Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-06

  1. Υπό ασφυκτική πίεση το Συμβούλιο Ασφαλείας
  2. Αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία
  3. Ο Ντενκτάς απορρίπτει το σχέδιο Ανάν
  4. Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα
  5. Έλλειμμα παρουσιάζει η Κίνα
  6. Αντιδράσεις για τη σύλληψη Δουσεμερτζή
  7. Αεροπορικό δυστύχημα στη Σαχάρα
  8. Σκέψεις για τελεσίγραφο στο Σαντάμ Χουσεΐν
  9. Αιματηρή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
  10. Εκλογικά αποτελέσματα στην Αρμενία
  11. Ελλειμμα παρουσιάζει η Κίνα
  12. Ισραηλινές επιδρομές μετά την επίθεση
  13. Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας
  14. Βρετανία: Σύλληψη Ελληνα για τρομοκρατία
  15. Ισραηλινές επιδρομές μετά την επίθεση
  16. Μπλιξ: Bήματα αφοπλισμού από Ιράκ
  17. Βρετανία: Σύλληψη Ελληνα για τρομοκρατία
  18. «Προσπάθεια συμβιβασμού» Βρετανίας

Παρασκευή 07 Μαρτίου 2003 - 00:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπό ασφυκτική πίεση το Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Στην Νέα Υόρκη οργιάζουν οι φήμες ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί και ανορθόδοξους τρόπους

Του απεσταλμένου μας στην Νέα Υόρκη, Τάσου Κοκκινίδη

Έντονες πιέσεις ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υποστηρίξουν το ψήφισμα που ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ.

Στην Νέα Υόρκη οργιάζουν οι φήμες ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί και ανορθόδοξους τρόπους για το σκοπό αυτό.

Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC με την προϋπόθεση της ανωνυμίας επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν αφόρητα τις διπλωματικές αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν την αμερικανική πολιτική.

«Έχει καλλιεργηθεί μια ατμόσφαιρα φόβου και ελάχιστοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλήσουν δημόσια», είπε ο διπλωμάτης που αποκάλυψε ότι πριν μερικές εβδομάδες ο πρέσβης της Κόστα Ρίκα στα Ηνωμένα Έθνη ανεκλήθη «για διαβουλεύσεις» πίσω στη χώρα του μετά τα επικριτικά σχόλια που φέρεται να έκανε για την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η προσωρινή ανάκληση του πρέσβη από την Κόστα Ρίκα ήταν «αποτέλεσμα αμερικανικών πιέσεων», προς την κυβέρνηση της χώρας.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οργιάζουν οι φήμες για τους «ανορθόδοξους» τρόπους που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των 6 μη-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις.

Αυτές οι φήμες συνάδουν με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ που πριν μερικές ημέρες αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν τα τηλέφωνα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αποστολών των μη-μόνιμων μελών στα Ηνωμένα Έθνη.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 22:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορική τραγωδία στην Αλγερία
 

Αεροσκάφος Μπόινγκ 737-300 των Αλγερινών Αερογραμμών

Ένα Μποίνγκ 737 του εθνικού αερομεταφορέα της Αλγερίας, Air Algerie, συντρίβη λίγο μετά την απογειώσή του από την πόλη Ταμανρασέτ, στην έρημο της Σαχάρας.

102 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και μόνο ένας επέζησε.

Το αεροπλάνο κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πήρε φωτιά ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου λίγο μετά την απογείωσή του.

Όπως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στο Αλγέρι πιστεύεται πως πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα στην ιστορία της Air Algerie η οποία άρχισε να λειτουργεί μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962.

Η αλγερινή κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή ανακτίσεων για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τα αιτία του δυστυχήματος.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 23:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ντενκτάς απορρίπτει το σχέδιο Ανάν
 

Συνάντηση Ντενκτάς (δεξιά) - Γκιουλ στην Άγκυρα

O ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πως η τουρκοκυπριακή διοίκηση της οποίας ηγείται δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη στην Άγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ο κ. Ντενκτάς τόνισε πως θα ήθελε να γίνουν αλλαγές στις προτάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο κ. Ντενκτάς δέχεται πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση για να αποδεχθεί το σχέδιο του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα
 

Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις δέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή από τη διεθνή κοινότητα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν για δεύτερη νύχτα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες με την υποστήριξη θωρακισμένων οχημάτων κινούνται προς τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, όπου 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι έχει στο στόχαστρο τη Τζαμπαλίγια ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε γίνει νωρίτερα στη Χάιφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν 40 άλλοι.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι το ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους αμάχων σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλού άλλους.

Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού, στόχος της επιχείρησης είναι να τεθούν υπό έλεγχο περιοχές που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστινίους για επιθέσεις με ρουκέτες στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν επίσης πως στόχος του στρατού δεν είναι να εισέλθει σε κατοικημένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ παλαιστινιακές πήγες δήλωσαν πως ένα μέλος της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ τραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη στη Βηθλεέμ την ώρα που επιχειρούσε αν αποφύγει τη σύλληψη από τον ισραηλινό στρατό.

Παλαιστινιακή Αρχή

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής , Γιασέρ Αραφάτ, ανέθεσε την πρωθυπουργία σε στενό συνεργάτη του, συγκεκριμένα στον Μαχμούντ Αμπάς.

Η παλαιστινιακή ηγεσία δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις των θεσμών και των οργάνων της.

Μία από τις αλλαγές που προτείνει η διεθνής κοινότητα είναι ο διορισμός πρωθυπουργού που θα μοιράζεται μερικές από τις εξουσίες με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ από τη Ραμάλα, ο κ. Αμπάς δήλωσε πως δε θα αναλάβει την πρωθυπουργία αν το αξίωμα αυτό έχει συμβολική σημασία.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 07:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Έλλειμμα παρουσιάζει η Κίνα
 

Ο Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της κινεζικής κυβέρνησης

Ενα τεράστιο έλλειμμα καταγράφεται στο νέο προϋπολογισμό της Κίνας για το 2003, το οποίο οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό».

Κατά την ετήσια παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κινεζικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ, δήλωσε ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης για το 2003 δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επιπλέον χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει την οικονομική ανάπτυξη στην επαρχία και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει με ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Οικονομικά προβλήματα

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η Κίνα ανακοινώνει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Φέτος, το έλλειμα είναι ένα δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από πέρυσι.

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας πιστεύεται ότι πηγάζουν από τις μεγάλες δαπάνες που έχουν γίνει για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους.

Ο Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ πάντως υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα οφείλεται στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 17:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για τη σύλληψη Δουσεμερτζή
 

Ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους των βρετανικών πόλεων

Ο συλληφθείς στις 25 Φεβρουαρίου Χαράλαμπος Δουσεμετζής, δεν διώκεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά για κατοχή αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με την υποκίνηση, υποβοήθηση ή διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Νιούκασλ, που μάς τόνισε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες οι δραστηριότητες του συλληφθέντος δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, οι αρχές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Δουσεμετζής που κατοικεί στη Βρετανία εδώ και οκτώ χρόνια συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου για παραβίαση του άρθρου 57 του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, και στη συνέχεια τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες την 1η Μαρτίου.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στις 4 Μαρτίου, το οποίο και διέταξε την παράταση της προφυλάκισής του για διάστημα 7 ημερών.

Ο κ. Δουσεμετζής πρόκειται να παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου του Μπέντλιγκτον, στη βόρεια Αγγλία, στα πλαίσια προδικαστικής ακρόασης.

Το δικαστήριο αυτό δεν προβλέπεται να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και του κατηγορητηρίου, αλλά εκτιμάται ότι πιθανότατα θα διατάξει είτε την παράταση της προφυλάκισης είτε την απελευθέρωση του κατηγορουμένου με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, ή με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Η αστυνομία του Νιουκάσλ αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί παρατείνεται η προφυλάκιση του συλληφθέντος, εφόσον - όπως η ίδια παραδέχεται - οι δραστηριότητές του δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.


«Παράλογο»

Στην Ελλάδα οι συγγενείς του συλληφθέντος και συγκεκριμένα η αδελφή του, Βασιλική Δουσεμετζή, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι ο αδελφός της έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τη 17 Νοέμβρη.

«Ναι, ήταν υπέρ της 17 Νοέμβρη. Στην Ελλάδα πολύς κόσμος υποστηρίζει την 17Ν, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι τρομοκράτες», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Βασιλική Δουσεμέτζη.

Σύμφωνα με την αδελφή του συλληφθέντος, η ιστορία και οι δραστηριότητες της 17Ν ήταν το θέμα της διδακτορικής διατριβής του συλληφθέντος και ως εκ τούτου ήταν κάτοχος όλων όσων εκδόσεων πραγματεύονται το θέμα.

«Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει», είπε η κα. Δουσεμετζή, και πρόσθεσε, «όλα αυτά τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι του αδελφού μου θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί σε οποιοδήποτε σπίτι. Πρόκειται για έγγραφα που κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως το βιβλίο του κ. Παπαχελά 17 αλλά και ό,τι άλλο έχει γραφτεί για την οργάνωση, προκηρύξεις από το ίντερνετ. Μάζευε, λόγω του διδακτορικού του τα πάντα, από το πιο σημαντικό έως το πιο ασήμαντο», κατέληξε η αδελφή του 25χρονου συλληφθέντος.

«Για γέλια»

Φίλος του συλληφθέντος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας είπε ότι κλήθηκε να καταθέσει μαζί με τη φίλη του την Κυριακή στις 2 Μαρτίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα οι βρετανικές αρχές είχαν ζητήσει κι άλλη κατάθεση από φιλικό προς τον συλληφθέντα πρόσωπο.

Στην κατάθεσή τους οι φίλοι του συλληφθέντος τόνισαν ότι ο 25χρονος δεν έχει καμμία σχέση με όσα του προσάπτουν και πρόσθεσε ότι όλες οι ερωτήσεις που του απηύθυναν οι βρετανικές αρχές περιστρέφονταν γύρω από τη 17 Νοέμβρη και τα αντικείμενα που βρήκαν στο σπίτι του Χαράλαμπου Δουσεμετζή και τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με την οργάνωση.

Τα εν λόγω αντικείμενα, μας είπε ο φίλος του 25χρονου, δεν αποκτήθηκαν παρανόμως και μπορεί να τα βρει οποιοσδήποτε στην αγορά, ειδικά στην Ελλάδα.

Ο φίλος του συλληφθέντος κατέληξε λέγοντας ότι στην αρχή δεν πίστευαν ότι επρόκειτο για κάτι σοβαρό και όπως είπε χαρακτηριστικά «είχαν πεθάνει στα γέλια με τα όσα τους έλεγαν οι Άγγλοι αστυνομικοί».

Κατέληξε, δε, ότι πρόκειται σίγουρα για παρεξήγηση.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ κατέθεσε μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο επίσημο γραπτό διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αεροπορικό δυστύχημα στη Σαχάρα
 

Αεροσκάφος Μπόινγκ 737-300 των Αλγερινών Αερογραμμών

Στην Αλγερία είχαμε πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα το απόγευμα της Πέμπτης, στις 15:45 τοπική ώρα.

Αεροσκάφος της εταιρείας Air Algerie που κατευθυνόταν προς το Αλγέρι συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ταμανρασέτ της Σαχάρας, στα νότια της χώρας.

Στο αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ 737-200 επέβαιναν 97 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των αλγερινών αερογραμμών υπάρχει τουλάχιστον ένας από τους επιβαίνοντες κατάφερε να επιζήσει της συντριβής.

Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αλί Μπενφλίς συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση του δυστυχήματος, που θεωρείται το πρώτο στην ιστορία της χώρας.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκέψεις για τελεσίγραφο στο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Ιρακινοί στρατιώτες σε δρόμο κοντά στη Βαγδάτη

Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες σκέπτονται να απευθύνουν ένα αυστηρό τελεσίγραφο προς τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, θέτοντας του συγκεκριμένη χρονική προθεσμία μέσα στην οποία θα κληθεί να παραδώσει στους επιθεωρητές όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και το οποίο προλειαίνει το έδαφος για επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Προηγουμένως η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει αλλαγές στο νέο ψήφισμα για το Ιράκ, «δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία για ειρηνικό αφοπλισμό».


Στήριξε τις αντιπολεμικές θέσεις Ρωσίας-Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας
Αλλά και η Κίνα συντάχθηκε επισήμως με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γαλλία και Ρωσία - και τη Γερμανία - ανακοινώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος για έκδοση ενός δευτέρου ψηφίσματος για το Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Ξιανχουάν, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων συνεχίζουν το έργο τους και ότι ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί.

Νέο μήνυμα Σαντάμ στην Ουάσινγκτον

«Μη ξεχνάτε το μάθημα το Βιετνάμ» διαμηνύει προς τις ΗΠΑ ο Σαντάμ Χουσεΐν σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση.

Ο ιρακινός ηγέτης απέρριψε την οδηγία των επιθεωρητών να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Αλ Σαμούντ 2, που σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ διαθέτουν μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βεληνεκές, χαρακτηρίζοντας την ως απόπειρα πλήρους εξευτελισμού του ιρακινού λαού τις παραμονές της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης.


Οι επιθεωρητές όπλων συνεχίζουν το έργο τους στη Βαγδάτη
Ωστόσο την Πέμπτη το ιρακινό καθεστώς άρχισε η καταστροφή ακόμη 6 πυραύλων Αλ Σαμούντ 2, ενώ από το περασμένο Σάββατο έχει καταστρέψει περισσότερους από 20 πυραύλους τέτοιου τύπου.

Στο μεταξύ εκατόν πενήντα Ρώσοι πολίτες αναχωρούν σήμερα από τη Βαγδάτη κατόπιν υποδείξεων της κυβέρνησης τους.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα 450 ακόμα Ρώσοι πολίτες, όπως ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές του Κρεμλίνου.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
 

Νεαρό θύμα της ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια

Παλαιστίνιοι λένε ότι τουλάχιστον 11 συμπατριώτες τους σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια πεντάωρης ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα ισραηλινά στρατεύματα που εισέβαλαν στον καταυλισμό υποστηριζόμενα από 50 άρματα μάχης και ελικόπτερα συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από οπλισμένους κατοίκους.

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι που βρήκαν το θάνατο όταν ισραηλινή οβίδα έπληξε φλεγόμενο κτίριο.


Η ισραηλινή επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό είχε δεκάδες θύματα
Ο ισραηλινός Στρατός παραδέχθηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση με οβίδα αλλά αντιτείνει ότι οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού των Παλαιστινίων κοντά σε ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα.

Η ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Χάιφα στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, αλλά το ισραηλινό γενικό επιτελείο λέει ότι τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν πολλές συλλήψεις σημαντικών στελεχών της Χαμάς.

Θάνατος Παλαιστινίου στη Βηθλεέμ

Εξάλλου πηγές των Παλαιστινίων λένε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν ένα μέλος της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος λένε ότι το θύμα έχασε τη ζωή του όταν ισραηλινά στρατεύματα πήγαν να τον συλλάβουν και αυτός προσπάθησε να διαφύγει.

Από την άλλη πλευρά ο ισραηλινός Στρατός λέει ότι δυνάμεις του ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, με αποτέλεσμα το θάνατο του Παλαιστινίου και τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού στρατιώτη.

Την Τετάρτη το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει γενικό αποκλεισμό στη Δυτική Όχθη μέχρι την επόμενη Κυριακή, και ενέκρινε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών υποδομών» όπως τις αποκαλεί στα κατεχόμενα.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογικά αποτελέσματα στην Αρμενία
 

Ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στο Γιερεβάν

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αρμενία, ο πρόεδρος Κοτσαριάν διατηρεί το προβάδισμα σε σχέση με τον αντίπαλό του, Στεπάν Ντεμιρτσιάν.

Με πάνω από το 80% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Κοτσαριάν συγκεντρώνει το 70%, ενώ ο αντίπαλός του σχεδόν το 30%.

Ο πρόεδρος Κοτσαριάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να κερδίσει στις εκλογές κατά τον πρώτο γύρο.

Καταγγελίες

Η αντιπολίτευση πάντως είχε καταγγείλει ότι είχαν σημειωθεί νοθείες κατά την εκλογική διαδικασία.

Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης μάλιστα είχαν απειλήσει με απεργίες και διεξαγωγή μαζικών διαδηλώσεων.

Πάντως, ο πρόεδρος Κοτσαριάν είχε εκφράσει την αισιοδοξία για τη νίκη του από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών.

«Η αντιπολίτευση γνωρίζει μόνο επτά τραγούδια και όλα είναι τραγούδια διαμαρτυρίας», είχε πει.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 07:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελλειμμα παρουσιάζει η Κίνα
 

Ο Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της κινεζικής κυβέρνησης

Ενα τεράστιο έλλειμμα καταγράφεται στο νέο προϋπολογισμό της Κίνας για το 2003, το οποίο οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό».

Κατά την ετήσια παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κινεζικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ, δήλωσε ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης για το 2003 δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επιπλέον χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει την οικονομική ανάπτυξη στην επαρχία και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν η Κίνα μπορεί να ανταπεξέλθει με ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Οικονομικά προβλήματα

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η Κίνα ανακοινώνει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Φέτος, το έλλειμα είναι ένα δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από πέρυσι.

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας πιστεύεται ότι πηγάζουν από τις μεγάλες δαπάνες που έχουν γίνει για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους.

Ο Ξιανγκ Χουαϊτσένγκ πάντως υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα οφείλεται στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινές επιδρομές μετά την επίθεση
 

Στιγμιότυπο μετά την έκρηξη στην πόλη Χάιφα

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, η οποία επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 40.


Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισραηλινά στρατεύματα με τη συνοδεία ελικοπτέρων εισέβαλαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στον καταυλισμό Τζαμπαλιάγια, όπου αντιμετώπισαν τη σφοδρή αντίσταση ένοπλων Παλαιστινίων.

Πολλοί είναι επίσης και οι τραυματίες μετά τις συμπλοκές που πραγματοποιήθηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πρόκειται για την τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία προσπάθεια να εντοπισθούν στελέχη της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς.

Βομβιστική επίθεση

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πόλη Χάιφα του βορείου Ισραήλ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη που επέφερε το θάνατο 15 ατόμων.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε λεωφορείο, την ώρα που αυτό βρισκόταν σε πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ, Γιακόβ Μπορόφσκι, είπε ότι ο δρόμος γέμισε από κορμιά επιβατών και συντρίμμια από το λεωφορείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, είπε ότι η επίθεση αποδεικνύει πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει την τρομοκρατία.

Ο κ. Γκισίν είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας προς αποτροπή τέτοιων επιθέσεων.

Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον Ιανουάριο, όταν 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια διπλής βομβιστικής επίθεσης.


Κυριακή 02 Μαρτίου 2003 - 10:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας
 

Ισραηλινό άρμα μάχης

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επιχείρηση έγινε ως αντίποινα για τον φόνο ενός Ισραηλινού στρατιώτη πριν από μία εβδομάδα.

Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, μπήκαν τα ξημερώματα στον καταυλισμό.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με πυρά.

Μία ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε πως ένα μέλος της είναι μεταξύ των νεκρών.

Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν επταόροφο οίκημα στο οποία έμεναν, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, πάνω από 50 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ένοοπλοι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν το κτίριο για να πυροβολούν κατά των στρατιωτών.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Σύλληψη Ελληνα για τρομοκρατία
 

Ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους των βρετανικών πόλεων

Σε βρετανικό δικαστήριο οδηγήθηκε ένα άτομο ελληνικής καταγωγής, το οποίο συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου στο Νιούκασλ της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Δουσεμετζή, ηλικίας 25 ετών, πρώην φοιτητή στο πανεπιστήμιο Νορθάμπρια στο Νιούκασλ.

Ο Δουσεμετζής, ο οποίος συνελήφθη από αξιωματικούς της αστυνομίας στην περιοχή Χίτον της πόλης του Νιούκασλ, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες που προβλέπονται από το άρθρο 57 του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς, ο Δουσεμετζής, ο οποίος ζει στη Βρετανία τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του κείμενα και βιβλία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην υποκίνηση, την προετοιμασία ή την διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε και το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Κείμενο στο Ιντερνετ

Αν και η σύλληψη του έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας.

Ο Δουσεμετζής θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την 11η Μαρτίου οπότε θα παρουσιασθεί στο ειρηνοδικείο του Μπέντλιγκτον.

Ο συλληφθείς είχε υποστηρίξει την 17 Νοέμβρη σε κείμενο που δημοσιεύεται στο Ιντερνετ. Σε αυτό, αναφέρει ότι προτίθεται να κάνει διδακτορικό με θέμα την εν λόγω οργάνωση, χρησιμοποιώντας δημοσιευμένο υλικό για τη δράση της, αλλά και για εκείνη των Ερυθρών Ταξιαρχιών και της γερμανικής ΡΑΦ.

Πάντως οι τοπικές εφημερίδες του Νιούκασλ, οι οποίες δημοσιευσαν πρώτες την υπόθεση αναφέρουν πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής αστυνομίας, οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ο Δουσεμετζής δεν τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, δήλωσε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την πραγματοποίηση σύλληψης που να σχετίζεται με την τρομοκρατία τον τελευταίο μήνα.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινές επιδρομές μετά την επίθεση
 

Στιγμιότυπο μετά την έκρηξη στην πόλη Χάιφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, η οποία επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 40.


Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισραηλινά στρατεύματα με τη συνοδεία ελικοπτέρων εισέβαλαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στον καταυλισμό Τζαμπαλιάγια, όπου αντιμετώπισαν τη σφοδρή αντίσταση ένοπλων Παλαιστινίων.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πρόκειται για την τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία προσπάθεια να εντοπισθούν στελέχη της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς.

Βομβιστική επίθεση

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πόλη Χάιφα του βορείου Ισραήλ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη που επέφερε το θάνατο 15 ατόμων.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε λεωφορείο, την ώρα που αυτό βρισκόταν σε πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της πόλης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ, Γιακόβ Μπορόφσκι, είπε ότι ο δρόμος γέμισε από κορμιά επιβατών και συντρίμμια από το λεωφορείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, είπε ότι η επίθεση αποδεικνύει πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει την τρομοκρατία.

Ο κ. Γκισίν είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας προς αποτροπή τέτοιων επιθέσεων.

Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον Ιανουάριο, όταν 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια διπλής βομβιστικής επίθεσης.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: Bήματα αφοπλισμού από Ιράκ
 

O Χανς Μπλιξ προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση

Το απεσταλμένου μας στη Νέα Υόρκη Τάσου Κοκκινίδη

Σαρανταοκτώ ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει κάνει βήματα «πραγματικού αφοπλισμού».

Μία αίσθηση του περιεχομένου της αναφοράς του στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρακευή έδωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κύριος Μπλιξ τόνισε ότι η καταστροφή των πυραύλων αλ-Σαμούντ 2 αποτελεί ενέργεια "πραγματικού αφοπλισμού".

Από τον Ιανουάριο το Ιράκ έχει κάνει "προσπάθεια να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων" είπε ο κύριος Μπλίξ που ανέφερε σαν παράδειγμα όχι μόνο την καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων αλλά και την διεξαγωγή συνεντεύξεων με ιρακινούς επιστήμονες - "με τους όρους που έθεσαν οι επιθεωρητές" - όπως είπε χαρακτηριστικά κυριος Μπλιξ.

Μέχρι χθες οι επιθεωρητές είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με 7 ιρακινούς επιστήμονες χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιοματούχων είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών.

Από την άλλη πλευρά ο κύριος Μπλιξ σημείωσε ότι ακόμη και δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευθούν οι ισχυρισμοί του καθεστώτος της Βαγδάτης ότι έχει καταστρέψει όλα τα βιολογικά και χημικά όπλα που είχε στην διάθεση του.

Ο Χανς Μπλιξ υπογράμμισε ότι το ιδεατό θα ήταν να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει το έργο του αλλά τόνισε ότι δεν έχει υποβάλλει επίσημα τέτοιο αίτημα γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά - "δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το Ιράκ δεν θα αλλάξει και πάλι τη στάση του και δεν θα προβάλλει νέα εμπόδια στο έργο μας"



Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Σύλληψη Ελληνα για τρομοκρατία
 

Ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους των βρετανικών πόλεων

Σε βρετανικό δικαστήριο οδηγήθηκε ένα άτομο ελληνικής καταγωγής, το οποίο συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου στο Νιούκασλ της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Δουσεμετζή, ηλικίας 25 ετών, πρώην φοιτητή στο πανεπιστήμιο Νορθάμπρια στο Νιούκασλ.

Ο Δουσεμετζής συνελήφθη από αξιωματικούς της αστυνομίας στην περιοχή Χίτον της πόλης του Νιούκασλ.

Ο Δουσεμετζής, ο οποίος ζει στη Βρετανία τα τελευταία 8 χρόνια, κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην υποκίνηση, στην προετοιμασία ή στην διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες εναντίον του Δουσεμετζή βάσει των διατάξεων (παράγραφος 57) του Αντιτρομοκρατικού Νόμου 2000.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε και το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Παρά το γεγονός ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου.

Ο Δουσεμετζής τελεί υπό κράτηση μέχρι την 11η Μαρτίου όταν θα παρουσιαθεί στο ειρηνοδικείο του Μπέντλιγκτον.

Εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την πραγματοποίηση σύλληψης που να σχετίζεται με την τρομοκρατία τον τελευταίο μήνα.


Πέμπτη 06 Μαρτίου 2003 - 05:18 ('Ωρα Λονδίνου)
«Προσπάθεια συμβιβασμού» Βρετανίας
 

Η Βαγδάτη συνεχίζει να καταστρέφει τους πυραύλους Αλ-Σαμούντ 2

Πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι η Βρετανία προτείνει αλλαγές στο νέο ψήφισμα για το Ιράκ, «δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία για ειρηνικό αφοπλισμό».


Οι επιθεωρήσεις όπλων συνεχίζονται
Η πρωτοβουλία της Βρετανίας πραγματοποιείται ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις όλων των πλευρών, εν όψει της παρουσίασης της νέας έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βρετανία σκοπεύει να δώσει μία νέα προθεσμία στο Ιράκ να συνεργασθεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, πιστεύει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ.

Χάσμα απόψεων

Εν τω μεταξύ, ριζικά αντίθετες απόψεις για τη μέχρι τώρα συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές όπλων εξέφρασαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.


Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν θεωρήσει βέβαιο ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος ως ύστατη λύση
Κόλιν Πάουελ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι «το Ιράκ δεν έχει κάνει προσπάθειες αφοπλισμού, αλλά εξαπατά τη διεθνή κοινότητα».

Ο κ. Πάουελ κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς ότι κατασκευάζει νέους πυραύλους την ίδια στιγμή που καταστρέφει τους Αλ-Σαμούντ ΙΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία για την κατασκευή νέων πυραύλων από τη Βαγδάτη.

Οι θέσεις Μπλιξ

Οι δηλώσεις του κ. Πάουελ έγιναν ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, επεσήμανε ότι τον τελευταίο μήνα η Βαγδάτη έχει κάνει βήματα αφοπλισμού, μετά την καταστροφή των πυραύλων Αλ-Σαμούντ ΙΙ.


Ο κ. Μπλιξ πιστεύει ότι το Ιράκ επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας
Ο κ. Μπλιξ επεσήμανε επίσης ότι το Ιράκ έχει συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων για τον εντοπισμό των χημικών και βιολογικών όπλων που είχαν καταστραφεί πριν από αρκετά χρόνια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα.

Ο κ. Πάουελ από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τηρήσει κοινή στάση, τότε θα υπονομευθεί για πάντα το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

Την Παρασκευή, ο κ. Πάουελ πρόκειται να συμμετάσχει σε μία κρίσιμη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου ενδέχεται να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μέτωπο κατά του πολέμου.


Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Ιγκόρ Ιβανόφ συναντήθηκαν στο Παρίσι
Και οι τρεις χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Εθνη να επικυρώσουν το ψήφισμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, το οποίο υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία.

Αντιθέτως, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανόφ, προέβησαν στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, πρόσθεσε ότι η Κίνα, η οποία κι αυτή έχει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει παρεμφερείς απόψεις για την επίλυση της κρίσης που αφορά το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.