Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-29

  1. Ασταμάτητο σφυροκόπημα ιρακινών πόλεων
  2. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Βομβαρδισμών συνέχεια
  5. Αστυνομία καλεί Μίρα Μάρκοβιτς
  6. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  7. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  8. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Βομβαρδισμών συνέχεια
  11. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  12. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  13. Τουρκικές ανησυχίες για τους Κούρδους
  14. Βομβαρδισμών συνέχεια
  15. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  16. Εγκαταλείπει τη θέση του ο Μπλιξ
  17. Βομβαρδισμών συνέχεια
  18. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  19. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  20. Βομβαρδίζεται ξανά η Βαγδάτη
  21. Ο ιός χτυπά της οικονομίες της Ασίας
  22. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  23. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  24. Έληξε ειρηνικά η αεροπειρατεία

Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασταμάτητο σφυροκόπημα ιρακινών πόλεων
 

Ολονύκτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Η Ιρακινή πρωτεύουσα δέχθηκε συνεχείς και σφοδρούς βομβαρδισμούς και το τελευταίο 24ωρο.

Εκρήξεις ακούγονταν σε ολόκληρη την πόλη, αν και όπως φαίνεται οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται στα νότια και τα δυτικά προάστια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράκ αντικατέστησε τον κυβερνήτη των αντιαεροπορικών δυνάμεων, έπειτα από την αποτυχία πυραύλων αέρος-εδάφους να καταρρίψουν συμμαχικά αεροπλάνα.

Οι πύραυλοι στη συνέχεια έπεσαν ξανά στο έδαφος, σε κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης, σύμφωνα με τις ίδιες βρετανικές πηγές.


Κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κτίρια που πιστεύεται ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ιρακινού ηγέτη.

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι σκότωσαν τουλάχιστον 50 Ιρακινούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 στρατιωτικά οχήματα.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 68 συνολικά άτομα, τα 55 από τα οποία κατά τον βομβαρδισμό σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ κρύβει εξοπλισμό αντιαεροπορικών πυρών σε κατοικημένες περιοχές.

Το μέτωπο στη Βασόρα

Στη Βασόρα, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο, εντός του οποίου, σύμφωνα με υποδείξεις των υπηρεσιών πληροφοριών, βρίσκονταν 200 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.


Τα μέλη της προεδρικής φρουράς βρίσκονται επί ποδός
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το διώροφο κτίριο καταστράφηκε χωρίς να προκληθούν σημαντικές φθορές στα παρακείμενα κτίρια.

Ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ επεσήμανε ότι πιστεύεται ότι είναι νεκροί όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, Αλ Λόκγουντ, δήλωσε ότι δεν έχουν καμμία πληροφορία περί απαγωγής Βρετανών στρατιωτών.

Στο Λονδίνο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά λάθος από πυρά αμερικανικού αεροσκάφους, κοντά στη Βασόρα.

Μπους και Σιράκ

Ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματος του προς τον αμερικανικό λαό, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων και του ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπους, η ιρακινή ηγεσία ασκεί βία για να πείσει τον ιρακινό λαό να πολεμήσει, «πραγματοποιώντας μάλιστα και βασανιστήρια σε όσους αρνηθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επιθυμούν να συνεργασθούν στενά για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες ήρθαν σε μεγάλη αντιπαράθεση πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Καταγγελίες του Ιράκ

Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί κατηγόρησαν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι επετέθησαν σκοπίμως εναντίον αποθηκών ανθρωπιστικού υλικού στη Βασόρα.


Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη
Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ Σαχάφ, είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι αγαθών - όπως τσάι, λάδι και ζάχαρη - καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αλ Σαχάφ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιθέσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, λέγοντας ότι επρόκειτο όντως για πολίτες.

Στρατηγικά σχέδια

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη για αρκετές ημέρες.

Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε αρχικά ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος βρίσκεται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ.

Όμως, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο Αμερικανός υποστράτηγος Βίκτορ Ρενουάρτ δήλωσε ότι οι Ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη γραμμή του ανεφοδιασμού, ενώ δύο μεραρχίες έχουν τοποθετηθεί στη Νασσιρίγια στο Νότιο Ιράκ, με στόχο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της γραμμής ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταγωγικά αεροσκάφη φθάνουν στην περιοχή με υλικό ανεφοδιασμού και προσγειώνονται σε αεροδρόμιο που βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο.


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003 - 01:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Κυριακή 30 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


0250:Το κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Βασόρας, που πολιορκείται από βρετανικά στρατεύματα.

0055:Ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στα βόρεια προάστια και στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

0030:Στη Βρετανία ο παραιτηθείς πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, με άρθρο του εξαπολύει μύδρους κατά του πολέμου στο Ιράκ και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ανακαλέσει τα βρετανικά στρατεύματα από το μέτωπο.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1912: Μεγάλες εκρήξεις ακούγονται στο κέντρο της Βαγδάτης.

1857: Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράκ αντικατέστησε τον κυβερνήτη των αντιαεροπορικών δυνάμεων, έπειτα από την αποτυχία πυραύλων αέρος-εδάφους να καταρρίψουν δυτικά αεροπλάνα. Οι πύραυλοι στη συνέχεια έπεσαν ξανά στο έδαφος, σε κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης.

1600: Ο Ιρακινός αντιπόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμαντάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον συμμαχικών στόχων θα γίνουν η "συνήθης στρατιωτική τακτική" του Ιράκ.

1555: Το Ιράκ δήλωσε ότι την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ πραγματοποίησε στρατιωτικός αξιωματούχος.

1445: Ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τελικά κατά την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ.

1240: Το αμερικανικό επιτελείο επιχειρήσεων στο Κατάρ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε αναστολή ορισμένων επιχειρήσεων στο Ιράκ.

1210: Οι σωροί των πρώτων Βρετανών νεκρών επέστρεψαν πίσω στη Βρετανία.

1205: Το αμερικανικό πεζικό δήλωσε ότι εντόπισε προστατευτικό εξοπλισμό για επιθέσεις με χημικά όπλα σε ιρακινή στρατιωτική βάση στη Νασιρίγια.

1200: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι τη Βαγδάτη.

1020: Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ-Σαχάφ, κατηγόρησε τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα ότι σκότωσαν περισσότερους από 140 πολίτες το τελευταίο 24ωρο.

0930: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αρκετούς νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκε στην Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

0815: Βρετανοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

0750: Οι βρετανικές δυνάμεις διερευνούν τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της νύχτας αιχμαλωτίσθηκαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα.

0730: Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή να διακοπεί η προέλαση προς την Βαγδάτη για να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν και να ανασυνταχθούν.

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμών συνέχεια
 

Ολονύκτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Συνεχείς και σφοδροί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη από το βράδυ της Παρασκευής. Εκρήξεις ακούγοντας σε ολόκληρη την πόλη, αν και όπως φαίνεται οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται στα νότια και τα δυτικά της Ιρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράκ αντικατέστησε τον κυβερνήτη των αντιαεροπορικών δυνάμεων, έπειτα από την αποτυχία πυραύλων αέρος-εδάφους να καταρρίψουν συμμαχικά αεροπλάνα. Οι πύραυλοι στη συνέχεια έπεσαν ξανά στο έδαφος, σε κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης.


Κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη επετέθησαν εναντίον κτιρίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ιρακινού ηγέτη.

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι σκότωσαν τουλάχιστον 50 Ιρακινούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 στρατιωτικά οχήματα.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 68 συνολικά άτομα, τα 55 από τα οποία κατά τον βομβαρδισμό σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ κρύβει εξοπλισμό αντιαεροπορικών πυρών σε κατοικήσιμες περιοχές.

Το μέτωπο στη Βασόρα

Στη Βασόρα, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο, εντός του οποίου, σύμφωνα με υποδείξεις των υπηρεσιών πληροφοριών, βρίσκονταν 200 μέλη ιρακινής κυβερνητικής οργάνωσης.


Τα μέλη της προεδρικής φρουράς βρίσκονται επί ποδός
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το διώροφο κτίριο καταστράφηκε χωρίς να προκληθούν σημαντικές φθορές στα παράπλευρα κτίρια.

Ανταποκριτής του BBC στην κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ επεσήμανε ότι πιστεύεται ότι είναι νεκροί όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, Αλ Λόκγουντ, δήλωσε ότι δεν έχουν καμμία πληροφορία περί απαγωγής Βρετανών στρατιωτών.

Μπους και Σιράκ

Ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματος στον αμερικανικό λαό, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων και του Ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπους, η Ιρακινή ηγεσία ασκεί βία για να πείσει τον Ιρακινό λαό να πολεμήσει, πραγματοποιώντας μάλιστα και βασανιστήρια σε όσους αρνηθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επιθυμούν να συνεργασθούν στενά για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες ήρθαν σε μεγάλη αντιπαράθεση πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Καταγγελίες του Ιράκ

Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά λάθος από πυρά αμερικανικού αεροσκάφους, κοντά στη Βασόρα.


Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη
Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί κατηγόρησαν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι επετέθησαν σκοπίμως εναντίον καταστημάτων τροφίμων στη Βασόρα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι αγαθών - όπως τσάι, λάδι και ζάχαρη - καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αλ Σαχάφ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιθέσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, λέγοντας ότι επρόκειτο όντως για πολίτες.

Στρατηγικά σχέδια

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη για αρκετές ημέρες.

Τη σχετική πληροφορία ανακοίνωσε αρχικώς ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερ, ο οποίος βρίσκεται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ.

Σε εδική συνέντευξη τύπου όμως ο υποστράτηγος Βίκτορ Ρενουαρτ δήλωσε ότι οι Ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη γραμμή του ανεφοδιασμού, ενώ δύο αμερικανικές μεραρχίες έχουν τοποθετηθεί στη Νασσιρίγια στο Νότιο Ιράκ, με στόχο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της γραμμής ανεφοδιασμού.

Ειδικά αεροσκάφη φθάνουν στην περιοχή με υλικό ανεφοδιασμού και προσγειώνονται σε αεροδρόμιο που βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Αστυνομία καλεί Μίρα Μάρκοβιτς
 

Ο Ίβαν Σταμπολιτς ήταν σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τα τελευταία χρόνια είχε όμως μετατραπεί σε εχθρό

Την επιστροφή της συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μιργιάνας Μάρκοβιτς, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται, ζητά η σερβική αστυνομία, που στοχεύει να την ανακρίνει σχετικά με τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ίβαν Στάμπολιτς το 2000.

Ίχνη της σορού του Στάμπολιτς βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που κάνει η σερβική αστυνομία έπειτα από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς στις 12 Μαρτίου. Σύμφωνα με την αστυνομία το πτώμα του Στάμπολιτς είχε ενταφιαστεί πρόχειρα σε μια λακκούβα σε ένα λόφο κοντά στο Νόβι Σαντ.

Ο πολιτικός (που είχε χρηματίσει πρόεδρος της Σερβίας κατά την περίοδο 1986-7), εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2000, δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που εν τέλει οδήγησαν στην πτώση του Μιλόσεβιτς.

Εκείνη την εποχή πολλοί εκτιμούσαν ότι ο Στάμπολιτς θα υπέβαλλε υποψηφιότητα εναντίον του Μιλόσεβιτς - ο τελευταίος θεωρήθηκε έτσι από πολλούς ότι εμπλέκετο στην εξαφάνιση του πολιτικού του αντιπάλου.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1857: Σύμφωνα με πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το Ιράκ αντικατέστησε τον κυβερνήτη των αντιαεροπορικών δυνάμεων, έπειτα από την αποτυχία πυραύλων αέρος-εδάφους να καταρρίψουν δυτικά αεροπλάνα. Οι πύραυλοι στη συνέχεια έπεσαν ξανά στο έδαφος, σε κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης.

1600: Ο Ιρακινός αντιπόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμαντάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εντανίον συμμαχικών στόχων θα γίνουν η "συνήθης στρατιωτική τακτική" του Ιράκ.

1555: Το Ιράκ δήλωσε ότι την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ πραγματοποίησε στρατιωτικός αξιωματούχος.

1445: Ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τελικά κατά την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ.

1240: Το αμερικανικό επιτελείο επιχειρήσεων στο Κατάρ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε αναστολή ορισμένων επιχειρήσεων στο Ιράκ.

1210: Οι σωροί των πρώτων Βρετανών νεκρών επέστρεψαν πίσω στη Βρετανία.

1205: Το αμερικανικό πεζικό δήλωσε ότι εντόπισε προστατευτικό εξοπλισμό για επιθέσεις με χημικά όπλα σε ιρακινή στρατιωτική βάση στη Νασιρίγια.

1200: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι τη Βαγδάτη.

1020: Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ-Σαχάφ, κατηγόρησε τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα ότι σκότωσαν περισσότερους από 140 πολίτες το τελευταίο 24ωρο.

0930: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αρκετούς νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκε στην Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

0815: Βρετανοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

0750: Οι βρετανικές δυνάμεις διερευνούν τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της νύχτας αιχμαλωτίσθηκαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα.

0730: Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή να διακοπεί η προέλαση προς την Βαγδάτη για να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν και να ανασυνταχθούν.

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
 

Η επίθεση έλαβε χώρα σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νατζάφ

Ο Ιρακινός αντιπόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμαντάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον συμμαχικών στόχων θα γίνουν η "συνήθης στρατιωτική τακτική" του Ιράκ.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού αξιωματούχου ήρθαν ως σχόλιο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ιράκ που έγινε σήμερα.

Στη Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη φθάνοντας σε σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Η Ιρακινή τηλεόραση απεκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι επρόκειτο για αξιωματικό του Ιρακινού στρατού, στον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεϊν απένειμε μετά θάνατον δύο παράσημα ανδρείας.


Τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού
Αντριου Γουάλας, Αμερικανός διοικητής

Ο Αμερικανός λοχαγός Άντριου Γουάλας διευκρίνισε ότι τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού.

Ο ανταποκριτής του BBC στο επιχειρησιακό επιτελείο στο Κατάρ, Τζόναθαν Μάρκους, υπογραμμίζει ότι το περιστατικό αποτελεί μία ανησυχητική εξέλιξη για τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία δέχονται επίσης πυρά από «μονάδες Ιρακινών ατάκτων», όπως αποκαλούνται, οι οποίοι είναι συνήθως ντυμένοι με πολιτικά ρούχα - το ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πάντως διαψεύδεται από Ιρακινές πηγές.

Προειδοποιήσεις

Πριν από την έναρξη της εκστρατείας στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για την ύπαρξη τέτοιων επιθέσεων.

Στα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, είχε δηλώσει προς την αραβική τηλεόραση ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί ήταν έτοιμοι να πεθάνουν ως μάρτυρες σε έναν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών.

Η Νατζάφ είναι μία μικρή πόλη, κοντά στον ποταμό Ευφράτη, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Η μεγαλύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αμερικανικού στρατού είχε γίνει στο Λίβανο το 1983.

Κατά την επίθεση, η οποία είχε λάβει χώρα σε αμερικανική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού,
είχαν σκοτωθεί 241 Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο
 


Μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράκ έγιναν το Σάββατο σε όλο τον κόσμο.

Στη Μαλαισία η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση που είχε διοργανωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπουρ.

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας οι διαδηλωτές ζήτησαν από το κοινοβούλιο να απορρίψει την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει μη μάχιμο στρατιωτικό απόσπασμα στον Περσικό Κόλπο σε ένδειξη συμπαράστασης στην αμερικανική επίθεση.

Στη Νότια Αφρική αντιπολεμική διαδήλωση στο Κεηπ Τάουν κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο της πόλης.

Στη Ρώμη μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων γέμισαν τις γέφυρες πάνω από τον Τίβερη με μαύρες σημαίες, σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς αυτού του πολέμου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν επίσης με εκτενείς ανταποκρίσεις τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1555: Το Ιράκ δήλωσε ότι την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ πραγματοποίησε στρατιωτικός αξιωματούχος.

1445: Ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τελικά κατά την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Νατζάφ.

1240: Το αμερικανικό επιτελείο επιχειρήσεων στο Κατάρ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε αναστολή ορισμένων επιχειρήσεων στο Ιράκ.

1210: Οι σωροί των πρώτων Βρετανών νεκρών επέστρεψαν πίσω στη Βρετανία.

1205: Το αμερικανικό πεζικό δήλωσε ότι εντόπισε προστατευτικό εξοπλισμό για επιθέσεις με χημικά όπλα σε ιρακινή στρατιωτική βάση στη Νασιρίγια.

1200: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι τη Βαγδάτη.

1020: Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ-Σαχάφ, κατηγόρησε τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα ότι σκότωσαν περισσότερους από 140 πολίτες το τελευταίο 24ωρο.

0930: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αρκετούς νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκε στην Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

0815: Βρετανοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

0750: Οι βρετανικές δυνάμεις διερευνούν τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της νύχτας αιχμαλωτίσθηκαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα.

0730: Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή να διακοπεί η προέλαση προς την Βαγδάτη για να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν και να ανασυνταχθούν.

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμών συνέχεια
 

Ολονύκτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, στην προσπάθεια των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία.


Κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη επετέθησαν εναντίον κτιρίων όπου πιστεύεται ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ιρακινού ηγέτη.

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι σκότωσαν τουλάχιστον 50 Ιρακινούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 στρατιωτικά οχήματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τρεις ισχυρές εκρήξεις έχουν σημειωθεί από το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων βομβαρδισμών πύραυλος τύπου Κρουζ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 68 συνολικά άτομα, τα 55 από τα οποία κατά τον βομβαρδισμό σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ κρύβει εξοπλισμό αντιαεροπορικών πυρών σε κατοικήσιμες περιοχές.

Το μέτωπο στη Βασόρα

Στην Βασόρα, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο, εντός του οποίου, σύμφωνα με υποδείξεις των υπηρεσιών πληροφοριών, βρίσκονταν 200 μέλη ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.


Τα μέλη της προεδρικής φρουράς βρίσκονται επί ποδός
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το διώροφο κτίριο καταστράφηκε χωρίς να προκληθούν σημαντικές φθορές στα παράπλευρα κτίρια.

Ανταποκριτής του BBC στην κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ επεσήμανε ότι πιστεύεται ότι είναι νεκροί όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, Αλ Λόκγουντ, δήλωσε ότι δεν έχουν καμμία πληροφορία περί απαγωγής Βρετανών στρατιωτών.

Μπους και Σιράκ

Ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματος στον αμερικανικό λαό, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων και του ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπους, η ιρακινή ηγεσία ασκεί βία για να πείσει τον ιρακινό λαό να πολεμήσει, πραγματοποιώντας μάλιστα και βασανιστήρια σε όσους αρνηθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επιθυμούν να συνεργασθούν στενά για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες ήρθαν σε μεγάλη αντιπαράθεση πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Καταγγελίες του Ιράκ

Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά λάθος από πυρά αμερικανικού αεροσκάφους, κοντά στη Βασόρα.


Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη
Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί κατηγόρησαν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι επετέθησαν σκοπίμως εναντίον καταστημάτων τροφίμων στη Βασόρα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι αγαθών - όπως τσάι, λάδι και ζάχαρη - καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αλ Σαχάφ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιθέσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, λέγοντας ότι επρόκειτο όντως για πολίτες.

Στρατηγικά σχέδια

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη για αρκετές ημέρες.

Τη σχετική πληροφορία ανακοίνωσε αρχικώς ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερ, ο οποίος βρίσκεται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ.

Σε εδική συνέντευξη τύπου όμως ο υποστράτηγος Βίκτορ Ρενουαρτ δήλωσε ότι οι Ιρακινές επιθέσεις δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη γραμμή του ανεφοδιασμού, ενώ δύο αμερικανικές μεραρχίες έχουν τοποθετηθεί στη Νασσιρίγια στο Νότιο Ιράκ, με στόχο να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της γραμμής ανεφοδιασμού.

Ειδικά αεροσκάφη φθάνουν στην περιοχή με υλικό ανεφοδιασμού και προσγειώνονται σε αεροδρόμιο που βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
 

Η επίθεση έλαβε χώρα σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νατζάφ

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που έλαβε χώρα στη Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ.

Η ιρακινή τηλεόραση απεκάλυψε την ταυτότητα του δράστη, λέγοντας ότι επρόκειτο για στρατιωτικό αξιωματούχο.


Τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού
Αντριου Γουάλας, Αμερικανός διοικητής
Πρόκειται ας σημειωθεί για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που λαμβάνει χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ένας οδηγός ταξί σταμάτησε κοντά σε ένα σημείο ελέγχου και ανατίναξε το όχημά του καθώς πλησίαζαν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός λοχαγός Άντριου Γουάλας διευκρίνισε ότι τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού.

Ο ανταποκριτής του BBC στο επιχειρησιακό επιτελείο στο Κατάρ, Τζόναθαν Μάρκους, υπογραμμίζει ότι το περιστατικό αποτελεί μία ανησυχητική εξέλιξη για τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία δέχονται επίσης πυρά από «μονάδες Ιρακινών ατάκτων», όπως αποκαλούνται, οι οποίοι είναι συνήθως ντυμένοι με πολιτικά ρούχα.

Προειδοποιήσεις

Πριν από την έναρξη της εκστρατείας στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για την ύπαρξη τέτοιων επιθέσεων.

Στα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, είχε δηλώσει προς την αραβική τηλεόραση ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί ήταν έτοιμοι να πεθάνουν ως μάρτυρες σε έναν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών.

Η Νατζάφ είναι μία μικρή πόλη, κοντά στον ποταμό Ευφράτη, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Η μεγαλύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αμερικανικού στρατού είχε γίνει στο Λίβανο το 1983.

Κατά την επίθεση, η οποία είχε λάβει χώρα σε αμερικανική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού,
είχαν σκοτωθεί 241 Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)


1240: Το αμερικανικό επιτελείο επιχειρήσεων στο Κατάρ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε αναστολή ορισμένων επιχειρήσεων στο Ιράκ.

1210: Οι σωροί των πρώτων Βρετανών νεκρών επέστρεψαν πίσω στη Βρετανία.

1205: Το αμερικανικό πεζικό δήλωσε ότι εντόπισε προστατευτικό εξοπλισμό για επιθέσεις με χημικά όπλα σε ιρακινή στρατιωτική βάση στη Νασιρίγια.

1200: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι τη Βαγδάτη.

1020: Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαέντ Αλ-Σαχάφ, κατηγόρησε τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα ότι σκότωσαν περισσότερους από 140 πολίτες το τελευταίο 24ωρο.

0930: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αρκετούς νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκε στην Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

0815: Βρετανοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

0750: Οι βρετανικές δυνάμεις διερευνούν τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της νύχτας αιχμαλωτίσθηκαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα.

0730: Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή να διακοπεί η προέλαση προς την Βαγδάτη για να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν και να ανασυνταχθούν.

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκικές ανησυχίες για τους Κούρδους
 

Η νέα γενιά Κούρδων είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Με δυσφορία και ανησυχία υποδέχονται συντηρητικοί εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία τις ειδήσεις για την ανάπτυξη των κουρδικών δυνάμεων προς το Κιρκούκ και τη Μοσούλη.

Στην Άγκυρα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αρχίσουν νέες συνομιλίες του Αμερικανού εκπροσώπου για το Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, με την τουρκική ηγεσία.


Οι ΗΠΑ μεταφέρουν με αεροπλάνα μεγάλη ποσότητα όπλων τα οποία θα διανέμουν στις κουρδικές ομάδες και η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αποστάσεως
Σχόλιο Τούρκου αναλυτή
Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι Κούρδοι στρατιώτες, σε συνεργασία με τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, προχώρησαν να καταλάβουν τις θέσεις που εγκαταλείπει ο ιρακινός στρατός, στο βόρειο Ιράκ.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ανάπτυξη κουρδικών δυνάμεων στο Κουάλε Χαντζίρ, 20 χιλιόμετρα μέσα στην περιοχή που ήλεγχε η ιρακινή κυβέρνηση και από όπου διοργανώθηκε η άμυνα του Κιρκούκ.

«Έγινε αυτό που φοβόμασταν περισσότερο», λένε Τούρκοι αναλυτές, που θεωρούν ότι ο εξοπλισμός των Κουρδικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς τους έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε στρατηγικές θέσεις που ήλεγχε μέχρι πρότινος ο στρατός της Βαγδάτης.

Εν αναμονή

«Οι ΗΠΑ μεταφέρουν με αεροπλάνα μεγάλη ποσότητα όπλων τα οποία θα διανέμουν στις κουρδικές ομάδες και η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αποστάσεως», έλεγε φανερά ενοχλημένος αναλυτής.

Σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία της Τουρκίας περίμεναν, μάταια, «από στιγμή σε στιγμή» διάγγελμα του τούρκικου επιτελείου που θα ανακοίνωνε την «είσοδο» του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.


Είμαστε εδώ για λόγους ασφαλείας για να αποτρέψουμε ληστείες και λεηλασίες
Κούρδος αγωνιστής
«Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί να περιέλθει το πετρέλαιο της περιοχής σε ανεύθυνα χέρια», έλεγαν.

Το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) ανακοίνωσε αντίθετα ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί», και ανέφερε μόνο τις ανησυχίες της Τουρκίας για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της δράσης του PKK.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που δεν επικυρώθηκε από την εθνοσυνέλευση, η Άγκυρα είχε επιμείνει να διανεμηθούν στους «πεσμεργκέ» μόνο ελαφρά όπλα και υπό τον έλεγχο των Τούρκων στρατιωτών που εν συνεχεία θα συγκέντρωνε και πάλι τον οπλισμό.

«Κάλυψη κενού»

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί τότε προέβλεπε ότι «οι Κούρδοι δεν θα έμπαιναν στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ. Οι περιοχές αυτές θα ήταν μόνο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ», λένε οι ίδιες πηγές .

Οι Κούρδοι είναι προσεκτικοί στο να τονίζουν ότι δεν επετέθησαν στις δυνάμεις της Βαγδάτης για να προχωρήσουν προς το Κιρκούκ, αλλά απλώς καλύπτουν το κενό που αφήνει η κατάρρευση των δυνάμεων τη Βαγδάτης.

«Είμαστε εδώ για λόγους ασφαλείας για να αποτρέψουμε ληστείες και λεηλασίες», είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Associated Press Κούρδος αγωνιστής, σε ένα από τα νέα σημεία έλεγχου που δημιουργήθηκαν με την κουρδική ανάπτυξη προς το Κιρκούκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις, εξασφάλισαν και τον έλεγχο περιοχής όπου μέχρι τώρα δρούσε ή ομάδα Ανσάρ Αλ Ισλάμ, που λέγεται ότι έχει σχέσεις με τη Αλ Κάιντα.

Στις συγκρούσεις με την Ανσάρ σκοτώθηκαν δυο μέλη του Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 13:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμών συνέχεια
 

Ολονύκτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, στην προσπάθεια των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία.


Κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη επετέθησαν εναντίον κτιρίων όπου πιστεύεται ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ιρακινού ηγέτη.

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι σκότωσαν τουλάχιστον 50 Ιρακινούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 20 στρατιωτικά οχήματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τρεις ισχυρές εκρήξεις έχουν σημειωθεί από το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων βομβαρδισμών πύραυλος τύπου Κρουζ έπληξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 68 συνολικά άτομα, τα 55 από τα οποία κατά τον βομβαρδισμό σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ κρύβει εξοπλισμό αντιαεροπορικών πυρών σε κατοικήσιμες περιοχές.

Το μέτωπο στη Βασόρα

Στην Βασόρα, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δήλωσε ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο, εντός του οποίου, σύμφωνα με υποδείξεις των υπηρεσιών πληροφοριών, βρίσκονταν 200 μέλη ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.


Τα μέλη της προεδρικής φρουράς βρίσκονται επί ποδός
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το διώροφο κτίριο καταστράφηκε χωρίς να προκληθούν σημαντικές φθορές στα παράπλευρα κτίρια.

Ανταποκριτής του BBC στην κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Κατάρ επεσήμανε ότι πιστεύεται ότι είναι νεκροί όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, Αλ Λόκγουντ, δήλωσε ότι δεν έχουν καμμία πληροφορία περί απαγωγής Βρετανών στρατιωτών.

Καταγγελίες του Ιράκ

Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά λάθος από πυρά αμερικανικού αεροσκάφους, κοντά στη Βασόρα.


Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη
Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί κατηγόρησαν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι επετέθησαν σκοπίμως εναντίον καταστημάτων τροφίμων στη Βασόρα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι αγαθών - όπως τσάι, λάδι και ζάχαρη - καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αλ Σαχάφ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιθέσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, λέγοντας ότι επρόκειτο όντως για πολίτες.

Στρατηγικά σχέδια

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη για αρκετές ημέρες.

Τη σχετική πληροφορία ανακοίνωσε αρχικώς ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερ, ο οποίος βρίσκεται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ακολουθεί μία αμερικανική οχηματοπομπή, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σταθμευμένα περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη και δεν αναμένεται να προχωρήσουν πιο πέρα για αρκετές ημέρες.

Πιστεύεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν καμφθεί τόσο από την ιρακινή αντίσταση όσο και από τις αμμοθύελλες, ενώ πιστεύεται επίσης ότι χρειάζονται και ανεφοδιασμό προμηθειών.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 14:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
 

Η επίθεση έλαβε χώρα σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νατζάφ

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που έλαβε χώρα στη Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ήταν πέντε άτομα, όμως η εν λόγω είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.


Τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού
Αντριου Γουάλας, Αμερικανός διοικητής
Πρόκειται ας σημειωθεί για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που λαμβάνει χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ένας οδηγός ταξί σταμάτησε κοντά σε ένα σημείο ελέγχου και ανατίναξε το όχημά του καθώς πλησίαζαν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός λοχαγός Άντριου Γουάλας διευκρίνισε ότι τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού.

Ο ανταποκριτής του BBC στο επιχειρησιακό επιτελείο στο Κατάρ, Τζόναθαν Μάρκους, υπογραμμίζει ότι το περιστατικό αποτελεί μία ανησυχητική εξέλιξη για τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία δέχονται επίσης πυρά από «μονάδες Ιρακινών ατάκτων», όπως αποκαλούνται, οι οποίοι είναι συνήθως ντυμένοι με πολιτικά ρούχα.

Προειδοποιήσεις

Πριν από την έναρξη της εκστρατείας στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί για την ύπαρξη τέτοιων επιθέσεων.

Στα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, είχε δηλώσει προς την αραβική τηλεόραση ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί ήταν έτοιμοι να πεθάνουν ως μάρτυρες σε έναν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών.

Η Νατζάφ είναι μία μικρή πόλη, κοντά στον ποταμό Ευφράτη, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.

Η μεγαλύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αμερικανικού στρατού είχε γίνει στο Λίβανο το 1983.

Κατά την επίθεση, η οποία είχε λάβει χώρα σε αμερικανική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού,
είχαν σκοτωθεί 241 Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εγκαταλείπει τη θέση του ο Μπλιξ
 

Ο Χανς Μπλιξ δεν ικανοποίησε τις ΗΠΑ με τις θέσεις του

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του τον Ιούνιο και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ανανέωση του συμβολαίου του.


Είναι άραγε τρεις μήνες αρκετοί για να πει κάποιος ότι οι επιθεωρήσεις οδηγούν σε αδιέξοδο; Από την άλλη, περισσότερος χρόνος εγγυάται πάντα αποτελέσματα;
Χανς Μπλιξ
Ο κ. Μπλιξ δήλωσε στο ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι Nippon TV ότι δεν σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του πέρα από τον Ιούνιο.

Ο 74χρονος Σουηδός είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από τρία χρόνια, όμως επέστρεψε στα καθήκοντά του για να ηγηθεί των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και δικηγόρος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να προβεί σε ειρηνικό αφοπλισμό του ιρακινού καθεστώτος.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο προσηνής και ήρεμος κ. Μπλιξ προκάλεσε τη μήνι των Αμερικανών αξιωματούχων όταν ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Μακρά θητεία

Επιπλέον, όταν ζήτησε από το Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ-Σαμούντ ΙΙ και όταν η Βαγδάτη άρχισε όντως να το κάνει, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για βήματα αφοπλισμού του ιρακινού καθεστώτος, γεγονός που δεν είχε ικανοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι επιθεωρητές όπλων παρέμειναν στο Ιράκ για αρκετές εβδομάδες
Ο κ. Μπλιξ αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι του στη Στοκχόλμη, έπειτα από μία μακρά θητεία.

Ο Χανς Μπλιξ υπήρξε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για 16 ολόκληρα χρόνια.

Το 2000 αναγκάσθηκε να επιστρέψει στα καθήκοντά του, όταν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, του ζήτησε να ηγηθεί της επιτροπής επιθεωρητών όπλων.

Ο κ. Μπλιξ έχει γράψει αρκετά βιβλία για διεθνές και συνταγματικό δίκαιο.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 12:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδισμών συνέχεια
 

Ολονύκτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, στην προσπάθεια των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία.


Κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη επετέθησαν εναντίον κτιρίων όπου πιστεύεται ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ιρακινού ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν τις εγκαταστάσεις του υπουργείου Τύπου της χώρας.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 68 συνολικά άτομα, τα 55 από τα οποία κατά τον βομβαρδισμό σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράκ κρύβει εξοπλισμό αντιαεροπορικών πυρών σε κατοικήσιμες περιοχές.

Επίθεση αυτοκτονίας

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που έλαβε χώρα στη Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ.


Τα μέλη της προεδρικής φρουράς βρίσκονται επί ποδός
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ήταν πέντε άτομα, όμως η εν λόγω είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πρόκειται ας σημειωθεί για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που λαμβάνει χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ένας οδηγός ταξί σταμάτησε κοντά σε ένα σημείο ελέγχου και ανατίναξε το όχημά του καθώς πλησίαζαν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Καταγγελίες του Ιράκ

Από την άλλη πλευρά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν κατά λάθος από πυρά αμερικανικού αεροσκάφους, κοντά στη Βασόρα.


Ορισμένοι κάνουν λόγο για αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη
Εν τω μεταξύ, Ιρακινοί κατηγόρησαν τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ότι επετέθησαν σκοπίμως εναντίον καταστημάτων τροφίμων στη Βασόρα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είπε στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι αγαθών - όπως τσάι, λάδι και ζάχαρη - καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αλ Σαχάφ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιθέσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, λέγοντας ότι επρόκειτο όντως για πολίτες.

Στρατηγικά σχέδια

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται αναβολή μιας εισβολής στη Βαγδάτη για αρκετές ημέρες.

Τη σχετική πληροφορία ανακοίνωσε αρχικώς ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερ, ο οποίος βρίσκεται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ακολουθεί μία αμερικανική οχηματοπομπή, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σταθμευμένα περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη και δεν αναμένεται να προχωρήσουν πιο πέρα για αρκετές ημέρες.

Πιστεύεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν καμφθεί τόσο από την ιρακινή αντίσταση όσο και από τις αμμοθύελλες, ενώ πιστεύεται επίσης ότι χρειάζονται και ανεφοδιασμό προμηθειών.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 10:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
 


Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον πέντε νεκρούς Αμερικανούς σημειώθηκε στην Νατζάφ, στο βόρειο Ιράκ.

Ο Αμερικανός λοχαγός Άντριου Γουάλας διευκρίνισε ότι τα θύματα ανήκαν στην 1η Ταξιαρχία και στην 3η Μεραρχία Πεζικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες δράστης ήταν ο οδηγός ενός ταξί, του οποίου το όχημα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Η βόμβα εξερράγη κοντά σε σημείο ελέγχου στην Νατζάφ. Η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 09:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)

0815:Βρετανοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα.

0750: Οι βρετανικές δυνάμεις διερευνούν τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της νύχτας αιχμαλωτίσθηκαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα.

0730: Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ότι δόθηκε εντολή να διακοπεί η προέλαση προς την Βαγδάτη για να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν και να ανασυνταχθούν.

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβαρδίζεται ξανά η Βαγδάτη
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν από την ιρακινή αντεπίθεση

Αμερικανικά αεροσκάφη σφυροκοπούν ξανά τη Βαγδάτη ούτε ένα εικοσιτετράωρο μετά τον βομβαρδισμό της αγοράς Αν-Νάσερ όπου σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές περισσότεροι από 50 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίσθηκαν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και αρκετά παιδιά.

Το αραβικό δίκτυο παρουσίασε επίσης εικόνες απελπισμένων ατόμων να αναζητούν συγγενείς τους κάτω από τα ερείπια κτιρίων.

Οι αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τον βομβαρδισμό της αγοράς Αν-Νάσερ.

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι στόχος των βομβαρδισμών του Σαββάτου ήταν θέσεις της προεδρικής φρουράς στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας καθώς και το υπουργείο Πληροφοριών στο κέντρο.

Το μέτωπο στη Βασόρα

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και κατέστρεψαν κτίριο στη Βασόρα μετά από πληροφορίες ότι είχαν συγκεντρωθεί σ' αυτό 200 μέλη ιρακινής παραστρατιωτικής δύναμης.

Στην περιοχή της Βασόρας σκοτώθηκε ένας Βρετανός στρατιώτης και τραυματίσθηκαν 4 άλλοι όταν αμερικανικό αεροπλάνο επετέθηκε κατά λάθος εναντίον τους, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα βρετανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μέλη των ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον Σαντάμ Χουσεΐν άνοιξαν πυρ κατά 2.000 αμάχων στη Βασόρα ενώ αυτοί προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η προεδρική φρουρά στη Βαγδάτη είναι έτοιμη για επιθέσεις
Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός αμάχων έχει τραυματιστεί και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια παροχής πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.

Οι άμαχοι, οι οποίοι αναζητούσαν τροφή και νερό, επέστρεψαν πίσω στην Βασόρα.

Οι Ιρακινοί άμαχοι βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά καθώς οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις απάντησαν στην επίθεση των παραστρατιωτικών.
Η προσέλευση των ασθενοφόρων στην περιοχή όπου διεξήχθησαν οι εχθροπραξίες ήταν ανεπιτυχής.

Οι εν λόγω 2.000 άμαχοι ήταν κι από τους πρώτους αποδέκτες της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στο Ιράκ με το βρετανικό ανεφοδιαστικό πλοίο «Σερ Γκάλαχαντ».

Επιχειρήσεις στη Μοσούλη και τη Νασιρίγια

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες από αέρος επιθέσεις εναντίον ιρακινών θέσεων στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή της πόλης Νασιρίγια, στο κεντρικό Ιράκ, μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν ξανά τις ιρακινές θέσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και μια εβδομάδα αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό ή για τις ζημιές που έχει υποστεί η πόλη.

Η Νασιρίγια είναι σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού στον Ευφράτη για τις αμερικανικές δυνάμεις που κινούνται προς τη Βαγδάτη.

Προειδοποιήσεις προς Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Συρία θεωρείται υπόλογη για το γεγονός ότι προσφέρει βοήθεια προς τον ιρακινό στρατό.

Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι διόπτρες νυκτός διακινήθηκαν από τα σύνορα της Συρίας προς το Ιράκ.

Ο Αμεριικανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε και το Ιράν να μην επιτρέπει στους Ιρακινούς αντάρτες που έχουν τις βάσεις τους στο ιρανικό έδαφος να περνούν στο Ιράκ.


Παράλληλα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει υπό τον έλεγχό του μόνο το 35% της χώρας πλέον.

Πάντως, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, στρατηγός Γουίλιαμ Γουάλας, δήλωσε ότι η αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί καθιστά πιθανό να διαρκέσει ο πόλεμος περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ δήλωσε ότι περιμένει ότι η πρωτεύουσα της χώρας του Βαγδάτη θα περικυκλωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ως δέκα ημέρες, όμως οι Ιρακινοί, όπως είπε, θα πολεμήσουν σε όλους τους δρόμους της πόλης αν επιχειρηθεί εισβολή.

Απολογισμός

O υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σαχάφ, τουλάχιστον 33 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων αμερικανικών και βρετανικών βομβαρδισμών.

Συγκεκριμένα, ο Ιρακινός υπουργός δήλωσε ότι 26 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Νατζάφ και οκτώ στη Βαγδάτη.


Κέντρο τηλεπικοινωνιών επλήγη στην Βαγδάτη
Ως εκ τούτου ο απολισμός των θυμάτων, σύμφωνα με την ιρακινή ηγεσία, ανέρχεται σε 116 νεκρούς στην Βασόρα.

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σαχάφ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πλησιάζει στα όρια της «υστερίας» και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στα όρια της «τρέλλας».

Έκρηξη στο Κουβέιτ

Αργά την Παρασκευή πύραυλος εξερράγη κοντά στην παραλία της πόλης του Κουβέιτπροκαλώντας ζημιές σε καταστήματα αλλά όχι τραυματισμούς.

Αξιωματούχοι του Κουβέιτ είπαν πως πιστεύουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την χερσόνησο Φάο στο νότιο τμήμα του Ιράκ, περιοχή την οποία οι βρετανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι κατέλαβαν τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης

Το βράδυ της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βαγδάτης έζησαν μία ακόμα άγρυπνη νύκτα λόγω των σφοδρότερων βομβαρδισμών από την αρχή του πολέμου.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν για να πλήξουν ένα κέντρο τηλεπικοινωνιών μέσα στην πόλη βόμβες με βάρος μεγαλύτερο των δύο τόννων, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Ελίζαμπεθ Μπλάντ.

«Το βράδυ της Πέμπτης οι Αμερικανοί έριξαν δύo από τα τρομακτικότερα όπλα τους στη Βαγδάτη, τις «διατρητικές βόμβες καταφυγίων» που έκαναν όλη την πόλη να τρέμει στην κυριολεξία.

Ο απολογισμός των βομβαρδισμών αυτών ήταν επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες, όπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές» ανέφερε η ανταποκρίτρια μας.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ιός χτυπά της οικονομίες της Ασίας
 

Ο μυστηρίωδης ιός πιστεύεται ότι πρωτοεκδηλώθηκε στο Χονγκ Κονγκ

Ο μυστηριώδης ιός της άτυπης πνευμονίας, που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 50 ανθρώπων, μπορεί να έχει σοβαρότερο αντίκτυπο στις οικονομίες της Ασίας από ότι ο πόλεμος στο Ιράκ.

Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί στον Καναδά και στη Βρετανία αλλά τα περισσότερα σημειώθηκαν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική και έχει επηρεάσει δυσανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είχε, τον τομές των υπηρεσιών στις ασιατικές οικονομίες.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ειδικά ο τομέας του τουρισμού θα περιορισθεί κατά 20%.

Αρκετές εταιρείες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ενώ πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν.

Σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα, ο ιός της άτυπης πνευμονίας θα μπορούσε να μειώσει κατά 1% τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ των οποίων το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εξαρτάται από τον τουρισμό.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 04:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)

0530: Το αμερικανικό πυροβολικό εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πόλης Νασιρίγια καθώς συνεχίζεται η ιρακινή αντίσταση παρά τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

0455: Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διακοπή από 4 ως 6 μέρες της προέλασης προς την Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

0400: Αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων άρχισαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Βαγδάτη. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια της πόλης, ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες.

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 04:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003

(Ώρα Λονδίνου, GMT)

0200: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη και συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

0135: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ επλήγη από πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατηγίου.

0045: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Σάββατο 29 Μαρτίου 2003 - 04:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Έληξε ειρηνικά η αεροπειρατεία
 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Παραδόθηκε ο αεροπειρατής του τουρκικού αεροσκάφους που προσγειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.

Ο αεροπειρατής, που είχε απελευθερώσει νωρίτερα όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, ανακρίνεται από τις ελληνικές αρχές.

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αεροπειρατής είναι Τούρκος υπήκοος 20 ετών και ήθελε να πάει στη Γερμανία μετά από οικογενειακή διένεξη με τον πατριό του ο οποίος δεν του επέτρεπε να συναντήσει τη μητέρα του και την αδελφή του που ζούνε στην ανατολική Τουρκία.


Διαθέτουμε πληροφορίες ότι ο αεροπειρατής ήθελε να πάει στο αεροδρόμιο Τέγκελ στο Βερολίνο
Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπουργός Μεταφορών Τουρκίας
Το αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Κωνσταντινούπολη προς την Αγκυρα, κινήθηκε αρχικώς προς τη Σμύρνη, αλλά κατόπιν άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα.

Στο αεροσκάφος βρίσκονται 204 συνολικά άτομα - 196 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος.

Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι ο αεροπειρατής είχε σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία, όμως το αεροσκάφος έπρεπε να περάσει από ανεφοδιασμό.

«Ψυχολογικά προβλήματα»

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκουλέρ, δήλωσε ότι ο αεροπειρατής δεν είχε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

«Δεν πιστεύουμε ότι το εν λόγω άτομο είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Από ό,τι φαίνεται αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Γκουλέρ.

Ο αεροπειρατής έθεσε υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος τύπου Airbas Α310 το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.