωρα Λονδίνου, BST)


    03:00 Η Βαγδάτη βάλλεται και πάλι από αέρως.

    00:10 Η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ" που αντιτίθεται στον πόλεμο, προσέλαβε το βετεράνο δημοσιογράφο Πίτερ Αρνέτ - λίγες ώρες μετά την απόλυση του από το αμερικανικό δίκτυο NBC όπου υποστήριξε ότι τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αποτύχει.


    Τρίτη 01 Απριλίου 2003 - 04:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μήνυμα Μπους προς τον Ιρακινό λαό
     

    Υποσχέσεις για «απελευθέρωση» των Ιρακινών.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι η άμυνα της Βαγδάτης έχει εξασθενίσει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχόταν στους Ιρακινούς ότι ο πόλεμος δε θα τελειώσει εάν δεν το Ιράκ δεν «απελευθερωθεί από τους τυράννους».

    «Ερχόμαστε στη Βαγδάτη με μία πανίσχυρη δύναμη για βάλουμε τέλος στη βασιλεία των τυράννων,» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια.

    «Κάθε ημέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη και στη νίκη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του προς την ηγεσία της ακτοφυλακής, στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας.

    Ωστόσο, ο κ. Μπους έσπευσε να προειδοποιήσει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ακόμα, καθώς όπως υποστήριξε, στόχος του πολέμου αυτού είναι να αφοπλιστεί ένα «επικίνδυνο καθεστώς και να απελευθερωθεί ένας λαός».

    Προηγουμένως ο υπουργός των Εξωτερικών του Ιράκ Ναζί Σάμπρί είχε δηλώσει ότι η συμμαχία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ «χάνει τη μάχη για τις καρδιές των ιρακινών».

    «Ο εισβολέας δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει παρά να υποχωρήσει .... τα ιρακινά στρατεύματα αναχαιτίζουν την εισβολή σ' όλα τα μέτωπα,» υπογράμμισε ο Ιρακινός υπουργός των Εξωτερικών .

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.