|
|
Ειδήσεις 03-02-26
Η Β. Κορέα και πάλι στο προσκήνιο
Ανταρσία Εργατικών για Μπλερ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μέση Ανατολή
Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με το Ιράκ
Αβέβαιο το μέλλον του Κόνκορντ
Κοινοβουλευτικές συσκέψεις για το Ιράκ
Νέα έκθεση για τα ναρκωτικά
H Ταϊλάνδη και τα ναρκωτικά
Αβέβαιο το μέλλον του Κόνκορντ
Απομάκρυνση Νετανιάχου
«Σκληρή» η Ταϊλάνδη κατά των ναρκωτικών
Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
Χουσεΐν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
Υπό δοκιμασία η πολιτική Μπλερ...
Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
Υπό δοκιμασία η πολιτική Μπλερ...
Νέα έκθεση για τα ναρκωτικά
Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
Αναβολές της Τουρκίας
Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2003 - 00:00 ('Ωρα Λονδίνου) Η Β. Κορέα και πάλι στο προσκήνιο
|
Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν |
Η Βόρειος Κορέα έθεσε και πάλι σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το εν λόγω θέμα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Βόρειος Κορέα έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Γιονγκμπιόν το τελευταίο 24ωρο | Αμερικανός αξιωματούχος | Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Βόρειος Κορέα ενεργοποίησε τη μονάδα επεξεργασίας στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Γιονγκμπιόν.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι αρχές της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις ενέργειες της Βορείου Κορέας.
Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Γιονγκμπιόν είχε κλείσει το 1994, αλλά τώρα η Βόρειος Κορέα επιμένει ότι θέλει να τον ενεργοποιήσει εκ νέου γιατί θέλει να προβεί στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας.
Περίοδος κρίσης
Η Ουάσινγκτον και η Πιονγκ Γιάνγκ διέρχονται από μία περίοδο έντονης κρίσης από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Βόρειο Κορέα ότι λειτουργεί πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Βόρειος Κορέα αντέδρασε εκδιώκοντας τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η Πιονγκ Γιανγκ επιθυμεί την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Ουάσινγκτον αρνείται, ζητώντας από τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να επιτεθούν εναντίον της Βορείου Κορέας, αν και ο πρόεδρος Μπους δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 21:50 ('Ωρα Λονδίνου) Ανταρσία Εργατικών για Μπλερ
|
Συνολικά 122 Εργατικοί ψήφισαν εναντίον των προτάσεων του Τόνι Μπλερ |
Τη μεγαλύτερη ανταρσία του Εργατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας αντιμετώπισε ο Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης με θέμα το Ιράκ.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ψηφοφορία στέλνει ένα μήνυμα τόσο προς τη Βρετανία όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες | Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία | Συνολικά 122 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν εναντίον των προτάσεων του Τόνι Μπλερ και της σκληρής πολιτικής του εναντίον της Βαγδάτης.
Κατά την ψηφοφορία, 199 βουλευτές από όλα τα κόμματα ζήτησαν να υπάρξει τροποποίηση του σχετικού ψηφίσματος, η οποία να αναφέρει ότι δεν έχει αποδειχθεί πως ο πόλεμος είναι αναγκαίος.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ κατάφερε τελικά να περάσει τις θέσεις της με την υποστήριξη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, υπογράμμισε ότι η ψηφοφορία ήταν μια σημαντική ένδειξη για το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ διέρχεται από μία σοβαρή κρίση.
Ψηφοφορία και στη Γαλλία
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ψηφοφορία στέλνει ένα μήνυμα τόσο προς τη Βρετανία όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Κένεντι.
Υπό πίεση βρίσκεται ο Τόνι Μπλερ | Κρίσιμη κοινοβουλευτική διάσκεψη για το θέμα ενός ενδεχόμενου πολέμου εναντίον του Ιράκ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στη Γαλλία.
Υπό δοκιμασία ετέθη και η αντι-πολεμική στάση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, καθώς ορισμένοι Γάλλοι βουλευτές ανησυχούν για την αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, οι προτάσεις του κ. Σιράκ για τη συνέχιση των επιθεωρήσεων όπλων απολαμβάνουν μεγάλης υποστήριξης τόσο από τους πολιτικούς όσο και από την κοινή γνώμη στη χώρα.
Δηλώσεις Μπλιξ
Την ίδια στιγμή πάντως, ο επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος προς την ομάδα του για να ολοκληρώσει το έργο της.
'Εχουμε μόλις 12 εβδομάδες από την έναρξη των τελευταίων επιθεωρήσεων. Είναι αυτή η σωστή στιγμή για να σταματήσουμε; | Χανς Μπλιξ | Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, Die Zeit, ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν το ιρακινό καθεστώς θέλει να συνεργασθεί.
«Από την άλλη πλευρά όμως, στο Ιράκ γίνονταν επί οκτώ χρόνια επιθεωρήσεις όπλων. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια χωρίς επιθεωρήσεις όπλων και τώρα έχουμε μόλις 12 εβδομάδες από την έναρξη των τελευταίων επιθεωρήσεων», υπογράμμισε ο Χανς Μπλιξ.
«Είναι αυτή η σωστή στιγμή για να σταματήσουμε;», αναρωτήθηκε.
Στη Μόσχα ο Σρέντερ
Εν τω μεταξύ, ο καγγελάριος Σρέντερ της Γερμανίας πραγματοποίησε την Τετάρτη συνομιλίες στη Μόσχα με τον προέδρο Πούτιν, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να ταχθεί με το μέτωπο της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά του πολέμου.
Ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία | Για να εγκριθεί το ψήφισμα χρειάζονται εννέα θετικές ψήφοι και κανένα βέτο - δικαίωμα βέτο έχουν η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Οι αποφάσεις της Ρωσίας θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.
Συνομιλίες στη Μόσχα είχε ήδη και Αμερικανός αξιωματούχος. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπους, Τζον Μπόλτον, είπε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τη Ρωσία να υποστηρίξει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για την έκδοση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου) Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μέση Ανατολή
|
Ντυμένη στα άσπρα η Ιερουσαλήμ |
Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου
Για δεύτερο εικοσιτετράωρο οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ εξακολουθούν να βιώνουν εξαιρετικά ακραία για την περιοχή καιρικά φαινόμενα.
Η πόλη έχει ήδη από προχθές το βράδυ καλυφθεί από πυκνό χιόνι, το οποίο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ φτάνει τους 20 πόντους ενώ στα προάστια αυτής ξεπερνά τους 35 πόντους.
Aυτή ήταν η πρώτη άσπρη μέρα που είδαν οι Παλαιστίνιοι τα τελευταία τρία χρόνια | Aνεπίσημη δήλωση Παλαιστίνιου αξιωματούχου | Ίσως για οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου αυτό να μην αποτελούσε είδηση, ωστόσο, για την περιοχή της μέσης ανατολής όπου η χαμηλότερη ένδειξη θερμοκρασίας στη διάρκεια της νύχτας – μέχρι τώρα ήταν έξι βαθμοί Κελσίου – οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πολίτες εντυπωσιάζονται και πανικοβάλλονται από τους μείον δύο βαθμούς που είναι η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ καθώς και στην πλειοψηφία των παλαιστινιακών εδαφών.
Εκτός της Ιερουσαλήμ, πυκνό χιόνι έχει καλύψει επίσης τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και μερικώς την πόλη της Τζενίν.
Στην Ιερουσαλήμ τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστά για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, ενώ ελάχιστα μαγαζιά λειτούργησαν και σήμερα αφού οι δρόμοι της πόλης παραμένουν καλυμμένοι από το χιόνι.
Σε όποιες περιπτώσεις οι κάτοικοι επιχείρησαν να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας τα οχήματά τους δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου δεν επαρκούν ούτε για τη διάνοιξη των κεντρικών λεωφόρων.
Στις πόλεις των Παλαιστίνιων τα μηχανήματα τα οποία ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος για την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστίνιων που συγγενεύουν με μέλη ισλαμικών οργανώσεων, διατέθηκαν προσωρινά για τη διάνοιξη των δρόμων στη Ραμάλα και στις περιφέρειες της Χεβρώνας και της Νάμπλους.
Τέλος, έντονα είναι τα προβλήματα από κατολισθήσεις στο βόρειο Ισραήλ και κυρίως στα υψώματα του Γκολάν, όπου από τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τις καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρήσει τεράστιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αποκοπεί αρκετές περιοχές.
Ωστόσο, αυτό που χαρακτήρισε και ίσως απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το αποτέλεσμα της χιονόπτωσης στην περιοχή, ήταν μια ανεπίσημη δήλωση Παλαιστίνιου αξιωματούχου και στενού συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με την οποία "αυτή ήταν η πρώτη άσπρη μέρα που είδαν οι Παλαιστίνιοι τα τελευταία τρία χρόνια". |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου) Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με το Ιράκ
|
Οι Αμερικανοί θέλουν να παραμείνουν στην Τουρκία για έξι μήνες |
Η Τουρκία αποφάσισε να διακόψει τη διακίνηση όλων των οχημάτων προς το Ιράκ, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες για έναν πόλεμο κατά της Βαγδάτης.
Εκτός απροόπτου, το θέμα της παρουσίας των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα θα συζητηθεί την Πέμπτη | Ταϊγίπ Ερντογάν, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος | Η διακίνηση των προϊόντων από την Τουρκία προς το Ιράκ έχει ήδη σταματήσει, ενώ τα τουρκικά βυτιοφόρα που βρίσκονταν στο Ιράκ έλαβαν εντολές να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Επιπλέον, η Τουρκία απομάκρυνε το προσωπικό της από την πρεσβεία της στο Ιράκ, φοβούμενη αντίποινα της Βαγδάτης εάν η τουρκική κυβέρνηση συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του ιρακινού καθεστώτος.
Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, μεταφέρει στην Τουρκία τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό κοινοβούλιο ανέβαλε για άλλη μια φορά την ψηφοφορία για το εάν θα επιτραπεί η παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.
«Πρώτη γραμμή»
Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράκ και για το λόγο αυτό έχει δεχθεί πολλές πιέσεις από την Ουάσινγκτον να συνεργασθεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.
Η Αγκυρα εισάγει περίπου το 10% του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράκ. Σχεδόν καθημερινά, χιλιάδες βυτιοφόρα διασχίζουν τα σύνορα των δύο χωρών.
Σχέδια των ΗΠΑ για την Τουρκία | -62.000 στρατιώτες
-255 πολεμικά αεροσκάφη
-65 ελικόπτερα | Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα αναφέρει ότι η Τουρκία μοιάζει σαν να προετοιμάζεται να γίνει «χώρος της πρώτης γραμμής του μετώπου».
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας καθώς και ότι θα έχει λόγο στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα στο βόρειο Ιράκ - που κατοικείται στην πλειοψηφία του από Κούρδους - η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού και πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να επιτραπεί η παρουσία 62.000 Αμερικανών στην Τουρκία για έξι μήνες. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου) Αβέβαιο το μέλλον του Κόνκορντ
|
Το υπερσύγχρονο αεροσκάφος Κόνκορντ |
Το αεροσκάφος Κόνκορντ μπορεί να αποσυρθεί από την κυκλοφορία λόγω της μείωσης της ζήτησης, ανακοίνωσαν οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways).
Εκπρόσωπος της BA είπε ότι επανεξετάζεται το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη Κόνκορντ να αποσυρθούν από τη διαδρομή Λονδίνου - Νέας Υόρκης.
Το Κόνκορντ αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα.
Τον Ιούλιο 2.000, αεροσκάφος Κόνκορντ συνετρίβη στο Παρίσι με αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Στα τέλη του χρόνου πέρυσι εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων αεροσκάφος Κόνκορντ με προορισμό τη Νέα Υόρκη υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο , ενώ ένα άλλο αεροπλάνο του ιδίου τύπου αναγκάθηκε να μειώσει την ταχύτητά του όταν ρήγματα εμφανίσθηκαν σ' ένα από τα παράθυρα.
Τα αεροσκάφη Κόνκορντ έχουν άδεια να πετούν μέχρι το έτος 2009 , η απόφαση όμως για το μέλλον των αεροσκαφών αυτών αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
|
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 18:56 ('Ωρα Λονδίνου) Κοινοβουλευτικές συσκέψεις για το Ιράκ
|
Οι επιθεωρητές όπλων βρίσκονται στο Ιράκ από τον Νοέμβριο |
Κρίσιμες κοινοβουλευτικές συναντήσεις για το θέμα ενός ενδεχόμενου πολέμου εναντίον του Ιράκ πραγματοποιούνται την Τετάρτη στη Βρετανία και τη Γαλλία.
Υπό πίεση βρίσκεται ο Τόνι Μπλερ | Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει ουσιαστικά την «ώρα της κρίσης», καθώς οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη σκληρή πολιτική εναντίον της Βαγδάτης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Από την άλλη πλευρά, υπό δοκιμασία τίθεται και η αντι-πολεμική στάση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, καθώς ορισμένοι Γάλλοι βουλευτές ανησυχούν για την αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Ουάσινγκτον.
Δηλώσεις Μπλιξ
Την ίδια στιγμή πάντως, ο επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος προς την ομάδα του για να ολοκληρώσει το έργο της.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, Die Zeit, ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν το ιρακινό καθεστώς θέλει να συνεργασθεί.
'Εχουμε μόλις 12 εβδομάδες από την έναρξη των τελευταίων επιθεωρήσεων. Είναι αυτή η σωστή στιγμή για να σταματήσουμε; | Χανς Μπλιξ | «Από την άλλη πλευρά όμως, στο Ιράκ γίνονταν επί οκτώ χρόνια επιθεωρήσεις όπλων. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια χωρίς επιθεωρήσεις όπλων και τώρα έχουμε μόλις 12 εβδομάδες από την έναρξη των τελευταίων επιθεωρήσεων. Είναι αυτή η σωστή στιγμή για να σταματήσουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπλιξ.
Ο Τόνι Μπλερ θεώρησε τις δηλώσεις του Χανς Μπλιξ «απόδειξη ότι το Ιράκ δεν ακολουθεί τις εντολές για αφοπλισμό».
Πιστεύεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός διαθέτει αρκετούς υποστηρικτές, ωστόσο υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον του.
Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις του κ. Σιράκ για τη συνέχιση των επιθεωρήσεων όπλων απολαμβάνουν μεγάλης υποστήριξης τόσο από τους πολιτικούς όσο και από την κοινή γνώμη στη χώρα.
Στη Μόσχα ο Σρέντερ
Εν τω μεταξύ, ο καγγελάριος Σρέντερ της Γερμανίας πραγματοποίησε την Τετάρτη συνομιλίες στη Μόσχα με τον προέδρο Πούτιν, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να ταχθεί με το μέτωπο της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά του πολέμου.
Ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία | Για να εγκριθεί το ψήφισμα χρειάζονται εννέα θετικές ψήφοι και κανένα βέτο - δικαίωμα βέτο έχουν η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Οι αποφάσεις της Ρωσίας θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.
Συνομιλίες στη Μόσχα είχε ήδη και Αμερικανός αξιωματούχος. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπους, Τζον Μπόλτον, είπε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τη Ρωσία να υποστηρίξει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για την έκδοση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα έκθεση για τα ναρκωτικά
|
Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βρετανία για τη μαριχουάνα |
Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, που ακολουθούν πιο φιλελεύθερη πολιτική στην αντιμετώπιση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, δίνουν λανθασμένα μηνύματα στη νεολαία τους.
Στην ετήσια της έκθεση η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών προειδοποιεί ότι η βρετανική πολιτική για αποποινικοποίηση της χρήσης ινδικής κάνναβης μπορεί να καταστήσει την ουσία ευρέως διαδεδομένη, όπως τον καπνό και να προκαλέσει ραγδαία αύξηση στα περιστατικά ψυχικών διαταραχών.
Επίσης η έκθεση καταδικάζει το Αυστραλιανό πείραμα δημιουργίας ειδικών χώρων, όπου οι ναρκoμανείς μπορούν να λαμβάνουν τη δόση τους.
Η διεθνής επιτροπή διαπιστώνει ότι οι καλλιέργειες ναρκωτικών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν βοηθά αλλά αναστέλλει την οικονομική τους ανάπτυξη και ενθαρρύνει τη διαφθορά.
Η έκθεση επίσης εκφράζει ανησυχία για την πρόσφατη αύξηση στην καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου) H Ταϊλάνδη και τα ναρκωτικά
|
Η αστυνομία της Ταϊλάνδης είναι αποφασισμένη να επιβάλει την τάξη |
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι 993 άτομα σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών στη χώρα, την 1η Φεβρουαρίου.
Δεν σκοτώθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν μεταξύ τους | Τακσίν Σιναβάτρα, πρωθυπουργός Ταϊλάνδης | Το γεγονός έχει θορυβήσει πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιδίδεται σε «τυφλά» χτυπήματα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των ναρκωτικών στη χώρα.
Με τις εν λόγω οργανώσεις, συμφώνησε και η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας από τους αξιωματούχους της χώρας να ασκούν τα καθήκοντά τους βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αστυνομία της χώρας διέψευσαν τις καταγγελίες ότι πραγματοποιήθηκαν δολοφονίες χωρίς δίκη, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
«Μαύρη λίστα»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι πριν από την έναρξη της εκστρατείας τα άτομα που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» των ναρκωτικών ήταν 46.177.
Ναρκωτικά στην Ταϊλάνδη | -993 νεκροί
-16 σκοτώθηκαν σε αυτοάμυνα
-46.177 βρίσκονται σε «μαύρη λίστα»
-8.745 συλλήψεις
-928 κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούνται εμπλεγμένοι | Από την έναρξη της εκστρατείας και μετά, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 20%.
Οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια άτομα - περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας - είναι εθισμένα σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι περίπου 50 άτομα κατήγγειλαν ότι είχαν τοποθετηθεί «κατά λάθος» σε «μαύρη λίστα». |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου) Αβέβαιο το μέλλον του Κόνκορντ
|
Το υπερσύγχρονο αεροσκάφος Κόνκορντ |
Το αεροσκάφος Κόνκορντ μπορεί να αποσυρθεί από την κυκλοφορία λόγω της μείωσης της ζήτησης, ανακοίνωσαν οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways).
Εκπρόσωπος της BA είπε ότι επανεξετάζεται το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη Κόνκορντ να αποσυρθούν από τη διαδρομή Λονδίνου - Νέας Υόρκης.
Το Κόνκορντ αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα.
Τον Ιούλιο 2.000, αεροσκάφος Κόνκορντ συνετρίβη στο Παρίσι με αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Στα τέλη του χρόνου πέρυσι εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων αεροσκάφος Κόνκορντ με προορισμό τη Νέα Υόρκη υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Λονδίνο , ενώ ένα άλλο αεροπλάνο του ιδίου τύπου αναγκάθηκε να μειώσει την ταχύτητά του όταν ρήγματα εμφανίσθηκαν σ' ένα από τα παράθυρα.
Τα αεροσκάφη Κόνκορντ έχουν άδεια να πετούν μέχρι το έτος 2009 , η απόφαση όμως για το μέλλον των αεροσκαφών αυτών αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
|
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου) Απομάκρυνση Νετανιάχου
|
Ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου θα φύγει και από το υπουργικό συμβούλιο |
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απομάκρυνε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένγιαμιν Νετανιάχου.
Ο Σαρόν και ο Νετανιάχου υπήρξαν αντίπαλοι για πολλά χρόνια | Η απόφαση του κ. Σαρόν να προσφέρει τη θέση στον υπουργό Οικονομικών, Σιλβάν Σαλόμ, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.
Ο Μπένγιαμιν Νετανιάχουν απέρριψε την πρόταση του κ. Σαρόν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και έτσι αναμένεται να μείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, το κόμμα Λικούντ του Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωσε ότι προέβη σε επίσημες συμφωνίες με τρία ακόμη κόμματα για το σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού.
Αντιπαλότητα
Η νέα κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκισθεί την Πέμπτη, θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν αναμένεται να ορκισθεί την Πέμπτη | Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του κ. Σαρόν να απομακρύνει τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου είχε σκοπό να τον εκτοπίσει από το πολιτικό σκηνικό.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος υπήρξε και αυτός πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήρθε αντιμέτωπος με τον Αριέλ Σαρόν, διεκδικώντας την ηγεσία του Λικούντ.
Ο Αριέλ Σαρόν διόρισε τελικά τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, πιστεύοντας ότι θα κατεύναζε τα πνεύματα.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είναι πιστός ακόλουθος του Αριέλ Σαρόν, αλλά δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου) «Σκληρή» η Ταϊλάνδη κατά των ναρκωτικών
|
Η αστυνομία της Ταϊλάνδης είναι αποφασισμένη να επιβάλει την τάξη |
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι 993 άτομα σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών στη χώρα, την 1η Φεβρουαρίου.
Δεν σκοτώθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν μεταξύ τους | Τακσίν Σιναβάτρα, πρωθυπουργός Ταϊλάνδης | Το γεγονός έχει θορυβήσει πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιδίδεται σε «τυφλά» χτυπήματα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των ναρκωτικών στη χώρα.
Με τις εν λόγω οργανώσεις, συμφώνησε και η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας από τους αξιωματούχους της χώρας να ασκούν τα καθήκοντά τους βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αστυνομία της χώρας διέψευσαν τις καταγγελίες ότι πραγματοποιήθηκαν δολοφονίες χωρίς δίκη, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
«Μαύρη λίστα»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι πριν από την έναρξη της εκστρατείας τα άτομα που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» των ναρκωτικών ήταν 46.177.
Ναρκωτικά στην Ταϊλάνδη | -993 νεκροί
-16 σκοτώθηκαν σε αυτοάμυνα
-46.177 βρίσκονται σε «μαύρη λίστα»
-8.745 συλλήψεις
-928 κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούνται εμπλεγμένοι | Από την έναρξη της εκστρατείας και μετά, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 20%.
Οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια άτομα - περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας - είναι εθισμένα σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι περίπου 50 άτομα κατήγγειλαν ότι είχαν τοποθετηθεί «κατά λάθος» σε «μαύρη λίστα». |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου) Νέο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
|
Μπορεί να παρατείνει κατά μια εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου |
Στη Λευκωσία βρίσκεται ο Κόφι Ανάν, ο οποίος θα επιδώσει στις δύο κοινότητες το τελικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει λόγο για μοναδική ευκαιρία, ωστόσο ο Ραούφ ο Ντενκτάς υποστηρίζει πως το σχέδιο Ανάν μεροληπτεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων.
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μετέδωσε λεπτομέρειες του συνόλου των αλλαγών που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο αναθεωρημένο έγγραφό του.
Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου που έχει δώσει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
«Το νέο σχέδιο»
Ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει το τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας που είχε ο προηγούμενος χάρτης.
Αντί αυτού, περιλαμβάνει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση νέες περιοχές στα δυτικά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου που επιτρέπουν την επιστροφή επιπρόσθετου αριθμού περίπου 2.700 προσφύγων.
Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 15 νέες κοινότητες που είναι οι ακόλουθες: Γαϊδουράς, (Νέα Σπάρτη) Πραστειό και Πυργά στην Επαρχία Αμμοχώστου, Αγιος Βασίλειος, Σκυλλούρα, Πεντάγεια, Ξερός, Καραβοστάσι, Ποταμός Κάμπου και Λιμνίτης στην περιοχή Μόρφου, Αμμαθκιές, Ξερόβουνο, Άγιος Ιωάννης, Σελέμανι και Κόκκινα στην περιοχή Τηλλυρίας.
Η ακτογραμμή στην περιοχή Μόρφου επεκτείνεται έως πριν από το Συριανοχώρι, που δεν επιστρέφεται.
Η περιοχή Καρπασίας που παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα έχει το καθεστώς που συμφωνήθηκε στη Βιέννη και δεν υπόκειται στις ποσοστώσεις της επιστροφής.
Η Βρετανία επιστρέφει το 50% του εδάφους των βάσεών της στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης του εδαφικού. Αυτό το έδαφος θα κατανεμηθεί κατά 90% στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο και κατά 10% στο τουρκοκυπριακό.
Το δικαίωμα επιστροφής μειώνεται από 28% στο 21%.
Θα υπάρξει μορατόριουμ επιστροφής έξι ετών αντί τεσσάρων που ίσχυε στο προηγούμενο έγγραφο.
Εξαιρούνται μόνο οι πρόσφυγες άνω των 65 ετών που θα δικαιούνται να αρχίσουν τη διαδικασία επιστροφής σε δύο χρόνια.
Το δικαίωμα επιστροφής μετά την πάροδο των έξι ετών θα γίνει ως ακολούθως:
Από τον 6ο έως τον 10ο χρόνο, επιστρέφει το 7%
Από τον 10ο χρόνο έως τον 14ο, το 14% και από τον 15ο χρόνο έως τον εικοστό πρώτο, το 21%.
Το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας αυξάνεται από 14% στο προηγούμενο σχέδιο, στο 20% ανά πόλη και χωριό και συνολικά αυξάνεται από 9% στο 10%.
Όλοι αυτοί οι περιορισμοί στο δικαίωμα επιστροφής και απόκτησης περιουσίας που εισάγονται στο πλαίσιο της λύσης ως εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αίρονται οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Έποικοι:
Καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός, 45.000 εποίκων, που θα παραμείνουν. Υπολογίζεται όμως ότι με βάση και άλλα κριτήρια ο αριθμός αυτός θα φθάσει στις 60.000.
-Ασφάλεια:
Στο νέο αναθεωρημένο έγγραφο καθορίζεται ο αριθμός των στρατιωτών του ελληνικού και του τουρκικού αποσπάσματος που θα παραμείνουν στις 6.000 για κάθε πλευρά.
Ο αριθμός των στρατευμάτων θα επανεξεταστεί το 2010. Όμως, τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επανέρχεται η πρόνοια της υποχρεωτικής συγκατάθεσης Ελλάδας και Τουρκίας για τη χρήση του κυπριακού εδάφους για σκοπούς ασφάλειας.
Η μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων και Τούρκων περιορίζεται στο 10%, αλλά οι μελλοντικοί μετανάστες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού κάθε πλευράς.
Το νέο κράτος θα ονομάζεται Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου (United Cyprus Republic) και αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Τα συστατικά κράτη -component states- μετονομάζονται σε constituent states δηλαδή, συνιστώντα κράτη και θα έχουν την ονομασία Ελληνοκυπριακό κράτος και Τουρκοκυπριακό κράτος.
Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στη θάλασσα ανήκουν στην Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου.
-Συνταγματικά θέματα:
Στο Προεδρικό Συμβούλιο καθορίζεται πενταετής πλήρης θητεία στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που αναδεικνύεται ως το πιο ισχυρό μέλος του Συμβουλίου.
Η αρμοδιότητα εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρεται στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι στους εκ περιτροπής προέδρους.
Διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στη συμφωνία Σέγκεν και στις ενισχυμένες συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το δημοψήφισμα απαλείφεται το ερώτημα που αφορά την ένταξη της Κύπρου.
Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που λειτουργεί και ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών, οι τρεις ξένοι δικαστές θα έχουν μία ψήφο.
Διαχωρίζονται πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα Eλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην εκλογή αντιπροσώπων στα ομοσπονδιακά όργανα, δηλαδή την Άνω και την Κάτω Βουλή.
"Τεχνητές προθεσμίες" , αποκαλεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεντκτάς, τις ημερομηνίες του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Αννάν. Σε συνέντευξή που έδωσε στο BBC ο κ. Ντεκτάς, υπογράμμισε δεν έχουν οι προθεσμίες, αλλά η πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι έχουν μονομερώς υποβάλει αίτηση για ένταξη.
|
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 11:32('Ωρα Λονδίνου) Χουσεΐν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
|
Ο Σαντάμ Χουσεΐν μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS |
Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και να πεθάνει στη χώρα του και αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Ντάν Ράδερ, αν θα καταστρέψει τους πυραύλους Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει οι επιθεωρητές, ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι δεν έχει πυραύλους που ξεπερνούν την επιτρεπόμενη εμβέλεια.
Επίσης, στη συνέντευξη, ο Ιρακινός ηγέτης λέει ότι δεν πρόκειται να εξοριστεί αν ανατραπεί σε αμερικανική επίθεση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Χουσείν λέει ότι προτιμά να πεθάνει παρά να ντροπιάσει τη τιμή του.
Σε ερώτηση αν θα βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ σε περίπτωση πολέμου, ο Σαντάμ Χουσείν λέει ότι δεν θα καταστρέψει τον πλούτο της χώρας του, κάτι που μπορεί να κάνουν, λέει, εκείνοι που θα επιτεθούν.
Ο Ιρακινός ηγέτες αρνήθηκε ότι έχει δεσμούς με τον ηγέτης της Αλ Καίντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Ντάν Ράδερ, αν θα καταστρέψει τους πυραύλους Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει οι επιθεωρητές, ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι δεν έχει πυραύλους που ξεπερνούν την επιτρεπόμενη εμβέλεια.
Συνάντηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ
Εν τω μεταξύ, στο Κουρδικό βόρειο Ιράκ, ομάδες της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τελικά τη συνάντηση, μετά από πολλαπλές αναβολές τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Στη συνάντηση θα παραστεί και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλίλζάντ.
Ανταποκριτής του BBC στην Κουρδική πόλη Ιρμπίλ μεταδίδει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι έπρεπε να συγκεντρωθούν πολλές ομάδες και παρατάξεις. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο και να καλύψουν το κενό εξουσίας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.
Ενα μείζον θέμα διαφωνιών ανάμεσα στις ομάδες της Ιρακινής αντιπολίτευσης είναι ο στρατιωτικός ρόλος που θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και πόσο στενά θα συνεργαστεί η νέα Ιρακινή κυβέρνηση με τους Αμερικανούς, στη μετά τον Σαντάμ εποχή.
Στη Μόσχα ο Σρέντερ
Ο καγκελάριος Σρέντερ αναμένεται στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πρόβλημα του Ιράκ.
Η Γερμανία και η Ρωσία - μαζί με τη Γαλλία - έχουν προτείνει την επέκταση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ ως λύση για την αποφυγή του πολέμου.
Συνομιλίες στη Μόσχα είχε ήδη και Αμερικανός αξιωματούχος. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπους Τζον Μπόλτον είπε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τη Ρωσία να υποστηρίξει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου) Υπό δοκιμασία η πολιτική Μπλερ...
|
Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν για το Ιράκ |
Τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην εξάχρονη πρωθυπουργική του θητείας αντιμετωπίζει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων διεξάγεται ψηφοφορία σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο θέμα του Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες 80 «αντάρτες» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και περίπου 160 συνολικά αντιτίθενται στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράκ και προτίθενται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.
Παρόμοια συζήτηση διεξάγεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Δεν "πετούν" τα βρετανικά μαχητικά
Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός πολεμικών αεροσκαφών έχουν φθάσει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου επειδή οι ισλαμικές χώρες αρνούνται να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους.
Συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα επισημαίνει από τα 100 βρετανικά αεροσκάφη που προορίζονται για τον Περσικό Κόλπο μόνο έξι έχουν φθάσει στο Κουβέϊτ.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του ΒΒC ορισμένα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί στην Κύπρο ενώ άλλα δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη από τις βάσεις τους στη Βρετανία. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 11:32('Ωρα Λονδίνου) Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
|
Ο Σαντάμ Χουσεΐν μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS |
Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και να πεθάνει στη χώρα του και αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Ντάν Ράδερ, αν θα καταστρέψει τους πυραύλους Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει οι επιθεωρητές, ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι δεν έχει πυραύλους που ξεπερνούν την επιτρεπόμενη εμβέλεια.
Επίσης, στη συνέντευξη, ο Ιρακινός ηγέτης λέει ότι δεν πρόκειται να εξοριστεί αν ανατραπεί σε αμερικανική επίθεση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Χουσείν λέει ότι προτιμά να πεθάνει παρά να ντροπιάσει τη τιμή του.
Σε ερώτηση αν θα βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ σε περίπτωση πολέμου, ο Σαντάμ Χουσείν λέει ότι δεν θα καταστρέψει τον πλούτο της χώρας του, κάτι που μπορεί να κάνουν, λέει, εκείνοι που θα επιτεθούν.
Ο Ιρακινός ηγέτες αρνήθηκε ότι έχει δεσμούς με τον ηγέτης της Αλ Καίντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Ντάν Ράδερ, αν θα καταστρέψει τους πυραύλους Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει οι επιθεωρητές, ο Σαντάμ Χουσείν είπε ότι δεν έχει πυραύλους που ξεπερνούν την επιτρεπόμενη εμβέλεια.
Συνάντηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ
Εν τω μεταξύ, στο Κουρδικό βόρειο Ιράκ, ομάδες της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τελικά τη συνάντηση, μετά από πολλαπλές αναβολές τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Στη συνάντηση θα παραστεί και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλίλζάντ.
Ανταποκριτής του BBC στην Κουρδική πόλη Ιρμπίλ μεταδίδει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι έπρεπε να συγκεντρωθούν πολλές ομάδες και παρατάξεις. Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο και να καλύψουν το κενό εξουσίας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.
Ενα μείζον θέμα διαφωνιών ανάμεσα στις ομάδες της Ιρακινής αντιπολίτευσης είναι ο στρατιωτικός ρόλος που θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και πόσο στενά θα συνεργαστεί η νέα Ιρακινή κυβέρνηση με τους Αμερικανούς, στη μετά τον Σαντάμ εποχή.
Στη Μόσχα ο Σρέντερ
Ο καγκελάριος Σρέντερ αναμένεται στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πρόβλημα του Ιράκ.
Η Γερμανία και η Ρωσία - μαζί με τη Γαλλία - έχουν προτείνει την επέκταση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ ως λύση για την αποφυγή του πολέμου.
Συνομιλίες στη Μόσχα είχε ήδη και Αμερικανός αξιωματούχος. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπους Τζον Μπόλτον είπε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τη Ρωσία να υποστηρίξει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου) Υπό δοκιμασία η πολιτική Μπλερ...
|
Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν για το Ιράκ |
Τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην εξάχρονη πρωθυπουργική του θητείας αντιμετωπίζει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων διεξάγεται ψηφοφορία σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο θέμα του Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες 80 «αντάρτες» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και περίπου 160 συνολικά αντιτίθενται στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράκ και προτίθενται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.
Παρόμοια συζήτηση διεξάγεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η ιρακινή κρίση αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις που θα έχει ο Γερμανός κγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δεν "πετούν" τα βρετανικά μαχητικά
Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός πολεμικών αεροσκαφών έχουν φθάσει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου επειδή οι ισλαμικές χώρες αρνούνται να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους.
Συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα επισημαίνει από τα 100 βρετανικά αεροσκάφη που προορίζονται για τον Περσικό Κόλπο μόνο έξι έχουν φθάσει στο Κουβέϊτ.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του ΒΒC ορισμένα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί στην Κύπρο ενώ άλλα δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη από τις βάσεις τους στη Βρετανία. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα έκθεση για τα ναρκωτικά
|
Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βρετανία για τη μαριχουάνα |
Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, που ακολουθούν πιο φιλελεύθερη πολιτική στην αντιμετώπιση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, δίνουν λανθασμένα μηνύματα στη νεολαία τους.
Στην ετήσια της έκθεση η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών προειδοποιεί ότι η βρετανική πολιτική για αποποινικοποίηση της χρήσης ινδικής κάνναβης μπορεί να καταστήσει την ουσία ευρέως διαδεδομένη, όπως τον καπνό και να προκαλέσει ραγδαία αύξηση στα περιστατικά ψυχικών διαταραχών.
Επίσης η έκθεση καταδικάζει το Αυστραλιανό πείραμα δημιουργίας ειδικών χώρων, όπου οι ναρκoμανείς μπορούν να λαμβάνουν τη δόση τους.
Η διεθνής επιτροπή διαπιστώνει ότι οι καλλιέργειες ναρκωτικών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν βοηθά αλλά αναστέλλει την οικονομική τους ανάπτυξη και ενθαρρύνει τη διαφθορά.
Η έκθεση επίσης εκφράζει ανησυχία για την πρόσφατη αύξηση στην καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου) Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
|
Ο Σαντάμ Χουσεΐν μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS |
Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και να πεθάνει στη χώρα του και αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του, ο Ιρακινός ηγέτης λέει ότι εάν δεχθεί επίθεση δεν πρόκειται να παραδώσει στις φλόγες τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ.
Σε άλλο σημείο απαντά στον Αμερικανό δημοσιογράφο ότι δεν είχε ποτέ του σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα.
«Νόμιμος Στόχος»
Στο μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αποτελούσε «νόμιμο στόχο» σε περίπτωση πολέμου.
Το σχόλιο αυτό έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, ύστερα από συνέντευξη του Αμερικανού γερουσιαστή Πήτερ Φιτζέραλντ, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους του εκμυστηρεύθηκε ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ η επί δεκαετίες ισχύουσα απαγόρευση της δολοφονίας ξένων ηγετών θα παρακαμφθεί.
Ο κ. Φλάισερ είπε ότι ο πρόεδρος δεν θυμάται παρόμοια στιχομυθία, ότι η απαγόρευση δολοφονίας πολιτικών ηγετών ισχύει, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση πολέμου η φυσική εξόντωση των επιτελικών κλιμακίων του εχθρού αποτελεί νόμιμο στόχο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Υπενθυμίζεται ότι το 1976 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, απαγόρευσε με διάταγμά του την δολοφονία ξένων ηγετών, ύστερα από τη δριμεία κριτική που είχε δεχθεί η CIA για τη διοργάνωση παρόμοιων επιχειρήσεων στις δεκαετίες του ΄60 και ΄70. |
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 09:15 ('Ωρα Λονδίνου) Αναβολές της Τουρκίας
|
Οι Αμερικανοί θέλουν τα λιμάνια της Τουρκίας σ'ένα πόλεμο κατά του Ιράκ |
Αναβλήθηκε εκ νέου η ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σχετικά με το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος και το σχηματισμό μετώπου επίθεσης κατά του γειτονικού Ιράκ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χθες ότι δεν έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες της σχετικής συμφωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν το θέμα.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας καθώς και ότι θα έχει λόγο στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα στο βόρειο Ιράκ, που κατοικείται στην πλειοψηφία του από Κούρδους, η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού και πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να επιτραπεί η παρουσία 62.000 Αμερικανών στην Τουρκία για έξι μήνες.
|
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου) Χουσεϊν: «Θα πεθάνω στη χώρα μου»
|
Ο Σαντάμ Χουσεΐν μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS |
Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και να πεθάνει στη χώρα του και αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του, ο Ιρακινός ηγέτης λέει ότι εάν δεχθεί επίθεση δεν πρόκειται να παραδώσει στις φλόγες τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ.
Σε άλλο σημείο απαντά στον Αμερικανό δημοσιογράφο ότι δεν είχε ποτέ του σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα.
«Νόμιμος Στόχος»
Στο μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αποτελούσε «νόμιμο στόχο» σε περίπτωση πολέμου.
Το σχόλιο αυτό έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, ύστερα από συνέντευξη του Αμερικανού γερουσιαστή Πήτερ Φιτζέραλντ, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους του εκμυστηρεύθηκε ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ η επί δεκαετίες ισχύουσα απαγόρευση της δολοφονίας ξένων ηγετών θα παρακαμφθεί.
Ο κ. Φλάισερ είπε ότι ο πρόεδρος δεν θυμάται παρόμοια στιχομυθία, ότι η απαγόρευση δολοφονίας πολιτικών ηγετών ισχύει, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση πολέμου η φυσική εξόντωση των επιτελικών κλιμακίων του εχθρού αποτελεί νόμιμο στόχο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Υπενθυμίζεται ότι το 1976 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, απαγόρευσε με διάταγμά του την δολοφονία ξένων ηγετών, ύστερα από τη δριμεία κριτική που είχε δεχθεί η CIA για τη διοργάνωση παρόμοιων επιχειρήσεων στις δεκαετίες του ΄60 και ΄70. |
|