|
|
Ειδήσεις 03-03-10
Το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης
Νέα στοιχεία για το Ιράκ
Ντενκτάς: «Δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
H άσκηση του βέτο
Ο Μπιν Λάντεν ζεί ;
Κόφι Ανάν: 'Παράνομος' ο πόλεμος στο Ιράκ...
Ντενκτάς: «Δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
Γαλλία και Ρωσία απειλούν με βέτο
Πρωτόπαπας: «Όχι στο δίκαιο του ενός»
Ντενκτάς: «δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
Πρωθυπουργός για τους Παλαιστινίους
Πρωτόπαπας: «Όχι στο δίκαιο του ενός»
Πάταξη της γραφειοκρατίας ανακοινώνει η Κίνα
Διπλωματική μάχη για το Ιράκ
Η Μάλτα λέει 'ναι' στην ΕΕ
Νέα πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας
Ντενκτάς: «δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
Διπλωματική μάχη για το Ιράκ
Σύντομα πρωθυπουργός ο Ερντογάν
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα στοιχεία για το Ιράκ
|
O Χανς Μπλιξ έχει κάνει σαφές ότι η ελεύθερη πρόσβαση δεν επαρκή |
Του απεσταλμένου μας στα Ηνωμένα Εθνη Τάσου Κοκκινίδη
Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνουν το ψήφισμα για το Ιράκ, ο Λευκός Οίκος επικαλείται νέα στοιχεία που όπως υποστηρίζει αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται.
Τα νέα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε προσχέδιο έκθεσης των επιθεωρητών όπλων με τίτλο "Εκρεμμή θέματα αφοπλισμού" ("Unresolved Disarmament Issues") που δεν έχει ακόμη επίσημα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το προσχέδιο της έκθεσης - με ημερομηνία 6 Μαρτίου - που αποτελείται από 173 σελίδες περιήλθε στη διάθεση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.
Σύμφωνα με την έκθεση το Ιράκ δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για το τι απέγιναν 10 χιλιάδες λίτρα άνθρακα. Η έκθεση των επιθεωρητών γράφει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις " ότι ο άνθρακας "δεν καταστράφηκε αλλά μπορεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα".
Οι επιθεωρητές αποκαλύπτουν ακόμη ότι βρέθηκε ένας νέος τύπος μη-επανδρωμένου αεροσκάφοους που δεν είχε δηλωθεί από το Ιράκ.
Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη λέει η έκθεση των επιθεωρητών είναι μικρά και "δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλο βάρος" αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά "εάν μεταφέρουν βιολογικά όπλα ,όπως άνθρακα" , σημειώνει η έκθεση των επιθεωρητών.
Στην έκθεση γίνεται λόγος και για πληροφορίες που δεν έχουν εξακρυβωθεί σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ κατασκευάζει μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν "επιχειρησιακή δυνατότητα μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο των 150 χιλιομέτρων".
Στο θέμα των συνεντεύξεων με ιρακινούς επιστήμονες η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει πλήρη κατάλογο των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του προαγράμματος χημικών όπλων.
Το Ιράκ - γράφει η έκθεση δήλωσε 132 ονόματα αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιθεωρητές "325 άτομα έχουν συμμετάσχει στην έρευνα για την ανάπτυξη χημικών όπλων"
Η έκθεση αναφέρει ότι στα τέσσερα χρόνια που δεν διεξάγοντο επιθεωρήσεις στο Ιράκ -δηλαδή από το 1998 μέχρι το 2002 - το Ιράκ "θα είχε την δυνατότητα να κάνει σημαντικά βήματα ιδιαίτερα στους τομείς των βιολογικών και χημικών όπλων".
Η έκθεση σημειώνει ότι είναι πιθανό το Ιράκ να κατασκευάζει βιολογικά όπλα σε "κινητά εργαστήρια" καθώς στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του '80 "έχει αποδεχθεί ότι εξέταζε το ενδεχόμενο αυτό".
Οι επιθεωρητές λένε επίσης ότι είναι "ιδιαιτερα δύσκολο" να επαληθευθούν οι πληροφορίες τόσο για τα κινητά όσο και για τα "υπόγεια εργαστήρια"
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 19:27 ('Ωρα Λονδίνου) Ντενκτάς: «Δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
|
Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Χάγη για το Κυπριακό |
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλούνται να ανακοινώσουν εάν προτίθενται να συνυπογράψουν την αποδοχή του σχεδίου του γενικού γραμματέα και την παραπομπή του σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Κι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις της.
Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για την Χάγη, είπε ότι η όλη διαδικασία γίνεται βεβιασμένα για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο σχέδιο Ανάν. Το σύνταγμα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ακόμα έτοιμα. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες σελίδες».
«Γίνονται προσπάθειες για να επισπευτεί η διαδικασία. Ως εκ τούτου, στην Χάγη θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουν οι τροποποιήσεις», τόνισε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για λόγους τακτικής, καθώς η ένταξη τους στην ΕΕ είναι δεδομένη.
«Η ΕΕ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στην Κύπρο και έχει δηλώσει ότι η νήσος θα ενταχθεί στην Κοινότητα ως Δημοκρατία της Κύπρου και κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει αυτόν τον τίτλο», διευκρίνισε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός του δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα δικαιώματά του για να ικανοποιήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας επειδή έτσι θέλει ο κ. Ντε Σότο. Δεν θα δεχτούμε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας μετατρέψει σε μειονότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς το μέλλον θα είναι πολύ ζοφερό για μας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σύναψης μιας συμφωνίας δίκαιης και μακροχρόνιας, η οποία θα εγγυάται την ισότητα και την εδαφική κυριαρχία και των δύο πλευρών», κατέληξε ο Ραούφ Ντενκτάς.
Κόφι Ανάν: Η τελευταία ευκαιρία...
Μετά από πολλές ώρες συνομιλιών τη Δευτέρα στη Χάγη ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι οι «διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Ο κ. Ανάν τόνισε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να ενταχθεί μία ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Κονότητα».
Αν δεν υπάρξει λύση μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία ένταξης τον επόμενο μήνα , το σύνολο της Κύπρου θα ενταχθεί στην Κοινότητα , αλλά οι κανονισμοί της ΕΕ δεν θα ισχύουν στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» .
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 19:45 ('Ωρα Λονδίνου) H άσκηση του βέτο
|
Ο υποργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ έτοιμος να ασκήσει το δικαίωμα βέτο |
H απειλή χρήσης βέτο από τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα στο Αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, που δίνει το «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί άμεσα, φέρνει στο προσκήνιο το ύστατο αυτό διπλωματικό μέσο, που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Από την εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Αντρέϊ Γκρομίκο ασκούσε το ένα βέτο μετά το άλλο - χαρακτηριστικά, μάλιστα, είχε μείνει γνωστός με το όνομα «Μίστερ Νιετ», δηλαδή, «Μίστερ Όχι» - έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι.
Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει περάσει, όμως για μια ακόμα φορά οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες. Αυτή τη φορά είναι το Ιράκ, που αναγκάζει τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απειλούν με βέτο ένα ψήφισμα, που θα αναφέρεται σε χρήση βίας στην περίπτωση μη συμμόρφωσής του.
Και μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να διακηρύσσουν ότι χρήση τού βέτο σε ένα ενδεχόμενο νέο ψήφισμα για το Ιράκ, θα πλήξει το κύρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όμως μια ματιά στα αρχεία του διεθνούς αυτού οργανισμού δείχνει ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας έχει εφαρμοστεί ουκ ολίγες φορές από τους Αμερικανούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα προειδοποιούν τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα να μην κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο, που έχουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ασκήσει τα 7 από τα 9 τελευταία βέτο και, μάλιστα, τα 6 από αυτά ήταν για να μπλοκάρουν την υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε το Ισραήλ.
Το πιο πρόσφατο βέτο ήταν το Δεκέμβριο του 2002, όταν το σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο καταδίκαζε τον θάνατο αρκετών μελών του προσωπικού του Ο.Η. Ε. από τις δυνάμεις του Ισραήλ «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις των Αμερικανών, που έκαναν χρήση τού βέτο υπερασπιζόμενοι το Ισραήλ.
Συνολικά, το βέτο έχει ασκηθεί 251 φορές από το 1945. Τα πιο πολλά βέτο τα έχει ασκήσει η πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει βέτο 76 φορές και η Βρετανία 32 φορές αντίθετα με την Γαλλία που έχει ασκήσει το βέτο 18 φορές και την Κίνα, που έχει προσφύγει σε αυτό το ύστατο διπλωματικό μέσο, 5 φορές. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Μπιν Λάντεν ζεί ;
|
Πριν από τέσσερις μήνες ο αρχηγός της αλ- Κάϊντα εθεάθη στο Πακιστάν |
Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ανώτατο στέλεχος της αλ- Κάϊντα, ο οποίος έχει συλληφθεί πρόσφατα, είπε ότι συνάντησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από τέσσερις μήνες.
Εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ανακοίνωσε στους ξένους δημοσιογράφους ότι Χαλίντ Μοχάμεντ αποφάσισε να μιλήσει μετά από δύο μέρες ανακρίσεων. Από την άλλη μεριά , είπε ο εκπρόσωπος , το ηγετικό στέλεχος της αλ- Κάϊντα, δεν θέλησε να αποκαλύψει που συνάντησε τον Μπιν Λάντεν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εξάλλου οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν έδωσαν στους δημοσιογράφους βιντεοταινία στην οποία παρουσιάζεται η σύλληψη του Χαλίντ Μοχάμεντ τις πρώτες πρωινές ώρες στις αρχές του μηνός στην πόλη Ραουαλπίντι.
Την περασμένη εβδομάδα ο συλληφθείς παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ.
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 19:08 ('Ωρα Λονδίνου) Κόφι Ανάν: 'Παράνομος' ο πόλεμος στο Ιράκ...
|
Η Μόσχα είπε το πιο ξεκάθαρο μέχρι στιγμής «όχι» σε δεύτερο ψήφισμα |
Ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ «διακινδυνεύει σοβαρά η νομιμότητα ενός πολέμου στο Ιράκ».
Σε δηλώσεις που έκανερ στη Χάγη ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι επικρατεί διάχυτη ανησυχία σ' όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις που θα έχει μία επίθεση κατά του Ιράκ στο θέμα της τρομοκρατίας , στο Μεσανατολικό καθώς και σε άλλα περιφερειακά προβλήματα.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι υποχρεωμένα να κάνουν μία δυσάρεστη επιλογή» , υπογράμμισε ο Κόφι Ανάν.
«Αν οι χώρες μέλη συμφωνήσουν να αντιμετωπίσουν ενωμένες τον κίνδυνο των όπλων μαζικής καταστροφής , τότε θα ενισχυθεί η αξιοπιστία των ΗΕ και ο κόσμος θα είναι περισσότερο ασφαλής» , είπε ο γγ. του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ανάν το Συμβούλιο Ασφαλείας και στο παρελθόν αντιμετώπισε πρόβλημα διαφωνιών , τελικά όμως τα τελευταία χρόνια πάντοτε κατέληγε σε ομόφωνη απόφαση.
Γαλλία και Ρωσία έτοιμες για βέτο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί σε δεύτερο ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.
Ανταποκριτές στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται τόσο ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο χρήσης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζαφαρουλά Τζαμαλί δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν θα καταψηφίσει δεύτερο ψήφισμα.
Oι ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας | | Ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμενόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ότι αισιοδοξεί πως τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου -εννιά με δέκα μέλη πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Γαλλία ασκήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το βέτο της.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα, στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε περιοδεία στις τρεις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Καμερούν και Αγκόλα), που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέρονται ακόμα ως αναποφάσιστες.
Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστική για το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα δίνει το «πράσινο φως» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.
H Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο, θα προτιμούσε όμως να μην χρειαστεί, εξασφαλίζοντας την καταψήφιση του ψηφίσματος από τα μη μόνιμα μέλη.
Για να εγκριθεί το ψήφισμα, χρειάζεται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο.
Κυβερνητικοί τριγμοί στη Βρετανία
Στη Βρετανία, επώνυμο μέλος της κυβέρνησης, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, απείλησε να παραιτηθεί αν η Βρετανία ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πόλεμο κατά του Ιράκ, χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Εάν δεν υπάρξει εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ για τη στρατιωτική επέμβαση ή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεν πρόκειται να στηρίξω μια τέτοια καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, μια τέτοια υπονόμευση των Ηνωμένων Εθνών και θα υποβάλω την παραίτησή μου», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός.
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ντενκτάς: «Δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
|
Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Χάγη για το Κυπριακό |
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλούνται να ανακοινώσουν εάν προτίθενται να συνυπογράψουν την αποδοχή του σχεδίου του γενικού γραμματέα και την παραπομπή του σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Κι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις της.
Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για την Χάγη, είπε ότι η όλη διαδικασία γίνεται βεβιασμένα για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο σχέδιο Ανάν. Το σύνταγμα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ακόμα έτοιμα. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες σελίδες».
«Γίνονται προσπάθειες για να επισπευτεί η διαδικασία. Ως εκ τούτου, στην Χάγη θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουν οι τροποποιήσεις», τόνισε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για λόγους τακτικής, καθώς η ένταξη τους στην ΕΕ είναι δεδομένη.
«Η ΕΕ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στην Κύπρο και έχει δηλώσει ότι η νήσος θα ενταχθεί στην Κοινότητα ως Δημοκρατία της Κύπρου και κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει αυτόν τον τίτλο», διευκρίνισε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός του δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα δικαιώματά του για να ικανοποιήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας επειδή έτσι θέλει ο κ. Ντε Σότο. Δεν θα δεχτούμε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας μετατρέψει σε μειονότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς το μέλλον θα είναι πολύ ζοφερό για μας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σύναψης μιας συμφωνίας δίκαιης και μακροχρόνιας, η οποία θα εγγυάται την ισότητα και την εδαφική κυριαρχία και των δύο πλευρών», κατέληξε ο Ραούφ Ντενκτάς. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου) Γαλλία και Ρωσία απειλούν με βέτο
|
Η Μόσχα είπε το πιο ξεκάθαρο μέχρι στιγμής «όχι» σε δεύτερο ψήφισμα |
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί σε δεύτερο ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.
Ανταποκριτές στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται τόσο ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο χρήσης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζαφαρουλά Τζαμαλί δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν θα καταψηφίσει δεύτερο ψήφισμα.
Oι ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας | | Ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμενόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ότι αισιοδοξεί πως τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου -εννιά με δέκα μέλη πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Γαλλία ασκήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το βέτο της.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα, στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε περιοδεία στις τρεις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Καμερούν και Αγκόλα), που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέρονται ακόμα ως αναποφάσιστες.
Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστική για το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα δίνει το «πράσινο φως» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.
H Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο, θα προτιμούσε όμως να μην χρειαστεί, εξασφαλίζοντας την καταψήφιση του ψηφίσματος από τα μη μόνιμα μέλη.
Για να εγκριθεί το ψήφισμα, χρειάζεται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο.
Στη Βρετανία, επώνυμο μέλος της κυβέρνησης, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, απείλησε να παραιτηθεί αν η Βρετανία ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πόλεμο κατά του Ιράκ, χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Εάν δεν υπάρξει εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ για τη στρατιωτική επέμβαση ή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεν πρόκειται να στηρίξω μια τέτοια καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, μια τέτοια υπονόμευση των Ηνωμένων Εθνών και θα υποβάλω την παραίτησή μου», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός.
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 14:37 ('Ωρα Λονδίνου) Πρωτόπαπας: «Όχι στο δίκαιο του ενός»
|
Δυνατή Ευρώπη σημαίνει δυνατή Ελλάδα είπε ο κ. Πρωτόπαπας |
Συνέντευξη στη Ρόζυ Βουδούρη
Στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο την Παρασκευή σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την ελληνική προεδρία της ΕΕ.
Δεν μπορεί να εκτιμήσει ένας αν έχει αφοπλιστεί το Ιράκ. Τότε θα μιλούσαμε για το δίκαιο του ενός και όχι για το διεθνές δίκαιο | Χρήστος Πρωτόπαπας | Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του κ. Σημίτη ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, ο Xρήστος Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι κατ' αρχήν ποιος θα κάνει τον πόλεμο».
«Προσωπικά», είπε, «καταλαβαίνω ότι πρέπει να αφοπλιστεί το Ιράκ όπως λέει και το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ», ενώ σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να κρίνουν αν έχει αφοπλιστεί και να εκτιμήσουν ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν.
«Δεν μπορεί, όμως, να εκτιμήσει ένας αν έχει αφοπλιστεί το Ιράκ γιατί τότε θα μιλούσαμε για το δίκαιο του ενός και όχι για το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.
Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάς είναι αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ: «Πιστεύουμε πάντα στον ειρηνικό δρόμο και θέλουμε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για τον ειρηνικό δρόμο. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ όμως, όχι τις αποφάσεις του ενός.»
«Δυνατή Ευρώπη, δυνατή Ελλάδα»
Στο ερώτημα πόσο δυνατή αισθάνεται η Ελλάδα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα απέναντι στην ΕΕ αλλά και την Ουάσινγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν αισθάνεται αντίπαλος κανενός», και συμπλήρωσε ότι η χώρα είναι δυνατή όταν είναι και η Ευρώπη δυνατή.
«Θέλουμε και το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά θέλουμε έναν ισότιμο διάλογο και η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της φωνή, γι' αυτό ρισκάραμε και αποφασίσαμε τη συνάντηση των Βρυξελλών, και το καταφέραμε».
«Δυστυχώς», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, «δεν κατέστη δυνατό, για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ενιαία φωνή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Σε κάθε περίπτωση όμως», κατέληξε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, «πρέπει να ξαναδούμε και να ξαναμελετήσουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε στο πλαίσιο πάντα της απόφασης των Βρυξελλών που λέει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ειρήνη και να κινηθούμε στα πλαίσια του ΟΗΕ». |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ντενκτάς: «δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
|
Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Χάγη για το Κυπριακό |
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλούνται να ανακοινώσουν εάν προτίθενται να συνυπογράψουν την αποδοχή του σχεδίου του γενικού γραμματέα και την παραπομπή του σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Κι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις της.
Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για την Χάγη, είπε ότι η όλη διαδικασία γίνεται βεβιασμένα για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο σχέδιο Ανάν. Το σύνταγμα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ακόμα έτοιμα. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες σελίδες».
«Γίνονται προσπάθειες για να επισπευτεί η διαδικασία. Ως εκ τούτου, στην Χάγη θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουν οι τροποποιήσεις», τόνισε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για λόγους τακτικής, καθώς η ένταξη τους στην ΕΕ είναι δεδομένη.
«Η ΕΕ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στην Κύπρο και έχει δηλώσει ότι η νήσος θα ενταχθεί στην Κοινότητα ως Δημοκρατία της Κύπρου και κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει αυτόν τον τίτλο», διευκρίνισε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός του δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα δικαιώματά του για να ικανοποιήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας επειδή έτσι θέλει ο κ. Ντε Σότο. Δεν θα δεχτούμε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας μετατρέψει σε μειονότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς το μέλλον θα είναι πολύ ζοφερό για μας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σύναψης μιας συμφωνίας δίκαιης και μακροχρόνιας, η οποία θα εγγυάται την ισότητα και την εδαφική κυριαρχία και των δύο πλευρών», κατέληξε ο Ραούφ Ντενκτάς. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 15:26 ('Ωρα Λονδίνου) Πρωθυπουργός για τους Παλαιστινίους
|
O Γιασέρ Αραφλατ όρισε τον Αμπάς για τη νέα θέση του πρωθυπουργού |
Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δημιουργίας θέσης πρωθυπουργού για την οποία ο Γιασέρ Αραφάτ πρότεινε τον στενό συνεργάτη του Μαχμούντ Αμπάς.
Το νομοθετικό Συμβούλιο των Παλαιστινίων καλείται τώρα να ορίσει τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, που όπως εκτιμούν αναλυτές, θα αφαιρεθούν από τις σημερινές εξουσίες του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ Αραφάτ επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να αναθέσει στον Αμπάς την καθημερινή διαχείριση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οπως μεταδίδει πάντως ανταποκριτής του BBC στη Ραμάλα, η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να μην ικανοποιήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που επιθυμούν απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα για τη θέση του προέδρου.
Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η δημιουργία θέσης πρωθυπουργού θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα των Παλαιστινίων. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 14:37 ('Ωρα Λονδίνου) Πρωτόπαπας: «Όχι στο δίκαιο του ενός»
|
Δυνατή Ευρώπη σημαίνει δυνατή Ελλάδα είπε ο κ. Πρωτόπαπας |
Συνέντευξη στη Ρόζυ Βουδούρη
Στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο Έλληνας υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο την Παρασκευή σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την ελληνική προεδρία της ΕΕ.
Δεν μπορεί να εκτιμήσει ένας αν έχει αφοπλιστεί το Ιράκ. Τότε θα μιλάγαμε για το δίκαιο του ενός και όχι για το διεθνές δίκαιο | Χρήστος Πρωτόπαπας | Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του κ. Σημίτη ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι κατ' αρχήν ποιος θα κάνει τον πόλεμο».
«Προσωπικά» είπε «καταλαβαίνω ότι πρέπει να αφοπλιστεί το Ιράκ όπως λέει και το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ» ενώ σημείωσε είναι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας που πρέπει να κρίνουν αν έχει αφοπλιστεί και να εκτιμήσουν ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν.
«Δεν μπορεί, όμως, να εκτιμήσει ένας αν έχει αφοπλιστεί το Ιράκ γιατί τότε θα μιλάγαμε για το δίκαιο του ενός και όχι για το διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.
Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. «Πιστεύουμε πάντα στον ειρηνικό δρόμο και θέλουμε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για τον ειρηνικό δρόμο. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ όμως, όχι τις αποφάσεις του ενός» είπε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
«Δυνατή Ευρώπη, δυνατή Ελλάδα»
Στο ερώτημα πόσο δυνατή αισθάνεται η Ελλάδα σε σχέση με αυτά τα ζητήματα απέναντι στην ΕΕ αλλά και την Ουάσινγκτον, ο κ Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν αισθάνεται αντίπαλος κανενός» και συμπλήρωσε ότι η χώρα είναι δυνατή όταν είναι και η Ευρώπη δυνατή».
«Θέλουμε και το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά θέλουμε ένα ισότιμο διάλογο και η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της φωνή, γι' αυτό ρισκάραμε και αποφασίσαμε τη συνάντηση των Βρυξελλών, και το καταφέραμε». «Δυστυχώς» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός «δεν κατέστη δυνατό, για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ενιαία φωνή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Σε κάθε περίπτωση όμως», κατέληξε ο κύριος Πρωτόπαπας «πρέπει να ξαναδούμε και να ξαναμελετήσουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε στο πλαίσιο πάντα της απόφασης των Βρυξελλών που λέει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ειρήνη και να κινηθούμε στα πλαίσια του ΟΗΕ». |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 08:28 ('Ωρα Λονδίνου) Πάταξη της γραφειοκρατίας ανακοινώνει η Κίνα
|
Μεταξύ άλλων καταργείται η υπηρεσία των «πενταετών πλάνων» |
To Κινεζικό κοινοβούλιο ψήφισε σαρωτικές, όπως τις αποκαλεί, αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, για εκμεταλευτεί η χώρα τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που έχουν προέλθει μετά από είκοσι χρόνια μεταρρυθμίσεων.
Το σχέδιο έχει σκοπό να εκσυγχρονίσει το μαζικό υπουργικό σύστημα της χώρας και να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς η χώρα ανοίγει περισσότερο τις αγορές της στον έξω κόσμο.
Αρκετά υπουργεία καταργούνται και δημιουργούνται καινούρια.
Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η κατάργηση της Κρατικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, της υπηρεσίας που κατάρτιζε τα πενταετή προγράμματα για την οικονομία.
Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι η πέμπτη φορά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, που η Κίνα επιχειρεί ριζική αλλαγή στην κυβερνητική της δομή, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κάνει τη διακυβέρνηση της χώρας πιο αποτελεσματική. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου) Διπλωματική μάχη για το Ιράκ
|
Κόλιν Πάουελ: αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει τις αμερικανικές θέσεις |
Ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμενόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ότι αισιοδοξεί πως τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου -εννιά με δέκα μέλη πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Γαλλία ασκήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το βέτο της.
Oι ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας | | Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα, στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε περιοδεία στις τρεις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Καμερούν και Αγκόλα), που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέρονται ακόμα ως αναποφάσιστες.
Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστική για το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα δίνει το «πράσινο φως» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.
H Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο, θα προτιμούσε όμως να μην χρειαστεί, εξασφαλίζοντας την καταψήφιση του ψηφίσματος από τα μη μόνιμα μέλη.
Για να εγκριθεί το ψήφισμα, χρειάζεται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο.
Στη Βρετανία, επώνυμο μέλος της κυβέρνησης, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, απείλησε να παραιτηθεί αν η Βρετανία ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πόλεμο κατά του Ιράκ, χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Εάν δεν υπάρξει εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ για τη στρατιωτική επέμβαση ή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεν πρόκειται να στηρίξω μια τέτοια καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, μια τέτοια υπονόμευση των Ηνωμένων Εθνών και θα υποβάλω την παραίτησή μου», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου) Η Μάλτα λέει 'ναι' στην ΕΕ
|
Σαφές ναι υπέρ της ένταξης, λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας |
Tα τελικά αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που έγινε στη Μάλτα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.
To 'Ναι' επικράτησε τελικά συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα υψηλή και άγγιξε το 91%.
Δημοψηφίσματα | 8 Μαρτίου - Μάλτα
23 Μαρτίου - Σλοβενία
30 Μαρτίου - Κύπρος;
12 Απριλίου - Ουγγαρία
10 Μαΐου - Λιθουανία
16 Μαΐου - Σλοβακία
8 Ιουνίου - Πολωνία
15 Ιουνίου - Τσεχία
14 Σεπτεμβρίου - Εσθονία
20 Σεπτεμβρίου - Λετονία | Το μικρό νησί της Μεσογείου ήταν η πρώτη από τις δέκα υπό ένταξη χώρες που αποφασίζουν, μέσω δημοψηφίσματος, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Έντι Αντάμι, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει σαφής υποστήριξη για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Αλφρεντ Σαντ, είπε ότι λιγότερο από το μισό του συνολικού εκλογικού σώματος τάχθηκε υπέρ της ένταξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η επιλογή για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρηνική επανένωση της Ευρώπης.
|
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας
|
H δοκιμή έγινε στα διεθνή χωρικά ύδατα |
Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-θαλάσσης σε δοκιμή που πραγματοποίησε στα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στην Κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία.
Είναι η δεύτερη δοκιμή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Υπήρχαν ενδείξεις ότι θα γινόταν η εκτόξευση του πυραύλου, καθώς οι Βορεοκορεατικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση ότι τα πλοία έπρεπε από το περασμένο Σάββατο να μην προσεγγίσουν την θαλάσσια περιοχή.
Αξιωματούχοι στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι ο πύραυλος δεν ήταν βαλιστικός και δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
Η στάση της Βορείου Κορέας ερμηνεύεται ως άσκηση πιέσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.
Την Κυριακή ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν την νέα έκκληση της Βορείου Κορέας για απευθείας συνομιλίες.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν μέρος και άλλες χώρες της περιοχής. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου) Ντενκτάς: «δεν δεχόμαστε το σχέδιο»
|
Με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντήθηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς |
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καλούνται να ανακοινώσουν εάν προτίθενται να συνυπογράψουν την αποδοχή του σχεδίου του γενικού γραμματέα και την παραπομπή του σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Κι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις της.
Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για την Χάγη, είπε ότι η όλη διαδικασία γίνεται βεβιασμένα για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο σχέδιο Ανάν. Το σύνταγμα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ακόμα έτοιμα. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε χιλιάδες σελίδες».
«Γίνονται προσπάθειες για να επισπευτεί η διαδικασία. Ως εκ τούτου, στην Χάγη θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουν οι τροποποιήσεις», τόνισε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για λόγους τακτικής, καθώς η ένταξη τους στην ΕΕ είναι δεδομένη.
«Η ΕΕ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στην Κύπρο και έχει δηλώσει ότι η νήσος θα ενταχθεί στην Κοινότητα ως Δημοκρατία της Κύπρου και κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει αυτόν τον τίτλο», διευκρίνισε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός του δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα δικαιώματά του για να ικανοποιήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας επειδή έτσι θέλει ο κ. Ντε Σότο. Δεν θα δεχτούμε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας μετατρέψει σε μειονότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς το μέλλον θα είναι πολύ ζοφερό για μας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σύναψης μιας συμφωνίας δίκαιης και μακροχρόνιας, η οποία θα εγγυάται την ισότητα και την εδαφική κυριαρχία και των δύο πλευρών», κατέληξε ο Ραούφ Ντενκτάς. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 07:14 ('Ωρα Λονδίνου) Διπλωματική μάχη για το Ιράκ
|
Κόλιν Πάουελ: αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει τις αμερικανικές θέσεις |
Ο διπλωματικός πυρετός για το θέμα της κρίσης με το Ιράκ συνεχίζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμενόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ είπε, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, ότι αισιοδοξεί πως τις επόμενες ημέρες ένα νέο ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου -εννιά με δέκα μέλη πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Γαλλία εξασκήσει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το βέτο της.
Oι ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας | | Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιτίθεται σε ένα νέο ψήφισμα, στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε περιοδεία στις τρεις χώρες της Αφρικής (Γουινέα, Καμερούν και Αγκόλα), που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φέρονται ακόμα ως αναποφάσιστες.
Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστική για το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα δίνει το «πράσινο φως» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν συμμορφωθεί άμεσα με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό.
H Γαλλία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο, θα προτιμούσε όμως να μην χρειαστεί, εξασφαλίζοντας την καταψήφιση του ψηφίσματος από τα μη μόνιμα μέλη.
Για να εγκριθεί το ψήφισμα, χρειάζεται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο.
Στη Βρετανία, επώνυμο μέλος της κυβέρνησης, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, απείλησε να παραιτηθεί αν η Βρετανία ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πόλεμο κατά του Ιράκ, χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Εάν δεν υπάρξει εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ για τη στρατιωτική επέμβαση ή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεν πρόκειται να στηρίξω μια τέτοια καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, μια τέτοια υπονόμευση των Ηνωμένων Εθνών και θα υποβάλω την παραίτησή μου», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός. |
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2003 - 03:33 ('Ωρα Λονδίνου) Σύντομα πρωθυπουργός ο Ερντογάν
|
Ισως και την Πέμπτη πρωθυπουργός ο Ταγίπ Ερντογάν |
Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρατσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελέγη βουλευτής, κερδίζοντας στις επαναληπτικές εκλογές στην επαρχία Σίιρτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να γίνει και πρωθυπουργός της χώρας του ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
O κ. Γκιούλ θα παραιτηθεί | Σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του κ. Ερντογάν στο ΒBC, μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν ορκιστεί βουλευτής, ο νυν πρωθυπουργός Αμντουλάχ Γκιούλ θα παρατηθεί.
Ο κ. Ερντογάν μπορεί να είναι πρωθυπουργός την Πέμπτη.
Δεν είναι σαφές αν η απόφαση για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πολέμου κατά του Ιράκ, θα τεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες ή αφού αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Κυριακή, για τρισήμισυ ώρες, με τον αμερικανό πρέσβυ στην Άγκυρα για να συζητήσει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.
Την 1η Μαρτίου η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε την ανάπτυξη των 62.000 αμερικανών στρατιωτών.
Ακολούθως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος. |
|